Gość: robert Re: Gej nie może być krwiodawcą IP: *.dip.t-dialin.net 09.08.02, 09:14 Ta wiadomosc wcale mnie nie dziwi, choc przyznam, iz mialem nadzieje, ze jestesmy w naszym kraju juz o wiele dalej na drodze do normalnego spoleczenstwa. Jest jednak nadal tak jak zwykle: prowizorka i krotkowzrocznosc. Zamiast regularnych badan krwi (jak np. w Niemczech) na wszelki wypadek zakaz oddawania krwi dla gejow. Jednak zadna stacja krwiodawstwa nie powinna sie lodzic: wsrod jej klientow jest tak czy inaczej conajmniej 5% gejow, o ktorych sklonnosciach nikt nie wie. A moze by tak teraz, z uwagi na to ryzyko, na wszelki wypadek w ogole zakazac krwiodawstwa w Polsce i importowac krew... no skad? Chyba tylko z Watykanu, no bo tam z pewnoscia nie ma ani jednego geja! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxxxxxxxxxxxx Re: Gej nie może być krwiodawcą, no to co??? normalne! IP: *.prasabalt.gda.pl 09.08.02, 09:16 o co chodzi, to chyba oczywiste! że nie może! jaki strach by był dla osób chorych i potrzebujących jakby mógł! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaaaaaaaaaaaa a dlaczego miałby móc zostać dawcą krwi? IP: *.prasabalt.gda.pl 09.08.02, 09:18 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niegej Re: Gej nie może być krwiodawcą IP: *.lomza.cvx.ppp.tpnet.pl 09.08.02, 09:18 Mam pytanie: jeżeli odmówię d... gejowi, to czy będę oskarżony o nietoleraqncję? Odpowiedz Link Zgłoś
magdalenastrzyzewska Re: Gej nie może być krwiodawcą 09.08.02, 09:27 dziwi mnie ze kazda krew nie jest badana,niezaleznie od tego czy ktos jest homo czy hetero, jezeli jakiejs mojej bliskiej osobie podali by krew zarazona nie obchodzilo by mnie od kogo ona jest.Podala bym do sadu sluzbe zdrowia (PCK?),co i tak nie wynagrodziloby bolu i cierpienia. Krew podawana bez uprzednich badan to morderstwo, i jak za morderstwo powinni byc sadzeni ci ktorzy za to odpowiadaja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwonka Re: Gej nie może być krwiodawcą IP: 217.153.45.* 09.08.02, 09:47 Drogie robaczki, jesteście mniejszością, fatalną pomyłką natury i nie chcę waszej krwi. Chcecie się nią dzielić? Stwórzcie sobie własne banki krwi, geje - gejom. Stanowicie grupę podwyższonego ryzyka w roznoszeniu różnych ciekawych wirusów i nie próbujcie nikomu wmawiać, że jest inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bisex Re: Gej nie może być krwiodawcą IP: *.dialup.warszawa.pl 09.08.02, 11:21 Gość portalu: iwonka napisał(a): > Drogie robaczki, jesteście mniejszością, fatalną pomyłką natury > i nie chcę waszej krwi. obiecaj prosze na forum publicznym podpisujac sie imieniem i nazwiskiem, ze nigdy nie bedziesz dawca krwi, szpiku kostnego, organow czy czegokolwiek innego. zabilaby mnie mysl, ze ktos umiescil we mnie cos pochodzacego od homofoba. to takie obrzydliwe! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mat26 Re: Gej nie może być krwiodawcą IP: *.interserwer.pl 09.08.02, 11:25 Zapewniam cie, ze jeszcze skamlałabyś, żeby ci przetoczyć krew homoseksualisty, gdybyś umierała a w pobliżu nie byłoby żadnej innej krwi twojej grupy. Wtedy pochodzenie krwi nie miałoby dla ciebie najmniejszego znaczenia - liczyłoby się życie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poinformowany Re: Gej nie może być krwiodawcą IP: *.eltur.com.pl 09.08.02, 09:38 Ten problem dotyczy większej grupy ludzi, niekoniecznie gejów, np. osób, które przebywały co najmniej pół roku w Wielkiej Brytanii w na początku lat 90-tych (chodzi o to, że być może są nosicielami BSE). Podobnie jest w przypadku chorych np. na WZW. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grogreg Re: Gej nie może być krwiodawcą IP: 212.160.165.* 09.08.02, 09:41 Dyskryminacja? Pewnie. Ale prawda jest, ze homoseksualisci sa grupa podwyzszonego ryzyka. Tak samo dyskryminuje sie niewidomych nie wydajac im prawa jazdy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: myfo Re: Gej nie może być krwiodawcą IP: *.amg.gda.pl 09.08.02, 09:45 Przepisy są jasne, ale w Polsce wbrew temu co twierdzi red. Pacewicz najwięcej osób seropozytywnych wcale nie należy do grupy homoseksualistów. Wystarczy wysłać jakiegoś redaktora do szpitala zakaźnegow dużym mieście. Przodują narkomani, osoby poddawane licznym transfuzjom i heteroseksualiści; homoseksualiści na samym końcu - nie żyjemy w Ameryce czy zblazowanej Europie Zach. - bliższa nam jest norma "białoruska" w tym względzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ostrożny A ja nie chcę aby mi przetoczono krew geja IP: *.polkomtel.com.pl 09.08.02, 10:19 Jeszcze nie udowodniono tego, ale pewnie okaze sie, ze homoseksualizm jest w genach. I moze na mnie nie bedzie to mialo znaczenia, ale nie chce aby moje dzieci pyly tymi gejami albo lesbijkami. A w Europie i w Ameryce - jak piszecie - nie ma ograniczen dla homoseksualistów, i pewnie dlatego tam jest ich az tak duzo. W naszej Polsce nie jest to jeszcze az tak widoczny problem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mat26 Re: A ja nie chcę aby mi przetoczono krew geja IP: *.interserwer.pl 09.08.02, 10:42 Chłopie, takiego pieprzenia już dawno nie słyszałem! Idąc twoim tropem to gdyby przetoczono ci krew murzyna to ty albo twoje dzieci bylyby murzynami (to przeciez tez genetyczne) a gdybys dostal krew od kobiety to stalbys sie kobieta (to tez genetyka). Nie widzisz, jakie bzdury sie rodza w twojej glowce? I zaręczam ci, że gdybyś leżał umierający na stole operacyjnym to byloby ci zupełnie obojętne, czyją krew by ci przetaczano. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mp Re: A ja nie chcę aby mi przetoczono krew geja IP: *.swps.edu.pl / 192.168.15.* 09.08.02, 12:02 Gość portalu: mat26 napisał(a): > Chłopie, takiego pieprzenia już dawno nie słyszałem! Idąc twoim > tropem to gdyby przetoczono ci krew murzyna to ty albo twoje > dzieci bylyby murzynami (to przeciez tez genetyczne) a gdybys > dostal krew od kobiety to stalbys sie kobieta (to tez genetyka). > Nie widzisz, jakie bzdury sie rodza w twojej glowce? > I zaręczam ci, że gdybyś leżał umierający na stole operacyjnym > to byloby ci zupełnie obojętne, czyją krew by ci przetaczano. zgadzam sie i jeszcze jedno: to, ze w europie zachodniej i stanach tolerancyjniej podchodzi sie do osob homoseksualnych nie powoduje, ze jest ich wiecej, tylko to, ze te osoby moga spokojnie zyc w zgodzie ze swoim sumieniem i nie musza sie ukrywac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bona Re: A ja nie chcę aby mi przetoczono krew geja IP: *.zgora.dialog.net.pl 09.08.02, 10:57 Gość portalu: ostrożny napisał(a): > Jeszcze nie udowodniono tego, ale pewnie okaze sie, ze > homoseksualizm jest w genach. I moze na mnie nie bedzie to mialo > znaczenia, ale nie chce aby moje dzieci pyly tymi gejami albo > lesbijkami. ---Głosisz rewelacyjne poglądy - spodziewaj się nominacji do Nobla! > A w Europie i w Ameryce - jak piszecie - nie ma ograniczen dla > homoseksualistów, i pewnie dlatego tam jest ich az tak duzo. W > naszej Polsce nie jest to jeszcze az tak widoczny problem ---Taaa...Nie jest tak widoczny, bo homoseksualistów się piętnuje i zaszczuwa, więc raczej się nie obnoszą wszem i wobec, ale ukrywają swoją orientację. M.in. przed takimi jak Ty - bo wyraźnie homoseksualiści to dla Ciebie "problem". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: irka Re: A ja nie chcę aby mi przetoczono krew geja IP: 213.158.195.* 09.08.02, 11:37 Gość portalu: ostrożny napisał(a): [...] ale nie chce aby moje dzieci pyly tymi gejami albo > lesbijkami [...] a ja wolalabym, zebys ty wogole dzieci nie mial... moze sie zdazyc, ze takie poglady tez sa dziedziczne - i co wtedy? horror! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: toma01 Re: Gej nie może być krwiodawcą IP: *.sad.warszawa.supermedia.pl 09.08.02, 10:46 A przecież wystarczyłoby robić odpowiednie badania. Poza tym Pani Emilia Nowakowska nie zdaje sobie sprawy jak wielu homoseksulistów oddaje krew nie przyznając się do swojej orientacji. Ja sobie zdaję z tego sprawę, bo jestem gejem i raz na jakiś czas krew oddaję. Później jest ona badana tak samo jak krew każdego heteroseksualisty. Moim zdaniem jest to przejaw nietolerancji. W Polsce nic nie może dziwić. Odpowiedz Link Zgłoś
hania_76 Re: Gej nie może być krwiodawcą 09.08.02, 10:48 Absurd i groteska. W jaki sposób można sprawdzić orientację seksualną krwiodawcy? Skąd sprytni organizatorzy wiedzieli, czy wśród pozostałych krwiodawców nie przemknął się jakiś homoseksualista? Czy nie lepiej zbadać najpierw krew na obecność wirusa HIV? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mat26 Te przepisy są absurdalne!!! IP: *.interserwer.pl 09.08.02, 11:05 Wydaje mi się, że te przepisy - chociaż międzynarodowe to są jednak absurdalne! Powody: 1. Samo bycie gejem nie powoduje podwyzszenia ryzyka zarazenia wirusem HIV. Powoduje to częsta zmiana partnerów. A jedno z drugim wcale nie zawsze idzie w parze. Homoseksualista posiadający stałego partnera jest o wiele mniej niebezpieczny niż np. heteroseksualista często zmieniający partnerów (facet, który zalicza wiele panienek albo prostytutka). 2. Jesli prawdą jest, że bada się całą krew pobraną od dawców na obecność wirusa HIV to co za różnica, od kogo ją się pobiera? Przecież wirus i tak zostanie wykryty. A jeśli ktoś twierdzi, że są przypadki, że testy mogą go nie wykryć ze względu na czas od zakażenia to dotyczy to tak samo krwi od hetero- jak i od homoseksualistow. Całe to zamieszanie sprawia, że można podejrzewać odpowiednie służby o to, że nie badają całej krwi na obecność wirusa... 3. W ankiecie zawsze można podać nieprawdę i wtedy spokojnie można oddać krew. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m-cy Re: Te przepisy są absurdalne!!! IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 09.08.02, 11:12 ad.3-> Tylko po co?. Dla czekolady i kawy?.MYŚLCIE LUDZIE!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mat26 Re: Te przepisy są absurdalne!!! IP: *.interserwer.pl 09.08.02, 11:18 Nie wiem po co. Wskazuje tylko mozliwość i łatwość obejścia tych zabezpieczeń. Jeśli taka możliwośc jest to na pewno znajdzie się ktoś, kto z niej skorzysta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bisex Re: Te przepisy są absurdalne!!! IP: *.dialup.warszawa.pl 09.08.02, 11:30 zeby (byc moze) uratowac komus zycie. albo zdrowie. bo ciagle slyszy sie o tym, ze Polacy oddaja za malo krwi, ze jej brakuje, ze z tego powodu odkladane sa operacje. myslisz sobie: to moge byc ja. czekac na operacje, ktora nie moze zostac przeprowadzona, bo brakuje krwi. wiec idziesz do stacji krwiodawstwa i oddajesz. wiesz, ze nie jestes nosicielem HIV, bo badales sie niedawno (pod wplywem grozy wiejacej z artykulu Wyborczej np.), a ostatni seks przydarzyl ci sie pare lat temu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: just Re: Gej nie może być krwiodawcą IP: 62.121.132.* 09.08.02, 11:14 jest to słuszna decyzja, pseudo pomoc może okazac sie w skutkach dużo gorsza niż brak pomocy, to nie jest dyskryminacja osób homoseksualnych, tak samo nie można pobierac krwi od osób heteroseksualnych mających wielu partnerów seksualnych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mat26 Re: Gej nie może być krwiodawcą IP: *.interserwer.pl 09.08.02, 11:22 A dlaczego porownujesz KAZDEGO homoseksualiste z heteroseksualista_majacym_wielu_patrtnerow??? Czy uwazasz, ze jak ktos jest gejem czy lesbijka to MUSI miec wielu partnerow? Co z homoseksualistami, ktorzy nigdy jeszcze nie mieli zadnego partnera albo zyja w monogamicznym zwiazku? Oni sa jakos bardziej niebezpieczni od monogamicznych par hetero? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: steve Re: Gej nie może być krwiodawcą IP: 2.4.STABLE* / *.gazeta.pl 09.08.02, 11:59 Należę do osób pobierających lek produkowany z krwi dawców. Naprawdę nie interesuje mnie złapanie HIV'a tą drogą, a homoseksualiści są na zakażenie tym wirusem szczególnie podatni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Quentin Re: Gej nie może być krwiodawcą IP: *.zory-sikorskiego.sdi.tpnet.pl 09.08.02, 12:19 I bardzo dobrze. Chorzy nie powinni oddawać krwi, a to jest jak wiadomo choroba. Niech wiedzą, że w Polsce nie ma dla takich zachowań akceptacji i mam nadzieję długo nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asja Re: Gej nie może być krwiodawcą IP: 153.19.135.* 09.08.02, 12:34 każdy zdrowy człowiek powinien pomagać ratować życie jak będę potrzebowała krwi może ona być od zdrowego geja to nie choroba zakaźna bardziej bałabym się prostytutki "tiruwki" od służby zdrowia zależy czy krew będzie zdrowa i czysta czy nie i oczywiście od odpowiedzialności ludzi którzy ją oddają ja miałam zakaźną zółtaczkę więc nigdy nie pójdę oddać krwi a co o byłych chorych wenerycznie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fizklin Re: Gej nie może być krwiodawcą IP: *.mh 09.08.02, 12:34 Jak sie nie znasz to sie nie odzywaj. Badana jest kazda probka krwi przy pomocy badan serologicznych. Te produkty ktore mozna mrozic na dluzej sa podawane dopiero po "kwarantennie krwiodawcy" . Problem polega na tym ze w pierwszym okresie choroby wyniki badan sa ujemne, a czlowiek produkuje mase wirusa i moze zakazac. > Bez sensu. Zamiast rutynowo robic odpowiednie badania, zeby nie > dopuscic do zakazen... Jak zwykle prowizorka, na wszelki > wypadek zakazac... > Do. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asja Re: Gej nie może być krwiodawcą IP: 153.19.135.* 09.08.02, 12:43 może się nie znam ale to nie znaczy że nie mogę się ozywać jesteś delikatnie mówią fizklin nieelegancki dalej podtrzymuję że wolałbym krew od zdrowego geja niż od niezdrowego chociaż hetero fizklina Odpowiedz Link Zgłoś
hungar WSZYSCY SIĘ MYLICIE!!! 09.08.02, 12:46 Zwróccie uwagę na prawdziwe zagrożenia, takie jak zagrożenie naszego państwa ze strony Węgrów! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EVE Re: Gej nie może być krwiodawcą IP: 213.17.165.* 09.08.02, 16:41 Banał jakich mało - czy gej - znaczy nosiciel?!!! A poza tym skąd znak równośi pomiędzy homoseksualista a mający wielu partnerów. A co z lesbijkami hmm?? jestem nią i oddaję krew już kilka lat nie ajmy się zwariować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Terry No jasne, mam miec HIV-a z importu ? IP: 217.153.50.* 09.08.02, 17:17 Albo jest pedziem albo krwiodawcą. Może jeszcze gówna swoje będzie sprzedawał ? Odpowiedz Link Zgłoś
balzer Re: Gej nie może być krwiodawcą 09.08.02, 18:06 Podobno taki standard jest w całej Europie i Stanach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MaD Co tam gej... IP: *.elsat.net.pl 09.08.02, 20:30 Co tam gej ...to przynajmniej widac na pierwszy rzut oka. Ale co z krypto puszczalstwem hetero ??????????? Mam nadzieję, że pracownicy stacji krwiodawstwa tudzież może twórcy owej kuriozalnej ulotki, zamierzają sprawdzać u delikwenta jego ryzykowny sposób życia. Nie wiecie jak ? Mam propozycję : 24h opieka detektywistyczna, ewentualnie ostre przesluchanie w krzyżowych lampach pytań....albo zaprzyjaźniony ksiądz, ostatecznie wszechwiedzaca sasiadka z parteru... Nie mam słów na kretynizm i brak kompetencji. MaD Odpowiedz Link Zgłoś
vises wyraz obłudy i ignorancji 10.08.02, 10:11 Głos Pacewicza uważam za wyraz obłudy i ignorancji. Wyłączenie homoseksualistów z prawa bycia krwiodawcą oparte jest na stereotypowym założeniu, że ponieważ nie mogą tworzyć stałych formalnych związków, posiadają oni wielu partnerów seksualnych. Uczciwy i seksualnie oraz społecznie świadomy człowiek powinien wiedzieć, że ilość partnerów seksualnych nie zależy od orientacji seksualnej, czy od pozostawania w związku, lecz od indywidualnych potrzeb i decyzji jednostki. Odnosi się to w równej mierze do homo- i heteroseksualistów. Nie jest prawdą, że wśród zakażonych HIV jest nadreprezentacja gejów. To informacja z połowy lat 80-tych. Obecnie choroba ta szerzy się głównie wśród heteroseksualistów, których świadomość zagrożenia jest o wiele mniejsza niż u homoseksualistów. Ponadto krew jest źródłem zakażenia nie tylko HIV. Wyrazem tej niskiej świadomości zagrożenia HIV jest też głos Pacewicza. Gwarancją bezpieczeństwa krwi nie są deklaracje czy segregacja krwiodawców, lecz jej badania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorota Re: wyraz obłudy i ignorancji IP: 212.76.37.* 10.08.02, 23:02 vises napisał: > > Nie jest prawdą, że wśród zakażonych HIV jest nadreprezentacja > gejów. To informacja z połowy lat 80-tych. > Gwarancją bezpieczeństwa krwi nie są deklaracje czy segregacja > krwiodawców, lecz jej badania. Bez względu na to, jaki procent zakażonych stanowią homoseksualiści, a jaki hetero-, to lista przeciwskazań do oddania krwi jest jasna i obejmuje różne grupy o potencjalnie większym ryzyku zakażenia. Ta lista nie dyskryminuje żadnej grupy (jedynie je wymienia), ale oczywiście politycznie poprawne byloby dopuszczenie homoseksualistów do wszystkiego ... (tirówki nie mają takiego lobby). Niestety badanie krwi nie jest żadną gwarancją - oto przykład (niestety niezmyślony): wyobraźcie sobie szpital w X, gdzie duża liczba pacjentów otrzymuje preparaty krwiozastepcze; nagle przychodzi list z punktu krwiodawstwa, żeby wezwać na oddział pana A i pana B, ponieważ otrzymali oni osocze od dawcy "trwale zdyskwalifikowanego ze względów serologicznych" - i ani słowa więcej; szef oddziału dowiaduje się własnymi kanałami, że chodzi o HIV; zaczyna się gdybanie "bo pan B dostał osocze po 4 miesiącach a okno serologiczne wynosi 2 miesiące, więc jest bezpieczniejszy niż pan A, który dostał osocze po 2 miesiącach, więc nie wiadomo, no i jeszcze jest żona jednego z pacjentów itd." Potem nerwówka - badania podstawowe w kierunku przeciwciał są ujemne, ale potwierdzenie (zaprzeczenie zakażenia) przynosi dopiero wynik hodowli komórkowej i badań biologii molekularnej w szpitalu zakaźnym. Wniosek: może lepiej być świadkiem Jehowy, bo problem dotyczy dawstwa krwi jako takiego, a nie "dyskryminacji" obywateli. Zwróćcie także uwagę, że wprawdzie więcej globalnie zakażonych jest hetero-, ale homo- jest mniej, więc procentowo zakażonych mają więcej (to samo dotyczy nerkomanów)! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Terry Co za głupota IP: 217.153.50.* 12.08.02, 15:04 Będę płacił za badania bo jakiś cwel dyma się w dupę ! Chce być zbokolem i mnie jeszcze uszczęśliwić swoim HIV-em ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: najtis Re: wyraz obłudy i ignorancji IP: *.abo.wanadoo.fr 11.08.02, 19:19 vises napisał: >.......... > > Nie jest prawdą, że wśród zakażonych HIV jest nadreprezentacja > gejów. To informacja z połowy lat 80-tych. Obecnie choroba ta > szerzy się głównie wśród heteroseksualistów, których świadomość > zagrożenia jest o wiele mniejsza niż u homoseksualistów..... ========================================================= Informacja z lat 80-tych na ktora sie powolujesz,na pewno jest prawdziwa. Nadreprezentacja homosiow nosicieli, byla miazdzaca i wlasnie niefrasobliwosc owczesnych rzadzacych byc moze wtedy jeszcze nie zdajacych sobie sprawy z zagrozen,dopuszczania oddawania krwi,doprowadzila doprowadzila do szerzenia sie choroby wsrod innych ludzi,miedzy innymi poprzez transfuzje.Osobiscie nie mam nic przeciwko kochajacym "odtylcowo"ale?Tlumaczenie,ze teraz tamtych jest wiecej to jest takie klaskanie w dlonie z uciechy poniewaz tamten dostal wiecej choc ukradl mniej.Judaszowskie podejscie do problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Terry Nie chcę krwi od pedała ! Mogę ? IP: 217.153.50.* 14.08.02, 12:41 Jest tolerancja ? To nie chcę. Mogę ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Skin Re: Gej nie może być krwiodawcą IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 11.08.02, 16:44 Pedalstwo to choroba o podłożu genetycznym..materiał genetyczny może być zawarty m.in we krwi...tak więc przeniesienie przez transfuzję tego materiału do innego organizmu może spowodować zaszczepienie tego pedalskiego genu w nowym organizmie a przez to rozwój tej pedaklskiej choroby w nowym ciele...dlatego gej pedał ciota homos nie może być dawcą krwi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asik Re: Gej nie może być krwiodawcą IP: *.wlop.ppp.polbox.pl 12.08.02, 09:49 Głupota pierwszej wody , zwłaszcza w sytuacji, gdy brakuje krwi. Przecież i tak jest ona badana. Ciekawe jak stacje krwiodawstwa sprawdzają czy ktos nie miał wielu partnerów heteroseksualnych.... Odpowiedz Link Zgłoś