loocee 12.02.06, 20:55 o to zanussi się na poprawę stosunków z Rosją Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kwaczka11 Re: Zanussi ambasadorem w Moskwie 12.02.06, 21:06 to prorosyjski, komuszy wazeliniarz. Odpowiedz Link Zgłoś
cyfer_blat Re: Zanussi ambasadorem w Moskwie 12.02.06, 21:17 Zanussi z trzymał się zawsze czarnych sukienek Odpowiedz Link Zgłoś
karlin Zanussi w Moskwie 12.02.06, 21:24 Wajda w Tel-Awiwie. Hoffman w Taszkiencie. Machulski w Ouagadugu. Kutz w Harare. Kryzys w polskim kinie zażegnany? Odpowiedz Link Zgłoś
h2oh55 Re: Zanussi ambasadorem w Moskwie 12.02.06, 21:28 kino moralnego niepokoju opuszcza kraj;) Odpowiedz Link Zgłoś
roger39 W Moskwie bija polskich dyplomatow 13.02.06, 00:22 Pol roku temu taki wpier... dostalo tam kilku nasszych . Nie Urbana pisalo ,ze Zanussi byl czlonkiem bandy pedfili operujacej na Dworcu Centralnym . W Moskwie o bezdomne dzieci jest latwiej , moze dlatego tam pojechal na moralny niepokoj ? Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_fizyk Głupota czy sabotaż? 13.02.06, 00:28 Jeśli te pogłoski się potwierdzą? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=36687606&a=36696990 Odpowiedz Link Zgłoś
echo_o Re: Zanussi ambasadorem w Moskwie 13.02.06, 00:22 h2oh55 napisał: > kino moralnego niepokoju opuszcza kraj;) ``````````````````````````````` 'Cwałem' ? :) Odpowiedz Link Zgłoś
entefuhrer Re: kino moralnego niepokoju opuszcza kraj 13.02.06, 00:44 ...a pozostaje - niemoralny spokój...o, pardon - stabilizacja ;-> Odpowiedz Link Zgłoś
emerytka2006 Czy Zanussi dobre stosunki wymussi? 13.02.06, 00:30 Czy Zanussi dobre stosunki wymussi na Russi? Czy zerwie nam krasną gwiazdkę z Kremla? Czy zamiast Lenina każe pochować swoje filmy w Mauzoleum? Czy przywiezie dla x. Jankowskiego bursztynową komnatę z Petersburga? Odpowiedz Link Zgłoś
echo_o Re: Czy Zanussi dobre stosunki wymussi? 13.02.06, 00:37 emerytka2006 napisała: > Czy zamiast Lenina każe pochować swoje filmy w Mauzoleum? ``````````````````````````````` Dlaczego skazujesz jego filmografię na taki okrutny los ? Zanusssi ma już lata świetności za sobą... Nie tacy jak on się wypalają, nazwiskami można by sypnąć bardzo gęsto. Jednak Sktruktura kryształu, Barwy ochronne, Za ścianą czy Opowieści weekendowe to arcydzieła światowej kinematografii. Poza tym świetnie się z nim gadało na warsztatach na Festiwalu Filmnowym w Kazimierzu Dolnym, gdzie bywał przez kilka lat z rzędu... A że nie ta chemia, że zanudza niektórych ta stylistyka - ich problem... Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_fizyk Re: Czy Zanussi dobre stosunki wymussi? 13.02.06, 00:41 Wymieniłbym też "Z dalekiego kraju". Ciekawe kto dzisiaj nakręciłby film o Papieżu bez Papieża? Odpowiedz Link Zgłoś
echo_o Re: Czy Zanussi dobre stosunki wymussi? 13.02.06, 00:44 A dworuj sobie zdrów... Ja lubię wczesne, psychologiczne kino Zanussiego i nie wstydzę się tego mówić, choć to bardzo niemodne... Lubię stare filmy, kiedyś kino było kinem. Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_fizyk Re: Czy Zanussi dobre stosunki wymussi? 13.02.06, 00:48 Ale ja piszę serio. To IMO naprawdę dobry film. Oczywiście zupełnie z innej bajki niż reszta twórczości Zanussiego, którą zresztą muszę sobie odkurzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
echo_o Re: Czy Zanussi dobre stosunki wymussi? 13.02.06, 00:54 rydzyk_fizyk napisał: > Ale ja piszę serio. To IMO naprawdę dobry film. > > ``````````````````````````````` Acha :) Mnie się nie podobał, nie lubię takiego nurtu... Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_fizyk Re: Czy Zanussi dobre stosunki wymussi? 13.02.06, 00:57 No ja oceniam też trochę przez pryzmat tego nurtu. Czyli jak na ten temat (nie chodzi tylko o religię czy Papieża ale swego rodzaju epopeję) to całkiem ładnie się udało. W każdym razie wątpie by teraz komuś udało się lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
eryk2 Re: Czy Zanussi dobre stosunki wymussi? 13.02.06, 00:46 Myślę, że dużą pomyłką Zanussiego była próba nakręcenia filmu o śmierci z punktu człowieka niewierzącego. Jako gorliwy chrześcijanin, Zanussi ma do śmierci stosunek zupełnie odmienny niż agnostycy, ateiści itd. "Życie jako śmiertelna choroba", "Persona grata" - to kolejne próby zmierzenia się z tematem odejścia (ale z punktu widzenia osoby niewierzącej). Obsadzenie w obu filmach w roli głównej tego samego aktora (Zapasiewicza) podkreśla dodatkowo, że są to kolejne warianty tematu - niestety, mało przekonujące (lepsza jest "Persona", choć ożenienie wątku mortualnego z sensacją w stylu "szpieg w ambasadzie" a la Bogusław Wołoszański ewidentnie rozbija ten film od środka). Odpowiedz Link Zgłoś
echo_o Re: Czy Zanussi dobre stosunki wymussi? 13.02.06, 00:52 Dlatego napisałam, że wczesne kino Zanussiego bardzo, bardzo... Później odszedł od człowieka bez idei czy wiary w tle, nagiego wobec emocji i wyborów prostych z pozoru, egzystencjalnych, czasem historycznych, a naprawdę pięknie go portretował, a poszedł w stronę moralitetów z dylematami religijnymi w tle. Masz rację, nie potrafił się od nich oderwać. To mało niewiarygodne próby, choć Zapasiewicza oglądać mogę pasjami... Chętnie bym z Tobą porozmawiła n/t, może kiedyś - na forum Kino :) Odpowiedz Link Zgłoś
eryk2 Re: Czy Zanussi dobre stosunki wymussi? 13.02.06, 00:55 Chętnie bym z Tobą porozmawiła n/t, może kiedyś - na forum Kino :) Bardzo proszę - interesuję się filmami półamatorsko (obok muzyki to moja największa pozazawodowa pasja). W tym roku szykuję do druku książkę eseistyczną m. in. z tekstami o filmach. Odpowiedz Link Zgłoś
echo_o Re: Czy Zanussi dobre stosunki wymussi? 13.02.06, 00:59 eryk2 napisał: > Chętnie bym z Tobą porozmawiła n/t, może kiedyś - na forum Kino :) > > Bardzo proszę - interesuję się filmami półamatorsko (obok muzyki to moja > największa pozazawodowa pasja). W tym roku szykuję do druku książkę eseistyczną > > m. in. z tekstami o filmach. ``````````````````````````````` Ja niestety całkowicie amatorsko, ale to bardzo ważna część mojego życia. Czytam właśnie biografię Krzysztofa Kieślowskiego 'Ważne żeby iść'. To moja wielka fascynacja, ten człowiek. Polecam Ci tę lekturę... Znikam, jutro woła... Odpowiedz Link Zgłoś