mangold 25.05.05, 08:20 SOLIDARNOŚĆ-XXV LAT........i starczy !!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
azx Ten Cegielski wyglada mi na niezłego sabotażystę. 25.05.05, 09:06 Zaraz go "uszczęsliwieni" wywiozą na taczkach. Odpowiedz Link Zgłoś
jerry1974 Re: Ten Cegielski wyglada mi na niezłego sabotaży 25.05.05, 13:48 NARESZCIE KTOS SIE ZABRAL ZA PODWYZKI, WSZYSTKO DROZEJE, KOSZT ZYCIA 10 KROTNIE WIEKSZY NIZ KILKA LAT TEMU A PENSJE JAK U FILIPINCZYKOW. GRATULUJE SOLIDARNOSCI Odpowiedz Link Zgłoś
michalkadziela Cegielski, kto dał ci w łape 25.05.05, 09:27 Czy ten cegielski jest głupi, czy po prostu nieuczciwy. Człowieku, wiesz ilu uczciwych marynarzy straci przez ciebie robotę. Moj stary pracuje w takiej firmie u niemca, jest oficerem. Traktuja go tam dobrze i nigdy nie narzeka ze ma mało. A teraz jakiś związkowiec, który zakonczyl edukacje na zawodowce chce to zniszczyc. Idz do lekarza! Odpowiedz Link Zgłoś
shapleyvalue Bolszewicy, naprawdę 25.05.05, 10:48 <i>- Unia musi traktować nas równo, nawet za cenę utraty pracy przez część marynarzy - mówi Jacek Cegielski, wiceszef Krajowej Sekcji Morskiej Marynarzy i Rybaków NSZZ "Solidarność". </i> TO ILU JEST GOTOWY POŚWIĘCIĆ?! Przecież to jest dosłownie bolszewickie podejście: część robotników trzeba w krwawym strajku poświęcić, żeby walka klasowa został "zaogniona"! Odpowiedz Link Zgłoś
darek_w1 Związkowcy się wyżywią 25.05.05, 09:28 i dlatego gdzieś mają czy marynarze będą mieli pracę czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
gk12 Re:Panie CEGIELSKI -DAJ PAN SPOKÓJ 25.05.05, 09:45 Jak pan nam to zalatwisz to nie będziemy mieli gdzie i do pracy. Polskie przedsiębiorstwa armatorskie zostaly rozgrabione i od dobrych 15 lat tulamy się po świecie za chlebem,a pan i to chcesz nam zabrać.Jest tyle dziedzin dzialania dla związków zawodowych marynarzy.Praktycznie pozostajemy bez żadnej opieki prawnej,w większości przypadków np.wzięcia pożyczki nie istniejemy w kraju. I tu jest pole do popisu .Daj pan żyć. Odpowiedz Link Zgłoś
marynarzszczecin Re:Panie CEGIELSKI -DAJ PAN SPOKÓJ 25.05.05, 11:21 Gdzie ty zyjesz czlowieku. Pozyczki dla marynarzy od dawna sa dostepne. Jesli nie potrafisz sobie zalatwic najprostrzych spraw to z czym do ludzi. Pewnie jestes starym rybakiem ktory trzesie sie ze do emerytury nie do zipie. Angielski zero wiedza zero Znam ten typ Odpowiedz Link Zgłoś
kralik1 Re:Panie CEGIELSKI -DAJ PAN SPOKÓJ 25.05.05, 14:05 Prawda jest taka ze zwiazki zawodowe zawsze maja prazownikow gleboko w dupie!!! AWS juz wczesniej to udowodnilo. Odpowiedz Link Zgłoś
kotek.filemon Re: Związkowcy się wyżywią 25.05.05, 10:05 Oj wyzywią, wyżywią. ZZ Marynarzy żąda taki haracz od pensji, że większość pływających wypina się na związkową "ofertę"... Odpowiedz Link Zgłoś
konread Re: Związkowcy się wyżywią 25.05.05, 10:29 Chyba chcą na siłę udowadniać nam dodatkowo związkowcy że są potrzebni, nawet jako piąte koło u wozu. Teraz niektóre grupy zawodowe, będą im płaciły, by o ich prawa czasami nawet nie próbowały walczyć;-) Odpowiedz Link Zgłoś
wicurpix Re: Marynarze proszą "S", by nie walczyła dla nic 25.05.05, 09:48 Sa trzy rzeczy niepotrzebne w Polsce: - ksiedzu jaja - prostytutce gacie - robotnikowi zwiazki zawodowe Odpowiedz Link Zgłoś
indris Marynarze ? 25.05.05, 10:01 Po "drugiej stronie" wypowiada się "Związek Agentów i Przedstawicieli Żeglugowych", czyli chyba organizacja pośrednictwa pracy. A w ogóle jak to jest, że można na statkach zatrudniać marynarzy spoza Unii ? Statek uważa się za terytorium państwa, pod którego banderą pływa. Taka praca powinna być albo zakazana, albo opłacana wg stawek krajów unijnych. Oczywiście każdy pracodawca najchętniej płaciłby jak najmniej... Odpowiedz Link Zgłoś
kotek.filemon Re: Marynarze ? 25.05.05, 10:04 > Statek uważa się za terytorium państwa, pod którego banderą pływa. I słusznie dlatego połowa polskich marynarzy pracuje oficjalnie w Liberii i na Wyspach Bahama. Tanich bander nie znasz? Bardzo modny był też Cypr, ale od czasu jak jest w UE z polskimi oficerami nie podpisują juz kontraktów oddziały firm lokowane na Cyprze, tak z ostrozności... Odpowiedz Link Zgłoś
1grzegorz1 Re: Wiem ,że "S" potrzebuje pie(nędzy) 25.05.05, 10:17 Jesli wychodzi pan zalożenia ,że jak wywalczę im podwyżkę ,to potem ,będę żądal przy każdym zatrudnieniu po 2% od pensji to ,sie pan zdziwisz,bo będzie może takich ze stu ,reszta pójdzie na bruk ,a pracy dla marynarzy nie ma w Polsce. Mój duński armator już zamienil zalogę na filipińską. A w kolejce są jeszcze rosjanie,ukraincy,rumuni i chinczycy.Dzięki za pomoc ale ja chę ,żeby tak zostao. A swoje ambicje (również finansowe) zostaw pan na inną okazję. Zaczynam żalowac ,ze wtedy w sierpniu w auli PLO na zebraniu ZZMiP które przeksztlcilo się w zebranie Solidarności,glosno popieralem sz.panów. Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_czarnych Re: Wiem ,że "S" potrzebuje pie(nędzy) 25.05.05, 10:36 "Solidarność" chce, aby polscy marynarze zatrudnieni u zachodnich armatorów zarabiali według tamtejszych stawek. Chciec to oni moga :)) Po pierwsze, co to znaczy "u zachodnich armatorow"? Przeciez cos takiego prawie nie istnieje. Wiekszosc statkow plywa pod tanimi banderami. Tak jak polskie statki PZM, cy bylej PLO. Niech "S" najpierw wywalczy lepsze place na polskich statkach. Niektore panstwa UE wracaja powoli pod wlasna bandere, ale na takich statkach nie zatrudnia sie obcokrajowcow. Polacy moga byc zatreudniani, jako czlonkowie UE, ale niestety trzeba nalezec do "POOL", czyli cos takiego jak Cech Rzemieslinkow. Pool ich nie przyjmie, czyli nie ma sprawy. Jeszcze raz powtarzam! Panowie z "s" zajmijcie sie lepiej polskimi statkami. Te, jak to okreslacie "zachodnich armatorow", gdzie pracuja obcokrajowcy i tak sa pod tania bandera, gdzie zedne zwiazki nic nie maja do gadania. Tymbardziej wy patafiany z "S". Odpowiedz Link Zgłoś
lesteer Dość mentalności murzynów europejskich!!! 25.05.05, 10:45 Jestem za..Jeżeli polscy marynarze będą dobrzy to ich i takzatrudnią za większe pieniądze. Poza tym można walczyć o to by pod banderami Unii było mniej marynarzy spoza wspólnoty. Jak nie będziemy szanować siebie i cenić właściwie swojej pracy, będziemy "murzynami" w Europie, zyskując sobie tylko wrogów wśród ludzi z poszczególnych branż w Unii. Takie podejście przyniesie nam więcej szkody w przyszłości. Odpowiedz Link Zgłoś
lubiezny_satyr Re: Dość mentalności murzynów europejskich!!! 25.05.05, 10:51 > Jestem za..Jeżeli polscy marynarze będą dobrzy to ich i takzatrudnią za większe > > pieniądze. Poza tym można walczyć o to by pod banderami Unii było mniej > marynarzy spoza wspólnoty. Jak nie będziemy szanować siebie i cenić właściwie > swojej pracy, będziemy "murzynami" w Europie, zyskując sobie tylko wrogów wśród > > ludzi z poszczególnych branż w Unii. Takie podejście przyniesie nam więcej > szkody w przyszłości. moda na don kichotów minęła, cymbale. Odpowiedz Link Zgłoś
ethebor Re: Dość mentalności murzynów europejskich!!! 25.05.05, 11:15 Prawie nikt nie plywa pod banderami Unii, tylko pod tanimi banderami. A gdyby zdarzylo sie ze niemiecki statek plywa jakism cudem pod bandera niemiecka (a nie liberyjska) to pewnie obowiazywalyby tam okresy przejsciowe na zatrudnienie Polakow. Jak tak dalej pojdzie to problemy w przyszlosci bedzie miala cala Unia, bo praca zwieje do Chin i Indii. Nawet wysoka technologia nie bedzie wyjatkiem. lesteer napisał: > Jestem za..Jeżeli polscy marynarze będą dobrzy to ich i takzatrudnią za większe > > pieniądze. Poza tym można walczyć o to by pod banderami Unii było mniej > marynarzy spoza wspólnoty. Jak nie będziemy szanować siebie i cenić właściwie > swojej pracy, będziemy "murzynami" w Europie, zyskując sobie tylko wrogów wśród > > ludzi z poszczególnych branż w Unii. Takie podejście przyniesie nam więcej > szkody w przyszłości. Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk Ktos ze Szczecina nizej troche bredzi na temat 25.05.05, 11:39 floty brytyjskiej i rzekomo 4x nizszych tam zarobkach Polakow (ci, ktorzy w UK pracuja wiedza, ze to sciema, w kazdej branzy najnizsze zarobki Polakow oscyluja wokol brytyjskiej placy minimalnej, a swoich tez sie tu nie przeplaca). Niemniej ma racje co do jednego: flocie UK brakuje oficerow i dlatego organizuje sie tu za grosze kursy oficerskie (chleb z maselkiem dla doswiadczonego i wykwalifikowanego Polaka, jak zreszta w kazdej dziedzinie), przyjmuje sie tez maturzystow do szkol kadetow (Polakow, jako unijnych, na tych samych prawach, co Brytow); sa tez szkoly kadetow zaoczne, laczone z praca. I prosze mi wierzyc: nie zdarza sie w UK, by ktokolwiek z odpowiednim BRYTYJSKIM dyplomem na reku zostal zatrudniony ponizej tzw. stawek zwiazkowych przy danym stanowisku. Odpowiedz Link Zgłoś
marynarzszczecin Re: Ktos ze Szczecina nizej troche bredzi na tema 25.05.05, 11:48 Wiesz jakie ja mam zdanie na angielskie szkoly. Bylem na kilku kursach w anglii. I to sa troszke lepsze zawodowki:( Polowa w szkole to chindusi. Jasne ze mozna dostac lepsze pieniadze ale trzeba pracy szukac na rynku angielskim bez posrednikow. Bo w Polsce agenci nas oszukuja:( I ja mam zamiar to w najblizszym czasie zrobic! Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk Hindusi to z reguly bardzo inteligentni ludzie: 25.05.05, 11:54 swiatowa software na nich stoi;)Brytyjska medycyna takoz - w jakims programie BBC mowiono o 70 czy 80% tutejszych GPs. Jedyna roznica pomiedzy nimi i Polakami to taka, ze niezle wladaja angielskim (choc z charakterystycznym akcentem) i chca sie uczyc, bo nie uwazaja sie za "know-alls" ;) Jestes pewien, ze mowisz o Hindusach, a nie o Bengalezach czy Pakistanczykach? A poza tym: zadna z tych nacji nie gryzie !!! Odpowiedz Link Zgłoś
marynarzszczecin Re: Hindusi to z reguly bardzo inteligentni ludzi 25.05.05, 12:02 Ja nie mam nic do inteligencji hindusow ani do tego ze zarabiaja wiecej ale ja poprostu chce zarabiac tyle samo. Oczywiscie korygowac w gore a nie w dol:) Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk Olej polskiego agenta. Idz albo do pracodawcy, 25.05.05, 12:07 albo do agencji brytyjskiej (wiekszosc pracodawcow i zwlaszcza na wyzsze stanowiska szuka ludzi do pracy wlasnie przez wyspecjalizowane agencje: to sie i pracobiorcy oplaca, choc Polacy - niesluznie - sie tej drogi boja). Odpowiedz Link Zgłoś
kralik1 Re: Hindusi to z reguly bardzo inteligentni ludzi 25.05.05, 14:17 kropekuk napisał: > swiatowa software na nich stoi;)Brytyjska medycyna takoz - w jakims programie > BBC mowiono o 70 czy 80% tutejszych GPs. Jedyna roznica pomiedzy nimi i > Polakami to taka, ze niezle wladaja angielskim (choc z charakterystycznym > akcentem) i chca sie uczyc, bo nie uwazaja sie za "know-alls" ;) > Jestes pewien, ze mowisz o Hindusach, a nie o Bengalezach czy Pakistanczykach? > A poza tym: zadna z tych nacji nie gryzie !!! Nareszcie ktos normalny na tym forum!!! Ale marynarzyna ze Szczecina to czlowiek swiatowy i jak widzi sniadego to go krew zalewa bo to jakies takie dziwne, nieludzkie,niekatolicki i niepolskie. Odpowiedz Link Zgłoś
lesteer Chodzi o to... 25.05.05, 11:42 ..że takie podchodzenie do pracy i zarobków, przysporzy nam wrogów na zachodzie unii. To się przełoży na pogorszenie współpracy, antypolskie fobie i w końcu na konkretne działania rządów przeciw Polakom w tych krajach unii. Odpowiedz Link Zgłoś
ddlouchy Re: Chodzi o to... 25.05.05, 12:17 Raczej chodzi o to ze rynek pracy marynarzy jest rynkiem GLOBALNYM, a nie unijnym i Polacy konkuruja głownie z marynarzami SPOZA UE a Solidarnosc chce im to uniemozliwic lesteer napisał: > ..że takie podchodzenie do pracy i zarobków, przysporzy nam wrogów na zachodzie > > unii. To się przełoży na pogorszenie współpracy, antypolskie fobie i w końcu na > > konkretne działania rządów przeciw Polakom w tych krajach unii. Odpowiedz Link Zgłoś
ddlouchy Re: Dość mentalności murzynów europejskich!!! 25.05.05, 12:15 Czlowieku, czy ty w ogole masz pojecie jak wyglada ten rynek pracy?? P. Cegielski chce wyslac na przymusowe bezrobocie tysiace marynarzy, dla wlasnej ambicji??? z glupoty? nie wiem. Nie wiem tez dlaczego solidarnosc uwaza , ze jest potrzebna dodatkowa regulacja na tym rynku i nie wiem w czyim imieniu wystepuje - - bo ilu marynarzy jest czlonkami tego zwiazku? Jaka legitymacje ma ten czlowiek by " bronic" marynarzy- - jednoczesnie wysylajac wiele rodzin na bruk Odpowiedz Link Zgłoś
jerry1974 Re: Dość mentalności murzynów europejskich!!! 25.05.05, 14:24 BEZROBOCIE. NA PEWNO NIE WSROD OFICEROW, PRACY DO BOLU I TO NIE ZA AGENCYJNE STAWKI TYLKO DUZO WIEKSZE I TO Z DOBRYM LEAVE PAY Odpowiedz Link Zgłoś
abby43 ZWIAZKI CHCA BEZROBOCIA 26.05.05, 13:33 Czy wy naprawde nie rozumiecie, ze bezrobocie jest W INTERESIE zwiazkow "zawodowych"? Ktos, kto wyjezdza na Zachod i zarabia lepiej niz w kraju (co JEST skandalem, ze musi wyjezdzac, zeby miec prace, ale to osobna sprawa) WYMYKA SIE ZWIAZKOM Z RAK. Oni NIE MOGA DOPUSCIC do tego, zeby place byly wysokie, a bezrobocie niskie. NIKT ICH NIE BEDZIE WTEDY POTRZEBOWAL. Wezcie sie w koncu pozbadzcie tej dziecinnej, emocjonalnej, placzliwej mentalnosci Odpowiedz Link Zgłoś
kralik1 Re: Dość mentalności murzynów europejskich!!! 25.05.05, 14:10 lesteer napisał: > Jestem za..Jeżeli polscy marynarze będą dobrzy to ich i takzatrudnią za większe > > pieniądze. Poza tym można walczyć o to by pod banderami Unii było mniej > marynarzy spoza wspólnoty. Jak nie będziemy szanować siebie i cenić właściwie > swojej pracy, będziemy "murzynami" w Europie, zyskując sobie tylko wrogów wśród > > ludzi z poszczególnych branż w Unii. Takie podejście przyniesie nam więcej > szkody w przyszłości. Wejs ty sie koles palnij w glowy... Odpowiedz Link Zgłoś
marynarzszczecin Re: Marynarze proszą "S", by nie walczyła dla nic 25.05.05, 11:17 Dziekuje dzialacza Solidarnosci!!! Wreszcie ktos sie za nami postawil!!! Wszystkie nacje morskie walcza o jak najlepsze pensje. Norwegowie i Brytyjczycy nie traca pracy mimo ze duzo zarabiaja. Ja jestem oficerem na Brytyjskim statku i zarabiam 4 razy mniej mimo ze robie to samo. Jak dlugo bedziemy dyskryminowani. W mojej firmie Chindusi zarabiaja lepiej niz Polacy a zycie u nich jest tansze. Filipinska zaloga ma lepsze pieniadze niz Polska i nikt w tej sprawie nic nie robi. Na swiecie jest olbrzymi deficyt oficerow i nie ma sie co martwic ze nie znajdziemy pracy. Nie mozemy sie bac. To co na morzu nie odnosi sie do tego co na ladzie. W kraju jest duze bezrobocie to prawda ale na morzu dla wykfalikowanych ludzi jest duzo pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk NIGDY nie widzialem, by oficer tak pisal w jezyku 25.05.05, 11:30 ojczystym! Czemu nigdy nie probowales zdobyc brytyjskich kwalifikacji oficerskich? Kursy organizuje systematycznie The Chamber of Shipping Carthusian Court 12 Carthusian Street London EC1M 6EZ Tel: 020 7417 2800 I zdziwilbym sie, gdybys ich nie skonczyl (hehehehe). Ceny za kurs 300-500 funtow, a wiec przecietna tygodniowka Polaka bez jezyka na londynskiej budowie. A poki co, to - jesli jestes w brytyjskiej (a nie Jersey) flocie handlowej czy na promach - to mozesz byc nie oficerem lecz unskilled labourer, platnym ciut powyzej minimum. I tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
marynarzszczecin Re: NIGDY nie widzialem, by oficer tak pisal w je 25.05.05, 11:39 Czlowieku czy ty zwracasz uwage na bledy jak piszesz na necie:) Papiery Angielskie to ja mam lecz moj armator mowi ze musze miec jeszcze paszport angielski zeby zarabiac tyle co Angole:) Odpowiedz Link Zgłoś
marynarzszczecin Re: I placi ci 4 razy mniej? Bredzisz. 25.05.05, 11:42 A ty kim jestes ze udajesz ze cos wiesz. Moze agentem? Odpowiedz Link Zgłoś
marynarzszczecin Re: Zdziwisz sie: b. oficerem brytyjskim (ale Nav 25.05.05, 12:00 No to masz paszport angielki. Tez mam kolesi pochodzenia polskiego urodzeni na wyspach ale miszkajacych w Polsce i tez zarabiaja brytyjskie stawki no problem Odpowiedz Link Zgłoś
kralik1 Re: NIGDY nie widzialem, by oficer tak pisal w je 25.05.05, 14:40 marynarzszczecin napisał: > Czlowieku czy ty zwracasz uwage na bledy jak piszesz na necie:) Papiery > Angielskie to ja mam lecz moj armator mowi ze musze miec jeszcze paszport > angielski zeby zarabiac tyle co Angole:) Nie umiesz sie dogadac z armatorem i to jest twoim problemem!!! Ale nie piernicz ze z powodu twojego paszportu zarabiasz mniej niz inni bo to jest bzdura!!! Jestas zwyklym nieudacznikiem i dlatago mniej zarabiasz. Wiem jakie panuja realia w UK bo mieszkam tu od wielu lat i jak slysze takie brednie to mi sie niedobrze robi. Odpowiedz Link Zgłoś
tanuqi max niekompetencja polskich związków zawodowych 25.05.05, 11:19 I to nie tylko w tej sprawie. Zawsze dużo krzyczą, zawsze chcą dobrze, a wychodzi źle. Zarówno "S", jak i OPZZ. To może wreszcie do choroby przestaną nas uszcześliwiać na siłę?? Odpowiedz Link Zgłoś
yokel cegielski wiekszego idioty nie ma... 25.05.05, 11:31 po chole sie wpierd.. w nie swoje sprawy... wiesz ilu rodzinow zabierzesz chleb pajacu zasrany.Boshee co ja robie w polsce Odpowiedz Link Zgłoś
marynarzszczecin MARYNARZE CHCA ZARABIAC WIECEJ 25.05.05, 11:36 Od rozmow o podwyzkach powinna byc Solidarnisc a nie zwiazek agentow co na nas tylko zeruje. Solidarnoc Walcz za Nas. Dlaczego Agenci nie chca abysmy wiecej zarabiali? Bo oni maja pieniadze od sztuki zwerbowanej a nie od naszej pensji. Agencja nie zalezy na naszeych zarobkach ale na tym aby jak najwiecej Nas wyslac. Chca nas traktowac jak Chinczkow tanio ale masowo!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk A KTO kazal ci sie zatrudniac PRZEZ agenta? 25.05.05, 11:43 Napisz mi PO ANGIELSKU jak konkretnie brzmia twe rzekome brytyjskie uprawnienia oficerskie, a podam ci numery telefonow armatorow, ktorzy cie zatrudnia wg. stawek brytyjskich (rzecz jasna, na bazie twych brytyjskich papierow, z rekomendacjami i dokumentacja stazu pracy wlacznie). Odpowiedz Link Zgłoś
marynarzszczecin Re: A KTO kazal ci sie zatrudniac PRZEZ agenta? 25.05.05, 11:54 Wiesz mam troche adresow ale nowe sie przydadza Ja Jestem Wach Engineer Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk Skontaktuj sie na maila w GW. 25.05.05, 12:00 Wazne tez przez kogo brytyjskie uprawnienia ci wydano - ktory stopien NVQ etc.etc. Nb. takiego stanowiska jak podales na liscie zawodow/stanowisk NIE MA. Jest: Engineer Officer of the Watch (EOOW) Certificate of Competency under the governance of the Maritime & Coastguard Agency (MCA). Nb. tez jest nabor na te kursy; sa wielostopniowe. Jesli masz na lapie EOOW, to w pracy mozesz poprzebierac ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk PS: I to mi pokazuje CZYM pan du..ek Cegielski 25.05.05, 12:03 powinien sie zajac: ustalaniem z brytyjska MCA i jej odpowiednikami w innych panstwach Unii EKWIWALENTNOSCI polskich kwalifikacji zawodowych (jak to juz uczyniono np. z pielegniarkami). Odpowiedz Link Zgłoś
marynarzszczecin Re: PS: I to mi pokazuje CZYM pan du..ek Cegielsk 25.05.05, 12:11 Przeciez kwalifikacje nasze sa miedzynarodowe. Brytyjskie, Niemieckie czy Polskie wszystkie sa uznawane tak samo na swiecie. Tu nie ma co ustalac. Tu chodzi o pieniadze. Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk Bzdura: sa w TEORII, jak dyplomy polskich uczelni 25.05.05, 12:19 Problem w tym, ze pracodawca teorie ma w nosie, a on to przeciez zatrudnia (i dlatego sugeruje rozmowy z izba, nie zas ministerstwem). I dlatego tym wyksztalconym Polakom, co mysla pracowac w UK w swoim zawodzie, juz nawet HO radzi...robic doktoraty w Brytanii (sa stypendia) Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_czarnych Re: PS: I to mi pokazuje CZYM pan du..ek Cegielsk 25.05.05, 12:33 marynarzszczecin napisał: > Przeciez kwalifikacje nasze sa miedzynarodowe. Brytyjskie, Niemieckie czy > Polskie wszystkie sa uznawane tak samo na swiecie. Tu nie ma co ustalac. Tu > chodzi o pieniadze. :))) Tak ci sie tylko wydaje! "Kwalifikacje" moze tak :))), ale papiery niestety NIE! Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_czarnych Re: PS: I to mi pokazuje CZYM pan du..ek Cegielsk 25.05.05, 12:31 kropekuk napisał: > powinien sie zajac: ustalaniem z brytyjska MCA i jej odpowiednikami w innych > panstwach Unii EKWIWALENTNOSCI polskich kwalifikacji zawodowych (jak to juz > uczyniono np. z pielegniarkami). Nic nie zdziala. Flaga obca, zwiazki obojetnie jakie poga sie pocalowac. Pamietam kilka lat temu przeflagowali nasze statki na Luksemburg. Niby mialo byc lepiej dla wszystkich. Rowniez dla zalog. Niby troszke zyskalismy, a mianowicie mniejsze podatki, ktore placilismy wowczas dla Luksemburga. Jednak, gdy wystapily jakiekolwiek problemy i szlismy po pomoc do zwiazkow, byla tylko jedna odpowiedz: "Przykro nam, statek jest pod obca flaga i nic nie mozemy zrobic" :))) Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk Bo chodzi o czlonkostwo Polakow w zwiazkach 25.05.05, 12:35 kraju, pod ktorego bandera plywaja: z miejscowymi kwalifikacjami (lub europejskimi) na lapie NIKT wam nie zabroni czlonkostwa, wrecz przeciwnie - wszelkie zwiazki lapia radosnie nowych czlonkow. Nie mowie tu o Luksumbergu (sytuacji nie znam), ale Polakom pracujacym pod flaga brytyjska czy irlandzka, z miejscowymi papiorami zawodowymi w lapie, oplacaja sie tamtejsze zwiazki. A Cegielski niech siedzi cicho ;) Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_czarnych Re: Bo chodzi o czlonkostwo Polakow w zwiazkach 25.05.05, 12:40 kropekuk napisał: > kraju, pod ktorego bandera plywaja: z miejscowymi kwalifikacjami (lub > europejskimi) na lapie NIKT wam nie zabroni czlonkostwa, wrecz przeciwnie - > wszelkie zwiazki lapia radosnie nowych czlonkow. Nie mowie tu o Luksumbergu > (sytuacji nie znam), ale Polakom pracujacym pod flaga brytyjska czy irlandzka, > z miejscowymi papiorami zawodowymi w lapie, oplacaja sie tamtejsze zwiazki. A > Cegielski niech siedzi cicho ;) Nie wiem jak jest w Anglii :) Tutaj gdzie mieszkam, aby plywac pod narodowa bandera musisz byc w "Pool". (Jak pisalem wyzej jest to cos w rodzaju Cechu dla ludzi o danym zawodzie). Zwiazki to dopiero pozniej i wcale nie musisz do nich nalezec. Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk Re: Bo chodzi o czlonkostwo Polakow w zwiazkach 25.05.05, 12:50 Tu decyduje miejscowy dyplom: to professional bodies decyduja o ich uznawaniu, ale wlasnego papiora nikt przeciez nie podwaza. W UK slyszalem o szlabanach stawianych np. optykom z Polski (na wlasna dzialalnosc), ale ow szlaban automatycznie przestawal obowiazywac, gdy tylko Polak robil tu magistra czy doktora - bo i izby wiedza, ze to by byla sprawa do sadu (kryterium na "nie" nie moze byc wylacznie obywatelstwo innego kraju Unii)ze 100% wygrana dla petenta ;) Odpowiedz Link Zgłoś
marynarzszczecin Re: Skontaktuj sie na maila w GW. 25.05.05, 12:06 Ja wiem ze ja moge przebierac. Mam diesel and steam ticket na EOOW Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk Zrob jajo: spytaj sie o robote Irlandczykow 25.05.05, 12:15 Lepiej placa, maja wyzsze od brytyjskich siatki plac.Zacznij tutaj: www.irishferries.com/recruitment/index.shtml >We now have opportunities for enthusiastic high calibre professionals to join our team at a number of levels, in all the following ranks. Ireland – France Route All Deck and Engineering Officer Ranks Ref: CS010< Masz wszelkie wymagania, adres i nazwisko damy, ktora sie zajmuje naborem. Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_czarnych Re: A KTO kazal ci sie zatrudniac PRZEZ agenta? 25.05.05, 12:26 marynarzszczecin napisał: > Wiesz mam troche adresow ale nowe sie przydadza Ja Jestem Wach Engineer Przestan sie zgrywac. Popatrz na te swoje papiery, tam pisze dokladnie kim jestes. :))) Ogolnie wnioskuje, ze cos gdzies slyszales, ale na 100 procent nie jestes mechanikiem z ta klasa jaka probujesz nam wszystkim wmowic. Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk Re: A KTO kazal ci sie zatrudniac PRZEZ agenta? 25.05.05, 12:39 Tez tak sobie mysle: z EOOW nie plakalby nam teraz na forum; chocby Irish Ferries zatrudnilyby go niemal od zaraz (jeszcze by nie - przed wakacjami?!) Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_czarnych Re: A KTO kazal ci sie zatrudniac PRZEZ agenta? 25.05.05, 12:44 kropekuk napisał: > Tez tak sobie mysle: z EOOW nie plakalby nam teraz na forum; chocby Irish > Ferries zatrudnilyby go niemal od zaraz (jeszcze by nie - przed wakacjami?!) Matros ze Sz-cina bredzi jak popazony. Polacy nie staja tak zle w rankingu. Zarabiaja duzo wiecej od Filipinos. Mysle, ze sa na drugim miejscu wsrod wschodniej Europy. Odpowiedz Link Zgłoś
navigare1 Re: A KTO kazal ci sie zatrudniac PRZEZ agenta? 25.05.05, 15:33 to niech wazmie gazete a nie lezy krzyzem przed polskim biurkiem Odpowiedz Link Zgłoś
jerry1974 Re: MARYNARZE CHCA ZARABIAC WIECEJ 25.05.05, 15:10 WALIC POLSKICH POSREDNIKOW. ICH NIE INTERSUJE NA JAKICH WARUNKACH POJEDZIE MARYNARZ BYLE TYLKO WYSLAC I NAJLEPIEJ MORDA W KUBEL I SIE NIE ODZYWAC Odpowiedz Link Zgłoś
zenek2011 Panie Cegielski, odpusc sobie te podwyzki! 25.05.05, 11:38 Moze Pan chce sobie sam poplywac na stawkach europejskich? Po co ten pospiech, wyluzowac trzeba, bo na rynku jest duza konkurencja, takiej nie ma przy biurkui w Gdyni! Odpowiedz Link Zgłoś
dolby2 A co myślą o Solidarności bracia stoczniowcy? 25.05.05, 12:14 Bo chyba nie najlepiej. Robotnicy z Ursusa mówią, że w złą stronę rzucali kamieniami, a solidarność poznają wtedy, gdy ich dzieci ktoś zaprosi na obiad... Piękne mamy czasy, nie ma co... Odpowiedz Link Zgłoś
kfadam Re: Marynarze proszą "S", by nie walczyła dla nic 25.05.05, 12:19 jakie to Polskie, zdechne ale pokaże ze mam racje. Sami debile kreca sobie sznur, najgorsi sa zawsze ci co to "chcą dobrze" KA Odpowiedz Link Zgłoś
szaryczlowiek Pensje wzięte z sufitu. 25.05.05, 12:59 Głupota, w ten sposób stracimy pracę - też jestem marynarzem. Aha, ponad 95% marynarzy ma pensje 900-1300$ miesięcznie (gdy siedzą na lądzie to oczywiście nie zarabiają) znam takich co mają nawet 4000-4500$ ale też takich co pracują za 500-600$. Oficerowie mają "na początek" około 1800-2100$ miesięcznie, potem po kilku latach około 2500$ (tez oczywiście gdy są na morzu). Wyjść poza 2500$ dla oficera jest ciężko, choć mam kolegów zarabiających i po 10-15 tys.$ ale to sporadyczne przypadki. Coraz więcej moich kolegów (oficerowie)chce rezygnować z tej pracy(w tym i ja) bo...się nie opłaca - pensja jest tylko kiedy się pływa, trzeba sobie samemu zbierać na starość i opłacać ubezpieczenie zdrowitne, do tego rozłąka z rodziną, znajomymi - jak ktos ma głowę na karku to woli pracę na lądzie. Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 Nawet $2,000 miesiecznie to zaden cymes! 25.05.05, 13:08 Jako czlowiek z USA... Tysiac dolarow miesiecznie, i to tylko wtedy kiedy sie plywa, to naprawde niewiele, nawet jesli utrzymuje sie rodzine w Polsce, a nie w Ameryce czy Europie Zacodniej. A jesli nie wypracowuje sie emerytury (nie znam realiow polskich marynarzy)to $2.500 miesiecznie ( i to tez nie stale) to tez zaden cymes. Z drugiej strony, moze <szary czlowiek> powie nam jaka jest realna alternatywa. Odpowiedz Link Zgłoś
szaryczlowiek Re: Nawet $2,000 miesiecznie to zaden cymes! 25.05.05, 13:29 > Z drugiej strony, moze <szary czlowiek> powie nam jaka jest realna alte > rnatywa. Za marynarza już dawno nie opłaca się pływać - no chyba, że ktoś naprawdę dobrze zarabia. A za oficera to trzeba: - jak najszybciej "wkręcić się" (niestety znajomości jak wszędzie tu też są potrzebne) do dobrego armatora ktory płaci dobrze i/lub płaci także za pobyt na lądzie (są tacy!), nie wyzyskuje ludzi (większość by chciała by oficerowie 8 miesięcy w roku spędzali na statku - dla mnie to np. jest nie do przyjęcia, mam rodzinę!) - szybko awansować, to i pensja będzie większa, niestety często najwyższe (i najlepiej płatne) stanowiska są zastrzeżone dla innych narodowości - jak ktoś "nie załatwi" sobie dobrego pracodawcy to nie marnować czasu na morzu (z roku na rok będzie coraz gorzej) tylko odłożyć pieniążki i otworzyć własny interes na lądzie - kaska będzie porównywalna, za to w domu się będzie codziennie Odpowiedz Link Zgłoś
jerry1974 Re: Pensje wzięte z sufitu. 25.05.05, 15:14 PEWNIE ZE ZA 2500 DLA OFF SIE NIE OPLACA,PODZIEL TO NA 2 OPLAC SWIADCZENIA I ZARABIASZ TYLKO CO KIEROWCA AUTOBUSU W SZCZECINIE JAK JECHAC NA KILKA MIESIECY NA STATEK TO TYLKO POWYZEJ 4000USD Odpowiedz Link Zgłoś
hotrod404 Re: Marynarze proszą "S", by nie walczyła dla nic 25.05.05, 13:08 to najlepszy przykład, że związki zawodowe powodują wzrost bezrobocia!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
jerry1974 NARESZCIE - OBYWATEL UE Z FILIPINSKA PENSJA 25.05.05, 14:03 W KONCU KTOS ROZSADNIE MOWI OPODWYZKACH, KOSZT ZYCIA W KRAJU 10 KROTNIE WIEKSZY A PENSJE TAKIE JAK U FILIPINCZYKOW, ILE MOZNA??? Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk Bo i kwalifikacje takie same (przynajmniej te na 25.05.05, 14:07 papierze - tj. zadne). A znajomosc jezykow obcych zwykle u Polaka GORSZA ;) Odpowiedz Link Zgłoś
jerry1974 Re: Bo i kwalifikacje takie same (przynajmniej te 25.05.05, 14:20 PAPIER PAPIEREM ALE NIE WRZUCAJ MNIE DO TEGO SAMEGO GARA CO FILIPINCZYKÓW. JESTEM STARSZYM OFICEREM I OD KIEDY PLYWAM NIE BYLO NA MOICH STATKACH FILIPINSKICH OFICERÓW MIMO IZ MAJA "TAKIE SAME PAPIERY" KAZDY WIE CO OZNACZA FILIPINSKI DYPLOM Odpowiedz Link Zgłoś
szaryczlowiek Re: NARESZCIE - OBYWATEL UE Z FILIPINSKA PENSJA 25.05.05, 14:29 > W KONCU KTOS ROZSADNIE MOWI OPODWYZKACH, KOSZT ZYCIA W KRAJU 10 KROTNIE WIEKSZY > > A PENSJE TAKIE JAK U FILIPINCZYKOW, ILE MOZNA??? Nie ma przymusu pracy na statku - czasy galer i przymusowych werbunków dawno minęły. Jak ci pensja nie odpowiada to zostaw tę robotę Filipińczykom. Obywatele "starej unii" dostają zwykle więcej od Polaków, ale jakoś się nie pchają na statki - bierz z nich przykład, znajdź sobie inną pracę. Odpowiedz Link Zgłoś
jerry1974 Re: NARESZCIE - OBYWATEL UE Z FILIPINSKA PENSJA 25.05.05, 15:06 ALE JA NIE CHCE REZYGNOWAC, NIE PO TO KONCZYLEM WSM ZEBY ROBIC COS INNEGO. PODAOBA MI SIE TA PRACA I KASA KTORA DOSTAJE, ALE JEZELI MOGE ZARABIAC WIECEJ LUB MNIEJ TO WOLE WIECEJ Odpowiedz Link Zgłoś
fiutoszczak Re: NARESZCIE - OBYWATEL UE Z FILIPINSKA PENSJA 25.05.05, 14:31 Tyle ile mozna, baranie!Mniej a stale i pewnie, a nie co 5ty i troche wiecej. Na ladzie wszyscy maja mniej niz zach.europie, lekarze, inzynierowie czy robotnicy wykfalikfikowani, im tez zalatwi kotos rychle podwyzki czy wyrownanie, spoko facet, dej se luz, a jesli nie jestes marynarzem to zamknij sie lepiej... Odpowiedz Link Zgłoś
jerry1974 Re: NARESZCIE - OBYWATEL UE Z FILIPINSKA PENSJA 25.05.05, 15:08 KOLEGO JESTEM MARYNARZEM I TO JEST MOJE ZDANIE I TAKIE POZOSTANIE. KOLEDZY Z ROKU ZARABIAJA ZA CH.OFF PO 8 TYS USD I PRACUJE BEZ POLSKICH POSREDNIKOW WSROD MIEDZYNARODOWYCH ZALOG I JEST FAJNIE. Odpowiedz Link Zgłoś
u_bolt Re: jak to dobrze, ze "S" nie ma sekcji... 25.05.05, 14:16 co by chciala ingerowac w kontrakty i warunki pracy Polakow zatrudnionych na platformach wiertniczych i wydobywczych ropy i gazu. Jeszcze by tego brakowalo. I pomyslec, jak to latwo zaglaskac kota na smierc. Odpowiedz Link Zgłoś
jerry1974 CEGIELSKI 25.05.05, 15:17 NIE WIEM KTO TEN CEGIELSKI ALE WIDZE ZE JEDZIE POD GORE POLSKIM AGENTUROM, MI SIE PODOBA WIZJA LEPSZEJ PLACY I UBEZPIECZENIA JAK JEST W UE Odpowiedz Link Zgłoś
navigare1 mam w d. traktowanie polskich marynarzy jak murzyn 25.05.05, 15:31 musialem sie sporo napracowac aby armatorzy traktowali polakow na moim statku jak normalnych ludzi, norwedzy czy dunczycy zawsze traktowali nas jak bydlo, wyrobnicy. Teraz plywam na zbiornikowcach i jestem traktowany na rowni i placowo i ubezpieczeniowo i juz nigdy nie wroce do zadnej agencji zeby mnie mieszali z blotem Odpowiedz Link Zgłoś
lubiezny_satyr Re: Marynarze proszą "S", by nie walczyła dla nic 25.05.05, 15:43 problemem nie jest jakiś urzędniczyna z solidarności lecz oszukujące marynarzy agencje. znaleźć pracę bez polskiego pośrednictwa jest wbrew pozorom bardzo łatwo (mówię rzecz jasna o oficerach). a zarobki? w branży dp, w której działam junior officer zarabia średnio 200gbp/day. Odpowiedz Link Zgłoś
marynarzszczecin Prawda!!! Czas Polskich Zalóg juz sie skonczyl !!! 25.05.05, 16:22 To prawda. Wystarczy otworzyc Telegrafa i tam masz full ogloszen o pracy dla oficerow. Biale zalogi juz odchodz w przeszlosc. Szeregowi marynarze to juz hobbysci. Ale oficerowie musza walczyc o swoje. Bo jest na Nas zapotrzebowanie na rynku. Niech agencje nie mydla nam oczu. Nie dajmy sobie wmowic stawek Azjatyckich nacji. Chorwaci i Jugoslowianie jakos sie nie bali i teraz zarabiaja takie stawki ja reszta Narodow Europy. I nikt ich Ukraincami nie zastepuje. Odpowiedz Link Zgłoś
lubiezny_satyr Re: Prawda!!! Czas Polskich Zalóg juz sie skonczy 25.05.05, 16:31 prawdą jest też, że związki zawodowe to największa zmora marynarza. zabierają część zarobków nie dając nic w zamian i podpisują tzw. umowy zbiorowe, których rezultatem są niskie stawki - faktycznie nieraz będące 1/4 tego co zarabia angol na tym samym stanowisku. o wiele korzystniej jest zostać członkiem numast'u, za niewielką składkę na się ochronę prawną na całym świecie. toteż panowie oficerowie - ruszcie tyłki i poszukajcie roboty przez internet - jest jej naprawdę sporo. warunek- b.dobry angieslki z czym wielu polskich oficerów ma, o zgrozo, kłopoty. nieprawdą natomiast jest to, że 'białe załogi odchodzą w przeszłość'. chyba, że masz na myśli szeregowych pracowników, od których filipki są po prostu lepsi (mam na myśli polaków). dla oficera robota się znajdzie i to długo jeszcze. obecnie obserwuje się trend, że armatorzy powracają do europejskich oficerów bo to jest po prostu tańsze (zmniejszone koszty pracy przy zatrudnieniu 'egzotycznych' załóg nie rekompensują częstszych awarii i kosztów remontów). Odpowiedz Link Zgłoś
frank_drebin Przeciez od dawna bylo wiadomo z czego 26.05.05, 11:30 zyje ta cala banda zwana zwiazki zawodowe. Zyja niezle z tego, ze "walcza" o sluszne prawa ludzi pracy. A tu mamy dokladny przyklad jak "walcza" na zasadzie - wy nie zarabiacie po jewropejsku, ale my bedziemy za wasze pieniadze tak dlugo "walczyc" o wasze zarobki, az was pozwalniaja. Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_czarnych Przysluchuje sie waszej rozmowie 26.05.05, 15:15 Przysluchuje sie waszej rozmowie i nie bardzo rozumie o co wam chodzi. Zacznijmy od tego, ze "solidarnosc", czy jakikolwiek inny zakichany zwiazek zawodowy nie ma najmniejszego wplywu na armatorow Zach.Europy. Tak samo zwiazki zawodowe krajow UE nie moga ingerowac w sprawy zalog plywajacych pod inna bandera. Nikt z was nie mowi o tym dlaczego "S" nie zajmuje sie polskimi armatorami Tutaj przeciez mogliby cos zrobic. Rowniez starac sie wplynac na rzad, aby spowodowal powrot polskich armatorow pod narodowa flage. Wiele krajow UE w ostatnich latach obnizylo stwki podatkowe w zegludze co spowodowalo powrot wielu armatorow pod wlasna bandere. Mysle, ze rowniez sprawy agencji zatrudniajacych marynarzy powinny zainteresowac "S". Dostac tutaj prace na statu z pominieciem agencji jest bardzo trudno. Z indywidualnymi osobami raczej sie nie rozmawia. Chodzi glownie o sprawy prawno podatkowe. Agencje w Polsce sa panem sytuacji. To oni dyktuja warunki, poniewaz maja chetnych w nadmiarze. Nie zgodzi sie oficer z dyplomem, to jutro znajda na jego miejsce taksowkarza. Z mojego rozeznania wiem, ze takie rzeczy sie zdarzaja, sam mialem na statku oficera, ktory nie konczyl zadnej SM, posiedal jakies panamskie dyplomy. Kiedys taki dyplom otrzymywalo sie bez problemow za jedyne 100USdol. Podsumowujac, uwazam ze najpierw ktos powinien zrobic porzadek w kraju, zanim zaczna krzyczec o probie robienia zadymy zagranica. Odpowiedz Link Zgłoś
lubiezny_satyr Re: Przysluchuje sie waszej rozmowie 26.05.05, 15:19 > Zacznijmy od tego, ze "solidarnosc", czy jakikolwiek inny zakichany zwiazek > zawodowy nie ma najmniejszego wplywu na armatorow Zach.Europy. negocjują umowy zbiorowe. wpływ związków zawodowych jest więc bardzo duży. > Mysle, ze rowniez sprawy agencji zatrudniajacych marynarzy powinny > zainteresowac "S". Dostac tutaj prace na statu z pominieciem agencji jest > bardzo trudno. Z indywidualnymi osobami raczej sie nie rozmawia. ja nie miałem z tym absolutnie żadnego problemu. pracę (pensja taka jak brytol) znalazłem bardzo szybko i mogłem przebierać w ofertach. jeden warunek- b.dobry angielski a z tym jest niestety kłopot. polscy oficerowie po prostu słabo znają ten język. Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_czarnych Re: Przysluchuje sie waszej rozmowie 26.05.05, 18:28 lubiezny_satyr napisał: > > Zacznijmy od tego, ze "solidarnosc", czy jakikolwiek inny zakichany zwiaz > ek > > zawodowy nie ma najmniejszego wplywu na armatorow Zach.Europy. > > negocjują umowy zbiorowe. wpływ związków zawodowych jest więc bardzo duży. To dotyczy tylko tubylcow. Juz pisalem wyzej, ze po przeflagowaniu wszystkich belgijskich statkow na luksemburg zwiazki nie mialy kompletnie nic do powiedzenia. Zawsze byla jedna odpowiedz: "Sorry, ten statek nie jest pod nasza bandera". Oczywiscie w trakcie przechodzenia na inna flage armatorzy uzgadniali to ze zwiazkami, aby ludkowie z dnia na dzien nie pouciekali. Wracajac do polskiej sprawy. Jak sobie wyobrazasz, ze "S" wywalczy lepsze place dla marynarzy. Z kim oni beda rozmawiac? Moim skromnym zdaniem moga jedynie przycisnac polskie agencje mustrujace zalogi. Przycisnac, lub conajmniej zaostrzyc kontrole kogo oni angazuja. Zmniejszy sie ilosc chetnych, tych bez dyplomow i uprawnien, to beda mogli stawiac wyzsze rzadania placowe, czyli placic mniejszy bakszysz posrednikom. > ja nie miałem z tym absolutnie żadnego problemu. pracę (pensja taka jak brytol) > > znalazłem bardzo szybko i mogłem przebierać w ofertach. Tylko dlatego, ze Angole slabo placa i masz malo platnych dni wolnych. _____________________________________________________________________ ______________________________________ O. Rydzyk dziekuje wam za hojne datki! www.emigranci.net/Radio%20Maryja-Dateien/2502/merc.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
lubiezny_satyr Re: Przysluchuje sie waszej rozmowie 26.05.05, 18:33 > Tylko dlatego, ze Angole slabo placa i masz malo platnych dni wolnych. nie wiem jak to się przedstawia w 'merchant fleet'. w branży dp płacą świetnie i są krótkie kontrakty (6 na 6 tygodni). Odpowiedz Link Zgłoś