Dodaj do ulubionych

Matura: "Potop", "Nie-boska komedia" i "Kordian"

05.05.05, 12:12
Agatko Kochanie trzymaj się dzielnie!!poradzisz bez problemu;****jestem z Tobą!!
Obserwuj wątek
    • loczkens Re: Matura: "Potop", "Nie-boska komedia" i "Kordi 05.05.05, 12:46
      ee.. jezeli chodzi o Potop to moim zdaniem w cholere bylo napisane w tekscie do tematu. Wystarczylo nawiazac do tekstu i sa na pewno punkty na zdana mature.. Nawet poleceni bylo takie zeby glownie odwolac sie do tekstu;] wiec jnie widze problemu, ani mozliwosci niezdania;]

pozdrawiam
    • miareczek link do artykułu 05.05.05, 12:54
      technopolis.onet.pl/489,1083420,1,artykul.html
      pewnie niektórych zainteresuje o czym były te "Dzikie słówka" :)
    • rs_gazeta_forum Re: Matura: "Potop", "Nie-boska komedia" i "Kordi 05.05.05, 13:02
      "... Egzamin na poziomie podstawowym rozwiązywali przez 170 minut. ..."
      Egzamin maturalny z j. polskiego teraz się rozwiązuje...
    • sheena19 Re: Matura: "Potop", "Nie-boska komedia" i "Kordi 05.05.05, 13:36
      a mi sie wydawalo ze na arkuszu pisalo ze mozna zdobyc lacznie 70 pkt... :]
      czyli trzeba zdobyc 21 pkt zeby zdac;)
      • wu_wei Re: Matura: "Potop", "Nie-boska komedia" i "Kordi 05.05.05, 20:12
        Na arkuszu _bylo_napisane_ ! I to komentarz na temat matury z jezyka
        polskiego... Rece opadaja.
    • abscynent Błąd !!! 05.05.05, 13:53
      do zdobycia było 70 pkt !!! 20 za pytania do tekstu i 50 za prace !!!
    • adamudo BŁĄD: maxymalnie 70 punktów 05.05.05, 14:35
      20 punktów za test + 50 punktów za wypracowanie
    • loic Re: A oto przewidywany temat na przyszły rok: 05.05.05, 15:28
      "Charakterystyka Anielki na podstawie powieści Bolesława Prusa"
      Połamania piór!
    • janmucha Re: Matura: zenujaco latwa 05.05.05, 16:35
      Tak, jak tematy maturalne z poprzednich lat byly sprawdzianem samodzielnego
      myslenia i wyciagania wnioskow a takze znajomosci literatury, tak ta "nowa
      matura" jest zenujaco latwa, na poziomie podstawowym. Wlasciwie sprowadza sie
      do sprawdzenia, czy zdajacy umie czytac po polsku i rozumie tekst. Kazdy, kto
      uwanie przeczytal zamieszczone w arkuszu teksty powinien zdac mature na piatke -
      jezeli ma chociaz minimum oleju w glowie. Ktos, kto nie potrafil odpowiedziec
      na pytania i napisac prostego wypracowania powinien zostac skierowany do szkoly
      specjalnej.
      W sumie zenujace wymagania. Jezeli tak wygladaja wymagania od maturzystow, a na
      dodatek zdanie tej nowej matury ma stanowic przepustke na studia, to obawiam
      sie o poziom przyszlych studentow.
      A bylo tyle krzyku i straszenia ta "nowa, europejska matura".
      • loczkens Re: Matura: zenujaco latwa 05.05.05, 16:42
        to sprobuj napisac nowa mature z maty rozszerzona, badz z fizyki. Zycze powodzenia. Co do polskiego to sie troche nie zgodze bo tekst i pytania wcale nie sa takie latwe.. co prawda trudne tez nie sa, ale bez przesady. Przyznam ze polski jest latwiejszy niz na starej maturze, ale podejrzewam, ze z nowa matura z maty (rozszerzona) i .. a nawet w szczegolnosci z fizyki mialbys niemaly problem;). Nie jest to takie wyssane sobie =z paluszka, skoro nawet wykladowcy Gdanskiego i Warszawskiego mieli problem z probna Fizyka.

pozdrawiam
        • br86 Re: Matura: zenujaco latwa 05.05.05, 17:17
          i kolejny raz zle ulozone pytania:
          mniej wiecej na zywca z tekstu ze jakis prof wystapil z hipoteza ze dzieci
          przechodza w swym rozwoju okres, kiedy zdolne sa przyswoic sobie jezyk z
          niezwykla latwoscia. ten krytyczny okres konczy sie ejdnak z wejsciem w wiek
          dojrzewania i czlowiek, ktory swej szansy nie wykorzystal przed mniej wiecej 12
          rokiem zycia, traci ja bezpowrotnie. odp w pytaniu niby ma byc ze po 12 roku
          zycioa dziec traca bezpowrotnie szanse nauki mowienia, a moe wg mnie i nie
          tylko wynikac tez ze traca latwosc ...jak myslicie?
      • hofer85 Re: Matura: zenujaco latwa 05.05.05, 17:26
        Stare matury były sprawdzaniem samodzielnego myślenia??? Przecież na starej
        maturze żeby napisać wypracowanie wystarczyło znać trochę utworu chociażby i ze
        zwykłych bryków - jak dla mnie zero myślenia, sama macanka-wyliczanka
        literacka... To na nowej maturze trzeba tak naprawdę myśleć i kombinować - z
        krótkiego fragmentu tekstu trzeba wyczytać jak najwięcej sensownych informacji
        nie zapominając przy tym o formie i języku (ale akurat te 2 ostatnie rzeczy to
        i na starej m byly wazne...) No, a po polsku też czytać nie jest wcale tak
        łatwo - pytania są niby banalnie proste, a jednak w ich prostocie kryje się
        pułapka. Polska to jeden z najgorszych krajów jesli chodzi o rozumienie tekstu
        czytanego - a to jest przeciez rzecz potrzebna w życiu.

A inna sprawa to klucze do wypracowań, które często "zabijają" uczniowską
        kreatywność, bo nawet jeśli wymyślę coś odkrywczego i z sensem to i tak nie mam
        gwarancji że to będzie w kluczu i dostanę za to punkty...
        • loczkens Re: Matura: zenujaco latwa 05.05.05, 17:47
          > A inna sprawa to klucze do wypracowań, które często "zabijają" uczniowską
          > kreatywność, bo nawet jeśli wymyślę coś odkrywczego i z sensem to i tak nie mam

no tak, ale jak wymyslisz cos odkrywczego i trafisz na jako tako normalnego egzaminatora to jest jeszcze przewidziane do 5 punktow za dodatkowe walory ;) wiec o to nie ma sie co martwic. Jednak co prawda to prawda, ogolnie - stara matura byla latwiejsza. Wolalbym pisac stara, no ale niestety rodzicie sie nie pospieszyli ;)

pozdro
          • loczkens Re: Matura: zenujaco latwa 05.05.05, 17:50
            chcialem jeszcze dodac tylko to, ze jezeli ktos twierdzi, ze matura jest zenujaco latwa, to niestety ale nie ma o nowej maturze zielonego pojecia.

pzdr
        • wu_wei Re: Matura: zenujaco latwa 05.05.05, 20:32
          > Stare matury były sprawdzaniem samodzielnego myślenia??? Przecież na starej
          > maturze żeby napisać wypracowanie wystarczyło znać trochę utworu chociażby i
          ze
          >
          > zwykłych bryków - jak dla mnie zero myślenia, sama macanka-wyliczanka
          > literacka...

Stare matury _byly_ sprawdzianem samodzielnego myslenia dla tych, ktorzy mieli
          ciut wiecej ambicji. Tematy byly o wiele "szersze" (pamietam, ze ja pisalam cos
          na temat tego, czy zycie jest dla mnie labiryntem bez wyjscia, niezapisana
          karta czy czyms tam jeszcze), a dobre stopnie dostawalo sie za odwolania do
          lektur spoza szkolnego kanonu. Jezeli twoje sady byly kalka brykow to i ocena
          byla srednia. Ale miales wybor: isc po najmniejszej linii oporu czy pokusic sie
          o samodzielne przemyslenia, zawalczyc o swoje zdanie, chocby calkiem pod prad.
      • malina777 Re: Matura: zenujaco latwa 05.05.05, 18:36
        wiecie co?Wszyscy powtarzaja ze ta matura jest zenujaco latwa!moze z poslkiego
        tak ale np. z matematyki, chemi...no nie wiem czy bys to napisal(a)!np. u mnie
        matematyka byla trudna juz probna...nawet sorzy nie mogli rozwiazac niektorych
        zadan...wiec mi nie gadaj ze Ty sobie ze wzsystkim poradzisz!!!!!!
      • klina86 Re: Matura: zenujaco latwa 05.05.05, 19:32
        Chyba nie jestes tegorocznym maturzysta, bo z pewnoscia nie pisalbys takich
        bzdur! Nie wiem czy Ci wiadomo, ze polowa Polski( przekladajac polowa szkoly,
        polowa klasy) nie zdała matury probnej z polskiego! Wyniki byly poprostu
        straszne, czytajac taki wpis jak Twoj mam wrazenie, ze tak naprawde nic nie
        wiesz o nowej maturze! Na starej maturze zdający mogł temat podeprzec kilkoma
        lekturami,a nie jak teraz podana tylko jedną do analizy! Pozatym chyba nie
        wielu z was wybrałoby "Potop" .... Nie masz racji mowiac, ze jesli ktos
        ma "chociaz minimum oleju w glowie" zda ją na piątki. Czy stara matura miała
        model odpowiedzi, klucz do wypracowania? No chyba, nie? BArdzo trudno wstrzelić
        się w model odpowiedzi i zapewniam Cie, że nowa matura nie jest żenująco łatwa.
        Co do szkoły specjalnej.. hmm pozostawie to bez komentarza
        • wu_wei Re: Matura: zenujaco latwa 05.05.05, 20:25
          >Nie masz racji mowiac, ze jesli ktos
          > ma "chociaz minimum oleju w glowie" zda ją na piątki. Czy stara matura miała
          > model odpowiedzi, klucz do wypracowania? No chyba, nie? BArdzo trudno
          >wstrzelić się w model odpowiedzi i zapewniam Cie, że nowa matura nie jest
          >żenująco łatwa.

To w takim razie jest to w duzym stopniu matura z jasnowidztwa, a nie z
          polskiego. I moze z "przystosowania do zycia w stadzie" - sprawdzian, czy
          nauczyliscie sie wyciagac jedynie sluszne wnioski. Wspolczuje. Ja zdawalam
          mature bodajze 8 lat temu i na pisemnym polskim nie odnosilam sie do zadnych
          lektur z kanonu, tylko analizowalam polskie teksty punkowe. Oceniono to wtedy
          na 6 z adnotacja, ze samodzielnie i dojrzale mysle, rozumiem temat i potrafie
          swoje opinie poprzec tekstami spoza kanonu szkolnego :) Nie przyszloby mi do
          glowy, ze musze zgadywac, co ukladajacy pytania chcialby uslyszec...
          Jeszcze raz: wspolczuje. To troche tak, jakby egzaminatorzy nie wierzyli, ze
          stac maturzystow na samodzielne, dojrzale sady.
      • kasiak1810 Re: Matura: zenujaco latwa 05.05.05, 20:19
        No latwo sie mowi "latwa matura" jednak jak jest sie tam w srodku wcale niejet
        tak milo!!!Dochodzi stres i mysli jak trudno bylo na porbnej maturze. Nie ma co
        ukrywac niebylo tak zle jak wszyscy mowia.Ale kazdy mysli inaczej. No wiec
        nieobrazajmy uczniow ktorzy pod wplywem stresu mogli zrobic bledy. Ale wiem ze
        najlepiej komentuje sie fakt z korym niemialo sie nic wspolnego!!!!!!
        • janmucha Re: Matura: zenujaco latwa 06.05.05, 07:19
          Napisalem, ze matura z jezyka polskiego jest zenujaco latwa na podstawie
          zamieszczonego w Gazecie w formacie PDF egzaminacyjnego testu. Rozumiem wasze
          zdenerwowanie, ale doprasdy - wystarczylo tylko uwaznie przeczytac zamieszczony
          tekst - wlasnie ze zrozumieniem. Jezeli zrozumienie tekstu z "Polityki", ktora
          nie jest przeciez pismem naukowym, lecz popularnym magazynem moze nastreczac
          trudnosci, to ja zaczynam watpic w system polskiej edukacji. Bo w koncu od
          ucznia liceum czy technikum, ktory dobrnal do ostatniej klasy mozna wymagac
          choc umiejetnosci czytania ze zrozumieniem na poziomie elementarnym. Chyba, ze
          za poziom elementarny uznamy zdanie "Ala ma kota".
          Poniewaz sledzilem tematy maturalne w ubieglych latach, to twierdze, ze byly
          one o wiele ciekawsze, zmuszajace do myslenia, wyciagania wlasnych wnioskow,
          przeprowadzenia jakiegos umotywowanego procesu myslowego. Sorawdzenie
          umiejetnosci czytania ze zrozumieniem dosc latwego tekstu z popularnego pisma
          stawialbym uczniowi szkoly podstawowej.
          W kazdym razie po szumnych zapowiedziach czym ta "europejska" matura nie bedzie
          okazalo sie, ze jest banalnie prosta.
          Ale jezeli Was, Drodzy Maturzysci urazilem, przepraszam.
    • bestia81 ach, gdybym ja mial "nie-boska" na maturze... 05.05.05, 17:25
      to bym dostal cos lepszego niz to 3...bo akurat ta lekture przeczytalem i
      podobala mi sie. a z potopem, w dodatku z podanymi fragmentami, jak ktos mial
      jaka-taka wiedze na temat historii Polski z tego okresu to mogl napisac tylko
      dobrze...napierwszy rzut oka latwizna, ale latwo sie mowi jak sie tam nie siedzi.

pozdro dla maturzystow.
    • aishunia86 Re: Matura: "Potop", "Nie-boska komedia" i "Kordi 05.05.05, 17:35
      Uważam, że matura z polskiego nie była bardzo trudna, ale chciałabym zauważyć,
      że czasu na napisanie całości jest bardzo niewiele. Nie ma czasu na sprawdzenie
      swojej pracy, zastanawiać się zbyt wiele też nie ma kiedy. Nie ma co porównywać
      starej matury do nowej, to zupełnie coś innego. Z pięciu tematów, nawet jeśli
      były przekrojowe, każdy coś wybierze i napisze o tym co wie, a tutaj na dobrą
      sprawę trzeba znać każdą lekturę dokładnie.
      Zgadzam się też co do matury z matematyki, że jest bardzo trudna, a czasu jest
      bardzo mało. Porównajcie wyniki z próbnej z tego roku i z zeszłych lat. Różnica
      jest ogromna, a to chyba nie oznacza, że nagle społeczeństwo uczniowskie
      cofnęło się w rozwoju - cały rocznik nie może być przecież kompletnie
      niedorozwinięty?
      Pozdrawiam i życzę powodzenia na kolejnych egzaminach
    • verrak1 Re: Matura: "Potop", "Nie-boska komedia" i "Kordi 05.05.05, 17:57
      Bylo 70,a nie 50 punktow do zdobycia ;/
    • bomasta Re: Matura: "Potop", "Nie-boska komedia" i "Kordi 05.05.05, 18:37
      Przed chwilą sprawdziliśmy test i mam wątpliwości czy w stresie tak trudny
      temat a nie tylko tekst jest dla wszystkich . Syn w tej chwili zupełnie
      inaczej to rozumie . Dotyczy to pytania co łączy Tarzana i resztę postaci ( z
      tekstu nie wynika ze to postaci wymyslone a są )a takze co traci człowiek w
      wieku lat 12 " łatwość uczenia się mowy czy koniec nauki mowy itp.
      Trzymam kciuki za Was dzieciaki
    • anka1121 Re: Matura: "Potop", "Nie-boska komedia" i "Kordi 05.05.05, 18:39
      Hej!
      Mam takie pytanie...Nie podkreśliłam ani nie zaznaczyłam żadnego z tematów.Czy
      egzaminator może mi nie zaliczyć pracy? Proszę o szybką odpowiedz bo się
      stresuję strasznie...Pozdrawiam
      • abhaile Re: Matura: "Potop", "Nie-boska komedia" i "Kordi 05.05.05, 18:48
        nie martw sie, wiele osob u mnie w szkole nie zakreslilo tematu, doszlismy do
        wniosku, ze tego w ogole nie bylo w jakimkolwiek poleceniu. domysla sie chyba,
        nie sa az tak popieprzeni, zeby spisac na straty twoja prace, zreszta
        powtarzam: to jest zjawisko powszechne, nie obleja tylu osob naraz :)
        • anka1121 Re: Matura: "Potop", "Nie-boska komedia" i "Kordi 05.05.05, 19:09
          Dziękuję za odpowiedź i podniesienie na duchu:) Jednak chyba zadzwonię do oke i
          się zapytam bo oni mają różne "ciekawe"pomysły :) Pozdrawiam
    • oktik Re: Matura: "Potop", "Nie-boska komedia" i "Kordi 05.05.05, 18:41
      Wszystko co tu piszą to bujda ! Media dostały złe wiadomości. Za podstawową
      częśc można było otrzymać 70 pkt a nie jak podajecie 50 !! Popatrzcie sobie na
      arkusze ! Wszystko tam jest
    • albercik_777 Re: Matura: "Potop", "Nie-boska komedia" i "Kordi 05.05.05, 19:14
      Chciałbym zauwazyć, że z części podstawowej można zdobyć maxymalnie 70 punktów
      a nie 50. Macie arkusze i tego nie widzicie?? Polski jest wyjatkiem. Za część
      testową 20 ptk. a za wypracowanie 50 ptk. Żeby zdać mature na poziomie
      podstawowym trzeba mieć 21 ptk.
      Pozdro
    • marsik5 matura nowa i tp 05.05.05, 19:15
      bylo ciezko ale przeciez oni sa ruzni ale podobni
      kordian to buntownik szaleniec natomias maz czili chrabia walczy z pan kracy i
      rewolucja
      a reszta to spoko
      pozdrowienia dla wszystkich maturzystów i kopniaczek w pupe na szczesce

damy rade jutro jezyk angielski bedze milej i latwjej co nie
    • kamo_miarka_army Endrju Kmicic 05.05.05, 19:24
      Czy ktos z was na maturze dowiodl analogii pomiedzy postaciami Andrzejka
      Kmicica i naszego Andrzejka Goloty??? Niepokonany w 28 walkach, oszukany w 2
      ostatnich walkach... bo ja tak...
    • rossie69 Nie piszcie o maturze, jak nic o niej ne wiecie!!! 05.05.05, 21:29
      Max z podstawowej to 70 pkt., a nie 50!!!Dlaczego okazuje się, że wszelkioe
      media podajace sie za zrodło wiedzy o maturze, nie zadaja sobie trudu
      przeczytania chocby informatora??? Mozna kogos powaznie wprowadzic w bład! I wy
      nazywaxie siebie dziennkiarzami! A poza tym jak mozna twierdzic, ze matura byla
      prosta, skoro nie zna sie klucza odpowiedzi, który, jak sami dobrze wiemy, moze
      byc bardzo zaskakujący ( aczesto niezgodny z tekstem czytanym i niedopasoowany
      do wymogow programu nauczania! To jest po prostu żenada, to się mogło stać tylko
      w Polsce!
    • zibidibideusz Prosze odpowiedźcie 06.05.05, 17:30
      Czy będą mi wogóle sprawdzać prace jak pomyliłem się i zamiast "Ogniem i mieczem" napisałem że w skład trylkogii wchodzą "Krzyżacy". To nie do wiary, jak ja to mogłam napisać. stres:/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka