Dodaj do ulubionych

Gwiazda Nowej Ewangelizacji

IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 05.12.02, 23:07
Cytat z wypowiedzi Jego Świątobliwości w Toruniu 7 czerwca 1999 roku:

"Wszystkim słuchaczom i pracownikom Radia Maryja życzę tej radości, jaka
płynie ze zwiastowania Dobrej Nowiny. Niech Maryja, Gwiazda Nowej
Ewangelizacji, poprowadzi Wasze Radio na spotkanie nowych ludzi i nowych
czasów!"

Zupełnie tak, Jak Gwiazda Betlejemska. Tylko co zrobić z tą starą?

Obserwuj wątek
    • talisker Re: Gwiazda Nowej Ewangelizacji 05.12.02, 23:19
      Powiesic ja na wyniesionym sztandarku, Eddku, drogi. Moze jeszcze zaswieci?
      • Gość: Ed Re: Gwiazda Nowej Ewangelizacji IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 05.12.02, 23:30
        Zapytałem drogi talisker'ze z czystej ludzkiej ciekawości po przeczytaniu
        takich ambitnych oświadczeń. Mam spore wątpliwości, czy oświadczenie to mieści
        się jeszcze w ramach obowiązującego przecież kodeksu kanonicznego. Chyba, że
        była jakaś specjalna dyspensa w tej sprawie, o której nie wiem. Ale dla
        zasłuzonej przyzwoitości można by chociaż na tym wyniesionym sztandarku z
        honorami ją wyprowadzić.
        • talisker Edku, Gluptasku, 05.12.02, 23:34
          stary Towarzyszu, Tobie sie wydaje, ze jest jak dawniej: jedna Gwiazda, jedna
          Prtia, jedna obcja. Popatrz na niebo, jesli ono gwiazdami sie skrzy w tym
          Olsztynie. I przejrzyj... ale jak nie wierze, ze Ty przejrzysz i powiesz: Niebo
          gwiazdziste nade mna, prawo moje we mnie...
          Ech, Ed.. stary Towarzyszu...
          P.S To nie jest ad personam to po prostu ad czepianam
          P.S.1 To sie zwie kodeks prawa kanonicznego
          Hej...
          • Gość: Ed Re: Edku, Gluptasku, IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 06.12.02, 00:49
            Ktoś kiedyś w przeszłości powiedział: "Nie znajduję nic, co byłoby
            trudniejsze, niż błyszczeć inteligencją wśród głupców".
            Myślę, że człowiek uzurpujący sobie prawo do pouczania i oceniania innych bez
            trudu przypomni sobie autora.

talisker napisał:

> stary Towarzyszu,
            Ed. Parafrazując to określenie chętnie stosowanne przez apologetów
            katolickich, chciałbym wspomnieć zasłyszaną kiedyś w audycji
            radiowej "Jeziorany" myśl wypowiedzianą przez jednego z uczestników dyskusji"
            Jak go zwał, tak go zwał byle by się dobrze miał". Osobiscie na samopoczucie
            sie jeszcze nie narzekam drogi Towarzyszu :-)))

> Tobie sie wydaje, ze jest jak dawniej: jedna Gwiazda, jedna Prtia, jedna
            > obcja.
            Ed. A dzisiaj? Pomyśl, jak wyglądała w 2000-letniej tradycji władza takiej
            partii, która znowu nie przebierając w środkach po tę władzę sięga. Z dwóch,
            trzy trzech kolorów wybierasz czrny. Rzecz gustu. Wolę jednak bardziej
            przyjazne kolory, których w przyrodzie wcale nie brakuje.

> Popatrz na niebo, jesli ono gwiazdami sie skrzy w tym Olsztynie.
            > I przejrzyj... ale jak nie wierze, ze Ty przejrzysz i powiesz: Niebo
            > gwiazdziste nade mna, prawo moje we mnie...
            Ed. Prawo to ja? Czy tyle lekcji mamy jeszcze do nadrobienia? Forum nie wydaje
            mi się najlepszym rozwiązaniem dla takich działań. Traktuję to jako żart
            Towarzyszu talisker. Zamiast dalszego komentarza, dedykuję Ci do przemyślenia
            pewien urywek wiersza, którego - jak przypuszczam po mentorskim tonie -
            zapewne też znasz:

"Idzie zadumy szara godzina,
            Serce się tlucze jak ranny ptak,
            Stara melodia wieje z pianina,
            Ach, taka stara - a młoda tak."

W każdym bądź razie nie przypuszczałem, że aż tak polubisz wojny gwiezdne :-))

> Ech, Ed.. stary Towarzyszu...
            > P.S To nie jest ad personam to po prostu ad czepianam
            > P.S.1 To sie zwie kodeks prawa kanonicznego
            Ed. Ok. Pisałem z pewnym uproszczeniem. Obawiałem się, że gdy napiszę w
            skrócie kpk, odczytasz to jako kodeks postępowania karnego :-)). Przykładałem
            wagę bardziej do meritum dyskusji. No cóż. Skądś to znam.

> Hej...
            Ano Hej
            • talisker Do Towarzysza Eda 06.12.02, 07:25
              Eddziu,
              piszesz strasznie dlugie posty, no i pelno tych cytatow. Napisz cos od siebie -
              ale tak jak protestant: etycznie i co do joty!
              A co do mojego cytatu: "NIebo gwiazdziste nade mna, prawo moralne we mnie"
              (sic!). To oczywiscie Kant!
              Ale Ty nie kantuj - odpisz jak najprawdziwiej.
              P.S. Ja nie jestem Towarzyszem, ja jestem milosiernym Inkwizytorem)))
    • Gość: ASSHOLES_HUNTER Re: Gwiazda Nowej Ewangelizacji IP: *.polbox.pl / 213.241.38.* 05.12.02, 23:32
      Gość portalu: Ed napisał(a):

> Cytat z wypowiedzi Jego Świątobliwości w Toruniu 7 czerwca 1999 roku:
      >
      > "Wszystkim słuchaczom i pracownikom Radia Maryja życzę tej radości, jaka
      > płynie ze zwiastowania Dobrej Nowiny. Niech Maryja, Gwiazda Nowej
      > Ewangelizacji, poprowadzi Wasze Radio na spotkanie nowych ludzi i nowych
      > czasów!"
      >
      > Zupełnie tak, Jak Gwiazda Betlejemska. Tylko co zrobić z tą starą?
      >

POLSKI PAPIEŻYK CAŁKOWICIE ZWARIOWAŁ... TE OSTATNIE WYPOWIEDZI W TYM TYGODNIU
      POZDRAWIAJĄCE SŁUCHACZY RADYJKA TO KOMPLETNA PARANOJA!!!!!!!!!! ON JUŻ SAM NIE
      WIE CO BREDZI, PODSUWAJĄ MU KARTKI Z PRZEMÓWIENIAMI (Jak na pielgrzymce w
      Indiach- plecił takie bzdury na temat religii hindusów że głowa mała). TERAZ
      POZDRAWIA JUŻ RADYJKO... JAK TO SIĘ MA DO JEGO DIALOGU Z INNYMI RELIGIAMI? ODP.
      NIJAK... POPRZESTAWIAŁO SIĘ COŚ POD SUFITEM... NO ALE CÓŻ, STAROŚĆ NIE RADOŚĆ.
      • Gość: Oszołom z RM Re: Gwiazda Nowej Ewangelizacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.02, 11:43
        Gość portalu: ASSHOLES_HUNTER napisał(a):

> Gość portalu: Ed napisał(a):
        >
        > > Cytat z wypowiedzi Jego Świątobliwości w Toruniu 7 czerwca 1999 roku:
        > >
        > > "Wszystkim słuchaczom i pracownikom Radia Maryja życzę tej radości, jaka
        > > płynie ze zwiastowania Dobrej Nowiny. Niech Maryja, Gwiazda Nowej
        > > Ewangelizacji, poprowadzi Wasze Radio na spotkanie nowych ludzi i nowych
        > > czasów!"
        > >
        > > Zupełnie tak, Jak Gwiazda Betlejemska. Tylko co zrobić z tą starą?
        > >
        >
        > POLSKI PAPIEŻYK CAŁKOWICIE ZWARIOWAŁ... TE OSTATNIE WYPOWIEDZI W TYM TYGODNIU
        > POZDRAWIAJĄCE SŁUCHACZY RADYJKA TO KOMPLETNA PARANOJA!!!!!!!!!! ON JUŻ SAM
        NIE
        > WIE CO BREDZI, PODSUWAJĄ MU KARTKI Z PRZEMÓWIENIAMI (Jak na pielgrzymce w
        > Indiach- plecił takie bzdury na temat religii hindusów że głowa mała). TERAZ
        > POZDRAWIA JUŻ RADYJKO... JAK TO SIĘ MA DO JEGO DIALOGU Z INNYMI RELIGIAMI?
        ODP.
        >
        > NIJAK... POPRZESTAWIAŁO SIĘ COŚ POD SUFITEM... NO ALE CÓŻ, STAROŚĆ NIE RADOŚĆ.

- Ale cię złość zżera że nieudało się wam lewakom skłócić kościoła!!
        Ponieśliście klęskę!! Wasze ataki zostały odparte..lepiej zajmijcie sie
        bieżącymi problemami społecznymi takimi jak bezrobocie przestępczosć a RM
        zostawcie w spokoju...naró ma już dość tematów zastępczych..on oczekuje czegoś
        zupełnie innego ..oczekuje chleba pracy a nie igrzysk!!!
    • Gość: +- Re: Gwiazda Nowej Ewangelizacji IP: *.*.*.* 06.12.02, 16:33
      Gość portalu: Ed napisał(a):

> Cytat z wypowiedzi Jego Świątobliwości w Toruniu 7 czerwca 1999 roku: ....

Gość portalu: +- napisał(a):
      > Cytat z wypowiedzi św. Pawła (List do Galacjan 1,8): ...'Ale choćbyśmy nawet my albo anioł z nieba zwiastował wam ewangelię odmienną od tej, którą myśmy wam zwiastowali, niech będzie przeklęty!'...

• Gość: Ed Re: ...niech będzie przeklęty... IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 06.12.02, 17:04
        Prorocza wypowiedź. Przewidziałł późniejszych moderatorów pierwotnego
        zwiastowania ewangelii zawartych w Biblii. A kościół zamiast ich przekląć -
        zgodnie z zaleceniami - wzniósł ich na ołtarze. Słusznie by było rzucić teraz
        klątwę na moderatotów a wznieśc na ołtarze tych, którzy takim manipulacjom
        zdecydowanie się przeciwstawiali. Czyli schizmy górą. I wszystko można wywieźć
        z tzw. Pisma Świetego oraz uzasadnić. Dobre. Nie spodziewam się jednak
        takiego - choć słusznego i uzasadnionego - wniosku Episkopatu po akceptującej
        jego reakcji na postępowanie Rydzyka. Widocznie interesy w wyrażone w mamonie
        mają większe znaczenie, niż biblijne wypowiedzi i wszelkie ewangelizcyjne
        interpretacje. No cóż. Pecunia non olet - podstawowy element praktyki
        ideologiczno-obyczajowej łagodzący wszelkie pragnienia i odmienności. Św.
        Tomasz z Akwinu też coś pisał o cenie :-)))

> Gość portalu: +- napisał(a):
        > Cytat z wypowiedzi św. Pawła (List do Galacjan 1,8): ...'Ale choćbyśmy nawet
        > my albo anioł z nieba zwiastował wam ewangelię odmienną od tej, którą myśmy
        > wam zwiastowali, niech będzie przeklęty!'...
        >
        >
      • Gość: Jerzy Ewangelia wg Pawła i "inna ewangelia" IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 06.12.02, 18:32

> > Cytat z wypowiedzi św. Pawła (List do Galacjan 1,8): ...'Ale choćbyśmy
        nawet my albo anioł z nieba zwiastował wam ewangelię odmienną od tej, którą
        myśmy
        > wam zwiastowali, niech będzie przeklęty!'...
        >

Mocny cytat. Aby go jednak poprawnie zaktualizować, trzeba poznać, jaką
        ewangelie głosił Paweł i pozostali apostołowie. Ten, kto głosi inną, podlega
        cytowanej anatemie.

Na przykład Paweł pisał:
        1 Tym 2,5 Albowiem jeden jest Bóg, jeden też pośrednik między Bogiem a
        ludźmi, człowiek Chrystus Jezus,
        2,6 który siebie samego złożył jako okup za wszystkich, aby o tym
        świadczono we właściwym czasie.

Według Pawła jedynym pośrednikiem do Ojca w niebie jest Jezus Chrystus.
        Wyklucza to zatem jakiekolwiek pośrednictwo kapłanów, świętych, czy nawet
        Marii.

Ponadto, Paweł podkreśla, że podstawą Jezusowego pośrednictwa jest to, że
        złożył siebie samego w ofierze za ludzkie grzechy.
        Wyklucza to więc inne ofiary, jak np. msze odprawiane przez katolickich
        kapłanów. Wygląda więc na to, że KK głosi inną ewangelię, niz tę, którą głosił
        Paweł.

Jerzy

• Gość: +- Re: Ewangelia wg Pawła i 'inna ewangelia' IP: *.*.*.* 06.12.02, 21:43
          Gość portalu: Jerzy napisał(a):

> Mocny cytat. Aby go jednak poprawnie zaktualizować, trzeba poznać, jaką
          > ewangelie głosił Paweł i pozostali apostołowie. Ten, kto głosi inną, podlega
          > cytowanej anatemie.
          >
          > Na przykład Paweł pisał:
          > 1 Tym 2,5 Albowiem jeden jest Bóg, jeden też pośrednik między Bogiem a
          > ludźmi, człowiek Chrystus Jezus,
          > 2,6 który siebie samego złożył jako okup za wszystkich, aby o tym
          > świadczono we właściwym czasie.
          >
          > Według Pawła jedynym pośrednikiem do Ojca w niebie jest Jezus Chrystus.
          > Wyklucza to zatem jakiekolwiek pośrednictwo kapłanów, świętych, czy nawet
          > Marii.
          >
          > Ponadto, Paweł podkreśla, że podstawą Jezusowego pośrednictwa jest to, że
          > złożył siebie samego w ofierze za ludzkie grzechy.
          > Wyklucza to więc inne ofiary, jak np. msze odprawiane przez katolickich
          > kapłanów. Wygląda więc na to, że KK głosi inną ewangelię, niz tę, którą głosił
          > Paweł.
          >
          > Jerzy
          >

Amen bracie, dzięki Bogu żyjemy we wspaniałym czasie nieskrępowanego dostępu do tej prawdy.

Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka