Dodaj do ulubionych

Po co Polakom szpitale ? i nie tylko

08.10.05, 08:50
Należy się leczyć samemu i to w prywatnych szpitalach , za prywatne
pieniądze, a nie za pieniądze odprowadzane do ubezpieczenia zdrowotnego *
Po co Polakom państwowe uczelnie wyższe ?
Przecież Polakom nie jest potrzebne wykształcenie *
Przecież Polska nie potrzebuje ludzi wykształconych*
aby być bezrobotnym nie trzeba przecież być koniecznie wykształconym *
Po co wogóle są potrzebni Polacy ?

Obserwuj wątek
    • incognitto Re: Po co Polakom szpitale ? i nie tylko 08.10.05, 08:52
      9111951u napisała:

> Należy się leczyć samemu i to w prywatnych szpitalach , za prywatne
      > pieniądze, a nie za pieniądze odprowadzane do ubezpieczenia zdrowotnego *
      > Po co Polakom państwowe uczelnie wyższe ?
      > Przecież Polakom nie jest potrzebne wykształcenie *
      > Przecież Polska nie potrzebuje ludzi wykształconych*
      > aby być bezrobotnym nie trzeba przecież być koniecznie wykształconym *
      > Po co wogóle są potrzebni Polacy ?

zeby mial kto do urn chodzić:))
      • 9111951u Re: Po co Polakom szpitale ? i nie tylko 08.10.05, 08:53
        i żeby Polacy byli dumni z Polski nie zapomnij o tym *
      • bbombel_reaktywacja Re: Po co Polakom szpitale ? i nie tylko 08.10.05, 14:19
        Czy taka miała być Polska, IIIRP?
        Czy oto walczyła Solidarność 80?
    • 9111951u Re: Po co Polakom szpitale ? i nie tylko 08.10.05, 08:59
      Po co Polacy po 60 tym roku zycia pałetają się po Polsce zamist leczyć się
      samemu ?
      • incognitto Re: Po co Polakom szpitale ? i nie tylko 08.10.05, 09:00
        9111951u napisała:

> Po co Polacy po 60 tym roku zycia pałetają się po Polsce zamist leczyć się
        > samemu ?

a jak już sie pałętaja to po lesie...
        niech przynajmniej zioła zbierają:))
        • 9111951u Re: Po co Polakom szpitale ? i nie tylko 08.10.05, 09:03
          wolałbym aby raczej ziółek nie wybierali *
      • dragger A ja sie zapytam tak... 08.10.05, 19:01
        Jezeli nie ma pieniedzy na to, zeby KAZDEMU zapewnic KAZDA, NAJLEPSZA MOZLIWA terapie w przypadku KAZDEJ choroby - to co wtedy? Jezeli masz ograniczone srodki to zawsze staniesz przed dylematem: zaplacic za np. drogie leczenie geriatryczne czy za onkologie dla mlodych?

Przykro mi - c'est la vie. W sytuacji, gdy nie ma szans zeby wystarczylo wszystkiego dla wszystkich bedzie tak, ze pewien koszyk bedzie dla wszystkich a to, co ponadto to juz z wlasnej kieszeni. I zawsze bogatszego bedzie stac na lepsza opieke niz biednego..
        • franciszekszwajcarski Re: A ja sie zapytam tak... 11.10.05, 07:47
          pieniądze to nie problem. zawsze można dodrukować. w imie narodu.
    • joannabarska Re: Po co Polakom szpitale ? i nie tylko 08.10.05, 09:06
      9111951u napisała:

> Należy się leczyć samemu i to w prywatnych szpitalach , za prywatne
      > pieniądze, a nie za pieniądze odprowadzane do ubezpieczenia zdrowotnego *
      > Po co Polakom państwowe uczelnie wyższe ?
      > Przecież Polakom nie jest potrzebne wykształcenie *
      > Przecież Polska nie potrzebuje ludzi wykształconych*
      > aby być bezrobotnym nie trzeba przecież być koniecznie wykształconym *
      > Po co wogóle są potrzebni Polacy ?
      > ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
      I po co Polsce 9111951u ?
      • 9111951u Re: Po co Polakom szpitale ? i nie tylko 08.10.05, 10:26
        joasiu na dodatek barska
        no widzisz, po ty by w Polsce rosły zioła, a nie ziółka !
        czego najlepszym przykładem chłopcy po wumlu *
      • alka47 Re: Po co Polakom szpitale ? i nie tylko 08.10.05, 10:34
        brawo joanna
    • asienka32 Po co Polakom zadłużone i nierentowne 08.10.05, 10:32
      szpitale, skorumpowani lekarze, którzy pracują jednocześnie na pięciu
      ośmiogodzinnych etatach + prywatny gabinet, lekarze, którzy w ramach niby-
      bezpłatnej i kiepsko oplacanej służby zdrowia zbijają wielkie fortuny.
      Po co komu służba zdrowia, w której na operację czeka się pół roku /chyba, że
      da się w łape równowartość takiej samej operacji w prywatnym szpitalu/.
      Po co komu publiczna służba zdrowia, na którą placi się rocznie 8% dochodów,a i
      tak w razie choroby korzysta z prywatnej porady.
      Po co komu publiczna służba zdrowia, która tonie w długach podczas gdy wszelkie
      firmy prywatne robiące interesy z pastwowymi szpitalami i
      przychodniami /farmaceutyczne czy handlujące sprzętem/ zbijają wielką kasę.
      • bebe3 Re: Po co Polakom zadłużone i nierentowne 08.10.05, 10:54
        asienka32 napisała:

> szpitale, skorumpowani lekarze, którzy pracują jednocześnie na pięciu
        > ośmiogodzinnych etatach + prywatny gabinet, lekarze, którzy w ramach niby-
        > bezpłatnej i kiepsko oplacanej służby zdrowia zbijają wielkie fortuny.
        > Po co komu służba zdrowia, w której na operację czeka się pół roku /chyba, że
        > da się w łape równowartość takiej samej operacji w prywatnym szpitalu/.
        > Po co komu publiczna służba zdrowia, na którą placi się rocznie 8% dochodów,a i

Asieńko, lubię cię:)
        >
        > tak w razie choroby korzysta z prywatnej porady.
        > Po co komu publiczna służba zdrowia, która tonie w długach podczas gdy wszelkie
        >
        > firmy prywatne robiące interesy z pastwowymi szpitalami i
        > przychodniami /farmaceutyczne czy handlujące sprzętem/ zbijają wielką kasę.
        >
      • swan_ganz jesteś żywym dowodem Asieńko, że zdolność do 08.10.05, 11:58
        bezmyślnego przebierania paluszkami po klawiturze nie zastąpi jednak
        inteligentnej myśli...
        • asienka32 A co jesteś lekarzem i prawda zabolała? 08.10.05, 12:46
          • bebe3 Re: A co jesteś lekarzem i prawda zabolała? 08.10.05, 12:54
            Asienka ma racje wystarczy popatrzeć na zasady przyznawania kredytu w bankach
            Lekarze nie muszą przedstawiać zaświadczenia o zarobkach:) Ciekawe dlaczego?
            A popatrzmy na studia Dla kogo są te "niepłatne" studia państwowe?
            Dla biednego dziecka z małej mieściny? Kto zapłaci za jego akademik, jedzenie, czy
            ogólnie utrzymanie?
            Nie, on musi znaleźć pracę i iść na płatne wieczorowe.
            Dzienne, studia niepłatne są dla bogatszych, których majętni rodzice utrzymaja
            przez 5 lat
            • swantevit Koscioły trzeba jakos zapełnic 08.10.05, 13:00
              i kler utrzymac..
            • asienka32 Tu na forum droga bebe nie liczą się argumenty 08.10.05, 13:01
              tylko skojarzenie z nickiem.
              JA ma prawicowe gospodarczo i konserwatywne poglądy, co się niektórym
              socjalistom i postępowcom nie podoba i nie zadając sobie trudu żeby przeczytać
              post, rzucają inwektywy.
              No i wniosek na koniec, że to prawica zionie nienawiścią i zacietrzewieniem...
              Ale cóż, przywykłam i nawet czasem mnie to bawi.
              • bebe3 Re: Tu na forum droga bebe nie liczą się argument 08.10.05, 13:15
                asienka32 napisała:

> tylko skojarzenie z nickiem.
                > JA ma prawicowe gospodarczo i konserwatywne poglądy, co się niektórym
                > socjalistom i postępowcom nie podoba i nie zadając sobie trudu żeby przeczytać
                > post, rzucają inwektywy.
                > No i wniosek na koniec, że to prawica zionie nienawiścią i zacietrzewieniem...
                > Ale cóż, przywykłam i nawet czasem mnie to bawi.

A ja mam prawicowe gospodarczo i liberalne poglądy
                Gospodarka ma być zdroworozsądkowa. To niedopuszczalne,że osoba pracująca po
                kilkanaście godzin dziennie musiała oddać prawie połowę swych zarobków
                bumelantowi, który po szkole podstawowej zaczął pić i robić dzieci
                A liberalne poglądy można ująć w jednym zdaniu. Każdy może żyć jak chce jeśli
                krzywdy swym postępowaniem nie czyni krzywdy
                • asienka32 Re: Tu na forum droga bebe nie liczą się argument 08.10.05, 13:18
                  To niedopuszczalne,że osoba pracująca po
                  > kilkanaście godzin dziennie musiała oddać prawie połowę swych zarobków
                  > bumelantowi, który po szkole podstawowej zaczął pić i robić dzieci

Nic dodać nic ując.
                  A w kwestii liberalnych poglądów to zgadzam się, ze każdy ma prawo życ według
                  własnych zasad, trzeba tylko zdefiniować i usztywnić pojęcie krzywdy.
                  Bo liberalizm mi się kojarzy własnie z przesuwaniem granicy krzywdy zgodnie z
                  modą.
                  • bebe3 Re: Tu na forum droga bebe nie liczą się argument 08.10.05, 13:22
                    > Bo liberalizm mi się kojarzy własnie z przesuwaniem granicy krzywdy zgodnie z
                    > modą.

Jakis przykład?
                    • asienka32 Re: Tu na forum droga bebe nie liczą się argument 08.10.05, 13:26
                      1. Aborcja
                      2. Adopcja dzieci przez homoseksualistów
                      3. Małżeństwa homoseksualne
                      4. Eutanazja
                      ... czyli wszystkie ostatnio modne.

Kiedys nie do pomyślenia
                      • bebe3 Re: Tu na forum droga bebe nie liczą się argument 08.10.05, 13:30
                        asienka32 napisała:

> 1. Aborcja
                        > 2. Adopcja dzieci przez homoseksualistów
                        > 3. Małżeństwa homoseksualne
                        > 4. Eutanazja
                        > ... czyli wszystkie ostatnio modne.
                        >
                        > Kiedys nie do pomyślenia

I na to też patrzę pod kontem czy robiąc to czynię krzywdę innym czy nie
                        Bo jaką krzywdą innym jest moja decyzja,że chcę umrzeć wcześniej i oszczędzić
                        sobie bólu i moim najbliższym?
                      • 9111951u Re: Tu na forum droga bebe nie liczą się argument 08.10.05, 18:23
                        i liberalizm zwłszcza dla ludzi po 60-tce, oraz słuchaczy RM *
                        • emeryt-z-kraju Re: Tu na forum droga bebe nie liczą się argument 08.10.05, 18:30
                          Jak mam to rozumieć?
                        • 9111951u Re: Tu na forum droga bebe nie liczą się argument 09.10.05, 15:15
                          wystarczy poczytać, wątki o ludziach , którzy słuchają RM a zrozumiesz jak
                          niektórzy rozumieją swój liberalizm .
            • swan_ganz Kształt systemu edukacyjnego to też wina lekarzy? 09.10.05, 12:09
              powiedz które banki nie wymagają zaświadczeń od lekarzy?
              Głoopoty wygadujesz - lekarze dostają kredyty na takich samych warunkach jak
              nauczyciele czy kominiarze..
          • swan_ganz lekarze nie żyją by leczyć a leczą by żyć... 08.10.05, 13:11
            rozumiesz różnicę??
            • asienka32 Ja im nie bronię prawa do godnych dochodów 08.10.05, 13:15
              ale niekoniecznie w systemie łapówkarskim.

Jakoś piekarnie są prywatne, chleb tani i nikt nie umiera na schodach z głodu.
              Wszystko co panstwowe jest drogie, żle zarządzane i na fatalnym poziomie.
              • swan_ganz Zgadza się. Znasz lekarza który protestuje 08.10.05, 13:48
                przeciwko prywatyzacji??
                Społeczeństwo stawia zdrowie wysoko, nazywa je wprost bezcennym dobrem...a
                płaci lekarzom tak jak płaci, znaczenie mniej niż np; hydraulikowi z
                administracji. Posługując się logiką wychodzi na to, że bardziej cenicie (jako
                społeczeństwo) udrożnione rury kanalizacyjne niż sprawny układ krwionośny....

Wytłumacz mi dlaczego lekarz (z jedynką) w tym kraju zarabia ok. 1000 zł
                na pełnym etacie w szpitalu a np; taki sam lekarz w Angli 4500 funtów? W
                Niemczech - 5000 Euro. Na Litwie - 2000 Euro. W Czechach - 3500Euro. Słowacja -
                2000 Euro. Nie znajdziesz takiego kraju gdzie płaci się lekarzom za ich pracę
                mniej niż w Polsce. Nawet w Ghanie czy Haiti lekarze mają 500USD
                miesięcznie.
                • bebe3 Re: Zgadza się. Znasz lekarza który protestuje 08.10.05, 13:51
                  Słusznie , lekarze powinni zarabiać dużo, ale i odprowadzać zgodne z tymi
                  zarobkami podatki. Oraz odpowiadać zgodnie z prawem za swoje błędy:)
                  • swan_ganz a w tej chwili nie odpowiadają?? n/t 08.10.05, 13:55
                    • bebe3 Re: a w tej chwili nie odpowiadają?? n/t 08.10.05, 14:01
                      Nie! Nie odpowiadają za narzędzia zostawione w ciele, za zoperowaną nie tą nogę
                      co trzeba itp
                      Słynny przypadek, gdy na zdjęciu RTG widać zostawioną igłę chirurgiczną, a nie
                      można wśród lekarzy znaleźć eksperta który by podpisał że..... na zdjęciu widać
                      igłę chirurgiczną.
                      Jeśli już sądy orzekną winę lekarza płaci...szpital, czyli my wszyscy leczący się.
                      A lekarz powinien zarabiać dużo i ubezpieczyć się na takie przypadki
                      • swan_ganz Bo to szpital wykupuje ubezpieczenie dla 08.10.05, 14:21
                        swoich prcowników. Na szczęście....Bo gdyby było inaczej - lekarze biegali by
                        boso do pracy. Szczególnie zimą byłoby jakoś tak głupio .....
                        Nie napiszę, że wszystko w ochronie zdrowia jest w porządku bo nie jest.
                        Właśnie prywatyzacja mogłaby ustawić właściwe relacje; lekarz - pacjent -
                        ubezpieczyciel/płatnik.

Obecny system opieki zdrowotnej opiera się na niewolniczym wykorzystywaniu
                        personelu medycznego. Korzyści z takiego stanu rzeczy ma niewielu; wąskie grono
                        tych co ich nazywacie; mafią ordynatorsko-profesorsko-medyczną.
                        Zwykły "biały" szaraczek by przeżyć i utrzymać rodzinę musi zapieprzć na trzech
                        etatach. I nie naraz - Asiu - tylko po kolei. Pretensje o kształt opieki
                        zdrowotnej w kraju nie należy więc do lekarzy kierować.
                        I jeszcze jedno; w środowisku medycznym nie ma obaw przed weryfikcją zawodową.
                        Powiem więcej; wielu lekarzy z radością się jej poddaje wyjeżdżając do pracy w
                        normalnym kraju.
                        • 9111951u Re: Bo to szpital wykupuje ubezpieczenie dla 09.10.05, 15:50
                          weryfikacja, Ty liberał chcesz weryfikować ?
                          • swan_ganz tylko od strony profesjonlizmu czy wiedzy.... 09.10.05, 16:03
                            i nie ja tylko "wolny rynek". Nie ma więc co się podniecać tak bardzo p.Kaczor..
                            • 9111951u Re: tylko od strony profesjonlizmu czy wiedzy.... 09.10.05, 16:31
                              a gdzie Ty widziałeś wolny rynek ? bo ja nigdzie na świecie w zakresie słuzby
                              zdrowia jeszcze równej konkurencji nie widziałem*
                • asienka32 To głównie lekarze blokują reformy służby zdrowia 08.10.05, 14:06
                  bo oni mają największy interes w patologii.
                  Wolny rynek zweryfikuje ich przydatność do pracy i tego się boją.
                  • 9111951u Re: To głównie lekarze blokują reformy służby zdr 08.10.05, 17:59
                    asienko jak policjant jest zły to zmień policjanta, a nie to co ludzie swą
                    cięzką pracą wyracowali, chyba, że uważasz, iz każde pokolenie musi same sobie
                    wybudować nowe drogi, wodociągi, kanalizacje, mosty, infrasrtykturę graniczną
                    itp. a ludziom po 60 nic się od ciebie nie nalezy, a już na pewno nie leczenie !
                    • dragger a jezeli kasy dla wszystkich nie starcza 08.10.05, 19:06
                      i mozemy albo dac wiecej na przedluzanie zycia ludziom w wieku b. podeszlym albo ratowac zycie mlodych - co wybrac?

Takie pytania musza sie pojawic. I nie ma od nich ucieczki - bo nie wystarczy dla wszystkich na wszystko.
                      • emeryt-z-kraju Re: a jezeli kasy dla wszystkich nie starcza 08.10.05, 19:27
                        Dragger: a czy tego pytania nie powinismy sobie zadać wtedy gdyśmy was płdzili?
                        • sierzant_nowak Re: a jezeli kasy dla wszystkich nie starcza 08.10.05, 20:12
                          Ale te pytania nie sa jakims manifestem politycznym czy swiatpogladowym - tak jest rzeczywistosc. To jest ekonomia - nie stac panstwa na zapewnienie kazdemu kazdej terapii...

A skoro nie stac na wszystko, to trzeba wybierac. Wybory sa trudne, ale nie ma innego wyjscia - TRZEBA ich dokonac...

To troche tak, jakby np. w funduszu Ministerstwa Zdrowia, ktory jest uzywany do specjalnej pomocy w specjalnych okazjach zostal ostatnie 10.000 zlotych. I zglosili sie po pomoc dwaj chorzy na nowotwor - 65-latek i 20-latek. Ktoremu dac, jezeli nie starczy dla obu?
                          • emeryt-z-kraju Re: asierżant_nowak 08.10.05, 20:37
                            A dlaczego dać 20 latkowi? Bo: 1,2,3 itd wymień powody?
                            Ja na te lekarstwa zarobiłem on nie?
                            • sierzant_nowak Re: asierżant_nowak 08.10.05, 20:59
                              > A dlaczego dać 20 latkowi? Bo: 1,2,3 itd wymień powody?
                              > Ja na te lekarstwa zarobiłem on nie?

A w ktorym miejscu ja napisalem, ze uwazam za oczywiste ze nalezy dac 20-latkowi? Dlaczego Ty atakujesz mnie tylko dlatego, ze pokazuje ze takie dylematy istnieja nie ma sie co oszukiwac ze ich nie ma?
                          • emeryt-z-kraju Re: a jezeli kasy dla wszystkich nie starcza 08.10.05, 20:47
                            Sierzant jak tak nie myślę ja tylko usiłuję myśleć twoimi katgoriami, ale
                            jeżeli jesteś sierżantem to morze być za trudne.
                            • sierzant_nowak Re: a jezeli kasy dla wszystkich nie starcza 08.10.05, 21:00
                              > Sierzant jak tak nie myślę ja tylko usiłuję myśleć twoimi katgoriami, ale
                              > jeżeli jesteś sierżantem to morze być za trudne.

czy zamiast dyskutowac bedziemy sobie teraz przycinac? Dlaczego mnie atakujesz? Przeciez ja w zadnym wypadku nie powiedzialem "eutanazja dla wszystkich powyzej 60-go roku zycia"! Pisze tylko o tym, ze zarzadzajacy pieniedzmi na opieke zdrowotna staja przed takimi dylematami. I ze sa to dylematy cholernie trudne...
                              • emeryt-z-kraju Re: a jezeli kasy dla wszystkich nie starcza 08.10.05, 21:09
                                Sorki jak wy mówicie! ale to nie jest dylemat - należy się jemu i mnnie, to
                                jest cena życia, aj eżeli nas niestać to i dla niego i dla mnie!
                                • sierzant_nowak to prowadzi do wniosku ze nikomu sie nie nalezy... 08.10.05, 21:11
                                  > Sorki jak wy mówicie! ale to nie jest dylemat - należy się jemu i mnnie, to
                                  > jest cena życia, aj eżeli nas niestać to i dla niego i dla mnie!

Takie rozwiazanie (jak nie mozna dac wszystkim to nikomu) jest jednym ze sposobow na rozwiazanie tego rodzaju dylematow. Tylko ze prowadzi to do bezposredniego wniosku, ze sluzba zdrowia powinna byc platna z wlasnej kieszeni!

Bo z tego co piszesz wynika, ze jezeli nie stac na ratowanie zycia wszystkich to nie nalezy ratowac nikomu. Jest FAKTEM, ze nie stac nas na ratowanie wszystkich - wiec nalezy zamknac panstwowa sluzbe zdrowia?
                                  • emeryt-z-kraju Re: to prowadzi do wniosku ze nikomu sie nie nale 08.10.05, 21:23
                                    A co tu ma wspólnego prywatna czy państwow służba zdrowia?
                                    Wybacz ale już muszę kończyć, cągnij tenwątek a ja chętnie do niego wrócę jutro
                                    lub pojutrze. pozdro ( te skróty używam bo cwile temu w telewizji była rozmowa
                                    na ten temat)
                                    • 9111951u Re: to prowadzi do wniosku ze nikomu sie nie nale 12.10.05, 16:54
                                      jesli zdążysz, bo potem to musztarda po obiedzie.
            • bebe3 Re: lekarze nie żyją by leczyć a leczą by żyć... 08.10.05, 13:16
              Pewnie,i to jest słuszne, ale może tak jak reszta społeczeństwa zaczną płacić
              podatki od teo co zarabiają
          • 9111951u Re: A co jesteś lekarzem i prawda zabolała? 08.10.05, 17:56
            32,
            ja ci asienki zalecam własnego ochroniarza, po co ci policja ?
            własne państwo , po co Polska ?
      • 9111951u Re: Po co Polakom zadłużone i nierentowne 08.10.05, 17:51
        Po co komu, policja co złodzieji nie łapie , po co komu państwo, które nie
        działa ? Przecież każdy może sobie za swoje pieniądze ochroniarza fundnąć ,
        czyż nie drogo libertynko ?
        • kozaki_wiesi Re: Po co Polakom zadłużone i nierentowne 08.10.05, 17:54

Przecież każdy może sobie za swoje pieniądze ochroniarza fundnąć ,
          > czyż nie drogo libertynko ?

a kto chroniłby ochroniarza?
      • dragger juz niedlugo bedziesz miala ten problem... 08.10.05, 19:03
        > szpitale, skorumpowani lekarze, którzy pracują jednocześnie na pięciu

korupcja wsrod lekarzy skonczy sie w try miga gdy polowa z nich pojedzie za granice a druga polowa bedzie leczyc w prywatnych klinikach zarabiajac pieniadze godne wysilku wlozonego w ich edukacje. A w panstwowej sluzbie zdrowia pozostana tylko partacze albo wolontariusze...
    • emeryt-z-kraju Re: Po co Polakom szpitale ? i nie tylko 08.10.05, 13:58
      Ale apteki są prywatne.
      Mieszkam w mieście w którym kiedyś było 11 aptek, teraz jest około 1000.
      No widzisz ktoś powie, jak slicznie, nie stoisz w kolejkach, jestes, mile
      obsłużony, czego jeszcze chcesz? Nic, tylko muszę wybrać lek czy powiedzmy
      śniadanie. Jeszcz to nic strasznego, nie umrę od tego od choroby to mogę. Wybór
      jest oczywisty. Ale mnie chodzi ocoś innego. Gdyby była powiedzmy jena apteka
      leki mogły być tańsze - w cenie leku jest bowiem czynsz, wynagodzenie nie małe
      sprzedawców, zarobek właściciela. energia i wiele innch jescze czynników.
      Ale jedna apteka to ileś tam mgr i tech. farmacji bezrobotnych.
      I znów problem ale z innej bajki.
      Atak na maginesie: Czy o nie dziwne że jeżeli bogaty nie da biednemu jeść i
      pozwoli mu umrzec nikt się tym nie przejmuje, ale gdy lekarz pozwoli mu umrzeć
      pozbawiamy go czci iwiary.
      • bebe3 Re: Po co Polakom szpitale ? i nie tylko 08.10.05, 14:11
        Niestety emerytury są katastrofalne.Moja mama dostaje 770zł
        Pracowała cełe życie i odprowadzał za nią zakład zus i ....jest tragicznie.
        Z drugiej strony, mój sąsiad bierze od 20 lat rentę na chory kręgosłup i buduje
        dom. Codziennie biega z taczką, i jeszcze dorabia na czarno coś tam chałturząc
        Rentę dostał, bo ma znajomego lekarza:(
        Czy to jest normalne? Jak ustrzec sie takich przypadków?
        • deltalima Re: Po co Polakom szpitale ? i nie tylko 08.10.05, 14:22
          emerytury są niskie bo ukradł je zus. gdyby każdy mógł pieniądze oddawane pod
          przymusem zusowi odłożyć do banku to emerytowi żyłoby się znacznie lepiej. a
          tak - nasze składki przeznaczane są na bieżące wypłaty. nadchodzący niż
          demograficzny i ogólny spadek liczby urodzeń spowodują, że coraz mniejsza
          liczba pracujących będzie musiała utrzymać coraz większą liczbę emerytów.
          wszystko to oczywiście w imię 'solidaryzmu społecznego'. prawda jest okrutna -
          jeżeli na własną rękę nie odłożymy na emeryturę to czeka nas śmierć z głodu.
          doprowadzi do tego właśnie socjalizm, który w ostatnich wyborach
          parlamentarnych zgodnie przy urnach umocniliśmy.
          • bebe3 Re: Po co Polakom szpitale ? i nie tylko 08.10.05, 14:28
            > emerytury są niskie bo ukradł je zus. gdyby każdy mógł pieniądze oddawane pod
            > przymusem zusowi odłożyć do banku to emerytowi żyłoby się znacznie lepiej. a
            > tak - nasze składki przeznaczane są na bieżące wypłaty. nadchodzący niż
            > demograficzny i ogólny spadek liczby urodzeń spowodują, że coraz mniejsza
            > liczba pracujących będzie musiała utrzymać coraz większą liczbę emerytów.
            > wszystko to oczywiście w imię 'solidaryzmu społecznego'. prawda jest okrutna -
            > jeżeli na własną rękę nie odłożymy na emeryturę to czeka nas śmierć z głodu.
            > doprowadzi do tego właśnie socjalizm, który w ostatnich wyborach
            > parlamentarnych zgodnie przy urnach umocniliśmy.

Niestety to prawda:( dlatego tak państwo zachęca do dodatkowych ubezpieczeń
            • deltalima Re: Po co Polakom szpitale ? i nie tylko 08.10.05, 14:58
              > Niestety to prawda:( dlatego tak państwo zachęca do dodatkowych ubezpieczeń

obłudne to państwo, nieprawdaż? z jednej strony kradnie a z drugiej zachęca do
              robienia tego na co pieniądze zabiera. w d.upę oczywiście dostaje przysłowiowy
              kowalski, który za jedną rzecz płaci dwa razy. tak samo jest ze służbą zdrowia
              (gdy zachoruję to nawet przez myśl mi nie przejdzie skorzystać z 'bezpłatnej'
              opieki) czy edukacją. naszą krwawicą opłacamy setki tysięcy pierdzących w
              stołki niepotrzebnych urzędasów.
          • emeryt-z-kraju Re: Po co Polakom szpitale ? i nie tylko 08.10.05, 14:59
            Deltalima napisał: emerytury są niskie itd.
            Sądze że masz pracę i niema dla Ciebie problemu opłacić składkę albo i odłożyć
            w banku. A co z tą rzeszą 3 ml bezrobotnych.
            Wracając Do Ciebie pracujesz i efekty Twej pracy są komuś potrzebne, mnie
            równięż. Załóżmy teraz że dobry pan Bóg zlitował się nad nami zabrał na to
            wieczne pastwisko, a jest jak mówisz nas duża liczba, więc stracił byś pracę bo
            przestała by być potrzebna, i z czego byś odłożył na starość. Na zachodzie jest
            pojęcie rynek emerytów. To na nas bogacą się jak ktoś tam mówił wytwórcy leków,
            aptekarze, wytwórcy wielu artykułów,prawda mniej pracy mają wytwórcy podpasek
            bo nasze kobiety ich już nie potrzebują.
            • deltalima Re: Po co Polakom szpitale ? i nie tylko 08.10.05, 15:07
              w polsce nie wzbogacą się na was jeśli nie będziecie mieli pieniędzy do
              wydania. małe pieniądze które teraz wydajecie tak naprawdę nie są wasze -
              wydajecie kasę młodych ludzi bo wasze składki zostały ukradzione przez
              socjalistyczne państwo, którego przedstawiciele mają gęby pełne frazesów o
              pomocy najuboższym, emerytom, etc.

obowiązkiem człowieka jest odłożyć na swoją starość, zapewnić wykształcenie
              dzieciom i dbać o rodziców. państwo ma w tym nie przeszkadzać. tymczasem to z
              winy socjalistycznego państwa mamy takie bezrobocie bo obciązenia podatkowe i
              socjalne są zbyt wysokie.

socjalistyczne państwo zapewnia emerytom michę kartofli (micha będzie coraz
              mniejsza). na leki już państwu nie wystarczy.
              • swan_ganz bezpłatny lekarz. Szczytowe osiągnięcie socjalizmu 08.10.05, 15:23
                "dobse godos" Deltalima. Za kolejne 4 lata w Służbie Zdrowia już tylko
                patolodzy się ostaną w szpitalach. Będą mieli prawdziwe eldorado przy robieniu
                sekcji bo tych co żyją nie będzie miał kto leczyć... Reszta wyjedzie najpóźniej
                w 2007 roku. Bo wtedy zg. z Traktatem będziemy mieli pełną wolność wyboru
                miejsca w którym chcemy żyć i pracować. Jeszcze tylko półtora roku. Uff :D
                • deltalima Re: bezpłatny lekarz. Szczytowe osiągnięcie socja 08.10.05, 15:29
                  a gdzie wyjadą? głownie do liberalnej (co wrażliwszych socjalistów przepraszam
                  za to raniące ich uszy słowo) anglii. to jest paradoks, prawda? katolewica
                  straszy liberalizmem, to dla niej prawdziwy diabeł wcielony, tymczasem
                  wykształceni (i nie tylko - pracownicy fizyczni też) ile tylko sił w nogach
                  sp.ieprzają z socjalnego raju do, tu jeszcze raz przepraszam, liberalnych
                  krajów.

niestety przeciętny polski wyborca to baran, który przy urnie krzyczy 'dajcie'
                  zamiast 'przestańcie zabierać'.
                  • emeryt-z-kraju Re: bezpłatny lekarz. Szczytowe osiągnięcie socja 08.10.05, 15:44
                    Akurat trochę znam Anglię, nic mi nie wiadomo aby ktokolwiek który pracuje,
                    opłaca składkę na służbę zdrowi musiał płacic za pomoc lekarską, w tej
                    liberalnej Angli dziecko idąc do szkoły nie musi mieć nic, wszystko zapewnia
                    szkoła, student pozornie płaci za studia bo jest taki system stypendiów ze
                    każdy student jak wy to mówicie może się załapać, dziecko w londynie do 12 lat
                    nie płaci za przejazd środkami komunikacji miejskiej, jeżeli ktoś pracuje a nie
                    zarabia dostatecznie dużo (w/g nich) to ma prawo do mieszkania socjalnego (już
                    po roku pracy). Jest jeszcze więcej świadczeń. A tak na marginesie wiesz chyba
                    czego się obawiali Anglicy otwierając swój rynek dla nowych krajów UE - że
                    wykorzystają własnie socjalne zabeżpieczeni.
                    • 9111951u Re: bezpłatny lekarz. Szczytowe osiągnięcie socja 08.10.05, 17:54
                      I ci libertyni ze swoich pieniędzy dopłacają do tych nierobów ?
                  • 9111951u Re: bezpłatny lekarz. Szczytowe osiągnięcie socja 08.10.05, 18:05
                    ten dureń Polak wybiera kraj takich liberałow co to publiczną służbę zdrowia ma
                    *
                    widać tam ci liberałowie jacyś niedokształceni albo co ?
          • dragger Re: Po co Polakom szpitale ? i nie tylko 08.10.05, 19:09
            > emerytury są niskie bo ukradł je zus.

Nie. Ukradl je PRL wpomowywujac w nierentowne i przestarzale zaklady przemyslu ciezkiego. Dlatego zlodziejstwem jest rozdawanie akcji prywatyzowanych przedsiebiorstw pracownikom - powinny isc na ZUS na swiadczenia dla emerytow, ktorych poprzedni system oszukal. Pod tym wzgledem Korwin-Mikke ma 100% racji
    • ossey Re: Ciemnota zawsze głosuje na lewaków 08.10.05, 15:02
      bo tylko glupek moze wierzyc ze " panstwo daje" a nie tylko k...
    • b-beagle Re: Po co Polakom szkoły ? i nie tylko 08.10.05, 15:05
      Przecież może sam się kształcić ;-))
    • karlin Pytania 08.10.05, 18:07
      9111951u napisała:

> Po co w ogóle są potrzebni Polacy ?
      ----------------------------------------------------------

Sobie albo...

For the Pole Dancing.
      • 9111951u Re: Pytania 08.10.05, 18:31
        Odpowiedź na to pytanie dał w 1997 r szef liberałów , warto się z tą
        odpowiedzią zapoznać , aby wiedzieć co to jest *
        • emeryt-z-kraju Re: Pytania 08.10.05, 18:32
          JKM? podaj linka.
          • 9111951u Re: Pytania 08.10.05, 18:41
            niestety nie wiem dokładnie gdzie znajduje się ta jego wypowiedź ja ją po
            prostu przeczytałem i zapamiętałem *
            • emeryt-z-kraju Re: Pytania 08.10.05, 18:46
              Ale jeżeli to JKM to ja nie bardzo wierze, przecież wczoraj cos tam mówił o
              swich 7-dmiu dzieciach którzy w razie potrzeby go wyżywią, taki liberał to On
              nie jest.
    • e.surrealista Re: Po co Polakom szpitale ? i nie tylko 08.10.05, 18:49
      wystarcza cmentarze...
      • emeryt-z-kraju Re: Po co Polakom szpitale ? i nie tylko 08.10.05, 19:14
        To mi się podoba, tylko czy mnie będzie stać na środek do eutanazji, chyba że
        ten troskliwy synek zrobi mi prezent.
    • dragger Podstawowy blad... 08.10.05, 18:58
      prywatyzacja sluzby zdrowia (szpitali) NIE JEST rownoznaczna z odplatnoscia bezposrednio z wlasnego portfela za wszystkie zabiegi/swiadczenia zdrowotne. Ale matolstwo nie rozumie roznicy miedzy sluzba zdrowia (oferentami uslug leczniczych) a ubezpieczeniem zdrowotnym...
    • travel_wawa TYLKO SYSTEM UBEZPIECZENIOWY JEST WYDAJNY! 08.10.05, 21:50
      Tylko system ubezpieczeń zdrowotnych jest wydajny i sprawiedliwy z zachowaniem
      kardynalnej zasady, że PIENIĄDZ W
      SYSTEMIE PODĄŻA ZA PACJENTEM DO ŚWIADCZENIODAWCY!

ŻADNYCH RYCZAŁTÓW I ROBIENIA CZEGOKOLWIEK "W RAMACH" - bo to klucz do
      NIEPŁACENIA ZA WYKONANĄ PRACĘ I PONIESIONE KOSZTY.
      Wszystko musi być wycenione łącznie z PRACĄ LEKARZA I PIELĘGNIARKI.
      Tak, jak cennik robocizny u mechanika samochodowego czy u fryzjera.

Nie ma innego sposobu na poprawę jakości powszechnej opieki zdrowotnej (w
      ramach obowiązkowych ubezpieczeń).
      Nie przeczy to konstytucyjnej zasadzie powszechności świadczeń, ale za każdego
      ktos musi płacić.

Pracujący płacą składkę za siebie (bez względu na resort.
      Bezrobotnym, emerytom, ludziom bez dochodów - składkę opłaca budżet lub opieka
      społeczna. W każdym razie ZAWSZE wiadomo KTO i ZA
      KOGO PŁACI.

Bo nic nie jest i nie może być ZA DARMO.

Pod pojęciem prywatyzacja szpitali i przychodni należy rozumieć ich PEŁNE
      FINANSOWE USAMODZIELNIENIE SIĘ.

Nie wyklucza to istnienia szpitali prywatnych)

Lekarz utożsamiający się z dobrym szpitalem, dbający o dobre relacje z
      pacjentami, przygotowany merytorycznie może dobrze zarobić pod warunkiem, że
      nie będzie okradany, pod warunkiem, że POZWOLI MU SIĘ PRACOWAĆ NA SIEBIE.

System "białego niewolnictwa" proponowany w formie "budżetowej" służby zdrowia
      UTRWALI PATOLOGICZNE RELACJE FEUDALNE, czyniąc z ministra, dyrektorów
      departamentów, ordynatorów itp DYSPONENTÓW deficytowych dóbr.
      Oni zadbaja o swoje uposażenia, podobnie, jak obecnie dyrektorzy NFZ.

Reszcie będzie sie wciskać, że "służba", że Doktor Judym i podobne dyrdymały.

Skończyć to sie może tylko jeszcze większą BIAŁĄ EMIGRACJĄ (przepraszam, uzyłem
      dawnego terminu, PRZEPROWADZKĄ W INNY REJON UE).
      • swan_ganz Re: TYLKO SYSTEM UBEZPIECZENIOWY JEST WYDAJNY! 09.10.05, 12:01
        dzięki za wsparcie Travel :))
    • 123i321 w kapitalizmie szpital sluzy zarabianiu kasy 09.10.05, 16:43
      przez jego wlascicieli.
      • sierzant_nowak no i co z tego? 09.10.05, 16:49
        sklepy sluza zarabianiu pieniedzy przez ich wlascicieli ale jednak masz gdzie zrobic zakupy. I masz o wiele wieksze mozliwosci niz za panstwowych sklepow nie?
        • 123i321 Re: no i co z tego? 09.10.05, 16:56
          to z tego, ze pacjent jest tam tylko towarem, wiec daje mu sie jak najgorsze
          uslugi za najwyzsza cene, bo liczy sie tylko zysk. dlatego w USA sluzba
          zdrowia jest najdrozsza na calym swiecie i znajduje sie dopiero na 37 miejscu w
          swiecie pod wzgledwem jakosci. czyli szmelc za wielke pienadze.
          • sierzant_nowak Re: no i co z tego? 09.10.05, 19:49
            > to z tego, ze pacjent jest tam tylko towarem, wiec daje mu sie jak najgorsze
            > uslugi za najwyzsza cene, bo liczy sie tylko zysk.

tak? To dlaczego w prywatnych sklepach masz lepsza obsluge niz w panstwowych a ceny wcale nie wyzsze? Dlaczego uslugi telekomunikacyjne poprawily sie i potanialy odkad rynek zaczal pokonywac panstwowego monopoliste? Dlaczego taki popyt maja prywatne gabinety stomatologiczne/okulistyczne/dermatologiczne etc., skoro tansze i - wg. ciebie - lepsze uslugi sa w panstwowej sluzbie zdrowia?

Glupoty opowiadasz - w gospodarce rynkowej rzadzi prawo popytu i podazy. Prywatna klinika nie moze dac wzietych z kosmosu cen, bo zaraz pojawi sie konkurent ktory zaoferuje ceny nizsze.

> znajduje sie dopiero na 37 miejscu w
            >
            > swiecie pod wzgledwem jakosci. czyli szmelc za wielke pienadze.

Na jaki ranking sie powolujesz, moglbys podac link jakis? A co do tego szmelcu - to dlaczego na najbardziej skomplikowane operacje np. ortopedyczne albo okulistyczne ludzie jezdza do USA, skoro taki drogi szmelc tam oferuja? :]
            • swan_ganz Re: no i co z tego? 09.10.05, 23:39
              daj mu spokój... On wie najlepiej jak funkcjonują systemy ochrony zdrowia i nie
              potrzebuje do dokonania swoich ocen rankingów, ekspertyz etc. Po prostu wie i
              już...
          • travel_wawa Pieniądz idzie za Pacjentem 10.10.05, 00:00
            Tylko jak skomentujesz prosty fakt, że kiedy zaczeto prywatyzować POZ bardzo
            wielu pacjentów porzuciło dotychczasowe socjalistyczne przychodnie i wybrało
            NIEPUBLICZNE?

Oprócz państwowych i prywatnych sa jeszcze NIEPUBLICZNE.
            Gdzie udziałowcami sa często pracownicy.

Co złego widzisz w konkurowaniu o pacjenta?
            Ja pracuje na takich zasadach, że im więcej pacjentów przyjmę, tym lepiej
            zarabiam. Pacjenci nie czekają w kolejkach.
            Jeśli każą mi wrócić do pracy "w ramach łysego etatu", bez premii za
            nadliczbowe porady po godzinach, z darmowymi dyzurami "w ramach" to się zwolnie
            i pójdę do prywatnej słuzby zdrowia leczyć tych, których na to stać.
            Jak na razie dobrze zarabiam przyjmując pacjentów ubezpieczionych w NFZ, choć
            pracuję bardzo dużo, może nawet za dużo.

Propozycja PiS pozbawi wielu pacjentów których nie stać na prywatne leczenie
            opieki specjalistycznej. Ludzie z "dwójkami" nie będą pracować za pół darmo.
            A "ostre dyżury" - dzisiaj sprytny sposób na dostanie się do specjalisty za
            darmo, nawet w nocy, się zatkają.
            • 9111951u Re: Pieniądz idzie za Pacjentem 10.10.05, 16:10
              A kto ci powiedział , że niepubliczne zakłady opieki zdrowotnej bedą
              likwidowane przez PiS ? w wyborczej napisali ?
              A kto ci broni konkurować o pacjenta ? PiS ?w wyborczej napisali ?
              Rozumiem ,ze leczyć prywatnie chciałbyś tylko Tych, których na to stać, zatem
              leczyć ludzi po 65 roku( którzy żyją tylko z emerytury ale to własnie z ich
              pieniędzy te szpitale wybudowano i sprzęt zakupiono) nie miałby kto . To ci
              powiem , a kto sfinansował wybudowanie istniejących szpitali państwowych ? TY ?
              a kto je wyposażył w sprzęt i aparaturę ? Ty ? a kto je utrzymuje? Ty? czy też
              wszyscy solidarnie, a zwłaszcza ci co już są na emeryturze a płacili na to całe
              swe życie pracą źle opłacaną ,a ty im każesz płacić z własnej kieszeni za
              leczenie , coś ci się pokićkało. Nawiasem mówiąc dlaczego skoro można już
              konkurować, nikt z prywatnych inwestorów nie buduje szpiatali, nie wyposaża ich
              i nie konkuruje z państwowym szpitalem ? owszem za bezcen chcą liberały czytak
              aferały spuścić to co pokolenia wypracowały i jeszcze każą temu pokoleniu po 60
              roku zycia zdychać pod płotem albo płacić za leczenie z prywatnej kieszeni.
              Nic z tych rzeczy aferałowie z Kongresu nie przejdą , ot i wszystko.
              • sierzant_nowak a co jezeli kasy nie starczy dla wszystkich? 10.10.05, 21:56
                I "system" stanie przed pytaniem: ratowac chorego na raka 20-latka czy chorego na serce 60-latka?
              • travel_wawa Twój manifest jest śmieszny. 11.10.05, 00:20
                Cały czas słyszę, że jakieś "pokolenia" cos "budowały" i teraz cos im się za
                to "należy".
                Ja pracuje w takim szpitalu i widzę, jak jego dyrektor dwoi sie i troi, żeby
                zdobyc jakies DODATKOWE ŚRODKI na TERMOMODERNIZACJĘ, aby opłaty za ogrzewanie i
                prąd nie zjadły budżetu szpitala. To były budynki budowane byle jak, w
                sprzeczności z podstawowymi prawami sztuki budowalanej, skazane na WIECZNIE
                TRWAJĄCE REMONTY I PRZERÓBKI.

Te samie pierdoły słyszę o innych gałęziach gospodarki, że NIBY cos sprzedano
                za BEZCEN. Ja sie dziwię, że w ogóle za COKOLWIEK sprzedano i trzeba sie
                cieszyć, że jest jeszcze ktoś, kto chce inwestować w te nowotwory socjalizmu.

Ja nie mówię, kogo chciałbym leczyć.
                Mówię, ze nie mam obowiązku leczyć nikogo za darmo i nie obchodzi mnie, czy
                płaci sam pacjent, czy jakas firma świadcząca ubezpieczenia zdrowotne.
                Czy wymagasz od fryzjera, żeby strzygł Cię za darmo?

Uprzedzam tylko lojalnie, że system proponowany przez PiS spowoduje takie a nie
                inne skutki i Ty, żebys spalił się z sciekłości, temu nie zapobiegniesz.
                Nie zmusisz NIKOGO wbrew jego woli do darmowej pracy, tak samo, jak nie
                zakażesz nikomu wyjechać w inny rejon Unii Europejskiej.
                Jest wolność. Dotarło?
                • 9111951u Re: Twój manifest jest śmieszny. 11.10.05, 07:12
                  travel,
                  aż muszę się zdziwić, Ty liberał jeszcze sobie nie wybudowałeś prywatnego
                  szpitala i nie konkurencją nie wyeliminowałeś te szpitale publiczne , które są
                  nie ekonomiczne ? Pewno dlatego zamiast sobie wybudować porządny szpital,
                  wyposażyć go , chcesz przejąć te nie ekomnomiczne publiczne szpitale .
                  Co do tego, że nie musisz nikogo leczyć za darmo to dlaczego pracujesz w
                  publicznym szpitalu, gdzie wbrew temu co bredzisz leczą za pieniądze
                  ubezpieczonych .
                  A teraz do tego czy komuś się coś należy lub nie należy. Otóz przez cały okres
                  komuny jak również i teraz za rzadów III RP wszyscy pracujący mieli i mają
                  obnizone płace po to byś palancie miał wodociągi i kanalizację, że o mostach i
                  wiaduktach nie wspomnę na dodatek płacili składkę na kasę chorych. Ja proponuję
                  aby własnie tym młodym co jeszcze niczego do wspólnej kasy nie wrzucili słuzbę
                  zdrowia w pełni odpłatną, szkoły odpłatne , prywatną policję płatną z kieszenie
                  tego młodego maferała, będzie wówczas w tym raju obiecywanym przez Tuska i
                  będzie dumny z Polski, która ludziom po 60 odmawia prawa do leczenia, boć nie
                  można ich leczyć.
                  Co do pracy darmowej to podziwiam Twoją bezinteresownośc , dlaczego Ty
                  pracujesz "za darmo" ?
                  • 22091960u Re: Twój manifest jest śmieszny. 11.10.05, 07:45
                    PO chce zastąpić szpitale hospicjami!!!
                    • 9111951u Re: Twój manifest jest śmieszny. 11.10.05, 07:53
                      W tej liberalnej Angli oni musieli na łeb upaść, oni tam mają publiczną służbę
                      zdrowia, proponuję sprzedać im nasz eksportowy hit w tej dziedzinie
                      eksperymentatora Tuska , on ich z tego wyleczy.
                      • travel_wawa Odpowiedz na pytanie 11.10.05, 09:44
                        Dlaczego z taką zajadłą wściekłością krytykujesz zasadę, że pieniądz podąża za
                        pacjentem?
                        Jeśli to pacjent decyduje, gdzie idą srodki z tytułu jego ubezpieczenia, to
                        chyba jest OK.
                        Chyba, ze wolisz, aby ZAMIAST PACJENTA decydował o tym URZĘDNIK.

Jestem liberałem, bo popieram wolność. Wolnośc od krępującej władzy urzędasów.
                        Libartas po łacinie znaczy WOLNOŚĆ.

Co do socjalistcznej infrastruktury, to naprawde się zaczyna rozsypywać i
                        wymaga remontów. Jednak znajduja się jakoś na to środki i wiele szpitali
                        zaczyna wychodzić na swoje, ale własnie pod warunkiem, że umie sie KONKUROWAĆ o
                        pacjenta.

Nie wykluczam, że w przyszłości założę swój własny interes i podpiszę umowę z
                        funduszami ubezpieczenia zdrowotnego. Mi jest wszystko jedno, kto płaci za
                        pacjenta, czy on sam, czy opieka społeczna, czy ubezpieczenie. Ale ktos płacić
                        musi.

Chętnych do zasuwania za darmo juz wśrod nas nie znajdziesz. I nie ma prawnej
                        mozliwosci wprowadzenia takiego przymusu, jak tez, nie ma mozliwosci zakazania
                        wyjazdy z Polski tym, ktorzy zechcą.
                        • 22091960u Re: Odpowiedz na pytanie 11.10.05, 11:30
                          TY nie jesteś liberałem, ty jesteś libertynem i funkcjonalny....
                          • sierzant_nowak Re: Odpowiedz na pytanie 11.10.05, 12:26
                            > TY nie jesteś liberałem, ty jesteś libertynem i funkcjonalny....

kup sobie czlowieku slownik albo idz do biblioteki to taka mila pani wytlumaczy ci jak z nie go korzystac celem sprawdzenia znaczenia slow ktorych sie uzywa :D
                      • sierzant_nowak ale gornictwo maja w 100% prywatne 11.10.05, 12:25
                        gdybysmy przestali pomopowac kase w slaskie dziury w ziemi i przekazali ja sluzbie zdrowia, wszystko wygladac by moglo inaczej.
                  • sierzant_nowak Re: Twój manifest jest śmieszny. 11.10.05, 12:24
                    aby własnie tym młodym co jeszcze niczego do wspólnej kasy nie wrzucili słuzbę
                    > zdrowia w pełni odpłatną, szkoły odpłatne , prywatną policję płatną z kieszenie
                    >
                    > tego młodego maferała, będzie wówczas w tym raju obiecywanym przez Tuska i
                    > będzie dumny z Polski

Bardzo chetnie. Ale wtedy od moich pieniedzy wara i podatki na poziomie 10% :]

Tamto pokolenie "ciezko pracowalo na moje dzisiejsze zycie"?? I wlasnie po tej ciezkiej pracy zostaly - nie wiedziec skad - takie powiedzenia jak "czy sie stoi czy sie lezy", przyzwyczajenie tego narodu do poblazania zlodziejstwu, roszczeniowosci itd? Nie zmusisz mlodych do pracowania po 12h na dobe (znal to ktos za komuny poza garstka?) na innych - jak bedziesz mi chcial zabrac za duzo to wyjade stad w pierony i dostaniesz zero.

> A teraz do tego czy komuś się coś należy lub nie należy. Otóz przez cały okres
                    > komuny jak również i teraz za rzadów III RP wszyscy pracujący mieli i mają
                    > obnizone płace po to byś palancie miał wodociągi i kanalizację, że o mostach i
                    > wiaduktach nie wspomnę na dodatek płacili składkę na kasę chorych.

To sie trzeba bylo wczesniej zbuntowac przeciwko systemowi, ktory tak nieefektywnie wykorzystywal twoje pieniadze ze na emeryture dla ciebie nie odlozyl.
                    • 9111951u Re: Twój manifest jest śmieszny. 12.10.05, 12:09
                      myśłałem ,ze Tobie wystarczy hospicjum.
                      • sierzant_nowak ktora grupe wyborcow kaczki reprezentujesz? 12.10.05, 12:32
                        wies, czy wyksztalcenie zawodowe? :]
                        • 9111951u Re: ktora grupe wyborcow kaczki reprezentujesz? 14.10.05, 07:23
                          Ja tam za utrzymaniem państwowych szkół wyższych jestem , wynika stąd, żem wieś.
                          • sierzant_nowak Wiadomo ze ludzie odruchowo wola miec za darmo 14.10.05, 09:31
                            niz placic. Ale darmowa edukacja wyzsza wbrew pozorom dziala w przeciwny sposob - na darmowych, dziennych studiach studiuje glownie miejska klasa srednia i wyzsza. Mlodziez wiejska i z biednych rodzin to mniej niz 15%. Natomiast na dzisiejszych zaocznych/wieczorowych/prywatnych studiach wiekszosc to wiec/biedniejsze rodziny... Czyli na "solidarnym" rozwiazaniu po dupie dostaja ci teoretycznie chronieni.

Tak samo jak z "solidarna" sluzba zdrowia - klasa srednia i wyzsza od dawna korzysta w wiekszosci przypadkow z prywatnej sluzby zdrowia. W kilkumiesiecznych kolejkach do specjalisty (okulisty, alergologa, ortopedy, laryngologa) czeka biedota.

Caly TRICK polega na tym, ze te rozwiazania promuja tych, ktorzy na nich korzystaja :D Ale WCALE nie sa to ci najbiedniejsi
                        • 9111951u Re: ktora grupe wyborcow kaczki reprezentujesz? 16.10.05, 17:48
                          po vacie.
    • wiktorynka71 NO ale Ameryke odkryłeś!!!!! 14.10.05, 07:25
      chyle czoła!
      Leczę się prywatnie, uczelnie ukończyłam prywatną. MOżna? Można! W czym
      problem, jak nie masz kasy, to rusz dupsko sprzed monitora i do pracy.
      • 9111951u Re: NO ale Ameryke odkryłeś!!!!! 14.10.05, 07:32
        a prywatnego ochroniarza masz?, a prywatną policję masz ? a prywatny wodociąg
        masz, prywatną kanalizację masz, a prywatne mosty i widukty masz ? a prywatną
        armię masz ?
        jak nie masz kasy to rusz cztery litery i do pracy, a nie monitora.
        • sierzant_nowak to jest demagogia i dobrze o tym wiesz... 14.10.05, 09:33
          bo rownie dobrze mozna odpowiedziec pytaniem:

to w takim razie dlaczego nie znacjonalizowac sklepow? Firm telekomunikacyjnych? Bankow? Ubezpieczalni? W ogole wszystkiego - przeciez panstwowe lepsze! To skoro lepsze to po cosmy ten PRL likwidowali skoro byl taki swietny??
          • 9111951u Re: to jest demagogia i dobrze o tym wiesz... 14.10.05, 12:07
            sierżancie ludowego wojska, to nie jest do pojęcia na waszą głowę.
      • zwykly2 Re: NO ale Ameryke odkryłeś!!!!! 14.10.05, 12:39
        wiktorynka71 napisała:

> chyle czoła!
        > Leczę się prywatnie, uczelnie ukończyłam prywatną. MOżna? Można! W czym
        > problem, jak nie masz kasy, to rusz dupsko sprzed monitora i do pracy.

Do Hspicjum też ruszysz dupsko żeby Im dawać takie rady?

Sierżncie Nowak: Tu się nie myśli, tu się wykonuje rozkazy. WP w Iraku
        • 9111951u Re: NO ale Ameryke odkryłeś!!!!! 16.10.05, 17:56
          wojsko też ma prywatne, że o wodociagach i kanalizacji wraz z mostami i
          widuktami to jego prywatne.
          • swantevit Katolęta, "nie lękajcie się"! 16.10.05, 17:59

• 9111951u Re: Katolęta, "nie lękajcie się"! 16.10.05, 18:00
              miłośnik liberalizmu bez własnej armii, chce straszyć fiutem
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka