Dodaj do ulubionych

Sprawa o. Hejmy zmieniła pogląd na lustrację lu...

12.07.05, 22:09
Sprawa o. Hejmo również podkopała moją wiarę w lustrację. O. Konrad nie był
świadomym współpracownikiem SB, a tzw. opinia publiczna przy pomocy
historyków z IPNu zmieszała go z błotem. Boje się, że w przyszłości mogą
pojawić się podobne przypadki.
Obserwuj wątek
    • minimum1 wzruszające... 12.07.05, 22:28
      ciekawe,że wątpliwości pojawiły się dopiero wtedy,gdy
      lustracyjna ruletka wskazała na katolickiego klechę
      wcześniej nie...
      • katatolik Przecież ten cały Blajerski to ZChNowska szuja 12.07.05, 23:54
        Taki sam pomiot jak dzisiejszy eurodeputowany lepperozy z Wrocławia.
        Tyle, że Blajerski załapał się na państwowy wikt i nie musiał się miotać i dać
        d... tak jak Rysio, żeby z powrotem do żłobu się dopchać.

Tylko kim Blajerski jest na tym państwowym wikcie - doświadczoonym prawnikiem
        czy rewolucjonistą na etacie rewolucjonisty?
    • rs_gazeta_forum Re: Sprawa o. Hejmy zmieniła pogląd na lustrację 12.07.05, 22:30
      Zamiast sprawy z p. Hejmą wystarczyła by odrobina wyobraźni i empatii, ale i tak
      dobrze, że niektórym uderzenie młotkiem między oczy je otwiera, szkoda, że nie
      wszystkim.
    • rainer_calmund Re: Sprawa o. Hejmy zmieniła pogląd na lustrację 12.07.05, 22:44
      Yossarian18, zauwazyles moze pewna prawidlowosc?

Bardzo duzo mowi sie lustracji, wlasciwie lustracja jest jednym wielkim biciem
      piany nad krzywdami, niesprawiedliwoscia, zlodziejstwem, zdrada itd. dokonanymi
      przez rzadzacych na narodzie. Lustrujacy powoluja sie na wiare, wartosci,
      etyke, honor, lecz gdy przychodzi co do czego, gdy wreszcie mozna cos zrobic
      uczciwego, stawic czola prawdzie, co robia? Kula ogon jak hieny i uciekaja, by
      z odleglosci 20 metrow ujadac znow na temat lustracji , wartosci, etyki,
      moralnosci. Niejedna lustrujaca osoba ma mozliwosc zrobienia porzadku,
      niestety, odwagi nie styka, bo mogloby sie okazac, ze pozniej juz nie ma nic:
      dla jednego paka, dla innego pusta aktowka.
      Dlaczego ogladaja sie na innych, wydrapuja kazda informacje dot. lustracji
      potakujac jedynie "o tak, ten to zlodziej, a ten to ubek, a ten to na pewno
      kryminalista, a ten to tylko jego poddany, tez sku.." glosno przy tym
      zarzekajac sie, ze oni sa lepsi, oni sa ponad ten syf, oni sa z zasadami i
      etyka. MOze ktos mi uzmyslowi jakie sa to zasady, jakie wartosci i jaka etyka?
      Sa dokladnie tacy sami, jak ci, ktorych oskarzaja, nie sa lepsi: tak samo
      tchorzliwi, tak samo ubabrani w gownie. Czekaja, ze ktos za nich zalatwi
      przepustke do przyszlosci, awansu siedzac na dupie nic nie robiac tylko
      jazgoczac na komune, na czerwonych, na caly ten ku.rewski polski swiat, ktory
      tak rozczarowuje? chca wieszac innych, ok., ale zanim kogokolwiek powiesza
      niech zajrza najpierw w swoje teczki , bo teczki niektorych przypominaja kloake
      wartosci, idealow, czlowieczenstwa. no, ale przeciez belki we wlasnym oku nie
      mozna zobaczyc nawet jesli inni przestali komentowac, ze belka wieksza niz cala
      postura.

Moze nalezaloby zaczac od siebie, od wlasnych teczek, od wlasnej przeszlosci,
      wtedy z innymi mozna robic porzadek.

A moze sie myle? Moze jednak to oni, tamci sa bandziorami, a nas oszukano..?

R.C.
      • kardiolog R.C. 13.07.05, 13:11
        R.C, sprawa jest prosta jak drut, jesli zastanowisz sie nad mechanizmami.

Ci, ktorzy brali lapowki moga co najwyzej oskarzac w piwnicy, na klepisku lub
        za stodola, w taki sposob, by echo do miasta nie dolecialo.

Wyobraz sobie sytuacje, ze zadaja lustacji swoich "darczyncow" mowiac, ze forsa
        im teraz zaczyna smierdziec. Wiesz co moze robic darczynca w dwoch zdaniach lub
        z jedna cieniusienka jak wafelek teczka? Rozwalic ich kazda teze, kazda obrone.
        Wystarczy, ze powie: "przez lata bralo sie kase, budowalo wille, kupowalo
        nieruchomosci. Wtedy pieniadze nie smierdzialy, wrecz laskotaly ucho cudownym,
        zbawiennym szelestem, zielone byly zielensze i bardziej soczyste od trawy, wiec
        teraz buzka na klodke, bo jak zaczniesz sypac, to pociagne Cie ze soba".
        To sa te zasady wlasnie, dlatego nie licz, ze raczka, ktora druga raczke myla
        wychyli glowe i polozy pod gilotyne.

Patrz i dobrze sie baw.

kardiolog
        • rainer_calmund Re: R.C. 13.07.05, 13:22
          Po raz kolejny tak zwany relatywizm moralny.

Mnie specjalnie nie interesuja same teczki ( od czasu do czasu zerkne i
          posmieje sie), interesuje mnie natomiast "uparcie i skrycie" stosowane prawo
          Kalego. Swoje zdanie na temat osob, ktore byly ubekami juz wyrazilem, natomiast
          dziwi mnie nieograniczona arogancja niektorych oskarzycieli, ktorzy
          rzeczywiscie sami kradli, patrzyli jak innych zamykaja w wiezieniach, katuja, a
          teraz zanosza modly do Boga o sprawiedliwosc spoleczna za ich krzywdy, bo chyba
          za malo nakradli.

Oczywiscie, ze dobrze sie bawie, niekiedy tylko zadziwia mnie poziom
          zaklamywania historii lub inaczej galopujacy acz wybiorcza Alzheimer, nie
          przeszkadza to jednak mojemu dobremu samopoczuciu.

R.C.
      • yossarian18 Re: Sprawa o. Hejmy zmieniła pogląd na lustrację 13.07.05, 18:48
        Masz rację, lustratorzy za dużo krzyczą, a mówią za mało konkretów, ja
        chciałbym wiedzieć w jaki sposób ma przebiegać lustracja, dlaczego przyszli
        koalicjanci z PO i PiSu jeszcze o tym nie dyskutują?
        • uniaeuropejska1 Re: Sprawa o. Hejmy zmieniła pogląd na lustrację 15.07.05, 13:53
          Bo lustracja ma być batem na komunę a nie na swoich popisiaków.
    • tojajurek Re: Sprawa o. Hejmy zmieniła pogląd na lustrację 12.07.05, 22:47
      yossarian18 napisał:

> Sprawa o. Hejmo również podkopała moją wiarę w lustrację.

Okropne. Nie będę mógł zasnąć, Yossi, martwiąc się o Twoją wiarę w lustrację.
      A swoją drogą w różnych krajach do dziś żyją ludzie, którzy nie wierzą, że
      Hitler zakładał obozy koncentracyjne, a Stalin eksterminował miliony ludzi.
      Grunt to mieć silną wiarę - rzeczywistość furda...
      • yossarian18 Re: Sprawa o. Hejmy zmieniła pogląd na lustrację 13.07.05, 18:49
        No i co? Zasnąłeś??
    • nabukko Re: Sprawa o. Hejmy zmieniła pogląd na lustrację 12.07.05, 22:51
      zawsze byłeś fałszywą wszą, jak każdy czarnolizodup.
    • mn7 Re: Sprawa o. Hejmy zmieniła pogląd na lustrację 12.07.05, 22:53
      yossarian18 napisał:

> Sprawa o. Hejmo również podkopała moją wiarę w lustrację. O. Konrad nie był
      > świadomym współpracownikiem SB

a kim?

• andrzej105 Re: Sprawa o. Hejmy zmieniła pogląd na lustrację 12.07.05, 23:01
        mn7 napisała:

> yossarian18 napisał:
        >
        > > Sprawa o. Hejmo również podkopała moją wiarę w lustrację. O. Konrad nie b
        > ył
        > > świadomym współpracownikiem SB
        >
        > a kim?
        >
        ---------
        wg yossi o.hejnał był nieświdomym konfidentem. to skąd w jego teczce 20
        własnoręcznych pokwitowań na kasiorę ? no i te tajne spotkania na
        mieście ,kryptonimy ,itd
        • nabukko Re: Sprawa o. Hejmy zmieniła pogląd na lustrację 12.07.05, 23:15
          on nie był świadomym współpracownikiem tylko ETATOWYM PRACOWNIKIEM SB.Prawda
          yossi?
        • yossarian18 Re: Sprawa o. Hejmy zmieniła pogląd na lustrację 13.07.05, 18:50
          O. Hejmo myślał, że współpracuje z wywiadem RFN, a tymczasem zrobiono go w
          bambuko.
    • r.maszkowski fałszerstwa znane od lat 12.07.05, 22:59
      > świadomym współpracownikiem SB, a tzw. opinia publiczna przy pomocy

O to można by się spierać.

> historyków z IPNu zmieszała go z błotem. Boje się, że w przyszłości mogą
      > pojawić się podobne przypadki.

Przypadków fałszywych lub niezweryfikowanych oskarżeń jest sporo od lat.
      Chociażby kawał listy Macierewicza. Czytam właśnie "Lustrację" Moczulskiego,
      któremu teczkę TW zrobiło SB w celu skompromitowania. Ze względu na planowane
      sposoby wykorzystania praca SB była bardzo niestaranna, ale przydatna
      Macierewiczowi i Olszewskiemu, którzy chcieli szantażować KPN tuż przed
      zapowiedzianym wotum nieufności dla rządu. Sfałszowany podpis Moczulskiego w
      teczce doczekał się ekspertyzy dopiero po 7 latach w czasie procesu lustracyjnego.
      • dupekzoledny Re: fałszerstwa znane od lat 12.07.05, 23:04
        bo moczu był pzpr zeby ją rozsadzac od srodka-dobre.
        • andrzej105 Re: fałszerstwa znane od lat 12.07.05, 23:09
          a pamietacie ziecia moczulskiego ? agresywny byl jak roman.i podobnego
          niezgrabnego wzrostu. nochalka miał takiego.zapomniałem nazwiska. przepad razem
          z teściem.
          • edico Re: fałszerstwa znane od lat 13.07.05, 15:26
            To był tandem Moczulskiego z Królem. Kto na czyjej ramie jeździł - nie wiem :)
    • polonic 100% lustracja albo nic. 12.07.05, 23:19
      Wszystkich, od ksiedza po listonosza poprzez dziennikarzy, polityków, urzedników.
    • frank_drebin Te "nawrocenia" pewnie sa zwykle spowodowane 12.07.05, 23:38
      wizyta lub telefonem od dawnego oficera prowadzacego i przedstawieniem co
      oficer sobie skopiowal na stare lata i ma w swoim domowym IPN .....
    • porannakawa Re: Sprawa o. Hejmy zmieniła pogląd na lustrację 12.07.05, 23:58
      yossarian18 napisał:

> świadomym współpracownikiem SB, a tzw. opinia publiczna przy pomocy
      > historyków z IPNu zmieszała go z błotem. Boje się, że w przyszłości mogą
      > pojawić się podobne przypadki.

Podobnie mówił słynny Kali.
      Zmienił zadnie gdy mu krowę ukradli.
      • tojajurek I co Yossi? Dudy w miech? 13.07.05, 00:39
        Założysz wątek i wymiękasz. Żenada.
        • chilum Re: I co Yossi? Dudy w miech? 13.07.05, 00:59
          > Założysz wątek i wymiękasz. Żenada.

Dojechałeś Go fachowo ,w moment.
          Respect!,ziomuś ;-)

"Obyś się przeliczył,żebyś plecy zaliczył"

SLU/WLKP
          • polonus3 Re: I co Yossi? Dudy w miech? 13.07.05, 03:13
            No pomyslcie ilu ludziom bezpieka "wlazla za skore" za PRL-u? No ilu ich bylo
            tych dysydentow czy opozycjonistow? A jaki jest teraz fernent w narodzie
            jak dlugo to trwa! Wy miedzy soba sie gryziecie jak psy i nie pomyslicie kto
            Was na siebie szczuje i kto zalatwia zlodziejskie interesy rozkradajac Polske.
            Zastanowcie sie kto to sa ci Wieldsteiny, Kieresy, Machcewicze, i tym podobni
            lustratorzy z IPN-u ktorzy kreca ten lustracyjny interes.
        • yossarian18 Re: I co Yossi? Dudy w miech? 13.07.05, 18:51
          Po prostu poszedłem spać;)
    • edico Re: Do póki sam nie dostał kopa 13.07.05, 15:23
      to te metody wcale nie Przeszkadzały :))

I jak tu nie przyznać racji staremu porzekadłu, że niektórzy chcąc iść po rozum
      do głowy muszą zaczynać od swej d...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka