Dodaj do ulubionych

Idiotyczni Polacy gotuja sobie zalosne zycie.

20.10.01, 15:15
Szanowni Czytelnicy,
Drodzy Rodacy!

Jestem oklepanym, standardowym przypadkiem zmian systemowych.Wychowany w
komunizmie, wyksztalcony na uniwersytecie. Oczywiscie Polak-katolik, jednak z
malo pokornym podejsciem do Kosciola. Stanu wolnego. W Polsce bez perspektyw na
godne, uczciwe zycie.
Dlatego juz od ponad trzech lat jestem w Anglii. Dziele los tych,ktorym nie
udalo sie w kraju lub byli malo zaradni, asertywni,przebojowi, a moze
zwyczajnie cwani. (O tzw. plecach juz nie wspomne.)
Siedze sobie na tej wyspie i z dystansu przygladam sie temu, co dzieje sie w
Polsce. No i krew mnie zalewa.
Po ostatnich wyborach (sam glosowalem w ambasadzie w Londynie) ubolewam nad
tym,ze Polacy (oczywista nie wszyscy) sa tak idiotyczni! Wiem, narodu nie da
sie wymienic, ale mozna mu wyprac mozg, mozna go zmeczyc,omamic. I tak wlasnie
jest. Zmeczeni ciaglymi reformami,ktore nie przynosza namacalnych korzysci,
rozczarowani wszystkim rodacy wybrali takich przedstawicieli, ktorzy w Polsce
maja dokonac cudow. O naiwny narodzie!
Rzad usmiechnietego komunisty i utuczonego prezydenta nie zrobia nic nowego,
ani dobrego dla Polski, Polakow. Zreszta, prosze zadac sobie pytania: Czy w
naszym kraju dokonano rzeczywistych zmian systemowych po 1989 roku? (I nie
mysle tylko o lustracji.) Jak i na ile obecna jest w Polsce wolnoSC rynkowa,
zasady gospodarki rynkowej? A co z wlasnoscia prywatna. Co przecietny Polak ma
cos swojego,jest posiadaczem czegos? (Mieszkania spoldzielcze, lasy panstwowe
itp.)
Wydaje mi sie, ze po 1989 roku dokonano fikcyjnych, pozornych reform. Tak jak
SLD jest pozornie "nowa" partia. To, ze mozemy wyjezdzac poza kraj, to ze mamy
paszporty, to wreszcie, ze jest tyle nowych sklepow, ze jest niby tak kolorowo,
ze w telewizji sa reklamy, ze jest tyle stacji radiowych i telewizyjnych - to
wszystko to zludne i czysto barokowe oznaki zmain w Polsce. Prawdziwych
reform,przeksztalcen nie bylo.
Jezeli malo wyksztalceni i obyci w swiecie oraz gospodarce rynkowej Polacy
szybko sobie tego nie uswiadomia, to zgotuja sobie zalosne zycie.
Obserwuj wątek
    • Gość: Stary Re: Idiotyczni Polacy gotuja sobie zalosne zycie. IP: *.clover.com.au 20.10.01, 16:07
      Panie kolego, w RP na razie jest nadal PRL, tyle ze z grubsza przemalowany
      cienka warstwa importowanej farby na wesole kolory. Ta iluzja, ze Polska to juz
      prawie Zachod, moze zniknac w ciagu kilku miesiecy, bo opiera sie na kruchych
      podstawach. A wicemarszalkiem Sejmu zostal wlasnie Lepper. Na panskim miejscu
      zaczalbym sie dowiadywac o kryteria naturalizacji w UK, poniewaz nawet
      umiarkowana normalnosc w Polsce za mojego ani panskiego zycia nie nastanie.
      • Gość: Stary Re: Idiotyczni Polacy gotuja sobie zalosne zycie. IP: 146.101.149.* 20.10.01, 18:03
        Szanowny Kolego,
        dziekuje za odpowiedz. To trafne stwierdzenie, ze RP to w rzeczywiestosci PRL.
        Jestem zszokowany faktem,ze A.Lepper zostal wicemarszlkiem sejmu. To jakis
        zart! Pytam Pana: gdzie w Polsce podzialy sie autorytety? Gdzie sa
        przywodcy,liderzy,gdzie zdrowy rozsadek? Jakie to wszystko jest mizerne,
        karlowate... O co w tym wszystkim chodzi? Zdaje sie,ze udzial narodu w wyborach
        byl bardzo znikomy. A co reszta? Milczy? Zniechecona? Rozczarowana prawica? Co
        z przystapieniem do UE? Czy mozna wiazac z tym jakies szanse? Jak zachowuje sie
        teraz Kosciol?
        • Gość: krystyna Re: Idiotyczni Polacy gotuja sobie zalosne zycie. IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 20.10.01, 19:27
          U nas zazwyczaj głosuje się przeciw komuś. Młodzi "dla jaj" (jak to określili)
          głosowali na Leppera. No i stało się.Ale to chyba odreagowanie na wszechobecną
          obłudę.Pozdrawiam
          • Gość: ... Re: Idiotyczni Polacy gotuja sobie zalosne zycie. IP: *.waw.cdp.pl 21.10.01, 16:08
            Gość portalu: krystyna napisał(a):

> U nas zazwyczaj głosuje się przeciw komuś. Młodzi
            "dla jaj" (jak to określili)
            > głosowali na Leppera. No i stało się.Ale to chyba
            odreagowanie na wszechobecną
            > obłudę.Pozdrawiam

Pani krystyno na Leppera glosowalo 319 poslow w sejmie.

• Gość: Piast do biednego żuczka IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 20.10.01, 21:47
      Wyjechałeś z kraju na początku rządów prawicy! Więc twoje utyskiwanie, że
      władzę przejęła lewica brzmi b. obłudnie. Tylko skąd wiedziałeś, że prawica
      wszystko spieprzy. Niestety teraz za granicę uciekają tylko jej posłowie. I
      jeszcze jedno, wolę państwowe lasy, po których mogę spacerować, niż prywatne,
      na które moę tylko spojrzeć przez ogrodzenie ( powinienieś mieć tego świadomość
      mieszkając na zachodzie).
      • Gość: dagny Re: do biednego żuczka IP: *.15.vie.surfer.at 21.10.01, 15:32
        Gość portalu: Piast napisał(a):

> Wyjechałeś z kraju na początku rządów prawicy! Więc twoje utyskiwanie, że
        > władzę przejęła lewica brzmi b. obłudnie. Tylko skąd wiedziałeś, że prawica
        > wszystko spieprzy. Niestety teraz za granicę uciekają tylko jej posłowie. I
        > jeszcze jedno, wolę państwowe lasy, po których mogę spacerować, niż prywatne,
        > na które moę tylko spojrzeć przez ogrodzenie ( powinienieś mieć tego świadomość
        >
        > mieszkając na zachodzie).

Argumentowanie "lasami" swiadczy o niezrozumieniu zagadnienia. Tak dlugo bedzie
        sie w Polsce zle dzialo, jak dlugo nie naucza sie nasi rodacy analizowac i
        wyciagac wnioski.
      • Gość: MM Re: do biednego żuczka IP: 62.88.4.* 22.10.01, 10:00
        W pełni popieram Piasta.
        Mówienie o zwyciestwie SLD jako o nadchodzącej klęsce, po minionych czterech
        latach rządów prawicy jest nieporozumieniem.
        Nigdy w nowej historii Polski nie było tylu nieudanych posunięć, tylu
        przypadków nadużyć i takiego rozrostu biurokracji jak teraz.
        Maniuś i spółka doprowadzili kraj do ruiny. Z czołowego kandydata do Unii
        Europejskiej staliśmy się państewkiem drugiej kategorii.
        A wielcy prawicowcy, pogromcy komunizmu ukradli co się dało i uciekli za
        granicę.
        • Gość: Antylewy Re: do biednego żuczka IP: *.houston-07rh16rt.tx.dial-access.att.net 23.10.01, 04:27
          Dopiero teraz komunisci pokaza na co ich stac. Zniszczyli PGR-y, fabryki , i
          tepia incjatywe poniewaz nie maja pojecia jak sie tworzy kapital. Obiecuja
          Gruszki nawierzbie a Polacy to wielcy naiwniacy, i zamiast zabrac sie do
          poprawienia wydajnosci, wola darmoche ktora nigdy nie przyjdzie. Ciekawi
          ludzie, a naiwni rodza sie codziennie. SLD jak PZPR zniewoli ten kraj dopoziomu
          Somali. Brawo madrzy i zdoktrynowani Polacy.
          • Gość: MM Re: do biednego żuczka IP: 62.88.4.* 23.10.01, 11:52
            Do poziomu Somalii powiadasz? To wielce ciekawa wizja, poparta bardzo logicznym
            rozumowaniem. Pozostaje mi tylko zazdrościć Ci, że będziesz patrzył na tą
            hekatombę z innego kontynentu. Niektórzy to mają szczęście w życiu.
            A mogło być tak wspaniale - kolejne 4 lata rządów Buzka pod dyktando
            Krzaklewskiego i kleru. Czemu ten głupi naród nie potrafił docenić jak wiele
            oni dla Polski przez ostatnie lata zrobili?
            • Gość: antylewy Re: do biednego żuczka IP: *.houston-11rh15rt.tx.dial-access.att.net 27.10.01, 06:27
              juz tak jest na tym swiecie ze indywidualisci przewodza swiatu i postepowi a nie
              socjalistyczne brednie.
              • Gość: prawy Re: do biednego żuczka IP: *.56.128.82.Dial1.Chicago1.Level3.net 28.10.01, 03:16
                Panie Anty-lewy,
                Daremne zale, prozny trud...W Polsce nigdy nie bylo prawdziwej prawicy i dlugo
                nie bedzie, bo do tego potrzeba zaplecza ludzi wyksztalconych i niezle
                sytuowanych. Niestety w Polsce jest takowych "na lekarstwo". "Prawicowy" AWS
                oparty na zwiazkach zawodowych to byl czysty paradoks. We wszystkich krajach na
                swiecie zwiazki zawodowe stoja daleko na "lewo", a rzady nowoczesnych panstw
                boja sie ich jak komunistycznej zarazy.Prawdopodobnie SLD okaze sie
                bardziej "na prawo" niz poprzedni rzad, ktory za swoja nieudolnosc zostal
                sprawiedliwie ukarany.
          • Gość: GMR Re: do Antylewego i Piasta Blazera Jajacka itp. IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 28.10.01, 22:16
            Za tą rozpoierduchę odpowiadają wszyscy ci co podpisali Targowicę XX wieku
            okrągły stół! Winne są i AWS i UW i SLD i PSL. Ta banda czworga powinna zostac
            postawiona pod ściana i roztrzelana! liberalna frakcja kleru w postaci
            Ży(d)cińskiego i Pieronka a także Gocłowskiego oraz komuchy i liberałowie z UW
            i PO to największe szkodniki !! Należy wrócić do rozwiązań proponowanych przez
            przedwojenną endecję i kropka!!!!!
            • Gość: snajper Re: do Antylewego i Piasta Blazera Jajacka itp. IP: *.waw.cdp.pl 30.10.01, 13:59
              Gość portalu: GMR napisał(a):

> Za tą rozpoierduchę odpowiadają wszyscy ci co podpisali Targowicę XX wieku
              > okrągły stół! Winne są i AWS i UW i SLD i PSL. Ta banda czworga powinna zostac
              > postawiona pod ściana i roztrzelana! liberalna frakcja kleru w postaci
              > Ży(d)cińskiego i Pieronka a także Gocłowskiego oraz komuchy i liberałowie z UW
              > i PO to największe szkodniki !! Należy wrócić do rozwiązań proponowanych przez
              > przedwojenną endecję i kropka!!!!!

Rozstrzelać wszystkich, oprócz endeków ? Bardzo ciekawa koncepcja walki
              politycznej. Od kogo zaczniemy ? Może od Żydów ? :))

• Gość: Kir Re: Kingoflive IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 22.10.01, 00:39
      kingoflive napisał(a):
      > Drodzy Rodacy!
      > Siedze sobie na tej wyspie i z dystansu przygladam sie temu, co dzieje sie w
      > Polsce. No i krew mnie zalewa.
      po 1989 roku dokonano fikcyjnych, pozornych reform
      Prawdziwych> reform,przeksztalcen nie bylo.
      >Jezeli malo wyksztalceni i obyci w swiecie oraz gospodarce rynkowej Polacy
      > szybko sobie tego nie uswiadomia, to zgotuja sobie zalosne zycie.
      Przeczytałem i pierwszy raz od dłuższego czasu wybuchnąłem szczerym śmiechem.Otóż
      mam przed sobą rady człowieka,który odebrał wykształcenie od tych "mało
      wykształconych Polaków" za pieniądze "idiotycznych Polaków", nie poradził sobie
      w kraju więc korzystając prawdopodobnie z pomocy rodziny lub znajomych wyjechał
      do Wielkiej Brytanii.Tam spotkał chyba jeszcze mniej wykształconych Brytyjczyków
      bo wykształcenie jakie zdobył u "mało wykształconych Polaków" wystarczyło aby
      osiągnąć sukces.3lata wystarczyło aby stać się takim geniuszem, żeby stwierdzić,
      że Polacy to idioci,ale tylko ci którzy mieszkają w kraju, bo za granicą
      (a zwłaszcza w WB) żyją geniusze, ale czy naprawdę Polacy? Jeżeli masz tyle
      dobrych rad i recept na dobrobyt w kraju to czemu nie przyjedziesz do Polski
      i nie pokażesz tym "idiotycznym Polakom" jak to zrobić? Prawdziwy Polak powinien
      być w ojczyźnie w jej trudnych chwilach, a nie wracać dopiero wtedy gdy
      inni "odwalili" za niego "czarną robotę" a on ten czas spędzał bez trosk w
      wygodnym fotelu.Tak samo było za czasów "Solidarności", kto inny nadstawiał karku
      a kto inny zbierał owoce.Zwycięstwo ma wielu ojców, przegrana jest zawsze
      sierotą. Kolejna sprawa: wykształcony, inteligentny człowiek nigdy nie poniży
      drugiego tylko dlatego,że ten ma gorsze wykształcenie albo go wcale nie posiada,
      mało tego: nigdy tego nie okaże.Zrobi to bufon albo człowiek bez klasy.Od każdego
      można się czegoś nauczyć, trzeba umieć tylko słuchać. Odnośnie własności, za
      komunistów każdy był właścicielem wszystkiego, przecież wszystko należało do ludu
      pracującego miast i wsi. Czyżbyś chciał powrotu takiej własności? Ja osobiście
      wolę dzisiejszą formę.Oczywiście nie przeprowadzono gruntownych reform, znakomita
      część narodu przeżyła.Odnośnie cudów, nie widzę żadnej formacji politycznej która
      takiego cudu mogłaby dokonać w gospodarce,ale z dystansu widocznie wygląda to
      zupełnie inaczej. Ale cóż mogę powiedzieć ja Polak. Ja tylko tu żyję, za granicą
      człowiek to dopiero wie co w kraju się dzieje.Wspaniale, że otworzyłeś oczy
      rodakom z tej zaściankowej Polski, bo cały czas im się wydawało, że jesteśmy w
      środku Europy a WB na wyspach. Czego to człowiek nie dowie się z tego internetu,
      nawet o swoim kraju. Teraz niejednemu napewno zrobi się głupio. Nawet taki
      premier Buzek nie wiedział, że nie robił żadnych reform a cały czas o nich mówił.
      Ciekawy jestem tylko jak zareaguje ego prof. Balcerowicza, on to już chyba
      od bieli przejdzie do całkowitej czerwieni, ale komunistą to chyba nie zostanie.
      pozdrawiam

• Gość: Ogorek Re: Kingoflive IP: *.*.*.* 22.10.01, 11:02
        Kir,

Ja chyba zostane fanem twoich postow...
        Trafna analiza - szkoda, ze ´tylko ze dzielona przez mniejszosc (moim zdaniem).
        Czy jestes politykiem? jaki masz zawod?

Ogorek
        • Gość: Kir Re: Do Ogórka IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 27.10.01, 00:33
          Gość portalu: Ogorek napisał(a):

Bez żartów, ale dziękuję.
          > Trafna analiza - szkoda, ze ´tylko ze dzielona przez mniejszosc (moim zdaniem).
          Ludzi myślących w tym kraju na szczęście nie brakuje,potrzebują tylko trochę
          czasu aby dojść do siebie.Przecież tak bardzo ufali nowym elitom,że nie wrócą już
          do tego co miało odejść ze starym systemem.
          > Czy jestes politykiem? jaki masz zawod?
          Nie, nie jestem, nie mam nic wspólnego z żadną partią,dlatego jestem wolny od tej
          ślepej,partyjnej demagogi,gdzie partyjne interesy i własne "ego" przywódców
          chowane są pod płaszczykiem "dobra narodu i kraju".Niech wierzą w to ci co chcą
          wierzyć, ja chcę mieć czyste sumienie dlatego mówię. Wystarczy mi własnych,
          starych grzechów naiwności.
          Pozdrawiam
          Kir

• Gość: krotki do Kira IP: *.torun.mm.pl 22.10.01, 12:19
        Gość portalu: Kir napisał(a):

Kolejna sprawa: wykształcony, inteligentny człowiek nigdy nie poniży
        > drugiego tylko dlatego,że ten ma gorsze wykształcenie albo go wcale nie posiada
        > ,
        > mało tego: nigdy tego nie okaże.Zrobi to bufon albo człowiek bez klasy.

O cholera aleś trafił........

Reszty nie cytuję ale też w 100% sie z nia zgadzam!!
        Pozdrawiam.

PS ja normalnie nigdy nie przeklinam ale po dyskusji z innego watku tak mi Twa
        wypowiedź podpasowała, że wyrwało mi sie.,!!!!!!
      • Gość: snajper Re: Kingoflive IP: *.waw.cdp.pl 30.10.01, 14:02
        Gość portalu: Kir napisał(a):

> kingoflive napisał(a):
        > > Drodzy Rodacy!
        > > Siedze sobie na tej wyspie i z dystansu przygladam sie temu, co dzieje sie
        > w
        > > Polsce. No i krew mnie zalewa.
        > po 1989 roku dokonano fikcyjnych, pozornych reform
        > Prawdziwych> reform,przeksztalcen nie bylo.
        > >Jezeli malo wyksztalceni i obyci w swiecie oraz gospodarce rynkowej Polacy
        > > szybko sobie tego nie uswiadomia, to zgotuja sobie zalosne zycie.
        > Przeczytałem i pierwszy raz od dłuższego czasu wybuchnąłem szczerym śmiechem.Ot
        > óż
        > mam przed sobą rady człowieka,który odebrał wykształcenie od tych "mało
        > wykształconych Polaków" za pieniądze "idiotycznych Polaków", nie poradził sobie
        >
        > w kraju więc korzystając prawdopodobnie z pomocy rodziny lub znajomych wyjechał
        >
        > do Wielkiej Brytanii.Tam spotkał chyba jeszcze mniej wykształconych Brytyjczykó
        > w
        > bo wykształcenie jakie zdobył u "mało wykształconych Polaków" wystarczyło aby
        > osiągnąć sukces.3lata wystarczyło aby stać się takim geniuszem, żeby stwierdzić
        > ,
        > że Polacy to idioci,ale tylko ci którzy mieszkają w kraju, bo za granicą
        > (a zwłaszcza w WB) żyją geniusze, ale czy naprawdę Polacy? Jeżeli masz tyle
        > dobrych rad i recept na dobrobyt w kraju to czemu nie przyjedziesz do Polski
        > i nie pokażesz tym "idiotycznym Polakom" jak to zrobić? Prawdziwy Polak powinie
        > n
        > być w ojczyźnie w jej trudnych chwilach, a nie wracać dopiero wtedy gdy
        > inni "odwalili" za niego "czarną robotę" a on ten czas spędzał bez trosk w
        > wygodnym fotelu.Tak samo było za czasów "Solidarności", kto inny nadstawiał kar
        > ku
        > a kto inny zbierał owoce.Zwycięstwo ma wielu ojców, przegrana jest zawsze
        > sierotą. Kolejna sprawa: wykształcony, inteligentny człowiek nigdy nie poniży
        > drugiego tylko dlatego,że ten ma gorsze wykształcenie albo go wcale nie posiada
        > ,
        > mało tego: nigdy tego nie okaże.Zrobi to bufon albo człowiek bez klasy.Od każde
        > go
        > można się czegoś nauczyć, trzeba umieć tylko słuchać. Odnośnie własności, za
        > komunistów każdy był właścicielem wszystkiego, przecież wszystko należało do lu
        > du
        > pracującego miast i wsi. Czyżbyś chciał powrotu takiej własności? Ja osobiście
        > wolę dzisiejszą formę.Oczywiście nie przeprowadzono gruntownych reform, znakomi
        > ta
        > część narodu przeżyła.Odnośnie cudów, nie widzę żadnej formacji politycznej któ
        > ra
        > takiego cudu mogłaby dokonać w gospodarce,ale z dystansu widocznie wygląda to
        > zupełnie inaczej. Ale cóż mogę powiedzieć ja Polak. Ja tylko tu żyję, za granic
        > ą
        > człowiek to dopiero wie co w kraju się dzieje.Wspaniale, że otworzyłeś oczy
        > rodakom z tej zaściankowej Polski, bo cały czas im się wydawało, że jesteśmy w
        > środku Europy a WB na wyspach. Czego to człowiek nie dowie się z tego internetu
        > ,
        > nawet o swoim kraju. Teraz niejednemu napewno zrobi się głupio. Nawet taki
        > premier Buzek nie wiedział, że nie robił żadnych reform a cały czas o nich mówi
        > ł.
        > Ciekawy jestem tylko jak zareaguje ego prof. Balcerowicza, on to już chyba
        > od bieli przejdzie do całkowitej czerwieni, ale komunistą to chyba nie zostanie
        > .
        > pozdrawiam

Gratuluję celnej odpowiedzi.

Serdecznie pozdrawiam.
    • Gość: Antylewy Re: Idiotyczni Polacy gotuja sobie zalosne zycie. IP: *.houston-06rh16rt.tx.dial-access.att.net 22.10.01, 00:44
      Bardzo trafna i realistyczna opinia, z ktora sie zgadzam. Tylko nie wiem na co
      oni licza, ciagle sie ludzac i narzekajac? Czy to moze juz taka mentalnosc?
    • Gość: zyx Re: Idiotyczni Polacy gotuja sobie zalosne zycie. IP: *.rdu.bellsouth.net 22.10.01, 02:05
      Nie trafilo to na nowicjuszy. Tysiac lat klopotow, przegranych, zaborow i ponizen z zewnatrz i wewnatrz
      czyni z Polakow specjalistow od znoszenia ciezkich czasow.

kingoflive napisał(a):

> Szanowni Czytelnicy,
      > Drodzy Rodacy!
      >
      > Jestem oklepanym, standardowym przypadkiem zmian systemowych.Wychowany w
      > komunizmie, wyksztalcony na uniwersytecie. Oczywiscie Polak-katolik, jednak z
      > malo pokornym podejsciem do Kosciola. Stanu wolnego. W Polsce bez perspektyw na
      >
      > godne, uczciwe zycie.
      > Dlatego juz od ponad trzech lat jestem w Anglii. Dziele los tych,ktorym nie
      > udalo sie w kraju lub byli malo zaradni, asertywni,przebojowi, a moze
      > zwyczajnie cwani. (O tzw. plecach juz nie wspomne.)
      > Siedze sobie na tej wyspie i z dystansu przygladam sie temu, co dzieje sie w
      > Polsce. No i krew mnie zalewa.
      > Po ostatnich wyborach (sam glosowalem w ambasadzie w Londynie) ubolewam nad
      > tym,ze Polacy (oczywista nie wszyscy) sa tak idiotyczni! Wiem, narodu nie da
      > sie wymienic, ale mozna mu wyprac mozg, mozna go zmeczyc,omamic. I tak wlasnie
      > jest. Zmeczeni ciaglymi reformami,ktore nie przynosza namacalnych korzysci,
      > rozczarowani wszystkim rodacy wybrali takich przedstawicieli, ktorzy w Polsce
      > maja dokonac cudow. O naiwny narodzie!
      > Rzad usmiechnietego komunisty i utuczonego prezydenta nie zrobia nic nowego,
      >
      > ani dobrego dla Polski, Polakow. Zreszta, prosze zadac sobie pytania: Czy w
      > naszym kraju dokonano rzeczywistych zmian systemowych po 1989 roku? (I nie
      > mysle tylko o lustracji.) Jak i na ile obecna jest w Polsce wolnoSC rynkowa,
      > zasady gospodarki rynkowej? A co z wlasnoscia prywatna. Co przecietny Polak ma
      > cos swojego,jest posiadaczem czegos? (Mieszkania spoldzielcze, lasy panstwowe
      > itp.)
      > Wydaje mi sie, ze po 1989 roku dokonano fikcyjnych, pozornych reform. Tak jak
      > SLD jest pozornie "nowa" partia. To, ze mozemy wyjezdzac poza kraj, to ze mamy
      > paszporty, to wreszcie, ze jest tyle nowych sklepow, ze jest niby tak kolorowo,
      >
      > ze w telewizji sa reklamy, ze jest tyle stacji radiowych i telewizyjnych - to
      > wszystko to zludne i czysto barokowe oznaki zmain w Polsce. Prawdziwych
      > reform,przeksztalcen nie bylo.
      > Jezeli malo wyksztalceni i obyci w swiecie oraz gospodarce rynkowej Polacy
      > szybko sobie tego nie uswiadomia, to zgotuja sobie zalosne zycie.

• Gość: Zet Re: Idiotyczni Polacy na emigracji. IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 23.10.01, 05:03
        Szanowny Panie z ANGLII POWINIEN pAN ISC DO PSYCHIATRY,gdyz ma Pan
        depresje.Polska po odzyskaniu niepodleglosci zmieniila sie calkowicie.Nie tylko
        sklepy sa pelne towarow,a kupic mozna wszystko bez kolejek i taniej jak w
        Anglii.Nie trzeba statystyk,aby widziec,ak wzrosla w Polsc stopa zyciowa.12 lat
        temu emeryt to byla straszna bieda.Czekali na jalmuzne w swoich zakladach
        pracy.I z naszych funduszow dostawali.Kiedy jestem obecnie w Polsce tych samych
        emerytow odwiedzam.Teraz naleza oni do sredniej klasy.Sami to potwierdzaja.Sa i
        tacy,ktorzy mysla tylko o rozrywkach i alkoholu.Tym zawsze bedzie zle.
        Znam dobrze Anglie.Od 30 lat jezdze tam regularnie,bo tam mam rodzine.Ilez
        biedy jest w Anglii.I Pan o tym dobrze wie.Londyn to takze niebezpieczne miasto
        bardziej,jak Warszawa.Poza tym Londyn to brudne miasto,a teraz dodatkowo
        kolorowy-dziwacznie ubrani ludzie z kolczykami w uszach.Chodza jak
        lachmaniarze.Przypomina mi to trzeci swiat.
        Wspolczuje Panu,ze Pan mieszka w tym kraju.Ja wole Polske i dlatego
        przygotowuje sie do powrotu do mojego kraju.W londynie moglem mieszkac juz 30
        lat temu,ale to miasto nie podobalo mi sie.
        • Gość: Antylewy Re: Idiotyczni Polacy na emigracji. IP: *.houston-10rh16rt.tx.dial-access.att.net 23.10.01, 16:27
          Poprawilo sie w Polsce poniewaz odwaga premiera Buzka, ale narzekacza zawsze
          bedzie zlei lubia darmoche, maja tez wielkie chciejstwo, ale nie maja pojecia
          ze dobrobyt to buduje sie produkcja i to nowoczescna i ekspansywna na inne
          rynki. Dlatego jeszcze dlugo w Polsce bedzie komunizm. Polecam nie odwiedzac
          tego kraju aby nie zostawiac tam pieniedzy i aby lewi nie mogli zyc kosztem
          innych niech gnija w tym co nagotowal im Kwach i Miller. Jaki narod taki rzad,
          wystarczy, wydanie zestawien statycznych wszystkich krajow swiata i przekonacie
          co warta jest wasza produktywnosc, efektywnosc i myslenie.
        • Gość: Julia Re: Idiotyczni Polacy na emigracji./do p.Zet IP: 149.225.170.* 27.10.01, 15:09
          Szanowna Panie Zet!To chyba pan powinien isc do psychiatry,albo raczej do
          optyka,aby zmienil panu okulary,bo ciagle patrzy pan przez te rozowe.To
          prawda,ze polskie sklepy uginaja sie pod towarem,tak jak na zachodzie,tyle ze
          polski przecietny obywatel musi co najmniej 5 razy obrocic polska
          zlotowke,zanim ja wyda.Towary w sklepach tez sa troche tansze-no pewnie;tyle ze
          na zachodzie zarabiaja "troche" wiecej.Straszny z pana optymista,ale Polska
          potrzebuje takich!!!Tylko niech pan nie utonie w tej utopii!
          • Gość: Zet Re: Idiotyczni Polacy na emigracji./do p.Zet IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 28.10.01, 04:06
            Szanowna Pani Julio!Byc moze,ze moje okulary sa zbyt rozowe,bo nigdy nie
            nalezalem do narzekaczy.Zawsze dawalem sobie rade w zyciu,a mialem niekiedy
            ciezkie przezycia i nie bylo mi wesolo.
            Pani natomiast patrzy przez czarne okulary i dlatego tez radzilbym te okulary
            wymyc.Poczuje sie Pani lepiej.Ja znam prawie pol swiata i nigdzie ludziom lekko
            nie jest.Polska w porowmaniu z innymi to wspanialy kraj i pieknie sie
            rozwijajacy.Polacy powinni tylko troche wiecej pracowac.Znam ludzi w
            Polsce,ktorzy ciezko pracuja i dobrze im sie wiedzie.Ludziom z inicjaywa
            powodzi sie wszedzie niezle.Dlatego ja nie jestem zlosliwy i nie zycze Pani
            odwiedzin u psychiatry,a raczej dobrych pomyslow,aby nasz kraj popchnac do
            przodu.Ja mam takie pomysly i je realizuje i dlatego nie narzekam.Radze
            przemyslec moje uwagi i nie starac sie mi ublizac,gdyz jestem czlowiekiem
            powaznym.Pozdrawiam.
            • Gość: antylewy Re: Idiotyczni Polacy na emigracji./do p.Zet IP: *.houston-01-02rs.tx.dial-access.att.net 28.10.01, 05:11
              Polske mozna pchonac do przodu ale nie z komunistami u wladzy, ci tylko umieja
              obiecywac i dzielic nie swoje, wlasnie rozpoczeli upadek ekonomiczny od
              podnoszenia podatkow. Czy ktos ich nauczyl jak sie buduje kapital?
              • Gość: PX Re: Idiotyczni Polacy na emigracji do antylewy IP: *.wlfdle1.on.wave.home.com 29.10.01, 00:58
                Ty przyjacielu nie powinienesc zabierac glosu.Nienawisc to bardzo zly doradca.
                • Gość: antylewy Re: Idiotyczni Polacy na emigracji do antylewy IP: *.houston-07rh15rt.tx.dial-access.att.net 29.10.01, 05:04
                  to musi byc jakas pomylka ja nikogo nie nienawidze nawet komunistow, twierdze
                  ze moga sobie ustanawiac podatki jakie im sie podobaja, ale we wlasnych
                  komunach najlepiej w opuszczonych PGR-ach, ale nigdy nie wolno im narzycac
                  swojej na wolnych i niezaleznych ludzi. Precz z Milerami, Siwcami i Kwachami to
                  chwasty na polskiej ziemi.
    • Gość: Polak Re: Idiotyczni Polacy gotuja sobie zalosne zycie. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.10.01, 19:37
      Pieprzysz przyprawami kradzionymi w Indiach i popijasz herbatką.
      Przyjedź tu i naprawiaj nieudaczniku.
      Nawet baby nie potrafiłeś przekonać do siebie i dobrze żeś wyjechał cwelu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka