Dodaj do ulubionych

Katastrofa w Katowicach: Zawalił się dach MTK; ...

• signal Dlaczego pomimo wielu ostrzeżeń władze 28.01.06, 19:58
      państwowe nie przeprowadziły przeglądów hal, marketów itp. obiektów ?
    • leszab A jak myślisz ucieszył się czy nie.Czy był za 28.01.06, 19:58
      A jak myślisz ucieszy się czy nie.Czy był za katastrofą czy nie to twoim
      zdaniem bardzo ciekawe.
    • poprostuid nie tylko u ruskich sie dachy wala!! 28.01.06, 20:07
    • mi_chu Re: Katastrofa w Katowicach: Zawalił się dach MTK 28.01.06, 20:08
      -znów Polacy mądrzy po szkodzie.
      W gdańsku zawalił się dach Leroy-Merlin. NIE ODŚNIEŻANY.
      W Warszawce dach w DHLu . NIE ODŚNIEŻANY
      W Katowicach - zapewne z tego samego powodu.
      To jest naprawdę przykre - działamy dopiero PO
      BRRRRRR
      • carrramba Re: Katastrofa w Katowicach: Zawalił się dach MTK 28.01.06, 20:10
        wtrazy szczerego współczucia dla mieszkanców Katowic
      • freud1 Re: Katastrofa w Katowicach: Zawalił się dach MTK 28.01.06, 21:38
        Bad Reichenhall w Niemczech tez, ale co to ma do rzeczy?!
        Nie pora na wypominki, w Katowicach pod gruzami leza przeciez setki ludzi!
        A noc znowu mrozna bedzie...

• hubar TVP ŻENADA! 28.01.06, 20:12
      BBC nadaje
      ZDF nadaje
      CNN nadaje
      TVN nadaje

a TVP qrwa co?!!!!!!!!!!????????????!!!!!!!!!!!!???????????????? ŻENADA!
      • signal Nadaje, pisenki Eurowizji ! 28.01.06, 20:16
        skandal
      • avild Re: TVP ŻENADA! I to jaka!! 28.01.06, 21:18
        Nie dość, że milczą, to jeszcze piszą, że ta tragedia wydarzyła się...
        w CHORZOWIE !!!

widać, że tvp już w rękach władzy, mają wszystko w nosie
        żenada!!!
        • mukroko Re: TVP ŻENADA! I to jaka!! 28.01.06, 21:31
          w tym akurat ze wydazylo sie to w chorzowie jest sporo prawdy...
          • skun2 Re: TVP ŻENADA! I to jaka!! 28.01.06, 22:56
            te targi są w Bytkowie, to jest przy samym Parku chorzowskim, ale jeszcze w
            Katowicach...
      • lotnik78 Re: TVP ŻENADA! 28.01.06, 21:53
        a w TVP leci rozrywka. na TVP1 eliminacje do Erowizji a na TVP2 kabaret
      • wesoly01 Re: TVP ŻENADA! 29.01.06, 00:12
        Reuters daje nawet filmik z miejsca tragedii

today.reuters.com/tv/videoStory.aspx?isSummitStory=False&storyId=12934487d67d0eb7dca3a41f3c2642c6bc4cdf07
    • gyver Jak się projektuje dachy (wg przepisów) 28.01.06, 20:13
      Niektórzy tu mają chyba nierówno pod sufitem. Jestem budowlańcem i donoszę
      wszystkim domorosłym i przedmonitorowym inżynierom, że wg polskich przepisów
      (norma PN-80/B-02010) na obszarze Katowic przyjmuje się charakterystyczne
      obciążenie śniegiem dla warstwy 29 cm śniegu o ciężarze 2,45kN/m3.
      Każdy zarządca budynku jest zobowiązany wiedzieć jakia jest dopuszczalna warstwa
      śniegu na dachu i niezwłocznie działać w przypadku jej przekroczenia.

Idiotyzmem byłoby projektować w Katowicach budynki na 60cm śniegu (w górach
      projektuje się nawet na 2,5m), kiedy takie opady zdarzają się raz na 20 lat.
      Chyba lepiej raz na 20 lat sprzątnąć ten śnieg, co?

Więc proszę o rozsądek w komentarzach pod kierunkiem projektantów i wykonawców.
      • snemid Re: Jak się projektuje dachy (wg przepisów) 28.01.06, 20:15
        podpisuje sie
      • pendragon_pl Re: Jak się projektuje dachy (wg przepisów) 28.01.06, 21:17
        gyver racja.
        Też to miałem na myśli w moim wcześniejszym wpisie.
        (Też jestem budowlańcem)
      • absurdello A ile to jest w ludzkich jednostkach kilogramowych 28.01.06, 21:23
        249 kg/m3 ?

Jak to dobrze, że w sklepie jeszcze nie podają siły nacisku na wagę w N.

• jaha9 Re: Jak się projektuje dachy (wg przepisów) 28.01.06, 22:19
        gyver napisał:

> Niektórzy tu mają chyba nierówno pod sufitem. Jestem budowlańcem i donoszę
        > wszystkim domorosłym i przedmonitorowym inżynierom, że wg polskich przepisów
        > (norma PN-80/B-02010) na obszarze Katowic przyjmuje się charakterystyczne
        > obciążenie śniegiem dla warstwy 29 cm śniegu o ciężarze 2,45kN/m3.
        > Każdy zarządca budynku jest zobowiązany wiedzieć jakia jest dopuszczalna
        warstw
        > a
        > śniegu na dachu i niezwłocznie działać w przypadku jej przekroczenia.
        >
        > Idiotyzmem byłoby projektować w Katowicach budynki na 60cm śniegu (w górach
        > projektuje się nawet na 2,5m), kiedy takie opady zdarzają się raz na 20 lat.
        > Chyba lepiej raz na 20 lat sprzątnąć ten śnieg, co?
        >
        > Więc proszę o rozsądek w komentarzach pod kierunkiem projektantów i
        wykonawców.
        Autor opisał stan faktyczny, tzn. obciążenia jakie przyjmują do obliczeń
        projektanci konstrukcji!!!
        Jako uzupełnienie należy dodać, że 2,45 KN/m3 to 245 kG/m3 , a więc
        to ok. 1/4 m3 wody! Katowice znajdują sie w I-szej strefie obc.śniegiem!
    • milena.rl Straszne. 28.01.06, 20:14
      Dziwny symbol. Gołębie - znak pokoju. Ktoś chyba nie lubi pokoju...
    • untochables Re: Katastrofa w Katowicach: Zawalił się dach MTK 28.01.06, 20:15
      na RMF facet powiedział o zamknietych wyjściach awaryjnych przez które ludzie
      nie mogli uciec
      tak samo było na targach budowlanych w tej hali też były zamknięte

dramat :(
    • herr7 pytanie o jakość hal handlowych 28.01.06, 20:16
      budowanych pośpiesznie, i jak widać byle jak. Ale ktoś wydaje zgodę na ich
      ekspolatację? Jak widać, czekają nas następne podobne katastrofy.
    • leo_lazzio Re: Katastrofa w Katowicach: Zawalił się dach MTK 28.01.06, 20:17
      tak jak przedmówca, również słyszę karetki.......... to naprawdę ogromna
      tragedia, która jednocześnie pokazuje nasz brak organizacji w takich wypadkach.
      Po co jedzie tam nasz premier - by się pofotografować jak na studniówce??
      lepiej niech się weźmie nareszcie do roboty.

Chwała PR TRÓJCE, że potrafili stanąć na wysokości zadania i błyszkawicznie
      zmienić program. A reszta i tak żeruje na sensacji.........

Wyrazy współczucia dla bliskich ludzi , któzy tam zginęli [*]
      • silesia Re: Katastrofa w Katowicach: Zawalił się dach MTK 28.01.06, 20:23
        Znajomy , wybitny znawca gołebi z Radzionkowa , opuścił ta hale 15 minut przed
        zawaleniem .. módlmy sie za tych co zostali.Może to w Polsce dziwi skąd taka
        liczba odwiedzajacych .. gołębie .. ale puszczanie gołebi to nasz tradycja,
        wpisana w nasza tożsamość jak kopalnie i familoki
      • codex1 Re: Katastrofa w Katowicach: Zawalił się dach MTK 28.01.06, 20:50
        Znam tą halę MTK w Katowicach przy ul. Bytkowskiej, leżącą na skraju
        Wojewódzkiego Parku Kultury i Wypoczynku w Chorzowie. Jest to na obrzeżach tych
        obydwu miast.
        Przyczyną katastrofy musiały być zalegajace i nie w porę uprzątnięte z dachu
        masy śniegu.
        Takich wypadków już było dużo i będzie jeszcze więcej, bo zlekceważono te obfite
        opady śniegu, które miały klikanaście dni temu miejsce, potem spadł na to deszcz
        i chwycił mróz.(!) Kto nie zdążył w porę uprzątnąć śniegu, wie jakie były z tym
        problemy później.
        Taka elastyczna masa wieluset ton śniegu, zalegająca nawet przez jakiś czas,
        mogła naruszyć konstrukcję podpór dachowych.
        No i teraz mamy straszliwą tragedię.
        Czy "mądry Polak po szkodzie"...??? (raczej w to wątpię!).
        A tylu jest bezrobotnych, których można było zatrudnić przy akcji odśnieżania!?
        Coś tu u nas nie gra z rozsądkiem i organizacją.
    • kapitan21 Re: Katastrofa w Katowicach: Zawalił się dach MTK 28.01.06, 20:22
      Nalezy sprawdzić czy dach był poświęcony. Jeżeli nie to wiemy już dlaczego się
      zawalił. Jeżeli tak - to taka była wola Boska. A gdyby tak za okupację Iraku, z
      wdzięczności ktoś nam cęściej zwalał coś na głowę, albo wykolejił jakiś pociąg -
      jak byśmy się czuli?
    • shedows1969 Re: Katastrofa w Katowicach: Zawalił się dach MTK 28.01.06, 20:23
      panzer6 o prezydenta się nie martw ,martw się o ofiary i rodziny.Wszystko
      sprywatyzowane robole wygonione to i na dach sprawdzić nie miał kto
      wejść.Wszędzie trąbią o zawalonych dachach ciekaw jestem czy przed taką imprezą
      i takich opadach śniegu ktoś tam był i sprawdził.Pewnie w ramach oszczędności
      nie miał kto tam wejść
    • dawidek7 Re: Katastrofa w Katowicach: Zawalił się dach MTK 28.01.06, 20:25
      Informacje na temat tych targów można znaleźć na stronie
      www.golab.mtk.katowice.pl/
      Jest tam m.in. lista wystawców.
    • othergaa Re: Katastrofa w Katowicach: Zawalił się dach MTK 28.01.06, 20:25
      Taa. Najbardziej potrzebny teraz w Katowicach bedzie Marcinkiewicz... Hehe.
      Niech dzwiga zawalone gruzy.
      • signal Czemu nie zarządzili przeglądów 28.01.06, 20:30
        dachów hal, marketów, itp. obiektów?. Przecież były jużż tragedie. Można było
        tego się spodziewać. To po cholerę mamy ludzi od kryzysu. Za co oni biorą kasę.
        • snemid Re: Czemu nie zarządzili przeglądów 29.01.06, 09:06
          Jestem w sztabie działań kryzysowych w pewnym powiacie i moge powiedziec, ze za
          ta dzialanosc nie dostaje sie zadnego honorarium. Ale myśle, że tylko
          nieznajomość tematu pchnela Pana Panie Signal do tak niefortunnego stwierdzenia.
          • orion_kr Re: Czemu nie zarządzili przeglądów 29.01.06, 12:42
            dostajesz czy nie dostajesz to malo istotne,
            czy cokolwiek zrobiles zeby w twoim powiecie zapobiec ewentualnej podobnej historii?a jesli tak to pochwal sie co.
    • grazia7442 Re: Katastrofa w Katowicach: Zawalił się dach MTK 28.01.06, 20:27
      Jak sie zachowa nowy prezydent ... Nie zrobi nic, nie wystawi nosa z Palacu
      Prezydenckiego.
      • kubok Re: Katastrofa w Katowicach: Zawalił się dach MTK 28.01.06, 20:29
        grazia7442 napisała:

> Jak sie zachowa nowy prezydent ... Nie zrobi nic, nie wystawi nosa z Palacu
        > Prezydenckiego.

Bo niby chory...
      • szmaciana Re: Katastrofa w Katowicach: Zawalił się dach MTK 28.01.06, 20:40
        Masz juz jakis problem?
    • pirlet Re: Katastrofa w Katowicach: Zawalił się dach MTK 28.01.06, 20:28
      mokry śnieg ma ciężar właściwy nawet do 800 kg/m3, 50 cm na kwadracie metr na
      metr to 400 kg !!!
    • szmaciana Winni? Dam GW 2 dni... 28.01.06, 20:29
      Juz niedlugo GW dojdzie do wniosku, ze zawalenie dachu ma jakis zwiazek z PiS...
      • dzieciatko_o_dyrektora Re: Winni? Dam GW 2 dni... 28.01.06, 20:36
        Dla ciebie wazne sa jedynie igrzyska - im wiecej ofiar tym lepiej .
        • szmaciana Re: Winni? Dam GW 2 dni... 28.01.06, 20:43
          To jakas gra? Teraz ja mam napisac cos bez sensu? Nie dziekuje.
          • dzieciatko_o_dyrektora [...] 28.01.06, 21:16
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
            • korbbi Jak wam bydlaki nie wstyd? 28.01.06, 21:21
              dzieciatko_o_dyrektora napisała:

> Pisz . Takie szmaty jak ty wykorzystaja kazda okazje do propagandy .
              A ty jesteś lepsza?
      • mirgiz Re: Winni? Dam GW 2 dni... 28.01.06, 20:53
        Gospodarze twierdzą, że zwalali śnieg z dachu.Znając polską
        rzeczywistość zrzucono częśc śniegu resztę zostawiając na zaś.
        Fajrant najważniejszy.Niestety odprężyło to część dachu co spowodowało
        spiętrzenie naprężeń w części środkowej.Nie będę wchodził w sprawy mechaniki.
        Ale duża ilośc śniegu w środku hali potwierdza moje przypuszczenia.
        Obawiam się,że ofiar mogą być dziesiątki a po 23 to wyciągać będą jedynie
        zwłoki.Setki lat Niemcy budowali strome dachy na Mazurach, w latach 60-tych
        jakiś wódz dał sygnał i budowano klocki.Dziś przerabia się dachy
        bo zacieki były rzeczą nagminną nie mówiąc o szkodach mech.
        Obecnie zimy na Mazurach są bezsnieżne ale po latach może być
        śniegu full
    • wj_2000 Co to jest to MTK? 28.01.06, 20:32
      Przecież od paru dni nie pada. Czy to pod śniegiem zawalił sie ten dach?
      Kto coś wie?
      • maaac Re: Co to jest to MTK? 28.01.06, 20:41
        W TV podawano że obsługa był szczególnie uczulona na śnieg po ostatnich
        katastrofach na Śląsku. Wygląda na to że raczej błędy konstrukcyjne - tak
        sugerowano.

Możliwe ze wszystko po trochu- śnieg, błedy, temperatura, kopalnie.
      • m824 Re: Co to jest to MTK? 28.01.06, 22:48
        MTK to Międzynarodowe Targi Katowickie.

Snieg nie pada, ale jeśli potwierdzą się onformacje proacowników, że na dachu
        było półtora metra śniegu to ktoś powinien iść siedzeć, bo to znaczy że od
        tygodnia przynajmniej nikt tego nie czyścił i nie sprawdzał. poza tym -
        patrzcie na ulice na Śląsku - śniegu już nie ma, bo nie padał dłuższy czas.
        Jest twardy lód, bo w dziń to co bylo zaczęło się topić, a w nocy zamarzać.
        Jeżeli tak samo stało się na dachu, to z puchowej pokrywy zrobiła się ciężka
        warstwa ubitego, zmarzniętego śniegu... no i poleciało. A swoją drogą dziś było
        w Katowicach wyjątkowo słonecznie... jak cośbyło musiło zacząć się topić...
        • orion_kr Re: Co to jest to MTK? 29.01.06, 12:47
          > Jest twardy lód, bo w dziń to co bylo zaczęło się topić, a w nocy zamarzać.
          > Jeżeli tak samo stało się na dachu, to z puchowej pokrywy zrobiła się ciężka
          > warstwa ubitego, zmarzniętego śniegu... no i poleciało.

:| pytanie za sto punktow co jest ciezsze 1kg puszystego sniegu czy 1kg "ubitego,zamarznietego lodu"powstalego z tegoz sniegu:|
    • mistrz_ip Re: Katastrofa w Katowicach: Zawalił się dach MTK 28.01.06, 20:33
      o w morde! wiem, ze to samolubne ale w tej chwili boje sie, zeby nie bylo wsrod
      ofiar zadntch znajomych.zwlaszcze ze podobno jeszcze 100 osob przywalonych lezy
      ['][']['][']
    • michalolenkowicz Widzowie TVP1 jak bawicie sie przy EUROWIZJI, 28.01.06, 20:33
      telewizja rezimowa jest załosna, gra wesołe piosenki a na pasku takie
      wiadomosci.
      • kubok Skoro to wiesz tez ogladasz., 28.01.06, 20:40
    • zapijaczonyryj Prezydent zachowa siętak jak zawsze. 28.01.06, 20:33
      Tak jak się w warszawie zachowywał , czyli nijak
      • orion_kr spiepr**j dziadu. 29.01.06, 12:48
        pewnie na mkoniec powie "spieprzej dziadu"
    • almagus Re: Współczuję rodzinom, których bliscy stracili ż 28.01.06, 20:37
      Współczuję rodzinom, których bliscy stracili życie.
      Współczuję tym co leczą swoje rany i życzę im szybkiego powrotu do pełni
      zdrowia.
      Moja dusza targa się jak gołąb w klatce i leci ku Wam.
    • slavik222 Katastrofa w Katowicach a w komuszewskiej TVP.. 28.01.06, 20:38
      rozrywka.Rozpędzic to towarzystwo.
      • silesia Re: Katastrofa w Katowicach a w komuszewskiej TVP 28.01.06, 20:44
        W sląskich radiostacjach .. muzyka spokojna, a telewizja abonamentowa się
        bawi .. fajnie ,że w Polsce ludzie krytycznie odnoszą sie doreakcji publicznych
        mediów, dobrze ,że jest TVN24.
    • almagus Re: Moja dusza targa się jak gołąb w klatce i leci 28.01.06, 20:38
      Współczuję rodzinom, których bliscy stracili życie.
      Współczuję tym co leczą swoje rany i życzę im szybkiego powrotu do pełni
      zdrowia.
      Moja dusza targa się jak gołąb w klatce i leci ku wam.
      • idiot_hunter Przecież ostanio tutaj śnieg nie padał. 28.01.06, 22:06
        Czyżby śnieg leżał na dachu kilka tygodni i nikt się tym nie przejmował? Ja w
        swoim domu mam płaski dach, ale jak zobaczyłem ile napadało, to mimo iż jestem
        leń, zabrałem szuflę i 2 godziny zwalałem śnieg z dachu, aby nie było zbyt
        dużego obciążenia. Ja mogłem a im się nie chciało?
        • carandiru1 Re: Przecież ostanio tutaj śnieg nie padał. 28.01.06, 22:42
          Wiesz,pewnie za dużo kosztowało odśnieżanie i "pomyśleli" - po co,przecież
          niedługo wiosna... Głupota ludzka mnie czasami obezwładnia.A tyle było ostatnio
          wypadków z zawalonymi dachami...Zgroza!
          Nikt nie zwróci już życia tym ludziom ['] Om mani peme hung.
          • centrolew Żałoba w Katowicach 29.01.06, 00:19
            Tragedia się wydarzyła... Mam nadzieję, że uda się uratować jak najwięcej osób.
            Mieszkam w Katowicach i jestem podbudowany solidarnością internautów z innych
            miast.

Pozostaje tylko pytanie - jak to się mogło stać?!
            • merlin_1975 Re: Żałoba w Katowicach 29.01.06, 00:46
              [']
              • pan_pndzelek >>>Co za idioci wpisują takie komentarze??? 29.01.06, 08:27
                Co za idioci wpisują takie komentarze jak wszystkie powyżej i część poniżej???
                Jeśli się nie ma nic do powiedzenia (a nie miał tam rzeczywiście nikt nic
                ciekawego) to się MILCZY! Zwłaszcza w obliczu takiego dramatu, drodzy idioci...

Najbardziej ubawiony jestem zapytaniem co zrobi prezydent RP... a co miałby
                zrobić? Łopatę wziąć i pomagać? A po co niby? BANDA KRETYNÓW I HISTERYCZNYCH
                BAB - to o forumowiczach, którzy tu się wpisują...
                • krasnoludek524 LUDZIE ODDAWAJCIE KREW W SZPITALACH 29.01.06, 09:00
                  NA ŚLĄSKU.

Pomożecie tym lepiej niż pustym gardłowaniem.
                  • cloclo80 Re: LUDZIE ODDAWAJCIE KREW W SZPITALACH 29.01.06, 10:22
                    a co jeszcze? Odawajcie krew, oddawajcie narzady, oddawajcie rece, nogi,
                    watroby, szpik i co tam jeszcze. Lepiej sie zamknij hieno jedna.
                    • krasnoludek524 Re: LUDZIE ODDAWAJCIE KREW W SZPITALACH 29.01.06, 11:15
                      cloclo80 napisał:

> a co jeszcze? Odawajcie krew, oddawajcie narzady, oddawajcie rece, nogi,
                      > watroby, szpik i co tam jeszcze. Lepiej sie zamknij hieno jedna.

A teraz sam przeczytaj to co napisałeś?

Jak chcesz to walnij się w PASZCZU i pomyśl, że to ode mnie
          • fritz.fritz Oswietlenie jest slabe: przeciez tam powinno stac 29.01.06, 01:22
            dosyc generatorow. Postawienie masztu oswietlajacego trwa 10-15 minut.

To znaczy sie mamy docznienia z olbrzymia nieudolnoscia. Do tego dochodzi, ze
            strazacy zmieniaja sie z powodu zimna. A co z tymi, co sie ruszac nie moga? Z
            cala pewnoscia nie moga krzyczec ani stukac.

Czy sa w uzyciu noktowizory.

Mam dziwne wrazenie, ze znowu nieudolnosc wygrywa.
            Za nieudolnosc nie ponosza winy pojedynczy strazacy czy jednostki strazy, tylko
            ci ktorzy sa odpowiedzialni za poziom szkolenia a to znaczy sie najwyzsze
            szarze.
            • andelu Re: Oswietlenie jest slabe: przeciez tam powinno 29.01.06, 02:44
              Do: fritz.fritz:

Nie maz zielonego pojecia co piszesz! Twoja znajomosc metod ratownoczych nie jest zbyt gleboka! Pochodzi ona w amerykanskich filmow katastroficznych! Ten wynalazek, o ktorym piszesz nazywa sie termowizor i umozliwia on widzenia obrazu cieplnego przedmiotow/zwierzat a nektowizor to urzadzenie wmacniajace swiatlo w ciemnosci. A jezeli brakuje swiatlow cieplnych to sam przynies jeden i jezeli uwazasz, ze przy -15C strazacy nie marzna to sam tam odgrozywyj przez kilkanascie godzin! Have fun fritz.fritz! R.I.P. zmarlym i zdrowia poszkodowanym a rodzinym wyrazy wspolczucia. Peace!
              fritz.fritz napisał:

> dosyc generatorow. Postawienie masztu oswietlajacego trwa 10-15 minut.
              >
              > To znaczy sie mamy docznienia z olbrzymia nieudolnoscia. Do tego dochodzi, ze
              > strazacy zmieniaja sie z powodu zimna. A co z tymi, co sie ruszac nie moga? Z
              > cala pewnoscia nie moga krzyczec ani stukac.
              >
              > Czy sa w uzyciu noktowizory.
              >
              > Mam dziwne wrazenie, ze znowu nieudolnosc wygrywa.
              > Za nieudolnosc nie ponosza winy pojedynczy strazacy czy jednostki strazy, tylko
              >
              > ci ktorzy sa odpowiedzialni za poziom szkolenia a to znaczy sie najwyzsze
              > szarze.
              • pogromca_mrowek Wielka tragedia. chyba najwieksza w naszych dzieja 29.01.06, 11:59
                Jestem smutny bo niewiele moge zrobic.
                Masakra. Mam nadzieje ze jeszcze kogos uratują ale liczba ofiar pewnie przekroczy 100 osob, 100 osob to przeciez strata bliskich dla kilkuset osob.

Druga sprawa, nie chcialbym tego tu pisac, i teraz.
                Ale to po prostu żenujące.
                Nie wiem czy powinienem pisac o tym ze czuje sie po prostu zdeptany.
                Pan Premier w RMF i wczoraj w nocy trabił jacy to oni i Pan Prezydent wspaniałomysli, dali milion. To żenujące ze Premier Polski wykorzystuje tragedie do swoich celow. W mediach w ogole atmosfera triumfu - Bienkowski opowiada z radoscią a Religa nawet usmiechał sie - zeby tylko pochwalic jacy my jestesmy wspaniali.
                Jest bezsprzeczne ze ratownicy wykonuja fantastyczna robote, doceniam ich w pełni.
                Ale drazni mnie radosc ministra Religi i bałwochwalcze samouwielbienie wierchuszki.
                Czy to ich zasługa? Przez 3 miesiace wyszkolili tych specjalistow? Wiecej pokory i zadumy. Tam zgineła masa ludzi - z czego sie k...wa cieszycie????

I juz nawet nie chce sie pytac dlaczego gdy zginelo ponad 100 Polakow (a i obcokrajowcy) zaden portal nie stonował swoich barw jak to było po smierci 1 Polaka?
                Ani czy gdyby dajmy na to zawalił sie kosciołek w Zakopanem to żądni dutkow gorale tez organizowaliby Turniej Skokow Narciarskich. Co oni sobie myslą? Ze mamy sie teraz k... cieszyc ze skokow Malysza? Show must go on i zycie toczy sie dalej ale po prostu wstyd mi że w taki dzien organizuja turniej jak gdyby nigdy nic bo przeciez "sygnał (telewizyjny) został sprzedany i mamy zgode czynnikow rządowych na organizacje turnieju" - tak powiedział Nadarkiewicz - jednym słowem kasa zwycieżyła i dlatego turniej ma byc. Dollar is my God?
                Najwieksza katastrofa w ostatnich latach ale kasa wazniejsza. No i zeby pochwalic sie w mediach, prawda panie Religa? Kiedy panu ta radosc i usmiech zniknie z twarzy?
                Wez sie gosciu chociaz nie smiej, uszanuj chociaz uczucia bliskich ofiar.
                Przeciez i tak wiemy ze jestes superman i debesciak razem z tym swoim premierem z teatrzyku kukiełek sterowanych.
                Przepraszam za takie słowa w taka chwile ale po prostu nie moge patrzec jak sie nam rzad raduje ze ma tragedie :(((
                Ciszej nad tą trumną. Pokoj zmarłym, otuchy dla rodzin ofiar.
    • worgules Re: Katastrofa w Katowicach: Zawalił się dach MTK 28.01.06, 20:39
      Dornowate, Ziobrowate zajmują się wszystkim tylko nie pracą.Walczą jak hieny o
      umocnienie swojej władzy,ośmieszają opozycję,wyciągają teczki,straszą
      agentami...I tak zeszło im na pierdołach sto dni.Pamiętam jak ze złośliwą
      satysfakcją komentowali podobne tragedie w Rosji,obwiniając panujący tam
      reżim,Putina,bałagan...Czy taki Dorn powinien pełnić funkcję min.spraw
      wew.?!Pytanie retoryczne.Nadal będzie spiskował-politykował.Bo na nic innego ich
      nie stać.Nadal będą mącić,skłócać,napuszczać . ,bo to taki element.
      Margines,który poczuł się władzą.Myślę z bólem o tych którzy nie wrócą już do
      swoich...
      • kropka1953 Re: Katastrofa w Katowicach: Zawalił się dach MTK 28.01.06, 21:02
        I to by było na tyle !Nic dodać,nic ująć.Ręce opadają na te 100 dni.
      • karoop Re: Katastrofa w Katowicach: Zawalił się dach MTK 28.01.06, 21:05
        A juz nie masz o czym pisac tylko o polityce i politykach - znowu potwierdza
        sie to co ciagle mysle jest najwiekszym bledem Polakow - mysla o wszystkim,
        tylko nie o ludziach.
        CO DORN MA DO TYCH, KTORZY TERAZ TAM CIERPIA??? CO JEST TERAZ WAZNIEJSZEGO OD
        NICH?!
        Wspolczucie dla rodzin, dla czekajacych. Golab w klatce to dobre porownanie -
        dopisuje sie.
      • kocis1 Re: Katastrofa w Katowicach: Zawalił się dach MTK 28.01.06, 21:05
        Skup się więc na myśleniu z bólem i przestań pieprzyć ...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka