Dodaj do ulubionych

Lublin - chore miasto czy stolica Polski B?

07.01.06, 17:45
Najpierw rockandrollowiec Cugowski idzie na senatora Kurdupli.
Teraz Zyta Gilowska. Czy Lublin opanowała epidemia pisicy czy też
szykuje się na stolicę IV Moherowej? Co by to nie było to chyba
na razie lepiej omijać Lublin szerokim łukiem przez Radom.
Obserwuj wątek
    • sawa.com Lublin? 07.01.06, 17:53
      Mnie sie kojarzy z Unią Lubelską na której wyrosła potęga i dostatek I.
      Rzeczpospolitej. :)))
      • franciszekszwajcarski Re: Lublin? 07.01.06, 17:54
        A kiedy I Rzeczpospolita była dostatnia i potężna ? Potęga to była akurat
        troche przed Unią Lubelską, za Jagiellonów.
        • sawa.com Re: Lublin? 07.01.06, 18:01
          franciszekszwajcarski napisał:

> A kiedy I Rzeczpospolita była dostatnia i potężna ? Potęga to była akurat
          > troche przed Unią Lubelską, za Jagiellonów.

A to sobie zajrzę do podręcznika. Bo chyba się nie mylę, że to Zygmunt August
          (bez zaglądania) był architektem tamtego porozumienia. Poprzedzonego zresztą
          wcześniejszymi.

Bez dwóch zdań to były dobre czasy dla Rzeczpospolitej.
          • franciszekszwajcarski Re: Lublin? 07.01.06, 18:04
            czytałem ostatnio taką fajną książke o tym, że praktycznie przez cały 17 wiek
            hulała w Polsce hiperinflacja i że tak naprawde I RP upadła przez nią, a nie
            przez jakieś tam wojny. Wojny były czynnikiem wtórnym.
            • sawa.com Re: Lublin? 07.01.06, 18:11

> czytałem ostatnio taką fajną książke o tym, że praktycznie przez cały 17 wiek
              > hulała w Polsce hiperinflacja i że tak naprawde I RP upadła przez nią, a nie
              > przez jakieś tam wojny. Wojny były czynnikiem wtórnym.

Być może. My w naszej edukacji historycznej za mało zwracamy uwagi na sprawy
              gospodarcze. Nie moge podjąć w tej mierze z Toba polemiki. Bo właściwie... malo
              o tym wiem. Prócz tego że Lublin kojarzy mi sie z Unią Lubelską a Unia Lubelska
              w mojej świadomości została przez naszych pedagogów zakodowana jako coś
              pozytywnego i państwowo-twórczego.
              • odszkodowawczy Re: Lublin? 07.01.06, 18:18
                A czy uczylli ciebie takze, ze, obok Bialegostoku, Lublin to najbardziej
                zatechly zakatek polskiego grajdolka?

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=34561476
                • sawa.com Re: Lublin? 07.01.06, 18:23
                  odszkodowawczy napisał:

> A czy uczylli ciebie takze, ze, obok Bialegostoku, Lublin to najbardziej
                  > zatechly zakatek polskiego grajdolka?

Co rozumiesz przez zatęchły grajdolek? Bieda nie oznacza, że cos jest
                  grajdołem. Zresztą to moze być ciekawe dlaczego ściana wschodnia popadła w taki
                  niedostatek?
                  • franciszekszwajcarski Re: Lublin? 07.01.06, 18:25
                    bieda ściany wschodniej jest bardzo łatwo wytłumaczalna. Ściana wschodnia była
                    w zaborze rosyjskim, a nie w niemieckim. Potem już tak zostało.
                  • borbali Re: Lublin? 07.01.06, 18:29
                    Bo więcej słuchają Czarnych niż mądrych,a tym pierwszym zależy na utrzymaniu
                    biedoty bo ta jest bardziej szczodra na Kościół niż zamożniejszy.
                  • odszkodowawczy Re: Lublin? 07.01.06, 18:55
                    Byc moze ich sytuacja sprowadza sie do, oraz bierze z, powiedzenia: biedny bo
                    glupi - ale nieo to mi chodzilo.

Mialem na mysli grajdolek umyslowy, z ktorego za sprawa KUL, lubliniacy sa tak
                    dumni.

Posiedli Madrosc i Prawde, mianowicie.
              • franciszekszwajcarski Re: Lublin? 07.01.06, 18:20
                no bo była od morza do morza :) mi sie Lublin jeszcze niestety z PKWN kojarzy.
                • sawa.com Re: Lublin? 07.01.06, 18:28

> no bo była od morza do morza :) mi sie Lublin jeszcze niestety z PKWN kojarzy.

No niestety! Ale to takie polskie. Raz na wozie raz pod wozem.
      • sawa.com Re: Lublin? 07.01.06, 17:56
        Lubelszczyzna jest piękna. Zamość! Te pagórki. W Szczebrzeszynie chrząszcz
        brzmi w trzcinie. Puszcza Solska i jeziora Łęczyńskie...
        • ksiaze.ciemnogrodu Re: Lublin? 07.01.06, 18:04
          oczywiście Lublin i Lubelsczyzna są piekne, do tego czyste i zdrowe i takie
          patriotyczne takie narodowe i wierne tradycji prawicy i kościołowi mimo iż ich
          przedstawiciele raz po raz robią ich w ciula...
        • sawa.com Re: Lublin? 07.01.06, 18:05
          Utrzymywanie ściany wschodniej na jałowym biegu, to jest wielkie marnotrawstwo.
          Nie od dziś analitycy od gospodarki twierdzą, że lubelszczyzna ma wielki
          potencjał rozwojowy.
          • franciszekszwajcarski Re: Lublin? 07.01.06, 18:07
            mi pasuje, że ona jest "B", bo przez ziemia tam jest tańsza. Za pare lat
            chętnie sobie kupie tam coś nad jakąś fajną rzeczką.
            • sawa.com Re: Lublin? 07.01.06, 18:15

> mi pasuje, że ona jest "B", bo przez ziemia tam jest tańsza. Za pare lat
              > chętnie sobie kupie tam coś nad jakąś fajną rzeczką.

Kupuj teraz, bo potem będzie droga ziemia. Rzeczywiście polska ściana wschodnia
              jest piękna. Nie tylko Lubeszczyzna. Podlasie też.
              • franciszekszwajcarski Re: Lublin? 07.01.06, 18:21
                teraz nie mam za co.
        • freemason Re: Lublin? 07.01.06, 18:36
          sawa.com napisała:

> Lubelszczyzna jest piękna. Zamość! Te pagórki. W Szczebrzeszynie chrząszcz
          > brzmi w trzcinie. Puszcza Solska i jeziora Łęczyńskie...

... no i jeszcze Włodawa z jej żydowską przeszłością (i piękną synagogą).

Plus Nałęczów!
      • pamiec.leszka Re: Lublin? 07.01.06, 19:19
        sawa.com napisała:

> Mnie sie kojarzy z Unią Lubelską na której wyrosła potęga i dostatek I.
        > Rzeczpospolitej. :)))

a mnie z historia o wiele blizasza - manifestem PKWN i rzadem lubelskim
        przyslanym z moskwy:(

• odszkodowawczy Lublin - chore miasto zarazone przez KUL 07.01.06, 18:15
      Lubliniacy od dawna pompowani sa przez KUL przekonaniem o ich wyjatkowosci oraz
      madrosci. Bardzo dumni sa z twego i niezwykle trudno sprowadzic ich do parteru -
      argumenty splywaja niczym woda po kaczkach. Dla nich dyplom KUL rowna sie
      patentowi na nieomylnosc. Czyz nie jest to chore?

Spod brazu maseczki wtajemniczonego zieje jednakze pustka. Gdy zlapac takiego
      Zawisze czy Gilowska za krawat i przeegzaminowac ich madrosc to bardzo predko
      okazuje sie ze mam ydo czynienia z kolejna mistyfikacja wedle KULowskiej receptury.
      • ksiaze.ciemnogrodu Re: Lublin - chore miasto zarazone przez KUL 07.01.06, 18:17
        jak ci sie pobożny Lublin nie podoba to się przenieś do bezbożnej Warszawki
        Szczecina albo Łodzi..ściana wschodnia wolna od wszelkiego rodzaju lewactwa i
        postępactwa
        • odszkodowawczy Re: Lublin - chore miasto zarazone przez KUL 07.01.06, 18:20
          Kurcze, jakis ty mondry. Pewnie po KUL...:)

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=34561476
        • buffalo_bill Re: Lublin - chore miasto zarazone przez KUL 07.01.06, 18:20
          Ty to na pewno jesteś całkiem wolny od postępactwa.
          I od gramatniactwa też oczywiście.
        • borbali Re: Lublin - chore miasto zarazone przez KUL 07.01.06, 18:25
          Chyba coś ci się pomyliło z tym lewactwem.W 2001r na SLD jeszcze mocniej
          głosowali niż obecnie na Kaczki.W następnych wyborach znów powrócą do
          Czerwonych.
    • borbali Re: Lublin - chore miasto czy stolica Polski B? 07.01.06, 18:20
      Proszę nie pisać żle o Lublinie.Tam zrobili mi pomyślnie ważną operację chociaż
      tam nie mieszkam.
      Tam też mieszka i działa Pan Palikot.Biznesmen dający miejsca pracy i hojnie
      wspomagający instytucje charytatywne.
      To,że duża liczba ludzi chodzi na wagary i do kościoła zamiast do szkoły to nie
      ich wina.Ostatnio uwierzyli o.Rydzykowi,że Kaczoland ich obdaruje dlatego tak
      mocno go poparły.
      • franciszekszwajcarski Re: Lublin - chore miasto czy stolica Polski B? 07.01.06, 18:21
        chwała Palikotowi za Żołądkową Gorzką !!
        • buffalo_bill Re: Lublin - chore miasto czy stolica Polski B? 07.01.06, 18:23
          Popieram. Bez Żołądkowej Gorzkiej nie sposób żyć w IV RP.
          • billy.the.kid Re: Lublin - chore miasto czy stolica Polski B? 07.01.06, 18:31
            łojezuniu,jak można te siuśki pić?
            • borbali Re: Lublin - chore miasto czy stolica Polski B? 07.01.06, 18:34
              Widać,że jesteś przystosowany do vistuli i Kaczolandu.
        • borbali Re: Lublin - chore miasto czy stolica Polski B? 07.01.06, 18:33
          Niestety ciemnogrod nie pije żołądkowej tylko vistulę,dlatego pod tym względem
          Palikot nie ma takiego poparcia jak Pisuary.
          • buffalo_bill Re: Lublin - chore miasto czy stolica Polski B? 07.01.06, 18:43
            Tam nie piją Vistuli tylko Stoliczną ili inny spirt z przemytu. Często
            szkodzi na wzrok...
    • box12 Re: Lublin - chore miasto czy stolica Polski B? 07.01.06, 20:21
      Ściana Wschodnia zawsze była przedpolem dla wschodu i zachodu.
      Ludzie, którzy tam mieszkają nauczyli się, że nie są nikomu potrzebni.
      To 2 przyczyny biedy tych stron.
      • sawa.com Lublelszczyzna ? 07.01.06, 20:35
        box12 napisał:

> Ściana Wschodnia zawsze była przedpolem dla wschodu i zachodu.
        > Ludzie, którzy tam mieszkają nauczyli się, że nie są nikomu potrzebni.
        > To 2 przyczyny biedy tych stron.

Ale dlaczego? Takie położenie jest korzystne. Tyle, że w PRLu było ono bez
        sensu. Handel odbywał się wtedy na innych zasadach. W Polsce ustanowił je Minc -
        słynna bitwa o handel. Lubelszczyzna to także indywidualne chłopstwo. W PRLu
        też na cenzurowanym. A wcześniej jeszcze zabór rosyjski. Z takiego zapóźnienia
        nie wychodzi się lekko łatwo i przyjemnie.
      • borbali Re: Lublin - chore miasto czy stolica Polski B? 07.01.06, 21:29
        Przytoczę znane porzekadło:
        Dlaczegoś głupi-boś biedny,
        dlaczegoś biedny-boś głupi
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka