Dodaj do ulubionych

ZUS jak KOŚCIÓŁ

28.05.05, 04:16
Rżnie gdzie sie da i jak sie da dobijając niektórych młotkiem.

Niemieccy rolnicy rezygnują z polskich pracowników sezonowych, bo od 1 lipca
muszą odprowadzać składkę do ZUS od kwot wypłaconych Polakom.

Wydaje soę, że jest to jeden z multum przykładów "rządzenia po naszemu".

Chwała liderom 3RP ;-((

Mam tylko trudny wybór między pomnikami a ołtarzami.
Obserwuj wątek
    • gosc.z.korony Niech Kolega nie zapomina, że ZUS 28.05.05, 09:19
      - instytucja na określenie której, w języku ludzi kulturalnych, nie ma dość
      obelżywych słów - to kolejny spadek po PRL. Prawdziwe problemy z ZUS-em i jego
      pomysłami polegają na tym, że pieniądze (prawdziwe pieniądze) na nasze
      emerytury i renty zostały niegdyś roztrwonione przez PZPR-owską sitwę. A teraz
      zmuszeni jesteśmy, na bieżąco, płacić na utrzymanie obecnych emerytów i
      rencistów. Podczas gdy NORMALNY system emerytalny polega na tym, że osoby
      pracujące wpłacają pieniądze, które mają pomóc im godnie przeżyć starość, gdy
      ta nadejdzie. Jeśli więc chcielibyśmy uporządkować problemy z ZUS-em, to
      powinniśmy zajrzeć do dokumentacji jeszcze z PRL-u i wyświetlić
      ówczesne ,,przepływy kapitałowe''. To samo dotyczy też rządów późniejszych -
      SLD-owskiej proweniencji, które po staremu, traktowały ZUS jak worek do łatania
      budżetowych dziór.
      • dupekzoledny Re: Niech Kolega nie zapomina, że ZUS 28.05.05, 09:28
        gościu, rozumiem że buzki, suchockie olse3wskie i inne gamonie traktowali zus
        jak świątynie i nie okradali go .jeśli się mylę-zaprzecz.
        • gosc.z.korony Co to to nie... 28.05.05, 11:07
          z pewnością nie mieli oni do ZUS-u nabożnego podejścia...
          - tak dla uściślenia.
          pozdr
      • pies_na_czarnych Re: Niech Kolega nie zapomina, że ZUS 28.05.05, 09:45
        gosc.z.korony napisał:
        > Podczas gdy NORMALNY system emerytalny polega na tym, że osoby
        > pracujące wpłacają pieniądze, które mają pomóc im godnie przeżyć starość, gdy
        > ta nadejdzie.

Teoretycznie. W praktyce niestety wyglada to troche inaczej.
        Obecnie w wiekszosci krajow europejskich mamy sytuacje starzenia sie
        spoleczenstw, jest kryzys, jest bezrobocie. Jednym slowem nie ma kto placic na
        emerytow.
        Rozsadne rzady robia wszystko, aby jak najdluzej trzymac seniorow na rynku
        pracy. W Polsce, co zauwazylem podczas mojego ostatniego pobytu jest odwrotnie.
        Emerytura w wieku 50/55 lat to normalka :))) Wnioskuje, ze jestescie bardzo
        bogatym krajem pozwalajac sobie na taki luksus.

Zreszta te kilka procent to kropla w morzu w porownaniu z tym ile musieliby
        zaplacic za Niemca. Mysle, ze nie ma co sie obawiac o spadek zatrudnienia
        Polakow.
        Nie znam dokladnych cyfr na niemieckim rynku. Mysle, ze jest podobnie jak
        tutaj. Ja np za kazdego zatrudnionego musze zaplacic panstwu 162% jego
        miesiecznej pensji. :((
        • gosc.z.korony Racja 28.05.05, 11:15
          tyle tylko, że tak naprawdę wielu ludzi w wieku przedemerytalnym, a więc mniej
          podatnym na obecny ,,dynamizm'' gospodarczy, żegluje już trochę tylko po to
          aby ,,dotrwać'' do emerytury. Trochę im się też nie dziwię. Są to ludzie,
          którzy wypalili się na przestrzeni wszystkich tych Naszych ustrojowych i
          gospodarczych zmian. Cieszą się, że ,,jest robota'' i robią wszystko by z niej
          nie wylecieć. Starają się dostać emeryturę i (jeśli ją oczywiście mają),
          spędzać później czas na działeczce. Mówią oni też swoim dorabiającym się (lub
          walczącym o kawałek chleba) zięciom, że nie zazdroszczą młodym życia w: ,,tak
          ciekawych czasach''.
          pozdr
          • dupekzoledny Re: Racja 28.05.05, 11:20
            Więc czemu opowiadasz bzdety ze komuchy okradali tyn nasz zusik. jak wsie-to
            wsie. i babcia tyż.
    • kot_behemot8 Re: ZUS jak KOŚCIÓŁ 28.05.05, 13:23
      > Chwała liderom 3RP ;-((

A owszem, chwała. Bardzo słuszna decyzja. Jeśli uważasz inaczej, to może mi
      wyjaśnisz dlaczego właściwie polski producent ogórków musi płacić ZUS za swoich
      sezonowych, a niemiecki, za tych samych sezonowych z Polski - nie musi.
      Tylko daruj sobie te pierdu-pierdu o tym że ZUS jest zły, bo to i ja dobrze
      wiem. Jednak póki co ZUS istnieje i nie ma powodu by ludzie zarabiający na
      saksach byli uprzywilejowani kosztem pracujacych w kraju. Niby dlaczego ci
      drudzy mają się zrzucać na ubezpieczenia zdrowotne dla tych pierwszych???

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka