Dodaj do ulubionych

PiS ma nowy projekt lustracji

• marek503 tylko na tym sie znaja- a gospodarka? 13.02.06, 14:00
      Debile - tylko na tym sie znaja.Na gospodarce nie znaja sie w ogole, wiec
      wybieraja tematy zastepcze.Najlatwiej jest siac nienawisc do wspolobywateli i
      poglebiac to polskie pieklo, w ktorym zyja.Mam nadzieje, ze kiedys w nim beda
      sami przebywac.Sadzilem, ze wroce kiedys do kraju, ale ucieklem od zamordyzmu i
      nie zamierzam do niego powracac. Mozecie sie do wzajemnie pozarzynac, a ja bede
      z daleka to obserwowal. Kazde spoleczenstwo ma wladze na jaka sobie zasluzylo.
      • gklej Re: tylko na tym sie znaja- a gospodarka? 13.02.06, 14:06
        a mnie się chce płakać, drugi syn musi wyjechać do UK mając 32 lata,
        wykształcenie US podyplomowa informatyka i rachunkowość, został zdołowany przez
        firmę, w której pracuje za m-c styczeń dostał 800,-zł wypłaty.
        Już nie myśli o niczym innym tylko wyjeździe za granicę.
        • gklej Re: tylko na tym sie znaja- a gospodarka? 13.02.06, 14:10
          jeszcze dodam,że nawet miałby ulicę zamiatać za granicą to wyjeżdża.
    • opty2005 Re: PiS ma nowy projekt lustracji 13.02.06, 14:14
      Nareszcie radcy prawni i notariusze zostali docenieni. Oni też złożą
      oświadczenia, w wyniku czego będą musieli ustąpić i zrobić miejsce dla
      młodszych kolegów
    • pether_23 Re: PiS ma nowy projekt lustracji 13.02.06, 14:15
      Śmiałem się trochę z hasła Borowskiego "Mniej lustracji, więcej edukacji. Mniej
      teczek więcej tornistrów", ale teraz sadzę że miał świętą rację. Pozatym to już
      nie jest lustracja tylko szaleńcze czystki.
      • buckiler Re: PiS ma nowy projekt lustracji 13.02.06, 14:28
        pether_23 napisał:

> Śmiałem się trochę z hasła Borowskiego "Mniej lustracji, więcej edukacji.
        Mniej
        > teczek więcej tornistrów", ale teraz sadzę że miał świętą rację. Pozatym to
        już
        > nie jest lustracja tylko szaleńcze czystki.
        A ty na kogo donosiłeś? Rodzine? Kolegów?
        • totalna_apokalipsa Re: PiS ma nowy projekt lustracji 13.02.06, 14:32
          A nie przyszło ci do głowy,ż e on może mieć jak w nicku 23 lata i urodził sie w
          1983 roku?:P
          • buckiler Re: PiS ma nowy projekt lustracji 13.02.06, 16:34
            totalna_apokalipsa napisała:

> A nie przyszło ci do głowy,ż e on może mieć jak w nicku 23 lata i urodził sie
            w
            >
            > 1983 roku?:P
            No to drań donosił na kolegów z przedszkola.
    • bystrzyca Re: PiS ma nowy projekt lustracji 13.02.06, 14:19
      Zamiast chleba (pracy) trzeba dać ludziom igrzyska.
      Jaki mandat społeczny ma PIS aby taką awanturę szykować POLSCE -jaki procent
      społeczeństwa na nich głosował?.
      Co ci panowie 35-latkowie (autorzy...) znają życie w PRL-u z teorii.
      Ciekawe byłyby badania co sądzą o lustracji ludzie,którzy w PRL-u żyli ,uczyli
      się, pracowali...
      Lustracja jest potrzebna, ale to proces trudny ,bolesny -
      do przeprowadzenia rozsądnym sposobem i w niebędnym zakresie.

• jerzy30 NKWD sie odzywa - a gospodarka leży 13.02.06, 14:19
      Zero ziobro rozliczac bedzie do piatego pokolenia.
      Niepokornych na sybir i w kazamaty - albo rozstrzelac
    • kolter KATO OSZOLOMY 13.02.06, 14:32
      Kiedy czerwoni maja stolki to katoprawica ryczy ze w polsce bieda ,nalezy cos z
      tym zrobic ,kiedy maja juz kato oszolomy wladze to pierwsze co zmnieniaja to
      nie podatki ale dokladaja orlowi korone , potem zakazuja aborcji ,jakby nie
      bylo innych problemow ,kiedy znow lapia sie do zlobu to wymyslaja becikowe a
      Kaczor w watykanie caluje po lapkach papieza ,zamiast jechac tam gdzie kasa ,i
      jak tych ludzi nie nazwac idiotami??kogo ta lustacja interesuje ,pewno
      bezrobotna matke trojga malych dzieci ,pewno jak sie takich debilizmow
      naczytaja to odrazu syci spac ida!!
      • m15 tak-katolicy,prawdziwi, co dla was dziwne- uczciwi 13.02.06, 14:35
    • oryganion Re: PiS ma nowy projekt lustracji 13.02.06, 15:01
      igrzyska czas zacząć - zawsze łatwiej - sprawdzony temat - doprowadzi do jeszcze
      wiekszych podziałów - i o to chodzi - bo jak trzeba sie będzie zabrać za robotę
      to takl jak zawsze chętnych nie będzie. Jak juz u nas coś wzniosłego najlepiej
      anielskiego zrobic to bedą tysiące - jak już trzeba życ normalnie i nic
      szcególnego nie robić - zyc uczciwie to juz sa kłopoty. Tylko kto będzie pił
      ten syf kórego naważa - oni sami
    • voxipop1 NARESZCIE 13.02.06, 15:19
      skończymy z PRL-em.

• kolter Re: NARESZCIE 13.02.06, 15:28
        Rozpocznijmy wrescie PRL-bis, bo tak samo czerwoni szukali wrogow!!
    • sanoy 100 tys. to mało ambitne! 13.02.06, 15:26
      Cieniasy, powinni zlustrować 100 milionów! Nie narzekajcie że nie ma tylu
      Polaków, bo mało kto z nas zasługuje na miano prawdziwego "Polaka"; myślę że
      nawet 100 tysięcy by się nie zebrało. Nawet wśród słuchaczy słynnego radia
      Rydzyk Voice.

W końcu co jest ważniejszego wżyciu od lustracji? No może jeszcze aborcja i
      krzyże w szkołach, a więcej nic.
      • kolter Re: 100 tys. to mało ambitne! 13.02.06, 15:30
        No i jeszcz to ze prezydent 38 miloinowego narodu caluje po lapkach papieza
        niemca!! i raj juz mamy pewny!!
    • aby Wzór, który tu jest powielany 13.02.06, 15:30
      Przedstawiona tu ustawa lustracyjna jest dość wiernym odwzorowaniem Ustawy o
      Odnowie Korpusu Urzędników Państwowych (Gesetz zur Wiederherstellung des
      Berufsbeamtentums) ogłoszoną przez Rząd Rzeszy Niemieckiej 7 kwietnia 1933 roku,
      po objęciu władzy przez kanclerza Adolfa Hitlera.

Jej deklarowanym celem, identycznie jak w projekcie polskiej ustawy, było
      zidentyfikowanie tych urzędników, którzy "ze względu na swoje dotychczasowe
      zaangażowanie polityczne nie dają gwarancji, że w każdej sytuacji będą bronić
      interesu państwa narodowego" (Pkt 4.1).

Nie-aryjczyków należy zastąpić na ich stanowiskach, dyplomatycznie podpowiada
      ustawodawca niemiecki, pozostali mogą - a więc nie muszą - być zwolnieni.
      Decyzja o zwolnieniu należy od pracodawcy, niemniej jednak zwalnianemu nie
      przysługuje normalne w tej sytuacji prawo do odwołania.

Jak widać, wspólną cechą obu aktów jest obłudne kamuflowanie ich represyjnego
      charakteru.
      Różni je ich zakres: ustawa polska ma znacznie większy zasięg rażenia niz ustawa
      z 1933, ograniczająca się tylko do osób mających specjalny status urzędnika
      państwowego (Beamte).

Oczywiście, istotną różnicą pozostaje to, że ustawa niemiecka eliminuje ze
      służby państwowej 'urzędników nie-aryjskiego pochodzenia', a ustawa polska na
      pewno takiej klazuli nie ustanowi.
      • block-buster Lustrowac,poscic,modlic sie,odbierac zasilki i pic 13.02.06, 15:34
        Faszystowskie wzorce spoconych grubasow sa jawne.Oni zreszta nie ukrywaja,ze
        buduja ein volk und ein kaczorland.Pytanie jak dlugo ciemny lud pomrocznej
        bedzie to akceptowal?
        • kolter Re: Lustrowac,poscic,modlic sie,odbierac zasilki 13.02.06, 15:39
          pewno zamiast kopnac obludnego buca bedziemy tolerowac to 4 lata
        • soulworm dotad, az wodki, salcesonu... 13.02.06, 15:46
          "tanca z gwiazdami" nie zabraknie :) bo wtedy - strajki, blokady, marsze
          gwiazdziste i jakis pogromik tu i tam :)
        • buckiler Teraz kryteria oceny forumowiczów są bardzo 13.02.06, 16:19
          jasne. Każdy bydlak, który będzie wył w poniższym stylu ma coś na sumienu.
          Pewnie donosił na rodzine, kolegów i brał za to kase. Dobrych snów block-buster.

block-buster napisał:

> Faszystowskie wzorce spoconych grubasow sa jawne.Oni zreszta nie ukrywaja,ze
          > buduja ein volk und ein kaczorland.Pytanie jak dlugo ciemny lud pomrocznej
          > bedzie to akceptowal?
    • normalny_inaczej Re. WIKIPEDIA LUSTRACJI 13.02.06, 15:43
      WIKIPEDIA LUSTRACJI

Kto, gdzie, kiedy

---------
      www.bies.pl
      Gorące wiadomości
    • awe Lustracja dla redaktorów mediów prywatnych!! 13.02.06, 15:44
      • soulworm buhahahaha! i co, we wlasnej gazecie zabronisz 13.02.06, 15:47
        im pisac?
    • rysiekochodzki Re: PiS ma nowy projekt lustracji 13.02.06, 15:59
      Jestem dziennikarzem. I powiam tak.
      Urodziłem się po 17 lipca 1972 roku. Co to onacza. Ustawa lustracyjna mnie nie
      obejmuje. Panowie z PiSu. Pomyślcie o tym. Zmieńcie ustawę lustracyjną, bo w
      mediach pracuje rzesza ludzi w moim wieku. Inaczej nie będziecie mogli nas
      prześwietlać. Panie Ziobro. Kogo pan postawisz pod sąd (a może i każesz
      rozstrzelać medialnie) za tę niedoróbkę prawną. Może to TW naszczali do ustawy
      i wprowadzili taką datę. Przecież mogłem donosić mając lat 5. Poza tym byłem w
      harcerstwie. No i co? Czytając ten projkt zdycham ze śmiechu. IPN będzie
      wydawał zaświadczenia. Już wierzę w obiektywizm. Mam nadzieję, że jak już umrze
      ostatni czerwony to do tego czasu znajdą się nowi wrogowie Polski, IV, V, VI,
      XXXV RP i IPN będzie miał robotę, a bezmózgi o czym dyskutować.
    • cyklista Re: nowa ubecja 13.02.06, 16:09
      Z lustracją jak z ubecją - ma służyć obronie państwa i ochronie jego czystości.
      Ubecja miała chronić państwo, tylko gdzieś coś nie wyszło i zamiast chronić,
      gorliwi uczniowei Dzierżyńskiego zaczęli mordować chronionych. Tak dla
      przestrogi, Ziobro mógłby sobie w toalecie powiesić portret Feliksa D.
    • an9991 szkodliwa głupota i schlebianie publiczce!!!!! 13.02.06, 16:15
      czemu ma służyć szukanie wszedzie agentów i to 17 lat po odzyskaniu wolności??
      ten pomysł jest szkodliwy bo oddaje sprawieliwość w ręce gawiedzi a nie
      specjalistów. pis nie pomyślał, że społeczeństwo w takich sprawach nie
      zastanawia się i nie analizuje tylko wydaje wyroki. ten projekt, jeżeli wejdzie
      w życie skrzywdzi wielu ludzi. parafrazując giertycha spełnia się piękny sen
      jego samego i redaktora wildsteina. ten sen to zniszczenie za wszelką cenę
      polski pookrągłostołowej (tej uosabianej przez michnika i kwaśniewkiego,
      niejako ikony porozumienia ponad podziałami). i znów przegrają zwykli ludzie i
      polska. ale koryfeusze lustracji będą zadowoleni. i to jest najważniejsze.
    • moon_nick Dziennikarzy i wójtów??? 13.02.06, 16:30
      A co z proboszczami? Przecież pełnią jeszcze donioślejszą rolę społeczną?
      • cyklista Re: Dziennikarzy i wójtów??? 13.02.06, 16:33
        Babcie klozetowe, portierów i barmanów, ci wiedzą najwięcej.
    • zetp PiS ma nowy projekt lustracji 13.02.06, 16:41
      "PiS chce zlustrować ponad 100 tys. osób" w taki oto sposob, epatujac czytelnika
      wielkimi liczbami "GW" chce osmieszyc poczynania rzadu, ktory jako pierwszy od
      1945 roku zaczal rzeczywiscie wyprowadzac komune z zycia Polakow! Ta liczba
      jednak swiadczy jedynie o skali uzaleznienia przecietnego Polaka od widzimisie
      niezniszczalnych komuchow, wystepujacych co i raz pod najrozmaitrzymi nazwami.
      Bo tak naprawde czym jest PO glosujace i gardlujace dzis wraz z SLD? Rzecza
      odrebna jest jakis zabobonny strach A.Michnika przed ujawnieniem calej
      zawartosci pozostalych szczatkow archiwalnych sluzb PRL, ktore do dzis dzialaja
      w niemal niezmienionej formie. Jako osoba, ktora pierwsza buszowala w nie tak
      jeszcze przetrzebionych aktach widocznie wie dobrze czego sie boi! To co sie w
      ostatnich miesiacach obserwuje w ponad 90% takzwanych wolnych mediow przechodzi
      wszelkie pojecie! Agresja i napastliwosc czujacych juz niemal fizyczne
      zagrozenie beneficjentow okraglego stolu zwarla ich szyki od SLD przez PO,
      swietojebliwych uczonych mezow, prawnikow po czesc kleru z gornej, bardziej
      rozowej polki! Wirze, ze Polak-wyborca potrafi jednak wreszcie dobrze oddzielic
      plewy od ziarna i przy nastepnych wyborach nie zostanie nawet smrodu po tych
      slugusach moskiewskich i zlodziejach grabiacych kraj przez 17 lat ! Co daj Boze
      Amen!
      • aby Re: PiS ma nowy projekt lustracji 13.02.06, 18:16
        Re: zetp
        Poczynania rządu są pod wzgledem prawnym groteskowe, ośmieszanie ich nie jest
        potrzebne.
        Co to znaczy "wyprowadzić komunę z życia Polaków"? To sformułowanie to czysty
        nonsens. Okres PRL jest częścią biografii całych pokoleń Polaków. Tego usunąć
        się nie da. Niewyobrażalne jest również skasowanie spadku, jaki wnieśli ze sobą
        do III RP, a który otrzymali z "komunistycznego" nadania, np. tytuły naukowe,
        tytuły własności, itp.
        A może chodzi o zdegradowanie i zamknięcie w gettcie Polaków, dzięki którym to
        tamto państwo trwało i umacniało się? Jeśli tak, to należałoby zacząć od tych,
        którzy rzetelnie pracowali, zaczynając od przodowników pracy, laureatów nagród
        państwowych i górników, bez których PRL nie miałaby się czym ogrzać i nie miała
        dochodów z eksportu. A jednocześnie uznać zasługi tych towarzyszy, partyjnej
        miernoty, której skorumpowanie i pijaństwo, osłabiało i kompromitowało system
        komunistyczny.
        A może chodzi o zdegradowanie tych Polaków, którzy byli kadrowym zapleczem
        "komuny"? Ludzi, którzy byli zatrudnieni w MO i SB? A czemu nie tych, którzy
        mieli legitymacje PZPR? A co z tymi, którzy byli w SD, PSL, ChSS? Czy z
        radykalnie antykomunistycznego punktu widzenia partie sojusznicze nie były
        agenturalną przebieranką?
        Jeżeli występuje się z hasłem "wyprowadzenia komuny", którego nie sposób
        sensownie nawet sprecyzować, trudno oprzeć się wrażeniu, że certfikowanie
        posiadaczy teczek w zasobach UB/SB jest środkiem, który nijak ma się do
        zapowiadanego celu.
        Ta dysproporcja między środkami a celem przesądza o groteskowości, a więc
        śmieszności, całego przedsięwzięcia.
        Jak starałem się pokazać, krytyczny dystans do ustawy lustracyjnej może wynikać
        nie ze strachu i agresji, a z przekonania o jej ułomności.
        Wynika jednak przede wszystkim z zatroskania o kształt prawa, niemiłosiernie
        koślawionego, tylko po to, by urządzić antykomunistyczny spektakl i w ten sposób
        dać ujście nastrojom niezadowolenia, nagromadzonych przez ostatnie 16 lat.
        • rysiekochodzki Jak się ma obsesje osobiste, tak wychodzi 13.02.06, 19:22
          Mieszkam w tym kraju od 33 lat. Bierze mnie na wymioty. Pamiętam jeszcze te
          miernoty u władzy za PRL (słabo), ale pamiętam. Pamiętam te wiernopoddańcze
          płomienne mowy na 1 Maja i tym podobne wazeliniarstwo. Dziś jest tak samo albo
          jeszcze bardzoiej obrzydliwie, bo na klęczkach. Z hasłami niesienia prawa i
          sprawiedliwości dla wszystkich, w cieniu szubienic. Zbiera mi się na wymioty
          kiedy patrzę na te tępe, zadwolone z siebie gęby cwaniaków rządzących tym
          krajem. To też jedynie tępołbe aparatczyki, które nie widzą dalej niż czubek
          własnego nosa. Politycy w Polsce. kto ich widział. Chłop Lepper wchodzi do
          Sejmu i nagle staje się fachowcem od wszystkiego. Giertych z kumplami ustanawia
          prawo. To taka sama ciemnota i miernota ja ta za PZPR, SB i tamtych klimatów.
          Każdy matoł tytułowany przez dziennikarzy politykiem powinien być przepytany na
          okolicznośc: czy wie co to jest polityka? Komu i czemu ma służyć? Odpowiedź
          można znaleźć w pamiętnikach Churchilla. Nie podejrzewam, aby choć jeden poseł
          przeczytałe ten podręcznik polityka.
          Na wymioty mi się zbiera patrząc na ten kraj. Ukrzyżowany, ud..., umordowany,
          na ludzi pracujących od rana do nocy, aby względnie jakos żyć, w czasie gdy na
          IPN wywala się 100 milionów złotych rocznie. Pokażcie mi drugi taki kraj.
          Ameryka za czasów oszalałego z nienawiści senatora McCarthego. Tyle, że to było
          50 lat temu. Nawet Bush mu do pięt nie dorasta, choć chciałby.
          Niech lustrują. Niech zamykają. W końcu PIS ma program 3 milionow mieszkań.
          Zamknie się ze 100 tys. ludzi, odbierze majątki i będzie jak znalazł. Mam
          nadzieję, że ten mały facecik ogłosi dzisiaj nowe wybory i ci, którzy nie
          poszli pójda i dokopią tej bandzie nieudaczników.
          P.S. A mnie i tak nikt nie może zlustrować. Nie podlegam ustawie, bo za młody
          jestem. Choć zarabiam na życie jako dziennikarz. No i co mi pan zrobi panie
          Ziobro?
    • dzakarta Re: PiS ma nowy projekt lustracji 13.02.06, 16:56
      Nie zapomnijcie przy tej okazji o zlustrowaniu baci klozetowych.
      Jedyne, co udaje się rządzącym w tym kraju to upie..nie współobywateli!
      I tak będzie tym razem, a wszystko inne spieprzą jak zawsze.
    • sq2bnx Jestem zawiedziony..... 13.02.06, 17:40
      Jestem zawiedziony, że znowu PiS zaponiał o EMERYTACH I RENCISTACH oraz o
      mieszkańcach Domów Starców, a przecież deklarował w kampanii
      wyborczej "Przyjazne Państwo" !!!
      • wet3 Re: Jestem zawiedziony..... 13.02.06, 17:45
        Tylko 100 tysiecy? Wiemy przeciez, ze t.zw nomenklatura liczyla conajmniej 300
        tysiecy. Czyzby ktos spuszczal z tonu?
    • cy24 To już chyba obsesja !! Ścigać, łapać, ścigać .... 13.02.06, 19:06
      A może ci młodzi gniewni, zabiorą się za konkrety i ruszą rewolucyjnymi metodami
      gospodarkę. Narazie to tylko obrażają, ścigają i często zapominają, że ludzie
      nie muszą się z nimi zgadzać.
    • unicef123 Re: nastepny Boxer na folwarku 13.02.06, 19:57
      trzeba było słuchać PANA kasto zbuntowana
    • aga1000 Re: PiS ma nowy projekt lustracji 13.02.06, 20:56
      Dlaczego tylko 100tys? Panowie, jak juz paranoja to na całego. Lustrujcie
      wszystkich co sie urodzili do 89 roku, albo dla bezpieczeństwa do 95 roku!
    • gromax takie moje rozważania 13.02.06, 21:34
      to powinno być zrobione już dawno. jak u naszych południowych sąsiadów.
      nie zostało to u nas przeprowadzone, była "dzika lustracja" czyli pomówienia na
      prawo i lewo bez żadnych konsekwencji.
      Sprawa jest do załatwienia jednym posunięciem - ustawa mówiąca że osoby którym
      udowodniono współpracę przed 1989 rokiem nie mogą brać czynnego udziału na
      stanowiskach państwowych.
      Tylko że tu pozostaje kwestia że pełno przedsiębiorstw w naszym pieknym kraju
      jest w rękach państwowych....
    • vinogradoff Potrzeba nowych 20 000 miejsc w wiezieniach dla 13.02.06, 22:04
      pracownikow operacyjnych sluzb specjalnych gdyz prawdopodobnie tylu z nich ma
      na sumieniu zmuszenie przynajmniej jednego agenta do wspolpracy szantazem.
      Werbowano glownie na worek, korek i rozporek i mniej licznie na tzw. uczuciach
      patriotycznych. Metoda na rozporek to klasyczny akademicki przyklad szantazu
      pelnoobjawowego.
      • asso1 A tak przy okazji - o co chodzi w tej lustracji? 13.02.06, 22:28
        Będę wdzięczny jak mi ktoś wytłomaczy. Że jak pracował dla PAŃSTWA to jest zły?
        A jak był przeciwko Państwu (POLSKIEMU!) to jest teraz dobry? A było inne
        Państwo Polskie? A gdzie? I kiedy? Nic nie rozumiem.
        Może mi ktoś wytłomaczy. Młody jestem. Mam tylko 20 lat i chciałbym być
        patriotą. Ale nic nie rozumiem. Kto mi pomoże?
        • nozwwodzie Re: A tak przy okazji - o co chodzi w tej lustrac 14.02.06, 15:42
          A ja jestem stara i nie bede Ci tlumaczyc tylko powiem, skoro masz tylko 20 lat,
          to uciekaj z tej pisowskiej Polski gdzie pieprz rosnie. Jeszcze masz szanse na
          godne zycie ale nie w tym ciemnogrodzie imienia ojca rydzyka. Uciekaj i zabieraj
          najblizszych przyjaciol!!!!
          • wet3 do nozwwodzie 14.02.06, 19:05
            nozwwodzie napisała:

> A ja jestem stara i nie bede Ci tlumaczyc tylko powiem, skoro masz tylko 20
            lat
            > ,
            > to uciekaj z tej pisowskiej Polski gdzie pieprz rosnie. Jeszcze masz szanse na
            > godne zycie ale nie w tym ciemnogrodzie imienia ojca rydzyka. Uciekaj i
            zabiera
            > j
            > najblizszych przyjaciol!!!!

Podobno mowi sie, ze rozum z wiekiem przychodzi. A jednak to NIE prawda!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka