Dodaj do ulubionych

A więc rewolucja się zaczęła

02.04.05, 11:59
W całej TVP przez całe popołudnie i wieczorem pokazywali tylko te agitki dla
fanatyków. Dlaczego TVP nie zaufała kanałom kościelnym i prywatnym
rozgłośniom? Odpowiedź jest prosta - TVP jest telewizją kościelną. Od lat
dowodzę na tym forum, że w Polsce władza jest w rękach Kościoła, a nie w
rękach parlamentu, rządu, sądów czy mediów. Wskazywałem na fakty, że np.
codziennie w każdych wiadomościach były relacje z przygód Papieża-
Obieżyświata i z najważniejszych mszy odprawianych w kraju, że Kościół nie
pozwala posłom w ogóle debatować na temat ustawy antyaborcyjnej, że Kwach i
Miller musieli złożyć hołd w Watykanie zaraz po objęciu swoich stanowisk, że
sądy skazują artystów za dzieła obrażające religijne uczucia bandytów z LPR
itd. A wielu z Was lekceważyło te symptomy.

Wczoraj totalitaryzm katolicki ujawnił się w całej pełni. Ciemnogród podniósł
głowę i ujawnił swoją potęgę. Od dzisiaj nikt już w Polsce nie może być
neutralny. Kościół i TVP pokazały razem, że Polska zmierza w kierunku
fundamentalizmu religijnego, że chcą zrobic z Polski katolicki Iran. Ulica
oczywiście jak zawsze popiera socjalistów (bo fundamentalizm jest odmianą
socjalizmu): bojówki Wszy grasują po ulicach, kibole przeobrażają się w
tłuszczę fanatyków, socjalistyczne partie katolickie (LPR, PiS, PSL) żądają
nacjonalizacji pod pretekstem zwrotu mienia sprywatyzowanego za bezcen.
Partia przestępców - Samoobrona - udaje gorliwych katolików.

Nawet nie poczekali na śmierć Papieża, jeszcze za życia zrobili z niego
męczennika i zaczęli rewolucję. Od dzisiaj każdy musi rozstrzygnąć w swym
sumieniu, czy poprzeć strażników rewolucji czy bronić wolności i demokracji.
Obserwuj wątek
    • verbaveritatis Re: A więc rewolucja się zaczęła 02.04.05, 12:36
      "Dokowski",trochę racji to masz, ale z uwagi na dzisiejszy czas mogłbys z tym
      sądem nieco poczekac. Rewolucja...za wielkie słowo. A moze być i kontrrewolucja!
      • deltalima Re: A więc rewolucja się zaczęła 02.04.05, 12:51
        a ja uważam, że dokowski donował jak najbardziej trafnego podsumowania
        polskiego piekła. zbiorowa histeria dopiero nadchodzi, wkrótce będziemy
        świadkami żenującego widowiska gdy polscy 'politycy' będą się licytować, który
        bardziej kochał i czcił wojtyłę. sępy już żerują na wciąż żywym ciele papieża.
      • henryk.log Re: A więc rewolucja się zaczęła 02.04.05, 12:57
        > "Dokowski",trochę racji to masz, ale z uwagi na dzisiejszy czas mogłbys z tym
        > sądem nieco poczekac.

>>Kościół i TVP pokazały razem, że Polska zmierza w kierunku
        >>fundamentalizmu religijnego, że chcą zrobic z Polski katolicki Iran.

Chyba nie powinien P."dokowski" "..z tym sądem nieco poczekac.". :)
        Opisując zjawisko ".. totalitaryzm(u) katolicki(ego)..", nazwał wprost to, co w naszym kraju usiłuje się skryć, w imię niedrażnienia "bastionu katolicyzmu" we wsółczesnym świecie.
        A "NAM" się wmawia, że dołączyliśmy do wielkiej rodziny europejczyków. ;-((
        • kicior99 Re: A więc rewolucja się zaczęła 02.04.05, 16:11
          wszystko zgoda ale ten moment...
    • farfocello Re: A więc rewolucja się zaczęła 02.04.05, 13:13
      Widzę że dzielni wojownicy postępu zamienili się w obliczu rzeczywistości w
      skomlące szczeniaczki. Tak to jest kiedy rzeczywistość kogoś przerasta.
    • synu Re: A więc rewolucja się zaczęła 02.04.05, 13:28
      Malo tego, ze tylko w Polsce. Na calym swiecie. Zagraniczne stacje zmienily
      ramowke i pokazuja na biezaco wszelkie informacje odnosnie Papieza. Wyznawcy
      innych religii modla sie w intencji Papieza. Jeden wielki Ciemnogrod. Czas
      wielkiej rewolucji sie zbliza.

Mala propozycja dla Ciebie. Stan przed sciana, pochyl sie i zrob
      porzadnego "baranka". Moze to pomoze. Choc w Twoim przypadku moze byc juz za
      pozno.

K
      R
      • dokowski Naprawdę? 03.04.05, 11:18
        synu napisał:

> Na calym swiecie. Zagraniczne stacje zmienily ramowke i pokazuja na biezaco

Ja w swojej kablówce tego nie widzę
        • pro.filutek1 Re: Naprawdę? 03.04.05, 13:45
          Bo twoje kable sa przepalone. :)
    • polonus9 POWINNISCIE PRZESTAC PLACIC ABONAMMENT 02.04.05, 13:41
    • zytkapitka Re: A więc rewolucja się zaczęła 02.04.05, 14:03
      Ojjccjec prac
    • polonus9 tych durniow nalezy wywalic z Sejmu 02.04.05, 14:06
      • dokowski Wszystko w naszych rękach (kartki wyborcze) 03.04.05, 11:19

• andrzej105 Re: A więc rewolucja się zaczęła 02.04.05, 14:30
      Pomny powyższych uwag "dokowskiego" parę m-cy temu zaprzestałem płacenia
      podatku zwanym abonamentem rtv.
    • jack20 Re: A więc rewolucja się zaczęła 02.04.05, 14:59
      Wiele stacji tv poswieca programy - maratony relacjonujac rozwoj sytuacji w
      Watykanie. Wszystkie prawie stacje tv swiata chrzescijanskiego wydaja specjalne
      programy poswiecone osobie papieza.
      Papiez i jego choroba jest w centrum uwagi nie tylko katolikow, czy ci sie to
      podoba czy nie.
      Byloby rzecza dziwna i nie na miejscu, gdyby nie czynily tego stacje tv w
      ojczyznie papieza. Podobnie ma sie z zainteresowaniem spoleczenstwa.
      Nie musisz przeciez w tym uczestniczyc i ogladac jesli nie chcesz.
      Mozesz wziasc urlop, wyjechac, et cetera.
      Ale widziec w tym rewolucje jest i gruba przesada. Jest prowokacja przypisywac
      relacjonujacym mediom wydarzeniom inna role niz je pelnia, tzn. informacyjna.
      • prawdziwy_polak_katolik Re: A więc rewolucja się zaczęła 02.04.05, 15:04
        jack20 napisał:

> Wiele stacji tv poswieca programy - maratony relacjonujac rozwoj sytuacji w
        > Watykanie. Wszystkie prawie stacje tv swiata chrzescijanskiego wydaja
        specjalne
        >
        > programy poswiecone osobie papieza.
        > Papiez i jego choroba jest w centrum uwagi nie tylko katolikow, czy ci sie to
        > podoba czy nie.
        > Byloby rzecza dziwna i nie na miejscu, gdyby nie czynily tego stacje tv w
        > ojczyznie papieza. Podobnie ma sie z zainteresowaniem spoleczenstwa.
        > Nie musisz przeciez w tym uczestniczyc i ogladac jesli nie chcesz.
        > Mozesz wziasc urlop, wyjechac, et cetera.

Morzesz terz włonczyć TV Trwam! Tam nie goniom za taniom sensacjom i nie ma nic
        o Papierzu prawie! Nie znirza siem ta telewizja to poziomu tych lewackich
        stacji co o nich piszesz! Som inne, bardzo ciekawe programy jak relacje z
        komisji śledczej i apele dotyczonce budowy nowej szkoły Ojac Tadeusza.
    • gosc.z.korony OD DŁUŻSZEGO CZASU, PODOBNIE JAK TY ,,DOWODZĘ'' 02.04.05, 15:09
      że wyczyny LPR, ,,wszechpolaków'', Samoobrony, ,,Niemylnego Ojca Dyrektora'',
      jego TV Trwam i Radia Maryja to prosta podbudowa i droga do wrednej
      faszystowskiej dyktatury z klerem w tle. Musimy jednak odróżniać prawdziwe
      wielkości jak: prymas Wyszyński, czy Ojciec Święty od absztyfikantów, którzy
      chcą przy żywym ogniu upiec własne smrodliwe pieczenie.
      Dlatego jest mi szczerze żal że odchodzi autorytet, który był dla nas punktem
      odniesienia. Mówił o pojednaniu, wychodził do ludzi. Potrafił, mimo swej
      funkcji, pochylać się nad cierpieniem i nad małością. A jego apele w
      krytycznych dla świata chwilach były ważnym drogowskazem dla wszystkich. Mam
      więc pretensje do biskupów, księży i do nas - chrześcijan o to, że tak mało
      skorzystaliśmy z Jego obecności i tak mało go słuchamy. A on przecież mówi
      tylko o jednym: o pojednaniu i o miłości.
      • andrzej105 Re: OD DŁUŻSZEGO CZASU, PODOBNIE JAK TY ,,DOWODZĘ 02.04.05, 15:22
        gosc.z.korony napisał:

> że wyczyny LPR, ,,wszechpolaków'', Samoobrony, ,,Niemylnego Ojca Dyrektora'',
        > jego TV Trwam i Radia Maryja to prosta podbudowa i droga do wrednej
        > faszystowskiej dyktatury z klerem w tle. Musimy jednak odróżniać prawdziwe
        > wielkości jak: prymas Wyszyński, czy Ojciec Święty od absztyfikantów, którzy
        > chcą przy żywym ogniu upiec własne smrodliwe pieczenie.
        > Dlatego jest mi szczerze żal że odchodzi autorytet, który był dla nas punktem
        > odniesienia. Mówił o pojednaniu, wychodził do ludzi. Potrafił, mimo swej
        > funkcji, pochylać się nad cierpieniem i nad małością. A jego apele w
        > krytycznych dla świata chwilach były ważnym drogowskazem dla wszystkich. Mam
        > więc pretensje do biskupów, księży i do nas - chrześcijan o to, że tak mało
        > skorzystaliśmy z Jego obecności i tak mało go słuchamy. A on przecież mówi
        > tylko o jednym: o pojednaniu i o miłości.
        ========
        mówisz "gościu z korony" jak niegdyś sekretarz gminny pzpr. mowa-trawa :
        pochylił się nad cierpieniem , były ważnym drogowsazem dla
        wszystkich....ble ,ble ,ble
        • gosc.z.korony szkoda, wielka szkoda 02.04.05, 16:08
          bo ta, jak mówisz moja ,,mowa trawa'' to moje przekonania, moje wzruszenia, mój
          sposób patrzenia na świat. I moja, jak kiedyś na tym forum napisałem, ,,celowa
          naiwność'' czyli wiara w ludzi, ten kraj i Pana Jezusa.
          Nie powiem Ci więcej, bo wszystko moim zdaniem jest jasne.
          A z sekretarzami PZPR to walczyli moi dziadowie i rodzice. Tak jak pra pra
          dziadowie w powstaniach z carską Rosją. Wolę się więc mienić ,,rusofobem'' bo i
          mam powody. Chyba że Rosjanie zaczną traktować Nas jak równych sobie. Ale to
          już temat na inną dyskusję...
          mimo wszystko: pozdr
          • andrzej105 Re: szkoda, wielka szkoda 02.04.05, 16:20
            gosc.z.korony napisał:

> bo ta, jak mówisz moja ,,mowa trawa'' to moje przekonania, moje wzruszenia,
            mój
            >
            > sposób patrzenia na świat. I moja, jak kiedyś na tym forum
            napisałem, ,,celowa
            > naiwność'' czyli wiara w ludzi, ten kraj i Pana Jezusa.
            > Nie powiem Ci więcej, bo wszystko moim zdaniem jest jasne.
            > A z sekretarzami PZPR to walczyli moi dziadowie i rodzice. Tak jak pra pra
            > dziadowie w powstaniach z carską Rosją. Wolę się więc mienić ,,rusofobem'' bo
            i
            >
            > mam powody. Chyba że Rosjanie zaczną traktować Nas jak równych sobie. Ale to
            > już temat na inną dyskusję...
            > mimo wszystko: pozdr
            =============
            sekretarze gminni tez mieli swoje przekonania ,swoje wzruszenia ,swoje plenumy
            i swój językowy bełkot. często ci którzy z nimi walczyli weszli potem w ich
            mentalność i byli od nich inni o 360 stopni :)
            od wielkości do śmieszności jeden krok. szkoda ,wielka szkoda.
            • gosc.z.korony uparcie usiłujesz mnie obrazić, a ja nie wiem 03.04.05, 16:17
              po co?
              Mam prawo do SWOICH poglądów. A jak Ci się one z czymś tam kojarzą, to już
              Twoja sprawa.
              mimo wszystko: pozdr
      • kicior99 Re: OD DŁUŻSZEGO CZASU, PODOBNIE JAK TY ,,DOWODZĘ 02.04.05, 16:12
        gosciu z korony, wiesz co to absztyfikant???
        • imagistyk The show must go on ! 02.04.05, 16:24
          Podejrzewam ,że dla większości stacji liczy się tylko SHOW.Autentyczni są ludzie modlacy się w kościele,czuwajacy przed siedzibą JP II.Natomiast fałszem zalatują politycy i dziennikarze,gdyż na co dzień okazują lekceważenie słowom JP II.A teraz bedą bić się o tytuł pierwszego spadkobiercy JP II.Tfu !
          • nonno1 Re: Oczywiście! Media to hieny! 06.04.05, 21:35
            I nic bardziej nie ożywia mediów jak świeże zwłoki.

Pisałem w miom poście o totalnym upapianiu, ale został zlikwidowany, chociaż nie
            powiedziałem ani słowa o papieżu, a tylko o mediach. Przytoczyłem m. in. dowcip,
            jaki krążył w PRL, gdy świętowano 100 rocznicę urodzin Lenina:
            "Co to jest: małe, zielone i skacze po łące? Odp. Lenin. Dlaczego Lenin? Bo
            teraz wszystko jest o Leninie!"

Wtedy media działały na rozkaz, teraz działają pod naciskiem katolickiej
            poprawności politycznej - dopuszczalna jest tylko hagiografia. Nawet delikatna
            krytyka mediów zostaje ocenzurowana.

Ale jakiejkolwiek rewolucji nie widzę.
        • gosc.z.korony wiem i bez słownika, że to ktoś mający określone 03.04.05, 16:20
          aspiracje. W podstawowym sensie ku wybranej kobiecie. Ja użyłem, całkiem
          świadomie, tego słowa w innym znaczeniu.
          pozdr
      • dokowski Ja tę różnicę bardzo dobrze widzę dzisiaj w TVP 03.04.05, 21:04
        gosc.z.korony napisał:

> Musimy jednak odróżniać prawdziwe
        > wielkości jak: prymas Wyszyński, czy Ojciec Święty od absztyfikantów, którzy
        > chcą przy żywym ogniu upiec własne smrodliwe pieczenie

Widzę te wszystkie hieny dziennikarskie popisujące się swoją żałobą i tych
        wszystkich którzy pchają się do ich mikrofonów i przed kamery, aby jeszcze raz
        uraczyć nas swymi oryginalnymi, mądrymi i pełnymi emocji wyrazami, zdania i
        minami.
    • pro.filutek1 Re: A więc rewolucja się zaczęła 03.04.05, 13:43
      "Od lat
      dowodzę na tym forum"
      Ty nawet nie jesteś w stanie dowodzić pułkiem swoich paranoi, fobii i innych
      zwichnięć a co dopiero "dowodzenie na tym forum".
      • selecte Re: A więc rewolucja się zaczęła 06.04.05, 22:03
        dokowskiemu chodziło o to, że udowadnia coś, a nie, że dowodzi kimś/gdzieś. czytaj z uwzględnieniem kontekstu.
    • wgj8515 Re: A więc rewolucja się zaczęła 03.04.05, 16:05
      Dokowskiemu to musiało się podobać jak mieliśmy trzydniową "żałobę narodową" po
      śmierci Breżniewa. Tak przynajmniej wynika z jego postu.
      • dokowski [...] 03.04.05, 21:32
        Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
        • wgj8515 Re: Myślisz, że ja z zachwytu ten wątek stworzyłe 03.04.05, 22:31
          Jak ktoś w pierwszym zdaniu dyskusji z oponentem używa epitetu per głupku to
          albo jest lewakiem albo ma niezbyt prawidłowo poukładane pod sufitem. Tak czy
          owak nie jest to ktoś z kim się dyskutuje, raczej omija szerokim łukiem aby sie
          nie upaprać.
          Żegnam ozięble.
      • dokowski Brawo moderator. Teraz ateistów wolno obrażać 04.04.05, 12:30
      • dokowski Nie rozumiem, dlaczego to obraźliwe porównanie ... 06.04.05, 19:54
        wgj8515 napisała:

> Dokowskiemu to musiało się podobać jak mieliśmy trzydniową "żałobę narodową"
        po
        > śmierci Breżniewa.

... moderator utrzymuje, natomiast moje posty wskazujące na niestosowność tego
        porównania są usuwane bez śladu. Wygląda na to, że moderator jest fanatykiem,
        który chce pokazać ateistom, gdzie jest ich miejsce. Czy wróg ateisty może
        pisać niestosowne posty, ponieważ kieruje się słuszną nienawiścią, a ateista
        nie ma prawa zwrócić mu uwagi na niestosowność postów?

Wiem, że moderator to wykasuje, bo on nie wierzy, że ateiści mają uczucia. Na
        szczęście na innym forum GW już to napisałem. Kochałem naszego (bo Polak i
        antykomunista) Papieża tak samo, a może nawet bardziej szczerze, niż katolicy o
        lewicowych poglądach, jak np. ten wgj. Kochałem Papieża za to, że miał swój
        wkład w obaleniu socjalizmu, w doprowadzeniu do upadku ZSRR, w zwycięstwie
        wolnego świata nad sowieckim imperium zła. Dla mnie to właśnie jest największą
        zasługą zmarłego Papieża, dlatego tak bardzo razi mnie przywoływanie wspomnień
        żałoby po Breżniewie w takim czasie i w takim kontekście.

Jeśli masz sumienie, moderatorze, to czytaj uważniej posty, zanim je usuniesz.
        Czy rozumiesz, co to netykieta? Czy tam jest napisane, że nie należy obrażać
        rozmówców, chyba że są ateistami?
    • belzebub00 Re: A więc rewolucja się zaczęła 03.04.05, 16:58
      u nas w kanadzie moze 10% ludzi chodzi do kosciola ale od wczoraj prawie
      wszystkie stacje nadawaly o papiezu,dzis to samo ,tylko troche mniej,moi
      sasiedzi nawet nie wiedzieli ze byl polakiem
      • dokowski Ale czy bez przerwy, bez żadnego innego programu? 03.04.05, 21:27
        belzebub00 napisał:

> wszystkie stacje nadawaly o papiezu,dzis to samo ,tylko troche mniej

A u nas na wszystkich stacjach, bez przerwy, minuta po minucie. Coś takiego
        przeżyłem tylko raz, zaraz po wprowadzeniu stanu wojennego.
    • yildiz Dokowski przyjacielu... 03.04.05, 17:16
      Absolutnie się z Tobą zgadzam. Pisałam do sejmu jak debatowali nad abonamentem,
      że telewizja publiczna powinna być dla wszystkich Polaków, a nie tylko
      katolików, ale oczywiście wyrzucili do śmieci i nie odpisali.
      Papieża szanowałam i przykro mi, że umarł, ale kiedy mój duchowy autorytet
      umierał kilka lat temu nie było nawet wzmianki w TV, a też jestem Polką.
      Polska nie różni się niczym od innych krajów religijnych.
      To bzdura, że państwo jest rozdzielne z kościołem, bo faworyzuje i promuje
      katolicyzm.
      Cieszę się, że skończyła się era papieża Polaka (nie mówię o śmierci
      konkretnego człowieka). Mam nadzieję, że jak już nie Polak będzie papieżem, to
      katolicy nie będą mieli takich wpływów i nie będą się tak panoszyć.
      Może kiedyś religia wróci z "publicznych" szkół i przedszkoli do kościoła. Może
      nie będzie się zakładać, że noworodek pozostawiony w szpitalu to katolik i
      chrzci się takie dziecko i wychowuje dzieci w domach dziecka na katolików.
      Dlaczego?
      Może prezerwatywy i pigółki nie będą grzechem i taka co ma pięcioro dzieci i
      frywolnego męża będzie mogła się wybronić przed kolejnym (chyba, ze go chce i
      ją na nie stać).
      Może w końcu Polak i katolik to nie będą synonimy.
      Może...
      • andrzej105 Re: Dokowski przyjacielu... 03.04.05, 18:55
        wszystko wbrew chwilowym pozorom na dobrej drodze.
        • selecte Re: Dokowski przyjacielu... 06.04.05, 21:47
          nie jest aż tak źle. pomyślcie np., skąd taki ruch w sieci. m.in. stąd, że ludzie szukają info alternatywnego do nadawanego w tv. poza tym im dłużej trwa indoktrynacja, tym więcej postów wyrażających sprzeciw. ludzie zaczynają mówić dość. i jest też prawdą, że histeria jest w dużej mierze przejściowa. i niech mi nie wmawiają, że nadzieją są młodzi. jacy młodzi? gdzie? młodzież na co dzień woli inne klimaty. dziś histeryzują, bo właściwa dla nastolatków jest właśnie taka reakcja. spójrzcie, jak reagują na śmierć innych idoli. to z wiekiem się stabilizuje. dokowski ma sporo racji, ale jego ocena jest nazbyt pesymistyczna.
      • dokowski Aby to się spełniło, to ta rewolucja musi im się.. 03.04.05, 21:24
        yildiz napisała:

> Mam nadzieję, że jak już nie Polak będzie papieżem, to
        > katolicy nie będą mieli takich wpływów i nie będą się tak panoszyć.
        > Może kiedyś religia wróci z "publicznych" szkół i przedszkoli do kościoła

... nie udać. Spróbują wykorzystać smutek Polaków i rozdmuchane uczucia
        religijne, aby przechwycić jak najwięcej władzy, ale mam nadzieję, że poniosą
        porażkę.
    • pan.nikt OBY ZACZĘŁĄ SIĘ REWOLUCJ A MORALNA 04.04.05, 00:10
      Ty Dokosiu, już nigdy nic nie zrozumiesz.
      "głupi sie urodziłeś i głupi umrzesz"
      Pozostało Ci liczyć na Boskie miłosierdzie.

Są chwile, które skłaniają do
      zadumy. Dziś własnie jest taka chwila.
      Takie chwile trzeba pielęgnować, żeby nie popaść w nicość życia.
      Oczywiście, można pielęgnować np sztukę, teatr itd, ale niestety, są
      ludzie "ubodzy", którzy już niczego nie potrafią pielęgnować. TO SMUTNE

Przyznasz, że ostatnie dni Papieża, na ziemskim padole i dzień dzisiejszy, wraz
      z cała TV-otoczką wytworzyły SZCZEGÓLNĄ OKAZJĘ I ATMOSFERĘ DO ZADUMY NAD SOBĄ,
      NAD WARTOŚCIĄ ŻYCIA itd.
      • rolotomasi Zasłyszane w podmiejskiej:' A foki dalej pływają' 04.04.05, 01:18
        'Od lat dowodzę na tym forum, że w Polsce władza jest w rękach Kościoła, a nie w
        rękach parlamentu, rządu, sądów czy mediów. Wskazywałem na fakty'
        JacekKl>>'Na hasła i znaki czniam
        i w Polsce
        nie jestem z tym sam'
        KrajowyWajchowyForumowy
        'A foki dalej pływają'<W podmiejskiej kolejce dziewczyna do chłopaka: Popatrz no
        , wszystkie czanele o papierzu, tylko jeden nie; A foki dalej pływają'
        Obśmiałem się jak
        norka

chociaż
        nie wypada, bo mają pogrzeb.
      • dokowski Natrętne media skutecznie to uniemożliwiają 04.04.05, 12:19
        pan.nikt napisał:

> Przyznasz, że ostatnie dni Papieża, na ziemskim padole i dzień dzisiejszy,
        > wraz z cała TV-otoczką wytworzyły SZCZEGÓLNĄ OKAZJĘ I ATMOSFERĘ DO ZADUMY
        > NAD SOBĄ, NAD WARTOŚCIĄ ŻYCIA

Ten nastrój mija, gdy przekonujesz się, że na każdym kanale jest to samo, że
        wszystkie media objęła żelazna kurtyna
        • pan.nikt Re: Natrętne media skutecznie to uniemożliwiają 04.04.05, 12:22

> Ten nastrój mija, gdy przekonujesz się, że na każdym kanale jest to samo, że
          > wszystkie media objęła żelazna kurtyna

A CO BYŚ CHCIAŁ??
          PRZECIEŻ TO WŁĄŚNEI TWORZY KLIMAT.
          DZIŚ JUŻ ZACZYNAJĄ WRACAĆ FILMY.

"jeszcze się taki nie narodził, który by Tobie dogodził"?
    • polak_maly123 [...] 04.04.05, 01:51
      Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
      • yildiz Re: Czy to jest forum KRETYNÓW ??? 04.04.05, 10:49
        Dlaczego zaraz ateistów. Ja jestem chrześcijanką i kocham Pana Jezusa nad
        wszystko, ale nie jestem katoliczką. Nie mówimy na tym forum też o Papieżu jako
        osobie (nikt go tu nie krytykuje)oraz o chrześcijaństwie, ale o kościele jako
        instytucji wchodzącej bez pardonu w nasze życie.
        Gdyby jakiś protestant na przystanku powiedział ci, ze Bóg cię kocha, zaraz
        mały_polaczku byś się oburzył, że obcy człowiek po chamsku wkracza w
        najbardziej intymną sferę twojego życia, wręcz cię nagabuje.
        A co my mamy powiedzieć o tym co się właśnie dzieje, jak jesteśmy zmuszani do
        żałoby na siłę, jak sklepy mi pozamykali, a ktoś jeszcze proponuje,żeby dzwony
        dzwoniły codziennie wieczorem jak moje dzieci śpią.
        To my jesteśmy kretyni?
        Co innego w ciszy swojego pokoju żałować wielkiego człowieka, a co innego robić
        z tego szopkę na pokaz i wykorzystywać ten fakt do własnych interesów. A
        kościół na pewno nie przegapi okazji, żeby coś przy tym wygrać.
        • andrea001 Re: Czy to jest forum KRETYNÓW ??? 04.04.05, 12:44
          W pełni się zgadzam. Żałoba żałobą ale to co się w Polsce wyprawia to już
          przesada. Bez żadnego ostrzeżenia zamknięto hipermarkety a niektórzy naprawdę z
          daleka przyjechali zrobić zakupy. Nie rozumiem też dlaczego wczoraj Polsat
          Sport nie nadawał swojego normalnego programu. Przecież chyba wystarczy,że na
          Polsacie leciał program poświęcony Papieżowi. Czy to nie jest tak,że chce nas
          się wszystkich na siłę zmusić do żałoby. A co złego w pójściu po zakupy albo
          obejżeniu meczu? Dlaczego dzieci nie mogły oglądać bajek- bo Jetix zawiesił
          całkiem nadawanie a na MTV można było pooglądać czarny ekran. Wszystko ma swoje
          granice,ale narzucanie wszystkim żałoby przekracza granice absurdu. I jeszcze
          jedno- wszechobecna hipokryzja. Nie tylko ze strony polityków (Kwaśniewski-
          Wałęsa -bardzo katolickie) ale też pogrążonych w żałobie wypowiadających się w
          telewizji ludzi- TERAZ musimy być lepsi bo Jan Paweł II patrzy na nas z góry. A
          nie musieliście być lepsi kochani ludzie kiedy z góry patrzył na was "tylko"
          Bóg?
          • ewachem Re: Czy to jest forum KRETYNÓW ??? 04.04.05, 16:06
            zgadzam sie z Toba w 200%,miejmy cierpliwosc zeby przetrwac caly ten tydzien.
            Polska to przeciez nie tylko wierzacy i praktykujacy katolicy. Media probuja
            wymusic zalobe nie tylko na wierzacych ale rowniez na ateistach czy ludziach,
            dla ktorych Jan Pawel II to czlowiek taki sam jak oni. Osobiscie mam duzo
            szacunku do Jana Pawla II, podziwiam go za wiedze, za to co robil i mowil, za
            madrosc duchowa i zyciowa. Jednak swietokradztwem jest stawianie papieza na
            rowni z Bogiem. Ludzie!! - Bog jest Jeden, Najwyzszy, Wszechmogacy.
            • aron2004 Re: Czy to jest forum KRETYNÓW ??? 05.04.05, 17:49
              kto wymusza na Was żałobę?
              czy ktoś Was zmusza do oglądania TV?
              czy naprawdę nie możecie sobie wypożyczyć kasety czy DVD i obejrzeć?

a jak ktoś np. lubi programy o Papieżu i filmy religijne to można powiedzieć że do tej pory TV i media zmuszały go do oglądania M jak miłości, Idola, Baru i Dody Elektrody?

• szary_czlowiek Re: Czy to jest forum KRETYNÓW ??? 05.04.05, 18:09
                A abonament zwrócą? A zakupy za mnie zrobią w czwartek późnym wieczorem, bo w
                piątek nie będę mógł? A dziecko mi będą uspokajać jak je syreny zbudzą? Za
                komuny też mogłeś nie oglądać tv, słuchać radia ani gazet, więc dlaczego ludzie
                tak pragnęli wolności i twierdzili, że są indoktrynowani?! Mam gdzieś tą całą
                żałobę, już nią zaczynam rzygać. Jestem ateistą i chcę żyć w kraju, gdzie to
                szanują a nie wpychają się drzwiami i oknami ze swoimi ideologiami!
                • polak_maly123 Re: Czy to jest forum KRETYNÓW ??? 08.04.05, 01:20
                  szary_czlowiek napisał:

> A abonament zwrócą? A zakupy za mnie zrobią w czwartek późnym wieczorem, bo w
                  > piątek nie będę mógł? A dziecko mi będą uspokajać jak je syreny zbudzą? Za
                  > komuny też mogłeś nie oglądać tv, słuchać radia ani gazet, więc dlaczego
                  ludzie
                  > tak pragnęli wolności i twierdzili, że są indoktrynowani?! Mam gdzieś tą całą
                  > żałobę, już nią zaczynam rzygać. Jestem ateistą i chcę żyć w kraju, gdzie to
                  > szanują a nie wpychają się drzwiami i oknami ze swoimi ideologiami!

No cóż by Ci tu poradzić szary_człowieku... Może emigracja na Białoruś albo
                  Korea Ludowo-Demokratyczna (ta północna dla ścisłości, bo "Demokratyczna" może
                  kogoś zmylić niechcący i już nie będzie mógł wyjechać z tego "raju"). W tych
                  krajach absolutnie nikt nie wepchnie Ci się przez drzwi ani okno z żadną
                  ideologią, no może poza tą jedynie słuszną...
                  A tak na poważnie szary_człowieku to więcej optymizmu! Tygodniowa żałoba na
                  pewno się skończy i przez jakieś 1000 (jeden tysiąc) lat się nie powtórzy, więc
                  spokojnie będziesz mógł robić w piątek wyczekane zakupy, a i dziecko na pewno
                  nie będzie się już stresować syrenami. A tak przy okazji - myślałem że syreny
                  wyły w południe, a nie o północy, ale może się mylę...
                  • aron2004 koniec żałoby 08.04.05, 18:52
                    od jutra wraca "normalna" telewizja
                    czyli będzie Doda, Idol, Drzyzga, Wojewódzki, M jak Miłość

a ja akurat wolę filmy o Papieżu

ciekawe czy ktoś mi zwróci abonament za nadchodzący tydzień?
                    od jutra jak otworzę telewizor - Doda, otworzę radio - Doda, włączę internet - Doda
                    dlaczego tolerancja dla tych co nie lubią Dody, talk-showów, reklam, reality, Idola trwała w mediach tylko tydzień?

ponoć jesteśmy krajem tolerancyjnym
                    • pandada Re: koniec żałoby 11.04.05, 00:52
                      Widać, ze oglądasz TVN i Polsat, a tam obowiązkowego abonamentu nie płacisz. A na TVP dalej program będzie upapieżony. Nawet film przerwali w godzinę śmierci JPII (Tak do konklawe będzie, bo żałoba państwowa się skończyła, ale widocznie nad TVP zwierzchość rzeczywiście ma Kościół)
            • selecte Re: Czy to jest forum KRETYNÓW ??? 06.04.05, 21:55
              no widzisz, dogowski? coraz więcej postów krytycznych w porównaniu z tym, co było 2 dni temu. nie martw się aż tak, będzie dobrze.
    • bbombel Prosze zmienic narodowosc 06.04.05, 20:13
      Jesli sie Panu nie podoba religijnosc Polakow oraz nasze dziedzictwo narodowe
      nierozelwalnie zwiazane z chrzescijanstwem to prosze sobie zmienic narodowosc.
      My jestesmy posluszni Papiezowi i nie zniszczymy naszych wartosci.
      Prawo jakie obowiazuje w innych krajach swiata jest zwiazane z pewnymi
      wartosciami nie zabijaj, nie cudzoloz, relatywizm moralny jest w obecnych
      czasach kolebka totalitaryzmu, nie prowadzi do niczego dobrego.
      Czy seryjny morderca nie ma byc karany tylko dlatego ze reprezentuje inny
      swiatopoglad i system wartosci od katolickiego i twierdzi ze nic zlegon nie uczynil?
      • biseks Re: Proszę przeczytać 06.04.05, 20:26
        bbombel napisał:

> Jesli sie Panu nie podoba religijnosc Polakow oraz nasze dziedzictwo narodowe
        > nierozelwalnie zwiazane z chrzescijanstwem to prosze sobie zmienic >narodowosc.

Jakie dziedzictwo narodowe? O czym Ty piszesz? Spójrz na tę zgraję hipokrytów, którzy dzisiaj w te pędy jadą do Rzymu, by nazajutrz po powrocie z "pielgrzymki" zdjąć maskę pobożności i wdrożyć się ponownie w reżim od dawna praktykowanego życia codziennego: wódka, przekleństwa, bicie dzieci i żony etc. To jest to dziedzictwo? Nie zauważasz tej wszech panującej hipokryzji?

Nie ukrywajmy: dzisiaj jest trendy w pracy powiedzieć "Jadę do Rzymu na pogrzeb papieża". Bo media wykreowały spektakl. W pracy ludzie boją się przyznać, że mają tej medialnej pobożności dość, bo zawsze znajdzie się jakaś dewotka, która zaraz (podobnie pewnie zresztą jak Ty za moment - dłuższy bądź krótszy) uzna, że popełniasz świętokradztwo. Blee.

> My jestesmy posluszni Papiezowi i nie zniszczymy naszych wartosci.

My tzn. kto? Bo ja też jestem Polakiem i posłuszny mogę być co najwyżej wartościom uniwersalnym, które w moim światopoglądzie zazębiają się w dużej części z nauką kościoła katolickiego. Ale nie uogólniaj, bo 30% tego społeczeństwa mimo że jest ochrzczona, jest niewierząca, niepraktykująca lub agnostyczna.

> Prawo jakie obowiazuje w innych krajach swiata jest zwiazane z pewnymi
        > wartosciami nie zabijaj, nie cudzoloz, relatywizm moralny jest w obecnych
        > czasach kolebka totalitaryzmu, nie prowadzi do niczego dobrego.

To są wartości uniwersalne, znane długo wcześniej niż narodził się czy to JP II czy sam Jezus Chrystus. Nie przypisuj pewnych wartości religii katolickiej, bo jeszcze 5 setek lat temu to właśnie kościół katolicki zabijał w imię szerzenia wiary. Opamiętaj się człowieku.

> Czy seryjny morderca nie ma byc karany tylko dlatego ze reprezentuje inny
        > swiatopoglad i system wartosci od katolickiego i twierdzi ze nic zlegon nie ucz
        > ynil?

Powtarzam Ci: system wartości uniwersalnych, a więc społecznie akceptowalnych jest tożsamy nie tylko narodom wyznaniowym, ale i laickim. Każde państwo poprzez obowiązujący system prawny, który ustanowiony winien być w zgodzie z wolą większości społeczeństwa (demokracja) ustala co jest zachowaniem pożądanym, a co niewłaściwym i sankcjonowanym. I nie mieszaj w to ani boga ani papieża, bo to ludzie sami sobie jako społeczność ustalają kanony zachowania, a nie kto inny.

rozsądku życzę
        biseks

• dokowski Co ma wspólnego relatywizm moralny i morderstwa... 06.04.05, 21:25
        bbombel napisał:

> nie zabijaj, nie cudzoloz, relatywizm moralny jest w obecnych
        > czasach kolebka totalitaryzmu, nie prowadzi do niczego dobrego.
        > Czy seryjny morderca nie ma byc karany tylko dlatego ze reprezentuje inny
        > swiatopoglad i system wartosci od katolickiego

... z tym przejawem totalitaryzmu, który ja skrytykowałem. Ja tutaj nie
        krytykuję katolików za morderstwa ani cudzołóstwa, tylko za totalitaryzm.

Poza tym nie muszę zmieniać obywatelstwa, mam tu wielu przyjaciół ateistów i
        znajomych, którzy szanują dobrych ludzi, nawet jeśli ci się nie modlą ani nie
        spowiadają księdzu. Oczywiście wiem, że gdybym od dziecka nauczył się mówić po
        holendersku, to z pewnością wśród Holendrów byłoby mi lepiej niż wśród rodaków,
        ale niestety, myślę po polsku i żadna nauka obcego języka tego nie zmieni -
        tylko wśród Polaków mogę znaleźć bratnie dusze.

I jeszcze jedno. Nie zapominaj, że każdy Papież kieruje się przede wszystkim
        racją stanu Kościoła i Watykanu. Jan Paweł II był pierwszym Papieżem, który był
        przy tym sojusznikiem Polski, kiedy tylko mógł, i prawdopodobnie będzie jedynym
        takim Papieżem. Watykan i Kościół to byli zawsze wrogowie Polski. Byliśmy
        zawsze bezwzględnie eksloatowanym przez czarnych papieskim lennem, pamiętajmy
        więc, że naszej ufności do Jana Pawła II nie wolno nam automatycznie przenosić
        na Kościół.
      • voltaire szkoda,ze sowieci tak lagodnie sie z wami obeszli 11.04.05, 00:50
        Moze nauczyliby was troche rozumu.
    • bbombel Zaczela sie inna rewolucja, rewolucja SUMIEN 06.04.05, 20:19
      Ludzie sie zmieniaja nawracaja, poglebiaja wiare, na pewno wiele osob sie
      nawrocilo na wiare nie tylko w Polsce ale i na calym swiecie.
      To jest cos niesamowitego, mam wrazenie ze kazdy czlowiek jest inny, lepszy, ze
      caly swiat sie nawraca i kto wie czy to zjawisko nie okaze sie jednym z
      wiekszych cudow w historii kosciola.
      Nie trzeba czekac na cud otrzymany za posrednictwem JPII aby uznac go swietym,
      wlasnie jestesmy swiadkami wielkiego cudu.

Rzeczywiscie Papiez po smierci w niebie, ma wiecej mozliwosci niz za zycia!
      • dokowski To się dopiero okaże 06.04.05, 21:28
        bbombel napisał:

> na pewno wiele osob sie
        > nawrocilo na wiare nie tylko w Polsce ale i na calym swiecie

To tylko pobożne życzenia
      • voltaire czy przestali juz w koncu krasc ? To najwazniejsze 11.04.05, 00:51
        • palnick RMF FM - 04.04.2005 11.04.05, 01:27
          Dziennikarz mówi słuchaczom, ze sprawdzi w komendzie głównej policji, czy
          śmierć papieża (sprzed dwóch dni) wpłynęła na statystyki przestępczości w
          czasie weekendu śmierci papieża.
          Słychać, że jest przekonany iż tak bedzie.
          Policjant mówi mu, że statystyki są bez zmian. Morderstw, gwałtów, rozbojów nie
          ubyło.
          Dziennikarz z nadzieją w głosie:
          - Ale może pijanych kierowców jest mniej?
          Policjant:
          - Jest zdecydowanie więcej.

Tak Polacy uczcili zgon własnego boga.
    • jeremiaszpolak Przeszkadza ci, ze narod jest w zalobie? 08.04.05, 20:04
      Tylko nieliczne jednostki, tacy jak ty zatwardziali ateisci, maja pretensje o
      to, ze media sa dzis razem z narodem i oplakuja naszego Ojca Swietego. Co
      mowie, nawet niewierzacy- mimo, ze nie wierza w Boga - onchodza zalobe po Janie
      Pawle II jako po prawym, wybitnym, dobrym czlowieku. A ty - malutki
      czlowieczku, jesli nie chcesz tego przezywac - idz na spacer i nie wlaczaj
      telewizora po przyjsciu tylko poczytaj sobie swoje ulubione dziela Lenina lub
      Marksa.
      • dokowski Nie pajacuj 10.04.05, 20:32
        jeremiaszpolak napisał:

> ulubione dziela Lenina lub Marksa

Widać po tobie, że jesteś komuchem, skoro podoba ci się totalitaryzm. Ateista
        nie może mieć lewicowych poglądów, to są rzeczy sprzeczne. Postawa lewicowa:
        wiara w równość ludzi, nienawiść do bogaczy, brak szacunku do własności
        prywatnej i wiele innych lewicowych idei to produkty wiary religijnej,
        niekoniecznie nawet chrześcijańskiej. To religie nauczyły ludzi wiary w
        lewicowe idee - wiary w to, że zło jest dobre.

Ateista zaś dobrze rozumie, że ludzie bogaci są lepsi od biedaków - są
        życzliwsi, mądrzejsi, uczciwsi. Ateista rozumie, że dobroć, pracowitość i
        uczciwość zamienia się w bogactwo. Ludzie nie są równi, pieniądz jest dobrym
        wskaźnikiem wartości, a własność prywatna jest święta. Idee Marksa i Lenina są
        dla ateisty czymś naturalnie wstrętnym, ale są niedmiennie pociągające dla
        wierzących.
        • dupekzoledny Re: Nie pajacuj 10.04.05, 21:00
          dokosiu, zdziebko karkołomna konstrukcja.chyba oparłeś ją na wielbłądzie i uchu
          igielnym. jedyny fragment uzasadniający taki opis. w religiach chrześcijańslich
          zawsze była władza od bozi i święte prawo własności. i pokora w znoszeniu
          świetrej biedy i nagrodzie po tamtej stronie.
          • dokowski Równość wszystkich ludzi też? 11.04.05, 00:27
            dupekzoledny napisał:

> dokosiu, zdziebko karkołomna konstrukcja.chyba oparłeś ją na wielbłądzie
            > i uchu igielnym.

Papież występował przeciwko świętości własności prywatnej

> władza od bozi i święte prawo własności

To jest bardzo lewicowe przekonanie, ono jest źródłem szacunku dla przewodniej
            roli Partii.
          • pandada Re: Nie pajacuj 11.04.05, 01:18
            W Ewangelii własności prywatnej w ani jednym zapisie się nie uświęca. Jest za to "ostatni będą pierwszymi", ubogich jest królestwo, to o uchu igielnym, synu marnotrawnym, zbłąkanej owieczce, dobrym Samarytaninie, Wszystko to są tezy wyjściowe dla interwencjonizmu gospodarczego i piętnowanie bogactwa ponad miarę.

Ja jestem lewicowcem antydogmatycznym.
            Przeciwnikiem dyktatury i religijnego orza ideologicznego zniewolenia.
            Także nie podzielam idei wyceniania ludzi i wiązania wartości moralnych ze stanem finansów. Jest to teza religijna - kalwińska - empirycznie nie potwierdzona,więcej - fałszywa.

Mam nadzieję, że to ostatnie podrygi państwa wyznaniowego i telewizji z misją "ewangelizacyjną". Urban twierdzi, że to koniec, wielu forumowiczów też. Ja tego jednak nie czuję, bo ten tydzień spowodował przekroczenie kilku granic, za które Kościół może nie chcieć się wycofać. A prezenterzy - starzy koniunkturalni wyjadacze - bez obaw w programach informacyjnych głoszą Słowo Boże. Nie mam pojęcia, co się z tego wykluje.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka