Dodaj do ulubionych

Wymiana na szczytach Kościoła

22.06.05, 07:06
Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
Obserwuj wątek
    • 18261826www APEL O USUNIECIE FASZYSTY RYDZYKA Z KK 22.06.05, 07:13
      Jako chrzescijanie wychowani na fundamencie dziesieciu przykazan ,mamy prawo
      i obowiazek domagac sie od wladz koscielnych usuniecia faszysty Rydzyka i
      jego RM z Kosciola Katolickiego.Rydzyk dokonal profanacji naszej
      wiary,szerzac rasizm i nienawisc wsrod biednych i prostych ludzi.
      Chcemy pozostac wierni naszej religii katolickiej w takim duchu w jakim
      zostalismy wychowani, milosci blizniego swego i tolerancji wobec innych
      wyznan.
      • schutzengel1 Re: APEL O USUNIECIE FASZYSTY RYDZYKA Z KK 22.06.05, 08:32
        oraz wszystkich którzy zapomnieli ,że mają słuzyć ludziom w imie Boga, a nie
        mamonie. Kościół powonien być lekiem na zło, a nie żródłem konfliktów. Swoją
        drogą zaczyna mi się papież BeBa /Benedykt Bawarski/ coraz bardziej podobać,
        decyzja o zakazie nadawania imienia JP2 szpitalom, kończy z kultem jednostki.
        • meritum3 Re: APEL O USUNIECIE FASZYSTY RYDZYKA Z KK 22.06.05, 11:13
          Ale ze sto pomniczków Jupiemu jeszcze postawimy - a co tam Katoland kraj bogaty,
          mlekiem i midem płynący . Nie b nam tu Jakiś BeBa mieszał.
          • elefantino1 cudowny koniec Glempa, nareszcie zniknie z areny 22.06.05, 11:34
            • js23 UWAGA nadchodzi kolejny atak na Radio Maryja !! ! 22.06.05, 11:56
              www.naszdziennik.pl/index.php?typ=po&dat=20050622&id=po01.txt
      • romys1 Re: APEL O USUNIECIE FASZYSTY RYDZYKA Z KK 22.06.05, 09:33
        W pełni się zgadzam i pod twoim apelem podpisuję. Dość obrażania przez tego pana
        moich uczuć religijnych.
        • 18261826www Re: APEL O USUNIECIE FASZYSTY RYDZYKA Z KK 22.06.05, 12:57
          8 lipca 2001 roku RM za posrednictwem pary Nowak ,Bender poslalo w swiat
          nastepujace slowa:WIELKA SZKODA,ZE HITLER NIE WYNISZCZYL TYCH KRWIOPIJCOW DO
          OSTATNIEGO,DO OSTATNIEGO!!!(akcent)NIE WYLACZAJAC KOBIET I DZIECI.
          Nie wiem jak dla Was , ale dla mnie RM to jest zwyczajna banda, a dla bandytow
          jedynym miejscem jest kryminal!!!
          • hatteras Re: APEL O USUNIECIE FASZYSTY RYDZYKA Z KK 22.06.05, 13:17
            Twoj apel jest spozniony o jakies 10 lat, ale popieram.
            Rydzyk jest ojcem polskiego faszyzmu, a za to przyjdzie nam wszystkim jeszcze
            drogo zap?acic.
    • ocean12 Same pozytywy 22.06.05, 07:21
      W związku ze śmiercią papieża telewizja i radio często emitowały wywiady z
      kard. Grocholewskim. Słuchałem ich z największą przyjemnością, dość niezwykłą
      jak na takiego krytyka Kościoła jak ja. Grocholewski to inteligentny i dowcipny
      facet, pełen kultury i sarmackiej swady. Nie wiem skąd pochodzi, ale wygląda na
      arystokratę. Żywe przeciwieństwo Glempa. Kiedy pierwszy raz go usłyszałem,
      pomyślałem, że to byłby idealny kandydat na prymasa Polski. Aż szkoda, że nie
      bedzie mógł używać tego tytułu. Życiński z kolei to przeintelektualizowany
      cwaniaczek, z wyglądu i poglądów przypominający Żyda. Był od początku
      zwolennikiem inwazji na Irak, czemu dawał wyraz w licznych wywiadach. Obrażał i
      wykpiwał małżeństwa pragnące własnego dziecka, nazywając je "klanem wyznawców
      kultu DNA". Wyjazd Życińskiego z Polski będzie wyjątkowo pozytywnym wydarzeniem
      dla kraju i Kościoła. Oby nastąpił jak najprędzej. Gdyby papież zechciał
      jeszcze uwolnić nas od abp. Michalika...
      • wredna_jedza Re: Wymiana na szczytach Kościoła 22.06.05, 08:04
        --W związku ze śmiercią papieża telewizja i radio często emitowały wywiady z
        kard. Grocholewskim. Słuchałem ich z największą przyjemnością, dość niezwykłą
        jak na takiego krytyka Kościoła jak ja. Grocholewski to inteligentny i dowcipny
        facet, pełen kultury i sarmackiej swady. Nie wiem skąd pochodzi, ale wygląda na
        arystokratę.--

Hehehehe, oceniasz na podstawie wywiadów? Dobrze się czujesz przyjacielu?
        Ktoś może dobrze wypadac przed kamerą i pięknie mówić - a poza tym - nic nie
        prezentuje, rządząc np. metodą "zza biurka" :))))
        Inteligencja i dowcip oraz bycie wybitnym intelektualistą - to jeszcze nie daje
        praw do tego, by zostac metropolitą. Tutaj w pierwszej kolejności liczy się coś
        innego - kontakt z wiernymi i realistyczne podejście do przedstawianych mu spraw
        :) Właśnie za to kard. Macharski miał [i ma dalej] tak wysokie notowania w
        Krakowie. I dzięki temu też mieliśmy spokój od armii Moherowych Beretów :)))
        Czy kard. Grocholewski wykazał sie jakąkolwiek działalnością na terenie Polski?
        Dopiero wtedy można by było ocenić :))))
        PS - kard. Grocholewski pochodzi spod Poznania :))

--pomyślałem, że to byłby idealny kandydat na prymasa Polski. Aż szkoda, że nie
        bedzie mógł używać tego tytułu.--

Ale - jak każdy biskup - może zostac Przewodniczącym Konferencji Episkopatu,
        czyli - de facto - będzie rządził polskim kościołem :)

Kard. Grocholewski miałby uregulowac sprawe Radia Maryja? No tak, GW jest
        wybitnie zorientowana w sprawach Kościoła, hehe :)))))) Przeciez Grocholewskiemu
        podlegało szkolnictwo katolickie, w tym uczelnie wyższe, i to on podpisał zgode
        na działalność tej wesołej szkółki Rydza w Toruniu :))))))

No cóż, warszawiacy wyśmiewali sie z nas-krakusów na wszystkich forach, że jako
        nowego metropolite dostaliśmy "desant z Watykanu", którego jedynymi
        kwalifikacjami było noszenie kapci szefowi, to teraz sami dostaną
        "spadochroniarza", o którego istnieniu polski kościół dowiedział sie po śmierci
        papieża ;)
        • ocean12 Czemu tak nie lubisz Grocholewskiego? 22.06.05, 08:58
          Dzięki za info, że kardynał jest spod Poznania. Minie jednak chodziło nie o
          miejsce, ale o warstwę społeczną, z której on pochodzi. Taka to już natura
          kapłaństwa, że księży ocenia się na ogół po tym co mówią. Nie
          uważam "emigracyjnej" przeszłości za wadę. W tym przypadku to raczej zaleta,
          pozwalająca spojrzeć na Kościół z ponadzaściankowej perspektywy. Jeżeli już
          porównywać, to Grocholewski prezentuje się o niebo ciekawiej niż Dziwisz.
          Macharski był dla mnie zawsze bezkonkurencyjny. Teraz krakowiakom się pogorszy,
          a warszawiakom poprawi. Co do Radia Maryja, to zmieniłem na jego temat zdanie
          na korzyść. Na czym polega ten straszny problem z Rydzykiem? Że nie popiera
          wspólnego z SLD zaangażowania Kościoła w najobrzydliwszą ze współczesnych
          wojen? Że mówi prawdę o Żydach? Problem to abp. Życiński, bp Pieronek, kard.
          Glemp. Oczywiście dla mnie. Dla Ciebie to zapewne niedoścignieni idole.
          • wredna_jedza Nie lubię? Raczej obiektywna ocena :-) 22.06.05, 09:26
            --Dzięki za info, że kardynał jest spod Poznania. Minie jednak chodziło nie o
            miejsce, ale o warstwę społeczną, z której on pochodzi. Taka to już natura
            kapłaństwa, że księży ocenia się na ogół po tym co mówią.--
            Z tego, co zdążyłam sie zorientować, to jest to raczej intelektualista, nie
            wystawiający nosa z biblioteki :)
            Dla mnie może dużo gadać, ale jesli do tego nie będzie konkretnych działań, to
            nic nie znaczy :) Co z tego, że będą piękne słowa np. o pomocy biednym, a
            jednocześnie zero pomocy dla nich, tylko coraz większe datki na kurię, to... -
            oceń sobie sam :-)

--Nie
            uważam "emigracyjnej" przeszłości za wadę. W tym przypadku to raczej zaleta,
            pozwalająca spojrzeć na Kościół z ponadzaściankowej perspektywy.--
            Od paru znajomych z Warszawy dostałam od razu pytania - Kto to taki? Bo nic nie
            wiemy...
            Tylko, że jeszcze wypadałoby sie czymś "wykazać" na terenie diecezji, której
            szefem sie ma zostać :-) I cokolwiek o niej wiedzieć :-)

--Jeżeli już
            porównywać, to Grocholewski prezentuje się o niebo ciekawiej niż Dziwisz.--
            Ocena na podstawie tego, jak który wypada w mediach? Bo tylko na tej podstawie
            można dojśc do takich wniosków. :-)
            Mało wiesz przyjacielu, a oceniasz :-)
            Jak na razie w Krakowie to dokładnie wiemy, co kupiliśmy :-) Pare przykładów:
            Uruchomienie prawie od podstaw Zakładu Opiekuńczo-Leczniczego w Rabie Wyżnej,
            zainteresowanie tym krakowskiej Kurii, pozyskanie sponsorów i wyłożenie własnej
            kasy - bez publicznego darcia mordy o datki na ten cel [co jest specjalnością
            Rydzyka i Jankowskiego] - chyba o czymś świadczy :)
            Poza tym, nie słyszałam żeby w Polsce którykolwiek metropolita zaczynał
            urzędowanie od spotkania z władzami administracyjnymi - wojewodą i prezydentem
            miasta, zwłaszcza jeśli obaj są z SLD :-) I "przeprostowanie" tychże władz, że
            sypanie kopca dla upamiętnienia Jana Pawła II to jednak nie jest najlepszym
            pomysłem.
            Byc może to w Krakowie powstanie Centrum Myśli JP II
            O tym pisały oczywiście krakowskie gazety, a GW nie zadała sobie takiego trudu :)
            Lepiej bredzić, że ta nominacja to "desant konserw" :-)

Macharski był dla mnie zawsze bezkonkurencyjny. Teraz krakowiakom się pogorszy,
            a warszawiakom poprawi.
            Pewny jesteś? ;-) Bo ja mam troszke inne wiadomości ;-) Uzasadnienie masz
            powyżej :-)

--Co do Radia Maryja, to zmieniłem na jego temat zdanie
            na korzyść. Na czym polega ten straszny problem z Rydzykiem? Że nie popiera
            wspólnego z SLD zaangażowania Kościoła w najobrzydliwszą ze współczesnych
            wojen? Że mówi prawdę o Żydach? Problem to abp. Życiński, bp Pieronek, kard.
            Glemp. Oczywiście dla mnie. Dla Ciebie to zapewne niedoścignieni idole.--
            Bynajmniej ci dostojnicy kościelni nie są moimi idolami :)Rydzyk mówi prawde o
            Żydach? Możesz mnie nie rozśmieszać? On w każdym, kto jest przeciwko jego
            pomysłom, widzi Żyda lub masona...
            A w audycjach na antenie regularnie narusza kilka przykazań :-) Ostanio - w
            przypadku teczek - najczęściej ósme przykazanie :) Dopóki nie ma się dowodu, że
            ktoś był agentem, to taka gadanina jest oszczerstwem :) A w świetle prawa
            pomówieniem.
            Po drugie - udowodniono, że o. Hejmo był agentem, ale na antenie Radia Maryja
            dalej nadaje, jeszcze tydzień temu były jego "występy" :)
            Pzdr :)
      • tja22 Re: Same pozytywy 22.06.05, 09:59
        Co do opinii na temat kard. Grocholewskiego - zgadzam się,. Natomiast nie
        podzielam opinii dotyczącej arcybiskupa Życińskiego. Stosujesz określenia w
        poziomu intelektualnych błyskotek urbanowego NIE. Przez 2 lata słuchałem
        wykładów Księdza Arcybiskupa i z całą mocą stwierdzam, że ani cwaniaczek, ani
        Żyd, ani tym bardziej kpiarz... Jest typem solidnego naukowca łączącego rozum i
        wiarę.... A to że obrazowo nazywa rzeczy po imieniu, chwała mu za to..
        • ocean12 Życiński nie ma żadnego powodu do chwały 22.06.05, 10:26
          Poparcie dla prewncyjnej agresji, podjętej z kłamliwych przyczyn wbrew
          stanowisku papieża, kosztującej życie kilkudziesięciu tysięcy niewinnych ludzi,
          to ma być wizytówka rozumu połączonego z wiarą? Wolne żarty. Ja też słucham
          abpa Życińskiego w radiu i czytam relacje z publicznych wystąpień. Wszystkie
          one świadczą, że jest to człowiek pyszny, zakochany w sobie i swoim głosie,
          nietolerancyjny, czasm okrutny w sądach (tak jak w przypadku bezpłodnych par).
          Jest to też człowiek jednoznacznie zaangażowany politycznie, zawzięty wróg
          lewicy i liberalizmu, zaprzysięgły wielbiciel amerykańskiej prawicy. To
          wszystko ma oczywiście prawo Ci się podobać. Mnie się nie podoba. Dla mnie
          apoteoza wojny - i to tak skandalicznej - w wykonaniu arcybiskupa, jest stokroć
          bardziej niechrześcijańska niż wszystkie wypowiedzi Bendera razem wzięte.
    • antyklerykal SZCZEKAJĄCE PIESKI WYGRAJĄ? 22.06.05, 07:44
      Czyżby "szczekające pieski" jak nazwał Glemp wszystkich, co nie są zgodni z
      jego wizją klerykalnej Polski, zaczęły powolutku gryźć? Pan Glemp już i tak
      stracił znacząco w oczach wiernych kościoła.
      www.app.org.pl
    • jachoo85 Re: Wymiana na szczytach Kościoła 22.06.05, 08:32
      ha ha ha , dwa lata temu Wyborcza z Turnaeum mówił aże już za momnet będziemy
      mieli w polskim Kościele wielką rewolucję, otóż bp.Sławoj Leszek Głódź miał
      zostać kardynałem i metropolitom wrocławskim, metropolitom krakowskim no i też
      kardynałem miał być rzecz jasna Życiński który miał być również przewodniczącym
      Episkopatu, abp. Gądecki któy też od GW nie stroni miał zostać metropolitą
      połaczonych ze soba archidiecezji poznańskiej i gnieżnieńskiej. Nic takiego sie
      nie stało ale ogromniastych artykyułów na ten temat było mnóstwo zarówno w
      WYborczej jak i we WProst i gdzie indziej , no a teraz mamy następną akcję w
      tym stylu czyli że Gorcholeski będzie metrpolitą a Życiński do Watykanu na jego
      miejsce no doprawdy długo trzeba było nad tym myśleć zwłaszcza że na stanowisko
      które miał by zająć Życiński potrzeba prawnika kościelnego a nie filozofa
      którym jkest abp.Życiński ,pan Turnau dużó musiał myśleć doprawdy, tylko czemu
      nie napisał kim zostanie jedyny bezronotny polsi biskup bp.Pieronek? Czy nie on
      byłby lepszy do rozwiażania "Sprawy" Radia M. ? No bo skoro to ma być powód
      awansu do Watykanu abp.Życińskiego to Pieronek byłby 100 razy lepszy od niego ,
      a jaki medialny ho ho ho! Mógłby nawet zastąpić Joaqina Navarro Valsa i zostac
      rzecznikiem praswoym Watykanu , no ale to była by degradacja dla bp. Pieronka
      wszak obecnie jest rzecznikeim prasowym Pana Boga i osobistym asystentem Ducha
      Świętego. Dwa lata temu kardynałem miał zostać Głódź i Życiński a został
      kard.Nagy wielki przyjaciel Sługi Bożego pp.Jana Pawała II , został nim na
      złość GW i spółce, Ów kardynał który miał być "kochanym staruszkiem któremu
      papież zrobił przyjemność na starośc czyniąc go kardynałem, a ni myśłi siedziec
      cicho a co jakiś czas słyszymy o jego "ostrych" kazaniach jak to podczas
      procesji św.Stanisława dwa latat temu., Dobrze wiadomo żę GW chciała by aby
      Życiński został papieżem no ale nei udało się, Znowu Duch święty nie posłuchał
      jedynie słusznej gazety pewnie kiedyś za to oberwie he he he ... a tak apropo ,
      artykuł w GW zaczyans ię od słowa klucza a mianowicie jest to słowo : POGŁOSKA,
      doprawdy pisać o pogłoskach żałosne , no ale jak niosą pogłoski o.Rydzyk kupił
      sobie pole golfowe na Marsie a na Księzycu buduje stację przekażnikową dla
      Radia Maryja , w najbliższym czsie ma równeiż sprawić sobie wehikuł czasu w
      wiadomym celu..
      ---------------------------

Ktoś tu zaczyna siusiać w portki ze strachu i nie jest to o.Rydzyk
      • wredna_jedza Re: Wymiana na szczytach Kościoła 22.06.05, 08:41
        > metropolitom krakowskim no i też
        > kardynałem miał być rzecz jasna Życiński który miał być również przewodniczącym
        > Episkopatu,

No cóż "GW" sobie przegapiło jeden moment - kiedy Dziwisz został dołączony do
        kanoników kapituły krakowskiej :) Bo to oznaczało, że :) w przyszłości zostanie
        metropolitą Krakowa :)
        I to było do przewidzenia znacznie wcześniej, tylko nikt o tym głośno nie trąbił :)
        Ale "GW" to przecież sami eksperci od spraw Kościoła, hehe
        Marzyło im sie, że Krakowem będzie rządził ktoś im przychylny, a tu klops :P
        • zdruff Re: Wymiana na szczytach Kościoła 22.06.05, 11:39
          ale z was madrale... naprawde...
    • rm429 Re: Wymiana na szczytach Kościoła 22.06.05, 08:41
      Najwyższy czas dokonać tych zmian.
      1. Kardynał Glemp nigdy nie miał charyzmy do pełnienia przywódczej roli w
      polskim kościele i nie cieszył się sympatią wiernych z powodu swojej sztywności
      i braku łatwości nawiązywania kontaktów.
      2. Prymas osiągnął wiek emerytalny i trzeba poprostu z godnością odejść.
      3. Prymas jest wybitnym konserwatystą i nie sprostaje już wyzwaniom kościoła
      dzisiejszych czasów.
      4. Prymas nie potrafił uporządkować i zdyscyplinować Radia Maria i jego
      przywódcy Rydzyka. Ta rozgłośnia tyle zła i głupoty zasiała w głowach najmniej
      krytycznych i łatwych do manipulowania Polaków, że trudno to będzie odkręcić.
      Usunięcie Rydzyka wymaga konsekwentnych działań silnej jednostki, bo inaczej
      grozi to schizmą w polskim kościele.
    • belial13 Re: Wymiana na szczytach Kościoła 22.06.05, 08:44
      Zdelegalizować tą instytucję!!!!!!!!!!!!!
    • jachoo85 Re: Wymiana na szczytach Kościoła 22.06.05, 08:49
      BArdziej prawdopodobne jest że kardynałem i metropolitom warszawskim zostanie
      abp.Michalik no ale wyborcza o tym nie piśnie bo to nie po jej myśli, już raz
      się nie udało bo Życiński miał być metropolitą karakowski a tu klops i Dziwisz
      został , jest natomista bardzo możliwe że "jedyny" polski arcybiskup Życiński
      zostanie nuncjuszem apostolskim w jakimś kraju może to być Francja ale nie
      koniecznie może to byc równiez jakis kraj afrykański... to dopiero awans!
      Wszystko jedno kim zostanie byle by na sopuścił bo jest to jedymy arcybiskup
      który beszczelnie łamie zasadę GAzety Wyborczej a mianowicie miesza się do
      polityki, jest to bowiem najbardziej rozpolitykowany polski hierarcha, żaden
      inny biskup tak często nie mówi o polityce nawet ci od Radia Maryja dziwię sie
      więc hipokryzji jeog zwolenników, a błyskowtyliwy to owszem jest ale jakoś tak
      uważ tylko Gazeta Wyborcza i media pokrewne...
      -----------
      ktoś tu zaczyna siusiac w portki ze strachu i nie jest to o.Rydzyk ...
    • jachoo85 Re: Wymiana na szczytach Kościoła 22.06.05, 08:57
      no nie wiedziałem że zaraz ktoś rzuci argument o nadchodzącej schiźmie, Radiu
      Maryja które sieje nienawiść i o.Rydzyku któremu chodzi o to aby wkońcu
      uzbierać na tego maybacha, żałosne...dla znudzonych polecam artykuł na
      www.naszdziennik.pl o uroczej "wizycie" jaką złozyła Gazeta Wyborcza i TVN w
      Radiu Maryja naprawdę warto, tekst "medialne ZOMO"
    • pan.nikt ROZUMIEM, ŻE "PORZĄDEK" Z RM to życzenie GW 22.06.05, 09:48
      ROZUMIEM, ŻE "PORZĄDEK" Z RM to życzenie GW.

Czy GW chce teraz sterować również Kardynałami?????

Oj żądza władzy GW jest nieskończona!!

A Zyciński na kardynała?

No tak kolejne marzenie GW.
      • 18261826www "PORZA˛DEK" Z RM to z˙yczenie CALEGO NARODU!!!! 22.06.05, 12:59
    • giwia Chcemy abp Zycińskego w Polsce! 22.06.05, 10:20
      Nie chcemy żeby najwspanialszy człowiek z naszego Episkopatu przepadł nam w
      Rzymie. Tu jest potrzebny. Ela i Jurek Sz.
    • zdruff a kto zastapi zycinskiego? 22.06.05, 11:35
      zycinski moglby sie wziac za radio maryja. ma do tego potencjal.
    • kozaczek3 Rower jedzie dalej,raz jeden pedał do góry raz dru 22.06.05, 12:16
      Ale żeby inteligentny i mądry Życiński dojechał do Watykanu??
      Nie wierzę.
      No chyba że dobrze pedałuje.
      Raczej jakiś niemiecki hierarcha.
      Amen.
      • loquin.phd Re: Rower jedzie dalej,raz jeden pedał do góry ra 22.06.05, 13:20
        Oj, Benedykt jest dość antyniemiecki. M.in. za to go lubię.
    • d.edge Kardynał ukończył 65 lat!!! 22.06.05, 16:31
      To się w głowie nie mieści, żeby Gazeta wypisywałą takie bzdury!!!
      Wieku Kardynała jestem w 100% pewien, bo chodził z moim Ojcem do szkoły, a
      swoją drogą przydałaby się zmiana głowy Kościoła w Polsce - Glemp jest trochę
      zbyt mało wyrazisty.
    • niestaly_czytelnik Kulisy działań przeciw Radiu Maryja ..... 22.06.05, 16:58

www.naszdziennik.pl/index.php?typ=po&dat=20050622&id=po01.txt .......
      • pies_na_czarnych CUD NAD WISLA! 22.06.05, 21:07
        "Kardynał Grocholewski przyszedłby być może do Warszawy z misją specjalną
        uregulowania sprawy Radia Maryja".

Czy ja snie, czy GW cosik na wyrost spekuluje?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka