Dodaj do ulubionych

Czy TUSK to nazwiska żydowskie,czy kaszubskie?

18.09.05, 19:48
Pytam sie bo nie wiem co sądzić.
Żyli w Polsce Żydzi o tym nazwisku i to znana rodzina przedsiębiorców z
Bełchatowa Chaima Mendel i Israela Tusk.
W dziejach Bełchatowa znani i zapisani,Chaim Tusk był fabrykantem,zatrudniał
60 ludzi,były i inne rodziny żydowskie jak Tusk v. Sieradzki-czyli Tusk z
Sieradza.
Pomorze i Kaszuby to zupełnie odrebne rejony,ale i tam nie brakowało ŻZZydów
zwłaszcza w Wolnym Mieście Gdańsku.
Obserwuj wątek
    • goldenwomen Re: Czy TUSK to nazwiska żydowskie,czy kaszubskie 18.09.05, 19:51
      spiskujesz faktycznie :))) ale kto wie czy nie masz racji? :))
      • cyganicha75 Re: Czy TUSK to nazwiska żydowskie,czy kaszubskie 20.09.05, 00:19
        zbadaj pochodzenie słowa Nelli (Rokita)
    • maaac Re: Czy TUSK to nazwiska żydowskie,czy kaszubskie 18.09.05, 19:52
      Dlaczego idziesz na łatwiznę? Czy nie atrakcyjniej było by udowadniać, że Tusk
      synem Tusksteina lub innego Tuskbauma? No i wymyśleć jakieś imię dla Tuska ?
      Jakiś Mosze, Aron?
      :))))))))))))))))
      • gauche Raczej : Tuskensteina 18.09.05, 20:24
        :P
        • badacz.teorii.spisku Re: Raczej : Tuskensteina,a dla czego by nie? 18.09.05, 20:34
          Żyd mogłby byc tak samo Prezydentem Polski jak Litwin,warunek obywatel Polski
          urodzony w Polsce.
          Borowski jest z pochodzenia Żydem i tego nie kryje,a spora grupa ludzi Go
          popiera.
          • gauche Bo o tym nie wiedza, ćwoku! 18.09.05, 23:13
            jw.
    • bdx65 Re: Czy TUSK to nazwiska żydowskie,czy kaszubskie 18.09.05, 19:52
      polsko-rosyjsko-węgiersko-niemiecko-kaszubsko-tuskowskie.
    • t-800 Re: Czy TUSK to nazwiska żydowskie,czy kaszubskie 18.09.05, 19:54
      Spoko nick! He, he! :-)))
    • jola_iza Re:A co masz przeciwko Zydom? 18.09.05, 20:07
      jak w tytule
      • badacz.teorii.spisku Re:A co masz przeciwko Zydom? 18.09.05, 20:14
        Nie napisałem nic obrazliwego,lubię genealogię znaczących ludzi,a czy maja
        korzenie niemieckie,żydowskie,litewskie to nie ma dla mnie żadnego znaczenia,a
        że takie logo mam,żeby było ciekawiej.
    • badacz.teorii.spisku Re: Czy TUSK to nazwiska żydowskie,czy kaszubskie 18.09.05, 20:10
      Osobiście jednak watpię,czy kaszubska linia Tusków jest spokrewniona z
      zasłuzona linnią zydowską Tusków z Bełchatowa,więcej informacji mozna uzyskać w
      googlach wrzucając do wyszukiwarki np. Chaim Tuska lub Mendela Tuska,Israel
      Tusk to zdajsie syn Chaima.
      Więcej informacji mozna cy było uzyskac tez na tem temat w jakiejś żydowskiej
      agendzie na terenie Polski zajmujacej dziejami polskich Żydów.Faktem jest że
      Żydzi Tuskowie zasłuzeni byli dla Bełchatowa.
      • aaniia Re: Czy TUSK to nazwiska żydowskie,czy kaszubskie 18.09.05, 20:13
        i dotarli do Gdanska???
        • kropekuk Kto wie? Po wojnie ludzi wszedzie rzucalo, do 18.09.05, 20:17
          Belchatowa tez nie mieli po co wracac - Zyd nie Zyd, komuna wszystkich
          znacjonalizowala:))))
          • badacz.teorii.spisku Re: Kto wie? Po wojnie ludzi wszedzie rzucalo, do 18.09.05, 20:30
            do szpiku kości.
        • badacz.teorii.spisku Re: Czy TUSK to nazwiska żydowskie,czy kaszubskie 18.09.05, 20:19
          To raczej nie mozliwe,choc rodziny kiedyś dużo wędrowały za chlebem i
          pieniędzmi.
          W Izraelu też zyje rodzina o nazwisku Tusk i co z tego?
          A tak w ogóle to moglibysmy mieć w końcu mądrego Prezydenta,może być nawet z
          narodu wybranego,mnie to nie przeszkadza.
    • malaszaramysz A co to ma za znaczenie? 18.09.05, 20:18
      Może eskimoskie?
      • kropekuk Dla geneologii napewno ma. A czy ma dla 18.09.05, 20:22
        prezydentury? Gdyby nie 3x15, za to max.10% podatku korporacyjnego to moze bym
        trzymal kciuki za Tuska, ale to kopiowanie Rosji w diametralnie odmiennych
        warunkach jakos bardzo mi sie nie podoba:))))))
        • badacz.teorii.spisku Re: Dla geneologii napewno ma. A czy ma dla 18.09.05, 20:29
          Zgodzę się z Toba,ale np. w USA ma,przypomnij sobie kontrkandydata Busha na
          Prezydenta,ponoc jego dziadkowie byli z Polski,nawet macewy pokazali,ale czy to
          prawda?
      • gauche Ja np. wolałbym, aby mój prezydent był Polakiem 18.09.05, 20:26
        czy to zbyt wygorowane żadania?
        • badacz.teorii.spisku Re: Ja np. wolałbym, aby mój prezydent był Polaki 18.09.05, 20:48
          Z pewnością wszyscy jesteśmy Polakami.
          • gauche Re: Ja np. wolałbym, aby mój prezydent był Polaki 18.09.05, 23:14
            Ja -tak. Ty- nie wiem.
    • asienka32 Do Gdańska po wojnie spływała ludność polska 18.09.05, 20:21
      z kresów wschodnich.
      Raczej więc nazwisko ma rodowód wschodni.
      A prawdziwego Żyda mamy w całym Gdańsku mamy jednego. Zgadnijcie kto to... :)))
      • badacz.teorii.spisku Re: Do Gdańska po wojnie spływała ludność polska 18.09.05, 20:26
        Nie cgodzę się z Tobą,raczej napływała ludność z całej Polski,a kresowiacvy
        stanowili jakąś tam część.
        • asienka32 Żydów tutaj raczej nie ma ... 18.09.05, 20:34
          jedyny ślad po nich to stary cmentarz w Sopocie.

Ale upieram się, ze obok garstki rodowitych Gdańszczan reszta to ludność
          napływowa ze wschodu.
          • badacz.teorii.spisku Re: Żydów tutaj raczej nie ma ... 18.09.05, 20:39
            Ale Gmina Żydowska jest w Gdańsku i to aktywna.Ci ze wschodu,to juz prawie
            wymarłe pokolenia.
            Wez pod uwage Kaszybów,Kociewiaków,Borowiaków,którzy tez napłyneli do Gdańska z
            całego Pomorza.
            • asienka32 Re: Żydów tutaj raczej nie ma ... 18.09.05, 20:47
              Chyba nie taka aktywna skoro nic o niej nie słyszałam. Już lepiej wiem gdzie
              jest w Gdańsku meczet.
              Dużo aktywniejsi są antysemici :)a oni zazwyczaj walczą z wirtualnymi Żydami.
              • badacz.teorii.spisku Re: Żydów tutaj raczej nie ma ... 18.09.05, 21:01
                asienka32 napisała:

> Chyba nie taka aktywna skoro nic o niej nie słyszałam. Już lepiej wiem gdzie
                > jest w Gdańsku meczet.
                > Dużo aktywniejsi są antysemici :)a oni zazwyczaj walczą z wirtualnymi Żydami.
                Jest,jest i to spora Gmina,ma nadzieję,ze nie uważasz mnie ani za wirtualnego
                antysemitę,ani wirtualnego Żyda?,często bywa tak,że ci jedni i drudzy to te
                same wirtualne osoby.
                • asienka32 Re: Żydów tutaj raczej nie ma ... 18.09.05, 21:09
                  Mam nadzieje ze nie jestes antysemitą /ani wirtualnym ani rzeczywistym/ a to
                  czy ktoś jest Żydem czy nie zupełnie mnie nie obchodzi.
                  Zresztą najwięcej antysemitów to ci którzy Żyda na oczy nie widzieli :)))
                  Ps. W którym miejscu jest gmina żydowska???
                  • badacz.teorii.spisku Re: Podobno Żydzi poznają się na odległość 18.09.05, 21:31
                    asienka32 napisała:

> Mam nadzieje ze nie jestes antysemitą /ani wirtualnym ani rzeczywistym/ a to
                    > czy ktoś jest Żydem czy nie zupełnie mnie nie obchodzi.
                    > Zresztą najwięcej antysemitów to ci którzy Żyda na oczy nie widzieli :)))
                    > Ps. W którym miejscu jest gmina żydowska???

Wiesz nie wiem,ale jest napewno,musisz weść na stronę Związku Gmin Wyznaniowych.

Tuska widziałem w czasach agonii UW i wyłomu jego grupy do Płażyńskiego,był
                    chyba z 5 metrów o de mnie,dziwnie patrzył na mnie, nie wiem kogo widział we
                    mnie,wszak jestem "100% Polakiem jak wszyscy zresztą",nie wiem co odkrył we
                    mnie,może Żyda?.
                    Przyznam sie,że nie lubię Liberałów,a naturę mam Galicyjskiego Konserwatysty to
                    po dziadkach.
                    A z Chaimem i Mendelem i Israelem Tuskami z Bełchatowa, to Tusk niech się sam
                    martwi, to byli zacni bełchatowscy Żydzi.
                    • asienka32 Może się patrzył, bo miałeś na głowie liścia :))) 18.09.05, 21:39
                      nie sądzę żeby akurat on oceniał ludzi pod kątem pochodzenia żydowskiego.
                      A liberałowie są w porzadku, ale pod warunkiem, że nie są promowani przez
                      slużby specjalne...
                      Tylko czy w Polsce istnieje liczące się ugrupowania bez złużb w tle???
                      Pytanie retoryczne...
                      • badacz.teorii.spisku Re: Może się patrzył, bo miałeś na głowie liścia 18.09.05, 21:48
                        Niestety nie.
                        • asienka32 Re: Może się patrzył, bo miałeś na głowie liścia 18.09.05, 21:52
                          niestety nie miałeś liścia
                          czy
                          niestety nie ma ugrupowania bez zwiazku ze służbami?
          • waldi31 Nie Żyd nie Mason nie Cyklista tylko Polacy... 18.09.05, 20:44
            Sami sobie gotują taki los popierając i wybierając matołów na posłów
            A jakie znaczenie ma to czy Tusk to żydowskie nazwisko czy polskie
            Ważne żeby ludzie potrafili ocenić czy to matoł czy człowiek potrafiący
            odmienić rzeczywistość w kraju.
            Moim zdaniem Tusk i PO nic nie potrafi zmienić w kraju
    • i-love-china Odpowiedz na Twoje pytanie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 18.09.05, 20:43
      Es ist besser, mit einem Juden zu verlieren, als mit einem Katholiken zu
      finden.
      • badacz.teorii.spisku Re: Odpowiedz na Twoje pytanie!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 18.09.05, 20:49
        Przetłumacz,nie wszyscy znają niemiecki,a tym bardziej chiński.
        • i-love-china Tlumaczonko.......... 18.09.05, 21:16
          Lepiej z Zydem zgubic niz z katolikiem znalezc......
    • vaterland24 Re: Czy TUSK to nazwiska żydowskie,czy kaszubskie 18.09.05, 22:59
      Żydzi byli,ale czy sa kaszubskie Tuski?
      Z doświadczenia wiem,że rodzinę zwłaszcza na Kaszubach reprezentuje licznie
      rozrodzony klan rodzinny,rzadko się zdarza mała rodzina,np. nazwisko Detlaf
      jest bardzo na Kaszubach rozpowszechnione,a Tusk?,ilu Tusków jest na Kaszubach?
    • lpr_rasta ej stary cygańskie i masońskie mówię ci 18.09.05, 23:19
      a tusk to wielkki budowniczy katedr...
    • freemason Wiadomość z Warszawy 19.09.05, 00:25
      Czytając poniższy ustęp miałem uczucie deja vu - tak podobne są fobie
      dzisiejszych narodowców do lęków ND-ecji (z tą różnicą, że przed Żydzi w Polsce
      jednak występowali):

"Dziennikarze prasy narodowej wyszperali mianowicie, że parcelę nr 145 na samym
      narożniku alei Niepodległości z placem Narodowym sprzedano nie komu innemu,
      tylko Perecowi Tusk z zamożnej rodziny kupieckiej. Słuchajacie, słuchajcie,
      mieszkańcy Mokotowa: Żyd na rogu Niepodległości z placem Narodowym!

Potem wybuchła wojna, przyszli Niemcy, aleję Niepoległości nazwali
      Nordsüdallee, nic nie pozostało ani po rodzinie Tusk, ani po placu Narodowym".

(na podstawie książki Jerzego Kasprzyckiego - "Korzenie Miasta - Mokotów i
      Ochota", s. 289)

Smutne to zakończenie.
      • badacz.teorii.spisku Re: Żydzi Tuskowie rozrodzeni byli w Polsce 19.09.05, 22:17
        narożniku alei Niepodległości z placem Narodowym sprzedano nie komu innemu,
        > tylko Perecowi Tusk z zamożnej rodziny kupieckiej. Słuchajacie, słuchajcie,
        > mieszkańcy Mokotowa: Żyd na rogu Niepodległości z placem Narodowym!
        >
        > Potem wybuchła wojna, przyszli Niemcy, aleję Niepoległości nazwali
        > Nordsüdallee, nic nie pozostało ani po rodzinie Tusk, ani po placu
        Narodowym".

Tusk to napewno nie kaszubskie nazwisko.

Tow. Kszubsko-Pomoeskie to dziwna wlegarnia Liberałów.

Biedny Chaim Tusk,Żyd Filantrop z Bełchatowa.
        • badacz.teorii.spisku Re: Żydzi Tuskowie rozrodzeni byli w Polsce 19.09.05, 22:25
          badacz.teorii.spisku napisał:

> narożniku alei Niepodległości z placem Narodowym sprzedano nie komu innemu,
          > > tylko Perecowi Tusk z zamożnej rodziny kupieckiej. Słuchajacie, słuchajci
          > e,
          > > mieszkańcy Mokotowa: Żyd na rogu Niepodległości z placem Narodowym!
          > >

> > Nordsüdallee, nic nie pozostało ani po rodzinie Tusk, ani po placu
          > Narodowym".
          >
          > Tusk to napewno nie kaszubskie nazwisko.
          >
          > Tow. Kszubsko-Pomoeskie to dziwna wlegarnia Liberałów.
          >
          > Biedny Chaim Tusk,Żyd Filantrop z Bełchatowa.
          Sam jestem Zydem,ale galicyjskim,a Liberałów nie cierpię,możecie na mnie
          pluć,ale nie wszyscy Zydzi,a zwłaszcza Ci dobrze urodzeni ze starych
          konserwatywnych domów to łobuzy.
      • ile-de-france Re: Wiadomość z Warszawy 20.09.05, 09:08
        freemason napisał:

> > "Dziennikarze prasy narodowej wyszperali mianowicie, że parcelę nr 145 na
        samym
        >
        > narożniku alei Niepodległości z placem Narodowym sprzedano nie komu innemu,
        > tylko Perecowi Tusk z zamożnej rodziny kupieckiej. Słuchajacie, słuchajcie,
        > mieszkańcy Mokotowa: Żyd na rogu Niepodległości z placem Narodowym!
        >
        > Potem wybuchła wojna, przyszli Niemcy, aleję Niepoległości nazwali
        > Nordsüdallee, nic nie pozostało ani po rodzinie Tusk, ani po placu
        Narodowym".
        > Smutne to zakończenie.

I co z tego jełopie,że Perec Tusk,miał plac w W-wie?,Tusk i tak wygra wybory,a
        potem dobierzemy się wam do zada,pieprzeni Rydzykowcy ,NOPowcy.
    • badacz.teorii.spisku Re:Chaim,Mendel,Israel Tuskowie,zacni bełchatowscy 19.09.05, 10:26
      Żydzi,filantropi i fabrykanci w grobie sie przewracają.
    • asienka32 Re: Czy TUSK to nazwiska żydowskie,czy kaszubskie 19.09.05, 22:29
      Nie Tow. Kaszubsko-pomorskie tylko Zrezszenie kaszubsko-pomorskie i zupełnie
      porządni ludzie się wokół niego kręcą.
      Kilku znam osobiście.
      • badacz.teorii.spisku Re: Czy TUSK to nazwiska żydowskie,czy kaszubskie 19.09.05, 22:44
        asienka32 napisała:

> Nie Tow. Kaszubsko-pomorskie tylko Zrezszenie kaszubsko-pomorskie i zupełnie
        > porządni ludzie się wokół niego kręcą.
        > Kilku znam osobiście.
        >
        A mówiłas,że nie wiesz ,gdzie jest Gmina Zydowska w Gdańsku,pytasz się mnie?
        Mam austriacki tytuł arystokratyczny,a Kongresowiaków cenię,jako młodszych
        braci w wierze,którym jednak nauk potrzeba,trzeba im dużo jednak się uczyć,jak
        mawiał Lenin,który dla mnie jest ludobójcą,ale w tym jednym przypadku miał
        rację.

Ludzie w Polsce o jednym zapomnieli tzw Konsewatyzimie Galicyjskim,zwał jak go
        zwał,ale polegał on na krytycznym podejściu do meritum sprawy,a to sedno.

Tusk.może jest i niezły,widziałem Go z 5 metrów,gały wybałuszył na mnie,a jak
        Go pytałem,to robił uniki i nic nie odpowiedział, szczwany Kongresowiak,ale tak
        mu sie wydaje,myśli,że zbycie daje mu wygraną.
        Niech wygra,ale co potem?????????.

Stary żydowski kawał!!!!,co potem?????.
        Młopdszy brat,pyta się starszego,który,akurat wzion slub!!!,a co Było po
        slubie.6tak w skrucie poeiem,co starszy odpowiedział.

Co było potem,było i przedtem!!!!!!!!!!!!1
        cha,cha,cha.......
        Fajne nieprwdaż.......

• freemason Re: Czy TUSK to nazwiska żydowskie,czy kaszubskie 20.09.05, 00:31

robił uniki i nic nie odpowiedział, szczwany Kongresowiak,

Tusk to chyba Prusak a nie Kongresowiak:)
    • marbaran [...] 19.09.05, 22:34
      Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
      • badacz.teorii.spisku Re: Czy Tusk spłaci Religę? 19.09.05, 22:55
        marbaran napisała:

> Dlaczego to zostało skasowane???
        >
        > Czy Tusk spłaci długi Religi?
        Akurat to nie ma większego znaczenia,spłaci czy nie spłaci?????
        jego cyrk,jego małpy!!!!!!!!!!!!!!!!!
        • x2468 Re: Czy Tusk spłaci Religę? 19.09.05, 23:51
          Sprawdz w indeksie nazwisk
          Zydowskich.www.avotaynu.com/books/MenkNames.htm :Niestety mam przykra
          wiadomosc.Tuska tam niema.Natomiast jest Kaczynski.
        • toja131 Re: Czy Tusk spłaci Religę? 20.09.05, 11:51
          Dla kogo nie ma to nie ma. Dla mnie ma i to kolosalne - Religa jest mi winien
          ponad 3 tysiące. A takich jak ja jest więcej.
      • zawacki.and.zawacki Napewno nie polskie 22.09.05, 16:18
    • pomruk A jakie? 19.09.05, 23:58
      A jakie to ma znaczenie, jakiego pochodzenia jest nazwisko? Wytłumaczcie mi w
      przystępny sposób, bo mogę nie zrozumieć.
      • x2468 Re: A jakie? 20.09.05, 00:07
        Dla mnie rowniez nie ma.Ma natomiast dla zatapiaczy Platformy.Zreszta mniejsza o
        Platforme.Moze ich troche zaboli?Zawsze czujni agenci sekty torunko-wszawej
        siegaja do argumentu o niewlasciwym pochodzeniu wroga.Dzisia kolejny raz ruszyli
        do ataku tym razem padlo na Tuska.Zleceniodawca jest oczywiscie "etniczne
        czysty" rydzyk.Moze ,jesli zajza do indeksu,i zobacza nazwiska Zydow,troche
        otrzezwieja.Przeciez rowniez Jankowski to dobre Zydowskie nazwisko.Jak dobrze
        poszukac to znajdzie sie tam nazwiska paru innych "dobrze poinformowanych"
        • x2468 Re: A jakie? 20.09.05, 07:14
          To ktore nazwisko jest Zydowskie.
    • golota20 Re: Czy TUSK to nazwiska żydowskie,czy kaszubskie 20.09.05, 08:10

> Pytam sie bo nie wiem co sądzić.
      > Żyli w Polsce Żydzi o tym nazwisku i to znana rodzina przedsiębiorców z
      > Bełchatowa Chaima Mendel i Israela Tusk.
      > W dziejach Bełchatowa znani i zapisani,Chaim Tusk był fabrykantem,zatrudniał
      > 60 ludzi,były i inne rodziny żydowskie jak Tusk v. Sieradzki-czyli Tusk z
      > Sieradza.
      > Pomorze i Kaszuby to zupełnie odrebne rejony,ale i tam nie brakowało ŻZZydów
      > zwłaszcza w Wolnym Mieście Gdańsku.

Jak Zyd to nadaje sie na prezydenta.
    • otawszczyk Re: Czy TUSK to nazwiska żydowskie,czy kaszubskie 20.09.05, 09:17
      A Giertych albo Bender to nazwiska slowianskie czy kurpiowskie?
      • maaac Re: Czy TUSK to nazwiska żydowskie,czy kaszubskie 20.09.05, 09:25
        Czysto polskie. Wiadomo bowiem, o tym kto jest swój, a kto obcy to ....
        decyduje.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka