Dodaj do ulubionych

Powstał projekt ustawy o eutanazji

18.02.05, 07:37
Jak zwykle idealodzy z PiSu w imie milosci blizniego beda odbierac ludziom
wolnosc. Niezaleznie od ich wyznania czy faktycznego cierpienia. A zreszta co
ma do tego cierpienie. Ktos moze nie czuc bolu, ale nie czuc tez ciala. ani w
ogole swiata. Moze byc t.zw. umyslem uwiezionym w ciele ktore nie odbiera
zadnych bodzcow. (nie)Zycze Panu Jurkowi przezyc tak pare dni zobaczymy czy
tez nie zawola o samobojstwo.
Obserwuj wątek
    • staraola Czy koszty pokryje ZUS? 18.02.05, 07:57
      • m635 SLD - odrócić uwagę od złodziejstw i nieudolności 18.02.05, 10:22
        Miał rację Kaczyński - SLD to organizacja zbrodnicza.
        • dosinski1 Zasciankowy jednokomorkowcu 18.02.05, 13:34
          a co ma piernik do wiatraka? Najwieksza zbrodnia ludzi jest glupota, ktora ty
          nam tu prezentujesz 635 (razy w roku). Popierasz wojny, nienawidzisz czarnych,
          pedalow i kobiety w spodniach? Nie zdziwilbym sie jesli wyrywasz lawki na
          stadionach i podpalasz pociagi? I ty mowisz o dzialalnosci zbrodniczej???
    • headeater Interesująca korelacja 18.02.05, 08:24
      Ciekawe, czy ktoś to kiedys badał. Jak ma się średnia wartość spadku po chorym
      do opinii dot. eutanazji, jaką posiadają jego przyszli spadkobiorcy???
      Odpowiedź może być bardzo ciekawa. Jestem cyniczny?
      W końcu chodzi tylko o pieniadze.
      • swiete0fficjum Re: Interesująca korelacja 18.02.05, 10:22
        SWIETNY komentarz!!!
        Problem własnie w tym, ze eutanazja daje duuuze pole do naduzyc! Osobami
        chorymi latwo manipulowac, wywierac na nie presje ("sama wiesz, jak nam ciezko
        z toba..." itp).
        Smiertelnie chorzy umieraja za WOLNO, a spadek czeka...
      • kropekuk W Wlk.Brytanii ZADNA: oba glosne przypadki to 18.02.05, 10:56
        starsi i przecietnie zamozni ludzie
      • kasia998 Re: Interesująca korelacja 18.02.05, 13:09
        Nie zawsze chodzi o pieniadze. Piszesz tak, bo byc moze nie zetkales sie z
        bolem stalym, okropnym cierpieniem, na ktorego nie ma lekarstwa, bol trwajacy
        latami....... Nie zycze Ci, ale spobuj przezyc 1 miesiac, a potem wypowiadaj
        sie o "pieniadzach".
      • jevla Re: Interesująca korelacja 18.02.05, 17:02
        Moja Mama ma wycietego raka przelyku z silnymi przerzutami w okolice zoladka.
        Spytaj kazdego onkologa: nie da rady stosowac radioterapi a chemioterapia w tym
        przypadku jest nieskuteczna. Ma 95% szans ze umrze w ciagu 5 do 11 mies. 2 % ze
        pozyje troche (raczej tyg. niz mies.) dluzej. Ostatnie tygodnie to zero
        kontroli nad organizmem, nie chce sie nad tym rozwodzic-mozecie sie domyslec.
        Ze smiercia jest zgoda, najwiekszy jest strach przed tymi kilkoma tygodniami
        meczarni, w jakims obsranym szpitalu na korytarzu. Jak chcesz to sobie wez ten
        caly spadek po mojej Mamie,jezeli bedziesz jej umial wtedy pomoc. Moge Ci go
        dac ale przestan pisac pierdy.
    • anakin4 Re: Powstał projekt ustawy o eutanazji 18.02.05, 08:26
      pani Profesor pierwsza...

czy minister Balicki wprowadzi poprawke, ze odplatnie mozna dokonalc eutanazje
      poza kolejnoscia (oczywiscie po wypelnieniu innego kwestionariusza). No wiecie,
      10 anastezjonologow to nie tak duzo...

No i trzeba uregulowac, ta dzika eutanazje ktora dokonuje caly czas Sluzba
      Zdrowia udajac ze kogokolwiek leczy !

A zreszta co mi tam... po prostu zmienmy definicji i juz. A Sluzbe Zdrowia
      przemianujmy na Sluzbe Eutanazyjna i problem z bolacej glowy ministra..

a jesli glowa Pana Ministra lub Pani Profesor nadal nieznosnie bolala... to
      wiadomo co... tu prosze malutki kwestionariuszek...
      • terror Re: Powstał projekt ustawy o eutanazji 18.02.05, 08:56
        w Łodzi experyment z Pavulonem był chyba całkiem udany. Bez kwestionariuszy,
        przy minimalnych kosztach z ZUS-u.
        A tak na poważnie, jak ktoś chce odejść, dlaczego po prostu nie popełni samobójstwa.
        • collaps Re: Powstał projekt ustawy o eutanazji 18.02.05, 09:27
          "A tak na poważnie, jak ktoś chce odejść, dlaczego po prostu nie popełni samobój
          > stwa"
          bo najczęściej taka osoba nie jest w stanie poruszać się o własnych siłach. W
          głowie mi się nie mieści, jak można odmawiać śmierci ludziom, którzy tego chcą
          i tylko to zaprząta ich głowę. Co to kogo obchodzi? chcę umrzec, to popełniam
          samobójstwo, kiedy nie jestem już w stanie zabić się sam, to proszę o pomoc
          fachowców. Jaka to zbrodnia?
        • tempus Re: Powstał projekt ustawy o eutanazji 18.02.05, 09:31
          terror napisał:

> w Łodzi experyment z Pavulonem był chyba całkiem udany. Bez kwestionariuszy,
          > przy minimalnych kosztach z ZUS-u.
          > A tak na poważnie, jak ktoś chce odejść, dlaczego po prostu nie popełni
          samobój
          > stwa.

Np. dlatego, że nie może się poruszać lub leży nieprzytomny jak roślina.
          • swiete0fficjum Re: Powstał projekt ustawy o eutanazji 18.02.05, 10:28
            "...LEŻY NIEPRZYTOMNY JAK ROŚLINA" - chcesz nieprzytomnych ludzi zabijać???
            Bez ich wiedzi i zgody? Bo jak roslina to do gazu?
          • icegirl Re: Powstał projekt ustawy o eutanazji 18.02.05, 13:10
            Jeśli ktoś leży jak roślina i jest podtrzymywany przy życiu przez maszyny, to
            wyłączenie ich nie jest eutanazją.
    • as75 Proponuje na poczatek uspic pania szyszkowska. 18.02.05, 08:26
      Oczywiscie pod okiem 10 wybitnych anestezjologow o nieposzlakowanej opinii,
      Pani senator moze ich nawet sama dobrac-bo wtedy obiektywizm wyboru bedzie
      zapewniony. Za nia pojda inni... mam nadzieje ze cala polsla lewizna..
      • a-cha Jak znam Panią Senator... 18.02.05, 08:32
        to zapis o eutanazji dotyczyć będzie wszystkich zadeklarowanych przeciwników
        homoseksualistów i lesbijek, u których stwierdzi się całkowitą niemożliwosć
        wyleczenia z dewiacji.
        • headeater [...] 18.02.05, 08:40
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • sem.mes Re: Powstał projekt ustawy o eutanazji 18.02.05, 08:29
      "Eutanazji można by było dokonać dopiero cztery tygodnie później. Kto mógłby
      poprosić o przyspieszenie śmierci? - Osoby ciężko chore i dotknięte ogromnym
      cierpieniem. Zarówno fizycznym, jak i psychicznym - dodaje pani senator."

Ten kawałek jest super!! Czyżby mamy zapowiedzi kształtu nowej ustawy
      zdrowotnej?? Lekarze nie będą pomagać i przywracać życie i zdrowie tylko
      usypiać pacjentów, popieram to jest chyba najtańsze rozwiązanie. Pomyślcie ile
      państwo zyska na oszczędnościach w służbie zdrowia i opiece geriatrycznej.
    • as75 44081- ideologiem a raczej doktrynerem jestes ty! 18.02.05, 08:30
      a co do umyslu uwiezionego w twoim ciele to mam duze watpliwosci aby takowy
      istnial! Klasyczny przypadek pozytecznego idioty - tu bym rzeczywiscie polecal
      eutanazje!
      • headeater Re: 44081- ideologiem a raczej doktrynerem jestes 18.02.05, 08:43
        Raczej głupi małolat.
      • komentator44801 Re: 44081- ideologiem a raczej doktrynerem jestes 18.02.05, 10:27
        Jak zwykle inteligentne argumenty na temat. Argument przeciw eutanazji jest
        taki:
        44801 to idiota i powinno sie go zabic. Gratuluje rozsadku. Przypadki ludzi ze
        sparalizowanym cialem i swiadomym umyslem sa calkiem prawdopodobne (zniszczenie
        rdzenia kregowego i nerwow wzrokowych i sluchowych wystarcza).
      • komentator44801 Re: 44081- ideologiem a raczej doktrynerem jestes 18.02.05, 10:55
        Oczywiscie ze jestem doktrynerem. Uwazam ze kazdy ma prawo do samostanowienia.
        Nie bedzie mi jakis moralista z PiSu zabranial robic ze swoim zyciem co mi sie
        tylko podoba. Jak bede w agonii to moze nie bede chcial cierpiec. Nie chce
        zmuszac moich najblizszych do lamania prawa gdy poprosze ich o skrocenie mojej
        i ich agonii.

A Ty as75 jestes chyba najbardziej nietolerancyjnym (w sensie nierozumiejacym
        cudzych argumentow) forumowiczem jakiego wypowiedz do tej pory czytalem.
    • mariuszg2 Re: Powstał projekt ustawy o eutanazji 18.02.05, 08:42
      No jak patrzę na zdjęcie Pani Senator to mam wrażenie, że chyba tylko jej
      potrzebna eutanazja... tylko po co jej aż 10 anestezjologów. Może lubi
      odchodzić z klasą i w iście dworskiej asyście. Co do nieposzlakowanej opini
      anestezjologów należy dodać zapis w projekcie o sprawdzeniu czy anestezjolog
      jest eunuchem.
    • czarna_rozpacz eutanazja SLD 18.02.05, 08:57
      jedyne o czym marzy narod:)
    • j.szewek ZDJĘCIE JEST IDEALNE DO POMYSŁU PROJEKTU 18.02.05, 09:01
    • j.szewek Anastezjolog 18.02.05, 09:06
      W tym sęk, że anestezjolog o nieposzlakowanej opinii, nigdy takiej zbrodni się
      nie dopuści, bo mu nie pozwoli na to zdrowy rozsądek. Jedynie tego procederu
      mogą się dopuścić ludzie o szerokich sumieniach i karierowicze.
      • headeater Re: Anastezjolog 18.02.05, 09:10
        Na tych etatach można przecież zatrudnić lewaków, którzy już po wyborach zrzucą
        brzemię ciężkiej pracy w Sejmie i Senacie... Jak znalazł: ludzie o szerokich
        sumieniach i karierowicze.
    • ursynowiak Powinno pojawić się prawo egzekucji 18.02.05, 09:09
      osób takich jak Szyszkowska z możliwością odsprzedaży organów wewnętrznych w
      celu łatania dziury budżetowej
    • kotek.filemon Re: Powstał projekt ustawy o eutanazji 18.02.05, 09:10
      Lekarze i sanitariusze z Łodzi, powodowani szczytnymi ideałami humanizmu, dali
      wspaniały przykład... Proponuję ich zatrudnić w składzie Rady Etyki
      Eutanazyjnej czy innego ciała doradczego.
    • rezurekcja ale dlaczego lekarz maja usypiac ludzi? 18.02.05, 09:14
      Przeciez wystarczy kilka przeszkolonych w tym zakresie osob... o
      nieposzlakowanej opinii. Wylacznie sposrod zwolennikow eutanazji. Wybieranych
      losowo przez komisje, w koncu zrobic zastrzyk to nie jest wielka filozofia.
      Nie wystarczy gardlowac, trzeba wzia czynny udzial. Zatem zwolennicy eutanazji,
      do nauki.
      I dziela.
      CIekawe, jak sie po TYM bedziecie czuli...
      Wyrzuty sumienia?... Racjonalizowanie?...
      Przed wojna jakas aktorka zastrzelila ukochanego cierpiacego strasznie z powodu
      jakiejs nieuleczalnej choroby. Do konca zycia opiekowala sie potem osobami
      nieuleczalnie chorymi.
      • a-cha Re: ale dlaczego lekarz maja usypiac ludzi? 18.02.05, 09:20
        Informacja w okienku przychodni onkologicznej:
        Szanowni Państwo, w związku z wyczerpaniem limitu środków w tym roku na
        wykonywanie większości zabiegów oraz badań uprzejmujemy, że można skorzystać
        jeszcze z eutanazji. W tym celu oprosimy udać się niezwłocznie do pokoju
        numer... Ilość miejsc ograniczona.
    • ursynowiak Sprzedajmy narządy wewnętrzne Szyszkowskiej 18.02.05, 09:18
      żeby łatać dziurę budżetową
      • headeater Re: Sprzedajmy narządy wewnętrzne Szyszkowskiej 18.02.05, 09:20
        Kupię chętnie mózg. Od razu widać, że nie był używany.
    • d.ptaszek NOMINOWANA DO NAGRODY NOBLA! 18.02.05, 09:18
      Nie zapominajcie, że prof. Szyszkowska jest jedną z kobiet nominowanych do
      pokojowoej Nagrody Nobla. Zachód docenia jej starania w czynach mających
      uwilizować wreszcie Polskę.

app-zawiercie.prv.pl
      • kropekuk Bo i fakt: Polacy to katolicka, ksenofobiczna i 18.02.05, 11:01
        homofobiczna dzicz, wlazaca nieproszona do tylka blizniego swego - cos z tym
        trzeba zrobic. Problem jednak w tym, ze NIC nie da sie zrobic - zyjace
        pokolenia musza wymrzec;)
      • malena-bb Re: NOMINOWANA DO NAGRODY NOBLA! 18.02.05, 13:19
        Teraz należałoby zweryfikować stosunek do tej zaszczytnej nagrody.
    • zielenkiewicz Powstał projekt ustawy o eutanazji 18.02.05, 09:20
      A czy nie ma niebezpieczeństwa, że jakaś przepracowana i źle opłacana
      pielęgniarka, zacznie "swoim" pacjentom sugerować: "no... pani Malinowska...,
      nie za długo to już lezymy w tym szpitalu? Miejsce zajmujemy? Pani
      Malinowska..." Przecież taka terminalnie chora Malinowska to jest kupa roboty
      dla pielęgniarek! A i odwdzięczyć się jakoś kobita nie za bardzo ma czym. Ile
      taka pielęgniarka może tych bombonierek zjeść?
      Bardzo mi się podoba możliwość eutanazji z powodu cierpienia psychicznego.
      Specjalne "kioski eutanazyjne" mogły by powstawać w ZUS i US :)
    • ben_shaprut [...] 18.02.05, 09:23
      • a-cha Re: Tak to jest kiedy lesbijka bierze się za poli 18.02.05, 09:29
        To nie problem bycia lesbijka tylko glupoty i checi zaistnienia w mediach za
        wszelka cene.
        Nie mialam nic przeciwko gejom i lesbijkom, dopoki nie pojawily sie oszolomy w
        stylu Pani Senator. Teraz zreszta tez nie mam, ale jestem zdecydowanie
        przeciwko wszelkim ich prawom wykraczajacym poza prawa zwyklego obywatela
        wynikajace z naszej konstytucji.
        • tempus Re: Tak to jest kiedy lesbijka bierze się za poli 18.02.05, 09:33
          a-cha napisała:

> To nie problem bycia lesbijka tylko glupoty i checi zaistnienia w mediach za
          > wszelka cene.
          > Nie mialam nic przeciwko gejom i lesbijkom, dopoki nie pojawily sie oszolomy
          w
          > stylu Pani Senator. Teraz zreszta tez nie mam, ale jestem zdecydowanie
          > przeciwko wszelkim ich prawom wykraczajacym poza prawa zwyklego obywatela
          > wynikajace z naszej konstytucji.

A kto chce im nadać większe prawa??? Chyba coś się Tobie przyśniło!
          • a-cha Re: Tak to jest kiedy lesbijka bierze się za poli 18.02.05, 09:37
            Ludzie pokroju szyszkowskiej.
            Na przyklad prawo do slubu, adopcji i bycia swieta krowa, na zasadzie: jesli na
            ulicy uderzysz pijaka, to jestes zwyklym bandyta a jesli pijak nie daj boze
            bedzie gejem to jestes: katolem, ksenofobem itp...
      • ursynowiak Co racja to racja 18.02.05, 09:33
        • ursynowiak [...] 18.02.05, 09:34
      • tempus Re: Tak to jest kiedy lesbijka bierze się za poli 18.02.05, 09:34
        ben_shaprut napisał:

> Gratuluję jej wyborcom!

Zechciej wyjaśnić, co masz na myśli.
      • collaps Re: Tak to jest kiedy lesbijka bierze się za poli 18.02.05, 09:40
        "Forumowicze"
        Przykro mi, że zdecydowana większość postów na tym forum (nie tylko tym
        zresztą) to głosy cynicznych idiotów. Czytam te wasze wypociny i przykro mi, że
        urodziłem się w Polsce, pośród takiej bandy. Życzę wam, żebyscie mieli chociaż
        tyle działających komórek mózgowych, ile Szyszkowska włosów na głowie. Żeby
        chaos w waszych głowach był chociaż taki, jak chaos na jej głowie. Pozdrawiam
        panią senator i życzę jej i sobie jak najmniej bezproduktywnych konfrontacji z
        indywiduami pokroju pospieszalskiego przez bardzo małe p.
        Ilu z was miało w rodzinie roślinę, której jedyną aktywnością było wycie z
        bólu ? Kto na to patrzył, zrozumie, o czym mówię.
        • tees1 do tego nie potrzeba prawa 18.02.05, 11:03
          collaps napisał:

> Ilu z was miało w rodzinie roślinę, której jedyną aktywnością było wycie z
          > bólu ? Kto na to patrzył, zrozumie, o czym mówię.

Kto na to patrzyl zrobi co potrzeba, a jesli jakis swir poda go do sadu, to sad
          go uniewinni.

W calej tej dyskusji chodzi o to, ze jesli otworzy sie furtke do legalnego
          zabijania ludzi, to zaraz wykorzystaja ja lowcy spadkow i inni gangsterzy do
          zabijani ludzi ktorzy wcale nie zycza sobie umrzec.

Zauwaz, ze podobna klika jest przeciw lustracji "bo moze ucierpiec jeden
          niewinny", a jednoczesnie promuje legalizacje zabijania i tu sie o niewinnych
          nie troszczy. Bo oni maja ludzi gdzies, ich nadal interesuja jedynie masy. Nie
          badz masa.
        • ursynowiak Namawiasz do zbrodni w majestacie prawa 18.02.05, 13:09
          Czy dokonałabyś własnoręcznie morderstwa np. na ciężko chorym ojcu??
      • terminatius2 Re: Tak to jest kiedy lesbijka bierze się za poli 18.02.05, 09:41
        Na litosc!O co wam wszystkim chodzi? Oczepcie sie od wolnosci, od zaplodnionych
        kobiet,od osob chorych i starych, ktore chca kierowac swoim losem wg wlasnego
        sumienia. Istnienie praw umozliwiajacych wolny wybor nikogo do niczego nie
        zmusza. Prawo do aborcji jest prawem dla tych kobiet, ktore chca z niego
        skorzystac. Prawo do eutanazji jest dla tych, ktorym nie moze pomoc juz nic i
        chca je wybrac by zdecydowac o swym losie.Ten komu nie pozwala na to religia
        lub inne przekonania nie musi wybierac takich dzialan. Kazdy ma prawo zyc i
        umierac jak chce. Nie znajduje ani jednej przyczyny dla, ktorej osoba trzcia ma
        decydowac za kogos.
        Na koniec apel do P. snetor Szyszkowskiej o podjecie inicjatywy o mozliwosci
        legalnej sterylizacji dla osob, ktore sobie tego zycza. Przynajmniej te osoby
        beda pewne, ze im polscy taliboweie nie zrujnuja zycia obrzydliwym, niechcianym
        porodem.
        • ursynowiak ??? 18.02.05, 13:14

> Na litosc!O co wam wszystkim chodzi? Oczepcie sie od wolnosci, od
          zaplodnionych
          >
          > kobiet,od osob chorych i starych, ktore chca kierowac swoim losem wg wlasnego
          > sumienia. Istnienie praw umozliwiajacych wolny wybor nikogo do niczego nie
          > zmusza. Prawo do aborcji jest prawem dla tych kobiet, ktore chca z niego
          > skorzystac.

Kobieta w ciąży nosi w sobie odrębne życie, które nie jest ani jej częścią, ani
          własnością.
          Idąc Twoim tokiem myślenia powinienem mieć wolny wybór i prawo do uśmiercenia
          mojej sąsiadki, za to, że brzydko pachnie. To przecież to moja sąsiadka a więc
          moja sprawa i nikomu nic do tego co Ty na to???
          • terminatius2 Re: ??? 18.02.05, 13:52
            To zadziwiajace jak mozna nie widziec roznicy pomiedzy zbita gruda blastomerow,
            ktora jest TYLKO potencjalnym czlowiekiem, a swoja sasiadka, ktorej
            czlowieczenstwo jest niewtpliwe. A tak mniej powaznie to od sasiadki zawsze
            mozna sie wyprowadzic.Saiadka nie zdwastuje nikomu ciala i nie zmusia do
            odrazajacych porodowych upokorzen. I na marginesie - nie odbieraj ludziom
            prawa, z ktrego sam mozesz kiedys zapragnac skorzystac, np. wtedy gdy choroba
            nie pozwoli ci godnie zyc.
          • rypycisy Re: ??? 18.02.05, 14:47
            jak mozna byc tak ograniczonym debilem?
        • wirus20 Re: Tak to jest kiedy lesbijka bierze się za poli 18.02.05, 14:08
          Na tej zasadzie moglibysmy przyznać prawo do wszystkiego, bo przecież
          korzystaliby tylko ci, którzy chcą. Np. prawo do pobicia natretnego sąsiada, czy
          zabicia znienawidzonej teściowej. Przecież nie wszyscy uważają, podobnie jak z
          aborcją czy eutanazję, że pobicie, zabicie, zgwałcenie jest niedopuszczalnym
          czyne i powinno się je traktować jak przestepstwo...

Pozdro
          • terminatius2 Re: Tak to jest kiedy lesbijka bierze się za poli 18.02.05, 14:16
            Czy przeciwnie do "tej zasady" masz prawo decydowac o dlugosc zycia
            nieuleczlnych i upokarzac kobiety, ktore maja w glowie cos jeszcze oprocz
            pieluch?
            • wirus20 Re: Tak to jest kiedy lesbijka bierze się za poli 18.02.05, 14:26
              Nie roszcze sobię takiego prawa... Tylko jeśli o mnie chodzi to sumienie by mi
              nie pozwoliło na coś takiego, nawet gdyby było zgodne z prawem. A znalazłyby się
              osoby, które taki przepis popchnąłby do eutanazji(aborcji)... To jest trudny
              temat i nie można go rozstrzygać jednopłaszczyznowo. Powiedz, czy gdyby tobie
              sumienie czegoś zabraniało, to czy przynajmniej nie próbowałbyś protestować,
              gdyby ktoś próbował ów twój "problem" zalegalizować???
          • terminatius2 Re: Tak to jest kiedy lesbijka bierze się za poli 18.02.05, 14:24
            A tak zartem co do sasiadów sie zgadzam, ale jak mysle o tesciowej to juz tej
            pewnosci nie mam. Moja tesciowa (ciezka katolibka) jest protoplasta wszystkich
            kawalów o tesciowych. Jak na nia patrze to wiem, ze wszystkie sa prawdziwe. Ale
            coz ona to wszystko robi pewno z milosci "krzescijanskiej"
            • wirus20 Re: Tak to jest kiedy lesbijka bierze się za poli 18.02.05, 14:31
              Po drugie co do eutanazji... To prawda, ćierpi śmiertelnie chory czy inny, ale
              (zazwyczaj)cierpi też jego rodzina. I on się zdecyduje, a powiedzmy rok (dwa
              lata) póżniej wynajdą lek na jego chorobę... Jego już nie będzie (to gdzie
              będzie to kwestia światopoglądu), ale jego rodzinie zostanie kac moralny, że mu
              pozwolili, że nic nie zrobili itp. I tak zaczną się "ciarpienia psychiczne"...
              • terminatius2 Re: Tak to jest kiedy lesbijka bierze się za poli 18.02.05, 15:40
                To prawda itnieje taka mozliowsc.Ale po pierwsze nie ma takiej pewnosci, ze
                chory wytrzyma do tego czasu - np. srednie rokawanie w raku watroby - 6
                miesiecy.Po drugie nie mozna odbierac mozliwosci decyzji, nawet jesli jest
                obarczona ryzykiem bledu. Wiekszosc decyzji, ktore przychodzi nam podejmowac
                jest zwiazana z ryzykiem.Na szcescie nie wszystkie sa tak brzemienne w skutki.
                Kazdy sam deyduje i sam ponosi konsekwencje.
                Co do rodziny - to pisalem juz wczesniej- smierc jest tragedia dla tych co
                zostaja, nie dla umierajacego.Rodzina powinna zakceptowac taka decyzje,
                zwlaszcza, ze smierc wpisana jest w nasze zycie.
    • przemek_pl Re: Powstał projekt ustawy o eutanazji 18.02.05, 09:38
      "10 wybitnych anestezjologow o nieposzlakowanej opinii" - po co tyle slow?
      nie prosciej napisac: 10 KATOW?!?
    • battosai Re: Powstał projekt ustawy o eutanazji 18.02.05, 09:41
      Czy prawicowa wścieklizna znów da znać o sobie?
      • a-cha Do collaps: 18.02.05, 09:50
        Ale jej nie chodzi o dobro chorych ludzi tylko szum w mediach.
        Była ustawa aborcyjna i co? Lekarze masowo odmawiali robienia zabiegów, z
        eutanazją, jesli ją wprowadzą - w co wątpię- może być tak samo. Po za tym, kto
        ma sfinansować sprawę? NFZ? Kto ma zrobić zastrzyk? Lekarz? Przecież oni sa do
        ratowania życia a nie do zabijania.
        A nawet - jak stworzysz system w którym eutanazja dotyczyć będzie naprawdę
        chorych a nie babci, która jest ciężarem dla rodziny bo trzeba się nią
        opiekować?
        Dlaczego eutanazja nie jest powszechna na świecie. Gdyby była takim
        dobrodziejstwem, to wszystkie cywilizowane kraje zalegalizowałyby ją - a tego
        nie robią?
        Podziwiam Ciebie z jaką łatwością wypowiadasz się o uśmiercaniu innych - a może
        Panem Bogiem jesteś?
        • terminatius2 Re: Do collaps: 18.02.05, 10:58
          Bogiem nie jestem i dlatego nie przyznaje sobie prawa do dcydowania za kogos.
          Problem finansowania nie jest az tak istotny, poniewaz nie sadze by zjawisko
          bylo masowe tak jak nie jest masowe w Holadii. Wystarczy racjonalne
          gospodarowanie funduszmi i indywidualne konta zdrowotne. Kazdy moglby kozystac
          z takiej ilosci swiadczen dodtkowych na jakie nazbiera pieniedzy.Mogloby to
          dotyczyc i eutanazji i aborcji.Co do problemu lekarzy to powinni zauwazyc, |e
          zyja w panstwie swieckim i swoje religijne przekonania zostawic w domu lub
          zmienic zawod. Nie ma mic gorszego ni| tzw"lekarz katolicki". Jako przylad
          polecam pozycje pana doktora Czarneckiego dotyczaca chrztu wewnatrzmaciczne.
          Doprawdy obrzydliwe. Dziwie sie ze kobiety masowo nie ucikaja z polskiego
          talibolandu.
          • a-cha Re: Do collaps: 18.02.05, 11:08
            terminatius2 napisał:

> Co do problemu lekarzy to powinni zauwazyc, |e
            > zyja w panstwie swieckim i swoje religijne przekonania zostawic w domu lub
            > zmienic zawod.

A co jest zawodem lekarza? Lekarz jest od leczenia a nie usmiercania.
            Proceduralnie mozna wszystko ulozyc i rzeczywiscie znalezienie srodkow pewnie
            nie bedzie trudne, ale nie zmusisz nikogo kto jest po to by ratowac ludzi - do
            usmiercania ich. Nie widzialam nigdy zadnego lobby popierajacego eutanazje
            zlozonego ze srodowisk medycznych.
            Proponuje naszym parlamentarzystom skupienie sie na tym jak zreformowac
            skutecznie system opieki zdrowotnej a nie jak przy pomocy obecnego "produkowac"
            klientow do eutanazji. Bo jak bedzie mniej nieuleczalnie chorych - mniej bedzie
            takich dylematow. Poki co mloda kobieta z guzkiem w piersi ma wyznaczony termin
            badan po 5 miesiecach od zgoszenia sie do lekarza. To moze zaproponowac jej od
            razu pokoj numer 10 gdzie mily pan doktor mengele od reki problem zalatwi? Bez
            cierpień i upokorzen? No i tanio.
            To oczywiscie sytuacja mocno przesadzona ale oddaje problem naszej sluzby
            zdrowia i etyki osob odpowiedzialnych za panstwo, ktore zamiast probowac leczyc
            maja pomysl na to jak usmiercac.
            • terminatius2 Re: Do collaps: 18.02.05, 11:27
              lekarz ma przynosic pacjentowi ulge. A co do propozycji dla pan, to niestety
              wykazujesz sie brakiem rozumienia czytanego tekstu. W projekcie nie ma mowy o
              zadnych propozycjach.Ten kto jest niuleczalnie chory ma prawo podjac taka
              decyzje samodzielnie, a nie na wniosek lekarza. Prosze o uwazne czytanie.
              Osobna kwestie w calym sporze stanowi czas, w jakim te wazkie spolecznie,
              problemy sa poruszane. NIe ma najmniejszych watpliwosci, ze sprawy sa
              naglasniane medialnie z powodu zblizajacych sie wyborow, gdzie strony beda
              walczc per fas et nefas. Nie zmienia to jednak faktu, ze zadna nawet
              najswietsza ideologia nie daje prawa narzucania swojej woli innym. Dlatego
              kwestie, o ktorych mowa tak czy inaczej powinny byc rozwiazane, bez narusznia
              godnosci tych ktorzy maja odwage myslec inaczej niz katolibowie.
              • a-cha Re: Do collaps: 18.02.05, 12:17
                Skoro lekarz jest po to by przynosić pacjentowi ulge to nalezy zabronic
                wykonywania bolesnych zabiegów, zastrzyków itp.
                Przyklad byl naciagniety aby pokazac problem a nie konkretna sytuacje, wiec
                rowniez polecam uwazne czytanie przed komentowaniem.
                • the_real_kris Przestan sie osmieszac 18.02.05, 13:12
                  oszolomie.
                • terminatius2 Re: Do collaps: 18.02.05, 14:01
                  Nie musisz poddawac sie bolesnym zabiegom jesli taka twoja wola. Przez pewien
                  czas pracowalem w terapii rakowcow.Znane sa mi przypadki, gdzie pacjent odmowil
                  chemioterapii, znajac jej skutki, mimo ze byl to jedyny ratunek.Mysle, ze przy
                  okzji odpowiedzales dlaczego ludzie nie chdza do dentysty. Ale mocno juz
                  zboczylismy z tematu.
    • battosai Re: Powstał projekt ustawy o eutanazji 18.02.05, 09:42
      A Marek Jurek niech lepiej zajmie się swoimi projektami aktów prawnych
      dotyczących przyzwolenia na bicie dzieci w szkołach.
    • juras_z_berlina A co z filmowaniem zabijania? 18.02.05, 10:01
      Cytat z artykulu:
      "Do komisji miałyby trafiać też specjalne kwestionariusze wypełnione przez
      lekarza, który eutanazji dokonał. Zawierałyby one m.in. "dokładny opis całej
      procedury i wykaz użytych środków farmaceutycznych".

A co z filmowaniem tych "procedur"? Przeciez to bylby najlepszy "dokument", ze
      wszystko przebieglo zgodnie z "prawem"... Takie filmowe sprawozdania z
      humanitarnych czynow "milosci blizniego" moznaby nastepnie udostepniac opinii
      publicznej w telewizji, miedzy Orkiestra Owsiaka i obrazkami z katastrof
      typu "Zunami"... Niech sobie ludziska przed telewizorami poplacza, wzruszeni
      szczesciem malujacym sie na twarzy umierajacego, niech poznaja
      oblicze "nieposzlakowanego" lekarza-anestezjologa, ktory ZGODNIE ze zlozona na
      poczatku swej lekarskiej kariery przysiega i etyka lekarska RATUJE zycie, acha,
      zapomialem dodac: zycie WIECZNE pacjeta...

Pozdrowienia

Juras
    • marych Re: Powstał projekt ustawy o eutanazji 18.02.05, 10:02
      W naszym faszystowskim kraju nie mozna nawet pomyslec o eutanazji, aborcji zeby
      nie byc posadzonym o wrogość koscioła.

W ramach protestu przeciw ustawie wiekszość parlamentu powinna sie poddac
      eutanazji.
      • a-cha Re: Powstał projekt ustawy o eutanazji 18.02.05, 10:09
        marych napisał:

> W naszym faszystowskim kraju nie mozna nawet pomyslec o eutanazji, aborcji
        zeby nie byc posadzonym o wrogość koscioła.
        > W ramach protestu przeciw ustawie wiekszość parlamentu powinna sie poddac
        > eutanazji.

Nie masz racji - naszym społeczenstwie nie można sprzeciwić się faszystowskim
        pomysłom, żeby nie narazić się na wyzwiska w stylu katol i klerykał.

Coraz bardziej obserwuję fanatyzm antyklerykalny, który atakuje wszystkie
        poglądy zbieżne z doktryną kościoła katolickiego - nawet jeśli osoba je
        wygłaszająca ma taki sam krytycznu stosunek do tej instytucji.
        • juras_z_berlina Re: Powstał projekt ustawy o eutanazji 18.02.05, 10:24
          a-cha napisała:

> marych napisał:
          >
          > > W naszym faszystowskim kraju nie mozna nawet pomyslec o eutanazji, aborcj
          > i
          > zeby nie byc posadzonym o wrogość koscioła.
          > > W ramach protestu przeciw ustawie wiekszość parlamentu powinna sie poddac
          >
          > > eutanazji.
          >
          >
          > Nie masz racji - naszym społeczenstwie nie można sprzeciwić się faszystowskim
          > pomysłom, żeby nie narazić się na wyzwiska w stylu katol i klerykał.
          >
          > Coraz bardziej obserwuję fanatyzm antyklerykalny, który atakuje wszystkie
          > poglądy zbieżne z doktryną kościoła katolickiego - nawet jeśli osoba je
          > wygłaszająca ma taki sam krytycznu stosunek do tej instytucji.
          >

Popieram absolutnie! Tylko istnienie wspomianego przez ciebie fanatyzmu
          antyklerykalnego nie powinno ludzi trzezwo myslacych zrazac i zniechecac do
          wyrazania wlasnych opinii! Mnie np. nie zraza....

Pozdrowienia

Juras
          • u8u8u8 Re: Powstał projekt ustawy o eutanazji 18.02.05, 10:46
            Podaj jeden argument przeciw wolności MOJEGO wyboru - śmierci na życzenie.
            • terminatius2 Re: Powstał projekt ustawy o eutanazji 18.02.05, 11:04
              Nikt ci go nie poda, bo takich argumentow nie ma. Chyba, |e ktos bedzie
              podpiral sie tym co rzkB Jeshua Hanocri do prokuratora Judeii Poncjusza: nie
              mozesz panie przeciac nici, na ktore wisi moje zycie, bo nie tys je tam
              zawiesil. Ale dla cierpiacego to zaden argumnet.
              • the_real_kris a dla kogo rozsadnego jest to argument? 18.02.05, 13:14
                kto rozsadny wierzy w gusla i bozkow? A ziemia jest plaska i to Zeus rzuca piorun?
                • juras_z_berlina Halo, mala ludzka bakterio! 18.02.05, 15:52
                  the_real_kris napisał:

> kto rozsadny wierzy w gusla i bozkow? A ziemia jest plaska i to Zeus rzuca
                  pior
                  > un?

Dawno cie na forum nie bylo! I znowu miotasz hasla przeciwko "guslom".

A tymczasem:

Na milimetrze kwadratowym skóry Twojego czółka żyją miliony bakterii i wirusów,
                  które nawet nie zdaja sobie sprawy z faktu Twojej nędznawej egzystencji, nie
                  wiedzą biedaki, że w ogóle istniejesz...
                  Mało tego, gdybyś zamiast wystukiwać prymitywne ataki i ordynarne wyzwiska na
                  tastaturze komputera, dla odmiany stuknął się palcem w ten milimetr kwadratowy
                  własnego czoła, to mógłbyś „zlikwidowac” ten ich mikroświat, a oni dalej nie
                  wiedzieliby, jakiemu prostaczkowi zawdzięczają tą swoją apokalipsę.

Wystarczy wznieść się ponad ziemie na jakieś 15-20 kilometrów, żeby wszystkie
                  argesywne „real-krisy” stały się niewidoczne, żeby razem ze swoją bezczelnością
                  i agresją „przestali istnieć”, upodobnili się do tych bakterii na milimetrze
                  kwadratowym własnego czoła i to nie tylko ze względu na podobny
                  poziom „inteligencji”, który nakazuje im wierzenie tylko w to, co powąchają,
                  namacają, posmakują...

Żal mi Ciebie, mała prymitywniutka ludzka bakterio...

Juras
    • w.rafalski nalezy zalegalizowac tylko dla jednej osoby 18.02.05, 10:04
      Pania senator "przepuscic" przez jej pomysl - i spokoj.
    • alicja_malinska Re: Powstał projekt ustawy o eutanazji 18.02.05, 10:14
      "Wiadomo przecież, że i tak zdarzają się przypadki nielegalnej eutanazji."
      Czy Pani Profesor jeszcze nie zrozumiała, że to nie jest żaden argument.
      Pojawia się on we wszystkich sprawach które Pani forsuje, czyli aborcji,
      prostytucji, itp a jest zupełnie bez sensu. A co ze złodziejstwem? czy korupcją.
      Przecież też istnieje. Więc może w jakimś stopniu to zalegalizujemy. Może
      powiemy, że skoro ktoś coś ukradł to znaczy że było zle chronione.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka