nospa2 07.06.05, 20:27 No wiadomo można zaduszankę,prażonkę itp., wariantów tysiące.Czy ktoś ma jakieś inne pomysły. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jarek_zielona_pietruszka Re: co w kociołku żeliwnym na ognisku 07.06.05, 21:06 zacytuję to co pisałem w marcu Zaszałałem pojechałem w sobotę po bażanta i oprócz niego po drodze w sklepie GS za108 zł kupiłem garnek żeliwny tak ok. 3-4l stoi na 3 nóżkach i służy do robienia potraw na ognisku, ale po odkręceniu nóżek można robić potrawy na normalnej kuchni. Pokrywa garnka jest dodatkowo dociskana pałąkiem dokręcanym śrubą. Nie jest tak szczelny jak szybkowar ale można robić różne rzeczy na ognisku, zrówno jako odkryty kociołek jak i z dokręconą pokrywą.. niebyłbym sobą gdybym go nie wypróbował. Wrzuciłem cudo do piekarnika i wygrzewalem ok. 4 godzin, później umyłem no i dylemat co tu zrobić. W zamrażarce znałazłem żeberka, rozmroziłem i obsmażyłem na mojej sloninie (wędzona i paprykowana) i do gara, 3 marchewki 1 pietruszka 1/3 selera w kostkę do gara, cebula duża w pólkólka na mojej sloninie zeszkliłem i do gara, jedna papryka (droga jak stado lisów 15 zł kilogram) w kawałki do gara, słoik przecieru pomidorowego do gara, butelka piwa jasnego do gara, kilka suszonych grzybów, po kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego, liść laurowy, trochę ostrej papryki, trochę słodkiej, kilka ząbków czosnku, rozmaryn, tymianek, bazylia i dużo majeranku, zamknąłem garnek i na ognisko na około 30 – 40 min. Niestety w trakcie nie można mieszać gdyż pokrywa jest zakręcona śrubą, ale test garnka wypadl pomyślnie. Nawet sąsiedzi którzy przechodzili akurat obok mojej działki znęceni zapachem wydobywającym się z mojego garnka bulgoczącego w ognisku pytali co tam robię,że tak ładnie pachnie. A ja zamknąłem oczy i mimo, że śnieg wokół, przypomniałem sobie wiosnę i lato i pyszne zapachy potraw z grila. Chyba w następny weekend zrobię grila, bo gdzie jest powiedziane, że w zimie nie można robić grila. Muszę pomyśleć o doborze potraw. Chyba będą też sąsiedzi bo tak jak my przyjeżdżają w każdy weekend. Żeberka wyszły pierwszoklaśnie. A może ktoś ma jakieś ciekawe pomysły na zastosowanie tego mojego nabytku.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: co w kociołku żeliwnym na ognisku 07.06.05, 21:17 Jedna z wielu możliwości: węgierski bograsc invitel.hu/prota/bogracs_wstep.htm Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: co w kociołku żeliwnym na ognisku 07.06.05, 21:52 www.gornyslask.pl/mysliwstwo/html/.%5Cspecjaly_3.html pychotka.pl/pychotka/index.php?option=com_content&task=view&id=1786&Itemid=46 www.pinezka.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=997 www.depo.pl/Depo/przepisy4.html pychotka.pl/pychotka/index.php?option=com_content&task=view&id=1786&Itemid=46 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pyza Re: co w kociołku żeliwnym na ognisku IP: *.dip.t-dialin.net 07.06.05, 23:09 pychotka.pl/pychotka/index.php?option=com_content&task=view&id=1786&Itemid=46 ten przepis ktory podal(a)ampolion czesto robimy na dzialce jest poprostu pycha! pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
nospa2 Re: co w kociołku żeliwnym na ognisku 08.06.05, 09:53 dziękuje za odpowiedzi. Ciekawy jest dodatek buraków,spróbujemy.Kiedyś robiłam kurczaka na całych ziemniaczkach był dobry w smaku ale tylko uduszony nie tego się spodziewałam,chyba żeby osiągnąć pożądany efekt trzeba wcześniej obsmażyć.Jedno wiem trzeba użyć dużej ilości tłuszczu,bez tłuszczu wszystko się pali i cała potrawa przesiąka zapachem spalenizny. Odpowiedz Link Zgłoś