kathy83 01.08.06, 17:57 Czemu sie o tym nie mowi? Czy ktos to celowo przemilcza? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kathy83 Re: Baczynski był Żydem 01.08.06, 17:58 www.midrasz.home.pl/2000/gru/gru00_3.html Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Baczynski był Żydem 01.08.06, 22:22 W przytoczonym artykule nie widzę jakoś wykazania tego, że Baczyński był Zydem. S. Odpowiedz Link Zgłoś
waldemar.sotomski No i co ? Hitler, Gebels, Adenauer, Czyrak też !! 02.08.06, 00:43 Odpowiedz Link Zgłoś
tristesse11 Baczynski nie był Żydem 01.08.06, 18:02 Był Polakiem częściowego pochodzenia żydowskiego. Jego matka,która wojnę przeżyła,była z pochodzenia Żydówką. Odpowiedz Link Zgłoś
kathy83 Re: Baczynski nie był Żydem 01.08.06, 18:03 Żydostwo dziedziczy sie wlasnie po matce. Odpowiedz Link Zgłoś
ratatatam-zabanowany ale to jakas "rasowa" teoria zydostwa? 01.08.06, 18:05 a wiec jak brzmialo panienskie nazwisko matki baczynskiego? kim byli jej rodzice? mozesz nam podac jakies dane?? Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 A katolicyzm po kim się dziedziczy ? ____nt 01.08.06, 22:24 ratatatam-zabanowany napisał: > a wiec jak brzmialo panienskie nazwisko matki baczynskiego? kim byli jej > rodzice? mozesz nam podac jakies dane?? Odpowiedz Link Zgłoś
tristesse11 Re: Baczynski nie był Żydem 01.08.06, 18:05 kathy83 napisała: > Żydostwo dziedziczy sie wlasnie po matce. Ale jego matka nie uważała się za Żydówkę. Odpowiedz Link Zgłoś
kathy83 Re: Baczynski nie był Żydem 01.08.06, 18:07 Przeczytajcie ten artykuł z Midrasza . Czy w poezji Baczynskiego nie ma zadnej reakcji na holocaust? Odpowiedz Link Zgłoś
tristesse11 Re: Baczynski nie był Żydem 01.08.06, 18:11 kathy83 napisała: > Przeczytajcie ten artykuł z Midrasza . Czy w poezji Baczynskiego nie ma zadnej > reakcji na holocaust? To trzeba być określonej narodowości,by reagować na olbrzymie zbrodnie ? Odpowiedz Link Zgłoś
kathy83 Re: Baczynski nie był Żydem 01.08.06, 18:13 To kto w KWIETNIU 43 pisze "NARODZIE MOJ"? Odpowiedz Link Zgłoś
ratatatam-zabanowany Re: Baczynski nie był Żydem 01.08.06, 18:20 baczynski tak pisze i co w tym dziwnego?? Odpowiedz Link Zgłoś
kathy83 Re: Baczynski nie był Żydem 01.08.06, 18:22 O to, że w Polsce pomija sie zydowskie korzenie Baczynskiego i jego identyfikacje z tym narodem. Takze przy interpretacji jego poezji. Odpowiedz Link Zgłoś
ratatatam-zabanowany Re: Baczynski nie był Żydem 01.08.06, 18:24 a na jakiej powaznej podstawie mozna twierdzic ze baczynski identyfikowal sie z narodem zydowskim- nie cytuj mi tu tylko jednego czy 2 esejow - pytam o powazne podstawy - byc moze takie sa Odpowiedz Link Zgłoś
kathy83 Re: Baczynski nie był Żydem 01.08.06, 18:27 Przepraszam, ale w sytuacji gdy jego wujek z rodzina sie ukrywaja, gina, gdy trwa holocaust, niemożliwe jest, aby baczynski byl obojetny. I nie trzeba tu jakichs osobistych zapiskow poety. Odpowiedz Link Zgłoś
ratatatam-zabanowany Re: Baczynski nie był Żydem 01.08.06, 18:30 kathy83 napisała: > niemożliwe jest, aby baczynski byl obojetny. I nie trzeba tu > jakichs osobistych zapiskow poety. mylisz sie! trzebaby ! bo gineli tak zydzi jak i polacy- zagrozeni smiercia byli tak "zydowscy" czlonkowie rodziny baczynskiego , jak i "polscy" i nie wydaje mi sie zeby wspolczucie baczynskiego dla ginacych nosilo cechy selekcji wg narodowosci - a jesli tak jest - to poprosze o przyklady Odpowiedz Link Zgłoś
kathy83 Re: Baczynski nie był Żydem 01.08.06, 18:32 Chodzi mi o to, ze w sytuacji gdy ze wzgledu na zydowskosc cierpi rodzina jeo matki, trudno by baczynski nie poczul sie zwiazany z narodem zydowskim. Trudno - jak pisze Natan Gross - by pozostal czystym aryjczykiem. Odpowiedz Link Zgłoś
ratatatam-zabanowany Re: Baczynski nie był Żydem 01.08.06, 18:45 ale to sa twoje i natana grossa domysly! a ja prosze o konkrety! fakty! dowody! jesli stawia sie taka teze jaka mamy w temacie to nalezy byc przygotowanym na poparcie tej tezy argumentami - ja nie musze dawac wiary slowom natana grossa ani twoim. - gdybym chcial dyskutowac w takim wlasnie stylu napisalbym: "to klamstwo" i koniec, bo ja tak wierze" , wiec jeszce raz poprosze o argumenty na poparcie ww tezy - bo byc moze jest tak jak mowisz ty i natan gross - a byc moze jest calkiem inaczej - jak nie poznamy argumenow nie dojdziemy do prawdy... Odpowiedz Link Zgłoś
ratatatam-zabanowany Re: Na co chcesz dowodów? 01.08.06, 18:50 chce dowodow na poparcie tezy natana grossa powtarzanej tu przez kathy... pisze to po raz 10ty ... Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: Na co chcesz dowodów? 01.08.06, 18:51 Nie dostaniesz ich. Nie musisz wierzyć w to, co kathy pisze. Odpowiedz Link Zgłoś
ratatatam-zabanowany Re: Na co chcesz dowodów? 01.08.06, 18:53 i nie wierze , poki co, traktuje to jako nieprawde ... Odpowiedz Link Zgłoś
ratatatam-zabanowany Re: lepiej się z tym czujesz? :) 01.08.06, 18:58 lepij niz kto? niz kathy ? ( ktora powtarza brednie?? bo tak nalezy okreslic teze , ktorej nie porafi sie udowodnic)- zdecydowanie lepiej Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Nie. 01.08.06, 19:00 Lepiej, niż gdybyś uznał, że Baczyński w momencie powstania w getcie solidaryzował się ze swoim narodem pisząc w wierszu "mój narodzie" do walczących Żydów. Odpowiedz Link Zgłoś
ratatatam-zabanowany Re: Nie. 01.08.06, 19:04 "gdybanie" mnie nie interesuje , rownie dobrze moglabys mnie pytac czy czuje sie lepiej majac swiadomosc tego, ze adolf hitler prawdopodobnie byl zydem , a argumenty na poparcie tej tezy zapelniaja spora biblioteke - w przeciwienstwie do historii z baczynskim Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Dedykuję ci na koniec 01.08.06, 19:14 bardzo "Zydowski" wiersz Baczyńskiego: To nic, że łzy narodu, że Niemcy i grypa, że rak, że głód, że wojna, że kompleks Edypa, że lęk, że narzekanie, że pomór i getto, i że chodzimy z pustą jak dziura kalettą, że meble połamane i szyby wybite i że koniec tej wolny jest snem albo mitem. Że zimno jak cholera, że diabli nadali. (...) Tak to będzie. I Sikorski będzie, pepesowcy, endecy, poeci i wszędzie znów się żydzi rozplenią i znów stwierdzą ludzie, że wszystko było przez nich i że żydzi w brudzie rozsiewają miazmaty i że trzeba szyby i sklepy im rozwalić i zęby im wybić. (...)" Całośc www.baczynski.art.pl/wiersze/199-W.html Odpowiedz Link Zgłoś
ratatatam-zabanowany cytat za cytat 01.08.06, 19:20 Polacy Oto rozmawiam z cieniami rycerzy w głuchej, wygasłej urnie mojej ziemi, a głosy jak organy rosną i strudzeni, tyle wieków zwalając, co nad nimi leżą, tyle serc w jeden kamień skutych, nim odwalą, jak ciemność stygną we mnie i jak wiatr się żalą. O! straszne, straszne dzieje. Widzę morza głuche, ziemię z niebem złączoną, a jak step w posuchę, i tętent burz pod ziemią, i tłumy wśród ogni wijące się jak węże pocięte w kawały, i twarze, twarze groźne, o! twarze podobne obliczom w śnie zabitych. To znów nagle wały, mury, miecze się wznoszą, krzyk rozcina ziemię; a potem cisza. Tylko stoją nieme posągi bohaterów - trzech lub dwu herosów, a popod nimi przepaść zieje - do dna głosu. Jeszcze, jeszcze pochody na dalekich lądach, gdzie huragany armat rwą na strzępy ziemię, na morzach lśniących, gdzie zamknięci w prądach mocują się z żyłami golfstromów pod niemi. I jeszcze, jeszcze da1ej - gdzie stąpną - zwycięscy. I tam jeszcze, w ojczyźnie, z dłońmi zgorzałemi, tam zawsze podeptani, tam zawsze na klęsce jak na trumnie orkanu - wieniec serc na ziemi. I tak mijają lata: rzeki, miasta niosą jak czarną krę pożogi odbitą aż do dna, i ciemność, ciemność głuchą. Wyje ziemia głodna rykiem z pól wyoranym, wydartym z pogromów, a na niej stoją widma rozrąbanych domów, gdzie na zgwałconych sercach pohańbione ciała, jakby się męka boża w ludziach ciałem stała. O straszne, straszne dzieje. Huczy czas nad nami. Kiedy z szubienic dzwony sinych ciał zagrają, wywloką nas na bruki pokrajane łzami, na oświęcimskie kaźnie i warczącą zgrają do gardeł nam przypadną. My będziemy żyli i tysiąc lat po śmierci w gałęziach szubienic, płoszący życie z ślepi tych, co nas zabili. Ja rozmawiam z cieniami umarłych rycerzy, nad grobowiskiem ziemi, sam jak krzyż zgorzały, i mówię: "O, przeklęty ten, który nie wierzy wystygłym prochom ludu i serc żywych grozie; bo kto na swojej klęsce - klęskę ducha mierzy, O! tego nie wybawi płomienisty orzeł. Bo kto nie kochał kraju żadnego i nie żył chociaż przez chwilę jego ognia drżeniem, chociaż i w dniu potopu w tę miłość nie wierzył, to temu żadna ziemia nie będzie zbawieniem". O, wybudujcie domy, o, nazwijcie wreszcie Polskę - Polską, nie krzywdą, a miłość - miłością, i niechaj biegną rzeki, a na każdym mieście niech słup srebrzystych skrzydeł tryśnie jako - kościół, kościół ciał odkupienia. Każdy jako posąg śród liści, nie z marmuru, stoi - sobie mały, ale rosnący w kształtach jak jabłka dojrzałe, wszyscy razem w kopułę, co odbije głosy walnych trąb archanielskich jak lawiny nieba, by chleb był dla miłości, nie miłość dla chleba, by czas był tym rosnącym, a nie krwi łakomym. O, wybudujcie domy, jasne, wielkie domy. 23 XII. 42 r. Odpowiedz Link Zgłoś
karagandak Re: Dedykuję ci na koniec 01.08.06, 20:23 Ten wiersz jest bez ostatniej linijki : K.Baczyński z matką. Poza tym : K.B. był Żydem tak jak Miłosz (na przykład). Ileś lat temy ktoś pisał,że matka K.B. prosiła wydawcę o kategoryczne nie wspominanie o tym . Bała się ,że Baczyńskiego przestaną czytać,bała się ostracyzmu. Mickiewicz też miał matkę żydówkę... Odpowiedz Link Zgłoś
ratatatam-zabanowany Re: Dedykuję ci na koniec 01.08.06, 20:32 karagandak napisała: > K.B. był Żydem tak jak Miłosz (na przykład). czyli "jak" ? Odpowiedz Link Zgłoś
karagandak Re: Dedykuję ci na koniec 01.08.06, 20:34 No właśnie tak! I jeszcze jak iluś naszych poetów... Odpowiedz Link Zgłoś
ratatatam-zabanowany Re: Dedykuję ci na koniec 01.08.06, 20:36 to znaczy "jak" ? - czy proponujesz definicje bycia zydem zgodna z nazistowskimi ustawami norymberskimi? czy moze jakas inna? Odpowiedz Link Zgłoś
karagandak Re: Dedykuję ci na koniec 01.08.06, 20:39 Albo bierzesz mnie za kogoś innego albo nie jestes taki lotny na jakiego wyglądasz. Odpowiedz Link Zgłoś
ratatatam-zabanowany Re: Dedykuję ci na koniec 01.08.06, 20:41 zadalem ci proste pytanie: na czym polega bycie zydem w przypadku Milosza? Odpowiedz Link Zgłoś
karagandak Re: Dedykuję ci na koniec 01.08.06, 20:49 Dalszy ciąg właśnie tego wywodu mnie nie interesuje. Trafiłem tytaj z powodu "odkrycia" sprawy znanej od lat i nie podniecającej mnie tak znowy. W twórczości Mickiewicza,w Jego życiu też,znajdujemy fakty potwierdzające jego związki z przodkami i nacją .Mnie to jednak nie przeszkadza. Odpowiedz Link Zgłoś
ratatatam Re: Dedykuję ci na koniec 01.08.06, 21:01 nie poisdalem nigdzie czy mi to przeszkadza czy mnie - i nie interesuje mnie tez jaki ty masz do tego stosunek - jesli zaczelas wypowiadac sie w tej sprawie to pytam : " na czym polega bycie Zydem w przypadku Milosza i Baczynskiego" jesli o tym wspomnailas/es to chyba musisz cos na ten temat wiedziec? wiem na czym polega(polegalo) bycie zydem w przypadku Tuwima, Lesmiana , Brzechwy, Kosinskiego , rabina Schudricha, Szymona Szurmieja , Goldy Tencer, Ewy Milewicz ... a nawet w tak skomplikowanych przypadkach jak Kazimiera Szczuka czy ks Romuald-Jakuba Waszkinel Weksler , wiem na czym polega bycie Zydem w przypadku karmelity Daniela Ruffeisena,i w przypadku Grossfelda wiem na czym polegalo bycie zydowka w przypadku Edith Stein ! - ale za cholere nie wiem na czym mialoby polegac bycie zydem w przypadku wspomnianych przez ciebie poetow ! Odpowiedz Link Zgłoś
karagandak Re: Dedykuję ci na koniec 01.08.06, 21:41 Moje posty są sprzeciwem wobec takich sensacyjnych odkryć jak to,że K.B. był żydem (czy polakiem pochodzenia żydowskiego - co na jedno TUTAJ wychodzi). Już dawno doszedłem do wniosku,że jesteśmy krajem w którym (żeby tytaj użyć jakiejś metafory)ludziom tak długo smakują ruskie pierogi jak długo nie dociera do nich że one są ruskie. Odpowiedz Link Zgłoś
3promile Re: Baczynski nie był Żydem 01.08.06, 18:07 Żydostwo nie jest "po uważaniu" ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ratatatam-zabanowany zobacz tu - wszystko bedzie jasne :D 01.08.06, 18:10 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=46150332 Odpowiedz Link Zgłoś
3promile Re: Baczynski nie był Żydem 01.08.06, 18:03 Nie wytłumaczysz - u Żydów narodowość przechodzi po matce i basta! I żadne poezje, żadna śmierć tego nie zmażą w oczach genetycznych patriotów! Odpowiedz Link Zgłoś
lux_et_veritas Re: Baczynski nie był Żydem 01.08.06, 18:11 3promile napisał: > Nie wytłumaczysz - u Żydów narodowość przechodzi po matce i basta! Etnicznie, owszem, był Żydem, narodowość sobie jednak wybrał polską. Dlatego, jeśli już, to właściwiej byłoby go określić Polakiem żydowskiego pochodzenia. I żadne > poezje, żadna śmierć tego nie zmażą w oczach genetycznych patriotów! A którzy to ci "genetyczni patrioci", którym pochodzenie KKB przeszkadza? Odpowiedz Link Zgłoś
3promile Re: Baczynski nie był Żydem 01.08.06, 18:15 Najwidoczniej autorce wątku Odpowiedz Link Zgłoś
lux_et_veritas Re: Baczynski nie był Żydem 01.08.06, 18:20 Chyba, że tak, bo miałem wrażenie, że pijesz do pisiaków tudzież radiomaryjnych, wszak od tych pierwszych owo określenie wyszło. Odpowiedz Link Zgłoś
3promile Re: Baczynski nie był Żydem 01.08.06, 18:23 Jeśli piję, to do konkretnych osób za konkretne wypowiedzi - orientacja polityczna nieważna ;) Odpowiedz Link Zgłoś
reakcjonista1 Re: Baczynski nie był Żydem 01.08.06, 19:42 U Żydów tak, u Polaków inaczej... dla Żydów to on moze i był Żyd ale nie koniecznie da Polaków, mial ojca Polaka. Odpowiedz Link Zgłoś
3promile Re: Tuwim podobno też 01.08.06, 18:04 Nie podobno - na pewno. I Słonimski. I Leśmian. I wielu innych. I co z tego? Odpowiedz Link Zgłoś
karagandak Re: Tuwim podobno też 01.08.06, 20:32 Leśmian "dodatkowo" był jeszcze gejem ! (to tak dla strażników moralności). Odpowiedz Link Zgłoś
eryk2 Re: Tuwim podobno też 01.08.06, 21:43 Leśmian był Ormianinem (nazwisko Serafinowicz). Pisano juz o tym setki razy - widac jeszcze za mało. Odpowiedz Link Zgłoś
ratatatam Re: Tuwim podobno też 01.08.06, 21:46 oczywiscie - Leszek Serafinowicz - eureka! Odpowiedz Link Zgłoś
ratatatam Re: Tuwim podobno też 01.08.06, 21:48 i zakonczyl zycie wyskakujac z XII piętra hotelu Henry Hudson w Hrubieszowie... Odpowiedz Link Zgłoś
karagandak Re: Tuwim podobno też 01.08.06, 22:10 Dobre! Kolega się pomylił i to się zdarzyć może każdemu. Dlaczego nie odpiszesz jemu : Serafinowicz ? to Lechoń i już.Był gejem (to dla bardziej zajadłych).No i żydem oczywiście !Polskim żydem. Odpowiedz Link Zgłoś
ratatatam Re: Tuwim podobno też 01.08.06, 22:12 w tamtych czasach mowiono : pederasta Odpowiedz Link Zgłoś
abstrakt2003 każdy kto sie interesuje to wie 01.08.06, 18:06 zresztą co to za "żydostwo" było Odpowiedz Link Zgłoś
ratatatam-zabanowany dzieki bogu ze przynajmniej leśmian nie byl zydem 01.08.06, 18:06 bo juz by nie bylo kogo poczytac ... ROTFL Odpowiedz Link Zgłoś
3promile Re: dzieki bogu ze przynajmniej leśmian nie byl 01.08.06, 18:07 Ależ był! Czy to jest powód, żeby go nie czytać? Odpowiedz Link Zgłoś
ratatatam-zabanowany Re: dzieki bogu ze przynajmniej leśmian nie byl 01.08.06, 18:14 wiesz co... mialem ochote zacytowac cos z jednej z rol boguslawa lindy -ze znanego filmu... ale zachece cie tylko do przeczytania jednego z wierszy herberta z tomiku hermes, pies i gwiazda - "z mitologii" Odpowiedz Link Zgłoś
abstrakt2003 Kaczyński też jest Żydem i nikt 01.08.06, 18:06 nie robi z tego afery Odpowiedz Link Zgłoś
lux_et_veritas Re: Kaczyński też jest Żydem i nikt 01.08.06, 18:12 Ciekawe. Możesz podać jakieś szczegóły? Odpowiedz Link Zgłoś
abstrakt2003 zgłoś siedo Ludwika Dorna 01.08.06, 18:16 on wszystko na temat gminy żydowskie w PiS wie Odpowiedz Link Zgłoś
lux_et_veritas Re: zgłoś siedo Ludwika Dorna 01.08.06, 18:19 A po co, skoro odpowiednią wiedzą dysponujesz ty? Tym bardziej, że od Lutka nic o żydowskim pochodzeniu Kaczorów nie słyszałem? No i co to za gmina żydowska w PiS? Odpowiedz Link Zgłoś
buffalo_bill Z rabinem Wildsteinem na czele: 01.08.06, 18:24 www.templeisrael.com/images/Rabbi_Wildstein.gif Odpowiedz Link Zgłoś
buffalo_bill Tej gminy robaczku ;-) To jej rabin: 01.08.06, 18:35 www.templeisrael.com/images/Rabbi_Wildstein.gif Odpowiedz Link Zgłoś
lux_et_veritas Której gminy, dżdżowniczko? :-) 01.08.06, 18:42 Rabin z foty przynależy jak rozumiem do Temple Israel z Minessoty ("an urban congregation, dedicated to serving a diverse community"). Co mają z tąże wspólnego Kaczory? Odpowiedz Link Zgłoś
buffalo_bill Właśnie okruszku ;-) Temple PiS of Israel 01.08.06, 18:49 Choć nie wiem ptaszynko, czy nie pomyliłem rabina. Ale jeden z nich na pewno - albo ten: www.templeisrael.com/images/Rabbi_Wildstein.gif albo ten: www.ojczyzna.pl/Politycy/wildstein.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
lux_et_veritas Takoż ja nie mam pewności, czy decydujący 01.08.06, 18:51 wpływ na twoje wychowanie miał wujek Bubel czy może wujek Tejkower-Tejkowski, baranku :-) Odpowiedz Link Zgłoś
buffalo_bill Żaden z Twoich wujków, bąbelku ;-) 01.08.06, 19:19 Na szczęście nie miał wpływu na moje wychowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
lux_et_veritas Ależ to ty przecież, mój mały antysemitniczku, 01.08.06, 19:22 biegasz po forum i demaskujesz prawdziwe nazwiska Kaczorów czy Gosiewskiego, nie ja :-) No to więc który to twój wujcio, moczarowska sirotko - Tejkowski czy Bubel? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
abstrakt2003 zostaw go to jest szaleniec 01.08.06, 19:23 zajrzyj na jego ulubione strony! Odpowiedz Link Zgłoś
abstrakt2003 znasz lutka!? 01.08.06, 18:26 to zapytaj się o los marianny! kobiecina z lutkiem zadarła i zniknęła (z forum) Odpowiedz Link Zgłoś
lux_et_veritas Re: znasz lutka!? 01.08.06, 18:31 Postawiłeś konkretną kwestię - pochodzenie Kaczorów. Wedle moich informacji błędną, dlatego też pytam o szczegóły. Nie wykręcaj więc kota ogonem i bądź tak uprzejmy sie z owymi szczegółami podzielić. No bo chyba nie jesteś jakimś antysemitą ze stajni Bubla Leszka węszącym wszędzie Żyda? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
abstrakt2003 daj spokój z Kaczorami! 01.08.06, 18:34 kogo obchodzi ich pochodzenie! Dla mnie mogą pochodzić nawet od małpy! Mnie obchodzi los forumowiczki marianny.rokity! Pogadaj z lutkie moze coś wyjaśni! Odpowiedz Link Zgłoś
lux_et_veritas Ale my tutaj nie wałkujemy poglądu czy kogoś 01.08.06, 18:38 czyjeś pochodzenie obchodzi czy nie, jeno zajmujemy się obiektywną kwestią pochodzenia Kaczorów. Ty twierdzisz, że są z tegoż pochodzenia Żydami, a ja cię pytam o szczegóły (wyjątki z biografii, akt urodzenia czy jakiekolwiek inne wiarygodne źródło). Więc? Odpowiedz Link Zgłoś
3promile Re: Ale my tutaj nie wałkujemy poglądu czy kogoś 01.08.06, 18:40 Pochodzenie Kaczyńskich zapewne zostało sfałszowane przez SB... Odpowiedz Link Zgłoś
abstrakt2003 nie istnieją dowody świadczące o ich żydowskim 01.08.06, 18:44 pochodeniu bo zostały zniszczone i to jest NAJLEPSZY DOWÓD! :DDDD Odpowiedz Link Zgłoś
reakcjonista1 Re: nie istnieją dowody świadczące o ich żydowski 01.08.06, 19:46 Nie potrafisz uzasadnic głoszonych tez i w żałosny sposób odrwacasz kota ogonem. Czy to normalka w PO? Odpowiedz Link Zgłoś
lux_et_veritas To jakiś szczeniak od Bubla 01.08.06, 19:57 (ilu takich jest w PO?:-) Zrozumiał, że się zdradził i teraz idzie w zaparte :-) Odpowiedz Link Zgłoś
reakcjonista1 Re: To jakiś szczeniak od Bubla 01.08.06, 20:03 No wlasnie widzę. Reaguje jak wyborca PeO zapytany o istotę liberalizmu :))) Odpowiedz Link Zgłoś
abstrakt2003 to tobie coś sie pomieszało bo 01.08.06, 18:42 watek ten dotyczy żydowskiego pochodziena Baczńskiego. Chcesz być taki dokładny i sumienny... więc? PS wyjaśnij z lutkie sprawę marianny! Odpowiedz Link Zgłoś
lux_et_veritas Re: to tobie coś sie pomieszało bo 01.08.06, 18:46 abstrakt2003 napisał: > watek ten dotyczy żydowskiego pochodziena Baczńskiego. > Chcesz być taki dokładny i sumienny... więc? Ale to ty wyskoczyłeś w tym wątku o Kaczorze-Żydzie: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=46211553&a=46212033 Ja pytam się o szczegóły. A skoro zapodajesz takie kateogryczne stwierdzenia, to chyba nie będzie problemu z podaniem jakiegoś źródła? Więc? > PS > wyjaśnij z lutkie sprawę marianny! Nie znam Lutka osobiście, więc nic tutaj ci nie poradzę. Odpowiedz Link Zgłoś
abstrakt2003 Re: to tobie coś sie pomieszało bo 01.08.06, 18:50 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=46211553&a=46213796 Odpowiedz Link Zgłoś
lux_et_veritas Re: to tobie coś sie pomieszało bo 01.08.06, 18:54 Rozumiem, iż te metody dowodzenia obowiązują w twoim przypadku także w innych kwestiach, niekoniecznie tak neutralnych jak narodowość. Znaczy się ilekroć się na ciebie natknę, będę mógł, bez konieczności udawadniania swej racji, nazwać cię złodziejem, głupkiem czy bolszewikiem. Dobrze wiedzieć :-) Odpowiedz Link Zgłoś
abstrakt2003 takiej metoidy "dowodzenia" prawdziwości 01.08.06, 19:05 róznych twierdzeń nauczyłem sieod pewnego prawnika który obecnie jest premierem RP. Taki dowód przeprowadził on przy okazji afery bilbordowej! Odpowiedz Link Zgłoś
lux_et_veritas A nawet jeśli to co to zmienia 01.08.06, 19:06 bolszewiku, złodzieju i głupku? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
abstrakt2003 Re: A nawet jeśli to co to zmienia 01.08.06, 19:17 lux_et_veritas napisał: > bolszewiku, złodzieju i głupku? :-) ============================================ z wzajemnością pisurku. === bolszewicki charakter na polskiej scenie politycznej ma tylko jedno ugrupowanie jest to PiS jest to też partia bezmyślnych głupców zapatrzona w wodza, partia lizusów i wazeliniarzy i przydupasów! Ideowców pozbawionych wiedzy, umiejetnosci i doświadczenia! co do uczciwości to okaże sie jak czyste łapki mieli pisiaki gdy ich następcy przejmą kontrolę nad CBA! Odpowiedz Link Zgłoś
lux_et_veritas Re: A nawet jeśli to co to zmienia 01.08.06, 19:28 abstrakt2003 napisał: > lux_et_veritas napisał: > > > bolszewiku, złodzieju i głupku? :-) > ============================================ > z wzajemnością pisurku. Nie z wzajemnością, kruszyno, bo to ty uznajesz, iż brak dowodów jest najlepszym dowodem. Stąd nie winieneś się ani na głupka, ani na bolszewika obrażać, wszak o twojej głupocie czy byciu bolszewikiem świadczą zniszczone dowody właśnie :-) > === > bolszewicki charakter na polskiej scenie politycznej ma tylko jedno ugrupowanie > > jest to PiS > jest to też partia bezmyślnych głupców zapatrzona w wodza, partia lizusów i > wazeliniarzy i przydupasów! Ideowców pozbawionych wiedzy, umiejetnosci i > doświadczenia! Dlaczego jedno? Wszak pod tą charakterystykę świetnie podpada LSD czy PO. > co do uczciwości to okaże sie jak czyste łapki mieli pisiaki gdy ich następcy > przejmą kontrolę nad CBA! Odpowiedz Link Zgłoś
abstrakt2003 idź do swojego wodza i powiedz mu co myślisz o 01.08.06, 19:34 takim sposobie dowodzenia! Bo to on pierwszy wymyślił i to od niego sie nauczyłem! On jest prawnikiem więc chyba coś wie na temat logicznego towodzenia róznych też! PS Jarosłw Kaczyński powiedział: "Jesli to prawda z aferą bilbordową to dokumenty są juz zniszczone!!!" Odpowiedz Link Zgłoś
lux_et_veritas Re: idź do swojego wodza i powiedz mu co myślisz 01.08.06, 19:38 abstrakt2003 napisał: > takim sposobie dowodzenia! > Bo to on pierwszy wymyślił i to od niego sie nauczyłem! On jest prawnikiem więc > > chyba coś wie na temat logicznego towodzenia róznych też! A kto jest tym moim wodzem, (tradycyjnie już) bolszewiku, złodzieju i głupku? I jakżeś to sobie wykoncypował? Znowuż przez brak dowodów? :-) > PS > Jarosłw Kaczyński powiedział: > "Jesli to prawda z aferą bilbordową to dokumenty są juz zniszczone!!!" > Hm, na necie nigdzie takiego zdania nie ma, a nie wierzę, iż takie coś antykaczory by przegapiły: tinyurl.com/g739a Ty serio jesteś tym bolszewikiem :-) Odpowiedz Link Zgłoś
abstrakt2003 bolszewiku, złodzieju i głupku 01.08.06, 19:42 na domiar złego jesteś schizmatykiem i fanem niedoszłego królobójcy! Odpowiedz Link Zgłoś
lux_et_veritas Spadaj bolszewicki synku do piaskownicy, 01.08.06, 19:53 a nie pchaj się tam, gdzie poważni ludzie dyskutują. Tam będziesz mógł dokopać Jasiowi i Dorotce, za to, że ci rąbnęli łopatkę (dowody oczywiście na to masz:- ). No już cię nie ma :-) Odpowiedz Link Zgłoś
abstrakt2003 możesz mi skoczyć schizmatyku! 01.08.06, 20:02 poważny człowek - fan faceta który nie potrafił zamachu porzadnie przeprowadzić i skończył na szafocie! Odpowiedz Link Zgłoś
lux_et_veritas No już dziecko, wujek Bubel woła na kolację 01.08.06, 20:10 A po drodze weź sobie encyklopedię i sprawdź na czym polego schizma, ty nasz forumowy żydojadku :-) Odpowiedz Link Zgłoś
abstrakt2003 ty jesteś nienormalny! 01.08.06, 19:22 zajrzałem do twojej sygnaturki! Tobą powinny słyżby specjalne się zajać! Ty jestes niebezpieczny! Odpowiedz Link Zgłoś
3promile Re: ty jesteś nienormalny! 01.08.06, 19:25 faktycznie - lekko poraża ;) Ale to jest jak na razie wolny kraj... Odpowiedz Link Zgłoś
pedokaczka Dlaczego to wazne dla CIebie 01.08.06, 19:37 polski antysemito? Mniej byxs ich kochal, gdyby byli, antysemito polski? Odpowiedz Link Zgłoś
ratatatam-zabanowany Re: Dlaczego to wazne dla CIebie 01.08.06, 19:46 boze znowu ta swirnieta zydowka! :[ nie ma tam u was alarmu jakiegos? Odpowiedz Link Zgłoś
karagandak Re: Kaczyński też jest Żydem i nikt 01.08.06, 20:36 Dokładnie - to tylko jeden z nich (jest). Odpowiedz Link Zgłoś
buffalo_bill A propos - co z Mickiewiczem? 01.08.06, 18:07 Czy jego matkę już "odżydzono" czy nadal pozostaje Żydówką? Odpowiedz Link Zgłoś
3promile Re: A propos - co z Mickiewiczem? 01.08.06, 18:08 Chwila chwila - jeśli już, to "co z Mickievicziusem"! Odpowiedz Link Zgłoś
abstrakt2003 Re: A propos - co z Mickiewiczem? 01.08.06, 18:11 on jest: - Żydem - Litwinem - Białorusinem - Polakiem - komunistą - a nawet rosyjskim TW Odpowiedz Link Zgłoś
kathy83 Re: Baczynski był Żydem 01.08.06, 18:10 Matka Baczyńskiego Stefania Zieleńczyk, nauczycielka w młodszych klasach szkoły powszechnej i autorka bajek dla dzieci, pochodziła ze spolonizowanej rodziny żydowskiej. Gorliwa katoliczka. (Jako pokutę za niewierność popełnioną w młodości wobec męża narzuciła sobie posty w piątki i soboty). W klasie Krzysztofa wyśmiewano się z kolegi - Żyda: - Zyyt! Zyyt! Wybuchła bójka. Wśród pięciu, którzy bronili chłopca przed resztą klasy, był Baczyński. "Nienawidził endeków" - wspominał Konstanty Jeleński, który bił się razem z nim. Miłosz pisze o rozdarciu, jakiego Krzysztof doświadczał w czasie wojny: "Konflikt, z którym jego wola musiała się uporać, jest pomijany. (...) Krzysztof był (...) po matce Żydem. (...) Musiał być doskonale świadomy, że miejsce jego w getcie, co narzucało niemożliwy do rozwiązania problem solidarności. (...) Czuł, że jego lud, z którym łączy go nie tylko krew, ale historia kilku millenniów, to żydowski lud w getcie. Niektóre wiersze świadczą o tym wyraźnie". W getcie przebywał jego wuj Adam Zieleńczyk. Uciekł. Gdy zaproponowano mu, by prowadził komplety, odmówił, gdyż nie chciał narażać swoim semickim wyglądem zebranych. Rozstrzelany wraz z żoną i dwiema córkami w sierpniu 1943 r. Tuż po wybuchu powstania w getcie w kwietniu 1943 r. Baczyński pisze: "Byłeś jak wielkie, stare drzewo,/ narodzie mój jak dąb zuchwały,/ wezbrany ogniem soków źrałych/ jak drzewo wiary, mocy, gniewu./ (...) Jęli ci liście drzeć i ścinać,/ byś nagi stał i głowę zginał./ Jęli ci oczy z ognia łupić,/ byś ich nie zmienił wzrokiem w trupy./ Jęli ci ciało w popiół kruszyć,/ by wydrzeć Boga z żywej duszy./ I otoś stanął sam, odarty,/ (...) Ludu mój! Do broni!". Rok wcześniej kreślił gorzko-ironiczną wizję przyszłej Polski: "I Sikorski będzie,/ pepesowcy, endecy, poeci i wszędzie/ znów się Żydzi rozplenią i znów stwierdzą ludzie,/ że wszystko było przez nich i że Żydzi w brudzie/ rozsiewają miazmaty, i że trzeba szyby/ i sklepy im rozwalić i zęby im wybić". Odpowiedz Link Zgłoś
ratatatam-zabanowany Re: Baczynski był Żydem 01.08.06, 18:21 kathy83 napisała: > Matka Baczyńskiego Stefania Zieleńczyk, nauczycielka w młodszych klasach szkoły > powszechnej i autorka bajek dla dzieci, pochodziła ze spolonizowanej rodziny > żydowskiej. Gorliwa katoliczka. 1) to zydowka czy katoliczka? Zydowka wyznania katolickiego? 2) prosze mi podac nazwisko rodziny matki Baczynskiego zanim ulegla ona spolonizowaniu Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Nie słyszałes o tym, że 01.08.06, 18:23 było wielu Żydów, którzy przeszli na katolicyzm? Odpowiedz Link Zgłoś
kathy83 Re: Nie słyszałes o tym, że 01.08.06, 18:24 Przeciez wujek Krzysztofa zginal za bycie Zydem . Czy to moglo byc mu obojetne? Odpowiedz Link Zgłoś
ratatatam-zabanowany Re: Nie słyszałes o tym, że 01.08.06, 18:26 smierc wujka zapewne obojetna nie byla - ale brak obojetnosci na smierc wujka to jeszcze nie jest utozsamienie sie z narodem zydowskim... Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: Nie słyszałes o tym, że 01.08.06, 18:28 odpowiedź jest tu: "Tuż po wybuchu powstania w getcie w kwietniu 1943 r. Baczyński pisze: "Byłeś jak wielkie, stare drzewo,/ narodzie mój jak dąb zuchwały,/ wezbrany ogniem soków źrałych/ jak drzewo wiary, mocy, gniewu./ (...) Jęli ci liście drzeć i ścinać,/ byś nagi stał i głowę zginał./ Jęli ci oczy z ognia łupić,/ byś ich nie zmienił wzrokiem w trupy./ Jęli ci ciało w popiół kruszyć,/ by wydrzeć Boga z żywej duszy./ I otoś stanął sam, odarty,/ (...) Ludu mój! Do broni!". Jak pisze kathy. Odpowiedz Link Zgłoś
ratatatam-zabanowany Re: Nie słyszałes o tym, że 01.08.06, 18:38 ale mnie interpretacja kathy nie przekonuje, bo nie jest poparta zadnym konkretnym argumentem - kathy tlumaczy to "idem per idem" - to samo tym samym - argumentem potwioerdzajcym jej domysly sa wlasnie te domysly - poezje niekoniecznie trzeba analizowac poetycznie - poprosze o racjonalne, konkretne argumenty, a nie "impresje" "domysly" "prawdy wiary" - mnie nie interesuje w co kathy wierzy interesuja mnie argumenmty na poparcie tezy , ktora postawila - inaczej uznam ja za apriorycznie postawiona teze o charakterze propagandowo - politycznym i do tego rasistowskim Odpowiedz Link Zgłoś
kathy83 Re: Nie słyszałes o tym, że 01.08.06, 18:39 Przepraszam, ale jak inaczej mozna interpretowac ten wiersz powstaly po wybuchu powstania w gettcie warszawskiem? Odpowiedz Link Zgłoś
ratatatam-zabanowany Re: Nie słyszałes o tym, że 01.08.06, 18:50 mozna inaczej... Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: Nie słyszałes o tym, że 01.08.06, 18:53 Jeżeli poeta o zydowskich korzeniach pisze w czasie powstania w getcie do powstańców "mój narodzie", to nie mozna inaczej tego rozumieć, jak tak, że z narodem zydowskim się identyfikuje :)) Odpowiedz Link Zgłoś
ratatatam-zabanowany Re: Nie słyszałes o tym, że 01.08.06, 19:00 ale wlasnie przed chwila dalem przyklad tego, ze mozna interpretowac inaczej! - przestancie sie zachowywac jak ci rabini z dowcipu , ktorzy widzac zyrafe w nowojorskim zoo krzycza: takie zwierze nie istnieje bo talmud o nim nie wspomina! Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Mogę zadać niedyskretne pytanie? 01.08.06, 19:02 Co miałeś w szkole z języka polskiego? :) Odpowiedz Link Zgłoś
ratatatam-zabanowany Re: Mogę zadać niedyskretne pytanie? 01.08.06, 19:05 nie pamietam Odpowiedz Link Zgłoś
berenika44 Re: Nie słyszałes o tym, że 01.08.06, 20:20 po_godzinach napisała: > Jeżeli poeta o zydowskich korzeniach pisze w czasie powstania w getcie do > powstańców "mój narodzie", to nie mozna inaczej tego rozumieć, jak tak, że z > narodem zydowskim się identyfikuje :)) > Kiedyś moja babcia, która opuścić musiała po wojnie Wilno, mawiała "mój wileński naród" to... lub ...tamto. Ona uważała,że wszyscy mieszkańcy Wilna przedwojennego to "jej ukochany naród". Czyli dla niej narodem byli Polacy, Żydzi, Litwini i inne narodowości.To byli "swoi", których los wspólnie doświadczył. Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: Nie słyszałes o tym, że 01.08.06, 20:35 No własnie. Na tej samej zasadzie Baczyński zwracał się do Żydów "mój narodzie" - do narodu wspólnie doświadczonego przez los. Odpowiedz Link Zgłoś
3promile Re: Nie słyszałes o tym, że 01.08.06, 18:55 Ty jakiś dziwny jesteś - dziewczę hoże chciało błysnąć i napisało lotny pościk, a ty się czepiasz i żadasz jakichś dowodów na poparcie tezy... Molestujesz dziewczę i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
ratatatam-zabanowany Re: Nie słyszałes o tym, że 01.08.06, 19:08 jesli skonczyla juz 3 lata to wszystko jest ok ( wg talmudu) Odpowiedz Link Zgłoś
ratatatam-zabanowany Re: Nie słyszałes o tym, że 01.08.06, 18:49 alez prosze bardzo: ja interpretuje ten wiersz jako wyraz wspolczucia dla wszystkich cierpiacych w tamtej wojnie, bez wzgledu na ich narodowosc, ten wiersz powtal nie tylko po wybuchu powstania ale po przegranej kampanii wrzesniowej, kapitulacji warszawy i wielu innych potwornych wydarzeniach jakie mialy miejsce w polsce po 1939 r. itd itp -dookola dzialy sie potworne rzeczy a ty z calej wojny zauwazasz jedynie powstanie w getcie ... ciekawe... Odpowiedz Link Zgłoś
ratatatam-zabanowany przepraszam najmocniej !!! 01.08.06, 18:52 jedyne co sie wydarzylo od wrzesnia '39 do maja '45 to powstanie w getcie warszawskim!!! faktycznie!!! idzcie sie leczyc! Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok ratek! twoj problem, to kolejny niepolski poeta! 01.08.06, 19:34 nie lubisz ich! A tu prosze - Mickiewzc, Tuwim, Lesmian, Baczynski, Brzechwa! Ja rozumiem - to okropnosc dla szwonisty-nacjonalisty! Wiecej luzu bracie! Wiecej luzu! Odpowiedz Link Zgłoś
ratatatam-zabanowany Re: ratek! twoj problem, to kolejny niepolski poe 01.08.06, 19:39 nie nazywaj mnie bratem, to po pierwsze, po drugie wroc do przedszola ( w kibucu) Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok ratek! masz pecha! jestem aryjskim Polakiem! 01.08.06, 20:39 A to czy Baczynski był Zydem? Kafka był Zydem! Wyglada na to, ze Zydzi sa bardziej wrazliwi! Baczynski, jak Tuwim, Lesmian i Mickiewicz - byli wspaniałymi poetami. A ich pochodzenie? Pisali w jezyku polskim! Złożyli swoj talent dla naszej ojczyzny! Ot i tyle! a jak nie mozesz tego zcierpiec - napisz jaka elgeie, albo sonet, albo limeryk Odpowiedz Link Zgłoś
ratatatam Re: ratek! masz pecha! jestem aryjskim Polakiem! 01.08.06, 20:51 tym gorzej dla polakow Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok Re: ratek! masz pecha! jestem aryjskim Polakiem! 02.08.06, 00:04 Rozmawiamy przeciez o żydostwie Baczynskiego, a nie o tym, że np. ja nie moge byc Polakiem, poniewaz, ty drogi rateczku, mi tego zabraniasz. Tym gorzej? A niby dlaczego? Tym gorzej? Zauważam, że bardzo Ci na tym zależy, aby Baczynski był Polakiem z dziada pradziada! OK - dla celów tej dyskusji, uznajemy, ze KKB był czystym Polakiem z dziada pradziada. Czy teraz jest OK? No to sjuperrrrrrrr! Pozdro! Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok a czemu piszesz "polaków" z małej litery? 02.08.06, 00:07 tyle postów napisałeć w obronie "prawidłowego" pochodzenia KKB, to powinienies umieć też pisać w naszym języku. A tu widzę kicha! Odpowiedz Link Zgłoś
ratatatam-zabanowany Re: Nie słyszałes o tym, że 01.08.06, 18:28 slyszalem, stad moje pytanie o nazwisko rodziny jego matki nim na katolicyznm przeszli, chyba ze mialo to miejsce w czasach gdy ruch frankistowski upadajac zaowocowal wielka liczba przejsc na katolicyzm - byc moze od czasow Franka zapamietano rodzinie matki Baczynskiego konwersje - o to wlasnie pytam Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: Nie słyszałes o tym, że 01.08.06, 18:30 Przejście na katolicyzm nie pociągało za sobą konieczności zmiany nazwiska. Odpowiedz Link Zgłoś
karagandak Re: Baczynski był Żydem 01.08.06, 20:58 Ty to napewno z jakieś Komisji jesteś,co nie? Odpowiedz Link Zgłoś
ratatatam-zabanowany cierpisz na mitomanie 01.08.06, 18:23 do tego z zacieciem rasistowskim- dla mni3 wazne, ze Baczynski byl wybitnym poeta -dla ciebie ze Zydem - jestescie skrzywieni... Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach A ty na co cierpisz? 01.08.06, 18:25 Na rozdwojenie jaźni? :) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=46211553&a=46212011 Odpowiedz Link Zgłoś
ratatatam-zabanowany Re: A ty na co cierpisz? 01.08.06, 18:32 cierpie na niechec do zydowskich szowinistow, ktorzy po skolonizowaniu palestyny zaczynaja kolonizowac literature Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: A ty na co cierpisz? 01.08.06, 18:33 Aha. To nie wiem, czemu przeszkadza ci zydostwo Leśmiana, który dawno zmarł :) Odpowiedz Link Zgłoś
ratatatam-zabanowany Re: A ty na co cierpisz? 01.08.06, 18:41 zle was nauczyli jezyka polskiego - zeby wychwycic sarkazm nalezy znac go na duzo wyzszym poziome- zachecam do dalszej nauki Odpowiedz Link Zgłoś
3promile Re: A ty na co cierpisz? 01.08.06, 18:37 Odpowiedzi na twój protest wobec kolonizacji literatury przez żydów szukaj w "Lalce" - doktor Szuman wszystko tam dokładnie wyjaśnia, hehe Odpowiedz Link Zgłoś
abstrakt2003 Kaczyńscy 01.08.06, 18:35 oni są 100% (100+100=200%) Polakami i nie pochodzą nawet od małpy! Odpowiedz Link Zgłoś
buffalo_bill To jednak nie są... 01.08.06, 18:38 brakującym ogniwem teorii Darwina? Odpowiedz Link Zgłoś
abstrakt2003 nie 01.08.06, 18:43 drób generalnie niewiele ma wspólnego ze ssakami Odpowiedz Link Zgłoś
sawa.com Re: Baczynski był Żydem 01.08.06, 18:38 kathy83 napisała: > Czemu sie o tym nie mowi? Czy ktos to celowo przemilcza? Moim zdaniem nie ma to znaczenia. Pisał po polsku. Czy był katolikiem, nie wiem. Ale znam ludzi o korzeniach częściowo żydowskich, żarliwych katolików. Odpowiedz Link Zgłoś
l.o.r.t.e.a Zastanawia mnie jedna rzecz. Gdy ktoś się czymś 01.08.06, 18:49 pozytywnym odznaczył, to natychmiast Wyborcza z ochotą przypomina, że to był żyd, że miał korzenie, itp. Gdy ktoś stlinowskiemu zbrodniarzowi wytknie, że był żydem, natychmiast pojawia się teza, że nie, bo nie czuł się żydem, bo to, bo tamto, bo owamto. Słuchajcie polscy żydzi. Albo albo. Albo każdy kto miał zydowskich przodków, jest żydem, i Wolińska, i Fejgin i rodzinka Bermanów/Borowskich, albo nikt. Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach czemu "Wyborcza"? 01.08.06, 18:55 co ona ma z tym wspólnego, o czym pisze kathy? Odpowiedz Link Zgłoś
niezapowiedziany GW ma patent na Zydow w Polsce :P 01.08.06, 19:10 jakas mania. lortea, o pochodzeniu nie decyduje to co pisze "Wyborcza". Nawet jesli przypisac jej nie wiem jak wielka sile kreacyjna i wplyw na rzeczywistosc, to jednak pewne kwestie pozostaja poza jej wplywem. :) Oczywistym chyba jest, ze jesli ktos ma pochodzenie zydowskie, to ma, a jesli nie ma to nie ma. Zydem sie jest (wedlug prawa zydowskiego) po matce Zydowce. Wg ustaw norymberskich do kategorii Zydow (podzielonej na rozne podkategorie) zaliczano osoby z Zydem w trzecim pokoleniu przodkow. I tak jest to przyjmowane w Izraelu - kazdy kto z powodu kryterium norymberskiego byl przesladowany, z automatu dostaje obywatelstwo Izraela - panstwa zydowskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
ratatatam-zabanowany Re: GW ma patent na Zydow w Polsce :P 01.08.06, 19:12 chcesz powiedziec ze poczucie przynaleznosci narodowej i fakt identyfikowania sie badz nie z jakas nacja - danego delikwenta nie ma tu zadnego znaczenia? adam michnik moze krzyczec ( czasami )"jestem polakiem" az dostanie rozedmy pluc, a i tak g** z tego?? Odpowiedz Link Zgłoś
niezapowiedziany Re: GW ma patent na Zydow w Polsce :P 01.08.06, 19:18 alez on moze czuc sie Polakiem, i nim bedzie, ale nie zmieni tez nic faktu, ze ma zydowskie pochodzenie. (pomijam tez, ze Polakiem sie jest chocby z racji obywatelstwa). poczucie tozsamosci i przynaleznosci jest indywidualna sprawa poczucia i wlasnego oceniania i pozycjonowania siebie. nie zmienia jednak faktow obiektywnych, choc moze wplywac na zycie itd. to dosc proste. Odpowiedz Link Zgłoś
niezapowiedziany permanentnie. o Baczynskim dowiedzialem sie teraz 01.08.06, 19:10 Odpowiedz Link Zgłoś
t-800 A wiesz, że Ewa Milewicz to Żydówka? 01.08.06, 19:12 Napisała niedawno w swoim blogu. Odpowiedz Link Zgłoś
ratatatam-zabanowany i kazia szczuka tez ! 01.08.06, 19:14 choc niektorzy inni zydzi mowia, ze z niej taka zydowka, jak z koziej [- - - - ] traba ... Odpowiedz Link Zgłoś
niezapowiedziany a kim jest Ewa Milewicz? no to napisala. 01.08.06, 19:16 znam jeszcze wielu innych Zydow, ktorzy robia rozne rzeczy w dzisiejszej Polsce. jako ze nie sa wyjatkowymi postaciami kultury, polityki, czy czegokolwiek, wioda po prostu normalne zycie, nie widze potrzeby prezentowania wlasnych biografii :) to na ogol odnosi sie do postaci znaczacych, znanych w danym spoleczenstwie, zasluzonych. mogacych byc wzorami, wnoszacych znaczacy wklad w tkane danego spoleczenstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
niezapowiedziany a co to zmienia? czy Ewa Milewicz jest jakas 01.08.06, 19:19 pomnikowa postacia?? ucza o niej w szkolach? moze, nie recze ze nie przeoczylem tego. Odpowiedz Link Zgłoś
reakcjonista1 A ja myslałem ze to bohaterka podziemia 01.08.06, 20:04 antykomunistycznego... Odpowiedz Link Zgłoś
niezapowiedziany ciekawe tez, ze przy Zydzie cenionym 01.08.06, 19:13 od razu trzeba podac Zyda kanalie. przy Pilsudskim (ktorego bardzo szanuje i cenie) np o Dzierzynskim sie nie przypomina. i cale szczescie. Zydow to jednak nie dotyczy, bo przeciez wiadomo, ze przekonanie, ze kazdy to Morel, musi zyc,nie. Odpowiedz Link Zgłoś
t-800 Ciekawe, że jak powiesz, że Baczyński był... 01.08.06, 19:17 ... Żydem, to będzie to co najwyżej stwierdzenie faktu, a jak powiesz, że Morel jest Żydem, to będzie to "antysemityzm". Odpowiedz Link Zgłoś
niezapowiedziany pffff, wiekszej glupoty to juz nie mozna wymyslec 01.08.06, 19:21 bycie Zydem nie jest hanba, wiec nie moze byc antysemityzmem samo zauwazenie czyjegos pochodzenia. jesli zas mowiac o zbrodniarzach wyliczasz i podkreslasz tylko zbrodniarzy zydowskich i podsuwasz teze, bo to Zydzi, a Zydzi to widzicie zbrodniarze - to jest to antysemityzm. Antysemityzm to intencja i postawa, a nie fakt. Ale ty masz obsesje na tym punkcie, wiec pewnie trudno ci to pojac. Odpowiedz Link Zgłoś
t-800 Re: pffff, wiekszej glupoty to juz nie mozna wymy 01.08.06, 19:26 niezapowiedziany napisał: > bycie Zydem nie jest hanba, wiec nie moze byc antysemityzmem samo zauwazenie cz > yjegos pochodzenia. Galba w swoim blogu umieścił zdjęcie Kuczyńskiego. Kuczyński potem w swoim blogu napisał, że takie zdjęcie zostało dobrane z wielkim talentem, że jest ono "antysemickie" i takiego zdjęcia nie powstydziłby się nawet "Der Stürmer". Zdjęcie zamieszczone przez Galbę pochodziło z zasobów Agory SA, zostało wykonane przez fotoreportera Tok FM. Odpowiedz Link Zgłoś
3promile Re: pffff, wiekszej glupoty to juz nie mozna wymy 01.08.06, 19:28 W zasobach Agory są również zdjęcia Kaczyńskiego - ujęcia, ktorych nie powstydziłaby się Reni Riefenstahl ;) Odpowiedz Link Zgłoś
niezapowiedziany to jest to opinia Kuczynskiego 01.08.06, 19:28 chcialbym jeszcze poznac tekst obok tego zdjecia. galba rozne chore rzeczy na tym forum pisze, wiec z gory oceniac nie bede. opinie jednak nie sa faktami. sprawa miedzy galba i Kuczynskim. Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: to jest to opinia Kuczynskiego 01.08.06, 19:29 Tekst jest obrzydliwy :) PS. Świetnie tłumaczysz. Gratuluję. Odpowiedz Link Zgłoś
abstrakt2003 Tylko dlaczego z wielu zdjęć Galba wybrał akurat 01.08.06, 20:17 to? Poza tym czy widziałeś komentarze do tego zdjęcia? Odpowiedz Link Zgłoś
ratatatam-zabanowany nonsens! 01.08.06, 19:31 przestancie wreszcie szermowac pojeciem antysemityzmu w jakims absurdalnym znaczeniu ! antysemityzm (w odniesieniu do zydow) to wrogosc wobec nich wynikajaca tylko i wylacznie z faktu ich przynaleznosci etnicznej! koniec! kropka! jesli mowie:"morel to bydle bo jest zydem" - to faktycznie jest to stwierdzenie o charakterze antysemickim, ale stwierdzenie "morel jest zydowskim bydlakiem, bo dopuscil sie wielu potwornych zbrodni" - takiego charakteru nie ma,nawet jesli akcentuje w tej wypowiedzi narodowsoc morela, przestancie wreszcie bajdurzyc o "antysemityzmie" Odpowiedz Link Zgłoś
niezapowiedziany o tym samym mowie. non stop i wylacznie. 01.08.06, 19:36 t-800 ma jakis problem z tym, bo po raz kolejny mu to wyjasniam a on ciagle swoje... Odpowiedz Link Zgłoś
pedokaczka Polacy udaja ze komunisci w PRL nie byli POlscy 01.08.06, 20:01 wiec maja teraz problem, polacy gluptacy. TO BYLY POLSKIE KOMUSZE MENDY! Niektorzy z nich byli waszymi rodzicami, moze nawet to niektorzy z was, polacy! Odpowiedz Link Zgłoś
ratatatam-zabanowany Re: Polacy udaja ze komunisci w PRL nie byli POls 01.08.06, 20:13 spadaj kozy doic w kibucowej oborze !!!! bo ci hesbollach rakieta wjedzie! Odpowiedz Link Zgłoś
abstrakt2003 gdy Niemcy mówią o polsich złodziejaszkach 01.08.06, 20:36 to tez nie mamy o co się obrażać? Bo tak wynka z twojego rozumowania. Odpowiedz Link Zgłoś
reakcjonista1 Re: pffff, wiekszej glupoty to juz nie mozna wymy 01.08.06, 19:52 Stwierdzenie, że polscy mieszkańcy wsi Jedwabne spalili w stodole 300 Żydów jest więcj antypolonizmem? Odpowiedz Link Zgłoś
pedokaczka Rydzykmedia tak glosza 01.08.06, 20:06 ten nazol antysemicki uwaza ze to antypolonizm prawde o Jedwabnym mordzie Zydow przez POLAKOW pisac. Odpowiedz Link Zgłoś
reakcjonista1 Re: Rydzykmedia tak glosza 01.08.06, 20:40 A PRAWDĘ o morderstwach żydokomunistów tez mozna pisać? Odpowiedz Link Zgłoś
mmikki Baczyński czy Kaczyński? 01.08.06, 20:15 jak za peerelowskich czasów... ta 4RP to gomułkowszczyzny ciąg dalszy Odpowiedz Link Zgłoś
matkakobiet Krzysiu genialnym poetą był 01.08.06, 20:18 szkoda że tak młodo zginął btw, Gajcy był narodowcem ale jego poezję też lubię;p "Śpij, przecież cicho. Noc urasta deszczowa na szybach i wiatr ślepy jak ja przed domem przyklęka. Kto nam ten czas wolny od trwogi wydarł - maleńka?'- to własnie Krzysia - koncowka złej kołysanki Odpowiedz Link Zgłoś
abstrakt2003 A gdyby był eskimosem 01.08.06, 20:20 to też byście tak zażarcie dyskutowali? Odpowiedz Link Zgłoś
joannabarska A Jezus Chrystus... 01.08.06, 20:28 Powariowalićie kompletnie! Jezus Chrystus był synem Zydówki. Mówi sie o tym? Odpowiedz Link Zgłoś
ratatatam-zabanowany Re: A Jezus Chrystus... 01.08.06, 20:30 no jakos zydom nie zalezy na "zawlaszczeniu" jezusa chrystusa... jakie to do ciezkiej cholery ma znaczenie czy baczynski byl zydem czy nie ?? po co ta wariacka afera z dopisywaniem niezyjacemu poecie intencji, o ktorych nigdy sie nie dowiemy?? czaisz cos z tego barska? bo ja nie ?? Odpowiedz Link Zgłoś
joannabarska Re: A Jezus Chrystus... 01.08.06, 21:28 ratatatam-zabanowany napisał: > no jakos zydom nie zalezy na "zawlaszczeniu" jezusa chrystusa... > jakie to do ciezkiej cholery ma znaczenie czy baczynski byl zydem czy nie ?? po > co ta wariacka afera z dopisywaniem niezyjacemu poecie intencji, o ktorych nigd > y > sie nie dowiemy?? czaisz cos z tego barska? bo ja nie ?? ================Cos sie odmieniło między nami, dziwna zgodnośc - nie czaję takze, powariowali... Odpowiedz Link Zgłoś
moje_glany Re: Baczynski był Żydem 01.08.06, 20:39 No to co do jasnej cholery? 161 wspisów, że był Żydem. A jakaś spiewaczka Eleni jest Greczynką, o nieznanym mi wyznaniu. To może teraz z wątkiem o niej posuniemy? Wpisów będzie tylko raz? od tego, kto założył wątek? Odpowiedz Link Zgłoś
ratatatam-zabanowany Re: Baczynski był Żydem 01.08.06, 20:40 bo grecy stary to nie jest narod wybrany!!!! i jej talentu ( ??) nie da sie wykorzystac propagandowo!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
abstrakt2003 dokładnie 01.08.06, 20:42 za chwilezałorze wątek w tym stylu. zobaczymy ile bedzie wpisów. :) Odpowiedz Link Zgłoś
abstrakt2003 nikogo nie obchodzi ormiańskie pochodzenie 01.08.06, 20:46 Roberta Makłowicza :( Odpowiedz Link Zgłoś
ciociaiwujek Re: nikogo nie obchodzi ormiańskie pochodzenie 01.08.06, 21:07 Najlepsza z wszystkich wypowiedzi jest mojego "przedmówcy" p.abstrakt. Najlepiej doszukiwać się żydostwa o WSZYSTKICH. Ja, ur. się w 1946 r. Z niezn. powodów wychował mnie dom dziecka. Dostałam nzawisko -cka.Teraz jestem -ska. Zapewne jestem żydówką, może tak, a może nie .Sama chciałabym to wiedzieć. Ploty głosoły, że jestem po ojcu ukrainką. Chociaż mi to w niczym nie przeszkzdzało wiem ,że nie jestem. Na ten temat zdobyłam wiedzę i dalej nic. JESTEM POLKĄ i kocham mój kraj i ludzi, którzy mnie wychowali. Także kocham poezje;Tuwima, Słonimskiego, Baczyńskiego i wielu innych. Pewnie jestem Żydówką. A jeśli tak, to co? Jestem przede wszystkim Polką. Odpowiedz Link Zgłoś
berenika44 Re: Baczynski był Żydem 01.08.06, 21:16 Czytając wszystkie posty, dochodzę do wniosku, że my Polacy mamy okropne trudności ze swoją narodowa tożsamością. Jest to zrozumiałe, biorąc pod uwagę nasza skomplikowaną historię. Podzielam pogląd Normana Daviesa, który stwierdził, że "powojenna Polska została stworzona sztucznie. Przez hitlerowski mord na Żydach, wypędzenie Niemców, odcięcie granicą Ukraińców, Białorusinów , Litwinów - Polacy zostali sami. A Polska nigdy w historii nie była jednolitym krajem". No i teraz niektórzy widzą problem, sztuczny problem czyjegoś pochodzenia. Najważniejsza jest świadomość narodowa każdej jednostki, a nie genetyczne pochodzenie.Śmiem twierdzić, że w każdym z nas płynie mieszanka różnorodnej pod względem narodów krwi. Nie wspominam o najazdach Tatarów i Szwedów - stąd wspaniała mieszanka krwi no i urodziwe kobiety i zdolni twórcy. Zwłaszcza Polacy mieszkający na Kresach i rubieżach,tam mieszanie krwi było czymś normalnym. Dlaczego lubicie przystawiać etykietki i szufladkować ludzi? Jeżeli to lubicie, to sprawdzajcie swoje korzenie , na pewno się zdziwicie! Odpowiedz Link Zgłoś
ratatatam Re: Baczynski był Żydem 01.08.06, 21:34 adresuj te uwagi do panienki, ktora zainicjowala ten watek proba przyklejenia takiej wlasnie etykietki czlowiekowi, ktory nie moze ani zaprotestowac, ani podziekowac za to ... Odpowiedz Link Zgłoś
rmstemero Re: Baczynski był Żydem 01.08.06, 22:17 berenika44 napisała: > Czytając wszystkie posty, dochodzę do wniosku, że my Polacy mamy okropne > trudności ze swoją narodowa tożsamością. Jest to zrozumiałe, biorąc pod uwagę > nasza skomplikowaną historię. A ja czytajac je odnosze wrazenie ze wyladowalem w domu wariatow. Najbardziej zaciekawily mnie spory w ktorych adwersarze maja najwidoczniej identyczne poglady ale mimo to sie zwalczaja bo sa przekonani ze ten drugi ma co prawda racje ale niestety z "nieslusznych" pozycji. Wracajac jednak do tematu naszej narodowej tozsamosci i polskiej odmiany ksenofobii i antysemityzmu: Slusznym wydaje mi sie (z pozoru tylko absurdalny) poglad ze w Polsce kazdy sam okresla swa narodowa przynaleznosc, jedynie o tym kto jest Zydem decyduja zawsze inni. Jestesmy nie tylko panstwem tragicznie kulturowo zamknietym (o czym mozna sie jedynie przekonac opuszczajac polska rzeczywistosc na czas dluzszy), jestesmy rowniez spoleczenstwem w znacznej czesci emocjonalnie i intelektualnie opoznionym w rozwoju. Np. we Francji dyskusje podobne do tej toczyly sie pod koniec XIX wieku i wowczas rowniez (ku oburzeniu np. takiego Emila Zoli) bez przerwy zagladano wszystkim do genetycznych majtek w celu ustalenia niewiadomo czego. Baczynski byl wspanialym poeta - byc moze zydowskiego pochodzenia byc moze nie - tak samo jak Schönberg albo Mendelsohn-Bertholdy byl wspanialym kompozytorem, Marc Chagal genialnym malarzem, Freud wspanialym psychoanalitykiem a Einstein geniuszem fizyki. A ich pochodzenie etniczne nie dowodzi niczego poza tym ze jesli zagrodzi sie grupie ludzi droge do wszelkich drog awansu spolecznego i podda przez wieki dyskryminacji i przesladowaniu to wyzwoli to w nich wole awansu, postepu, ambicje bycia najlepszym obojetnie w czym ale przewaznie w tym co wolno im z laskawego przyzwolenia spoleczenstw ktore ich tolerowaly robic. Jesli przyznaja sie do nich dwa narody to dobrze, o wiele lepiej niz gdyby przyznawal sie jedynie jeden. I skonczmy na litosc boska z tymi idiotycznymi pytaniami czy Polak to czy Zyd. Jest to nacjonalistyczny sposob myslenia rodem z przelomu XIX i XX wieku - gdy nowo powstale narody poszukiwaly neurotycznie genetycznej legitymacji. Jedno nie wyklucza drugiego i niezaleznie od pochodzenia kazdy ma prawo do samookreslenia bez tego aby ktos mu niegodnie (nawet po tym jak przyczynil sie do wzbogacenia kultury badz zamoznosci swego kraju i przez pokolenia dowodzil swego patriotyzmu) bez przerwy zagladal do rozporka i podniecony swym odkryciem wrzeszczal "zyd, zyd!!!". Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok Ale wytlumacz to? Sprobuj! 02.08.06, 00:24 Dziewczyna pt. Kathy napisała o KKB, ktory w swietle swojego pochodzenia był Zydem (po matce). Czy czuł sie? Są wskazówki, że pewnie tak, ale czy jest pewnosci? No nie ma! Ale jakie to ma znacznie, ze KKB był lub nie był Zydem? Dla mnie zadne. Pisał wspaniałe poezje. Pisal wspaniale poezje tu u nas, w naszej ojczyznie. I to sie liczy! Wychowałem sie na Brzechwie, Tuwimie i Lesmianie. I bede ich czytał nadal, również mojemu synowi. A kwestia ich nardowosci? Mogą byc nawet z Marsa! A, że byli Zydamai - to tylko wzbogaca nasza kulture i swiadczy o niegdysiejszej wielkosci ludzi tworzących ten kraj, albo Polskę (jak kto woli). Niektórzy mogli by brac przyklad z Kazimierza Wielkiego!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Pozdrawiam smiesznego donkichacza ratana. Mogłby walczyc z jakimis bardziej sensownymi wiatrakami! Bo, że są to wiatraki - to każdy wie! Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: Baczynski był Żydem 01.08.06, 21:51 no i co z tego? Swoim życiem dał dowód odwagi i patriotyzmu. Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
joannabarska Re: Baczynski był Żydem 01.08.06, 22:04 Moze krzyczmy jak Kennedy w Berlinie zach. przed murem: jestem berlinczykiem! Wróć: Zydem! Odpowiedz Link Zgłoś
ratatatam Re: Baczynski był Żydem 01.08.06, 22:07 w zyciu! nie po tym co robia w Libanie! ____________________________________________________ the Daily Star (Liban) 31.07.2006 "Tragedia w Kanie sugeruje, że Izraelczycy, dokonując czystki etnicznej w Libanie, zapomnieli o swoich własnych cierpieniach w czasach Holokaustu. Izraelczycy i ich sojusznicy bezdusznie zignorowali błagania oblężonych o łaskę. Zamiast tego, dzieci Holokaustu, po których oczekuje się empatii dla losu słabych i bezbronnych, okazują teraz ten sam rasistowski gniew, który został zademonstrowany w Treblince, Auschwitz i Dachau. Jak izraelskie matki i ojcowie mogą spać wiedząc, że ich rząd dokonuje masowych masakr w Libanie? " Odpowiedz Link Zgłoś
rmstemero ratataam 01.08.06, 22:30 ratatatam napisał: > w zyciu! nie po tym co robia w Libanie! Otoz mylisz sie. To nie "zydzi" robia cos w Libanie. W Libanie prowadzi dzialania izraelska Armia w (najprawdopodobniej kontrowersyjnym) odwecie za to co uczynili religijni fanatycy wykorzystujacy Liban jako rampe do odstrzalu rakiet. W Libanie toczy sie wojna i wojna ta (jak kazda inna jest nieludzka, niepotrzebna i zla. Twoje twierdzenie sugeruje zbiorowa odpowiezialnosc etniczna wszystkich obywateli wszystkich panstw swiata majacych choc krople zydowskiej krwi. Jest to takie samo naduzycie jak poglad niektorych Niemcow ze wszyscy Polacy sa leniami i zlodziejami, niektorych Polakow ze Niemcy sa narodem zbrodniarzy albo niektorych amerykanskich Zydow sugerujacych ze wszyscy Polacy sa genetycznymi antysemitami. Moj przyjaciel, amerykanski lekarz pochodzenia Polskiego ale po matce (wg twych kryteriow) Zyd przebywa teraz w Bejrucie operujac przy swieczce w jakiejs piwnicy i ratujac tam dzieci. Bynajmniej nie zydowskie. Nie pisz Zydzi zrobili to albo tamto. Pisz prosze kto i co zrobil. A jesli uwazasz to za karygodne to napisz to - jesli mozliwe - podajac jego powody i abstrahujac od przynaleznosci etnicznej sprawcy. Tego wymaga obiektywizm i przyzwoitosc. Odpowiedz Link Zgłoś
ratatatam Re: ratataam 02.08.06, 07:45 rmstemero napisał: > Nie pisz Zydzi zrobili to albo tamto. Pisz prosze kto i co zrobil. ok, armia panstwa izrael dzialajaca z rozkazu wladz panstwa izrael wybranych przez wiekszosc izraelczykow w demokratycznych wyborach dokonuje ludobojstwa w libanie, a zydzi - mieszkajcy w diasporze - jak np ci w polsce - urzadzaje histeryczne seanse poparcia dla tego ludobojstwa - wobec czego pisze, w tym konkretnym przypadku: " nie po tym co zydzi robia w libanie" ! Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: Baczynski był Żydem 01.08.06, 22:23 podziwiajmy ludzi prawych. Niezależnie od narodowosci. Napiętnujmy złych, również niezaleznie od narodowosci. Proste. Trafi sie dobry Żyd (Polak, Rosjanin, Anglik - wstaw dowolna nację) - miejmy do niego szacunek. Trafi sie zły Żyd (Polak, Rosjanin, Anglik - wstaw dowolna nację) - pokazmy to. Bez ściemniania o antysemityzmie, antypolonizmie czy innym takim Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
monti79 Re: Baczynski był Żydem 01.08.06, 23:17 Takiej bzdury to już dawno nie widziałem.Tylko jego Matka była Żydówką. A swoją drogą Zorro był Meksykaninem !!! I co z tego ? Odpowiedz Link Zgłoś