Dodaj do ulubionych

b.szef WszechpolakówParda i M.Środa w kropce nad I

15.06.05, 19:44
już za jakieś 20 minut!!!
Obserwuj wątek
    • malaszaramysz Parda jeszcze w Warszawie? 15.06.05, 19:45
      Jak miło:-))))))))
      • oszolom.z.radia.maryja Re: Parda jeszcze w Warszawie? 15.06.05, 19:57
        a co znaszgo osobiście? cos cię z nim łączy?
        • grom3 Re: Parda jeszcze w Warszawie? 15.06.05, 20:00
          Oszolom a przypadkiem tam nie ma burzy,moze ze strachu parade odwolaja.
          • oszolom.z.radia.maryja Re: Parda jeszcze w Warszawie? 15.06.05, 20:02
            jest już po burzy a na sobotę zapowiedzieli ładną słoneczną pogodę
        • malaszaramysz Oszoł, nie obrażaj mnie:-))) 15.06.05, 20:04
          Co mnie ma z tym Pardą łączyć? W takim towarzystwie się nie obracam!!! Jak
          jest w Warszawie ,to go nie ma we Wrocławiu i nie rozrabia. Proste:-))
          Ostatnio konferencję prasową o paradzie zrobił w swoim gabinecie w Sejmiku
          czyli za podatników pieniądze.
          • oszolom.z.radia.maryja Re: Oszoł, nie obrażaj mnie:-))) 15.06.05, 20:07
            a co w tym złego? już naprawdę nie masz się czego czepiac?
            • malaszaramysz Posądzenie o znajomość z Pardą to nie jest byle 15.06.05, 20:08
              co? :-))) Psujesz mi opinię:-))))
              • oszolom.z.radia.maryja Re: Posądzenie o znajomość z Pardą to nie jest by 15.06.05, 20:10
                a kogo się boisz? przełożonego?
                • malaszaramysz Nie posiadam przełożonych - ja jestem szefem:-)) 15.06.05, 20:12
                  Nikogo się nie boję:-)) Cieszę się w miarę dobrą opinią i chcę żeby tak zostało.
                  • oszolom.z.radia.maryja Re: Nie posiadam przełożonych - ja jestem szefem: 15.06.05, 20:25
                    a jednak się kogoś boisz...może utraty klientów dla firmy którą kierujesz?
                    specyficznych musisz mieć klientów którzy tracą zaufanie do firmy do jej
                    produktów usług itd bo ktos posiądził jej szefa szefową że z kimś ją widziano z
                    kim ci klienci nie chcieliby miec do czynienia..coś coś kręcisz kochana
                    • dr.krisk Oszolek, oszolek... 15.06.05, 20:30
                      Czy jakas normalna dziewczyna moze chciec byc kojarzona z kims taki,:
                      parda.lpr.pl/omnie.php
                      Toz facet wyglada jak szef ZSMP z Bolejewa (patrz dolne zdjecie)....
                      Ten garniturek z GS-u...
                      • oszolom.z.radia.maryja Re: Oszolek, oszolek... 15.06.05, 20:37
                        Pan Parda jest żonaty i zdaje się że doczekał się syna
                        • dr.krisk A co, syn na zapisy? 15.06.05, 20:40
                          oszolom.z.radia.maryja napisał:

> Pan Parda jest żonaty i zdaje się że doczekał się syna
                          Musze cie kiedys uswiadomic - jak bedziesz tylko czekal na potomstwo, to sie
                          nie doczekasz. Tu inne techniki sa konieczne.
                          Idz na parade to sie dowiesz..... :))
                    • deltalima Re: Nie posiadam przełożonych - ja jestem szefem: 15.06.05, 20:35

> a jednak się kogoś boisz...może utraty klientów dla firmy którą kierujesz?
                      > specyficznych musisz mieć klientów którzy tracą zaufanie do firmy do jej
                      > produktów usług itd bo ktos posiądził jej szefa szefową że z kimś ją widziano
                      z
                      >
                      > kim ci klienci nie chcieliby miec do czynienia..coś coś kręcisz kochana

nie bierz innych swoją miarą. nie każdy kradnie papier toaletowy z firmowej
                      toalety tak jak ty.
                      • oszolom.z.radia.maryja Re: Nie posiadam przełożonych - ja jestem szefem: 15.06.05, 20:40
                        ooobratu! za takie kłamstwo mam pełne prawo zaskarżyć ciebie do sądu!
                        posądziłeś mnie o kradzież papieru toaletowego z urzędu... pamiętaj że w
                        siecie nie jesteś zupełnie anonimowy! więc odszcekaj to co powiedziałeś póki
                        nie jest jeszcze za późno!
                        • henryk.log Ja Cię"O" o kradzież dwóch rolek papieru posądzam! 15.06.05, 20:49
                          , toaletowego, oczywiście z urzędu..!!!
                          • dr.krisk Kradziez z urzedu... 15.06.05, 20:51
                            Czyzby oszolek podbieral ten papier z urzedu? I jaki to urzad on sprawuje:
                            Osobisty Zaopatrzeniowiec Ojca Dyrektora w Srodki Higieny Osobistej???
                            • henryk.log Re: Kradziez z urzedu...:-))))))) 15.06.05, 20:56
                              >Osobisty....Ojca Dyrektora....< -:-)
                            • henryk.log Re:Kradziez z urzedu..Pan"d-rze"podrzucasz" myśli? 15.06.05, 21:00
                              toaletowy-osioł
                              toaleciarz Rycyka
                              ........
                              :))))))))
                        • deltalima Re: Nie posiadam przełożonych - ja jestem szefem: 15.06.05, 21:02

> ooobratu! za takie kłamstwo mam pełne prawo zaskarżyć ciebie do sądu!
                          > posądziłeś mnie o kradzież papieru toaletowego z urzędu... pamiętaj że w
                          > siecie nie jesteś zupełnie anonimowy! więc odszcekaj to co powiedziałeś póki
                          > nie jest jeszcze za późno!

no toś mnie teraz przestraszył, hehe. dowody twego złodziejstwa są w sieci -
                          okradasz podatników pisząc na forum w godzinach pracy. więc nie rób scen.
                        • porannakawa Znowu ośle grozisz sądem? 15.06.05, 21:12

> ooobratu! za takie kłamstwo mam pełne prawo zaskarżyć ciebie do sądu!
                          > posądziłeś mnie o kradzież papieru toaletowego z urzędu... pamiętaj że w
                          > siecie nie jesteś zupełnie anonimowy! więc odszcekaj to co powiedziałeś póki
                          > nie jest jeszcze za późno!
                          Nie strasz oszoł, nie strasz!
                          Napisałem, żeś złodziej, podałem do wgladu dokumentację - straszyłeś mnie tym
                          samym ale zrezygnowałeś bo dowody twojej przestępczej złodziejskiej działalności
                          są niepodważalne - i co najgorsze dla ciebie - sam je na siebie naprodukowałeś.
                          Oczywiście, że tutaj byłeś schwytany za rękę podczas kradzieży - miałeś
                          sposobność to i wykorzystałeś i skradłeś. Ograniczoność bolesna nie pozwoliła ci
                          przewidzieć konsekwencji.
                          W ubikacji Urzędu Wojewódzkiego też masz okazję - myślisz, że nikt tego nie widzi.
                          Od dawna pracujesz jako zaopatrzeniowiec sekty ryżyka w papier toaletowy i żarówki?
                          • deltalima Re: Znowu ośle grozisz sądem? 15.06.05, 21:16
                            mam ważne pytanie: czy oszoł to kleptoman? a może pensję (z moich, qrwa,
                            pieniędzy!) zabiera mu rydzyk i chłopina gazetą musiałby się odcierać gdyby nie
                            urząd?
                            • porannakawa Re: Znowu ośle grozisz sądem? 15.06.05, 22:09
                              deltalima napisał:

> mam ważne pytanie: czy oszoł to kleptoman? a może pensję (z moich, qrwa,
                              > pieniędzy!) zabiera mu rydzyk i chłopina gazetą musiałby się odcierać gdyby
                              nie urząd?
                              >
                              To nie kleptomania! Schizofrenia jest nadto udręczeniem jego!
                              Dostarczanie papieru toaletowego i żarówek to jego bardzo ważne zadanie w tej
                              sekcie założonej przez katolickiego kiedyś księdza a dziś herszta sekty.
                    • malaszaramysz Oszoł, nie przyszło Ci do główki,że nie o klientów 15.06.05, 20:43
                      chodzi tylko o mnie. Gdybym takiemu Pardzie rękę podała to w lusterko już bym
                      nie mogła spojrzeć:-)))
    • henryk.log P."ośle"-"zdupionyś" Pan do szczętu w poprz. wątku 15.06.05, 20:05
    • oszolom.z.radia.maryja właśnie się zaczyna!!!!!! 15.06.05, 20:08
    • deltalima Re: b.szef WszechpolakówParda i M.Środa w kropce 15.06.05, 20:23
      kolejna kompromitacja pana pardy.
      • oszolom.z.radia.maryja Re: b.szef WszechpolakówParda i M.Środa w kropce 15.06.05, 20:26
        eaczej Środy..a Olejnik ostatecznie odsłoniła swoje prawdziwe lewackie opinie
        • deltalima Re: b.szef WszechpolakówParda i M.Środa w kropce 15.06.05, 20:32
          głupiś. tym razem olejnik była wyjątkowo obiektywna choć aż prosiło sięaby coś
          powiedzieć temu bezczelnie łżącemu (chodzi mi o rzucanie kamieniami)
          wieśpolakowi.
          • oszolom.z.radia.maryja Re: b.szef WszechpolakówParda i M.Środa w kropce 15.06.05, 20:36
            z MW nikt kamieniami nie rzucał zrobili to pseudokibice którzy zawsze w takich
            sytuacjach się pojawiaja nieproszeni
            • deltalima Re: b.szef WszechpolakówParda i M.Środa w kropce 15.06.05, 20:39
              nie kłam. w wałęsę, swego czasu, też pseudokibice rzucali śniegiem. oj,
              oszołku, oszołku; otwórz oczy jakiej racji służysz.
              • oszolom.z.radia.maryja Re: b.szef WszechpolakówParda i M.Środa w kropce 15.06.05, 20:41
                śnieg to nie to samo co kamień
                • deltalima Re: b.szef WszechpolakówParda i M.Środa w kropce 15.06.05, 20:43
                  chodzi o formy prowadzenia 'dyskusji'. okrzyki 'pedały do gazu' i kamienie -
                  oto brunatna polska młodzież.
                  • oszolom.z.radia.maryja Re: b.szef WszechpolakówParda i M.Środa w kropce 15.06.05, 20:46
                    a Monika Olejnik przerywa rozmówcy w pół słowa jesli sie z nim nie zgadza a w
                    ogle nie ingeruje w głupoty masowo wypowiadane przez lewaków...też mi
                    obiektywność
                    • dr.krisk Oszolku! Wlacz monitor!!! 15.06.05, 20:49
                      • oszolom.z.radia.maryja gdyby nie był włączony to nie mógłbym nic napisać 15.06.05, 21:00
                        • henryk.log Jeszce raz! -włącz toalecierzu Rycyka monitor!! 15.06.05, 21:07
                          bo przegapisz!!
                    • deltalima Re: b.szef WszechpolakówParda i M.Środa w kropce 15.06.05, 21:00
                      w programie brali udział: feministka, dziennikarka i brunatny chłopiec z
                      giertychjugend. jużcię prosiłem byś nie używał słów, których znaczenia nie
                      rozumiesz.

ps. olejnik przerywała też środzie. szczerze mówiąc nie widziałem programu ani
                      audycji aby komuś nie przerywała.
                      • oszolom.z.radia.maryja Re: b.szef WszechpolakówParda i M.Środa w kropce 15.06.05, 21:05
                        dziwne tylko ze politykom prawicy Olejnik często przerywa niż lewicy a jeszce
                        nie zdarzyło się by przerywała liberałom, np Lewandowskiemu Orłowskiemu
                        Olechowskiemu Balcerowiczowi itd (patrzę na jej działalność całościowo a więc
                        od momentu gdy pojawiła się na TVNie w programie kropka nad I)
                        a przy okazji sprostowanie..program w TVP1 jej autorstwa t nazywa sie prosto w
                        oczy...eh, to przyzwyczajenie..
                        • henryk.log łon ten program nazywa sie: "prosto w gały osłom" 15.06.05, 21:11
                          >program w TVP1 jej autorstwa t nazywa sie ..<
                        • deltalima Re: b.szef WszechpolakówParda i M.Środa w kropce 15.06.05, 21:13
                          > dziwne tylko ze politykom prawicy Olejnik często przerywa niż lewicy

dowody, oszoł, dowody! przedstaw mi na priva wyliczenia (najlepiej w excel'u).

ps. do twojej wiadomości: w polsce nie ma prawicy (korwina nie liczę). mamy
                          lewicę i lewicę klerykalną.
                          • oszolom.z.radia.maryja Re: b.szef WszechpolakówParda i M.Środa w kropce 15.06.05, 21:16
                            odnośnie dowodów odsyłam do ksiażek prof Jerzego Roberta Nowaka..on się tym
                            zajmuje zawodowo
                            • deltalima Re: b.szef WszechpolakówParda i M.Środa w kropce 15.06.05, 21:48
                              że jak? zajmuje się zawodowo dowodami na to, że olejnik częściej przerywa
                              lewicy niż lewicy klerykalnej? toż to niezwykle wąska specjalizacja! nie
                              sądziłem, że można się habilitować, ba, zdobyć profesurę w ten sposób.
                              • oszolom.z.radia.maryja Re: b.szef WszechpolakówParda i M.Środa w kropce 15.06.05, 21:58
                                prof J.R.Nowak zajmuje się antypolonizmami i antypolskmi wybrykami lewaków i
                                liberałów ..a więc równeż wybrykami Moniki Olejnik
                                • deltalima Re: b.szef WszechpolakówParda i M.Środa w kropce 15.06.05, 22:04
                                  i przewagą w przerywaniu różnym opcjom? pokaż, uprzejmie cię proszę, jakieś
                                  jego wyliczenia.
    • kropekuk A OTO FOTKA PANA PARDY... 15.06.05, 20:34
      W bohaterskiej pozycji i rownie bohaterskiej walce...niebieskim parasolem ;)
      serwisy.gazeta.pl/fotografie/5,35076,2761994.html?x=6
      • deltalima Re: A OTO FOTKA PANA PARDY... 15.06.05, 20:35
        dobre, hehe.
      • dr.krisk Znaczy - rejtanil sie? 15.06.05, 20:38
        Zeby tylko wilka nie zlapal.....
        W ogole, to ci Prawdziwi Polacy to najchetniej by lezeli. W ramach protestu.
        • kropekuk Wiecej, takze "Heil Hitlowal" : 15.06.05, 20:45
          serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34309,2766570.html
          • dr.krisk Czy ow Parda to ta pokraka, co sie nachlala.. 15.06.05, 20:53
            .. w pociagu? Bo cos mi sie przypomina.
            Jakies ryki pijackie itp.
            To ten?
            • kropekuk Nie, tamta holota byla ze Szczecina... 15.06.05, 21:02

• dr.krisk A rzeczywiscie..... 15.06.05, 21:09
                To przepraszam Parde Readoslawa, zem go o pijanstwo posadzil. To inna pokraka z
                MW byla.
          • oszolom.z.radia.maryja gdzie ty kurna masz tu "hajhitlowanie"? 15.06.05, 20:58
            omammy masz czy moze podobnie jak tow Środa żeś dziś godzinami na słońcu
            plackiem leżał?
            • kropekuk I jeszcze slysze "Auschwitz, Auschwitz szalalala" 15.06.05, 21:10
              Jesli zarejestrowala to BBC, to i powinna zarejestrowac polska policja. I bydlo
              za to rozliczyc ;)
              • biedronka24 Nie szalalalla. Tylko szalala ech szalala- Gabcia 15.06.05, 21:13
                w balecie...
                Z kwiatka na kwiatek..
                Hodujac swoje dwa owczarki niemieckie, rozdajac prace naukowcom w GB i prowadzac
                firme z dziecieciem na klawiaturze. Ba nie zaniedbujac GW i jego forum -ma sie
                rozumiec. Dniamy i nocamy....
                • kropekuk Hermenegildo Drozdz - i Auschwitz z "szalala" 16.06.05, 04:41
                  cie nie razi? Jestes nie kobieta tylko SWINIA!
          • biedronka24 To straszne- mial parasol a nasz gabcio 15.06.05, 21:11
            tylko wyzywal ludzi o tlustych d. To przeciez drobiazg. Szczyt lagodnosci i
            kultury. Do baletu go!!!
            Tak mowi Sroda przynajmniej w przerwach miedzy troska o ciete roslinki i ich
            cieplo....
            • kropekuk Hermenegildo, jestes kochanka tego NAZIOLA? 16.06.05, 04:43
              Pogratulowac bulgarskiego gustu - milosc do Nazi po przodkach ci zostala? I
              rzecz jasna lojalnosc do Matuszki Rossiji;)
      • oszolom.z.radia.maryja nie widzę..czarna plansza...nie chce się otworzyć 15.06.05, 20:42
        • deltalima Re: nie widzę..czarna plansza...nie chce się otwo 15.06.05, 20:44
          widocznie to nie jest widok dla twoich wrażliwych ocząt. a może masz jakiśfiltr
          założony? bo przecież nie powinieneś oglądać swych przełożonych w takich
          sytuacjach. mogłoby to zachwiać twoim światopoglądem, hehe.
          • kropekuk Ciemno wszedzie, glucho wszedzie... 15.06.05, 20:48
            Oj, Osiolku, co to bedzie?
            • oszolom.z.radia.maryja ciemność będzie do wyborów apotem nastanie jasność 15.06.05, 20:59
              o czywiście powinno być a potem ale znów mi się wpis nie zmieścił
              • malaszaramysz A potem tylko grzyb i światło :-))) 15.06.05, 21:08
                Jak atomówka wybuchnie:-))))))))))))))
                • oszolom.z.radia.maryja Re: A potem tylko grzyb i światło :-))) 15.06.05, 21:10
                  jeśli POPIS przejmie władzę to tak moze się zdarzyć ..nie sądzę by uszło nam na
                  sucho zaangażowanie wojsk polskich w okupacje Iraku...ukarali Hiszpanię to i
                  nas za to tez ukarają...
                  • dr.krisk Oj ty oszolku strachliwy... 15.06.05, 21:12
                    A to burzy sie boisz, a to ciagle ci sie snia ataki na Polske....
                    Przeciez oszolki to co prawda glupie zwierzatka, ale dzielne!
                    No! Wylaz spod kanapy!
                  • kropekuk A za co"ukarali"? Ze miliony islamskich golodupcow 15.06.05, 21:13
                    na swoj hiszpanski garnuszek przyjeli?
                    • oszolom.z.radia.maryja ukarali za udział wojsk hiszp. w okupacji Iraku 15.06.05, 21:15
                  • malaszaramysz Re: A potem tylko grzyb i światło :-))) 15.06.05, 21:13
                    Ciebie, Oszołku już ukarano:-))) O "jasność" mi chodziło ale na fizyce chyba
                    też spałeś:-)))
                  • neceser Re: A potem tylko grzyb i światło :-))) 15.06.05, 23:01
                    my was tz ukaramy-finansowo. i sprzedamy sasiadom, hehe.
                    • malaszaramysz Re: A potem tylko grzyb i światło :-))) 15.06.05, 23:04
                      Tylko nie tym ze wschodu, proszę:-)))))
                      • oszolom.z.radia.maryja Re: A potem tylko grzyb i światło :-))) 15.06.05, 23:34
                        podzielą nas pół na pół. Do lini Wisły zachód za Wisłą wschód tak jak to
                        zrobili w XVIII wieku podczas rozbiorów
              • kropekuk Bo Pan na Wysokosciach Rydzyk rzecze: "Fiat lux"? 15.06.05, 21:11
                A nie mowilem - BESZCZELNI BALWOHWALCY ;)
                • porannakawa Re: Bo Pan na Wysokosciach Rydzyk rzecze: "Fiat l 15.06.05, 21:44
                  kropekuk napisał:

> A nie mowilem - BESZCZELNI BALWOHWALCY ;)
                  Herszt ryżyk stale i na okrągło powtarza - MAYBACH LUX, co tam LUX - MAYBACH
                  FULL WYPAS!
                  Fiata zostawił kilkanaście lat temu!
                  MAYBACH FULL WYPAS,MAYBACH FULL WYPAS,MAYBACH FULL WYPAS,MAYBACH FULL WYPAS - i
                  tak się po pustelni toruńskiej roznosi i bije w niebiosa!
        • henryk.log Re:Osioł pomalowny na czarno !!!n/t 15.06.05, 20:53
          • kropekuk Na czarno to sobie pysk wysmarowal Parda. 15.06.05, 21:14
            Zreszta masz racje - tez OSIOL;)
    • uczciwypolak Re: b.szef WszechpolakówParda i M.Środa w kropce 15.06.05, 21:07
      Radio Maryja głosem Polaków
      Zorze "Solidarności"
      Nasz Dziennik, 26.03.2005
      Na początku roku 1980 wystąpił w Polsce niezwykły fenomen społeczny, polityczny
      i religijny, nazwany szybko "Solidarnością". Substancję tego fenomenu
      stanowiła "Solidarność" robotnicza, ale natychmiast wyrosły wokół niej
      inne "solidarności": wiejska, chłopska, rzemieślnicza, a w pewnym sensie także
      nowe ugrupowania inteligenckie, artystyczne, naukowe i inne. "S" wystrzeliła
      jak wielka zorza na nieboskłonie polskim w roku 1980. I według jednych
      przyniosła całej Polsce wolność i życie. Według drugich, jednak okazała się
      tylko meteorytem, który rozbłysnął jak z łaski Bożej i zgasł, choć zdaniem
      innych jest to dopiero błysk, który jeszcze w historii powróci i rozżarzy się
      jak gwiazda, jak wielka Gwiazda Polska. Poczyńmy spokojne nad nią zamyślenie w
      jej 25-lecie!

Polska grzybnia "S"
      Związek "S" był niewątpliwie dziełem wybitnych ludzi, gorących serc i
      inteligentnych działaczy. Trzeba im oddać wielki szacunek, bo bywają do dziś
      poniewierani. Ale trzeba pamiętać, że ten "cud polski" pojawił się w ściśle
      określonych warunkach. "S" rodziła się i z duszy polskiej i z bólu polskiego.
      Społeczeństwu polskiemu doskwierały nie tylko trudności materialne i
      gospodarcze, które przecież przechodzą okresowo przez wszystkie chyba kraje,
      ale przede wszystkim brak wolności społecznej, politycznej, kulturowej,
      religijnej i jakieś życie w ciągłym upokorzeniu. Pod koniec lat 70. wieku XX
      zabliźniały się powoli rany Narodu odniesione w walce z okupantem niemieckim,
      ale ciągle krwawiły jeszcze nowe rany zadawane nam przez okupanta sowieckiego.
      Większość robotników, chłopów, inteligencji, rzemieślników, urzędników,
      studentów, kulturotwórców, a przede wszystkim działaczy społecznych i
      politycznych czuła się zniewolona i przetwarzana na jakichś ludzi niższej
      kategorii i na nie-Polaków. Wprawdzie w końcu lat 70. bolszewizm w Polsce
      znacznie się ucywilizował, no i było coraz więcej "polskich komunistów", którzy
      byli myślącymi i wspaniałymi ludźmi, umiejącymi tworzyć polskie środowiska
      ludzkie i kulturalne, ale ciążyły ciągle potworne struktury marksistowskie:
      bezduszny ateizm, pustka ideowa, panoszenie się w społeczeństwie bolszewickim
      ciemniaków i przypochlebianie się im polskich karierowiczów, sługusów i
      agentów. Słowem - życie polskie było jakieś zniewolone, nienormalne i dla
      uczciwego człowieka ciężkie.
      Państwo socjalistyczne, z koncepcji robotniczo-chłopskie, zderzało się z
      potężnymi trudnościami właśnie robotniczo-chłopskimi. I marksiści wszystko
      tłumaczyli ekonomią, uważali, że nauka ekonomii jest ich najwyższą mądrością i
      siłą. Tymczasem w ekonomii i w naukach ekonomicznych byli najsłabsi, bo
      pomylili człowieka z czystą ekonomią. W Polsce powaliły ich właśnie trudności
      gospodarcze: podwyżki cen, niedobory towarów oraz arogancja i bezkrytyczność
      rządzących. W Polsce i w całym Bloku Radzieckim występują nieustannie trudności
      gospodarcze. Czasem kropla się przelewa. 24 czerwca 1976 roku władze zgłaszają
      projekt podwyżek: wzrost cen mięsa i wędlin średnio o 70 proc., a cukru o 100
      proc. Natychmiast wybuchają strajki: Radom, Ursus, Łódź, Płock, Wrocław,
      Poznań, Szczecin, Gdańsk, wiele zakładów w Warszawie. W Radomiu dochodzi do
      formalnej rewolucji: miasto zostaje zdobyte przez demonstrantów, a gmach KW
      zostaje spalony. Następują straszliwe represje. Tych ludzi trzeba jakoś bronić.
      Za robotnikami wstawiają się ksiądz Prymas Stefan Wyszyński i Episkopat - dziś
      trzeba by to też czynić przeciw grabieżom Polski i mnożeniu 5-milionowego
      bezrobocia. Ale więcej może przemyślna grupa inteligencji, która 23 września
      1976 r. utworzyła Komitet Obrony Robotników (KOR). Co ciekawe, komitet ten
      wyrastał z grzybni partyjnej o orientacji przeważnie filosemickiej i w
      kontakcie z siłami światowymi zmierzał ostatecznie do reformy komunizmu
      sowieckiego w kierunku socjalizmu łagodniejszego i trochę bardziej liberalnego.
      Za rok komitet ten przekształcił się w Komitet Samoobrony Społecznej "KOR". 26
      marca 1977 powstał katolicki Ruch Obrony Praw Człowieka i Obywatela (ROPCiO).
      Powstało też Towarzystwo Kursów Naukowych (B. Cywiński, A. Michnik, J.
      Strzelecki). Powstały również pierwsze Wolne Związki Zawodowe: 23 lutego 1978 w
      Katowicach (K. Świtoń), na Wybrzeżu (B. Wyszkowski). W lipcu 1978 r. ok. 200
      chłopów z Milejowa k. Lublina założyło pierwszy Komitet Samoobrony Chłopskiej.
      W styczniu 1980 r. w "Elektromontażu" powstała Komisja Robotnicza na czele z
      Lechem Wałęsą. Te wszystkie i liczne inne działania w oddolnym świecie
      robotniczym, chłopskim, inteligenckim, a także częściowo i kościelnym tworzyły
      powoli swoiste źródła całego ruchu "S", który w roku 1981 liczył już blisko 10
      mln członków.
      Następnie ruch tak potężny i na początku dosyć zwarty mógł powstać jedynie pod
      pewnym firmamentem Kościoła katolickiego i na bazie rogatej duszy polskiej. I
      władze komunistyczne muszą ten firmament dostrzegać i uznawać, choćby milcząco,
      bo wszystkie inne struktury społeczne pękają. Czynnik Kościoła wzrósł
      niepomiernie, gdy niespodziewanie 16 października 1978 r. ks. kard. Karol
      Wojtyła został Papieżem, a ponadto już w czerwcu 1979 r. przybył do Polski z
      pielgrzymką apostolską, stając się uosobieniem triumfu prześladowanego
      Kościoła, a także jakimś duchowym znakiem zmartwychwstającej Polski
      Piastowskiej i Jagiellońskiej. Ale od tej chwili zarówno komuniści, jak i grupy
      reformujące komunizm, a w tym i korowcy, stanęli przed nowym zadaniem
      zinstrumentalizowania Kościoła polskiego w zakresie politycznym oraz
      specjalnego "zagospodarowania" papiestwa. To nam wyjaśnia, dlaczego ludzie
      przechwytujący władzę nad "S" oficjalnie ogłaszali się najlepszymi synami
      Kościoła (np. Adam Michnik), ale po złamaniu władzy sowieckiej w 1989 r.
      zaczęli Kościół spychać ze sceny polskiej, a nawet otwarcie go zwalczać (por.
      boje o invocatio Dei w Konstytucji). Jednak wówczas w Polsce i w innych
      demokracjach ludowych grana była bardzo subtelna i skrywana gra polityczna,
      która polegała na próbach reformowania i kruszenia komunizmu. Późno
      zrozumieliśmy, że jedna z ważniejszych rozgrywek "reformacyjnych" miała się
      dokonać w lipcu 1980 r. w Lublinie, który przedstawiał doskonałą scenę po temu:
      KUL symbolizował myśl katolicką i Kościół, Lublin miał dwa uniwersytety i kilka
      innych uczelni wyższych, pewne ośrodki robotnicze (Świdnik, FSC), rozlegle i
      silne zaplecze chłopskie i stare tradycje patriotyczne. Jednak misternej gry
      nie zrozumiał dobrze ówczesny pierwszy sekretarz KW Władysław Kruk, skądinąd
      szlachetny człowiek spod Skierbieszowa, i wszystkie plany się posypały.

Budzenie się świadomości solidarnej
      Kiedy 1 lipca 1980 r. wprowadzono w kraju znowu podwyżki cen na niektóre
      gatunki mięsa cichcem jako "ceny komercyjne", robotnicy natychmiast
      zastrajkowali: w Świdniku, Warszawie (Ursus), Sanoku, Tczewie, Rzeszowie i w
      innych ośrodkach. Dziś podwyżka przeszłaby bez protestów, ale nie w owym
      czasie, kiedy robotnicy poczuli się obrońcami Polski. Władze piorunem
      zapowiedziały podwyżkę emerytur, dodatków rodzinnych i najniższych płac. Jednak
      strajk poszerzył się na sąsiedni Lublin, gdzie szybko stał się generalny. Cóż
      to za radosny widok: "komuna leży", wszystko stanęło, komunikacja miejska,
      dołączyła kolej. Milicja nie interweniuje. Miasto jest wolne, polskie,
      niekomunistyczne. Ludzie wyprostowują się, podnoszą głowy, uśmiechają się do
      nieznajomych, pozdrawiają się uroczyście. Sekretarz Kruk przyjmuje delegację z
      KC z Mieczysławem Jagielskim na czele na rozmowy z robotnikami. Delegacja z KC
      poczyniła duże ustępstwa, 19 lipca strajk zakończono. Ludzie mówią, że szkoda,
      iż tak szybko. Już
      11 lipca strajk został wsparty intelektualnie właśnie przez opozycję
      intelektualną, głównie przez KOR. Chodziło o to, by rozpocząć kruszenie władzy
      partyjnej, a nie poprzestawać na ta
      • x2468 Re: b.szef WszechpolakówParda i M.Środa w kropce 15.06.05, 21:53
        Czyzbys od jakiegos Trutnia kamieniem pomiedzy rogi oberwal?Pleciesz jak po
        wstrzasnieciu mozgu,jakby cie pomrocznosc jasna naszla.Pisz glabie lepiej na
        forum "waszego dziennika".Moze w nagrode ojciec przywodca sekty pozwoli ci
        maybacha umyc.
        Ps.Jaki pseudonim nadalo ci UB?
        • kropekuk Spokojnie: on tylko na tym forum-humorum 16.06.05, 04:47
          kawalki z N.Dz. zacytowal;)
      • kropekuk Eh, komuna, komuna, komuna maja... 16.06.05, 04:47

• szydlo4 Ein Volk, Ein Reich, Viert(r) RP und Zwei Kaczoren 15.06.05, 21:57
      Ein Volk, Ein Reich, Viert(r) RP und Zwei Kaczoren
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka