nielubiegazety2 23.05.06, 18:51 Gontarczyka i innych jak to piszecie "historyków" z IPN. Jakie MERYTORYCZNE argumenty przemawiają, Waszym zdaniem, za uznaniem, że są oni niekompetentni, nieuczciwi i w ogóle do d.py ???????? Chętnie poczytam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
po_godzinach Re: Pytanie do PT przeciwników Dudka, Cenckiewicz 23.05.06, 18:57 A to pan Dudek jest historykiem? Nie wiedziałam, dotąd był drem nauk politycznych. Pam Gontarczyk bodajże również jest drem nauk politycznych, nie historii. Czyżbym coś przeoczyła? Odpowiedz Link Zgłoś
frau_blada Kwalifikacji do podrecznikow historii nie maja 23.05.06, 19:01 wybitnych... pl.wikipedia.org/wiki/Helena_Michnik Odpowiedz Link Zgłoś
frau_blada Bzdury i bez podtekstów 23.05.06, 19:07 Piotr Hubert Gontarczyk Absolwent Instytutu Nauk Politycznych Uniwersytetu Warszawskiego, studiował również w Instytucie Historii UW. W marcu 2003 r. w macierzystym Instytucie Nauk Politycznych UW obronił pracę doktorską na temat Polskiej Partii Robotniczej. www.ipn.gov.pl/p_gontarczyk_publikacje.html Odpowiedz Link Zgłoś
frau_blada W ktorym miejscu? 23.05.06, 19:21 Podajac bibliografie czy fakt studiowania historii na UW? Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: W ktorym miejscu? 23.05.06, 19:26 ja kiedys studiowałam sinologię - czy jestem sinologiem? Nie. Odpowiedz Link Zgłoś
pandada ciekawe czy przynajmniej taki z niego 23.05.06, 22:10 historyk, jak z Kwaśniewskiego ekonomista... Gontarczyk to prawicowy stukacz z Frondy. Czy rzeczywiście w tym kraju brak historyków? Odpowiedz Link Zgłoś
frau_blada Re: piszę o wykształceniu - bez podtekstów 23.05.06, 19:16 www.poczytaj.pl/index.php?sesja=3513688365&akcja=pokaz_ksiazki&reset=3&autor=Antoni%20Dudek A tu bibliografia dostepna w tej chiwli ogolnie. :))) Znacznie wiecej na stronach Arcanow. Odpowiedz Link Zgłoś
nielubiegazety2 Zajmują się historią. Na tematy historyczne piszą 23.05.06, 19:02 artykuły naukowe i "dla ludności", wydają książki na temat najnowszej historii Polski. Może MERYTORYCZNIE? Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: Zajmują się historią. Na tematy historyczne p 23.05.06, 19:04 nielubiegazety2 napisał: > artykuły naukowe i "dla ludności", wydają książki na temat najnowszej historii > Polski. > > Może MERYTORYCZNIE? To było MERYTORYCZNIE :) W takim razie każdy miś może wydawać książki "historyczne" dla ludności. Dla potrzeb nauki jednak lepiej byłoby, aby byli zawodowymi (nie amatorskimi) historykami. > Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach aha, 23.05.06, 19:06 ja tez zajmuję się historią, jednak nie ośmieliłabym napisać o sobie, że jestem historykiem, nie posiadam bowiem historycznego wykształcenia. Odpowiedz Link Zgłoś
nielubiegazety2 Napisz coś podobnego jak poniżej 23.05.06, 19:10 nauka-polska.pl/raporty/opisy/osoby/21000/o21139.htm Ludzie nauki identyfikator rekordu: o21139 dr hab. Antoni Kazimierz Dudek Dyscypliny KBN: nauki o polityce Specjalności: historia PRL i III RP, polska myśl polityczna Miejsca pracy, zajmowane stanowiska, pełnione funkcje: - Instytut Nauk Politycznych i Stosunków Międzynarodowych UJ - Instytut Pamięci Narodowej - Komisja Ścigania Zbrodni przeciwko Narodowi Polskiemu Rozprawa doktorska: - Stosunki między państwem a Kościołem Rzymskokatolickim w Polsce w latach 1956-1970, Uniwersytet Jagielloński; Wydział Prawa i Administracji, 1994 nauka-polska.pl/raporty/opisy/osoby/114000/o114125.htm Ludzie nauki identyfikator rekordu: o114125 dr Sławomir Cenckiewicz Dyscypliny KBN: nauki historyczne Specjalności: historia najnowsza Miejsca pracy, zajmowane stanowiska, pełnione funkcje: - Instytut Historii UG - Instytut Pamięci Narodowej - Komisja Ścigania Zbrodni przeciwko Narodowi Polskiemu Rozprawa doktorska: - Tadeusz Katelbach (1897-1977). Biografia polityczna, Uniwersytet Gdański; Wydział Filologiczno-Historyczny; Instytut Historii, 2003 nauka-polska.pl/ludzie/os_inf_f.htm Ludzie nauki identyfikator rekordu: o122090 dr Piotr Gontarczyk Dyscypliny KBN: nauki o polityce Rozprawa doktorska: - Polska Partia Robotnicza. Droga do władzy w latach 1942-4945, Uniwersytet Warszawski; Wydział Dziennikarstwa i Nauk Politycznych, 2003 To nie są historycy???? Może MERYTORYCZNIE ? Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: Napisz coś podobnego jak poniżej 23.05.06, 19:11 Skąd wiesz, że nie napisałam, tyle, że nie w dziedzinie "historia"? :) Odpowiedz Link Zgłoś
nielubiegazety2 Ja tylko w kontekście kwestionowania sformułowania 23.05.06, 19:16 "historycy" Czy profesora prawa w katedrze historii państwa i prawa polskiego, lub powszechnej historii państwa i prawa nie można nazwać hiostorykiem ????? Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach wiem 23.05.06, 19:25 Dr dr Sławomir Cenckiewicz jest historykiem beż wątpienia - tyle, że ja o nim nie pisałam, pisałam o panach, którzy historią zajumują się, bo lubią - podobnie, jak ja. panowie ci sa specjalistami od nauk politycznych. Nauki polityczne (politologia) to nie jest jednak to samo, co historia i jako dziedzina nauki ma nieco inną metodologię badań. Politologia zajmuje się: "Politologia to jedna z nauk społecznych, zajmująca się polityką rozumianą jako całokształt działalności związanej z dążeniem do zdobycia, sprawowania i utrzymania władzy, teorią jej organizacji oraz funkcjami i charakterem państwa" pl.wikipedia.org/wiki/Politologia historia zaś: "Historia – zespół wiedzy o przeszłości. Humanistyczna i społeczna dziedzina nauki zajmująca się dochodzeniem do wiedzy o zdarzeniach minionych na podstawie a) świadectw bezpośrednich, b) źródeł pisanych lub c) wyników badań nauk pomocniczych historii. Wynikiem badań historycznych jest opis dziejów (historiografia). Przedmiotem badań jest z reguły historia człowieka i cywilizacji ludzkiej." pl.wikipedia.org/wiki/Historia Przy czym, oczywiście, zdarza się, że amatorzy osiągają znakomite wyniki, nie wydaje mi się jednak, aby o obu panach politologach JUŻ mozna było to mówić - że osiągają znakomite wyniki naukowe jako historycy, nie politolodzy :) Odpowiedz Link Zgłoś
frau_blada Kompromitacja 23.05.06, 19:30 www.opi.org.pl/ nauka-polska.pl/ Czlowiek Ci podaje klasyfikacje ministerialne, a Ty sie powolujesz na wikipedie? Baza nauki-polskiej to podstawowa baza o polskich naukowacach. Kompromitacja! Odpowiedz Link Zgłoś
michal00 jak powszechnie wiadomo w redakcji GW 23.05.06, 22:13 najlepsze wyniki osiagaja historycy bedacy wczesniej kapusiami esbeckimi jak TW "Pedagog". Obiecujace jest rowniez mlodsze pokolenie zdolnych naukowcow jak np. Michal Cichy, ktory odkryl, ze celem powstania warszawskiego bylo wykonczenie Zydow. Odpowiedz Link Zgłoś
artsg Najlepszym historykiem w IPN byłby... 23.05.06, 19:04 nielubiegazety2 napisał: > Gontarczyka i innych jak to piszecie "historyków" z IPN. > Jakie MERYTORYCZNE argumenty przemawiają, Waszym zdaniem, za uznaniem, że są > oni niekompetentni, nieuczciwi i w ogóle do d.py ???????? > > Chętnie poczytam. > Adam Michnik. Odpowiedz Link Zgłoś
3210start Re: Najlepszym historykiem w IPN byłby... 23.05.06, 19:14 artsg napisał: > nielubiegazety2 napisał: > > > Gontarczyka i innych jak to piszecie "historyków" z IPN. > > Jakie MERYTORYCZNE argumenty przemawiają, Waszym zdaniem, za uznaniem, że > są > > oni niekompetentni, nieuczciwi i w ogóle do d.py ???????? > > > > Chętnie poczytam. > > > Adam Michnik. Ma najdłuższy staż w badaniu esbeckich akt. Odpowiedz Link Zgłoś
artsg Re: Najlepszym historykiem w IPN byłby... 23.05.06, 19:19 A ile nowych esei mógłby napisać. Odpowiedz Link Zgłoś
frank_drebin Drogi Bronislaw w koncu i historyk i lubi pisac o 23.05.06, 22:11 metach spolecznych ;) artsg napisał: > A ile nowych esei mógłby napisać. Odpowiedz Link Zgłoś
t-800 Nie szanują autorytetów moralnych - Czajkowskiego, 23.05.06, 19:10 ... Kiszczaka, Moczara, Jaruzelskiego itd. Odpowiedz Link Zgłoś
pandada Moczara nie szanują? 23.05.06, 22:17 Toż Gontarczyk słowo w słowo z Moczara jechał przy wyciąganiu wniosków. Dlaczego endecy mieliby patrioty, antyinteligenta, antyniemieckiego i antymasońskiego (o antysemityzmie pomilczmy) nie szanować? Odpowiedz Link Zgłoś
nielubiegazety2 Człowieku to jest proste: Co, Gdzie, Kiedy i 23.05.06, 22:20 dlaczego ????? KONKRETNIE !!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
nielubiegazety2 Mała prośba do PT przeciwników: merytorycznie 23.05.06, 19:20 MERYTORYCZNIE, MERYTORYCZNIE, MERYTORYCZNIE, MERYTORYCZNIE, MERYTORYCZNIE, MERYTORYCZNIE, MERYTORYCZNIE, MERYTORYCZNIE, MERYTORYCZNIE, MERYTORYCZNIE, MERYTORYCZNIE, MERYTORYCZNIE, MERYTORYCZNIE, MERYTORYCZNIE, MERYTORYCZNIE do ku..y nędzy !!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
frau_blada A moze byc od zwolennikow? Chcialabym dac przyklad 23.05.06, 19:22 skoro przeciwnicy nie maja nic do powiedzenia. wprost.pl/drukuj/?O=77797 Odpowiedz Link Zgłoś
nielubiegazety2 Frau dziękuję za głos :) Cosik tych antagonistów 23.05.06, 21:59 mało. Gdzie oni są ???? Odpowiedz Link Zgłoś
nielubiegazety2 Cóż począć :( Miałem nadzieję, że trafi się choć 23.05.06, 22:03 JEDEN. Ale jestem cierpliwy. Postanowiłem być upierdliwy i gdy odezwą się jakieś szczekaczki przypomnę się z pytaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
kropek_oxford Brak warsztatu historyka-archiwisty, a wiec i 23.05.06, 22:02 umiejetnosci krytyki i analizy tego typu zrodel. Wierzysz w genialnych "naturszczykow" i samouctwo po godzinach? Odpowiedz Link Zgłoś
nielubiegazety2 Kropek konkrety: Publikacja, strona, glosa krytycz 23.05.06, 22:15 na z argumentami. Odpowiedz Link Zgłoś
nurni Re: Kropek konkrety: Publikacja, strona, glosa kr 23.05.06, 22:17 nielubiegazety2 napisał: > na z argumentami. A nie wystarczy ze pojawi sie dwoch czy trzech forumowiczow ktorzy napisza: "ufam kropkowi.oxford?" Nie? Co za czasy.... Odpowiedz Link Zgłoś
kropek_oxford Idz do okulisty zeby leczyc, durni:))) n/t 23.05.06, 22:21 Raz poszła więc do fryzjera: "Poproszę o kilo sera!" Tuż obok była apteka: "Poproszę mleka pięć deka." Z apteki poszła do praczki Kupować pocztowe znaczki. Gryzły się kaczki okropnie: "A niech tę kaczkę gęś kopnie!" Odpowiedz Link Zgłoś
kropek_oxford O Witkowskiego tekscie w ZW juz pisalem. Pisalem 23.05.06, 22:19 tez o strachu lustratorow przed poddaniem analizie grafologicznej odrecznych liscikow TW Jankowskiego i probel pisma ks.Czajkowskiego - to by rozwialo watpliwosci w dziewiecdziesieciu paru procent. Odpowiedz Link Zgłoś
michal00 Re: O Witkowskiego tekscie w ZW juz pisalem. Pisa 23.05.06, 22:23 daj spokoj. Czajkowski juz sie przyznal do "nieroztropnosci" i zrezygnowal z "Wiezi" i tej rady polsko-zydowskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
kropek_oxford A jak sie ma do tego BRAK warsztatu historyka? 23.05.06, 22:25 "Strzelam moze trafim?" Odpowiedz Link Zgłoś
michal00 Re: A jak sie ma do tego BRAK warsztatu historyka 23.05.06, 22:30 A co ma do rzeczy "warsztat historyka", jezeli rozumowanie jest poprawne, a wnioski okazuja sie trafne? Wolalbys, zeby lustracja zajmowal sie zawodowy historyk z "warsztatem" jak TW "Pedagog"? Odpowiedz Link Zgłoś
sklerotycznylud Re: O Witkowskiego tekscie w ZW juz pisalem. Pisa 23.05.06, 22:23 Mialy byc konkrety. Odpowiedz Link Zgłoś
kropek_oxford Jakby Witkowski jakies konkrety opublikowal, to 23.05.06, 22:27 bym z nimi polemizowal - mialem tylko jego naiwna gdybanologie stosowana, to na nia odpowiedzialem. Poszukaj se w searchu. A o warsztacie porozmawiamy, gdy przynajmniej magiostarium na Wydz. Historyycznym jakiegokolwiek uniwersytetu zrobisz:))) Odpowiedz Link Zgłoś
nielubiegazety2 Krytyczna analiza źródeł, jest właściwa dla metodo 23.05.06, 22:42 gii badań wielu dziedzin nauki. Znaqm kilku magistrów historii, ktorzy na dziek słowa metodologia, krytyczna analiza zielenieją na twarzy. Najważniejszą cechą badacza jest otwarty umysł i brak ciągoty do wysnuwania wniosków i szukania argumentów popierających własną tezę. BTW, Ty ciągle piszesz o publikacji w ŻW. Trochę mi to przypomina polemikę ze szczególną teorią względności opisaną w czasopiśmie dla kobiet. Odpowiedz Link Zgłoś
nielubiegazety2 Kropek ty pisałeś o ŻW a nie o publikacji Witkow 23.05.06, 22:25 skiego. Poza tym, jest on badaczem zewnętrzym. Chodzi mi o argumenty wobec historyków zatrudnionych w IPN, na których psy wiesza część piszących na forum. Witkowskiego znam z jednej publikacji na ABC.net. ŻAdnej innej pracy nie czytałem. Odpowiedz Link Zgłoś
kropek_oxford O publikacji W. ktora opublikowal "az" w ZW. Znasz 23.05.06, 22:32 inne na ten temat? Dudka cos czytalem, ale merytorycznie byla to taka plakat- agitka, ze pieprznalem tym o sciane. Inna rzecz, ze moze sie przydac do badan nad tym "zanrem" (plakat-agitka) i jego spolecznym odbiorem i funkcjonowaniem. Moze znow siegne;) Odpowiedz Link Zgłoś
basia.basia He, he:) 23.05.06, 22:59 Gdzieś się zapodział Leszek sopocki:) Spóbuję go (i wielu innych)zastąpić: 1. Ci z IPN są za młodzi, nie żyli wtedy i nie rozumieją "uwarunkowań"; 2. Dokumenty ubeckie i esbekie traktują jak biblię; 3. Są stronniczy, bo to prawicowcy, co nie lubią lewicy; 4. Wierzą esbekom i ubekom a to mieskńcy szamba przecież; 5. Lubują się w tych śmieciach jakby nie było ważniejszych rzeczy, to wyraz jakiegoś skrzywienia charakterologicznego! Odpowiedz Link Zgłoś
nielubiegazety2 Znów słyszę o amatorach z IPN Ponawiam pytanie. 04.06.06, 10:59 Proszę o merytoryczne argumenty. Odpowiedz Link Zgłoś
nielubiegazety2 Znów słyszę o żenujących historykach z IPN 28.06.06, 18:40 Jacy historycy dziejów najnowszych, mają uznanie w oczach tych którzy pisząc o historykach z IPN używają cudzysłowu lub twierdzą, że są pseudohistorykami. Odpowiedz Link Zgłoś
nielubiegazety2 Pytanie do PT historykó przeciwników Żaryna też. 28.06.06, 18:43 Odpowiedz Link Zgłoś
piotr7777 Re: Pytanie do PT przeciwników Dudka, Cenckiewicz 28.06.06, 19:35 Cenckiewicz nie jest historykiem z wykształcenia i stosuje nieuczciwe metody. Np. pisze, że między wierszami ucieczka Bujaka była prowokacją SB i to w kontekście takim, że to "rzekomo powszechnie wiadomo". Jeżeli się stawia tak fantastyczną tezę to należałoby zgromadzić materiał dowodowy, ale Cenckeiwicz takowymi nie dysponuje za to między wierszami obala legendę Bujaka. Odpowiedz Link Zgłoś
nielubiegazety2 Nie jest historykiem. Rzecz ciekawa 28.06.06, 19:39 dr Sławomir Cenckiewicz Dyscypliny KBN: nauki historyczne Specjalności: historia najnowsza Miejsca pracy, zajmowane stanowiska, pełnione funkcje: - Instytut Historii UG - Instytut Pamięci Narodowej - Komisja Ścigania Zbrodni przeciwko Narodowi Polskiemu Rozprawa doktorska: - Tadeusz Katelbach (1897-1977). Biografia polityczna, Uniwersytet Gdański; Wydział Filologiczno-Historyczny; Instytut Historii, 2003 BTW, jacy historycy, specjalizujący się w historii najnowszej są wiarygodni? Odpowiedz Link Zgłoś
nielubiegazety2 Ciągle czekam na krytyczne głosy polemistów, nie 30.06.06, 21:57 opluwaczy. Odpowiedz Link Zgłoś
pandada pokaz mi ich dyplomy studiow historycznych 03.09.06, 18:28 moj kumpel, co zmywa w McDonaldzie, ma taki dyplom. Odpowiedz Link Zgłoś
pandada Kuron nie jest swietym 03.09.06, 18:34 i dlatego ciemnota nie ma hamulcow, aby na niego pluc Odpowiedz Link Zgłoś
nielubiegazety2 Re: pokaz mi ich dyplomy studiow historycznych 04.09.06, 11:23 nauka-polska.pl/raporty/opisy/osoby/98000/o98659.htm forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=42333220&a=42334327 Odpowiedz Link Zgłoś
leszek.sopot merytorycznie to można pisac do rozumnych 03.09.06, 18:30 a nie do partyjnych nawiedzonych propagandzistów. Odpowiedz Link Zgłoś
nielubiegazety2 Masz Pan kolejną obsesję. Nie napiszę,że wcale mi 03.09.06, 18:36 mi Pana nie żal, bo żal mi Pana. To, że ma Pan osobiste powody by nie lubić Cenckiewicza to jest Pana problem. Nie mój i wierz mi Pan, NIE CENCKIEWICZA. Warto w dyskusji odłożyć osobiste urazy. Jeżeli Pana na to nie stać proszę nie dyskutować. Zważ Pan jeszcze, że staram się nie być złośliwy. Ale miarka może się przebrać. Kolejny i ostatni raz proszę byś Pan mnie nie obrażał. Odpowiedz Link Zgłoś
pandada jezeoli udowodni sie im klamstwo 03.09.06, 18:39 to juz nie odpowiadaja. Zakladaja nowe watki. Splywa jak po kaczce. Odpowiedz Link Zgłoś
nielubiegazety2 Kombinuj dalej. Szkoda, że nie "jezdeś"w temacie:( 03.09.06, 18:53 Odpowiedz Link Zgłoś
nielubiegazety2 W kolejce jest każdy kto nie kugluje jak Friszke. 03.09.06, 18:45 Ciekaw jestem nad czym pracuje Chodakiewicz. Polubiłem go. Człowiek z drugiej pólkuli, który czuje fałsz i mity, które spętały naszych historyków, nawet tych z IPN. Odpowiedz Link Zgłoś
karlin Szykuje się rewolucja w polskiej historii 03.09.06, 18:39 Przynajmniej najnowszej, sięgająca nawet początków XX wieku. Na razie najmniej obaw i protestów słychać ze strony środowiska historycznego. Choć wiele autorytetów i podręczników przyjdzie zaorać. Wyją głównie historyczni moderatorzy oraz upozowane na pomniki strachy na wróble. Odpowiedz Link Zgłoś
pandada szmaty historie przemebluja 03.09.06, 18:42 zeby bohaterami byli tylko ci, co ich Rydzyk szanuje Odpowiedz Link Zgłoś