Dodaj do ulubionych

Pytanie do PT przeciwników Dudka, Cenckiewicza,

23.05.06, 18:51
Gontarczyka i innych jak to piszecie "historyków" z IPN.
Jakie MERYTORYCZNE argumenty przemawiają, Waszym zdaniem, za uznaniem, że są
oni niekompetentni, nieuczciwi i w ogóle do d.py ????????

Chętnie poczytam.
Obserwuj wątek
    • ab_extra Mają nienawiść w oczach :) 23.05.06, 18:56
    • po_godzinach Re: Pytanie do PT przeciwników Dudka, Cenckiewicz 23.05.06, 18:57
      A to pan Dudek jest historykiem? Nie wiedziałam, dotąd był drem nauk
      politycznych.

Pam Gontarczyk bodajże również jest drem nauk politycznych, nie historii.

Czyżbym coś przeoczyła?
      • frau_blada Kwalifikacji do podrecznikow historii nie maja 23.05.06, 19:01
        wybitnych... pl.wikipedia.org/wiki/Helena_Michnik
        • po_godzinach piszę o wykształceniu - bez podtekstów 23.05.06, 19:03
          • frau_blada Bzdury i bez podtekstów 23.05.06, 19:07
            Piotr Hubert Gontarczyk
            Absolwent Instytutu Nauk Politycznych Uniwersytetu Warszawskiego, studiował
            również w Instytucie Historii UW. W marcu 2003 r. w macierzystym Instytucie Nauk
            Politycznych UW obronił pracę doktorską na temat Polskiej Partii Robotniczej.
            www.ipn.gov.pl/p_gontarczyk_publikacje.html
            • po_godzinach potwierdzasz moje słowa :) 23.05.06, 19:08
              • frau_blada W ktorym miejscu? 23.05.06, 19:21
                Podajac bibliografie czy fakt studiowania historii na UW?
                • po_godzinach Re: W ktorym miejscu? 23.05.06, 19:26
                  ja kiedys studiowałam sinologię - czy jestem sinologiem? Nie.
                • pandada ciekawe czy przynajmniej taki z niego 23.05.06, 22:10
                  historyk, jak z Kwaśniewskiego ekonomista...

Gontarczyk to prawicowy stukacz z Frondy.

Czy rzeczywiście w tym kraju brak historyków?
          • frau_blada Re: piszę o wykształceniu - bez podtekstów 23.05.06, 19:16
            www.poczytaj.pl/index.php?sesja=3513688365&akcja=pokaz_ksiazki&reset=3&autor=Antoni%20Dudek
            A tu bibliografia dostepna w tej chiwli ogolnie. :)))
            Znacznie wiecej na stronach Arcanow.
      • nielubiegazety2 Zajmują się historią. Na tematy historyczne piszą 23.05.06, 19:02
        artykuły naukowe i "dla ludności", wydają książki na temat najnowszej historii
        Polski.

Może MERYTORYCZNIE?
        • po_godzinach Re: Zajmują się historią. Na tematy historyczne p 23.05.06, 19:04
          nielubiegazety2 napisał:

> artykuły naukowe i "dla ludności", wydają książki na temat najnowszej historii
          > Polski.
          >
          > Może MERYTORYCZNIE?

To było MERYTORYCZNIE :)

W takim razie każdy miś może wydawać książki "historyczne" dla ludności.
          Dla potrzeb nauki jednak lepiej byłoby, aby byli zawodowymi (nie amatorskimi)
          historykami.
          >
        • po_godzinach aha, 23.05.06, 19:06
          ja tez zajmuję się historią, jednak nie ośmieliłabym napisać o sobie, że jestem
          historykiem, nie posiadam bowiem historycznego wykształcenia.

• nielubiegazety2 Napisz coś podobnego jak poniżej 23.05.06, 19:10
            nauka-polska.pl/raporty/opisy/osoby/21000/o21139.htm
            Ludzie nauki
            identyfikator rekordu: o21139
            dr hab. Antoni Kazimierz Dudek
            Dyscypliny KBN: nauki o polityce
            Specjalności: historia PRL i III RP, polska myśl polityczna
            Miejsca pracy, zajmowane stanowiska, pełnione funkcje: - Instytut Nauk
            Politycznych i Stosunków Międzynarodowych UJ - Instytut Pamięci Narodowej -
            Komisja Ścigania Zbrodni przeciwko Narodowi Polskiemu
            Rozprawa doktorska: - Stosunki między państwem a Kościołem Rzymskokatolickim w
            Polsce w latach 1956-1970, Uniwersytet Jagielloński; Wydział Prawa i
            Administracji, 1994

nauka-polska.pl/raporty/opisy/osoby/114000/o114125.htm
            Ludzie nauki
            identyfikator rekordu: o114125
            dr Sławomir Cenckiewicz
            Dyscypliny KBN: nauki historyczne
            Specjalności: historia najnowsza
            Miejsca pracy, zajmowane stanowiska, pełnione funkcje: - Instytut Historii UG
            - Instytut Pamięci Narodowej - Komisja Ścigania Zbrodni przeciwko Narodowi Polskiemu
            Rozprawa doktorska: - Tadeusz Katelbach (1897-1977). Biografia polityczna,
            Uniwersytet Gdański; Wydział Filologiczno-Historyczny; Instytut Historii, 2003

nauka-polska.pl/ludzie/os_inf_f.htm
            Ludzie nauki
            identyfikator rekordu: o122090
            dr Piotr Gontarczyk
            Dyscypliny KBN: nauki o polityce
            Rozprawa doktorska: - Polska Partia Robotnicza. Droga do władzy w latach
            1942-4945, Uniwersytet Warszawski; Wydział Dziennikarstwa i Nauk Politycznych, 2003

To nie są historycy????

Może MERYTORYCZNIE ?
            • po_godzinach Re: Napisz coś podobnego jak poniżej 23.05.06, 19:11
              Skąd wiesz, że nie napisałam, tyle, że nie w dziedzinie "historia"? :)
              • nielubiegazety2 Ja tylko w kontekście kwestionowania sformułowania 23.05.06, 19:16
                "historycy"

Czy profesora prawa w katedrze historii państwa i prawa polskiego, lub
                powszechnej historii państwa i prawa nie można nazwać hiostorykiem ?????
                • frau_blada Takie sa wytyczne. Daj spokoj. :))) 23.05.06, 19:18

• po_godzinach ośmieszasz się 23.05.06, 19:26
                • po_godzinach wiem 23.05.06, 19:25
                  Dr dr Sławomir Cenckiewicz jest historykiem beż wątpienia - tyle, że ja o nim
                  nie pisałam, pisałam o panach, którzy historią zajumują się, bo lubią -
                  podobnie, jak ja. panowie ci sa specjalistami od nauk politycznych.

Nauki polityczne (politologia) to nie jest jednak to samo, co historia i jako
                  dziedzina nauki ma nieco inną metodologię badań.
                  Politologia zajmuje się:
                  "Politologia to jedna z nauk społecznych, zajmująca się polityką rozumianą jako
                  całokształt działalności związanej z dążeniem do zdobycia, sprawowania i
                  utrzymania władzy, teorią jej organizacji oraz funkcjami i charakterem państwa"
                  pl.wikipedia.org/wiki/Politologia
                  historia zaś:
                  "Historia – zespół wiedzy o przeszłości. Humanistyczna i społeczna dziedzina
                  nauki zajmująca się dochodzeniem do wiedzy o zdarzeniach minionych na podstawie
                  a) świadectw bezpośrednich, b) źródeł pisanych lub c) wyników badań nauk
                  pomocniczych historii. Wynikiem badań historycznych jest opis dziejów
                  (historiografia). Przedmiotem badań jest z reguły historia człowieka i
                  cywilizacji ludzkiej."
                  pl.wikipedia.org/wiki/Historia
                  Przy czym, oczywiście, zdarza się, że amatorzy osiągają znakomite wyniki, nie
                  wydaje mi się jednak, aby o obu panach politologach JUŻ mozna było to mówić -
                  że osiągają znakomite wyniki naukowe jako historycy, nie politolodzy :)

• frau_blada Kompromitacja 23.05.06, 19:30
                    www.opi.org.pl/
                    nauka-polska.pl/
                    Czlowiek Ci podaje klasyfikacje ministerialne, a Ty sie powolujesz na wikipedie?
                    Baza nauki-polskiej to podstawowa baza o polskich naukowacach.

Kompromitacja!
                    • po_godzinach domyślałam się, że nie pojmiesz :) 23.05.06, 19:31
                  • michal00 jak powszechnie wiadomo w redakcji GW 23.05.06, 22:13
                    najlepsze wyniki osiagaja historycy bedacy wczesniej kapusiami esbeckimi jak
                    TW "Pedagog". Obiecujace jest rowniez mlodsze pokolenie zdolnych naukowcow jak
                    np. Michal Cichy, ktory odkryl, ze celem powstania warszawskiego bylo
                    wykonczenie Zydow.
    • artsg Najlepszym historykiem w IPN byłby... 23.05.06, 19:04
      nielubiegazety2 napisał:

> Gontarczyka i innych jak to piszecie "historyków" z IPN.
      > Jakie MERYTORYCZNE argumenty przemawiają, Waszym zdaniem, za uznaniem, że są
      > oni niekompetentni, nieuczciwi i w ogóle do d.py ????????
      >
      > Chętnie poczytam.
      >
      Adam Michnik.
      • 3210start Re: Najlepszym historykiem w IPN byłby... 23.05.06, 19:14
        artsg napisał:

> nielubiegazety2 napisał:
        >
        > > Gontarczyka i innych jak to piszecie "historyków" z IPN.
        > > Jakie MERYTORYCZNE argumenty przemawiają, Waszym zdaniem, za uznaniem, że
        > są
        > > oni niekompetentni, nieuczciwi i w ogóle do d.py ????????
        > >
        > > Chętnie poczytam.
        > >
        > Adam Michnik.

Ma najdłuższy staż w badaniu esbeckich akt.
        • artsg Re: Najlepszym historykiem w IPN byłby... 23.05.06, 19:19
          A ile nowych esei mógłby napisać.
          • frank_drebin Drogi Bronislaw w koncu i historyk i lubi pisac o 23.05.06, 22:11
            metach spolecznych ;)
            artsg napisał:

> A ile nowych esei mógłby napisać.
    • ab_extra Nie pisują moralitetów o pojednaniu do GW 23.05.06, 19:04
    • t-800 Nie szanują autorytetów moralnych - Czajkowskiego, 23.05.06, 19:10
      ... Kiszczaka, Moczara, Jaruzelskiego itd.
      • pandada Moczara nie szanują? 23.05.06, 22:17
        Toż Gontarczyk słowo w słowo z Moczara jechał przy wyciąganiu wniosków.

Dlaczego endecy mieliby patrioty, antyinteligenta, antyniemieckiego i antymasońskiego (o antysemityzmie pomilczmy) nie szanować?
        • nielubiegazety2 Człowieku to jest proste: Co, Gdzie, Kiedy i 23.05.06, 22:20
          dlaczego ?????

KONKRETNIE !!!!!!
          • pandada no właśnie 23.05.06, 22:36
            komu najbliżej do Moczara?
            • nielubiegazety2 Jaruzelskiemu n/t 04.06.06, 10:59

• nielubiegazety2 Mała prośba do PT przeciwników: merytorycznie 23.05.06, 19:20
      MERYTORYCZNIE, MERYTORYCZNIE, MERYTORYCZNIE, MERYTORYCZNIE, MERYTORYCZNIE,
      MERYTORYCZNIE, MERYTORYCZNIE, MERYTORYCZNIE, MERYTORYCZNIE, MERYTORYCZNIE,
      MERYTORYCZNIE, MERYTORYCZNIE, MERYTORYCZNIE, MERYTORYCZNIE, MERYTORYCZNIE
      do ku..y nędzy !!!!!!!!!!!!!
      • frau_blada A moze byc od zwolennikow? Chcialabym dac przyklad 23.05.06, 19:22
        skoro przeciwnicy nie maja nic do powiedzenia.
        wprost.pl/drukuj/?O=77797
        • nielubiegazety2 Frau dziękuję za głos :) Cosik tych antagonistów 23.05.06, 21:59
          mało.
          Gdzie oni są ????
    • sklerotycznylud Merytorycznie 23.05.06, 19:23
      argumentow brak.
      • nielubiegazety2 Cóż począć :( Miałem nadzieję, że trafi się choć 23.05.06, 22:03
        JEDEN.
        Ale jestem cierpliwy.
        Postanowiłem być upierdliwy i gdy odezwą się jakieś szczekaczki przypomnę się z
        pytaniem.
    • kropek_oxford Brak warsztatu historyka-archiwisty, a wiec i 23.05.06, 22:02
      umiejetnosci krytyki i analizy tego typu zrodel. Wierzysz w
      genialnych "naturszczykow" i samouctwo po godzinach?
      • nielubiegazety2 Kropek konkrety: Publikacja, strona, glosa krytycz 23.05.06, 22:15
        na z argumentami.
        • nurni Re: Kropek konkrety: Publikacja, strona, glosa kr 23.05.06, 22:17
          nielubiegazety2 napisał:

> na z argumentami.

A nie wystarczy ze pojawi sie dwoch czy trzech forumowiczow ktorzy napisza:
          "ufam kropkowi.oxford?"

Nie?

Co za czasy....
          • kropek_oxford Idz do okulisty zeby leczyc, durni:))) n/t 23.05.06, 22:21
            Raz poszła więc do fryzjera:
            "Poproszę o kilo sera!"

Tuż obok była apteka:
            "Poproszę mleka pięć deka."

Z apteki poszła do praczki
            Kupować pocztowe znaczki.

Gryzły się kaczki okropnie:
            "A niech tę kaczkę gęś kopnie!"
        • kropek_oxford O Witkowskiego tekscie w ZW juz pisalem. Pisalem 23.05.06, 22:19
          tez o strachu lustratorow przed poddaniem analizie grafologicznej odrecznych
          liscikow TW Jankowskiego i probel pisma ks.Czajkowskiego - to by rozwialo
          watpliwosci w dziewiecdziesieciu paru procent.
          • michal00 Re: O Witkowskiego tekscie w ZW juz pisalem. Pisa 23.05.06, 22:23
            daj spokoj. Czajkowski juz sie przyznal do "nieroztropnosci" i zrezygnowal
            z "Wiezi" i tej rady polsko-zydowskiej.
            • kropek_oxford A jak sie ma do tego BRAK warsztatu historyka? 23.05.06, 22:25
              "Strzelam moze trafim?"
              • michal00 Re: A jak sie ma do tego BRAK warsztatu historyka 23.05.06, 22:30
                A co ma do rzeczy "warsztat historyka", jezeli rozumowanie jest poprawne, a
                wnioski okazuja sie trafne? Wolalbys, zeby lustracja zajmowal sie zawodowy
                historyk z "warsztatem" jak TW "Pedagog"?
          • sklerotycznylud Re: O Witkowskiego tekscie w ZW juz pisalem. Pisa 23.05.06, 22:23
            Mialy byc konkrety.
            • kropek_oxford Jakby Witkowski jakies konkrety opublikowal, to 23.05.06, 22:27
              bym z nimi polemizowal - mialem tylko jego naiwna gdybanologie stosowana, to na
              nia odpowiedzialem. Poszukaj se w searchu.
              A o warsztacie porozmawiamy, gdy przynajmniej magiostarium na Wydz.
              Historyycznym jakiegokolwiek uniwersytetu zrobisz:)))
              • sklerotycznylud "se" to nie po "oksfordzku" n/t 23.05.06, 22:31
              • nielubiegazety2 Krytyczna analiza źródeł, jest właściwa dla metodo 23.05.06, 22:42
                gii badań wielu dziedzin nauki. Znaqm kilku magistrów historii, ktorzy na dziek
                słowa metodologia, krytyczna analiza zielenieją na twarzy. Najważniejszą cechą
                badacza jest otwarty umysł i brak ciągoty do wysnuwania wniosków i szukania
                argumentów popierających własną tezę.

BTW, Ty ciągle piszesz o publikacji w ŻW.
                Trochę mi to przypomina polemikę ze szczególną teorią względności opisaną w
                czasopiśmie dla kobiet.
          • nielubiegazety2 Kropek ty pisałeś o ŻW a nie o publikacji Witkow 23.05.06, 22:25
            skiego.
            Poza tym, jest on badaczem zewnętrzym. Chodzi mi o argumenty wobec historyków
            zatrudnionych w IPN, na których psy wiesza część piszących na forum.

Witkowskiego znam z jednej publikacji na ABC.net. ŻAdnej innej pracy nie czytałem.
            • kropek_oxford O publikacji W. ktora opublikowal "az" w ZW. Znasz 23.05.06, 22:32
              inne na ten temat? Dudka cos czytalem, ale merytorycznie byla to taka plakat-
              agitka, ze pieprznalem tym o sciane. Inna rzecz, ze moze sie przydac do badan
              nad tym "zanrem" (plakat-agitka) i jego spolecznym odbiorem i funkcjonowaniem.
              Moze znow siegne;)
    • basia.basia He, he:) 23.05.06, 22:59
      Gdzieś się zapodział Leszek sopocki:) Spóbuję go (i wielu innych)zastąpić:

1. Ci z IPN są za młodzi, nie żyli wtedy i nie rozumieją "uwarunkowań";
      2. Dokumenty ubeckie i esbekie traktują jak biblię;
      3. Są stronniczy, bo to prawicowcy, co nie lubią lewicy;
      4. Wierzą esbekom i ubekom a to mieskńcy szamba przecież;
      5. Lubują się w tych śmieciach jakby nie było ważniejszych rzeczy, to wyraz
      jakiegoś skrzywienia charakterologicznego!
    • nielubiegazety2 Znów słyszę o amatorach z IPN Ponawiam pytanie. 04.06.06, 10:59
      Proszę o merytoryczne argumenty.
      • nielubiegazety2 Znów słyszę o żenujących historykach z IPN 28.06.06, 18:40
        Jacy historycy dziejów najnowszych, mają uznanie w oczach tych którzy pisząc o
        historykach z IPN używają cudzysłowu lub twierdzą, że są pseudohistorykami.
    • nielubiegazety2 Pytanie do PT historykó przeciwników Żaryna też. 28.06.06, 18:43

• piotr7777 Re: Pytanie do PT przeciwników Dudka, Cenckiewicz 28.06.06, 19:35
      Cenckiewicz nie jest historykiem z wykształcenia i stosuje nieuczciwe metody.
      Np. pisze, że między wierszami ucieczka Bujaka była prowokacją SB i to w
      kontekście takim, że to "rzekomo powszechnie wiadomo". Jeżeli się stawia tak
      fantastyczną tezę to należałoby zgromadzić materiał dowodowy, ale Cenckeiwicz
      takowymi nie dysponuje za to między wierszami obala legendę Bujaka.
      • nielubiegazety2 Nie jest historykiem. Rzecz ciekawa 28.06.06, 19:39
        dr Sławomir Cenckiewicz
        Dyscypliny KBN: nauki historyczne
        Specjalności: historia najnowsza
        Miejsca pracy, zajmowane stanowiska, pełnione funkcje: - Instytut Historii UG
        - Instytut Pamięci Narodowej - Komisja Ścigania Zbrodni przeciwko Narodowi Polskiemu
        Rozprawa doktorska: - Tadeusz Katelbach (1897-1977). Biografia polityczna,
        Uniwersytet Gdański; Wydział Filologiczno-Historyczny; Instytut Historii, 2003

BTW, jacy historycy, specjalizujący się w historii najnowszej są wiarygodni?
    • nielubiegazety2 Ciągle czekam na krytyczne głosy polemistów, nie 30.06.06, 21:57
      opluwaczy.
    • nielubiegazety2 Czy doczekam się na merytoryczną krytykę ????? 03.09.06, 18:21

• pandada pokaz mi ich dyplomy studiow historycznych 03.09.06, 18:28
        moj kumpel, co zmywa w McDonaldzie, ma taki dyplom.
        • nielubiegazety2 Oooo to jak św Kuroń. n/t 03.09.06, 18:30

• pandada Kuron nie jest swietym 03.09.06, 18:34
            i dlatego ciemnota nie ma hamulcow, aby na niego pluc
        • nielubiegazety2 Re: pokaz mi ich dyplomy studiow historycznych 04.09.06, 11:23
          nauka-polska.pl/raporty/opisy/osoby/98000/o98659.htm
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=42333220&a=42334327
      • leszek.sopot merytorycznie to można pisac do rozumnych 03.09.06, 18:30
        a nie do partyjnych nawiedzonych propagandzistów.
        • nielubiegazety2 Masz Pan kolejną obsesję. Nie napiszę,że wcale mi 03.09.06, 18:36
          mi Pana nie żal, bo żal mi Pana.
          To, że ma Pan osobiste powody by nie lubić Cenckiewicza to jest Pana problem.
          Nie mój i wierz mi Pan, NIE CENCKIEWICZA.
          Warto w dyskusji odłożyć osobiste urazy. Jeżeli Pana na to nie stać proszę nie
          dyskutować.
          Zważ Pan jeszcze, że staram się nie być złośliwy. Ale miarka może się przebrać.
          Kolejny i ostatni raz proszę byś Pan mnie nie obrażał.
        • pandada jezeoli udowodni sie im klamstwo 03.09.06, 18:39
          to juz nie odpowiadaja. Zakladaja nowe watki.

Splywa jak po kaczce.
          • nielubiegazety2 Kombinuj dalej. Szkoda, że nie "jezdeś"w temacie:( 03.09.06, 18:53

• rekontra doszedł Głębocki 03.09.06, 18:33
      a na pewno kilku w kolejce
      • nielubiegazety2 W kolejce jest każdy kto nie kugluje jak Friszke. 03.09.06, 18:45
        Ciekaw jestem nad czym pracuje Chodakiewicz.
        Polubiłem go. Człowiek z drugiej pólkuli, który czuje fałsz i mity, które
        spętały naszych historyków, nawet tych z IPN.
    • karlin Szykuje się rewolucja w polskiej historii 03.09.06, 18:39
      Przynajmniej najnowszej, sięgająca nawet początków XX wieku.

Na razie najmniej obaw i protestów słychać ze strony środowiska historycznego.

Choć wiele autorytetów i podręczników przyjdzie zaorać.

Wyją głównie historyczni moderatorzy oraz upozowane na pomniki strachy na
      wróble.
      • pandada szmaty historie przemebluja 03.09.06, 18:42
        zeby bohaterami byli tylko ci, co ich Rydzyk szanuje

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka