Dodaj do ulubionych

UW i Partia Centrum tworzy nową formację

13.02.05, 22:38
POWODZENIA!!!
Obserwuj wątek
    • kataryna.kataryna Re: UW i Partia Centrum tworzy nową formację 13.02.05, 22:41
      Czy to jest ta głośno zapowiadana odpowiedź na Deklarację Krakowską? Bo już się
      gubię.
      • leszek.sopot Partia bez nazwy?? 13.02.05, 23:53
        Ot i dziwadlo. Czterej powazni panowie cos powolali, jakas nowa formacje
        polityczna, napisali nawet tekst, ale na ogloszenie nazwy zabraklo im fantazji.
        Fajny poczatek:(
        Porownujac powstanie PO a "tego czegos" to jest 1 do 0 dla platormistow. Tam to
        odbylo sie w jakims reprezentacyjnym hotelu i od razu z nazwa. Media mialy o
        czym trabic. Tymczasem ugrupowanie srodka zaczelo bardzo, bardzo skromnie.
        Panowie politycy, wielu na taka partie czeka, trzeba odwaznie i z fantazja,
        niech no sie ona nazywa PARTIA DEMOKRATYCZNA!.
        • the-end Ma leszka wybiorcza, 14.02.05, 00:00
          Pomylilo Ci sie ze Stanami co nie co.
          Tamta Partia Demokratyczna jest daleko bardziej na prawo od pogladow niejako
          Wladka.
          • khmara NIe ma dialogu bez prawdy 14.02.05, 00:28
            • the-end Re: NIe ma dialogu bez prawdy 14.02.05, 00:46
              Bardzo dobrze powiedziane.
              Takiego dialogu nie moze byc, jesli ktos stara sie falszowac rzeczywistosc.
              Pozdrawiam:))...
              • lukaszferchmin centrum czego? 14.02.05, 11:25
                Czy to będzie centrum petryfikacji układów SLD-UW-AWS?

To oczywiście pytanie retoryczne. Polska potrzebuje przebudowy (jak powietrza),
                a nie pseudomoralistów spod znaku Michnika.
                • lukaszferchmin ...i jeszcze jedno 14.02.05, 11:39
                  ...widzę, że GW uznała rzecz za na tyle istotną, że posunęła się do podobnej
                  manipulacji, jak w przypadku "Listy Wildsteina" - tzn. główne artykuły nt.
                  nowej "partii nadziei" mogą komentować tylko zalogowani użytkownicy prtalu.
                  Koniec z anonimowym opluwaniem jedynie słusznej opcji! Niech się wypowiada
                  jedynie godna reprezentacja, jak w słynnych badaniach opinii Samoobrony!
            • ferczarek Re: NIe ma dialogu bez prawdy 14.02.05, 11:10
              1.Szanowny Pan Tadeusz Mazowiecki powinien zając się pisaniem pamiętników
              2.Pan Hausner powinien wytłumaczyć się, dlaczego bierze pensję jako
              wicepremier, choć premier jego pracy nie traktuje poważnie.
              3.Pan Frasyniuk powinien skupić się na swojej firmie transportowej, a nie na
              polityce.
              4.Pan Steinhoff powinien wyjaśnić, jaki program ma jego partia Centrum.
              I dajcie nam wreszcie świety spokój, Wy besserwisserzy.
    • gobi01 Znowu czy nadal? 13.02.05, 22:41
      Przez ile czasu mogą się zapładniać? Kiedy dojdzie do rozwiązania?
    • kazimierzp UW i Partia Centrum tworzy nową formację 13.02.05, 22:41
      Czas pokaże! Trzymam kciuki.
    • lortea Ciekawe gdzie napisali tę deklarację, pewnie 13.02.05, 22:42
      klęcząc przu lużku Michnika. Ech, 3% UW, 0,1% Centrum-oto poparcie godnr
      wypocin michnika.
      • the-end Dokladnie tak, 13.02.05, 22:47
        Najwieksze wydarzenie medialne w GW od tygodnia; polaczenie czegos co ma
        poparcie w granicach bledu statystycznego z czyms czego praktycznie nie ma.
        • mieczman Re: Dokladnie tak, 13.02.05, 23:21
          Już kiedyś taki jeden z cygarem powiedział, że tak wielu może zawdzięczać tak
          niewielu, to pyszne! no i skonfrontujmy to z rzeczywistością: pozycja
          międzynarodowa- republika bananowa; gospodarka- osiemnastowieczny kapitalizm;
          społeczeństwo- totalny wyzysk przez tych niewielu; poziom życia- na granicy
          wegetacji; nauka- kilka tysięcy uczelni niby wyższych o poziomie liceum;
          zdrowie-nie chcę nikogo urazić!; obronność- tajemnica; perspektywy- młodzież
          mówi, że trzyma ich tutaj tylko siła grawitacji... itd, itp, panowie tysiąc
          partii na tysiąclecie , pomożemy!
          • wesolov Re: Dokladnie tak, 13.02.05, 23:33
            nie przesadzasz z tymi uczelniami? Jasne, ze niedoinwestowane, ze zbyt malym
            naciskiem na praktyke itp itd, mozna by dlugo dyskutowac, ale z drugiej strony
            cytujac mniej wiecej wyborcza (niegdys wywiad w duzym formacie z "pisarzem" prac
            magisterskich) - niektore doktoraty amerykanskie sa poziomowo rowne naszym
            licencjatom.

tysiac partii na tysiaclecie - trafne haslo :)

pozdrawiam serdecznie!
            • wiedmak Jasne, niektore doktoraty w USA sa gorsze niz 14.02.05, 09:33
              niejeden w Polsce (zdaza sie). Kwestia jednak nie w proporcjach, a w ilosci.
              Ponadto to USA ma Doline Krzemowa, a maciupka Szecja Pharmacije, Litwa, Slowenia
              i Chorwacja po jednej wielkiej firmie farmaceutycznej/biotechnologicznej. A my
              mamy AGH i kilka setek 'uniwerysytetow' tworzacych albo bezrobotnych albo (te
              lepsze) naukowcow na eksport. Jest zle.
        • woltron Re: Dokladnie tak, 13.02.05, 23:36
          Wszystkie media o tym piszą od tygodnia. Nie tylko "Gazeta", ale i parę innych.
          • zuzia_zuzia Re: Dokladnie tak, 14.02.05, 00:41
            Ta nowa partia to jedyna szansa na powrót na scenę polityczną paru outsaiderów.
            Inaczej nie wejdą do sejmu. Ciekawe czy wyborcy dadzą się na to nabrać ?
      • ewa9823 UW ma już ponad 5 % 13.02.05, 23:26
        UW ma już ponad 5 % i będzie miała więcej
        • lortea Re: UW ma już ponad 5 % 13.02.05, 23:28
          Wybudź się ze snu, a dopiero potem pisz komentarze.
          • machy Re: UW ma już ponad 5 % 14.02.05, 01:37
            oczywiscie, ze ma... wg ostatnich danych CBOSu ma 5%, sld 6,a sdpl 4...
            zobaczycie za 2 tygodnie... wielu ludzi wspomoze UW, ja tylko czekalem na jakies
            odzywienie. teraz wiem ze moj glos sie nie straci. Tylko jeszcze Belke wlaczyc
            do tego i dream team bedzie. tylko zostawcie relige w szpitalu...
        • wesolov Re: UW ma już ponad 5 % 13.02.05, 23:35
          Czy powyzszy post jest efektem tajemniczych dzialan dywersyjnych czlonkow
          Mlodego Centrum?
    • ossey Re: PO jest jedyną partią centrową 13.02.05, 22:49
      a niedobitki UW i coś tam jeszcze + Wielki Nieznajomy sa klasyczna lewicą.
    • kataryna.kataryna Re: UW i Partia Centrum tworzy nową formację 13.02.05, 22:51
      Zanim się panowie wezmą za odnawianie sceny politycznej, pan Hausner powinien
      się wytłumaczyć z "listy Hausnera" a pan Mazowiecki poinformować od kiedy
      wiedział, że Niezabitowska ma teczkę.
      • woltron Re: UW i Partia Centrum tworzy nową formację 13.02.05, 23:19
        Czemu zakładasz że Mazowiecki wiedział. Mógł przecież nie wiedzieć. Bo do czego
        mu była taka wiedza potrzebna? Miał trochę ważniejszych spraw na głowie niż to
        czy pani Niezabitowska ma teczkę czy też nie. Zresztą z tego co pamiętam to
        teczka Niezabitowskiej odnalazła się dopiero nie dawno co dosyć skutecznie
        elminuje Mazowieckiego z posiadania wiedzy o teczkach. Chyba że wierzymy w
        teorie spiskowe, ale wtedy równie dobrze możemy założyć istnienie UFO.
        • kataryna.kataryna Re: UW i Partia Centrum tworzy nową formację 14.02.05, 08:13
          woltron napisał:

> Czemu zakładasz że Mazowiecki wiedział. Mógł przecież nie wiedzieć.

Wcale nie zakładam, że wiedział, mam nadzieję i wierzę, że dopóki była jego
          rzeczniczką nic nie wiedział ale to zbyt poważna sprawa, żeby ją zostawić bez
          wyjaśnienia o się będzie ciągnąć. Uważam, że premier powinien się na ten temat
          jednoznacznie wypowiedzieć bo trzeba ustalić jak to z tą teczką było, bo na
          razie Niezabitowska, Kozłowski i Kiszczak podają sprzeczne wersje. Powinien się
          wypowiedzieć dla ustalenia jak było, a nie dlatego, że jest w tej sprawie jakoś
          podejrzany.
          • woltron Re: UW i Partia Centrum tworzy nową formację 14.02.05, 11:06
            A wg. mnie to sprawa bardzo niepoważna. I to czy Mazowiecki wiedział czy nie
            prawdę powiedziawszy mało mnie obchodzi, bo niczego to nie zmienia. Co więcej
            pan Mazowiecki nie jest do roztrzygania kto kręci, a nawet przepuszczam że nie
            ma odpowiedniej wiedzy na ten temat. Jego wypowiedź przepuszczalnie będzie po
            prostu kolejną deklaracją - podobną do tych jakie złożyli już Kiszczak,
            Kozłowski i Niezabitowska, która co najwyżej powiększy zamęt.
      • ewa9823 Re: UW i Partia Centrum tworzy nową formację 13.02.05, 23:29
        Niezabitowska powinna wystąpić o odszkodowanie za PRL - a tobie Kataryna życzę
        abyś nigdy nie musiała się bać!!!
    • brynk UWAGA ! "GRUBA KRESKA " - TO UNIA WOLNOSCI 13.02.05, 22:51
    • wicurpix Re: UW i Partia Centrum tworzy nową formację 13.02.05, 22:52
      To zabawa w ciuciubabke, berka, rzymskie krzesla czy jak sie to nazywa????
    • brynk FRASYNIUK - ZAŁADUJ DZIADKÓW W TIRA ... 13.02.05, 22:57
      ...I NA BIAŁORUs, hihihihihih
      • uhura1 Re: FRASYNIUK - ZAŁADUJ DZIADKÓW W TIRA ... 13.02.05, 23:07
        Na Bialorusi nędzy jest wystarczająco dużo, więcej nam nie potrzeba. Ten tir to
        raczej do ojczyzny panów z UW.
    • panilalkowa Re: UW i Partia Centrum tworzy nową formację 13.02.05, 23:10
      Czy to prawda, że w nowej partii znajdzie się miejsce dla pana Kropiwnickiego?
      Co jeszcze trzeba zrobić, żeby zasłużyć na opinię skompromitowanego polityka?
      Głosowałam dotychczas na UW, chociaż wiele musiałam jej wybaczać.
      Kropiwnickiego nie wybaczę. Myślę, że nie tylko ja. Dajcie nam szansę, żebyśmy
      mieli na kogo głosować. Nie przyjmujcie tego pana.
      • glomek Re: UW i Partia Centrum tworzy nową formację 13.02.05, 23:27
        wlasnie wlasnie
        ja moze tez zaryzykuje glosik ale napewno nie jesli nowa partia otworzy ramiona
        na kretyna kropiwnickiego
    • wielki.inkwizytor Powodzenia! 13.02.05, 23:14
      :-)
      • platformiak Re: Powodzenia! 14.02.05, 09:04
        wielki.inkwizytor napisał:

> :-)
        Są mądzry ludzie ale czy bedą wyborcy????
    • tyltomasz Re: UW i Partia Centrum tworzy nową formację 13.02.05, 23:14
      Trzymam kciuki powodzenia
    • brynk gdzie jest GEREMEK ? -dlaczego ... 13.02.05, 23:23
      ...nie podpisał oświadczenia ? Czyżby go wywalili na "zbity pysk "? Przecież
      własnie wg Geremka ta "słynna" nowa partia miała powstac już w miniona
      srodę . Jestem zaniepokojony co sie z tą partią dzieje , czyżby
      ją ....uprowadzono ? ... hahahahahaihihihihahiahiahia
    • gaussc UW i Partia Centrum tworzy nową formację 13.02.05, 23:26
      W końcu na naszej scenie politycznej pojawia się rozsądna alternatywa dla PO.
      Miejmy nadzieję, że nazwiska Jerzego Hauznera i Tadeusza Mazowieckiego odegrają
      większą rolę w kreowaniu formy i wizerunku tej nowej formacji niż
      nazwiska "wnosicieli procentów" Władysława Frasyniuka i Janusza Steinhoffa.
      Miejmy nadzieję, że tą inicjatywę poprą, wcześniej czy później, premier Marek
      Belka i prezydent Aleksander Kwaśniewski. Przed inicjatorami i sympatykami
      nowej formacji pozostaje jeszcze długa, najeżona wieloma niebezpieczeństwami
      droga. Życzę sobie i nam wszystkim, żeby udało się im ją pokonać. Jeśli się to
      uda, nasza zradykalizowana scena polityczna zyska nowego, bardzo wartościowego
      gracza, z którym, mam nadzieję, będzie mogła się identyfikować nie tylko
      niewielka, niestety, grupa ludzi znająca realia ekonomiczno-polityczne, ale
      także spora rzesza wyborców.
      • lortea Wow, ale super komentarz. Ja cie kręce, 13.02.05, 23:30
        Przy odrobinie szczęścia nowa partia zdobędzie tyle glosów ile liter w twoim
        komentarzu.
        • wesolov Re: Wow, ale super komentarz. Ja cie kręce, 13.02.05, 23:38
          no, moze nieco wiecej ;)
      • the-end Re: UW i Partia Centrum tworzy nową formację 13.02.05, 23:53
        gaussc napisał:

> W końcu na naszej scenie politycznej pojawia się rozsądna alternatywa dla PO.

No tak mozna bylo przypuszczac, ze boicie sie Jasia i Marii...

> Miejmy nadzieję, że nazwiska Jerzego Hauznera i Tadeusza Mazowieckiego
        odegrają
        >
        > większą rolę w kreowaniu formy i wizerunku tej nowej formacji niż
        > nazwiska "wnosicieli procentów" Władysława Frasyniuka i Janusza Steinhoffa.

Slabo z matematyka, myla ci sie promile z procentami. Chyba, ze beda wnosic
        inne procenty...

> Miejmy nadzieję, że tą inicjatywę poprą, wcześniej czy później, premier Marek
        > Belka i prezydent Aleksander Kwaśniewski.

Tez mam taka nadzieje, dla wiekszosci czlonkow tej nowej formacji wystarczy
        odkurzenie starych legitymacji z nadrukiem PZPR. Jaka oszczednosc prawda?

Przed inicjatorami i sympatykami
        > nowej formacji pozostaje jeszcze długa, najeżona wieloma niebezpieczeństwami
        > droga. Życzę sobie i nam wszystkim, żeby udało się im ją pokonać. Jeśli się
        to
        > uda, nasza zradykalizowana scena polityczna zyska nowego, bardzo
        wartościowego
        > gracza, z którym, mam nadzieję, będzie mogła się identyfikować nie tylko
        > niewielka, niestety, grupa ludzi znająca realia ekonomiczno-polityczne, ale
        > także spora rzesza wyborców.

No tu to rozmarzyles sie troche.
        Niestety, "grupa nie znajaca realiow ekonomiczno-politycznych" jest coraz
        bardziej swiadoma. Tym razem wam sie nie uda.Wierze w to, ze "spora rzesza
        wyborcow" nie bedzie po raz kolejny waszym miesem armatnim.
        T O J E S T J U Z K O N I E C

• wesolov smiechu warte.. 13.02.05, 23:29
      nic dodac nic ujac.. z lekka zajezdza farsa.
      • polonus3 Re: smiechu warte.. 13.02.05, 23:45
        Jednym slowem to CYRK. Ta nowa niby partia? unia? to cuchnace popluczyny
        po platformach, uniach, pezetperowcach geremkowcach, suchockich i
        niezabitowskich itp. towarzystwa. Ubrala sie stara k.... w biala sukienke
        i dziewice udaje.
    • gm Re: UW i Partia Centrum tworzy nową formację 13.02.05, 23:34
      metne szumowiny wyplywaja przed wyborami tym pana juz dziekujemy
      polska teraz co potrzebuje to radykalny dzialan bo bedzie dalej gowno przez
      natepne 5 lat
      mazowiexckim i innym typiomm dziekujermy
    • sluczyn Partia edukacji i demokracji. Technologii rozwoju! 13.02.05, 23:34
      Coś należy przeciwstawić tej młodzieży Wszechpolskiej, Samoobronie i złodziejom
      z SLD.
      Nawet gdybym padał z głodu nie przyjmę chleba
      oszołoma, któremu chleb żytni kojarzy się z żydnim.
      • lortea partia esbeków i klamców,ot co nam chcą 13.02.05, 23:42
        wcisnąć.
        • sluczyn własnie wasz głos zadecydował o zatrzymaniu reform 13.02.05, 23:56
          Gdzie Ty szukasz SBeków, oni już rządzą i prowadzą ten pazerny biznes, a wielu
          zarabia 800 zł, rodziny zarabiają według woli i potrzeb. Pamiętasz takie
          hasło: "każdemu według pracy, każdemu według potrzeb", nabrałeś się na nie i
          teraz widzisz kto ma pracę i potrzeby?

lortea napisał:
          partia esbeków i klamców,ot co nam chcą
          > wcisnąć.

• brynk PARTONAT MEDIALNY NAD NEW UW OBJĘŁA GW... 13.02.05, 23:47
      ...to widać , to słychać i czuć
      • the-end Re: PARTONAT MEDIALNY NAD NEW UW OBJĘŁA GW... 14.02.05, 00:04
        UW zawsze istniala tylko i wylacznie z tego powodu. Jak by nie bylo GW, nie
        bylo by UW. Tutaj zaleznosc jest prosta.
    • marek.88873 CI LUDZIE JUŻ POKAZALI, ŻE TO NIE PUSTE SŁOWA 14.02.05, 00:00
      Ci ludzie już pokazali, że to, o czym teraz mówią, to nie puste słowa. Oni nie
      krzyczą o karze śmierci, o teczkach, o aborcji, oni chcą coś zmienić, jak
      zmieniali w Solidarności, za rządu Mazowieckiego i późniejszych.
      • the-end Oj pokazali, az za duzo... 14.02.05, 00:13
        Dlatego mamy juz dosc.
        • ewa9823 UW to ludzie rozumu 14.02.05, 00:18
          the-end - masz rozdwojenie jaźni??
          • the-end Re: UW to ludzie rozumu 14.02.05, 00:31
            ewa9823 napisała:

> the-end - masz rozdwojenie jaźni??
            Czasami mi sie zdarza, jak patrze na wyniki pracowni, ktore mowia ze jakas
            kanapa ma poparcie w granicach bledu statystycznego, ktory przypominam oscyluje
            zwykle w takowych badaniach +_3%
          • khmara Re: UW to ludzie rozumu. Czyżby? 14.02.05, 00:31
            Też mi się tak wydawało. Kiedyś.
            O moich preferencjach wyborczych będzie decydował stosunek partii do lustracji i
            habilitacji. Jak można wyobrażać sobie dialog ze środowiskami naukowymi bez
            ujawnienia prawdy? Co to za naukowcy?
            • the-end Re: UW to ludzie rozumu. Czyżby? 14.02.05, 00:35
              O moich preferencjach wyborczych będzie decydował stosunek partii do lustracji
              > i
              > habilitacji.
              Tutaj do powiedzenia bedzie mial sporo nowy nabytek UW niejaki Hausner z
              Krakowa. On podobno najlepiej wie kto moze awansowac w hierarchi naukowej.
    • wjb4 Re: UW i Partia Centrum tworzy nową formację 14.02.05, 01:16
      Życzę powodzenia. Teraz różne mądrale rzuca się na nową formację tym zajadlej
      im bardziej się ona wyda zagrożeniem dla partykularnych interesów. Dobro Polski
      przecież sie nie liczy. Ja głęboko wierzę w szczerość intencji i uczciwość
      takich panów jak premier Mazowiecki. Pan Hausner od początku nie pasował do tej
      trucizny o nazwie LSD. Wicepremier Steinhof (przepraszam jesli przekręciłem
      nazwisko) był jedną z najjaśniejszych postaci w rządzie premiera Buzka,
      rządzie, który wprowadzenie czterech niezbędnych reform przypłacił katastrofą
      wyborczą. AWS sie rozleciał, a UW popełniła kardynalne błędy nie dopuszczając
      do najwyższych stanowisk w partii młodych ludzi i niejako popchnęła ich do
      założenia PO. Ja jednak wierzę w to, że UW odbije sie od dna. Władysław
      Frasyniuk jest człowiekiem z mojego, solidarnościowego pokolenia, był dla nas
      jednym z odważnych przywódców naszego związku. Powrót Tadeusza Mazowieckiego do
      Unii oznacza, że i on ma o Frasyniuku dobre zdanie. Dla mnie wygląda to
      dobrze,na pewno lepiej niż SdPL, LPR czy PSL. O LSD i Samoobronie z litości nie
      wspomnę. Szkoda tylko, że ludziska w Polsce łatwiej łapia się na
      prymitywne "ku..ki w oczach" niż na poważne deklaracje mądrych ludzi.
      • the-end Ma leszka wybiorcza, 14.02.05, 01:22
        Ten styl...., tylko nick jakby inny.
      • polak.jeden Mała prośba 14.02.05, 01:35
        wjb4 napisał:

> Szkoda tylko, że ludziska w Polsce łatwiej łapia się na
        > prymitywne "ku..ki w oczach" niż na poważne deklaracje mądrych ludzi.

Wskaż proszę na te deklaracje dowodzące mądrości ich autorów.
    • sluczyn czterech pancernych i walentynki 14.02.05, 02:01
      Taka deklaracja jaka orientacja. No jaka orientacja? Centrum to multiwitamina i
      sole mineralne, takie multi tabs, po którym ma się kamienie nerkowe i zawyżone
      żelazo. Chyba nie o to chodzi, aby przypominać deklarację Millera.

• wojakszwejk Jak to rozumie idiota 14.02.05, 08:07
      Wczytałem się w ten wiekopomny artykuł ... Jeszcze nie mogę ochłonąć, ale poniżej to, co z tego zrozumiałem.
      ***Nazwali ją "Listem do tych, którzy nie chcą być bezradni"
      Aha, czyli do tych, co chcą być radnymi***
      ***zainteresowanych "budową nowego centrum"***
      Aha, czyli kolejny hipermarket
      ***"Buksującej przez historyczne spory Polsce potrzebny jest silnik, który ją pociągnie ku przyszłości".***
      No, to chyba oczywiste, że tę rolę najlepiej odegra Mazowiecki
      ***Nadzieje na wiosnę wciąż jednak są.***
      No tak, Ziemia bezustannie porusza się po orbicie wokół Słońca i północna półkula jest coraz bliżej gwiazdy
      i najlepsze:
      ***dzisiejszy zarząd Sojuszu "zajmie się Jerzym Hausnerem" ... ikt nie jest jednak w stanie przesądzić, "czym to się skończy" - jedną partią czy koalicją.***
      O Jezu, chyba przesadzają z tą postępowością. Hausner kawał chłopa, ale jak się do niego weźmie Oleksy...
    • kryspaw Re: UW i Partia Centrum tworzy nową formację 14.02.05, 08:21
      Chopaki z UW zupełnie zatracili poczucie czsu, ostatki z przebierańcani to już
      tydzień temu.
      Oni cały czas chcą być pomocni w służbie dla kraju.
      Och jak brakuje tego blichtru władzy,tych drobnych kwot na rachunkach,tych
      rautów ,tej służby gotowej zrobić wszystko dla "pana". Czas posuchy się kończy,
      może znów da się ogłupić wyborców.
    • snajper21 Polityczne przechrzty skoro nie udało się 14.02.05, 08:25
      w jednej partii spróbujemy założyć następną.Ssróbujcie wymyślić mądry program
      naprawy skorumpowanych psełdo polityków RP.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka