Dodaj do ulubionych

Czy w Polsce potrzebne są publiczne media?

12.07.06, 10:56
Moim zdaniem NIE.
Dziś oburzamy się na to co robi zarzad TVP pod wodzą Bronisława Wildsteina,
zarzucajac mu upolitycznianie telewizji.
Kilka lat temu konsekwentnie robili to samo kolejny prezesi telewizji,
zmieniał się tylko i wyłącznie kierunek tego upolitycznienia.

Czy nie lepiej zlikwidować publiczne media i decyzję o tym, co będą nadawać
pozostawić prywatnym włąscicielom, czyli de facto rynkowi.
Mamy wielkie prywatne stacje radiowe Zetka i RMF, cieszące się dużo większym
powodzeniem wśród słuchaczy niż nieco skostniała Trójka czy zupełnie
stetryczała Jedynka.
Jest TVN czy Polsat mające duży udział w rynku i żałosną TVP Kulturę,
której "ambitnych" programów i dyskusji nie są prawdopodobnie w stanie
strawic nawet sami dyskutujący, gdyby kazano im to oglądać.
Nie będzie TVP to nie bedzie upolityczniania za publiczne pieniadze.
Obserwuj wątek
    • smalltownboy Re: Czy w Polsce potrzebne są publiczne media? 12.07.06, 10:58
      Mnie wczoraj TVP bardzo wk...iła ponieważ podczas Zmienników na pasku wielkości
      1/3 ekranu szły durne reklamy jakiegoś durnego konkursu.
      Wyraźnie pisze w ustawie o RTV, że w mediach publicznych nie wolno przerywać
      filmów i programów reklamami. Pasek co prawda nie przerywa, ale znacznie
      utrudnia i rozprasza.
      • asienka32 Re: Czy w Polsce potrzebne są publiczne media? 12.07.06, 11:01
        Mnie wkurzył brak transmicji niektórych meczy ćwierc i pólfinałowych, a takze
        tego o 3-cie miejsce na mundialu.
        Jeśli mamy relikt pt. publiczne media, to niech będzie to ich zasr...
        obowiazkiem, zapewnić widzom transmisję z najważniejszych wydarzeń sportowych
        tego roku.
        • pandada przeciez te mecze byly na Polsacie 12.07.06, 20:00
          w Holandii publiczna pokazywala wszystkie mecze. W ogóle na sport stawiaja, a
          politycznych pyskówek sie tu nie uswiadczy. Minimum polityki w TV.
        • patatipatata Re: Czy w Polsce potrzebne są publiczne media? 12.07.06, 20:04
          no widzisz asieńko, ty szukasz igrzysk,
    • frank_drebin Pod merdia publiczne i KRRiTV nalezy podlozyc 12.07.06, 11:01
      granat i tak zalatwic problem tych zupelnie niepotrzebnych instytucji.
      • asienka32 Re: Pod merdia publiczne i KRRiTV nalezy podlozyc 12.07.06, 11:03
        dokładnie.
        Od decydowania czy nadawca w swoich audycjach nie narusza prawa są sądy cywilne
        w sprawach błahych i prokuratura oraz sądy karne w sprawach większego kalibru,
        jak np. jawne propagowanie pedofilii czy nienawisci na tle rasowym.
        • ukos Co to jest "niejawna propaganda"? 12.07.06, 18:19
          asienka32 napisała:

> (...)jawne propagowanie pedofilii czy nienawisci na tle rasowym.

To chyba coś takiego jak "chudy tłuszcz".
    • konex2 Re: Czy w Polsce potrzebne są publiczne media?Są! 12.07.06, 11:02
      jeśli nie publiczne to prorządowe,tak jest na całym świecie musi być
      telewizja,która promuje to co robi rząd,promuje Polskę, inaczej się da, byłby
      totalny chaos,jednakże powinna być telewizją niezależną,
      • asienka32 Re: Czy w Polsce potrzebne są publiczne media?Są! 12.07.06, 11:03
        Jak można pogodzić jednocześnie niezalezność z profilem prorządowym???
        • po_godzinach Nie mozna. 12.07.06, 11:04
        • konex2 Re: Czy w Polsce potrzebne są publiczne media?Są! 12.07.06, 11:55
          no właśnie jak to zrobić?
          Trudne wyzwanie ale uważam,że jest to możliwe.
    • humbak Re: Czy w Polsce potrzebne są publiczne media? 12.07.06, 11:03
      Ja uważam że nie są potrzebne. Zwłaszcza że tak naprawdę nie są to wcale media publiczne, tylko polityczne. Ich "misja" to urojenie.
    • ab_extra I ty, Brutusie wierzysz w Niewidzialną Rękę Rynku? 12.07.06, 11:05
      W mediach???! Ależ Asieńko, ręka rynku w mediach jest czasem aż zanadto
      widzialna. I nawet kilka razy udało się ją złapać. Za rękę :)))
      • humbak Re: I ty, Brutusie wierzysz w Niewidzialną Rękę R 12.07.06, 11:09
        A Ty wierzysz w misję publiczną? To jest dopiero utopia!
        • ab_extra Ja w ogóle wierzący jestem... W BBC na przykład :) 12.07.06, 11:10
          • humbak Re: Ja w ogóle wierzący jestem... W BBC na przykł 12.07.06, 11:18
            Ehe... ewenement.
          • humbak Re: Ja w ogóle wierzący jestem... W BBC na przykł 12.07.06, 11:21
            Poza tym: cóż takiego robi BBC, czego nie robią media prywatne?
            • pandada czy te stacje sa prywatne? 12.07.06, 20:07
              ale kino, zone europa, kino polska, planete. Bo te lubie i trzymaja poziom.
              Puls tez nie jest najgorszy - jak na TV religijna.
      • asienka32 Re: I ty, Brutusie wierzysz w Niewidzialną Rękę R 12.07.06, 11:09
        ab_extra napisał:

> W mediach???! Ależ Asieńko, ręka rynku w mediach jest czasem aż zanadto
        > widzialna. I nawet kilka razy udało się ją złapać. Za rękę :)))

Ręka zwana łapą będzie w mediach tak długo, jak długo państwo będzie miało
        cokolwiek do powiedzenia w tej sprawie.
        Likwidacja KRRiTv, bzdurnych dotacji i koncesji powoli bedzie przycinać
        paluszki łapie.
        • ab_extra E tam, po co nam w ogóle państwo? To zabobon 12.07.06, 11:14
          pewnie jakiś.
          • asienka32 Re: E tam, po co nam w ogóle państwo? To zabobon 12.07.06, 11:18
            państwo jest potrzebne,ale w ograniczeniu do kilku funkcji jak obronność,
            polityka międzynarowdowa, bepzieczeństwo wewnętrzne, wymiar sprawiedliwosci,
            infrastruktura, pogotowie ratunkowe /i to tez w oparciu o prywatne instytucje/ .

Reszta to tylko i wyłącznie prywata za publiczne pieniądze.
            • ab_extra A edukacja kwiatuszku? Co z edukacją? A z kulturą? 12.07.06, 11:24
              Zapewniam cię, że nie ma na swiecie ANI JEDNEGO teatru operowego, który by się
              utrzymał z biletów. Nie zarobi też na tym telewizja, która zechce taki spektakl
              operowy pokazać. Cała ogromna dziedzina kultury z kilkusetletnią tradycją w
              wolnym rynku umrze bezpotomnie. To tylko taki przykład.
              • humbak Re: A edukacja kwiatuszku? Co z edukacją? A z kul 12.07.06, 11:26
                National Geographic, Discovery... Kultura w mediach prywatnych też jest obecna- patrz RMF Classic chociażby.
                • ab_extra Ile procent ludzi w Polsce ma potencjalny dostęp 12.07.06, 11:31
                  do kanałów tematycznych? I czy w NG, Discovery widziałeś polską produkcję?
                  Kiedy na History było cos o polskiej historii?
                  • humbak Re: Ile procent ludzi w Polsce ma potencjalny dos 12.07.06, 11:34
                    A dlaczego niby Murdoch czy inny miałby się zajmować akurat Polską historią? Zresztą jak znajdzie klientów to i nią się pewnie zajmie. To miał być jedynie przykład że prywaciarze się nauką zajmują. A kwesti dostępności- szukajcie a znajdziecie. Talerze satelitarne i na drewnianych chatach krytych papą można spotkać.
                    Poza tym kultury i nauki należy doświadczać na żywo a nie przez szklany ekran.
          • haen1950 Re: E tam, po co nam w ogóle państwo? To zabobon 12.07.06, 11:23
            Masz rację. Państwo narodowe to przezytek, kaczorki naczytały się historycznych
            bajań i zupełnie zapomniały o faktycznym, prawdziwym problemie globalizacji.
            Wystarczy spojrzeć na reprezentacyjną drużynę Francji.
            Ja się kaczorkami nie przejmuję. To ostatnia zemsta komuny, nawet Lech Wałęsa
            grzebiąc w internecie to zrozumiał.
            • ab_extra Powiedz to Chinom, Japonii, Korei, USA, Francji, 12.07.06, 11:27
              Niemcom, Brytyjczykom. Przy odrobinie szczęścia zabiją cię śmiechem. Bo mogą
              też strzałem z rewolweru.
            • humbak Re: E tam, po co nam w ogóle państwo? To zabobon 12.07.06, 11:27
              A kto tu mówił o państwie narodowym wogóle? To nie ten temat. Poza tym Francja to akurat zły przykład. Maja z tę wielonarodowością poważny problem od pewnego czasu, o czym zapewne wiesz.
            • haen1950 Pytanie było o media 12.07.06, 11:31
              Nikogo to dzisiaj nie interesuje, przynjmniej łże-elity, co się dzieje w TVP.
              Przeciez tam jest non-stop Trwam, ciągle jekieś msze się odbywają. Jak wywalą
              Monikę,to niepłacenie za abonament stanie się koniecznością.
              • ab_extra non-stop msze? Możesz to udowodnić na podstawie 12.07.06, 11:33
                programu TVP na ten tydzień?
              • humbak Re: Pytanie było o media 12.07.06, 11:36
                Faktycznie, Monika jest z całą pewnością ostatnią ostoją jakości wendiów publicznych. Daj spokój.
                • haen1950 Re: Pytanie było o media 12.07.06, 12:20
                  Niestety, uważam, to jest moje osobiste zdanie, że wywalenie Moniki Olejnik
                  będzie początkiem końca mediów publicznych. Z dużą przyjemnością oczekuję jej
                  audycji niedzielnej w radiu ZET i widzę wpływ tej audycji na życie polityczne
                  kraju. Nawet sądzę, że TVP nie zasłużyła na tę dziewczynę (około pięćdziesiątki)
                  Wildstein też zdaje sobie sprawę z tej sytuacji. Potem nie będzie mógł sprzedać
                  najbardziej prawdopodobnego pisowskiego kitu.
            • asienka32 Skąd Ci się nagle wzięlo w dyskusji państwo 12.07.06, 11:35
              narodowe?
              • humbak Re: Skąd Ci się nagle wzięlo w dyskusji państwo 12.07.06, 11:37
                Depresja maniakalno- prześladowcza?;P
    • elfhelm Coraz częściej się zgadzamy hehe 12.07.06, 11:34
      chociaż tu nie do końca.
      Zastanowiłbym się nad utrzymaniem kanału o charakterze informacyjnym -
      nastawionym na relacje z uroczystości państwowych, relacje z posiedzeń Sejmu,
      ograniczony serwis informacyjny, orędzia itp.
      I może coś dla Polonii - aczkolwiek TVP Polonia chyba nie jest udanym
      przedsięwzięciem.

Natomiast resztę wyprzedać. TVP olała sprawy regionalne (TVP3 to kpina). Dwójka
      zajmuje się piosenką biesiadną i familiadą. TVP Kulturę można pominąć milczeniem.

A do tego jest to wciąż państwowy moloch, niewydolny i z mnóstwem synekur dla
      ciotek i krewnych królika (Siwków, Milewskich, Kwiatkowskich, Farfałów i innych
      niekompetentnych patałachów)
      • ab_extra Na podstawie zepsutego trabanta nie można wyciągać 12.07.06, 11:38
        wniosku, że samochody w ogóle są do dupy.
        • elfhelm na podstawie zepsutych licznych trabantów 12.07.06, 11:43
          mogę wyciągnąć wniosek, że trabanty są do dupy...

• ab_extra Nie przekręcaj mojego pytania. 12.07.06, 11:51
            Czy ja pytałem o trabanty? Pytałem, czy na podstawie zepsutego trabanta można
            sądzić, że samochody w ogóle są nieudanym pomysłem.
            • humbak Re: Nie przekręcaj mojego pytania. 12.07.06, 11:52
              hehehe..
            • elfhelm mistrz odpowiadania na pytania się odezwał :) 12.07.06, 13:15
              > Czy ja pytałem o trabanty? Pytałem, czy na podstawie zepsutego trabanta można
              > sądzić, że samochody w ogóle są nieudanym pomysłem.

Nie nie można. I co z tego?
      • haen1950 Re: Coraz częściej się zgadzamy hehe 12.07.06, 11:53
        Ale tak z ręką na sercu, kto dzisiaj ogląda TVP? Jest to na pewno moja babcia,
        bo antena patrzy tylko na przekaźnik niedaleko kościoła.
        Pamiętam, jak ten rezydent mówił coś o dwóch kanałach, jednym dla opozycji i
        drugim dla rządu. Ale ten dupek jest od gadania, nie od realizacji.
        Spzedać te dziadostwo jak najszybciej. Nawet pisiorom. Po paru tygodniach
        zaczna mysleć jak zarobić pieniądze na swoja pensję.
        • elfhelm Ja nie oglądam w ogóle TVP... 12.07.06, 13:17
          no może raz na 2 miesiące jakiś film. Prawdę mówiąc, nie ma czego oglądać.
          Teledurnieje mnie nie interesują, programy informacyjne nudne, publicystyka
          (zwłaszcza Forum) żenująca.
          Mundial oglądałem wyłącznie na Polsacie Sport Extra.
      • reakcjonista1 Polonia ma TV Trwam 12.07.06, 17:14
        i często-gęsto ogląda.
        A TV Trwam jest jak najbardziej prywatna - jak widac można.
    • leszek.sopot Oczywiście, że tak 12.07.06, 11:47
      wszelkie dywagacje są zbędne. Wystarczy porównać jaką papkę serwuje się w
      mediach prywatnych goniących za reklamami z ofertą TVP, w której choć trochę
      jest informacji o Polsce "B", są bardzie ambitne dokumenty i in. programy.
      • humbak Re: Oczywiście, że tak 12.07.06, 11:53
        Taaa... bardzo ambitne seriale, śpiewaj z Milowiczem i wartościowe programy o dwudziestej piątej.
        • leszek.sopot Re: Oczywiście, że tak 12.07.06, 12:08
          humbak napisał:

> Taaa... bardzo ambitne seriale, śpiewaj z Milowiczem i wartościowe programy o
          d
          > wudziestej piątej.

Dlatego trzeba do programu TVP podchodzic krytycznie i żądać lepszej jakości.
          • humbak Re: Oczywiście, że tak 12.07.06, 12:10
            LEszku. Żeby mieć lepszy program, trzeba wysokiej klasy fachowców, pieniędzy i dobrej woli. Żadnego z tych elementów niema i raczej nie będzie. A politycy i tak będą je traktować jak swoją zabawkę.
            • leszek.sopot Re: Oczywiście, że tak 12.07.06, 12:19
              humbak napisał:

> LEszku. Żeby mieć lepszy program, trzeba wysokiej klasy fachowców, pieniędzy
              i dobrej woli. Żadnego z tych elementów niema i raczej nie będzie. A politycy i
              tak będą je traktować jak swoją zabawkę.

Są różni fachowcy i wcale bym tak na poziom TVP nie narzekał - przecież wiele z
              tego co się nie podoba to po prostu sprawa gustu. Polityków natomiast
              traktujących telewizję jak swoją zabawkę należy bezustanku walić po łapach - to
              chyba niestety nieusuwalna immanentna cecha polskiej TVP. Cecha, która jest
              immanetną pochodną skretyniałych polityków traktujących funkcje obywatelskie
              TVP jako funkcję tuby propagandowej swojej partii i lidera - tak traktują i ci
              z lewa i ci z prawa. Na szczęście ci, co tak TVP pojmują do tej pory
              przegrywali. Teraz nie będzie inaczej.
              • humbak Re: Oczywiście, że tak 12.07.06, 12:24
                To nie jest kwestia gustu. Pieśń biesiadna to nie jest misja publiczna, tylko schlebianie najniższym gustom. To samo konkursy w stylu Eurowizja (dobrze że TVP juz to straciła) i większość seriali. Operę można w publicznej telewizji zobaczyć okazjonalnie (była jedna seria, ale to raczej mało), muzyki współczesnej, ani rozrywkowej na poziomie nie ma prawie wogóle, teatr telewizji niedofinansowany, a żywego się nie pokazuje... programów naukowych niewiele. O czym my mówimy? To wymaga ogromnych nakładów.
                • leszek.sopot Re: Oczywiście, że tak 12.07.06, 12:30
                  humbak napisał:

> To nie jest kwestia gustu. Pieśń biesiadna to nie jest misja publiczna, tylko
                  schlebianie najniższym gustom.

Oczywiście i dlatego krytykowałem Ninę ile wlezie. Wogóle z dwójki zrobiła ona
                  chłam i stworzyła państwo w państwie rywalizując z jedynką. W efekcie
                  otrzymaliśmy dwa programy pierwsze YVP, które są praktycznie o tym samym a
                  powinny byc diametralnie odmienne. Należy zlikwidować dwójkę w obecnym
                  kształcie i stworzyć program informacyjny. Pierwszy program byłby flagowym
                  programem TVP a trójka musi być poświęcona w całości dla telewizji
                  regionalnej.

> To samo konkursy w stylu Eurowizja (dobrze że TVP juz to straciła) i
                  większość seriali. Operę można w publicznej telewizji zobaczyć okazjonalnie
                  (była jedna seria, ale to raczej mało), muzyki współczesnej, ani rozrywkowej na
                  poziomie nie ma prawie wogóle, teatr telewizji niedofinansowany, a żywego się
                  nie pokazuje... programów naukowych niewiele. O czym my mówimy
                  > ? To wymaga ogromnych nakładów.

Wcale nie większych od tego ile obecnie się wydaje. Na brak oper nie narzekam
                  bo ich nie lubię. Jakość programów ogólnie jest słaba, ale to nie znaczy, że
                  nie mogą być dobre i dlatego należy TVP zlikwidować.
                  • humbak Re: Oczywiście, że tak 12.07.06, 12:40
                    Ja zastanwiam się czy TVP powinna się zajmować polityką. JEśli będzie zawsze będzie pokusa podlizywania się obecnej władzy.
                    Co do oper- ja też nie jestem fanatykiem. Czasem oglądam z przyjemnością, ale tylko czasme. JEdnakże tu nie chodzi o indywidualne upodobania. TVP powinna przedstawiać całe spektrum życia kulturanego. Ab_Extra wspominał o BBC- tam można znaleśźć i muzykę klasyczną, i muzykę klubową. I o to chodzi. Malarstwo Kantora, Bosha i tatuaż artystyczny, kino eurpejskie, amerykańskie, dalekowschodnie (i to nie tylko stare, tanie produkcje) itd. Tylko ja nie wierzę by u nas ktoś potrafił to zorganizować. A prawa do filmów kosztują.
                    • jack20 Re: Oczywiście, że tak 12.07.06, 21:21
                      Twoje marzenia NAPEWNO stworzy prywatna tv.
                      Wlasciciel takiej stacji tv, ktora sprostalaby twoim wymaganiom musialby byc
                      chyba cholernym filantropem i kompletnym idiota.
                      Upadek publicznej tv moze tylko doprowadzic do dalszego zidiocenia narodu.
                      Inna jest misja tv prywatnej inna tv publicznej.
                      Istnieje koniecznosc istnienia tzw. tv publicznej.
                      Sa tez jednak pewne ale co do tego tworu:
                      -Kontrola parlamentu (a nie rzadu) winna sie tylko ograniczyc do kontroli
                      finansowej i sprawdzania zgodnosci sprecyzowanych niezaleznie jej zadan
                      uslugowych i informacyjnych dla spoleczenstwa.
                      -Polityka personalna i artystyczna winna byc wylaczona spod tej kontroli.
            • pandada próbą kłąwiaturę źż 12.07.06, 20:15
              dlaczego w innym panstwach sie udaje trzymac polityków z dala od wpływu na
              media publiczne?
              Dlaczego gdzie indziej nie trzeba stale oglądać ich mordek?

Polacy to masochiści. Gardzą politykami i chcą na nich patrzeć.
      • haen1950 Re: Oczywiście, że tak 12.07.06, 12:04
        Panie leszku, TVP staje się coraz bardziej rządowa. Ja na przykład nie trawię
        Karnowskiego, którego uważam za ostatnią swołocz dziennikarstwa niezaleznego.
        Uruchomienie pilota jest oczywistą oczywistością.
        Uprzejmie proszę o zauwazenie tej nagonki pisiorków na niezależne media.
        • humbak Re: Oczywiście, że tak 12.07.06, 12:11
          CZy PiSiaki dały jakikolwiek znak że chcą niazleeżne media uzależniać?
        • leszek.sopot Re: Oczywiście, że tak 12.07.06, 12:13
          haen1950 napisał:

> Panie leszku, TVP staje się coraz bardziej rządowa. Ja na przykład nie trawię
          > Karnowskiego, którego uważam za ostatnią swołocz dziennikarstwa niezaleznego.
          > Uruchomienie pilota jest oczywistą oczywistością.
          > Uprzejmie proszę o zauwazenie tej nagonki pisiorków na niezależne media.

Zauważam i ją krytykują. PiS wchodzi w te same buty, które wcześniej
          krytykował. Dlatego krytyka upolityczniania telewizji jest niezmienna.
          Zwolennicy PiS z klapkami na oczach uważają, że problemu nie ma bo to ich
          ludzie obejmuja stanowiska i zazarcie bronią Wildsteina. A nie chodzi o to by
          jedna ekipa zastępowała inną ale o telewizję obywatelską, do której partie
          polityczne nie mają dostępu. O to trzeba stale walczyć.
    • tornson Są potrzebne! Ale w Polsce nie ma dziś takich 12.07.06, 11:55
      mediów. To co nazywamy mediami publicznymi to są media bogoojczyźnianych
      oszołomów, których trzeba pogonić!
      • humbak Re: Są potrzebne! Ale w Polsce nie ma dziś takich 12.07.06, 12:01
        Bo mają inne poglądy niż Ty? A jak w mediach byłi postkomunistyczni kanciarze to były media publiczne, tak?:)
        • tornson Re: Są potrzebne! Ale w Polsce nie ma dziś takich 12.07.06, 12:37
          humbak napisał:

> Bo mają inne poglądy niż Ty? A jak w mediach byłi postkomunistyczni kanciarze t
          > o były media publiczne, tak?:)
          Wtedy też mieli na ogół inne poglądy niż ja. Ale były to, obiektywnie rzecz
          biorąc, najlepsze media jakie kiedykolwiek były w Polsce, co doceniła nawet UE
          uznając telewizję Kwiatkowskiego za najlepsze media publiczne w Europie.
          A demokracja polega przedewszystkim na równym dostępie do mediów i
          przedstawiania swojej wizji kraju i świata przez wszystkie opcje polityczne (bez
          tego tzw. demokratyczne wybory są tylko marnym telewizyjnym show jednej opcji
          politycznej).
          A dupki które chcą by wszędzie grano tylko na ich nutkę (PO - korporacyjną, PiS
          - bogoojczyźnianą) to antydemokraci, którzy nie mają najmniejszego moralnego
          prawa krytykowania PRLu za autorytaryzm.
    • biedronka24 w Niemczech raczej tez jest niby reka rynku 12.07.06, 12:05
      i co z tego?
      Widzisz to kwestia raczej rozwiazan prawnych w kwestii monopolu.
      Ale to dluga historia. Nie chce sie nia dzielic z ubekami czytajacymi GW.
      • humbak Re: w Niemczech raczej tez jest niby reka rynku 12.07.06, 12:13
        Hmmm... mnie się zdaje że większość forumowiczów Gazety nie czyta.
        • biedronka24 tego nie udowodnisz 12.07.06, 12:35
          ja sie nie wypowiadam na temat wiekszosci i mniejszosci tylko tego co wiem.
          Oprocz forumowiczow zarejestrowanych sa tacy co czytaja ewentualnie forum z
          urzedu. Przede wszystkim to mam na mysli.
          Sama pisuje raczej o tym co wiem na pewno :)
          • humbak Re: tego nie udowodnisz 12.07.06, 12:43
            Pewnie że nie udowodnię. Tyle że co to ma znaczenie kto to czyta? Póki nie łamiesz prawa nic im do tego.
    • vxy Re: Czy w Polsce potrzebne są publiczne media? 12.07.06, 12:38
      W Polsce jest potrzebny 1 kanał telewizji publicznej.
      • cics Są niezbędne .... dla polityków 12.07.06, 13:26
        To są jedyne media, gdzie politycy rządzący moga rozstawiać dziennikarzy po
        kątach. Pomaga im to rozładować frustracje i daje poczucie pełni władzy.
    • kolo1001 Re: Czy w Polsce potrzebne są publiczne media? 12.07.06, 13:23
      Oczywiście, że media publiczne sa potrzebne.
      A niby gdzie ma wystąpić amant Edgar Gosiewski lub zlotousty Cymański. Przecież
      w pożądnej stacji szybko by się znudzili ich wygłupami.
      O talentach medialnych kaczorów nie będę się wypowiadał, bo mnie wsadzą w
      kamasze.
    • asienka32 No i wysłali wątek do kąta :) 12.07.06, 14:08
      • humbak Re: No i wysłali wątek do kąta :) 12.07.06, 14:14
        Co ma wisieć, nie utonie;P
        • asienka32 Re: No i wysłali wątek do kąta :) 12.07.06, 14:17
          humbak napisał:

> Co ma wisieć, nie utonie;P

Co ma wisieć, wisieć będzie :)

• humbak Re: No i wysłali wątek do kąta :) 12.07.06, 14:21
            W ostateczności można rzucić lwom na pożarcie.
    • haen1950 Re: Czy w Polsce potrzebne są publiczne media? 12.07.06, 14:08
      Na miejscu Jarusia, który sporo może, oddałbym za darmo jeden z programów TVP
      Gazecie Wyborczej. Głupie, nierealne, ale kto wie?
      • asienka32 Za darmo? 12.07.06, 14:10
        niby z jakiej racji taki prezent. Programy TVP są warte miliony złotych i można
        je co najwyzej sprzedać Agorze po rynkowej cenie.
      • humbak Re: Czy w Polsce potrzebne są publiczne media? 12.07.06, 14:15
        A po co?
        • haen1950 Re: Czy w Polsce potrzebne są publiczne media? 12.07.06, 14:25
          Tylko i wyłącznie żeby jedyny sukces medialny GW, polski do szpiku kości, stał
          się oczywistą oczywistością.
    • homosovieticus Polsce nie są potrzebne publiczne media ani szkoły 12.07.06, 14:33
      Kazdy z Nas wie najlepiej co Mu potzrebne do życia.Skóra, fura i komóra. Może
      być z basenem.
      nie potrzebne jest również Państwo chyba,że prywatne.
    • mariner4 Moim zdaniem też nie. Powodują tylko neipotrzebną 12.07.06, 14:34
      walkę polityczną. Nawet branej często za przykład BBC spada udział w rynku mediów.
      Kanały tematyczne i nowe technologie cyfrowe dopełnią sprawy.
      M.
    • manny_ramirez Calkowicie sie zgadzam 12.07.06, 15:03
      co do joty wlasciwie, choc bedac pragmatyczny zdecydowanie wole prezesa
      Wildsteina niz Kwiatkowskiego:)
      • asienka32 Re: Calkowicie sie zgadzam 12.07.06, 15:06
        manny_ramirez napisał:

> co do joty wlasciwie, choc bedac pragmatyczny zdecydowanie wole prezesa
        > Wildsteina niz Kwiatkowskiego:)

To raczej kwestia politycznych poglądów a nie pragmatyzmu Tomeczku :)
        • manny_ramirez Re: Calkowicie sie zgadzam 12.07.06, 15:14
          hmmm, pomylilas fora chyba co?
          • asienka32 Re: Calkowicie sie zgadzam 12.07.06, 15:17
            manny_ramirez napisał:

> hmmm, pomylilas fora chyba co?

Nie bardzo wiem, o czym piszesz
            ludzie.gazeta.pl/manny_ramirez/0,0.html
            • manny_ramirez no tak, wyglupilem sie:) 12.07.06, 15:18
              zapomnialem o tej sygnaturce:)

mea culpa
              • asienka32 Re: no tak, wyglupilem sie:) 12.07.06, 15:21
                :)))
    • l.o.r.t.e.a Tak. 12.07.06, 17:09
    • ukos W USA nie ma 12.07.06, 18:20
      Przynajmniej takich jak w Polsce. I żyją (niezgorzej).
    • tornson Re: Czy w Polsce potrzebne są publiczne media? 12.07.06, 19:02
      asienka32 napisała:

> Czy nie lepiej zlikwidować publiczne media i decyzję o tym, co będą nadawać
      > pozostawić prywatnym włąscicielom, czyli de facto rynkowi.
      Czyli korporacjom medialnym i zmonopolizować rynek telewizyjny dla jednej tylko
      opcji politycznej (gospodarczy liberalizm).

• humbak Re: Czy w Polsce potrzebne są publiczne media? 12.07.06, 19:07
        Tobie tylko jedno w głowie:) Znajdź publikę komunistyczną, a telewizja komunistyczna się znajdzie. Piniądz (widz) to podstawa.
        • tornson W przypadku dziennikarstwa i kreowania 12.07.06, 20:37
          wizji świata to nie telewizja dostosowuje się do ludu, ale stara się
          zindoktrynować lud na swoją modłę.
    • patatipatata żebyś nie poczuła się urażona nie powiem za kogo 12.07.06, 19:58
      cię mam,
      rynek to może dyktować ceny ro0py i kartofli, ale nie kultury, tvp ma wpisane w
      statut spółki zasadę wypełniania misji i jakkolwiek się z tego wywiązuje, czy
      wywiązywała, to nawet pani terentiew nie mogła zamachnąć się na pasmo dla np
      ludzi niepełnosprawnych, żałosną jak piszesz kulturę i nie mogła dostarczyć ci
      więcej biesiad czy łatwostrawnej papki (po nie chodzisz do prywatnych stacji),
      stetryczała jak piszesz jedynka jest ulubioną stacją ludzi starszych (choć ich
      udział w rynku jest znikomy), podobnie skostniała trójka, której odbiorcami są
      ludzie o większych wymaganiach niż twoje,
      NO NIE MAM O tobie WYSOKIEGO MNIEMANIA
    • sodoma4 Re: Czy w Polsce potrzebne są publiczne media? 12.07.06, 20:11
      W Polsce potrzebne są tylko takie media jak:
      Gazeta Wyborcza, TVN i Polsat,
      pozostałe media zlikwidować.
      Zlikwidować szkoły prawnicze niech korporacje szkolą kandydatów.
      Antysemitów wysłać na wojnę z Palestyńczykami.
      Dopiero wtedy będzie to kraj mlekiem i miodem płynący.
      • demokrata.prl Dom publiczny by się przydał. U nas we wsi nie ma. 12.07.06, 20:17
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka