marek503 tylko na tym sie znaja- a gospodarka? 13.02.06, 14:00 Debile - tylko na tym sie znaja.Na gospodarce nie znaja sie w ogole, wiec wybieraja tematy zastepcze.Najlatwiej jest siac nienawisc do wspolobywateli i poglebiac to polskie pieklo, w ktorym zyja.Mam nadzieje, ze kiedys w nim beda sami przebywac.Sadzilem, ze wroce kiedys do kraju, ale ucieklem od zamordyzmu i nie zamierzam do niego powracac. Mozecie sie do wzajemnie pozarzynac, a ja bede z daleka to obserwowal. Kazde spoleczenstwo ma wladze na jaka sobie zasluzylo. Odpowiedz Link Zgłoś
gklej Re: tylko na tym sie znaja- a gospodarka? 13.02.06, 14:06 a mnie się chce płakać, drugi syn musi wyjechać do UK mając 32 lata, wykształcenie US podyplomowa informatyka i rachunkowość, został zdołowany przez firmę, w której pracuje za m-c styczeń dostał 800,-zł wypłaty. Już nie myśli o niczym innym tylko wyjeździe za granicę. Odpowiedz Link Zgłoś
gklej Re: tylko na tym sie znaja- a gospodarka? 13.02.06, 14:10 jeszcze dodam,że nawet miałby ulicę zamiatać za granicą to wyjeżdża. Odpowiedz Link Zgłoś
opty2005 Re: PiS ma nowy projekt lustracji 13.02.06, 14:14 Nareszcie radcy prawni i notariusze zostali docenieni. Oni też złożą oświadczenia, w wyniku czego będą musieli ustąpić i zrobić miejsce dla młodszych kolegów Odpowiedz Link Zgłoś
pether_23 Re: PiS ma nowy projekt lustracji 13.02.06, 14:15 Śmiałem się trochę z hasła Borowskiego "Mniej lustracji, więcej edukacji. Mniej teczek więcej tornistrów", ale teraz sadzę że miał świętą rację. Pozatym to już nie jest lustracja tylko szaleńcze czystki. Odpowiedz Link Zgłoś
buckiler Re: PiS ma nowy projekt lustracji 13.02.06, 14:28 pether_23 napisał: > Śmiałem się trochę z hasła Borowskiego "Mniej lustracji, więcej edukacji. Mniej > teczek więcej tornistrów", ale teraz sadzę że miał świętą rację. Pozatym to już > nie jest lustracja tylko szaleńcze czystki. A ty na kogo donosiłeś? Rodzine? Kolegów? Odpowiedz Link Zgłoś
totalna_apokalipsa Re: PiS ma nowy projekt lustracji 13.02.06, 14:32 A nie przyszło ci do głowy,ż e on może mieć jak w nicku 23 lata i urodził sie w 1983 roku?:P Odpowiedz Link Zgłoś
buckiler Re: PiS ma nowy projekt lustracji 13.02.06, 16:34 totalna_apokalipsa napisała: > A nie przyszło ci do głowy,ż e on może mieć jak w nicku 23 lata i urodził sie w > > 1983 roku?:P No to drań donosił na kolegów z przedszkola. Odpowiedz Link Zgłoś
bystrzyca Re: PiS ma nowy projekt lustracji 13.02.06, 14:19 Zamiast chleba (pracy) trzeba dać ludziom igrzyska. Jaki mandat społeczny ma PIS aby taką awanturę szykować POLSCE -jaki procent społeczeństwa na nich głosował?. Co ci panowie 35-latkowie (autorzy...) znają życie w PRL-u z teorii. Ciekawe byłyby badania co sądzą o lustracji ludzie,którzy w PRL-u żyli ,uczyli się, pracowali... Lustracja jest potrzebna, ale to proces trudny ,bolesny - do przeprowadzenia rozsądnym sposobem i w niebędnym zakresie. Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy30 NKWD sie odzywa - a gospodarka leży 13.02.06, 14:19 Zero ziobro rozliczac bedzie do piatego pokolenia. Niepokornych na sybir i w kazamaty - albo rozstrzelac Odpowiedz Link Zgłoś
kolter KATO OSZOLOMY 13.02.06, 14:32 Kiedy czerwoni maja stolki to katoprawica ryczy ze w polsce bieda ,nalezy cos z tym zrobic ,kiedy maja juz kato oszolomy wladze to pierwsze co zmnieniaja to nie podatki ale dokladaja orlowi korone , potem zakazuja aborcji ,jakby nie bylo innych problemow ,kiedy znow lapia sie do zlobu to wymyslaja becikowe a Kaczor w watykanie caluje po lapkach papieza ,zamiast jechac tam gdzie kasa ,i jak tych ludzi nie nazwac idiotami??kogo ta lustacja interesuje ,pewno bezrobotna matke trojga malych dzieci ,pewno jak sie takich debilizmow naczytaja to odrazu syci spac ida!! Odpowiedz Link Zgłoś
oryganion Re: PiS ma nowy projekt lustracji 13.02.06, 15:01 igrzyska czas zacząć - zawsze łatwiej - sprawdzony temat - doprowadzi do jeszcze wiekszych podziałów - i o to chodzi - bo jak trzeba sie będzie zabrać za robotę to takl jak zawsze chętnych nie będzie. Jak juz u nas coś wzniosłego najlepiej anielskiego zrobic to bedą tysiące - jak już trzeba życ normalnie i nic szcególnego nie robić - zyc uczciwie to juz sa kłopoty. Tylko kto będzie pił ten syf kórego naważa - oni sami Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: NARESZCIE 13.02.06, 15:28 Rozpocznijmy wrescie PRL-bis, bo tak samo czerwoni szukali wrogow!! Odpowiedz Link Zgłoś
sanoy 100 tys. to mało ambitne! 13.02.06, 15:26 Cieniasy, powinni zlustrować 100 milionów! Nie narzekajcie że nie ma tylu Polaków, bo mało kto z nas zasługuje na miano prawdziwego "Polaka"; myślę że nawet 100 tysięcy by się nie zebrało. Nawet wśród słuchaczy słynnego radia Rydzyk Voice. W końcu co jest ważniejszego wżyciu od lustracji? No może jeszcze aborcja i krzyże w szkołach, a więcej nic. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: 100 tys. to mało ambitne! 13.02.06, 15:30 No i jeszcz to ze prezydent 38 miloinowego narodu caluje po lapkach papieza niemca!! i raj juz mamy pewny!! Odpowiedz Link Zgłoś
aby Wzór, który tu jest powielany 13.02.06, 15:30 Przedstawiona tu ustawa lustracyjna jest dość wiernym odwzorowaniem Ustawy o Odnowie Korpusu Urzędników Państwowych (Gesetz zur Wiederherstellung des Berufsbeamtentums) ogłoszoną przez Rząd Rzeszy Niemieckiej 7 kwietnia 1933 roku, po objęciu władzy przez kanclerza Adolfa Hitlera. Jej deklarowanym celem, identycznie jak w projekcie polskiej ustawy, było zidentyfikowanie tych urzędników, którzy "ze względu na swoje dotychczasowe zaangażowanie polityczne nie dają gwarancji, że w każdej sytuacji będą bronić interesu państwa narodowego" (Pkt 4.1). Nie-aryjczyków należy zastąpić na ich stanowiskach, dyplomatycznie podpowiada ustawodawca niemiecki, pozostali mogą - a więc nie muszą - być zwolnieni. Decyzja o zwolnieniu należy od pracodawcy, niemniej jednak zwalnianemu nie przysługuje normalne w tej sytuacji prawo do odwołania. Jak widać, wspólną cechą obu aktów jest obłudne kamuflowanie ich represyjnego charakteru. Różni je ich zakres: ustawa polska ma znacznie większy zasięg rażenia niz ustawa z 1933, ograniczająca się tylko do osób mających specjalny status urzędnika państwowego (Beamte). Oczywiście, istotną różnicą pozostaje to, że ustawa niemiecka eliminuje ze służby państwowej 'urzędników nie-aryjskiego pochodzenia', a ustawa polska na pewno takiej klazuli nie ustanowi. Odpowiedz Link Zgłoś
block-buster Lustrowac,poscic,modlic sie,odbierac zasilki i pic 13.02.06, 15:34 Faszystowskie wzorce spoconych grubasow sa jawne.Oni zreszta nie ukrywaja,ze buduja ein volk und ein kaczorland.Pytanie jak dlugo ciemny lud pomrocznej bedzie to akceptowal? Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: Lustrowac,poscic,modlic sie,odbierac zasilki 13.02.06, 15:39 pewno zamiast kopnac obludnego buca bedziemy tolerowac to 4 lata Odpowiedz Link Zgłoś
soulworm dotad, az wodki, salcesonu... 13.02.06, 15:46 "tanca z gwiazdami" nie zabraknie :) bo wtedy - strajki, blokady, marsze gwiazdziste i jakis pogromik tu i tam :) Odpowiedz Link Zgłoś
buckiler Teraz kryteria oceny forumowiczów są bardzo 13.02.06, 16:19 jasne. Każdy bydlak, który będzie wył w poniższym stylu ma coś na sumienu. Pewnie donosił na rodzine, kolegów i brał za to kase. Dobrych snów block-buster. block-buster napisał: > Faszystowskie wzorce spoconych grubasow sa jawne.Oni zreszta nie ukrywaja,ze > buduja ein volk und ein kaczorland.Pytanie jak dlugo ciemny lud pomrocznej > bedzie to akceptowal? Odpowiedz Link Zgłoś
normalny_inaczej Re. WIKIPEDIA LUSTRACJI 13.02.06, 15:43 WIKIPEDIA LUSTRACJI Kto, gdzie, kiedy --------- www.bies.pl Gorące wiadomości Odpowiedz Link Zgłoś
soulworm buhahahaha! i co, we wlasnej gazecie zabronisz 13.02.06, 15:47 im pisac? Odpowiedz Link Zgłoś
rysiekochodzki Re: PiS ma nowy projekt lustracji 13.02.06, 15:59 Jestem dziennikarzem. I powiam tak. Urodziłem się po 17 lipca 1972 roku. Co to onacza. Ustawa lustracyjna mnie nie obejmuje. Panowie z PiSu. Pomyślcie o tym. Zmieńcie ustawę lustracyjną, bo w mediach pracuje rzesza ludzi w moim wieku. Inaczej nie będziecie mogli nas prześwietlać. Panie Ziobro. Kogo pan postawisz pod sąd (a może i każesz rozstrzelać medialnie) za tę niedoróbkę prawną. Może to TW naszczali do ustawy i wprowadzili taką datę. Przecież mogłem donosić mając lat 5. Poza tym byłem w harcerstwie. No i co? Czytając ten projkt zdycham ze śmiechu. IPN będzie wydawał zaświadczenia. Już wierzę w obiektywizm. Mam nadzieję, że jak już umrze ostatni czerwony to do tego czasu znajdą się nowi wrogowie Polski, IV, V, VI, XXXV RP i IPN będzie miał robotę, a bezmózgi o czym dyskutować. Odpowiedz Link Zgłoś
cyklista Re: nowa ubecja 13.02.06, 16:09 Z lustracją jak z ubecją - ma służyć obronie państwa i ochronie jego czystości. Ubecja miała chronić państwo, tylko gdzieś coś nie wyszło i zamiast chronić, gorliwi uczniowei Dzierżyńskiego zaczęli mordować chronionych. Tak dla przestrogi, Ziobro mógłby sobie w toalecie powiesić portret Feliksa D. Odpowiedz Link Zgłoś
an9991 szkodliwa głupota i schlebianie publiczce!!!!! 13.02.06, 16:15 czemu ma służyć szukanie wszedzie agentów i to 17 lat po odzyskaniu wolności?? ten pomysł jest szkodliwy bo oddaje sprawieliwość w ręce gawiedzi a nie specjalistów. pis nie pomyślał, że społeczeństwo w takich sprawach nie zastanawia się i nie analizuje tylko wydaje wyroki. ten projekt, jeżeli wejdzie w życie skrzywdzi wielu ludzi. parafrazując giertycha spełnia się piękny sen jego samego i redaktora wildsteina. ten sen to zniszczenie za wszelką cenę polski pookrągłostołowej (tej uosabianej przez michnika i kwaśniewkiego, niejako ikony porozumienia ponad podziałami). i znów przegrają zwykli ludzie i polska. ale koryfeusze lustracji będą zadowoleni. i to jest najważniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
moon_nick Dziennikarzy i wójtów??? 13.02.06, 16:30 A co z proboszczami? Przecież pełnią jeszcze donioślejszą rolę społeczną? Odpowiedz Link Zgłoś
cyklista Re: Dziennikarzy i wójtów??? 13.02.06, 16:33 Babcie klozetowe, portierów i barmanów, ci wiedzą najwięcej. Odpowiedz Link Zgłoś
zetp PiS ma nowy projekt lustracji 13.02.06, 16:41 "PiS chce zlustrować ponad 100 tys. osób" w taki oto sposob, epatujac czytelnika wielkimi liczbami "GW" chce osmieszyc poczynania rzadu, ktory jako pierwszy od 1945 roku zaczal rzeczywiscie wyprowadzac komune z zycia Polakow! Ta liczba jednak swiadczy jedynie o skali uzaleznienia przecietnego Polaka od widzimisie niezniszczalnych komuchow, wystepujacych co i raz pod najrozmaitrzymi nazwami. Bo tak naprawde czym jest PO glosujace i gardlujace dzis wraz z SLD? Rzecza odrebna jest jakis zabobonny strach A.Michnika przed ujawnieniem calej zawartosci pozostalych szczatkow archiwalnych sluzb PRL, ktore do dzis dzialaja w niemal niezmienionej formie. Jako osoba, ktora pierwsza buszowala w nie tak jeszcze przetrzebionych aktach widocznie wie dobrze czego sie boi! To co sie w ostatnich miesiacach obserwuje w ponad 90% takzwanych wolnych mediow przechodzi wszelkie pojecie! Agresja i napastliwosc czujacych juz niemal fizyczne zagrozenie beneficjentow okraglego stolu zwarla ich szyki od SLD przez PO, swietojebliwych uczonych mezow, prawnikow po czesc kleru z gornej, bardziej rozowej polki! Wirze, ze Polak-wyborca potrafi jednak wreszcie dobrze oddzielic plewy od ziarna i przy nastepnych wyborach nie zostanie nawet smrodu po tych slugusach moskiewskich i zlodziejach grabiacych kraj przez 17 lat ! Co daj Boze Amen! Odpowiedz Link Zgłoś
aby Re: PiS ma nowy projekt lustracji 13.02.06, 18:16 Re: zetp Poczynania rządu są pod wzgledem prawnym groteskowe, ośmieszanie ich nie jest potrzebne. Co to znaczy "wyprowadzić komunę z życia Polaków"? To sformułowanie to czysty nonsens. Okres PRL jest częścią biografii całych pokoleń Polaków. Tego usunąć się nie da. Niewyobrażalne jest również skasowanie spadku, jaki wnieśli ze sobą do III RP, a który otrzymali z "komunistycznego" nadania, np. tytuły naukowe, tytuły własności, itp. A może chodzi o zdegradowanie i zamknięcie w gettcie Polaków, dzięki którym to tamto państwo trwało i umacniało się? Jeśli tak, to należałoby zacząć od tych, którzy rzetelnie pracowali, zaczynając od przodowników pracy, laureatów nagród państwowych i górników, bez których PRL nie miałaby się czym ogrzać i nie miała dochodów z eksportu. A jednocześnie uznać zasługi tych towarzyszy, partyjnej miernoty, której skorumpowanie i pijaństwo, osłabiało i kompromitowało system komunistyczny. A może chodzi o zdegradowanie tych Polaków, którzy byli kadrowym zapleczem "komuny"? Ludzi, którzy byli zatrudnieni w MO i SB? A czemu nie tych, którzy mieli legitymacje PZPR? A co z tymi, którzy byli w SD, PSL, ChSS? Czy z radykalnie antykomunistycznego punktu widzenia partie sojusznicze nie były agenturalną przebieranką? Jeżeli występuje się z hasłem "wyprowadzenia komuny", którego nie sposób sensownie nawet sprecyzować, trudno oprzeć się wrażeniu, że certfikowanie posiadaczy teczek w zasobach UB/SB jest środkiem, który nijak ma się do zapowiadanego celu. Ta dysproporcja między środkami a celem przesądza o groteskowości, a więc śmieszności, całego przedsięwzięcia. Jak starałem się pokazać, krytyczny dystans do ustawy lustracyjnej może wynikać nie ze strachu i agresji, a z przekonania o jej ułomności. Wynika jednak przede wszystkim z zatroskania o kształt prawa, niemiłosiernie koślawionego, tylko po to, by urządzić antykomunistyczny spektakl i w ten sposób dać ujście nastrojom niezadowolenia, nagromadzonych przez ostatnie 16 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
rysiekochodzki Jak się ma obsesje osobiste, tak wychodzi 13.02.06, 19:22 Mieszkam w tym kraju od 33 lat. Bierze mnie na wymioty. Pamiętam jeszcze te miernoty u władzy za PRL (słabo), ale pamiętam. Pamiętam te wiernopoddańcze płomienne mowy na 1 Maja i tym podobne wazeliniarstwo. Dziś jest tak samo albo jeszcze bardzoiej obrzydliwie, bo na klęczkach. Z hasłami niesienia prawa i sprawiedliwości dla wszystkich, w cieniu szubienic. Zbiera mi się na wymioty kiedy patrzę na te tępe, zadwolone z siebie gęby cwaniaków rządzących tym krajem. To też jedynie tępołbe aparatczyki, które nie widzą dalej niż czubek własnego nosa. Politycy w Polsce. kto ich widział. Chłop Lepper wchodzi do Sejmu i nagle staje się fachowcem od wszystkiego. Giertych z kumplami ustanawia prawo. To taka sama ciemnota i miernota ja ta za PZPR, SB i tamtych klimatów. Każdy matoł tytułowany przez dziennikarzy politykiem powinien być przepytany na okolicznośc: czy wie co to jest polityka? Komu i czemu ma służyć? Odpowiedź można znaleźć w pamiętnikach Churchilla. Nie podejrzewam, aby choć jeden poseł przeczytałe ten podręcznik polityka. Na wymioty mi się zbiera patrząc na ten kraj. Ukrzyżowany, ud..., umordowany, na ludzi pracujących od rana do nocy, aby względnie jakos żyć, w czasie gdy na IPN wywala się 100 milionów złotych rocznie. Pokażcie mi drugi taki kraj. Ameryka za czasów oszalałego z nienawiści senatora McCarthego. Tyle, że to było 50 lat temu. Nawet Bush mu do pięt nie dorasta, choć chciałby. Niech lustrują. Niech zamykają. W końcu PIS ma program 3 milionow mieszkań. Zamknie się ze 100 tys. ludzi, odbierze majątki i będzie jak znalazł. Mam nadzieję, że ten mały facecik ogłosi dzisiaj nowe wybory i ci, którzy nie poszli pójda i dokopią tej bandzie nieudaczników. P.S. A mnie i tak nikt nie może zlustrować. Nie podlegam ustawie, bo za młody jestem. Choć zarabiam na życie jako dziennikarz. No i co mi pan zrobi panie Ziobro? Odpowiedz Link Zgłoś
dzakarta Re: PiS ma nowy projekt lustracji 13.02.06, 16:56 Nie zapomnijcie przy tej okazji o zlustrowaniu baci klozetowych. Jedyne, co udaje się rządzącym w tym kraju to upie..nie współobywateli! I tak będzie tym razem, a wszystko inne spieprzą jak zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
sq2bnx Jestem zawiedziony..... 13.02.06, 17:40 Jestem zawiedziony, że znowu PiS zaponiał o EMERYTACH I RENCISTACH oraz o mieszkańcach Domów Starców, a przecież deklarował w kampanii wyborczej "Przyjazne Państwo" !!! Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: Jestem zawiedziony..... 13.02.06, 17:45 Tylko 100 tysiecy? Wiemy przeciez, ze t.zw nomenklatura liczyla conajmniej 300 tysiecy. Czyzby ktos spuszczal z tonu? Odpowiedz Link Zgłoś
cy24 To już chyba obsesja !! Ścigać, łapać, ścigać .... 13.02.06, 19:06 A może ci młodzi gniewni, zabiorą się za konkrety i ruszą rewolucyjnymi metodami gospodarkę. Narazie to tylko obrażają, ścigają i często zapominają, że ludzie nie muszą się z nimi zgadzać. Odpowiedz Link Zgłoś
unicef123 Re: nastepny Boxer na folwarku 13.02.06, 19:57 trzeba było słuchać PANA kasto zbuntowana Odpowiedz Link Zgłoś
aga1000 Re: PiS ma nowy projekt lustracji 13.02.06, 20:56 Dlaczego tylko 100tys? Panowie, jak juz paranoja to na całego. Lustrujcie wszystkich co sie urodzili do 89 roku, albo dla bezpieczeństwa do 95 roku! Odpowiedz Link Zgłoś
gromax takie moje rozważania 13.02.06, 21:34 to powinno być zrobione już dawno. jak u naszych południowych sąsiadów. nie zostało to u nas przeprowadzone, była "dzika lustracja" czyli pomówienia na prawo i lewo bez żadnych konsekwencji. Sprawa jest do załatwienia jednym posunięciem - ustawa mówiąca że osoby którym udowodniono współpracę przed 1989 rokiem nie mogą brać czynnego udziału na stanowiskach państwowych. Tylko że tu pozostaje kwestia że pełno przedsiębiorstw w naszym pieknym kraju jest w rękach państwowych.... Odpowiedz Link Zgłoś
vinogradoff Potrzeba nowych 20 000 miejsc w wiezieniach dla 13.02.06, 22:04 pracownikow operacyjnych sluzb specjalnych gdyz prawdopodobnie tylu z nich ma na sumieniu zmuszenie przynajmniej jednego agenta do wspolpracy szantazem. Werbowano glownie na worek, korek i rozporek i mniej licznie na tzw. uczuciach patriotycznych. Metoda na rozporek to klasyczny akademicki przyklad szantazu pelnoobjawowego. Odpowiedz Link Zgłoś
asso1 A tak przy okazji - o co chodzi w tej lustracji? 13.02.06, 22:28 Będę wdzięczny jak mi ktoś wytłomaczy. Że jak pracował dla PAŃSTWA to jest zły? A jak był przeciwko Państwu (POLSKIEMU!) to jest teraz dobry? A było inne Państwo Polskie? A gdzie? I kiedy? Nic nie rozumiem. Może mi ktoś wytłomaczy. Młody jestem. Mam tylko 20 lat i chciałbym być patriotą. Ale nic nie rozumiem. Kto mi pomoże? Odpowiedz Link Zgłoś
nozwwodzie Re: A tak przy okazji - o co chodzi w tej lustrac 14.02.06, 15:42 A ja jestem stara i nie bede Ci tlumaczyc tylko powiem, skoro masz tylko 20 lat, to uciekaj z tej pisowskiej Polski gdzie pieprz rosnie. Jeszcze masz szanse na godne zycie ale nie w tym ciemnogrodzie imienia ojca rydzyka. Uciekaj i zabieraj najblizszych przyjaciol!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 do nozwwodzie 14.02.06, 19:05 nozwwodzie napisała: > A ja jestem stara i nie bede Ci tlumaczyc tylko powiem, skoro masz tylko 20 lat > , > to uciekaj z tej pisowskiej Polski gdzie pieprz rosnie. Jeszcze masz szanse na > godne zycie ale nie w tym ciemnogrodzie imienia ojca rydzyka. Uciekaj i zabiera > j > najblizszych przyjaciol!!!! Podobno mowi sie, ze rozum z wiekiem przychodzi. A jednak to NIE prawda! Odpowiedz Link Zgłoś