niezapowiedziany
16.02.06, 20:19
Ziobro wczoraj: "Podam przykład - minister Ludwik Dorn, który w 1968 roku, kiedy prof. Ćwiąkalski był lojalnym członkiem i towarzyszem PZPR, był ciężko pobity i prześladowany przez SB - powiedział."
Ziobro zapewniał [dzis]:, iż "nie powiedział wcale, że prof. Ćwiąkalski, był NAJBARDZIEJ lojalnym i gorliwym członkiem PZPR". - Stwierdziłem jedynie fakt jego członkostwa - oświadczył. [Jesli sie przeczyta powyzsze, to nikt nie mowi ze powiedzial ze NAJBARDZIEJ]. Dalej Ziobro dzis:
"- Nie powiedziałem wreszcie, że jego aktywność była tak wielka jak jego naukowego mistrza, bo o ile pamiętam, był asystentem prof. Buchały, o którym krakowska prasa pisała, że był nie tylko do końca gorliwym i lojalnym członkiem PZPR, ale też miał ścisłe związki z SB. Takich zarzutów Ćwiąkalskiemu nie stawiałem. " :)
- To kolejne kłamstwa ministra Ziobro - odpowiada prof. Ćwiąkalski. - Przecież w 1968 r. miałem 18 lat, byłem w liceum, a potem zostałem przyjęty na studia. Nie należałem do partii. Jak można mówić, że byłem lojalnym towarzyszem.
Ćwiąkalskiego oburzają też sugestie o związkach z prof. Buchałą. - To przecież nie było zależne ode mnie, kto był kierownikiem Katedry Prawa Karnego UJ, w której byłem asystentem. Nie byłem magistrantem prof. Buchały. Na etat asystenta zostałem przyjęty w wyniku konkursu ogłoszonego przez dziekana wydziału prawa. W tym samym czasie w katedrze kierowanej przez prof. Buchałę pracowało kilkanaście osób, m.in. zatrudniony na etacie docenta obecny doradca ministra Ziobro, emerytowany dziś profesor Władysław Mącior."
1. kto zostawal docentem po 1968?
2. czy to nie wyzsze stanowisko niz asystentura na studiach doktoranckich?
3. czemu TO Ziobrze nie przeszkadza?
4. na jakich uniwersytetach i u jakich kierownikow Katedr doktoraty robili Kaczynscy? na zachodnioeuropejskich czy amerykanskich?