Gość: Zbyszek IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 10.11.02, 23:08 Co za ulga! Nareszcie koniec ze śmieciami na wycieraczkach przed mieszkaniem. Panowie i panie- to jest dopiero wspaniałe. Co za cisza powyborcza. Teraz przystępujcie do pracy! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: czynnik Re: Zakończyły się wybory samorządowe IP: *.zabrze.sdi.tpnet.pl 11.11.02, 09:01 Niestety nie tylko kandydaci śmiecą pod drzwiami... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piosza Re: Zakończyły się wybory samorządowe IP: *.recluce.one.pl / 192.168.0.* 11.11.02, 10:55 słabe wyniki SLD - jak to cieszy jak to cieszy tyle spektakularnych klęsk jak się cieszę !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obywatel Re: Zakończyły się wybory samorządowe IP: *.gaj.lanet.wroc.pl 11.11.02, 13:10 Ja też - NIEZMIERNIE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Redakcjo GW - co za głupoty wypisujecie? IP: 62.233.204.* 11.11.02, 11:58 Jeśli kandyduje jeden kandydat to jak on może nie zdobyć ponad 50% ważnych głosów. Przecież gdy padnie choć jeden ważny głos to zdobędzie on 100% ważnych głosów. Czy mam rozumieć, że w tych 3 gminach nie padł żaden ważny głos? Jeśli tak to dlaczego od razu tak nie napisaliście? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paweł Re: Redakcjo GW - co za głupoty wypisujecie? IP: *.7.14.vie.surfer.at 11.11.02, 12:51 prosta sytuacja: jest jeden kandydat oddano 3 glosy 1 na danego kandydata 2 nieważne w ten oto prosty sposób kandydat ten nie dostał 50% poparcia i po co wyzywać innych od głupków? wystarczy czasem pomyśleć, to też się w życiu przydaję, a nie tylko chamstwo ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł A ty umiesz czytać? IP: 62.233.204.* 11.11.02, 13:10 Gość portalu: paweł napisał(a): > prosta sytuacja: > jest jeden kandydat > oddano 3 glosy > 1 na danego kandydata > 2 nieważne > w ten oto prosty sposób kandydat ten nie dostał 50% poparcia W artykule i w moim poście jest mowa o większośći WAŻNYCH głosów! > i po co wyzywać innych od głupków? wystarczy czasem pomyśleć, to > też się w życiu przydaję, a nie tylko chamstwo ... Kogo i gdzie wyzwałem od głupków, kiedy nie pomyślałem i kiedy byłem chamski? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paweł Re: A ty umiesz czytać? IP: *.7.14.vie.surfer.at 11.11.02, 14:50 > > prosta sytuacja: > > jest jeden kandydat > > oddano 3 glosy > > 1 na danego kandydata > > 2 nieważne > > w ten oto prosty sposób kandydat ten nie dostał 50% poparcia > > W artykule i w moim poście jest mowa o większośći WAŻNYCH głosów! A Ty nadal swoje:-) Nie poradzę nic na to, iż nie potrafisz zrozumieć, że powyższy przykład obrazuje, jak to jeden kandydat nie uzyskał 50% WAŻNYCH głosów. Może porozmawiaj z kimś zanim coś znów napiszesz:-) > > i po co wyzywać innych od głupków? wystarczy czasem pomyśleć, > to > > też się w życiu przydaję, a nie tylko chamstwo ... > > Kogo i gdzie wyzwałem od głupków, GW kiedy nie pomyślałem jak dotąd nie wykazałeś się pomyślunkiem:-) i kiedy > byłem chamski? > zarzucając komuś (GW), że pisze głupoty, podczas gdy ten ktoś (w tym oknkretnym przypadku)pisze prawdę, a jedynie Ty nie potrafisz tej prostej i logicznej prawdy pojąć, a wolisz zarzucić kłamstwo, aniżeli użyć mózgu Daruj już sobie i nie odpisuj, a jedynie wyciągnij wnioski na przyszłość zanim zaczniesz kogoś innego obrażać pozdrawiam i miłego dnia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: A ty umiesz czytać? IP: 62.233.204.* 12.11.02, 11:29 Gość portalu: paweł napisał(a): Kłamstwo powielone 100x staje się prawdą (kto to powiedział?), a więc jeszcze raz powoli, żebyś się nie zmęczył. > > > > prosta sytuacja: > > > jest jeden kandydat > > > oddano 3 glosy > > > 1 na danego kandydata > > > 2 nieważne > > > w ten oto prosty sposób kandydat ten nie dostał 50% poparcia > > ok. tu masz rację, że na ogólną liczbę głosów kandydat nie zdobył 50% poparcia, bo zdobył tylko 33,33% wszystkich głosów. ZDOBYŁ ON NATOMIAST 100% WAŻNYCH GŁOSÓW (oddano 1 głos ważny i to na niego). Przejrzyj sobie wyniki II tury w dużych miastach, zobaczysz, że wyniki uzyskane przez obu kandydatów sumują się do 100% z dokładnością do 0,01%. Zakładając, że głosowało 100.000 ludzi, to 0,01% z 100.000 = 10 głosów. Np. w Krakowie głosowało ok. 100000 a oddano ok. 1000 nieważnych głosów czyli ok 1%, a wynik obu kandydatów sumuje się do 100%. GŁOSÓW NIEWAŻNYCH NIE BIERZE SIĘ POD UWAGĘ PRZY OBLICZANIU PROCENTU GŁOSÓW JAKIE UZYSKAŁ KANDYDAT! (dlatego, żeby uniknąć nieporozumień mówi się o tym, że kandydat uzyskał x% ważnych głosów, co zresztą dokłądnie odzwierciedla ten sposób liczenia). Być może istnieje przepis ordynacji, że aby wybory były ważne liczba oddanych głosów ważnych musi być większa niż liczba głosów nieważnych. Wtedy trzeba by było napisać w artykule/notce, że wybory były nieważne z powyż. powodu lub po prostu, że kandydat nie uzyskał wymaganej większości głosów. Pisanie, zaś o tym, że kandydat nie usykał większości ważnych głosów NIE JEST PRAWDĄ, jeżeli otrzymał choć jeden głos - tak jak w przytoczonym przez ciebie przykładzie. > > W artykule i w moim poście jest mowa o większośći WAŻNYCH > głosów! > > A Ty nadal swoje:-) Nie poradzę nic na to, iż nie potrafisz > zrozumieć, że powyższy przykład obrazuje, jak to jeden kandydat > nie uzyskał 50% WAŻNYCH głosów. Może porozmawiaj z kimś zanim > coś znów napiszesz:-) > > > > i po co wyzywać innych od głupków? wystarczy czasem > pomyśleć, > > to > > > też się w życiu przydaję, a nie tylko chamstwo ... > > > > Kogo i gdzie wyzwałem od głupków, > > GW > > kiedy nie pomyślałem > > jak dotąd nie wykazałeś się pomyślunkiem:-) > a ja myśle, że to właśnie ty nie wykazałeś się pomyślunkiem, skoro nie potrafisz zrozumieć co to jest 50% ważnych głosów. > i kiedy > > byłem chamski? > > > > zarzucając komuś (GW), że pisze głupoty, podczas gdy ten ktoś > (w tym oknkretnym przypadku)pisze prawdę, a jedynie Ty nie > potrafisz tej prostej i logicznej prawdy pojąć, a wolisz > zarzucić kłamstwo, aniżeli użyć mózgu jak wykazałem wyżej GW popełniła błąd merytoryczny. BTW, stosująć twoją miarę można powiedzieć, że jesteś chamem. > > Daruj już sobie i nie odpisuj, a jedynie wyciągnij wnioski na > przyszłość zanim zaczniesz kogoś innego obrażać > wybacz, ale nie mogłem sobie darować... > pozdrawiam i miłego dnia miłego dnia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kris P. Re: Zakończyły się wybory samorządowe IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 11.11.02, 12:50 Wybory o strasznie niskiej chęci wybierania kogokolwiek. Generalnie społeczeństwo wstydzi się polityków. tak z lewa jak i z prawej strony sceny politycznej. Narzucony przez Millera niski poziom kandydatów w większości przypadków plus niezbyt jednoznaczne i nieklarowne zachowanie sie prawicy, oraz aferalne populistyczne podskoki lepperowców i giertychów było powodem tak małego udziału w wyborach. Jak dodamy do tego jeszcze graniczące z głupotą nadmierne upolitycznienie samorządów to wyłania się obraz bardzo niewesoły. Liderom partyjnym śni się wyrażnie by samorządy były jako ich orkiestra z ich dyrygenturą oraz zachowanie się TV publicznej w sposób nachalno - serwilistyczny wobec partii rządzącej to sprawia, że ten obraz jest jeszcze smutniejszy. Nasza scena polityczna jest jak pranie łachmaniarza: lewica - stara podarta szmata, ktora wszędzie się wpycha by jak najwięcej pokryć choć drze sie we wszystkich miejscach i śmierdzi od poprzylepianych do niej odpadków; prawica jak zszyta z różnych kawłków szmatka z każdej strony wygląda inaczej i do czegoś innego jest przydatna, byłoby łdanie gdyby te aplikacje nie były szyte tak ordynarnie grubymi nićmi, gdyby to scalić i dobrze wymieszać to kolor może by wyszedł ładniejszy a i nieprzydatne kawałki by odpadły na śmietnik historii. Wynika z tego, że coś trzeba szybko zrobić by Polska miała nowy i lepszy (przede wszystkim moralnie i intelektualnie) garnitur polityków - może okręgi jednomandatowe byłyby takim remedium na tę chorobę zeszmacenia sceny politycznej. Poza tym wybory te pokazały, że Polacy utożsamiają polityków z TV z kandydatami do samorządów co jest winą właśnie i Tv i liderów partyjnych i największym zaniedbaniem redaktorów gazet o ogólnokrajowym zasięgu i radia wraz z TV, bo niepotrafili (może nie chcieli) zmniejszyć znaczenie liderów partyjnych na rzecz lokalnych działaczy, by ich lepiej społeczeństwu pokazać i by byli rozpoznawalni i rozróżnialni przez lokalne właśnie społeczności. Oczywiście wiąże to się też z poziomem wyedukowania naszego społeczeństwa, a tu już działka pani Łybackiej, która w oszukańczy sposób promując w Poznaniu niejakiego Pietrasa a w Gnieźnie zwykłego oszusta, zaś w Grodzisku Wlkp. kupując głosy wyborców pokazała co to jest jej zdaniem edukacja. I znów obraz nie rysuje sie wesoły. No cóż, niech wybrani biorą się do pracy i to ostro, a my będziemy próbowali przetrwać z winietkami pana Pola, modląc się o zdrowie w obliczu nadciągającej ofensywy Łapińskiego, i kurczowo trzymając się za kieszenie obserwując poczynania Kołodki, a i uszt trzeba będzie czymś zatkać by nie słuchać głupich drwin Millera czy wyskoków lepperów i giertychów. A co jeść będziemy jak nam PSL-osy spacyfikują rolnictwo, by tylko posadki nie dostał ktoś inny. Dobrze, że chociaż prawicowcy się kłucą to jest się z czego pośmiać (ale to smutny śmiech). Oj, niewesołe nam nadchodzą czasy. A do tego jeszcze idzie zima. Rodacy! jak się weźmiemy, to przeżyjemy. Tylko gdzie się obudzimy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poruszony Re: Zakończyły się wybory samorządowe IP: *.chelm.sdi.tpnet.pl 11.11.02, 13:12 Chełm został kupiony za kiełbasę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leonard Re: Zakończyły się wybory samorządowe IP: *.telkab.pl 11.11.02, 13:47 Drodzy, nie byłem na głosowaniu i już nie pójdę nigdy. To co kolejne rządy wyrabiają z naszym krajem to w pale sie nie mieści. A jeszcze jak sprzedadzą Polską Unii to juz tylko Koniec Świata nas uratuje!. Jedna wielka bieda i bezrobocie. Nasza rodzina (7 osób) mieszka w jednym domu i wszystkiego mamy razem coś koło 150 PLN na miesiąc (zasiłku rodzinnego)!!!!. Żadnych perspektyw na pracę. I CO SIE DZIWICIE, ZE LUDNOSC MA WYBORY GDZIES? Polityka to dobre zajęcie dla bubków z kasą - tylko się większej dorobią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan F. Re: Zakończyły się wybory samorządowe IP: *.proxyplus.cz / 192.168.1.* 11.11.02, 15:44 Gość portalu: Leonard napisał(a): > Drodzy, nie byłem na głosowaniu i już nie pójdę nigdy. To co > kolejne rządy wyrabiają z naszym krajem to w pale sie nie > mieści. A jeszcze jak sprzedadzą Polską Unii to juz tylko > Koniec Świata nas uratuje!. Jedna wielka bieda i bezrobocie. > Nasza rodzina (7 osób) mieszka w jednym domu i wszystkiego mamy > razem coś koło 150 PLN na miesiąc (zasiłku rodzinnego)!!!!. > Żadnych perspektyw na pracę. I CO SIE DZIWICIE, ZE LUDNOSC MA > WYBORY GDZIES? Polityka to dobre zajęcie dla bubków z kasą - > tylko się większej dorobią. Człowieku, czego Ty oczekujesz? - że ktoś Ci ma coś dać, a z jakiej racji?! Na dodatek masz wszystko w d..ie, nie chodzisz na wybory i obnosisz się z tymi swoimi pretensjami zamiast wziąć się do roboty. Dzięki Bogu, że frekwencja jest tak niska!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PAWEŁ1 Re: Zakończyły się wybory samorządowe IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 11.11.02, 14:54 -GRATULACJE MYŚLĄCYM, -KONDOLENCJE GW ,TVP,I KURONIOWI -INFORMACJA DLA RODAKÓW-DOBRZE JEST W TYCH KRAJACH GDZIE NIE GŁOSUJĄ NA KOMUNISTÓW ,LEPERÓW ,TYMINSKICH Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Endaer Re: Zakończyły się wybory samorządowe IP: *.pl 11.11.02, 16:15 To jest kpina. Przeciętny polak zwraca obecnie uwagę nie na to kto politykiem jest, tylko, kto nim nie jest.... i na niego wolałby zagłosować. Czy nie dziwi nikogo, że większość wyborców nie zainteresowała się żadnym programem na tyle by iść głosować. Panowie politycy, co wy na to? Odpowiedz Link Zgłoś