Dodaj do ulubionych

Wszyscy, co chcecie wybrać Partię Demokratyzną

24.08.05, 11:08
ale boicie się "zmarnować głos".

Wpisujcie się tutaj. Zobaczmy, że jest nas dużo i uwierzmy, że warto głosować
zgodnie ze swoim sumieniem, bo PD MA SZANSĘ przekroczyć próg! :))

Dla tych, którzy jeszcze nie wiedzą, czy chcą głosować na PD, program:
www.demokraci.pl/index.php?do=standard&navi=0001,0003
Obserwuj wątek
    • witek.bis Re: Wszyscy, co chcecie wybrać Partię Demokratyzn 24.08.05, 11:22
      No i coś Ty narobił? Teraz, kiedy nauczyłeś go wklejać, będzie chciał zostać co
      najmniej ministrem ;)
    • aard Dlaczego? 24.08.05, 11:35
      pan.nikt zagrzmiał:

> 1. Naucz się wklejać:
      Dlaczego?

> 2. Nie rozśmieszaj mnie od samego rana.
      Dlaczego nie? Śmiech to zdrowie )
      • pan.nikt Re: Dlaczego? 24.08.05, 12:03
        aard napisał:

> pan.nikt zagrzmiał:
        >
        > > 1. Naucz się wklejać:
        > Dlaczego?
        NO ŻEBY SIĘ ZAŁAPAĆ W PD-ECJI NA STO.ŁEK, coś trzeba umieć. Choćby tyle.
        • aard Re: Dlaczego? 24.08.05, 13:16
          pan.nikt napisał:

> NO ŻEBY SIĘ ZAŁAPAĆ W PD-ECJI NA STO.ŁEK, coś trzeba umieć. Choćby tyle.

Być może, żeby się załapać trzeba coś umieć. Mam nawet taką nieskrywaną
          nadzieję (w końcu zamierzam na nich głosować). Ale nie mam instrumentów, żeby
          to sprawdzić :/
        • trouble_maker Jeśli dobrze rozumiem ; w Twoim ulubionym PiSie... 25.08.05, 17:47
          ...(w przeciwieństwie do tej obrzydliwej PD) nic nie trzeba umieć - wystarczy
          być tylko zaufanym człowiekiem oberkaczek ?...
    • rpq Re: Wszyscy, co chcecie wybrać Partię Demokratyzn 24.08.05, 11:39
      Łapka w górę :)
      • humbak Re: Wszyscy, co chcecie wybrać Partię Demokratyzn 24.08.05, 11:45
        Świat się wali! Najpierw wątek antyliniowy, a teraz popierasz PD.
        PS
        PD ma swoje zelety jak na mój gust, ale nie sądzę abym miała szanse. Poza tym trochę przegina z tą swoją otwartością.
        • rpq Re: Wszyscy, co chcecie wybrać Partię Demokratyzn 24.08.05, 11:58
          PD wybieram nie ze względu na liniowy. Dla mnie gospodarka, jest mniej ważna od
          czerwonego światełka dla kolesi z zapędami autorytarnymi.
          • humbak Re: Wszyscy, co chcecie wybrać Partię Demokratyzn 24.08.05, 12:00
            Hmmmm... to masz dokładnie dowrotnie niż ja. Dla mnie na I miejscu jest aktualnie gospodarka.
            • rpq Re: Wszyscy, co chcecie wybrać Partię Demokratyzn 24.08.05, 12:06
              No, nikt nie powiedział że wszyscy musimy myśleć podobnie.
              • humbak Re: Wszyscy, co chcecie wybrać Partię Demokratyzn 24.08.05, 12:08
                Nie:)
    • lidkawozniak Re: Wszyscy, co chcecie wybrać Partię Demokratyzn 24.08.05, 11:47
      Łapka w górę tyż.
    • czarny.humor Dawno już tu pisałem, że na nich oddam głos. 24.08.05, 11:50
      Choć nie podoba mi się ta belka co ją wzięli na swoje barki, choć to wyłączna
      własność Kwacha, i na pewno jeszcze narobi im bobli.
    • asienka32 Re: Wszyscy, co chcecie wybrać Partię Demokratyzn 24.08.05, 11:56
      Czyżby cały "błąd statystyczny" siedział tutaj na forum? :)))
      • humbak Re: Wszyscy, co chcecie wybrać Partię Demokratyzn 24.08.05, 11:58
        Że też przeciwnicy PD nie mogą sobie darować uszczypliwości:/
        • asienka32 Przeciwnicy PD są uszczypliwi 24.08.05, 12:03
          w przeciwnicy PiS zwyczajnie chamscy.
          • humbak Re: Przeciwnicy PD są uszczypliwi 24.08.05, 12:07
            I co to ma być? Usprawiedliwienie? Odbijanie piłeczki? Z tego co kojarzę fani PD zazwyczaj nie są chamscy, więc o co Ci chodzi?
            • asienka32 Re: Przeciwnicy PD są uszczypliwi 24.08.05, 12:18
              Co jest złego w uszczypliwości w czasie kampanii jesli jest robiona na poziomie
              i z poczuciem humoru?

Nie wiem jacy są fani PD, bo jeszcze nie miałam okazji ich poznać osobiście.
              • humbak Re: Przeciwnicy PD są uszczypliwi 24.08.05, 12:28
                Jeśli mówimy o debacie, to wszystko jest oki. Zwróć jednak uwagę na post zaczynający wątek. Autor chciał pogadać z osobami popierającymi PD. Tymczasem połowa (mniej więsej) postów jest nie na temat. Na dodatek autor został nieco obrażony jak na mój gust.
                • aard Drogi Humbaku 24.08.05, 13:10
                  Jesteś bardzo miły. Na szczęście mogę Cię uspokoić, autora niezwykle cieżko
                  obrazić. A na jakimkolwiek forum to w ogóle nie jest możliwe :)))

Co do mojego zamiaru przy zakładaniu wątku, to był i jest on wyłącznie taki,
                  żeby zwolennicy PD zobaczyli, że nie jest nas wcale tak mało, jak się wydaje i
                  że warto wybrać PD, zamiast kunktatorsko głosawać np. na PO, bo "PD i tak nie
                  ma szans".

Co do uszczypliwości wreszcie, to UW od lat ma spory negatywny elektorat,
                  zasłuzyła zresztą na to swoją arogancją. Miast smucić się tym, nasze siły
                  skoncentrujmy na mobilizowaniu tego pozytywnego elektoratu :))
                  • humbak Re: Drogi Humbaku 24.08.05, 13:21
                    To że dyskutatn nie obraża się łatwo nie oznacza, że można sobie na więcej pozwalać.
                    A jeśli chodzi o kwestię wyborówm to pożyjemy, zobaczymy. Narazie na Forum Łódź wpisał się taki jeden, co się przekonał dzięki temu wątkowi;) Sam zobaczę co będę miał do wyboru. Na korzyść PO przemawia to, że wolałbym, aby to PO miała przewagę w przyszłej koalicji.
                    • aard Drogi Humbaku 24.08.05, 13:28
                      humbak napisał:

> To że dyskutatn nie obraża się łatwo nie oznacza, że można sobie na więcej
                      pozwalać.
                      Oczywiście. Chodziło mi tylko o to, żebyś się nie przejmował losem biednego
                      obrażonego autora ;)

> A jeśli chodzi o kwestię wyborówm to pożyjemy, zobaczymy. Narazie na Forum
                      Łódź wpisał się taki jeden, co się przekonał dzięki temu wątkowi;)
                      Pardon, nie łapię. Jakiś link wkleisz? (bo ja nie umiem)

> Sam zobaczę co będę miał do wyboru. Na korzyść PO przemawia to, że wolałbym,
                      > aby to PO miała przewagę w przyszłej koalicji.

Tak, to silny argument. Kto wie, czy nie dacydujący :/
                      • humbak Re: Drogi Humbaku 24.08.05, 13:39
                        A taki jeden:
                        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=63&w=28097700&a=28105957
                  • borbali Drogi AARD 24.08.05, 13:47
                    Pomimo,że już od kilku lat przestałem być zwolennikiem UW,a PD w szczgólności
                    to mam dla tej formacji duży szacunek i nigdy posuwam się do chamstwa w
                    stosunku do jej zwolenników.Żywię co najwyżej do nich uczucie współczucia,za
                    brak REALIZMU politycznego,który stał się przyczyną marginalizacji tej partii.
                    Internauta Aard jest tego przykładem:
                    Zaczął wątek jak pisze,aby udowodnić,że zwolenników PD nie jest tak mało!!!.
                    Nie będzie głosował na PO,bo na liście PO jest oszołom Niesiołowski.
                    Rzeczywiście ten znany rzeżnik może wyrżnąć wszystkich Komuchów z PD.
            • login39 taki gargamel.z.radia.maryja to homofob 24.08.05, 21:11
              Piewca PD.
              Ostatnio niewidoczny - mozliwe, ze zmienil nicka.
              • humbak Re: taki gargamel.z.radia.maryja to homofob 24.08.05, 21:24
                Fakt, niekoniecznie podobała mi się część jego wypowiedzi. Czy był zwolennikiem PD nie wiem, ale nie widzę też powodu by Ci nie wierzyć. Nie zmienia to jednak faktu, że agresja nie jest zjawiskiem porządanym.
          • dr.kidler Re: Przeciwnicy PD są uszczypliwi 24.08.05, 12:11
            asienka32 napisała:

> w przeciwnicy PiS zwyczajnie chamscy.

A przecie jedni i drudzy mogliby byc kulturalni,
            jak zwolennicy demokraci.pl
            • asienka32 Re: Przeciwnicy PD są uszczypliwi 24.08.05, 12:19
              > A przecie jedni i drudzy mogliby byc kulturalni,
              > jak zwolennicy demokraci.pl

Żeby nauczyć się kultury od zwolennika demokratów.pl trzeba go najpierw
              spotkac, co statystycznie nie jest takie proste :))))
              • dr.kidler Re: Przeciwnicy PD są uszczypliwi 24.08.05, 12:27
                asienka32 napisała:

> > A przecie jedni i drudzy mogliby byc kulturalni,
                > > jak zwolennicy demokraci.pl
                >
                > Żeby nauczyć się kultury od zwolennika demokratów.pl trzeba go najpierw
                > spotkac, co statystycznie nie jest takie proste :))))

Potencjalini uczniowe czesto stosuja
                w dyskusji technike "prawy prosty"..
                Nie dziwie sie ze sie ich boja,
                szczegolnie dziewczyny.
                • asienka32 Znasz przypadki spuszczenia lania 24.08.05, 12:44
                  jakiemuś kulturalnemu demokracie ???

To może być ciekawy temat na forum. :))))))
                  • dr.kidler Re: Znasz przypadki spuszczenia lania 24.08.05, 14:08
                    > jakiemuś kulturalnemu demokracie ???

przeciez napisalem ze sa kulturalni,
                    wiec chamstwu wola schodzic z dorgo.

A z drugiej strony nie mam powodu
                    nie wierzyc ze galba ze swoja zona
                    rozmawia za pomoca prawych prostych,
                    skora pisze w sygnaturce:
                    np. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=27754641&a=27754641

Zakladam oczywiscie ze jego zona nie
                    jest kulturalna demokratka wiec
                    nie schodzi mu z drogi.
    • jaerk Re: Wszyscy, co chcecie wybrać Partię Demokratyzn 24.08.05, 11:56
      PD teraz przecież nawet teraz ma premiera... Skuteczność 100% - nie mieć żadnego
      posła a rządzić. Teorie spiskowe sie sprawdzają;-)
      • witek.bis Re: Wszyscy, co chcecie wybrać Partię Demokratyzn 24.08.05, 12:04
        jaerk napisał:

> PD teraz przecież nawet teraz ma premiera... Skuteczność 100% - nie mieć
        żadneg
        > o
        > posła a rządzić. Teorie spiskowe sie sprawdzają;-)

:)
        Jednego posła mają - Hausner się nazywa. Trzeba to zawsze mocno podkreślać, bo
        taka sytuacja prędko się nie powtórzy.
        • humbak Re: Wszyscy, co chcecie wybrać Partię Demokratyzn 24.08.05, 12:11
          Może przesadzam, ale dobrze by było, by poseł wyrzucony z partii, lub ją opuszczający automatycznie wylatywał z parlamentu.
          • witek.bis Re: Wszyscy, co chcecie wybrać Partię Demokratyzn 24.08.05, 12:28
            humbak napisał:

> Może przesadzam, ale dobrze by było, by poseł wyrzucony z partii, lub ją
            opuszc
            > zający automatycznie wylatywał z parlamentu.
            >

Politycznej turystyki nie popieram i jestem za tym, by wyborcy uważnie
            obsrwowali wędrówki polityków i wyciągali z nich wnioski. Ale Twój pomysł mi
            się nie podoba, bo Sejm nie jest przecież zgromadzeniem przedstawicieli partii
            politycznych. Przynajmniej nie powinien nim być.
            • humbak Re: Wszyscy, co chcecie wybrać Partię Demokratyzn 24.08.05, 12:34
              Nie powinien. Zdaje się że jednak jest. Dyscyplina partyjna, wybieranie z list partyjnych, to wszystko sprawia że głosujemy na kandydata tylko po części. Same wędrówki mi nie przeszkadzają, ale przeszkadzają jeśli ludzie zmieniają partię w czasie kadencji. Przykład Hausnera jest dobry. Rozumiem że może być rozczarowany SLD, ale odejście powinien był odłożyć. W końcu istnieją pewne zobowiązania.
      • asienka32 Tyle, że ten PeDecki premier to człowiek 24.08.05, 12:23
        Kwaśniewskiego.
        Nie wiem, czemu znalazł się na listach PeDe, ale nie sądzę aby to z automatu
        oznaczalo opozycję do Krak. Przemieścia.
    • kunce Re: Wszyscy, co chcecie wybrać Partię Demokratyzn 24.08.05, 11:59
      i ja łapka w górę
    • magnusg JAKI PROG?? 1% -moze tak,ale musicie jeszcze 24.08.05, 12:00
      troszke powalczyc.Polacy nie dali sie nabrac na tratwe raunkowa dla komunistow.
      • sir_fred Re: JAKI PROG?? 1% -moze tak,ale musicie jeszcze 24.08.05, 12:10
        Ale za to dali na Kaczory Czwartej RP. I rozpasane, złodziejskie chamstwo
        opalonego Endriu. Na Giertychowskich klerofaszystów. Oj durny naród durny.
    • borbali Re: Wszyscy, co chcecie wybrać Partię Demokratyzn 24.08.05, 12:13
      Należy mieć szacunek do wielu członków PD,a jeszcze większy do UW,bo są to
      ludzie wykształceni,uczciwi i szczerzy.Niestety ta ostatnia cecha zwłaszcza w
      wykonaniu przywódców jest jej zgubą.W polityce jak i w życiu nie każda prawda
      nadaje się do opublikowania tak jak nie każdy wykształcony i uczciwy człowiek
      nadaje się na polityka,a szczególnie lidera partii.
      Wcześniej pisałem,aby przywódcy UW schowali swoja dumę i rozpoczęli negocjacje
      z PO.Niestety wybrano wariant czerwony co będzie gwożdiem do trumny przywódców
      tej formacji.Obecni sympatycy obecnej PD wywodzący się z UW powinni zastanowić
      sie czy Tusk to ich wróg czy zdolny polityk,którego lekkomyślnie wypuścili.
      • komcic Panie borbali - kiedy odpowiedz? 24.08.05, 12:20
        Nie moge sie doczekac od pana odpowiedzi na temat, ktory poryszyl pan kiedys w
        swoim jakze chamskim poscie. Otoz twierdzil pan, ze wie o tym, ze Tusk podrywal
        kazda laske leszkowi.sopot, ktory jest obrzydliwym, lysym grubasem.
        Ja sie zastanawialem, ze do takiego obrzydliwca to jakies same szkarady musialy
        ciagnac i dziwilo mnie, ze Tusk sie na nie lakomil. Najwidoczniej staje mu na
        widok wszystkiego co sie rusza. Panu natomiast staje chyba na widok Tuska.
        Opowie pan w koncu o tych podrywach Tuska?
    • buraque Re: Wszyscy, co chcecie wybrać Partię Demokratyzn 24.08.05, 12:41
      aard napisał:

> ale boicie się "zmarnować głos".

ja się tego nie boję, bo w przyrodzie nic nie ginie, będę głosował na PD
    • humbak A takie pytanie mam 24.08.05, 12:43
      do FANÓW PD. Jak się zapatrujecie na przyjęcie do partii Niesiołowskiego?
      • lidkawozniak Re: A takie pytanie mam 24.08.05, 12:45
        JA osobiście źle się zapatruję na przyjęcie do partii Niesiołowskiego.
      • freemason Re: A takie pytanie mam 24.08.05, 12:54
        humbak napisał:

> do FANÓW PD. Jak się zapatrujecie na przyjęcie do partii Niesiołowskiego?
        >

Niesiołowski nie jest w PD, tylko w PO. A generalnie to porządny facet, tylko
        trochę impulsywny.
        • humbak Re: A takie pytanie mam 24.08.05, 13:04
          Uuuuu... to mnie jakaś gazeta okłamała. Ale świnia! No cóż, trudno.
          Generalnie nie chodzi mi o samego człowieka, tylko o to że on nie za bardzo pasowałby do PD jako partii centrum. To takie dziwne jakieś by było.
          • aard Niesiołowski startuje z listy PO w Łodzi 24.08.05, 13:15
            Co oczywiście mocno komplikuje problem ewentualnego poparcia dla PO. Właściwie
            może nawet ten problem rozwiązuje, bo na oszołoma nie sposób głosować :)

Gorzej, że PD ma na koncie podobną, a nawet gorszą wpadkę: liderm listy w
            Katowicach jest... Antoni Piechniczek.
            • humbak Re: Niesiołowski startuje z listy PO w Łodzi 24.08.05, 13:25
              Hmmmm... tylko czy on oszołom, czy po prostu konserwatysta. Niestety w czasach gdy jego było więcej słychać miałem kontakt głównie z GW, a oni raczej konserwatystów nie lubią... mam więc podstawy podejrzewać że nie byli obiektywni;)
              • wylogowany1 Re: Niesiołowski startuje z listy PO w Łodzi 24.08.05, 13:28
                Niesioł to bardzo porządny gość. Potrafi się też uczyć i bardzo zmienił się
                przez 15 lat. Wkurza mnie takie beznadziejne klasyfikowanie: jak ktoś był w
                ZCHN-ie to jest be, a ja był w ROAD to już do końca zycia jest cacy.
                Wyjątkiem jest oczywiście SLD. Ci którzy do niego należą to albo
                śmieci/karierowicze albo durnie, albo jedno i drugie.
              • aard GW a konserwatyści 24.08.05, 13:32
                humbak napisał:

> Niestety w czasach
                > gdy jego było więcej słychać miałem kontakt głównie z GW, a oni raczej
                konserwa
                > tystów nie lubią...

A jednak w ostatni poniedziałek wydrukowali jego artykuł "Dlaczego popieram
                Tuska". Artykuł jak na niego wyważony, tyle ze oferujący kompletne pustosłowie
                i ani jednego merytorycznego argumentu (głównym wabikiem do Tuska miało być to,
                że jako jedyny prowadzi kampanię marytoryczną, tyle że Niesiołowski nie podał
                ani jednego przykładu na merytoryczność tej kampanii). Nie zrozumcie mnie źle -
                nie mam nic przeciw Tuskowi, tyle że ten artykuł Niesiołowskiego raczej mu
                zaszkodzi niż pomoże :/
                Uwaga: artykuł nie był sponsorowany.
            • freemason sprostowanie 24.08.05, 13:33
              aard napisał:

> Co oczywiście mocno komplikuje problem ewentualnego poparcia dla PO.

Niesiołowski nie startuje "z list PO", bo nie jest kandydatem do sejmu. Do
              sejmu listę łódzką otwiera Iwona Śledzińska. Niesiłowskie kandyduje do senatu Z
              POPARCIEM PO, ale też i PiS i (de facto) PD.

Właściwie
              > może nawet ten problem rozwiązuje, bo na oszołoma nie sposób głosować :)

Dlaczego uważasz, że Niesiołowski jest "oszołomem". Może jakieś uzasadnienie?
              >
              > Gorzej, że PD ma na koncie podobną, a nawet gorszą wpadkę: liderm listy w
              > Katowicach jest... Antoni Piechniczek.

PD ma wiele wpadek: Marek Belka w Łodzi, Jan Nowicki w Toruniu, Andrzej Potocki
              w Warszawie II (dlaczego tym razem nie w Gliwicach?) itp. Pamiętam jak w
              zeszłym roku Unia wyśmiewała PO za wystawienie Torzewskiego i Hołowczyca.
              Ciekawe, co powiedzą teraz, gdy z ich list startuje Nowicki - nie wiem, czy ma
              jakieś dodatkowe kwalifikacje poza "odwiecznym poparciem dla PD" :)
              • aard Re: sprostowanie 24.08.05, 13:48
                freemason napisał:

> Niesiołowski nie startuje "z list PO", bo nie jest kandydatem do sejmu. Do
                > sejmu listę łódzką otwiera Iwona Śledzińska. Niesiłowskie kandyduje do senatu
                Z POPARCIEM PO, ale też i PiS i (de facto) PD.

Pardon. Masz oczywiście rację.

> Właściwie
                > > może nawet ten problem rozwiązuje, bo na oszołoma nie sposób głosować :)
                >
                > Dlaczego uważasz, że Niesiołowski jest "oszołomem". Może jakieś uzasadnienie?

Przykro mi. Zbyt dawno nie było go w mediach, bym mógł się posłużyć
                przykładami. Powiedzmy, że wycofuję się z oszołoma i zmieniam go "nazbyt
                impulsywną i przesadnie zaangażowaną osobowość".

> Gorzej, że PD ma na koncie podobną, a nawet gorszą wpadkę: liderem listy w
                > Katowicach jest... Antoni Piechniczek.
                >
                > PD ma wiele wpadek: Marek Belka w Łodzi,

Sprzeciw. Najmocniejsza kandydatura.

> Jan Nowicki w Toruniu,

No cóż, Torunia nie sprawdziłem :/

> Andrzej Potocki w Warszawie II

Czemu uważasz to za wpadkę?
                • freemason Re: sprostowanie 24.08.05, 14:04
                  aard napisał:

> Przykro mi. Zbyt dawno nie było go w mediach, bym mógł się posłużyć
                  > przykładami. Powiedzmy, że wycofuję się z oszołoma i zmieniam go "nazbyt
                  > impulsywną i przesadnie zaangażowaną osobowość".

Ale właśnie dlatego idealnie nadaje się do senatu! Tam trzeba takich ludzi,
                  przecież izba wyższa to nie "maszynka wyborcza" - zauważ, że Kazimierz Kutz ma
                  bardzo podobną osobowość- wybuchową, niezbyt przewidywalną (o czym świadczy
                  poparcie dla Cimo). Co innego sejm, który powinien być miejscem do którego
                  trafiają przewidywalni politycy, trochę takie "maszynki do głosowania". Senat
                  może sobie pozwolić na trochę więcej ekstrawagancji i Niesiołowski idealnie się
                  w to wpisuje...

>
                  > Sprzeciw. Najmocniejsza kandydatura.
                  Złośliwi żartują, że Belka zdecydował się na start,bo nie wierzy w sukces PD:)
                  A o jego związkach z "własną" partią świadczy fakt, że dopiero w zeszły weekend
                  poparł Bochniarz:)
                  Zważ, że Belka jest najmniej popularnym szefem rządu od 15 lat. Ma nawet gorsze
                  sondaże niż Buzek w przeddzień wyborów. Wątpie, czy ktoś taki spodoba się
                  wyborcom. Pomijam już fakt, że elektorat PD to w większości ludzie o poglądach
                  antykomunistycznych - nie wiem, czy zaakceptują Belkę.

Kompletnym fiaskiem - moim zdaniem- było zaś wystawienie Hausnera w
                  konserwatywnym Krakowie. Tego się nie robi, tam pasuje Syryjczyk albo
                  Suchocka...

> Czemu uważasz to za wpadkę?
                  Uważam Potockiego za świetnego polityka (gdyby tacy ludzie stali na czele PD!),
                  ale przecież zawsze startował z Gliwic (podbnie jak Lityński z Wałbrzycha).
                  Jakie ma związki z Warszawą albo Otwockiem?

Pzdr.
                  • aard namuzowywanie 24.08.05, 14:32
                    freemason napisał:

> aard napisał:
                    >
                    > > Przykro mi. Zbyt dawno nie było go w mediach, bym mógł się posłużyć
                    > > przykładami. Powiedzmy, że wycofuję się z oszołoma i zmieniam go "nazbyt
                    > > impulsywną i przesadnie zaangażowaną osobowość".
                    >
                    > Ale właśnie dlatego idealnie nadaje się do senatu! [ciach!]

Nie mam w tej kwestii zdania. Być może masz rację. Choć przykład Kutza mnie
                    nie przekonuje.

> > Sprzeciw. Najmocniejsza kandydatura.
                    > Złośliwi żartują, że Belka zdecydował się na start,bo nie wierzy w sukces
                    PD:)
                    > A o jego związkach z "własną" partią świadczy fakt, że dopiero w zeszły
                    weekend poparł Bochniarz:)
                    > Zważ, że Belka jest najmniej popularnym szefem rządu od 15 lat. Ma nawet
                    gorsze sondaże niż Buzek w przeddzień wyborów.

Chyba manipulujesz faktami. Najgorsze sondaże miał, o ile dobrze pamiętam,
                    Miller.
                    A pisząc o "mocnej kandydaturze" miałem na myśli zalety kandydata, a nie
                    poparcie, jakim dysponuje.

> Wątpie, czy ktoś taki spodoba się
                    > wyborcom. Pomijam już fakt, że elektorat PD to w większości ludzie o
                    > poglądach antykomunistycznych - nie wiem, czy zaakceptują Belkę.

Antykomunistycznych? Pierwsze słyszę. PD (a wcześniej ROAD, UD i UW - patrz
                    chocby "gruba kreska") właśnie od zawsze apeluje o zasypanie podziałów i
                    skierowanie się na przyszłość a nie przeszłość. Sądzisz, ze jacykolwiek ludzie
                    o poglądach "antykomunistycznych" mogli jeszcze przy nich pozostać?

> Kompletnym fiaskiem - moim zdaniem- było zaś wystawienie Hausnera w
                    > konserwatywnym Krakowie. Tego się nie robi, tam pasuje Syryjczyk albo
                    > Suchocka...

Tak, to prawda. W Krakowie raczej dobrze na tym nie wyjdą :/

> > Czemu uważasz to za wpadkę?
                    > Uważam Potockiego za świetnego polityka (gdyby tacy ludzie stali na czele
                    PD!), ale przecież zawsze startował z Gliwic (podbnie jak Lityński z
                    Wałbrzycha). Jakie ma związki z Warszawą albo Otwockiem?

Jesli jest tak, jak mówisz (nie orientuję się w pochodzeniu "terytorialnym"
                    wymienionych polityków), to faktycznie dziwnym jest wystawianie go z Warszawy.
                    Ale w tym może byc ukryty cel: typu zabrać trochę wyborców Kaczyńskiemu. Czy to
                    się może udać? Pewnie nie, ale tak właśnie mogli kombinować.
                    • freemason Re: namuzowywanie 24.08.05, 14:55
                      aard napisał:

> Chyba manipulujesz faktami. Najgorsze sondaże miał, o ile dobrze pamiętam,
                      > Miller.

Wydaje mi się, że jednak Belka, ale nie będę się w tej sprawie kłócił. Można to
                      sprawdzić w archiwum GW.

> A pisząc o "mocnej kandydaturze" miałem na myśli zalety kandydata, a nie
                      > poparcie, jakim dysponuje.

A jakie to Belka ma zalety poza umiłowaniem ciepłych foteli (najlepiej w
                      instytucjach międzynarodowych:)? Zresztą "zaletowość" kandydata mierzy się
                      przecież głównie popularnością, jaką cieszy się wśród wyborców. Na nielubianego
                      polityka ludzie po prostu nie zagłosują, choćby miał 100 fakultetów... I
                      dojrzała partia polityczna powinna to zrozumieć zamiast na siłę popierać Belkę,
                      bo on tej partii z pewnością nie kibicuje.

> Antykomunistycznych? Pierwsze słyszę.
                      A co robili w latach 80-ych Frasyniuk, Bujak czy Geremek? Popierali komunę? :))

PD (a wcześniej ROAD, UD i UW - patrz
                      > chocby "gruba kreska") właśnie od zawsze apeluje o zasypanie podziałów i
                      > skierowanie się na przyszłość a nie przeszłość.

W "grubej kresce" nie chodziło o zasypywanie podziałów historycznych. Śmieszy
                      mnie, że muszę bronić Mazowieckiego przed zwolennikiem PD:))

A to "skierowywanie się" na przyszłość dość blado przez długi czas wypadało -
                      póki byli tam ludzie trzymający się ziemi (b. KLD, Suchocka, Syryjczyk, Wende,
                      Balcerowicz). Dzięki temu zresztą, za rządów Balcerowicza, UW liczyła się jako
                      polityczna "trzecia siła". Gdyby alians z postkomunistami nastąpił np. w 1993
                      roku, UW grałaby już wtedy rolę podobną do węgierskich "wolnych demokratów".
                      Czyli żadną.

Sądzisz, ze jacykolwiek ludzie
                      > o poglądach "antykomunistycznych" mogli jeszcze przy nich pozostać?

Tak - ja jestem antykomunistą i głosowałem jeszcze w zeszłych wyborach na UW.
                      Dziś już tego nie zrobię, co nie zmienia faktu, że elektorat PD jest - w
                      przeciwieństwie do cześci liderów - dość negatywnie nastawiony do SLD. Zreszta
                      o antykomunizmie wyborców UW świadczy fakt, że po powstaniu PD poparcie dla
                      tego środowiska spadło z 7% do 1%. To o czymś mówi...
                    • humbak Re: namuzowywanie 24.08.05, 16:11
                      A wiecie panowie do jakiego ugrupowania należy obecny prezydent Krakowa?
                      • aard Nie wiem nawet, kto nim jest 24.08.05, 17:31
                        Do jakiego?
                        • humbak Ano właśnie. 24.08.05, 17:53
                          JAcek Majchrowski, ale to jest dziwna sprawa.
                          www.krakow.pl/samorzad/prezydent/?id=jacek_majchrowski.html
                          Dzięki szukaniu odpowiedniego linka dwoiedziałem się o czymś dość... kuriozalnym. A mianowicie:
                          Od 1999 roku należy do SLD, na czas trwania kadencji prezydenckiej zawiesił swe członkostwo. Jest także członkiem honorowym Klubu Zachowawczo-Monarchistycznego,

Monarchista w SLD. Niezłe jajco:) Generalnie jednak widać że przynależność do SLD nie skreśla ostatecznie szans kandydata. X drugiej strony, pokonany kontrkandydat prawicowy- Lassota nie ma w grodzie Kraka zbyt dobrej opinii. Czy jest to uzasadnione niestety nie wiem- nie przebywałem tam za jego kadencji.
                          • freemason To może Majchrowski wystartuje z list PD? :)) n/t 24.08.05, 19:01

• humbak Re: To może Majchrowski wystartuje z list PD? :)) 24.08.05, 19:04
                              Lassota reprezentował UW. To by dopiero była jazda:)
                          • aard Re: Monar chista w LSD 25.08.05, 10:04
                            Sorki za jajca w temacie, nie mogłem się pows3mać ;)

A monarchiście w SLD się nie dziwię - u nas nie ma rzeczy niezwykłych, skoro
                            prawie wszystkie partie są lewicowe gospodarczo i prawie wszystkie są prawicowe
                            światopoglądowo, to monarchista mógł się zagnieździć gdziekolwiek :))
                            • humbak Re: Monar chista w LSD 25.08.05, 10:10
                              Z innego źródła dowiedziałem się że jest on stronnikiem UPR, a więc zapewne jest liberałem gospodarczym, a to jeszcze bardziej ubarwia tą historię:)
                              • aard Urocze :) 25.08.05, 12:42
                                Stronnik jednej partii jest członkiem zupełnie innej :)))
        • borbali Re: A takie pytanie mam 24.08.05, 13:18
          W pełni zgadzam sie z tą opinią o Niesiołowskim.
          Dodam,że nie tylko jest porzadny,ale wykształcony,inteligentny,zdolny i
          strasznie jak ja cięty na Komuchów.
          • komcic Re: A takie pytanie mam 24.08.05, 13:49
            A tobie brakuje kultury osobistej.
            • aard Ciekawe, a masz na to jakieś dowody? 24.08.05, 14:23
              Bo ja odniosłem wrażenie, że na tym wątku mało który oponent dyskutuje równie
              kulturalnie, co Borbali :)
              (przepraszam Borbali, że ośmielam się oceniać Twoją dyskusję - bo wszak nie
              Ciebie! - ale to z oburzenia)
      • komcic Borbali ci odpowie 24.08.05, 12:59
        humbak napisał:

> do FANÓW PD. Jak się zapatrujecie na przyjęcie do partii Niesiołowskiego?

To chyba pytanie do fanow PO, borbali pewnie ci odpowie?
    • freemason Jestem fanem UW, a nie "demokratów.pl", więc będę 24.08.05, 12:58
      głosował na PO:)

A Unii żal, ale prawda jest taka, że to czego dotknie się "Władek Frasyniuk" ze
      złota zamienia się w g.... (to taka parafraza Słonimskiego:)

POzdrawiam,
      • lidkawozniak Re: Jestem fanem UW, a nie "demokratów.pl", więc 24.08.05, 13:00
        freemason napisał:

> głosował na PO:)
        >
        > A Unii żal, ale prawda jest taka, że to czego dotknie się "Władek Frasyniuk" ze
        >
        > złota zamienia się w g.... (to taka parafraza Słonimskiego:)
        >
        > POzdrawiam,

A jakie istotne różnice widzisz między UW a PD (oprócz obecności Hausnera może...)?
      • kropekuk Jestes Krakusem? UJ? Tak mi sie jakos kojarzy... 24.08.05, 19:13

• joella.r Re: Wszyscy, co chcecie wybrać Partię Demokratyzn 24.08.05, 13:34
      Aardzie, już zgłosiłam swój akces na forum naszej rodzinnej wioski
      • relatywista.pl Re: Wszyscy, co chcecie wybrać Partię Demokratyzn 24.08.05, 16:19
        głosuję na PD
    • kropekuk Cimoszko uszkodzony, pozostal tylko Tusk do 24.08.05, 17:40
      odstrzalu (bo Kaczki juz sa powaznie ranne)i znow GAZETA BEDZIE RZADZIC
      (wypielegnowanymi dlonmi pani Bochniarz).
      • humbak Re: Cimoszko uszkodzony, pozostal tylko Tusk do 24.08.05, 17:54
        Dobry dowcip.
    • panna_x Re: Wszyscy, co chcecie wybrać Partię Demokratyzn 24.08.05, 21:24
      owacja na stojaco.
    • marchefka9 Re: Wszyscy, co chcecie wybrać Partię Demokratyzn 24.08.05, 21:26
      Czekam aż mnie Demokraci przekonają, że warto. Na razie słabo im to idzie.
      Chociaż sentyment mam, bo głosowałam zawsze na UW. Jednak zmiana szyldu, Belka
      na listach i dziwne zachowania Frasyniuka spowodowały to, że mocno się
      zastanowię zanim oddam na demokratów.pl swój głos.
    • emerytka.z.rzeszowa Ja też 25 września zagłosuję na demokratów !! 24.08.05, 21:52
      Mimo że całe dorosłe życie spędziłam w PZPR, a a latach 90-ych głosowałam
      zawsze na SdRP poprę w tym roku na PD. Dlaczego?

Dość już miałam okropnego stylu uprawiania władzy przez Millera, nie
      podobała/podoba mi się polityka społeczna rządu - tak poprzedniego, jak i
      obecnego (lekceważenie praw kobiet, bezrobotnych,mniejszoości) oraz zagraniczna
      (dano czek in blanko administracji Busha na wszystko, skłócono nas z Unią
      Europejską). UW w latach 90-ych opluwałam (wraz z rodziną), do czego się na tym
      forum przyznaję. Miałam do Was pretensje o Balcerowicza, konkordat, aborcję
      (Suchocka zasłużyła na spalenie na stosie przez polskie kobiety!) i
      stygmatyzowanie dawnych ludzi PZPR. Nigdy natomiast nie podważałam jednego:
      osobistej uczciwości i ideowości działaczy UW (może poza ludźmi KLD).
      Przyznaję, że zaimponowała mi Wasza siła - fakt, że przetrwaliście po klęsce w
      2001 roku, że odnowiliście partię wysyłając sporą reprezentację do Strasburga
      (choć powinniście byli wyciąć Kołakowskiego). Na UW nie zdecydowała bym się
      jednak głosować - ze względu na pamięć o wizerunku tej partii z okresu
      premierowania Balcerowicza. Pamiętam z jakim cynizmem traktowali wówczas
      starszych ludzi młodzi działacze Unii (tzw."piskorczycy"), pamiętam też
      nieszczęśny sojusz zAWS. Odnowił partioę Frasyniuk - i jemu chwała. Staliście
      się bliżsi zwykłycm ludziom, zlikwidowaliście podział na solidarność-Komunę. I
      macie przez to mój głos!!
      • gemin9 emerytko.z.rzeszowa - polecałbym raczej SO !!! 25.08.05, 21:36
        Jak ślędzę Pani /Pana deklaracje ideowe publikowane na tym forum, to widzę, że
        Pani / Pan znakomicie mieści się w tych wyborach w profilu zwolenników SO.
        Zdecydowanie PD to nie dla Pana / Pani alternatywa!!! No ale głos się przyda...
        Skoro jest nas mało (jakoby 3%) to nawet głos kompletnie zdezorientowanej
        emerytki jest na wagę złota...
        • aard Co to jest SO? <nic> 26.08.05, 11:16

• ergo5 Re: Wszyscy, co chcecie wybrać Partię Demokratyzn 24.08.05, 22:00
      Ja głosuję zarówno na PD, jak i Bochniarz. Gadka o marnowaniu głosu jest dla
      mnie bez sensu. Z perspektywy ostatecznego wyniku mój głos ma niemal identyczne
      znaczenie, niezależnie od dokonanego wyboru. Ja głosuję wyłącznie dla siebie.
      • borbali Re: Wszyscy, co chcecie wybrać Partię Demokratyzn 24.08.05, 23:50
        Masz rację.Twierdzenie,że głosowanie na PD jest stratą glosu jest nieprawdą.
        Ale twoje przekonanie,że głosujesz na PD jest również nieprawdziwe.
        Ponieważ więcej jak pewne,że PD nie wejdzie do sejmu to twój głos praktycznie
        przypadnie PO i PIS.Jeżeli chcesz realnie wybierać więc musisz wybrać jedną z
        tych partii.
        • aard I właśnie tu się mylisz, Borbali 25.08.05, 10:09
          Jeśli wszyscy zwolennicy PD zagłosują zgodnie ze swoim sumieniem (a wątek ten
          służy ich mobilizacji), to myślę, że jest spora szansa, że jednak PD wejdzie do
          parlamentu :)
          • borbali Re: I właśnie tu się mylisz 25.08.05, 15:30
            Pochwalam,że podjąłeś się tak szlachetnej działalności jak mobilizacja
            elektoratu.
            Może w przyszłości zastąpisz z sukcesem Frasyniuka.
            Życzę powodzenia choć szczerze w nie nie wierzę.
          • freemason Re: I właśnie tu się mylisz, Borbali 26.08.05, 00:56
            aard napisał:

> Jeśli wszyscy zwolennicy PD zagłosują zgodnie ze swoim sumieniem (a wątek ten
            > służy ich mobilizacji), to myślę, że jest spora szansa, że jednak PD wejdzie
            do
            >
            > parlamentu :)

Masz rację, PD będzie reprezentowane w senacie:)
    • ratatatam Re: Wszyscy, co chcecie wybrać Partię Demokratyzn 25.08.05, 16:38
      tzn jej czlonkowie kandydujacy w wyborach?? no troche ich jest z 50 osob
      bedzie ??
    • agenor Nie mogę inaczej... 25.08.05, 17:51
      ...sam jestem na tej liście. Zagłosuję.
    • panidalloway Re: Wszyscy, co chcecie wybrać Partię Demokratyzn 26.08.05, 12:41
      Głosuję na PD. Moim zdaniem PO powinna się modlić, aby PD weszła do parlamentu
      i do późniejszej koalicji. Wojna między tymi partiami, to wojna bratobójcza. Z
      przyjacielami z PIS-u mogą być poważne kłopoty.
      • ciemny_typ PO tego nie rozumie albo udaje, że nie rozumie 27.08.05, 06:36
        Przynajmniej tak się wydaje słuchając wypowiedzi, przykładowo B.Komorowskiego,
        co to stara się wrzucuć PD do worka pn. "Lewica". Dla mnie obecność PD to jakaś
        gwarancja, że Sejm nie stanie się znowu pośmiewiskiem. Będą jakoś podciągać
        poziom... Dlatego zaryzykuję swój głos. Może się uda...
        • aard Miło coś takiego przeczytać 27.08.05, 16:02
          W sumie bardzo podobnie rozumujemy. Ciekawe, czy jest to rozumowanie
          uzasadnione...
        • polak.jeden Re: PO tego nie rozumie albo udaje, że nie rozumi 27.08.05, 16:28
          ciemny_typ napisał:

> Dla mnie obecność PD to jakaś gwarancja, że Sejm nie stanie się znowu
          > pośmiewiskiem.

Czy mógłbyś nieco pogłębić swoją myśl?
    • polak.jeden Re: Wszyscy, co chcecie wybrać Partię Demokratyzn 27.08.05, 16:22
      Jeśli chcesz prowadzić rzetelną agitację, to wpierw napisz dlaczego będziesz
      głosował na PD, a potem dopiero zliczaj efekty swego wystąpienia.
    • chaynik Re: Wszyscy, co chcecie wybrać Partię Demokratyzn 27.08.05, 17:22
      aard napisał:

> ale boicie się "zmarnować głos".
      >
      > Wpisujcie się tutaj. Zobaczmy, że jest nas dużo i uwierzmy, że warto głosować
      > zgodnie ze swoim sumieniem, bo PD MA SZANSĘ przekroczyć próg! :))
      >
      Oni juz przekroczyli prog ale przyzwoitosci. Bratajac sie z sekretarzami PZPR.
      • lidkawozniak Re: Wszyscy, co chcecie wybrać Partię Demokratyzn 27.08.05, 17:24
        chaynik napisał:

> aard napisał:
        >
        > > ale boicie się "zmarnować głos".
        > >
        > > Wpisujcie się tutaj. Zobaczmy, że jest nas dużo i uwierzmy, że warto głos
        > ować
        > > zgodnie ze swoim sumieniem, bo PD MA SZANSĘ przekroczyć próg! :))
        > >
        > Oni juz przekroczyli prog ale przyzwoitosci. Bratajac sie z sekretarzami PZPR.

Tak jak na przykład wszyscy ludzie z otoczenia redakcji "Wprost"...
        • freemason Re: Wszyscy, co chcecie wybrać Partię Demokratyzn 27.08.05, 20:02
          lidkawozniak napisała:

> > Oni juz przekroczyli prog ale przyzwoitosci. Bratajac sie z sekretarzami
          > PZPR.
          >
          > Tak jak na przykład wszyscy ludzie z otoczenia redakcji "Wprost"...
          No, dotychczas to działacze PD bardzo podkreślali swoją wyższość nad
          platformersami, m.in. w tym względzie (że niby są za kompromisami z SLD,
          ale "komuny" (tj. Olechowski i Król) to do partii nie biorą. Teraz ten argument
          upadł: przyjmując Bochniarz, Hausnera i Belkę (a wcześniej Święcickiego) sami
          wystawili się do ataków politycznych. Choć dla mnie Bochniarzowa to całkiem
          przyzwoita osoba, tylko jakby - pod względem i ideologicznym, i pragramtycznym -
          nietrafiona kandydatura na prezydenta.

>>Co to się porobiło, że najsensowniejszym kandydatem na prezydenta jest stary
          komuch...

Nie przesadzaj. Henryka była w PZPR, ale daleko jej do "starego komucha" (jeśli
          już to "komuszycy"?). Nie zauwazyłem też, by Tusk i Religa mieli cokolwiek
          wspólnego z komuną:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka