Dodaj do ulubionych

Dlaczego niektórzy stają sie lewakami?

23.06.06, 19:54
Proponuje odpowiedź: to wynik rozpowszechnienia telewizji, która zaraza umysłu
kolejnych pokoleń.
Kiedys byc lewakiem to byl zaszczyt i wyjątek, stare dobre czasy mijają,
nastaje era telewizji i ci zaszczyceni wkraczają na nowe obszary... a ze
lewactwem zarazic bardzo łatwo (nie wymaga nawet myslenia, to samo przychodzi)
zaraza sie szerszy krag, który pozniej zaraza kolejne kręgi siegając w 3
pokoleniu 3/4 ludzkosci zyjacej na jako takim poziomie ekonomicznym. Telewizja
jest najwiekszym promotorem lewactwa, mowa pisana wymaga myslenia, refleksji,
zastanowienia, skojarzenia - oglądanie telewizji wymaga tyko sluchania i
pospiesznego mielenia pozornie logicznych tresci. A ze są to w wiekszosci
lewicowe sofizmaty i wierutne bzdury wychodzi poźniej na forum kraj...
Obserwuj wątek
    • indris W 1905 i 1917 nie było telewizji... 23.06.06, 19:57
      ...ani nawet radia na skalę masową. A "lewactwo" było...
      • reakcjonista1 Re: W 1905 i 1917 nie było telewizji... 23.06.06, 20:02
        chodzi mi o sposób myslenia... kiedys byl trybun ludowy Lenin i mowil ze zrobi
        robolom dobrze... robole chcieli po prostu lepszego zycia - ja mowie jakiejs
        lewackiej blokadzie umyslowej.
        • peer2 Re: W 1905 i 1917 nie było telewizji... 23.06.06, 20:04
          Teraz to samo mówi pracownikom fizycznym Kaczyński Jarosław. A ci mu wierzą,
          coś jednak jest na rzeczy...
          • reakcjonista1 Re: W 1905 i 1917 nie było telewizji... 23.06.06, 20:06
            ano wlasnie, nawet taki Kaczor wpada w pewne kanony charakterystyczne dla
            lewicy, lewactwo to marksizm kulturowy polączony z wyjątkowym zakłamaniem i
            kompletną nielogicznoscia w kwestii poglądów ekonomicznych.
        • indris To nie był tylko Lenin 23.06.06, 20:10
          Prąd lewicowy przeszedł przez cały świat, niekoniecznie w wersji bolszewickiej.
          W Polsce pierwzy rząd II RP wprowadził 8-godzinny dzień pracy, w USA był New
          Deal Roosevelta, itp. itd.
          • reakcjonista1 Ale to byly wlasnie lewicowe wyjatki 23.06.06, 20:14
            lewicowa oligarchia ktorej marzylo sie cos takiego jak telewizja własnie...
            telewizja dala niesamowitą silę rażenia w sensie propagandy, lansowania
            odpowiednich postaw, poglądów i wzorców.
            Robol przełomu wieków chcial jednego - miski zupy i chleba czyli godnej zaplaty
            - ja ciagle pisze o nowym marksizmie - lewactwie (marksizmie kulturowym).
            • capitalissimus Re: Ale to byly wlasnie lewicowe wyjatki 23.06.06, 20:25
              wielki ruch jakim była 'solidarność' można więc nazwać potężnym i masowym
              zrywem lewaków. wszak to byli robotnicy-związkowcy walczący o przywileje. żaden
              związkowiec nie będzie walczył o kapitalizm i wolny rynek.
              • reakcjonista1 Re: Ale to byly wlasnie lewicowe wyjatki 23.06.06, 21:52
                paradoksalnie NIE
                Oni wlasciwie kazdy strajk zaczynali od żądań socjalno-bytowych a konczyli na
                pieknych ideach wolnosci. Ale to jest wciaz przyklad lewicy typu bytowego a mnie
                nie o to chodzi. Przeciez wspolczesnym lewakom z reguly niczego nie brakuje.
                • capitalissimus Re: Ale to byly wlasnie lewicowe wyjatki 23.06.06, 22:03
                  Oni wlasciwie kazdy strajk zaczynali od żądań socjalno-bytowych a konczyli na
                  > pieknych ideach wolnosci

bzdura. oni chcieli przywilejów. socjalizmu z ludzką twarzą. sztywnego
                  utrzymywania cen i podwyższenia zarobków. nie mieli pojęcia czym jest wolny
                  rynek co widać za każdym razem gdy próbuje się choć trochę ograniczyć
                  przywileje pijanych hord popłuczyn po komunie (zwanych górnikami).
                  • reakcjonista1 Re: Ale to byly wlasnie lewicowe wyjatki 23.06.06, 22:07
                    Otóż nie zrozumielismy się!
                    To co piszesz to prawda, ja sie z tym w 100% zgadzam!
                    Tyle, ze nie zaprzeczysz, ze w pewnym momencie w ruchu "Solidarnosć" pojawiły
                    sie poglądy prowolnosciowe (wyzwolenie z komunizmu) i w koncu przewazyly, co
                    jednak nie przekreslilo żądań bytowych :)
                    Gdyby stoczniowcy wtedy strajkowali tylko dla kiełbasy nie powstałby 10
                    milionowy ruch spoleczny. Mam nadzieję ze juz wiesz o co mi chodzi.
                    • capitalissimus Re: Ale to byly wlasnie lewicowe wyjatki 23.06.06, 23:02
                      ale co to znaczy 'poglądy prowolnościowe'? oni w dupie mieli wolność
                      (jakkolwiek to rozumieć). oni chcieli by ludowa władza rozszerzyła ich
                      przywileje, by dalej mogli wcielać w życie słynne 'czy się stoi czy się leży'
                      bez przejmowania się ekonomicznymi następstwami księżycowej socjalistycznej
                      gospodarki. robol chce chleba (także tego płynnego w półlitrowej butelce) i
                      igrzysk. niczego więcej. warto się natomiast zastanowić kto kierował robolami,
                      że w owczym pędzie walczyli o kapitalizm (sic! zakładali sznur na własny łeb).
                      komuna padła tylko i wyłącznie ze względów ekonomicznych a mechanizmy przejęcia
                      władzy przez szefów 'S' do dzisiaj pozostająniejasne.
    • capitalissimus Re: Dlaczego niektórzy stają sie lewakami? 23.06.06, 19:57
      czy mógłbyś pokrótce określić co to znaczy, twoim zdaniem, być lewakiem?
      jak to rozumiesz?
      • jola_z_klewek Re: Dlaczego niektórzy stają sie lewakami? 23.06.06, 20:02
        Lewak = Faszysta czyli NSDAP=PZPR=SLD
        • reakcjonista1 Lewak to sposób myslenia 23.06.06, 20:04
          analityczny
          wybiórczy
          zakłamany
          pozornie logiczny a kompletnie idiotyczny

przyklad to walka o równosc wszystkich ludzi i cala otoczka tego idiotyzmu.
          • capitalissimus Re: Lewak to sposób myslenia 23.06.06, 20:06
            zapytam inaczej: czy ateista, antyklerykał, zwolennik aborcji i eutanazji to
            automatycznie lewak?
            • reakcjonista1 Re: Lewak to sposób myslenia 23.06.06, 20:10
              Lewak to morderca ksiezy, Żydów, Polaków, kułaków ze wzgledów ideologicznych i
              nie innych... to dzieki radiu nazisci wyprodukowali dziesiatki miliony
              lewakopodobnych stworków ktorych otumanili propagandą... Hitler na ten przykład
              tez byl zwolennikiem aborcji i eutanazji co pewnie kolega wie (przy czym
              przymusowej z pewnych wzgledów)...
              lewactwo to tez charakterystyczny stosunek do człowieka, istoty ludzkiej...
              troche na ten temat napisał "jaskiniowy monarchista" Wielomski.
              prawica.net/node/3948
              • capitalissimus Re: Lewak to sposób myslenia 23.06.06, 20:13
                a narodowiec używający agresji wobec geja czy komunisty to lewak?
                • reakcjonista1 Re: Lewak to sposób myslenia 23.06.06, 20:19
                  wlasciwie to tak, wpisuje sie w lewactwo idealnie, polskie wydanie RN jest
                  specyficzne na tle Europy... ale tu nie o tym.
                  Mozna sie nie zgadzac z czlowiekiem ale tylko ktos kto nie ma racji (lewak)
                  uzywa sily by miec choc troche racji wiecej. Dlatego sprzeciwiam sie aborcji
                  praktycznie w kazdym wypadku.

Wspolczesny lewak zamiast mordowac zamyka usta (przynajmniej próbuje)... efekt
                  podobny.
                  • capitalissimus Re: Lewak to sposób myslenia 23.06.06, 20:24
                    czyli usunięcie zarodka to według ciebie dowód na bycie lewakiem.
              • pandada kogo to ja dzisiaj zamordowałem? 23.06.06, 20:26
                No to ja chyba lewakiem nie jestem. Może lewicowcem?

Czymkolwiek się reakcjonista nie nazwie - tym być nie chcę.
                • reakcjonista1 Re: kogo to ja dzisiaj zamordowałem? 23.06.06, 21:59
                  gdzie indziej pisałem ze wspolczesnie lewica nie morduje myslacych inaczej,
                  stara sie zakrzyczeć, zmanipulować i wysmiać... lewicowość tak jak prawicowość
                  to ogólny sposób myślenia i postrzegania świata, nie ma oczywiscie idealnych
                  przykładów ale podczas rozmowy o sprawach fundamentalnych to z reguły wychodzi...
                  • pandada w sprawach fundamentalnych? 23.06.06, 23:42
                    Podstawowe kwestie światopoglądowe? tu z pewnością jesteś dużo bliżej Hitlera niż ja.

Może tobie chodzi o twój dogmatyzm kontra lewicowy konstruktywizm?
          • pandada powiedz mi misiaczku 23.06.06, 20:50
            dlaczego lewacy to wg ciebie ci co walczą o równość i ci co walczą o nierówność (Hitler)?

Ty stosujesz język nie do poznawania i systematyzowania świata, lecz do propagandy. Słowo "lewak" nijak do nazistów się w zwyczajowym rozumieniu nie stosuje.
            • reakcjonista1 Re: powiedz mi misiaczku 23.06.06, 22:04
              OK, nazisci byli neopogańskimi, totalitarnymi, narodowymi ale LEWAKAMI -
              przyjzyj sie swiatopoglądowi przywódców tego nawiedzonego ruchu - kim dla nich
              był czlowiek! Dodaj do tego socjalistyczne poglądy gospodarcze i masz lewice... :)

A co do równosci... Hitler walczyl o równosc dla wszystkich Niemców, równosc
              ponad innymi - rasa panów i te sprawy, pamietasz dziubasku?
              Zresztą hitlerowcy nie wycierali sobie geby równoscią tak jak pokolenie 68 czyli
              ludzie ktorzy obecnie mają kolosalny wplyw na bieg spraw w Europie i ktorzy
              produkują masowo lewaków w Europie, szczególnie tej Zachodniej gdzie wplywy mają
              potężne. W Polsce jakby raczkowało to wszystko ;)
              Po co AGORZe był Polsat jak myslisz? :)
              • pandada równość wśród Niemców? 23.06.06, 23:56
                oj nie bardzo. Wielka rola hierarchii i dyscypliny. Nie było mowy o równości wartości ludzi. Była jedynie równość szans na starcie, ale potem słabymi gardzono.

Kim był człowiek dla hitlerowców? A było tam takie jednolite pojęcie? Tam byli podludzie, nadludzie, cała piramida zróżnicowanych bytów.

> Po co AGORZe był Polsat jak myslisz? :)

po to, co TRWAM Rydzykowi?

Poza tym nie uważam GW za lewacką. Jest centrowa, liberalno-chadecka, a przede wszystkim komercyjna.
          • eboshi Toś całe chrześcijaństwo wrzucił do tego wora :) 24.06.06, 12:25
            reakcjonista1 napisał:

> analityczny
            > wybiórczy
            > zakłamany
            > pozornie logiczny a kompletnie idiotyczny
            >
            > przyklad to walka o równosc wszystkich ludzi i cala otoczka tego idiotyzmu.

Kto by to pomyślał, ze JP2 był lewakiem :)
            • reakcjonista1 Re: Toś całe chrześcijaństwo wrzucił do tego wora 24.06.06, 12:55
              nie bredź mi tu o CAŁYM chrześcijaństwie... KrK zszedł z drogi konserwatywnej po
              II Soborze i się miota na różne strony - takie są fakty... pluralizm polityczny
              w Kosciele hierarchicznym to koniec.

> Kto by to pomyślał, ze JP2 był lewakiem :)

To akurat twoje przewidzenia...
              • eboshi Re: Toś całe chrześcijaństwo wrzucił do tego wora 24.06.06, 13:08
                reakcjonista1 napisał:

> nie bredź mi tu o CAŁYM chrześcijaństwie...

Chyba kiepsko znasz wewnętrzne przepisy swojej sekty - wszak zgodnie z
                chrześcijańską doktryną wszyscy ludzie są równi :)

> przyklad to walka o równosc wszystkich ludzi i cala otoczka tego idiotyzmu.

>> Kto by to pomyślał, ze JP2 był lewakiem :)
                >
                > To akurat twoje przewidzenia...

Jednym słowem sugerujesz, ze JP2 walczył o nierównośc ludzi ?

Im nierówniej tym lepiej ?
                • humbak Re: Toś całe chrześcijaństwo wrzucił do tego wora 24.06.06, 16:16
                  Wobec Boga.
                  • pandada pusta formułka. 24.06.06, 21:05
                    może ją rozwiniesz, bo wygląda na unik.
                    • humbak Re: pusta formułka. 25.06.06, 03:54
                      Równa wartość człowieka, jako człowieka, z której wynika że każdy ma te same prawa. Nie może być jednak mowy o np. równej wartości człowieka dla społeczeństwa. Nie każdy ma te same przywileje, bo nie każdy potrafi je sobie wywalczyć.
                    • humbak Re: pusta formułka. 25.06.06, 03:55
                      Tą formiłkę nazwal bym nie pustą, a niejasną.
                • reakcjonista1 Re: Toś całe chrześcijaństwo wrzucił do tego wora 24.06.06, 17:52
                  JP2 nie walczył o żadną równosc bo to nie była jego rola, o równosc walczy
                  lewica i to równosc rozumianą w dosc specyficzny sposób.
    • klarek_i Bo są sku..synami z natury. 23.06.06, 20:08
    • eboshi Nie obrazisz się jak nazwe cie durniem ? 23.06.06, 20:33
      Podoba ci sietaki wstęp do rozmowy ?

Nie ?

To zamiast odpowiadać na powyższe pytanie możesz zdefiniować co rozumiesz pod
      pojęciem lewactwa. Wówczas mozemy sobie pogadać czy to jest dobre czy złe.

A jeśli ci się nie chce dyskutowac to odpowiedz chociaż na pytanie z tytułu :)
      • entefuhrer Znalazłem prawdziwego lewaka! 23.06.06, 21:49
        tinyurl.com/zzjvr ;-)
    • gat45 przeciez to oczywiste 23.06.06, 20:55
      Prawo naturalne stanowi, ze dziecko rodzi sie w nienaruszonym stanie
      prawicowosci, a przyjecie sakramentu chrztu stan ten ugrungowuje. Niestety
      zdarza sie, ze zle wplywy elementow perwersyjno-mutanckich znieprawiaja ludzka
      istote z natury prawicowa i wciagaja ja chorobe lewicowosci.

Fakt potwierdzony przez najwiekszych naukowcow z dziedziny przyrody, prawa i w
      ogole wszechnauk.
      • reakcjonista1 Re: przeciez to oczywiste 23.06.06, 21:54
        taaa
        czlowiek rodzi sie wolnym od wszelkiej ideologii...
    • humbak Re: Dlaczego niektórzy stają sie lewakami? 23.06.06, 22:07
      Niezupełnie. Lewicowość to choroba młodości. Widzę to na własnym przypadku chociażby;)
      • reakcjonista1 Re: Dlaczego niektórzy stają sie lewakami? 23.06.06, 22:17
        Brawo! Masz rację!
        Ale z tego sie wyrasta (wyrastało kiedys tak cirka 95% ludzi)
        bo kiedys nie bylo telewizji :)
        nie to co dzisiaj...
        • humbak Re: Dlaczego niektórzy stają sie lewakami? 23.06.06, 22:24
          Ja wyrastam... tak mi się przynajmniej zdaje:)
      • pandada a może konserwatyzm to towarzysz 24.06.06, 00:14
        słabnięcia libido i demencji?

Po prostu człoweik czuje się mniej pewny swych sił intelektualnych, przeraża go starość zwiastująca śmierć i atrakcyjny dla niego staje się dogmatyzm, konserwatyzm.
        Nie jest dynamiczny, więc boi się lub zazdrości dynamiki innych.
        • humbak Re: a może konserwatyzm to towarzysz 24.06.06, 15:57
          Zdajesz sobie może sprawę z tego że konserwatyzm (taki prawdziwy) wiąże się z takimi wartościami jak własność i wolność gospodarcza?
          • pandada konserwatyzm angielski 24.06.06, 21:00
            zapożyczył te wartości od liberałów (Locke - bez entuzjazmu, Smith). Podobny jest konserwatyzm amerykański.

Za "prawdziwy konserwatyzm" uznałbym jednak ideologię wyrosłą na sprzeciwie wobec rewolucji francuskiej. Myślę, że w naszym nazewnictwie, kontynentalnym, właśnie ta ideologia zazwyczaj jest uznawana za konserwatyzm. Chociaż jest i specyfika konserwatyzmu polskiego.
            • humbak Re: konserwatyzm angielski 25.06.06, 03:51
              Antyracjonalizm, antyindywidualizm, tak?
    • buraque Re: Dlaczego niektórzy stają sie lewakami? 23.06.06, 22:09
      reakcjonista1 napisał:

> sofizmaty i wierutne bzdury wychodzi poźniej na forum kraj...

twój wątek jest właśnie przykładem takiej wierutnej bzdury, twoje twierdzenia o
      wpływie telewizji na rozwój "lewactwa" są z gruntu fałszywe

właśnie telewizja, internet, możliwość wypowiedzenia się stwarzają pole go
      logicznego myślenia, racjonalnej oceny i przejrzenia na oczy, stąd też
      wyjątkowo nieatrakcyjne intelektualnie i logicznie prądy prwaicowo-
      konserwatywne cieszą się coraz mniejszym poparciem; po prostu coraz więce ludzi
      zauważa te "wierutne bzdury" i staje do nich tyłem

miłego majaczenia...
      • reakcjonista1 Re: Dlaczego niektórzy stają sie lewakami? 23.06.06, 22:22
        głownie telewizja odpowiada za stworzenie politycznej poprawności - taki bicz na
        poglądy reakcyjne...
        logiczne myslenie zanika - zastepuje je cała lista słów wytrychów jak
        demokracja, równość, tolerancja. Racjonalne oceny są na tyle racjonalne na ile
        stwierdzą głowne autorytety...
        a poglądy prawicowo-konserwatywne są odrzucane bo są rzeczywiscie nieatrakcyjne,
        trudne, wymagające myslenia, przemyślenia... ludzie wolą to co proste - lewicowe.
        • buraque Re: Dlaczego niektórzy stają sie lewakami? 23.06.06, 22:30
          reakcjonista1 napisał:

> a poglądy prawicowo-konserwatywne są odrzucane bo są rzeczywiscie
          nieatrakcyjne trudne, wymagające myslenia, przemyślenia... ludzie wolą to co
          proste - lewicowe.

kolejna bzdura, konserwatyzm jest zaprzeczeniem rozwoju, dzięki któremu
          dokonuje się postęp naukowy i społeczny, dlatego będzie was coraz mniej na
          trącącej myszką i naftaliną konserwatywnej kanapie
          • humbak Re: Dlaczego niektórzy stają sie lewakami? 23.06.06, 23:06
            > kolejna bzdura, konserwatyzm jest zaprzeczeniem rozwoju, dzięki któremu
            > dokonuje się postęp naukowy i społeczny, dlatego będzie was coraz mniej na
            > trącącej myszką i naftaliną konserwatywnej kanapie

Równie dobrze można napisać o Twoim tekście bzdura. Konserwatyzm to nie kreacjonizm i zacofanie naukowe. Konserwatyzm to co najwyżej ostrożność w stosunku do osiągnięć naukowych, co swoje plusy ma. Oczywiście musi być w pewnym sensie hamowane, ale tak to już jest, że każda ideologia musi mieć swoją przeciwwagę, bo oszołomów nie brakuje "po obu stronach".
            • buraque Re: Dlaczego niektórzy stają sie lewakami? 24.06.06, 10:13
              humbak napisał:

> Konserwatyzm to nie kreacjo
              > nizm i zacofanie naukowe.

a konserwatyści amerykańscy to pies?
              • humbak Re: Dlaczego niektórzy stają sie lewakami? 24.06.06, 12:28
                A czy ja powiedziałem że nie ma konserwatystów, głoszących kreacjonizm? Napisalem że bycie konserwartystą nie oznacza iż ma się dzikie poglądy naukowe. Fanatyk to fanatyk.
                • buraque Re: Dlaczego niektórzy stają sie lewakami? 24.06.06, 12:31
                  humbak napisał:

> A czy ja powiedziałem że nie ma konserwatystów, głoszących kreacjonizm?
                  Napisal
                  > em że bycie konserwartystą nie oznacza iż ma się dzikie poglądy naukowe.

bycie konserwatystą oznacza składnianie się ku tym dzikim poglądom
                  • humbak Re: Dlaczego niektórzy stają sie lewakami? 24.06.06, 12:42
                    Zachowawczość nie wyklucza rozwoju. Jest mniej dynamiczna, ale nie statyczna.
                    • buraque Re: Dlaczego niektórzy stają sie lewakami? 24.06.06, 13:13
                      humbak napisał:

> Zachowawczość nie wyklucza rozwoju. Jest mniej dynamiczna, ale nie statyczna.

żółw też nie jest statyczny, ale czy dogoni królika?
                      • humbak Re: Dlaczego niektórzy stają sie lewakami? 24.06.06, 13:18
                        Aleś wybrał porównaie:) Anglosaskiej bajki o zającu i żółwiu nie słyszał?:) A poważnie: rozwój szybki nie oznacza rozwoju skutecznego. Można zbłądzić: ostrożność jest istotna.
                        • buraque Re: Dlaczego niektórzy stają sie lewakami? 24.06.06, 13:21
                          humbak napisał:

> Aleś wybrał porównaie:) Anglosaskiej bajki o zającu i żółwiu nie słyszał?:)

akurat nie znam tej bajki, ale domyslam sie o co chodzi

A p
                          > oważnie: rozwój szybki nie oznacza rozwoju skutecznego. Można zbłądzić:
                          ostrożn
                          > ość jest istotna.

istotna, ale zbytnia ostrożność prowadzi do niepowetowanych zapóźnień i
                          zaniechan
                          • humbak Re: Dlaczego niektórzy stają sie lewakami? 24.06.06, 13:25
                            > istotna, ale zbytnia ostrożność prowadzi do niepowetowanych zapóźnień i
                            > zaniechan

A rewolucja pożera własne dzieci. Która rewolucja nie zbłądziła?
                          • humbak Re: Dlaczego niektórzy stają sie lewakami? 24.06.06, 13:26
                            PS
                            Ostrożność nie oznacza że nie można szukać.
                            • buraque Re: Dlaczego niektórzy stają sie lewakami? 24.06.06, 15:32
                              humbak napisał:

> PS
                              > Ostrożność nie oznacza że nie można szukać.

ale czasami trzeba zaryzykować i coś zmienić a nie rozprawiać w nieskończoność
                              o tradycji
                              • humbak Re: Dlaczego niektórzy stają sie lewakami? 24.06.06, 15:36
                                Powtarzam, ostrożność to nie zaniechanie badań. Nie ma tez których nie trzeba weryfikować.
                                • buraque Re: Dlaczego niektórzy stają sie lewakami? 24.06.06, 16:23
                                  humbak napisał:

Nie ma tez których nie trzeba w
                                  > eryfikować.

i tu się zgadzam, dlatego tezy prezentowane przez konserwatystów jako jedynie
                                  objawione i niezmienne, rożne dogmaty i tradycyjne nakazy muszą być definiowane
                                  ciągle na nowo i zmieniane
                                  • humbak Re: Dlaczego niektórzy stają sie lewakami? 24.06.06, 16:25
                                    Np?
        • pandada konserwatyzm jest antyracjonalny 24.06.06, 00:18
          potrzebuje autorytetów, poddania się wizji bez chęci sprawdzenia.

Wg konserwatyzmu człowiek jest targany popędami, emocjami i dlatego trzeba go brać krótko za pysk, bo sam rady nie da.
          • humbak Re: konserwatyzm jest antyracjonalny 24.06.06, 00:39
            Nie, nie potrzebuje.
            • pandada pisałem o konserwatyzmie 24.06.06, 12:31
              a nie o jakiejś hybrydzie
              • humbak Re: pisałem o konserwatyzmie 24.06.06, 12:39
                Autorytet tak, ale nie zaufanie mu na ślepo. Autorytet jest ważny, ale nie jest absolutny. Antyracjonalizm to nie jest nieracjonalizm.
                • pandada autorytet absolutny też jest 24.06.06, 21:11
                  zazwyczaj konserwatyzm jest podbudowany religijnie.

Poza tym masz rację, przy założeniu że mamy dwa znaczenia terminu "racjonalizm".
                  • humbak Re: autorytet absolutny też jest 25.06.06, 03:52
                    Wiarę można traktować intelektualnie tylko w ograniczonym zakresie. Absolut to nie człowiek poza tym.
      • humbak Re: Dlaczego niektórzy stają sie lewakami? 23.06.06, 22:32
        Hehe... ruchy lewicowo-anarchistyczne logiczne... piękne:) Może jeszcze alterglobaliści?:)
        • buraque Re: Dlaczego niektórzy stają sie lewakami? 23.06.06, 22:37
          humbak napisał:

> Hehe... ruchy lewicowo-anarchistyczne logiczne

pisałem o centrolewicy, fanatycy z każej strony są nie do zniesienia
          • humbak Re: Dlaczego niektórzy stają sie lewakami? 23.06.06, 22:39
            Centrum to ciepłe kluchy, pragmatycy i oportuniści;D
            • buraque Re: Dlaczego niektórzy stają sie lewakami? 24.06.06, 10:14
              humbak napisał:

> Centrum to ciepłe kluchy, pragmatycy i oportuniści;D

zdrowy rozsądek i złoty środek to tryumf umysł nad ciemnymi popędami
              • humbak Re: Dlaczego niektórzy stają sie lewakami? 24.06.06, 12:30
                To był żart, jednak z Twoją wypowiedzią zgodzić się nie mogę. Poglądy polityczne i swiatopoglądowe u świadomego człowieka nie wynikają z rządz, co nie oznacza iż świadomy człowiek musi być osobą o poglądach centrowych. Człowiek taki szanuje cudzy światopogląd ale wcale nie musi być skłonny do kompromisu.
                • buraque Re: Dlaczego niektórzy stają sie lewakami? 24.06.06, 12:36
                  humbak napisał:

> co nie oznacza
                  > iż świadomy człowiek musi być osobą o poglądach centrowych.

moim zdaniem taka zależność zachodzi
                  • humbak Re: Dlaczego niektórzy stają sie lewakami? 24.06.06, 12:43
                    Podejrzewam że uważasz iż twoje myślenie jest jedynym logicznym. Można właściwie powiedzieć że wywyższasz swoją ideologię;)
                    • buraque Re: Dlaczego niektórzy stają sie lewakami? 24.06.06, 13:19
                      humbak napisał:

> Podejrzewam że uważasz iż twoje myślenie jest jedynym logicznym. Można
                      właściwi
                      > e powiedzieć że wywyższasz swoją ideologię;)

nie, po prostu zachodzę w głowę jak można być konserwatystą, przeciez to jest
                      chore...
                      • humbak Re: Dlaczego niektórzy stają sie lewakami? 24.06.06, 13:24
                        No właśnie. Mówisz że złoty środek to rozsądek a sam nie dopuszczasz myśli że kto inny może myśleć innaczej i nie być szaleńcem. Jesteś normalnym radykałem.
                        • buraque Re: Dlaczego niektórzy stają sie lewakami? 24.06.06, 15:33
                          humbak napisał:

> No właśnie. Mówisz że złoty środek to rozsądek a sam nie dopuszczasz myśli że
                          k
                          > to inny może myśleć innaczej i nie być szaleńcem. Jesteś normalnym radykałem.

nie, po prostu nie rozumiem niektórych ludzi, to wszystko
                          • humbak Re: Dlaczego niektórzy stają sie lewakami? 24.06.06, 15:39
                            To jest naturalne. Sposób myślenia różni ludzie mają różny. Ja nie rozumiem jak człowiek może czerpać przyjemność z zadawania bólu, a jednak część ludzi tą przyjemność odczuwa. Miałem jeszcze całekiem niedawno poglądy lewicowe, ale stopnowo wędruję w prawo. Ty być może też poglądy zmienisz, na jakieś inne... o ile nie jest już za późno;P
                            • buraque Re: Dlaczego niektórzy stają sie lewakami? 24.06.06, 16:22
                              humbak napisał:

> Miałem jeszcze całekiem niedawno poglądy lewicowe, ale stopn
                              > owo wędruję w prawo. Ty być może też poglądy zmienisz, na jakieś inne... o
                              ile
                              > nie jest już za późno;P

nie ma takiej możliwości, jak bym miał zmienic poglądy to już zaczęłoby się to
                              dziać :)
                              • humbak Re: Dlaczego niektórzy stają sie lewakami? 24.06.06, 16:24
                                Stary z Ciebie Burak. Wiedziałem:]
    • wlodzimierz.ilicz Bo nie znają naukowego światopoglądu marksistowski 23.06.06, 23:58
      ego.
      Woluntaryzm, dekadencja.
    • xtrin Re: Dlaczego niektórzy stają sie lewakami? 24.06.06, 01:56
      Określasz mianem "lewactwa" wszystko, co nie po Twojej myśli i zrzucasz winę za
      to na telewizję, bo to takie modne.
      Twoje prawo, ale po co o tym pisać?
    • rodzynka.sardynka Re: Dlaczego niektórzy stają sie lewakami? 24.06.06, 11:27
      A niektórzy się już nimi rodzą.
      • kika113 Re: Dlaczego niektórzy stają sie lewakami? 24.06.06, 12:28
        Konserwatyzm to rozwój oparty na solidnych podstawach, raczej ewolucja, zmiana
        ale z poszanowaniem rzeczy i ideałów, które przynosły pozytywne efekty
        wcześniej. Ewolucja + doświadczenie
        Lewicowość to rozwój na zasadzie rewolucji, bez zastanawiania się nad
        konsekwencjami, byle do przodu, dlatego jest często pozytywnie widziana przez
        młodych ludzi, którzy nie bardzo zdają sobie sprawę z konsekwencji swoich
        czynów.
        • rodzynka.sardynka Kice odpowiadam 24.06.06, 15:33
          Pomieszanie z poplątaniem i zupełnie bez sensu.
          Może lepiej opowiem dowcip (pewnie znany bo z internetu).

Piesek nadaje telegram: hau,hau,hau
          Pani z okienka: jeszcze jedno hau, a będzie promocja
          Piesek: no tak, ale to już byłoby zupełnie bez sensu
          • kika113 rybiemu móżdżkowi odpowiadam 24.06.06, 16:43
            konserwatyzm- rozwój państwa dzięki EWOLUCJI poglądów i prawa
            lewactwo-wątpliwy rozwój dzięki permanentnej REWOLUCJI (Rosja, Chiny, Kambodża)
            Ale rybi móżdżek i tak nie zrozumie, a szczekać jak ona nie potrafię.
            • rodzynka.sardynka rybi móżdżek odpowiada 24.06.06, 18:48
              To ta ewolucyjna konserwa taka agresywna i drapieżna?
              • kika113 Re: rybi móżdżek odpowiada 24.06.06, 19:14
                Lepiej ci idzie szczekanie, rybko (drugiej świeżości)
                • rodzynka.sardynka druga świeżość 24.06.06, 20:34
                  Przynajmniej byś w cudzysłów wzięła
                  bo mnie degustować szczęścia nie będziesz miała.
                  Ale Ci odpuszczam,
                  bo dziś Noc Świętojańska.
                  Jak pójdziesz nad wodę
                  to inne rybki możesz sobie złowić.
                  Może na złotą trafisz.
                  • rodzynka.sardynka Kikę pytam 24.06.06, 20:42
                    czym Cię tak zdenerwowałam
                    cały czas się nad tym zastanawiałam.

Ten dowcip z pieskiem zdobył nagrodę w internecie.
                    Jako dowcip najzabawniejszy (prawie na świecie.

Ale już mi nie odpowiadaj proszę.
                    Bo chcę mieć dobry humor na resztę wieczoru.
    • maaax To proste, decyduja o tym 24.06.06, 12:30
      geny lub choroby przebyte w dziecinstwie, najczesciej:
      - Małe dzieci często miewają biegunkę. Najczęściej biegunka pojawia się nagle,
      trwa kilka dni i znika. Trudno wówczas znaleźć jej przyczynę, nie można również
      stwierdzić, że dziecko jest chore. Biegunka może jednak utrzymywać się przez
      wiele dni lub tygodni i negatywnie wpłynąć na stan zdrowia dziecka. W takich
      przypadkach konieczna jest konsultacja z lekarzem.

oraz:
      - ropne zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych i mózgu.

--
      • kika113 Re: To proste, decyduja o tym 24.06.06, 16:45
        Ta biegunka nazywa się czerwonka, objawy-chorzy biegają z czerwonymi sztandarami
    • idiotyzmy-kacze A jak ty stałeś się lewakiem, popierającym PiS, 24.06.06, 13:21
      tę neokomunistyczna jaczejkę ? Uwierzyłeś w rzekomy konserwatyzm wierchuszki PiSuaru czy też "pecunia non olet" ?
      • maaax o, kolejny złodziej z PD /PO, ukradł i krzyczy łap 24.06.06, 15:22
        złodzieja,
        www.templumnovum.com/Templum/gacparski/komuna.jpg
        • idiotyzmy-kacze reakcjonista to twój drugi nick czy po prostu 24.06.06, 15:31
          odpowiadasz za niego ?
          • maaax [...] 24.06.06, 15:33
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • reakcjonista1 Re: A jak ty stałeś się lewakiem, popierającym Pi 24.06.06, 15:49
        Nie byłem, nie jestem i z pewnością nie bedę zwolennikiem tej "jaczejki"...
        Tobie proponuję przelać trochę jadu do zlewu, moze ci przejdzie.
        • billy.the.kid Re: A jak ty stałeś się lewakiem, popierającym Pi 24.06.06, 21:13
          łojezumiu,już myślałem że prawiczki cóś potrafia wymyśleć. a tu tki jakiś bełkot
          KArTOfLI.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka