lewa.noga.pawiana 16.06.05, 14:48 A jak Włosi klaskali po śmierci papieża? Różne są zwyczaje, niektóre mogą nam się wydawać dziwne. Kurde. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mrlusiek Strzelanie głupot to najlepiej nam wychodzi 16.06.05, 14:52 dziarmolenie na antenie i o niczym najlepiej ! Nie mają w tych gazetach innej roboty niż wychwytywanie bzdetów i przetrawianie na swoich łamach prasowych. Uwstecznianie do czasów ciemnogrodu ot co. Odpowiedz Link Zgłoś
nick3 PAPIEŻ PRZEDMIOTEM KULTU RELIGIJNEGO?;-) 16.06.05, 15:23 Tak podejrzewałem:-))) Moim zdaniem powinno się w ogóle znieść prawo o "obrazie uczuć religijnych", bo to jest tak naprawdę po prostu wywodzący się z prawa teokratycznego zakaz "bluźnierstwa", tyle że wyrażony innymi słowami. Czyni on z religii "Świętą Krowę" w polskim życiu publicznym. (Kiedy to samo bractwo kurkowe strzelało do Piłsudskiego czy innych znanych Polaków, nikomu nie przeszkadzało, więc tak samo powinno pozostać i z JPII) NIC NIE ZASŁUGUJE NA SPECJALNĄ OCHRONĘ PRAWNĄ, TYLKO DLATEGO, ŻE JEST FANATYCZNIE WYZNAWANE! Osobiście w ogóle wątpię w powszechne występowanie jakowychś "uczuć religijnych", jeśli miałyby one znaczyć coś innego niż zwykłą wolę narzucania innym "swojego" i "jedynie słusznego" (czyli mściwy narcyzm zbiorowy). Istnieją u ludzi o wiele silniejsze uczucia niż "uczucia religijne", które są nagminnie brutalnie naruszane i prawo ich w ogóle nie chroni (Podejrzewam, że np. homoseksualista, któremu bezkarnie mówi się, że "wsadza w kakao", jest o wiele głębiej zraniony takimi słowami, niż jakikolwiek katolik "oburzony" kontrowersyjnymi wystawami sztuki. Ale kogo to obchodzi.) Odpowiedz Link Zgłoś
nicrux W POLSCE NIE MA WOLNOSCI... 16.06.05, 18:37 Przepisy kodeksu karnego mowiace o tzw. obrazie uczuc religijnych sa wyrazem obowiazujacego w Polsce socjalizmu i braku wolnosci slowa. W USA karalne jest tylko umyslne propagowanie nieprawdy. Natomiast wyrazanie opinii jest dozwolone, jak byc powinno w kazdym normalnym kraju. Niestety w Polsce wciaz jeszcze istnieje kult jednostki zmarlego papieza (tak samo jak w ZSRR tow. Stalina, gdzie np. ukarano sprzedawce w sklepie za to, ze zapakowal smalec w gazete, na ktorej byl portret ojca narodu). No i za strzelanie do portretu papieza mozna dostac grzywne, podczas gdy bandyci rzucajacy kamieniami w uczestnikow Parady Rownosci albo obrazajacy ich neonazistowskimi wyzwiskami moga spac spokojnie. Nikodem Poplawski, fizyk Indiana, USA Odpowiedz Link Zgłoś
poltek1 Re: Strzelanie do papieża do prokuratury 16.06.05, 14:54 Wcale się nie dziwię, że Rawiczakom wpadają takie pomysły do głowy. Sam miałem żonę z Rawicza i musiałem się z nią pożegnać. Pomysły, jakie jej wpadały do głowy były poza moimi możliwościami ich akceptowania. Odpowiedz Link Zgłoś
jozefiks Re: Strzelanie do papieża do prokuratury 16.06.05, 15:55 a one te policjanty to nie majo co robić w tem Rawiczu? To trza zwolnić klawiszy i niech se złodzieji pilnujo.Dyć majo tam pierdel, a jak sie który dureń obraził to niech do artyście w morde i po ptokach, anie za moje dutki gunić wiatru w polu. Odpowiedz Link Zgłoś
domk1 KOLEJNY PRZEJAW POSKIEGO FANATYZMU. 16.06.05, 14:59 Proponuję wszystkich winnych obrazy uczuć katolickich fanatyków wysyłać do Berezy. Jeszcze nie ma? To Kaczyński z Giertychem otworzą - i tam będą siedzieli wszyscy ci, którzy kalają boski kult Karola Wojtyły. A może pomyślcie o katolickim odpowiedniku fatwy? I może jak bliski nam Chomeini (wyrok na Ruschdiego) wydać wyrok na bluźnierców i potwarców naszego Narodowego Skarbu JP2?? A może tych "urażonych" trzeba leczyć na głowy? Odpowiedz Link Zgłoś
rysio.ochucki Did u c WHITE MORON just part of the twilight zone 16.06.05, 15:15 We've came from district laying very far from here So we don't understand these rules you gotta here So I've had spoke him pope visiting you're at country side There is no city we can buy only bottle of wine Nobody wanna say anything that we want to drink That men I'm sure just live their know nothing The prohibition makes the gangsters like Al Capone Did you see WHITE MORON just part of the twilight zone Not every pope is a reason to say no to us To drinking some or to drinking little some more I love girl with the legs like a Betty Ford You shall not drink to John Paul visiting here Which @!#$ there's to brake this original law Me say me love in a diferent style Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorzkasprzyk NIE MA JUŻ POWAZNIEJSZYCH SPRAW??? 16.06.05, 15:12 Po co wydawać zakaz czegoś, czego przestrzegania i tak nie można kontrolować??? Kolejne "martwe prawo". Ja mam prawo strzelać do takiego wizerunku jaki mi sie podoba i kto mnie skontroluje??? Ha ha ha Odpowiedz Link Zgłoś
domk1 TECZKI I PAPIEŻ-TO SĄ NAJWAZNIEJSZE SPRAWY. 16.06.05, 15:23 Bezrobocie, bieda, złodziejstwo i tysiąc podobnych spraw - to są drobiazgi. Bóg JP2 wymaga ochrony - i to jest podstawa. Oraz kąpiel w gnojówce wypływającej z teczek - to drugi narodowy sport. Odpowiedz Link Zgłoś
thymon Re: TECZKI I PAPIEŻ-TO SĄ NAJWAZNIEJSZE SPRAWY. 16.06.05, 16:17 tej to cały john II jest juz wedug ciebie bogiem? nie no to ja wymiekam... Odpowiedz Link Zgłoś
stanislawmackowiak Papież nie jest przedmiotem czci, jest urzednikiem 16.06.05, 15:16 kościoła rzymsko -katolickiego. I nic więcej, nie może być zatem przedmiotem kultu i czci. Nawet gdyby ogłoszono go świetym, to tylko teoria ludzi z kościoła rzymsko-kat, a nie prawda ewangeliczna. Ten obłęd powinien omijac prokuraturę. Tak mi sie wydaje. Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszdaniel Proszę nie utożsamiać papieża z religią 16.06.05, 15:27 Niewątpliwie pomysł nie był najszczęsliwszy, ale liczą się intencje. Zdaje się, że były czyste, uświęcone tradycją uwieczniania osoby poważane na tarczy: panujące głowy, Marszałka Piłsudkiego. Jednak kwestionuję, że to mogło naruszyć czyjekolwiek uczucia religijne. Je mogłoby naruszyć umieszczenie w wizerunku tarczy Pana Boga. JPII był tylko człowiekiem. Wielkim, ale skromnym człowiekiem ("nie będziesz miał bogów cudzych przede mną") Mnie natomiast razi wizerunek Matki Boskiej, a i Papieża, na tandetnych pamiątkach sprzedawanych u podnóża jasnej Góry ("nie nadużywaj imienia Pana Boga swego nadaremno") Intencje takich pseudoartystów wydają się być dużo ciemniejsze -czysty zysk! Odpowiedz Link Zgłoś
krzys1231 :-))))))))))))))) SWIETNE!!!! Gratulacje! Powiedz 16.06.05, 16:18 no mi jeszcze tylko jak to ten "Pan Bog" wyglada. Zapewne wyobrazasz Go sobie jako dziadka z broda. Odpowiedz Link Zgłoś
gold2005 Re: Strzelanie do papieża do prokuratury 16.06.05, 15:29 Wszystkim Panom oszołomom z lewicy ( z SLD czy innego Pede) chciałbym przypomnieć, że chodzi tu o szacunek wobec zmarłych osób. A jak tego nie rozumiecie, poróbcie tarcze ze swoimi przodkami nad sedesem w łazience i sobie celujcie. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
pandada Re: Strzelanie do papieża do prokuratury 16.06.05, 16:46 Do zmarłych zaliczyć można też Hitlera i Stalina. Odpowiedz Link Zgłoś
hubsol Re: Strzelanie do papieża do prokuratury 16.06.05, 16:56 Prawda. Im się tez nalezy szacunek. Dodałbym Caucescu i jeszcze paru innych zbrodniarzy którzy nie zyją. W końcu zmarli to zamrli... Odpowiedz Link Zgłoś
amerykanin09 JP2-papiez czy Bog 16.06.05, 15:45 Wyglada na to ze papiez stal sie "obiektem czci religijnej" W imie Ojca, Syna, Ducha Swietego i Jana Pawla Drugiego. Brzmi super. Powinismy szybko zmienic ksiazki do katechezy. Wyglada na to ze Polska coraz blizej Iranu a nie Europy Odpowiedz Link Zgłoś
jozefiks Re: Strzelanie do papieża do prokuratury 16.06.05, 15:47 A moje uczucia obraża głupota, fanatyzm religijny i "solidarność", więc idę do sądu. PS. Sądu kapturowego bo niby ten normalny dla nienormalnych idiotów z wielkimi wartościami ( w tzw. pysku tylko)kazałby mnie umieścić w zakładzie dla psychicznych- bo jak niby normalny Polak może mieć inne wartości? " Ja wysiadam" Odpowiedz Link Zgłoś
brain1 Re: Strzelanie do papieża do prokuratury 16.06.05, 15:50 Czy każda tradycja jest dobra? Chyba nie. Należało poważnie zastanoiwić się jakie reperkusje wywoła ta pseudozabawa. No, ale cóż, zawsze można wszystko wytłumaczyć, powołując się na historię. Szkoda, że dzieje się to w moim ukochanym Rawiczu, z którego pochodzę. Tu,na obczyźnie, gdzie mieszkam, opowiadam, jakie to piękne miasto, ale rządy w nim, widzę nie najlepsze. Śledzę na bieżąco rawiciana i czuję się tak, jakbym nigdy nie wyprowadzał się. Uczestników obu stron konfliktu b.dobrze znam, ponieważ kończyliśmy to samo liceum. Pozdrawiam wszystkich rawiczan. Odpowiedz Link Zgłoś
milo_1 Nowe tarcze strzelnicze dla WP,Policji, ....... 16.06.05, 15:52 i innych lubiących postrzelać.............członków bractw ..... bkr.rawicz.pl/bkr/bkr-krol.htm kolekcja całkiem niezła i może powisiec jako trofeum ;))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
kotek5050 Re: Strzelanie do papieża do prokuratury 16.06.05, 16:19 Nie przepraszam, a jak piesek zesra sie na ulicy o nazwie Jana Pawła II to też obraza uczuć?!Gdzie ty, Polsko zmierzasz? Odpowiedz Link Zgłoś
ro45dak I cóż tu dodać, to istna... 16.06.05, 16:20 ...ludzka głupota. Niechże sobie strzelają wielcy członkowie bractwa, choćby nawet do tarczy swojego rodzonego ojca, matki, najbliższej rodziny, skoro tak wielbią ten swój obyczaj. Zawsze tak bywało, gdy parweniusz dorwie się do koryta, to zaczyna swoją przynależność do związku łowieckiego, bo to niby podnosi jego rangę społeczną. Odpowiedz Link Zgłoś
porannakawa Re: Strzelanie do papieża do prokuratury 16.06.05, 16:35 Jezus, maryjo - znowu do Papiea strzelali? Następny Ali? Podczas audiencji? Co ma do tego polska prokuratura? Karabinieros zlecili to polskiej policji? Odpowiedz Link Zgłoś
henryk.log Tarczą w czć religijną!! - paranoja!! 16.06.05, 16:35 >Tarczę namalował artysta plastyk Jacek Jarczewski z Akademii Sztuk Pięknych we Wrocławiu, ..wizerunek na obrazie tarczowym"...przedmio(em)tu czci religijnej"??? Odpowiedz Link Zgłoś
brynk dlaczego nie strzelali do Kwasniewskiego czy Belki 16.06.05, 16:36 Pytam was - chore bractwo ...jakies tam kurnikowe i chory panie burmistrzu Rawicza , odpowiedzcie na postawione w tytule pytanie . Odpowiedz Link Zgłoś
brynk Re: dlaczego nie strzelali do Kwasniewskiego czy 16.06.05, 16:39 ... bo to ich koledzy po fachu . Bractwo kurnikowe to sympatycy sld , sdpl i up Odpowiedz Link Zgłoś
ziutek75 Strzelac do papieża nie zakazano w pismie swietym 16.06.05, 16:43 > Policja w Rawiczu (Wielkopolskie) zakończyła w czwartek czynności związane > z wyjaśnieniem, czy strzelanie przez członków miejscowego bractwa kurkowego > do tarczy z wizerunkiem papieża, naruszyło przepisy Kodeksu karnego > mówiące o obrazie uczuć religijnych innych osób. Od kiedy to obrazek z papiezem jest "przedmiotem kultu religijnego"? Cos sie "wyznawcom" religii totalnie popier...lilo... Tylko kretyn wszechpolski moze mylic obrazek pana papieza z kultem Boga !!! Poganie katoliccy !!! Pieklo was nie minie !! "Nie będziesz czynił żadnej rzeźby ani żadnego obrazu tego, co jest na niebie wysoko, ani tego, co jest na ziemi nisko, ani tego, co jest w wodach pod ziemią! Nie będziesz oddawał im pokłonu i nie będziesz im służył, ponieważ Ja Pan, twój Bóg, jestem Bogiem zazdrosnym, który karze występek ojców na synach do trzeciego i czwartego pokolenia względem tych, którzy Mnie nienawidzą." Wj 20:4-5 (BT) Odpowiedz Link Zgłoś
panzerfaust1 I o co tyle wrzasku? 16.06.05, 17:08 Nikt w Rawiczu nie strzelał do PAPIEŻA, tylko do drewnianej (zapewne) deski. Czy jak w jakimś siermiężnym klopie trafię na gazetę z papieżem, to też mam lecieć do prokuratury, czy się podetrzeć? A jak ze zdjęciami np.głów państw? Ot i zagwozdka... Odpowiedz Link Zgłoś
henryk.log Re:n-te Przykazanie: ;-) 16.06.05, 17:34 *Nie będziesz wycierał pupy w klopie gazetą z wizerunkiem "Jego"* Odpowiedz Link Zgłoś
hubsol Paranoja 16.06.05, 16:51 Jak ktoś nigdy nie był myśliwym, nigdy ale to nigdy nie zrozumie tradycji, kanonów tego fachu... Na tarczy strzeleckiej nie może się znaleźć nikt kto tego chce bo chce. Trafiają tam tylko najwybitniejsi, wielcy ludzie. W kręgu myśliwych taki zwyczaj jest tym czym postawinie pomnika JP II. Tylko skończeni idioci nie mający żadnego pomysłu na lepszą Polskę wmawiają ludziom, którzy oczekują chleba i mleka, że to obraża ich uczucia. A głupi bo biedny naród da się za kawałek krzyża zagłodzić na śmierć... W kóncu zbliżają się wybory. Nic tak nie karmi jak wiara... Odpowiedz Link Zgłoś
cozy Re: Strzelanie do papieża do prokuratury 16.06.05, 16:53 "Za obrazę uczuć religijnych innych osób poprzez publiczne znieważenie przedmiotu czci religijnej lub miejsca przeznaczonego do publicznego wykonywania obrzędów religijnych grozi..." A JPII jest przedmiotem czci religijnej czy miejscem preznaczonym do publicznego wykonywania obrzędów religijnych? Religię przywrócono do szkół już kilka lat temu a do tej pory niektórzy "chrześcijanie" (cudzysłów celowy, bo tacy z nich chrześcijanie) mają problemy z pierwszym przykazaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
push.sp Re: Strzelanie do papieża do prokuratury 16.06.05, 17:03 No chorzy ludzie!!!! Facet w telewizorze wytlumaczyl jak krowie na rowie o co chodzi z tym strzelaniem, a te tłumoki dalej nie łapią o co chodzi! no wsiórstwo skrajne! Odpowiedz Link Zgłoś
schutzengel1 uczucia religijne? przecież Wojtyła nie był Bogiem 16.06.05, 17:29 nawet nie jest swiętym. Znaczy, że każdy klecha to obiekt kultu ! wstrętna ciemnota !!! Odpowiedz Link Zgłoś
push.sp SOLIDARNOSC a Strzelanie do papieża do prokuratury 16.06.05, 17:30 Solidarnosc to niszowa organizacja. chca biedni jakosc wyplynac przed wyborami. Walesa tez ich popiera w tych glupawych pomyslach z prokuraturą? Odpowiedz Link Zgłoś
mangold Oburzonym katolikom mówię bye bye.......... 16.06.05, 17:31 " A wedle wielowiekowej tradycji na tablicach bractw kurkowych umieszcza się postacie znanych, np. królów i świętych. Rawickie bractwo ma 363 lata. Jego członkowie strzelali już do m.in. Mieszka I, Władysława Jagiełły, Kazimierza Wielkiego, Józefa Piłsudskiego oraz św. Floriana i św. Jerzego. - Podczas wizyty w innym wielkopolskim bractwie strzelałem do tarczy z wizerunkiem biskupa, który był gościem honorowym. Nie był obrażony, bo każdy, kto choć odrobinę zna naszą tradycję, wie, że to zaszczyt - tłumaczy burmistrz." to cytaty z METRO.. wszystko na ten temat.. oburzonym katolikom mówię bye bye Odpowiedz Link Zgłoś
hirsh1 Za głupotę nie powinno się karać.Nawet za aż taką 16.06.05, 17:45 Za głupotę nie powinno się karać. Nawet za aż taką jaką reprezentują kretyni opisani powyżej. Tylko jak ci ludzie zdobyli tytuły naukowe i wysokie stanowiska samorządowe? Kto dał aż takim idiotom władzę? Odpowiedz Link Zgłoś