Dodaj do ulubionych

20 mln na Swiatynie Opatrznosci!

01.02.06, 11:24
Jestem juz pewien. Mieszkam w ksiezycowym kraju. Przed chwila uslyszalem, że
budzetowi artysci z Senatu (glownie przedstawiciele PiS) stwierdzili, ze
nasza ojczyzne stac na wywalenie 20 mln na budowe Swiatyni Opatrznosci
Bozej!!!!!!!!!!!Ale to nie wszystko, majac na uwadze zakaz finansowania z
budzetu panstwa budynkow sakralnych, podciagnieto ten wydatek pod ochrone
dziedzicta narodowego. Litosci, brak mi slow!
Obserwuj wątek
    • kosciol.mlodziezy.psychicznej Brawo! Potrzeba nam więcej ubogacenia!! 01.02.06, 11:26
      • kosciol.mlodziezy.psychicznej A tak poza tym to lewaku co ci sie nie podoba? 01.02.06, 11:28
        Wy walczycie z Kościołem na wszystkich frontach! Jeżeli poprzez wybory ludzie
        dali taki znak że chcą finansować tę wspaniałą świątynię to chwała senatorom za
        to że wolę ludu spełniają.

To pisałem ja a nie asienka32.
        • marian_koniuszko1313 Re: A tak poza tym to lewaku co ci sie nie podoba 01.02.06, 11:30
          Pewnie, stac nas na to. Moze uda nam sie zbudowac wieże Babel?
        • swansea Re: A tak poza tym to lewaku co ci sie nie podoba 01.02.06, 11:31
          w programie PiS-u nic nie było na ten temat. a jeżeli nie zauważylem, proszę
          wskaż mi odpowiednie miejsce..

atb
        • inna57 Re: A tak poza tym to lewaku co ci sie nie podoba 01.02.06, 11:32
          to może niech się opodatkują tylko ci którzy mają taką ochotę i potrzebę.
          Obciążanie tą fanaberią ogółu jest absurdalnie niemoralne.
          Nie wszyscy którzy nie mają ochoty finansować fanaberii kościoła są lewakami.
          Ale przy zaawansowanej chorobie psychicznej to faktycznie może być trudne do
          zrozumienia.
        • marian_koniuszko1313 Re: A tak poza tym to lewaku co ci sie nie podoba 01.02.06, 11:39
          Czlowieku, jakie wybory? Jaki Narod? 27 % to ledwie nieco ponad 1/4 to chyba
          dosc watla legitymacja do sprawowania wladzy??????
    • inna57 Re: 20 mln na Swiatynie Opatrznosci! 01.02.06, 11:29
      Jestem ciekawa jak oni usprawiedliwią to "dziedzictwo", może stwierdzając że
      sam pomysł świątyni był już bardzo dawno.
      Masz rację ręce opadają, drogie "tanie państwo", uszczuplanie przez rozmnażanie
      administracji, rozdawnictwo nie swoich pieniędzy, brak jakichkolwiek działań w
      celu uleczenia prawa itd. itp. Oto państwo Pustosłowia i Samowoli.
      • nati to jest chore!!!!!!!!!!!!!!!!!! 01.02.06, 17:13
        20 milionow? z naszych podatkow? jak to mozliwe? jak to w ogole jest mozliwe?
        tylka klac sie chce!!!

te ch**e z PiS powinny dac te 20 milionow ze swoich kieszeni - tego nikt nie
        broni. ale kur** precz od podatkow! naprawde nie ma juz w tym kraju lepszych
        celow na wydawanie pieniedzy?

ZRÓBMY COŚ z TYM!!!
        jakieś pomysły, jak pokazać swoje niezadowolenie?
        • nati moze zalozmy strone www przeciwko temu? 01.02.06, 17:17
          o ile to moze miec jakies znaczenie!!!

jesli ktos umie taka strone zrobic, to napiszcie na maila. moze to nic nie da,
          ale moze - jesli bedzie duzo podpisow, to chociaz media o tym powiedza glosno!!!
    • swansea Re: 20 mln na Swiatynie Opatrznosci! 01.02.06, 11:30
      nic nowego...
      generalnie tego się spodziewałem. jakies warunki muszą być..
      a to, że państwo ma być świeckie, to możemy se w tylek wsadzić..
      kosztem czego ta budowa jest?? i komu odebrano pieniądze??
      nie lepiej przeznaczyć to np. na leczenie chorych dzieci??
      tera za to może będą w niebie..

ps. sorry za zgryźliwość, ale generalnie się zjonizowałem tym niusem.
      ps.2 może ktoś z KK będzie miał na tyle serca i rozumu, że odstąpi od tych
      pieniędzy??
      • kropek_oxford Polski KK od szmalu ODSTAPI? Masz poczucie humoru, 01.02.06, 11:32
        koles...
        • swansea Re: Polski KK od szmalu ODSTAPI? Masz poczucie hu 01.02.06, 11:34
          nie...

raczej niejasne odczucia rzeczywistości PiSowskiej..:)

atb
    • kropek_oxford Buhahaha!!! Buhahaha!!! 01.02.06, 11:31
      Bo tego NIE DA sie skomentowac - polska glupota zaczyna bic wszelkie rekordy.
      Dziedziczne obciazenie PiSuarow po tatusiu-proboszczu i mamie-dewotce?
      • quickly Nie miejcie do mnie pretensji... 01.02.06, 11:34
        Ja nie glosowalem.

he he he

Chcielista, no to mata!!!
    • dr.krisk Może ktoś ze zwolenników PiS... 01.02.06, 11:34
      .. wyjaśni fakt budowania z moich pieniędzy kościoła????
      Tanie państwo?
      • inna57 Re: Obawiam się 01.02.06, 11:40
        że zwolennicy Pustosłowia i Samozachwytu mogą jedynie za Twój post obrzucić Cię
        wyzwiskami.
        • dr.krisk Rozumiem... 01.02.06, 11:43
          .. najprawdopodobniej napiszą za komuny budowano komitety partyjne.
          Zgadzam się nawet, aby mnie obrzucili i zwymyślali - wiem, że inaczej nie
          potrafią. Ale może przy okazji wyjaśnią mi: dlaczego?
          Mogę nawet przyrzeć, że nie będę sie odgryzać....
    • anyab1 Re: 20 mln na Swiatynie Opatrznosci! 01.02.06, 11:34
      Ciekawe co powie Glemp i Rokita?
      Jak taki pomysł pojawił się rok temu, to Glemp twierdził, że nie chce żadnych
      pieniędzy na Świątynię Opatrzności Bożej z budżetu.
      Rokita mówił, że jest przeciwny finansowaniu budowy kościołów przez budżet.
    • po_godzinach Tylko 20? czemu tak mało? 01.02.06, 11:39
      • marian_koniuszko1313 Re: Tylko 20? czemu tak mało? 01.02.06, 11:42
        Pewnie dajmy 200! ciekawe co nato kot Sylwester?
        • po_godzinach Re: Tylko 20? czemu tak mało? 01.02.06, 11:45
          mnie sie wydaje, że 20 to za mało - no bo nie wystarczy na wyposażenie, które
          powinno być Najwyższej Światowej Jakości.

a kot powie "miau"
          • marian_koniuszko1313 Re: Tylko 20? czemu tak mało? 01.02.06, 11:49
            Ciekawe co bedzie dalej? obowiazkowy dekoder Tv Trwam pod kazda strzecha?
            • po_godzinach Re: Tylko 20? czemu tak mało? 01.02.06, 12:05
              "dalej" to nic nie będzie

przejadą się na tym wcześniej, czy później

pomyliło im się, wiek dziewiętnasty dawno juz przeminął - a oni jakoś tego nie
              zauważyli
              • entefuhrer Re: wiek dziewiętnasty dawno juz przeminął 01.02.06, 14:01
                Widocznie - nie dla wszystkich ;-)
    • trydzyk Re: 20 mln na Swiatynie Opatrznosci! 01.02.06, 11:56
      Blogoslawione skutki pontyfikatu JPII. Jeszcze dlugo polski podatnik bedzie za
      to placil.

F.
      • marian_koniuszko1313 Re: 20 mln na Swiatynie Opatrznosci! 01.02.06, 11:59
        Akurat Ojca Swietego bym w to nie mieszal. Jan Pawel II nie mial nic wspolnego
        z oszolomstwem!
        • trydzyk Re: 20 mln na Swiatynie Opatrznosci! 01.02.06, 12:01
          Ale ja nie twierdze, ze to jego wina!!!!
          Ale takie sa rowniez skutki balwochwalstwa zwiazanego z jego pontyfikatem.

F.
          • marian_koniuszko1313 Re: 20 mln na Swiatynie Opatrznosci! 01.02.06, 12:05
            Moim zdaniem genezy, rozdawnictwa trzebaby poszukac w Toruniu.
    • mariner4 Wystarczy tą budę 01.02.06, 11:59
      wpisać na listę zabytków!
      M.
      • po_godzinach Re: Wystarczy tą budę 01.02.06, 12:06
        niekoniecznie

wpisać się nie da, ale da się sfinansować ze środków Ministerstwa Kultury jako
        duchowe dziedzictwo narodowe
        • janbezziemi Zabytek z XXI wieku 01.02.06, 12:10
          To ostatnie stadium paranoi. Dawac forsę na...zabytek z XXI wieku? Kraj
          kosmicznych bzdur.
          • po_godzinach Re: Zabytek z XXI wieku 01.02.06, 12:13
            dam głowę, że będzie to podpięte pod "duchowe dziedzictwo" jako dawne
            zobowiązanie narodu polskiego

zabytek nie musi być materialny
    • ave_duce Re: 20 mln na Swiatynie Opatrznosci! Tak mało??? 01.02.06, 12:08

• karlin Światynia Opatrzności 01.02.06, 12:09
      "DEKLARACJA STANÓW ZGROMADZONYCH

[5 maja 1791]

[…] Władzy wykonawczej zalecamy, […] Wyznaczenie nabożeństwa w jednym dniu po
      wszystkich w całym kraju kościołach, to jest dnia ósmego miesiąca maja roku
      bieżącego, na podziękowanie Bogu za zdarzoną chwilę pomyślną wydobycia Polski
      spod przemocy obcej i nieładu domowego, za przywrócenie rządu, który
      najskuteczniej wolność naszą prawdziwą i całość Polski zabezpieczyć może, za
      postawienie tym sposobem ojczyzny naszej na stopniu mogącym prawdziwą w oczach
      Europy zyskać jej konsyderacyją, przewielebnym biskupom zalecamy, naznaczając
      dzień świętego Stanisława biskupa męczennika, patrona Korony Polskiej, za
      uroczysty w roku, który my i potomkowie nasi obchodzić będziemy za dzień
      poświęcony najwyższej opatrzności, po którym ojczyzna śmiało i bezpiecznie po
      tylu nieszczęściach odetchnąć może. Chcemy oraz, aby duchowieństwo tak świeckie
      jako i zakonne w naukach chrześcijańskich, które prawowiernemu winno ludowi, nie
      przestało zachęcać wszystkich do podobnych Bogu dziękczynień. Aby zaś potomne
      wieki tym silniej czuć mogły, iż dzieło tak pożądane, powinno największe
      trudności i przeszkody, za pomocą najwyższego losami narodów rządcy do skutku
      przywodząc, nie utraciliśmy tej szczęśliwej dla ocalenia narodu pory, uchwalamy,
      aby na tę pamiątkę kościół ex voto wszystkich stanów był wystawiony i najwyższej
      Opatrzności poświęcony.
      ---------------------------

Stanisław August Poniatowski wskazał lokalizację na terenie obecnego Ogrodu
      Botanicznego w Warszawie. Projekt Świątyni miał być realizowany według koncepcji
      Jakuba Kubickiego. Do dziś zachowały się resztki fundamentów i kielnia, którą
      sam król Poniatowski rozpoczął budowę. W 1795 trzeci rozbiór Polski przeszkodził
      w realizacji planów.
      Po odzyskaniu niepodległości, wznowiono projekt wypełniający zobowiązania Sejmu
      Czteroletniego (ustawa Sejmu Ustawodawczego z dnia 17 marca 1921 roku).
      Ogłoszono publiczny konkurs na projekt Świątyni. Jury rozstrzygnęło konkurs, na
      który nadesłano 50 prac. Przyznano trzy równorzędne nagrody pierwsze, jednak
      żadna z prac nie zadowoliła episkopatu. W 1930 roku rozpisano kolejny konkurs, z
      15 prac jednomyślnie wybrano projekt Bohdana Pniewskiego. Tym razem świątynia
      miała stanąć na Polach Mokotowskich. Jednak wybuch II wojny światowej
      uniemożliwił budowę."
      ------------------------------------------------------------------------
      • elfhelm No i co z tego? 01.02.06, 12:12
        wierni nie mogą sfinansować ze składek, zbiórek, darowizn?
        kościół też może sprzedać chociażby ten budynek teatru (Roma?).
        I kasa by była.
        • karlin Dla ciebie nic /nt 01.02.06, 12:13
          • marian_koniuszko1313 Re: Dla ciebie nic /nt 01.02.06, 12:19
            Jest wiele projektow historycznych, ktorych nigdy ni udalo sie zbudowac.
            dlaczego tem ma miec pierszenstwo? Nie ma pilniejszych spraw w tym kraju?
        • po_godzinach to z tego, że 01.02.06, 12:16
          Polacy jako naród powinni realizować wszystkie obietnice, jakie ich sejmy
          kiedykolwiek składały - nawet w 18 wieku

• karlin Po co o tym piszesz? 01.02.06, 12:17
            Przecież to ciebie nie obchodzi.
            • po_godzinach a tak się składa, że 01.02.06, 12:19
              nie jest twoją sprawą, co mnie obchodzi
              • karlin Możesz liczyć na wzajemność:) /nt 01.02.06, 12:19
                • po_godzinach dziękuję :) 01.02.06, 12:20
          • ave_duce Re: to z tego, że 01.02.06, 12:24
            A nie ma jakichś obietnic n/t ogrzewania kościołów - stodół, pobudowanych gdzie
            się da (przynajmniej w Warszawie)?

W nieodleglej przeszłości byłam na ślubie konkordatowym mojej przyjaciółki
            w kościele przy Broniewskiego. Było tak zimno, że panna młoda musiała mieć
            na sobie ciepły płaszcz, choć na pewno chciałaby zaprezentować swoją bardzo
            efektowną suknię ślubną. Tylko że wówczas pewnie nic by nie wyszło ze złożenia
            przysięgi małżeńskiej - z powodu prozaicznego: szczękania zębami.

Ja - gość - po 15 minutach poszłam do samochodu, aby założyć jeszcze jeden
            sweter;)))
            • po_godzinach Re: to z tego, że 01.02.06, 12:29
              Proboszcz w mojej parafii jest bardzo aktywny w szukaniu pieniędzy gdzie się da
              i juz niebawem będzie w kościele załozone bardzo nowoczesne ogrzewanie
              finansowane przez prywatnych sponsorów.
          • entefuhrer No i fajnie - może w końcu... 01.02.06, 13:55
            ...zniosą pańszczyznę ?... ;-)
      • dr.krisk Jednak mnie nie przekonałeś.. 01.02.06, 12:17
        Czy według ciebie mamy obecnie dokończyć wszystkie inwestycje niezrealizowane
        przez ostatnich klikaset lat? A może skończyć szpital w moim mieście?
        Jak chcesz, to sie dobrowolnie opodatkuj na budowe jeszcze jednego kościoła w
        Polsce. Ale wara od publicznych pieniędzy.
        • karlin Nie miałem najmniejszej ochoty /nt 01.02.06, 12:18
          • marian_koniuszko1313 Re: Nie miałem najmniejszej ochoty /nt 01.02.06, 12:24
            Podalas cytat z dokumentu z 1791 r informuja tam , ze swiatynia jest
            podziekowaniem Narodu za odzyskanie spokoju i porzadku prawowitej wladzy w
            panstwie, tymczasem 4 lata pozniej nastepuje 3 rozbior Polski i nasz kraj znika
            z mapy politycznej.
          • dr.krisk Tak też myślałem. 01.02.06, 12:26
            Przekonywanie nie jest waszą najmocniejszą stroną.
            Ale co jest w takim razie waszą najmocniejszą stroną?
            Chyba nic.
            • zirby Re: Tak też myślałem. 01.02.06, 12:29
              dr.krisk napisał:

> Ale co jest w takim razie waszą najmocniejszą stroną?
              > Chyba nic.

"Prócz plucia i stania w rozkroku
              o niczym nie mają pojęcia,
              lecz mimo to wierzą głęboko,
              że czeka ich cud - wniebowzięcia.
              Gdy tylko zatłuką się,
              w końcu zatłuką się w mroku."

J. Kaczmarski "Okładający się kijami"
        • karlin Dobrze 01.02.06, 12:33
          dr.krisk napisał:

> Ale wara od publicznych pieniędzy.
          -----------------------------------------------

Senat i Sejm nie mogą dysponować publicznymi pieniędzmi?
          • zirby Re: Dobrze 01.02.06, 12:36
            karlin napisał:

> Senat i Sejm nie mogą dysponować publicznymi pieniędzmi?

Poniewaz Kościól nie jest ani instytucją państwową ani instytucją użyteczności
            publicznej, ani nawet nie podlega w pełni legislacji panśtwa i kontroli przez
            odpowiednie służby (np. karno-skarbowe) i dlatego z podatków nie powinien być
            finansowany.
            • karlin Re: Dobrze 01.02.06, 12:43
              To nie jest zwykły kościół, ale symbol odzyskania przez Polskę suwerenności
              władzy państwowej.

A tak na marginesie, czy wy nie może się przestać przelogowywać?

To żałosne.
              • marian_koniuszko1313 Re: Dobrze 01.02.06, 12:47
                Wlasnie o tym pisze! 4 lata po cytowanej delkaracji Polska traci suwerennosc na
                123 lata.jest za co dziekowac. Po co wywolywac upiory przeszlosci!!!!!
              • zirby Re: Dobrze 01.02.06, 12:51
                karlin napisał:

> To nie jest zwykły kościół, ale symbol odzyskania przez Polskę suwerenności
                > władzy państwowej.

TO nie jest "zwykły kościół"??? A na czym polegać bedzie jego "niezwykłość"??
                Przytocz może ze 2 -3 przykłady...

> A tak na marginesie, czy wy nie może się przestać przelogowywać?
                >
                > To żałosne.

?????
                W temacie leczenia urojeń i manii prześladowczych zgłoś się do najbliższej
                poradni zdrowia psychicznego :)
            • mamablues Re: Dobrze 01.02.06, 13:46
              zirby napisał:

> Poniewaz Kościól nie jest ani instytucją państwową ani instytucją
              użyteczności
              > publicznej, ani nawet nie podlega w pełni legislacji panśtwa i kontroli przez
              > odpowiednie służby (np. karno-skarbowe) i dlatego z podatków nie powinien być
              > finansowany.

Nie do końca mogę się z Tobą zgodzić. Kościół to także kawał polskiej historii
              i tradycji, to polskie zabytki i architektura i w tym kontekście powinien być
              dotowany przez państwo, tak jak dotowane są wszystkie historyczne świadectwa
              naszej kultury.
              Co do Kościoła Opatrzności Bożej mam mieszane uczucia. Jako idea jest symbolem
              naszej państwowości. Natomiast to konkretne przedsięwzięcie wydaje mi się
              odbiegać od głównej idei, poczynając od wybrania paskudnego projektu, poprzez
              skąpe informacje na temat świątyni jako symboli i jego miejsca w naszej
              kulturze, po ostatnie wyczyny prymasa po śmierci ks. Twardowskiego.
              Mam wrażenie, że w dużym stopniu to wlaśnie z winy Glempa ludzie mają negatywny
              stosunek do tego przedsięwzięcia.
              Ktoś (bodaj Rybiński) to niedawno pięknie ujął - "za mało wiary".
              I w tym chyba główny problem.
              • karlin Re: Dobrze 01.02.06, 13:52
                Problemy polskiego KK to fakt. Mnie ten projekt również nie zachwyca.

Uważam jednak, że naród który nie potrafi uczcić powrotu niepodległości (bo
                symbolem tego jest w gruncie rzeczy Świątynia) jest conajmniej dziwny.

A kwoty na ten cel przeznaczone nie są wcale szokujące.
                • trydzyk Re: Dobrze 01.02.06, 13:55
                  Narod to niech uczci niepodleglosc poprzez budowe nowoczesnego, europejskiego
                  kraju, a nie miejsca do odprawiania ceremonii religijnych.
                  Czyz nie lepiej byloby wybudowac jakas Autostrade Opatrznosci Bozej? Albo
                  nowoczesne Lotnisko Opatrznosci Bozej?

F.
                • mamablues Re: Dobrze 01.02.06, 16:51
                  karlin napisał:

> Uważam jednak, że naród który nie potrafi uczcić powrotu niepodległości (bo
                  > symbolem tego jest w gruncie rzeczy Świątynia) jest conajmniej dziwny.

Byłby dziwny, gdyby budowa odbywała się w inny sposób:(

> A kwoty na ten cel przeznaczone nie są wcale szokujące.

Niby tak, ale w zestawieniu z informacją, że 70 mln ma iść na ratownictwo
                  medyczne, a na świątynię 20 mln, to jakoś niewyraźnie się czuję.
                  Sama przeznaczam prywatne pieniądze na różne cele, ale akurat na ten byłoby mi
                  trudno. Gdyby przez myśl nie przeszło mi, że to Glemp buduje sobie pomnik, nie
                  byłoby mi szkoda. Ale nie dość, że przeszło, zostało.
                  • karlin Re: Dobrze 01.02.06, 16:56
                    Różni sobie pomniki stawiali. O wielu nikt juz nie pamięta, bo nie powinien. A
                    pomniki stoją. Akurat ten projekt podoba mi się bardziej, niż poprzedni. Sporo
                    już budowano, a zniszczenie tego co jest, byłoby absurdem. Te 20 mln to właśnie
                    na zabezpiecznie na czas poszukiwania dalszych środków. I tutaj pełna zgoda -
                    już nie z budżetu państwa.

Warto pamiętać, że budowę Katedry Św. Wita w Pradze rozpoczęto w 1344 a
                    skończono w 1929 r. w wiekszości za pieniądze z budżetu państwa już wówczas w
                    niemałym stopniu ześwieczczonego.
                    • mamablues Re: Dobrze 01.02.06, 20:19
                      karlin napisał:

> Sporo
                      > już budowano, a zniszczenie tego co jest, byłoby absurdem.

To prawda.

> Warto pamiętać, że budowę Katedry Św. Wita w Pradze rozpoczęto w 1344 a
                      > skończono w 1929 r. w wiekszości za pieniądze z budżetu państwa już wówczas w
                      > niemałym stopniu ześwieczczonego.

To ładna historia.
          • marian_koniuszko1313 Re: Dobrze 01.02.06, 12:42
            A dlaczego faworyzować tylko wyznanie rzymskokatolickie? Jak dawac z budzetu to
            wszystkim!To chyba zgodne z zalozeniem solidarnego panstwa?
    • zalogowany.franek mają tupet. 01.02.06, 12:17
      4 dni po tragedii w Katowicach PiS z trudem znalazł 70 mln na ratownictwo
      medyczne, twierdząc, że więcej po prostu nie ma, a za chwilę ci sami panowie
      lekką ręką wywalają 20 mln na najbrzydszy kościół w kraju. Prawie najbrzydszy,
      bo Lichenia nawet ten badziew nie przebije. Szkoda słów.
      • marian_koniuszko1313 Re: mają tupet. 01.02.06, 12:37
        W moim miescie sa 3 niedokonczone budowle kosciolow, proboszczowie ciagle
        narzekaja na spadajaca liczbe wiernych i wplywow na tace. Koscioly, ktorym
        grozi bankructwo to tylko kwestia czasu. Tym, samym budowa kolejnej swityni
        jest czysta abstrakcja. Zakladajac nawet ze KOP powstanie, kto go potem bedzie
        utrzymywal?
        • ave_duce Re: mają tupet. 01.02.06, 12:42
          Kto? Wdzięczny NARÓD;)
    • bbb52 to wszystko POLITYKA 01.02.06, 12:33
      Żeby nikt mnie nie posądził, piszę nie o Polsce ale o Neverlandii:

Prymas Neverlandii ma na punkcie światyni obsesję.
      Partia rządząca ma obsesję na punkcie korzyści wynikających z poparcia przez Księdza Trzymającego Swoje Media. Głos rozsądku podpowiada Partii Rządzącej, że nie można do siebie do końca zrazić episkopatu bratając się z KTSM. Partia Rządząca trafia w czuły punkt Prymasa.

Wszystko jasne?

A na marginesie - w założeniach z 18 wieku świątynia miała łączyć różne religie. Teraz widzę raczej dominację jednego wyznania; ale naciąganie budżetu pod sztandarami tej wcześniejszej idei.
    • starymason Re: 20 mln na Swiatynie Opatrznosci! 01.02.06, 12:42
      po co nam szpitale i szkoly budujmy koscioly
      • ave_duce Re: 20 mln na Swiatynie Opatrznosci! 01.02.06, 12:52
        Najważniejsze są PLEBANIE "przy";)
    • inna57 Re: Przypomina mi to pewną równie schizofreniczną 01.02.06, 13:03
      sytuację z życia wziętą. W Warszawie umarła zamożna staruszka. Jako że była
      bardzo bogobojna, zapisała w testamencie kościołowi pewną bardzo intratną
      nieruchomość. Po otwarciu testamentu rodzina owszem była lekko skonfudowana ale
      uszanowała wolę zmarłej. Jakież było jej zdumienie gdy zgłosili się do nich
      przedstawiciele kościoła po bardzo poważną kwotę pieniędzy na opłacenie podatku
      spadkowego.
      Niestety pazernośc kościoła i ich popleczników jest nieograniczona.
    • karlin Muzeum Historii Żydów Polskich 01.02.06, 13:35
      "- Historia Żydów polskich jest nieodłączną częścią historii Polski -
      przypomniał prof. Jerzy Tomaszewski. - Równocześnie historia Żydów polskich jest
      ciągle stosunkowo mało znana. Muzeum Historii Żydów Polskich staje się z tego
      względu niezmiernie istotnym elementem ogólnego kształcenia historycznego w
      Polsce. Uważam - dodał prof. Tomaszewski - iż wielką zasługą obecnego ministra
      kultury i obecnego prezydenta Warszawy jest to, że mogliśmy wreszcie po wielu,
      wielu latach dojść do tego momentu, kiedy Muzeum nabiera realnych kształtów.

Minister kultury wesprze budowę Muzeum kwotą 40 mln zł z budżetu państwa, po
      uzyskaniu zgody Rady Ministrów na realizację wieloletniego programu
      inwestycyjnego. Prezydent miasta stołecznego Warszawy również zadeklarował kwotę
      40 mln zł. po uzyskaniu zgody Rady Miasta. Stowarzyszenie Żydowski Instytut
      Historyczny notarialnie zrzeknie się prawa wieczystego użytkowania działki w
      obrębie ulic Lewartowskiego, Anielewicza i Zamenhofa na rzecz Miasta, które
      podejmie się roli inwestora. Stowarzyszenie Żydowski Instytut Historyczny będzie
      współzałożycielem Muzeum i zobowiązało się do pozyskania od darczyńców co
      najmniej 20 mln zł. na jego budowę. Łączny koszt inwestycji wyniesie 100 mln. zł.

Organizatorem Muzeum, w rozumieniu ustawy o organizowaniu i prowadzeniu
      działalności kulturalnej, będzie Minister Kultury i Prezydent Miasta Warszawy."
      ------------------------------------------------------------------------------

Także szastanie publicznymi (większymi) pieniędzmi?
      • trydzyk Re: Muzeum Historii Żydów Polskich 01.02.06, 13:39
        Zastanawiajace jest, jak na kazdy zarzut o marnowaniu publicznych funduszy na
        koscielne inwestycje, odpowiedzia jest "a na Zydow wydano tyle i tyle" :)))

Ja osobiscie tez nie popieram tej inwestycji.

F.
        • mamablues Re: Muzeum Historii Żydów Polskich 01.02.06, 16:51
          trydzyk napisał:

> Zastanawiajace jest, jak na kazdy zarzut o marnowaniu publicznych funduszy na
          > koscielne inwestycje, odpowiedzia jest "a na Zydow wydano tyle i tyle" :)))

Nie ma się nad czym zastanawiać. To mocny argument:)
      • inna57 Re: Muzeum Historii Żydów Polskich 01.02.06, 13:40
        Jak sama nazwa wskazuje będzie to muzeum czyli miejsce użyteczności publicznej,
        natomiast świątynia jest miejscem kultu religijnego i w państwie świeckim jakim
        jeszcze jest Polska nie może być finansowana z budżetu. Jeżeli nie widzisz
        subtelnej różnicy to znaczy że berecik obsunął Ci się na oczy.
        • karlin Re: Muzeum Historii Żydów Polskich 01.02.06, 13:48
          Różnica między nami jest taka, że tobie ten beret nie miałby się na czym utrzymać.

Jesteś pewna, że skarb państwa nie dotował rekonstrukcji, bo trudno mówić o
          odbudowie czegoś do gruntu zniszczonego, żadnej świątyni w Polsce?

:)
          • po_godzinach Re: Muzeum Historii Żydów Polskich 01.02.06, 13:50
            dotował, jesli była ona zabytkiem - europejskim / swiatowym dziedzictwem kultury

a o tym, co jest zabytkiem, decyduje konserwator zabytków

coś, co nawet zbudowane nie jest, zabytkiem architektury byc nie może
            • karlin Re: Muzeum Historii Żydów Polskich 01.02.06, 13:53
              ŚO jest zabytkiem.

W galerii polskich, narodowych symboli.
              • po_godzinach Re: Muzeum Historii Żydów Polskich 01.02.06, 13:55
                architektury?
                • karlin Re: Muzeum Historii Żydów Polskich 01.02.06, 13:56
                  A czego?

Przeczytałaś mój pierwszy post?
                  • po_godzinach Re: Muzeum Historii Żydów Polskich 01.02.06, 14:01
                    odpowiadam ci tu:
                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=35997383&a=36009364
                    z pewnością nie może byc zabytkiem architektury dom, którego jeszcze nie ma

zabytek architektury bowiem to
                    Zabytek - rzecz (nieruchomość, np. budynek, cmentarz lub krajobraz kulturowy
                    albo rzecz ruchoma, np. dzieło sztuki użytkowej, obraz, rzeźba) lub zespół
                    rzeczy, które są dziełem człowieka lub są związane z jego działalnością i
                    stanowią świadectwo minionej epoki bądź zdarzenia, a które powinny być
                    zachowane ze względu na swoją wartość artystyczną, naukową i historyczną.
                    Obiekty takie wpisane są do rejestru zabytków prowadzonego przez wojewódzkiego
                    konserwatora zabytków i podlegają ochronie prawnej.
                    pl.wikipedia.org/wiki/Zabytek
                    • karlin Re: Muzeum Historii Żydów Polskich 01.02.06, 14:04
                      Sofistyka to zabawa dla osób słabego umysłu.

Jeśli chcesz, to się w to baw.

Ja uważam że władze Polski nie tylko mogą, ale i powinny włączyć się w
                      realizację symbolicznego przesłania Sejmu Czteroletniego.
                      • po_godzinach Re: Muzeum Historii Żydów Polskich 01.02.06, 14:06
                        Ja uważam że władze Polski nie tylko mogą, ale i powinny włączyć się w
                        realizację symbolicznego przesłania Sejmu Czteroletniego.

Nie mam nic przeciwko temu. Jak napisałam - jest wiele sposobów, aby dziękować
                        Opatrzności za wolny kraj. Sam mówisz, że jest to symbol.
                        • dr.krisk Jak podziękować Opatrzności za wolny kraj... 01.02.06, 14:14
                          po_godzinach napisała:

> Nie mam nic przeciwko temu. Jak napisałam - jest wiele sposobów, aby
                          dziękować
                          > Opatrzności za wolny kraj. Sam mówisz, że jest to symbol.
                          A gdyby tak dla uczczenia odzyskania wolności jakiś program wspierania oświaty
                          wśród biednych dzieci założyć? Stypendia dla młodych, zdolnych a niezamożnych
                          ufundować? Sieć bibliotek wiejskich wspomóc?
                          Ale to się nie nadaje na symbol, prawda? Symbol musi być:
                          a) masywny i widoczny z dala;
                          b) maksymalnie pozbawiony wszelkich cech użyteczności publicznej;
                          c) i żeby można go w TV pokazywać (przemówienia, msze, składanie wieńców,
                          panteony, itp.)
                          • po_godzinach Re: Jak podziękować Opatrzności za wolny kraj... 01.02.06, 14:17
                            Pierwsze, co mi się nasuwa - symbolem dziękczynienia za wolność powinno być
                            wspieranie wolności :)
              • dr.krisk Genialne! 01.02.06, 13:55
                karlin napisał:

> ŚO jest zabytkiem.
                >
                > W galerii polskich, narodowych symboli.
                Zabytek, który dopiero trzeba zbudować...
                Galeria symboli polskiej paranoi.
                • trydzyk Re: Genialne! 01.02.06, 13:57
                  No coz, komunisci swietowali "narodzenie nowej, swieckiej tradycji"; PISdzielcy
                  za to buduja zabytki...

F.
                • karlin Tak, kanalizatorze 01.02.06, 13:58
                  Jest zabytkiem.

Bo ten symbol ma ponad 200 lat.

• dr.krisk To po co go budować? 01.02.06, 13:59
                    karlin napisał:

> Jest zabytkiem.
                    >
                    > Bo ten symbol ma ponad 200 lat.
                    Jeżeli już ma 200 lat, to najwyraźniej istnieje. To po co go budować?
                    • karlin Tobie na złość:) /nt 01.02.06, 14:00
                      • dr.krisk No tak.... 01.02.06, 14:04
                        Cos mi się wydaje, że cały program PiS jest "na złość".
                        Znamienna odpowiedź.
                  • dr.krisk Aha , jeszcze jedno.... 01.02.06, 14:02
                    Dlaczego nazywasz mnie "kanalizatorem"? Domyślam się, że to jest jakaś obelga w
                    twym mniemaniu.
                    A ja uważam, że żadna uczciwa praca nie hańbi i nie przynosi ujmy.
                    Ja nie staram się ciebie obrazić - czyżbyś brak argumentów usiłował pokryć
                    obelgami?
                    • karlin Re: Aha , jeszcze jedno.... 01.02.06, 14:05
                      dr.krisk napisał:

> Ja nie staram się ciebie obrazić -
                      ------------------------------------------------

Dobry dowcip:) A teraz idź do swoich zajęć.
                      • dr.krisk Po co? 01.02.06, 14:08
                        karlin napisał:

> Dobry dowcip:) A teraz idź do swoich zajęć.
                        Tak, oczywiście - ora et labora..... A wy będziecie hojną garścią rozdawać
                        publiczne pieniądze na kolejne "symbole narodowe" i "budować zabytki".
                        A może ty byś się rzucił do pracy i zarobione pieniądze przeznaczył na jakiś
                        niecierpiący zwłoki symbol narodowy.
                        Symboliści....
                        • entefuhrer Re: Symboliści 01.02.06, 14:20
                          Hehe - dobre! ;-)
                          • malaszaramysz Archetyp 01.02.06, 14:32
                            Wielkiej Matki i bliźniaków Animy i Animusa :-)
                • po_godzinach Re: Genialne! 01.02.06, 13:59
                  Mozna sie zgodzić, że idea Świątyni jest w jakims sensie "zabytkiem". Dalej -
                  tę ideę mozna realizować na wiele sposobów, niekoniecznie musi być to dosłownie
                  nowy kościół.
                  • malaszaramysz Prawda, genialne ;-) 01.02.06, 14:17
                    "Wszystkie narody wschodnie, ludy Indii, Persowie i Syryjczycy ukazywali święte
                    tajemnice w mitach religijnych; mędrcy i filozofowie wszystkich religii znali
                    prawdziwe znaczenie, podczas gdy ignorant widzi tylko zewnętrzny symbol, korę,
                    która je ukrywa” (cyt. za: Michell, 1973).
                • ave_duce Re: Genialne! 01.02.06, 13:59
                  dr.krisk napisał:

> karlin napisał:
                  >
                  > > ŚO jest zabytkiem.
                  > >
                  > > W galerii polskich, narodowych symboli.
                  > Zabytek, który dopiero trzeba zbudować...
                  > Galeria symboli polskiej paranoi.

Przy takim podejściu -
                  Polska będzie najbogatsza w zabytki na całym świecie!
                  Taka Grecja, Włochy, Francja - niech się szybko chowają w najciemniejszy kąt!

Kaczoland - the best!

;)
              • inna57 Re: Wybacz 01.02.06, 14:10
                Przekroczyłeś próg śmieszności !
        • mamablues Re: Muzeum Historii Żydów Polskich 01.02.06, 16:57
          inna57 napisała:

> natomiast świątynia jest miejscem kultu religijnego i w państwie świeckim
          jakim jeszcze jest Polska nie może być finansowana z budżetu.

Ta świątynia z założenia miała być także pomnikiem. A to już może się mieścić w
          budżecie.
          Uważam natomiast, że taki pomnik faktycznie powinien być wystawiony siłami
          społeczeństwa. Zostala przecież powolana specjalna fundacja, nie wątpię, że nie
          tylko wierni, ale i duże prywatne firmy byłyby gotowe wyłożyć na to
          przedsięwzięcie sporo pieniędzu. Jednak przy takiej organizacji, odpychającej
          polityce informacyjnej i porażającym PR szanse zdecydowanie maleją.

> Jeżeli nie widzisz
          > subtelnej różnicy to znaczy że berecik obsunął Ci się na oczy.

Czy naprawdę trzeba sięgać po takie "argumenty"?
      • kropek_oxford A Swiatynia Opatrznosci - historii WATYKANU :) 01.02.06, 14:07
        Ile Watykan na nia dal?
    • relatywista.pl Re: 20 mln na Swiatynie Opatrznosci! 01.02.06, 14:09
      Opatrzność Boża nie potrzebuje szmalu brać z budżetu.
      Może przecież uczynić cud.
      • dr.krisk Niektórym myli się Opatrzność z Zaopatrzeniem... 01.02.06, 14:17
        A to nie to samo..
      • ave_duce Re: Cytuję freemasona n/t 01.02.06, 14:17
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=30976108&a=30994844
        • warsawyak Dlaczego Naród ma finansować? 01.02.06, 14:38
          Dlaczego Naród ma finansować, skoro Naród nie mógł wybrać projektu tej budowli?

Ja nie chcę dokładać się do tej szkarady zafundowanej nam gustem Prymasa.

Chętnie dołożyłbym się do budowy ŚOB wg projektu (laureata I nagrody!) prof.
          Budzyńskiego.

Warszawie brak budowli godnych zwiedzenia, a taki futurystyczny kościół
          przyciągałby tłumy, nawet niewierzących i obcokrajowców.

Nie miałbym nic przeciwko, gdyby do wartego zrealizowania projektu dokładała się
          gmina, powiat, województwo, budżet centralny i kto tam jeszcze.

Natomiast maszkarze mówię kategoryczne NIE!
          • dr.krisk Jako niewarszawiak nieśmiało proponuję... 01.02.06, 14:42
            A może by w Warszawie jakiś normalny dworzec kolejowy wybudować? Może być pod
            wezwaniem Opatrzności, czy czegokolwiek - ale wstyd żeby stolica europejsciego
            państwa miała takie coś jako dworzec kolejowy.
            Może najpierw dworzec, a potem symbole?
            • inna57 Re: Jako Warszawianka propinuję ... 01.02.06, 14:47
              Wiesz ja to nawet wybrałabym metro "pod wezwaniem", takie żeby można się było
              poruszać jak po normalnej europejskiej stolicy. Ale jak widać niektórzy wolą
              walnąć w stolicy mauzoleum Lenina tylko bez Lenina (no chyba że to sobie nasz
              Prymas za miejsce złożenia swojej mumi upatrzył).
              • nati moze najpierw JAKIS protest??? 01.02.06, 17:24
                na tym forum to mozemy sobie gadac i gadac. moze naprawde jakis protest? chocby
                dla samej idei pokazania, ze nam sie to nie podoba?
    • anthony.zhureck 80 mln na Muzeum Żydów 01.02.06, 14:34
      • ave_duce Re: 80 mln na Muzeum Żydów - TAK MAŁO?! 01.02.06, 14:53

• kaczka7111 Benio Rydzyka znow olal? 01.02.06, 15:03
      Watykan: Audiencja generalna Benedykta XVI

AFP
      Podczas audiencji generalnej w środę Benedykt XVI przypomniał, że poszanowanie
      prawa stanowi fundament koegzystencji ludzi. Na audiencji był dyrektor Radia
      Maryja ojciec Tadeusz Rydzyk.
      Zwracając się do obecnych w auli Pawła VI przedstawicieli zarządu włoskich
      zakładów karnych papież podkreślił, że ich obecność stanowi okazję do
      przypomnienia jednostkom i całemu społeczeństwu, że "szacunek dla norm
      etycznych i cywilnych leży u podstaw koegzystencji między ludźmi".

Po polsku papież mówił o przypadającym w czwartek dniu życia konsekrowanego
      czyli święcie zakonników i zakonnic." Dziękujmy Bogu za powołania zakonne i
      prośmy Go, aby wspierał łaską siostry i braci, którzy wybrali czystość, ubóstwo
      i posłuszeństwo jako drogę świętości" - powiedział Benedykt XVI. W pierwszym
      rzędzie w watykańskiej auli siedział dyrektor Radia Maryja o. Tadeusz Rydzyk.
      Nie został on jednak wymieniony przez polskiego księdza, przedstawiającego
      papieżowi pielgrzymów z Polski.

Na audiencji był również ciężko chory 5-letni Krystian z Polski, który otrzymał
      papieskie błogosławieństwo. Chłopiec przyjechał do Rzymu, by spełnić swoje
      marzenie - zapalić świeczkę na grobie Jana Pawła II.

• karbat Re: Polska bogatym krajem jest 01.02.06, 15:20
        to ze budowa swiatyni Opatrznosci ruszy z kopyta bylo wiadomo po wybraniu PIS-
        u ,ze powstanie nie za pieniadze wierzacych lecz za kase panstwowa ,podatnika
        (nie na darmo klechy promowaly rzady kaczek).

podatnik bedzie bulic do konca swych dni za utrzymanie betonowego "zabytku"

w kraju Niemcow zamykanych jest rocznie 70 kosciolow tylko katolickich (o
        protestantach nie mowie ),tych biedakow nie stac na ich utrzymanie :(
    • husyta Cichuteńko 20 mln na Swiatynie i z pompą 1 mln na 01.02.06, 17:15
      Cichuteńko 20 mln na Swiatynie i z wielką pompą 1 mln na ofiary tragedii w
      Katowicach.

Co za opaczność.
    • dziewica.konsystorska Re: 20 mln na Swiatynie Opatrznosci! Za malo!!! 01.02.06, 17:46

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka