indris 22.09.06, 16:40 Ale proponowanie ich fałszowania w ordynacji - nie. A to właśnie zrobił dzisiaj rano pos. Gosiewski w TOK-FM. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wlodzimierz.ilicz Gosiewski nie proponował fałszowania lecz niepro- 22.09.06, 16:43 porcjonalną ordynację. Wyniki z takiej ordynacji nie byłyby bynajmniej fałszowane. Rzecz jasna o ile zostałaby uchwalona - chyba przez frajerów. Odpowiedz Link Zgłoś
indris Gosiewski proponował fałszowanie... 22.09.06, 16:47 ...bo ordynacja dalej nazywałaby się proporcjonalną. A jeżeli 30% głosów przełożyłoby się na 51% mandatów, to jest to fałszerstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierz.ilicz To nie jest fałszerstwo. To tylko taka ordynacja.. 22.09.06, 16:49 zrobiona pod charakteropatów - braci K. Odpowiedz Link Zgłoś
emerytka2006 gwoli prawdy 22.09.06, 16:51 Było już tak w 1993 roku gdy SLD dostało 20% głosów i 37% mandatów (PSL 29% mandatów przy 15% głosów, UD 16% i 10% głosów etc.). Było tak w 1997 roku gdy AWS dostała 6 razy więcej głosów niż ROP a miała 33 razy więcej mandatów... Polska ordynacja NIE JEST proporcjonalna, Indrisie... Odpowiedz Link Zgłoś
emerytka2006 cóż - blokowanie też jest swego rodzaju fałszerste 22.09.06, 16:45 Mnie zaciekawiło jednak co innego - porównuje się ten PiS-owski pomysł do włoskiego "legge truffa" z 1950 roku (dla młodych: chodziło wtedy o to, by partii, która przekroczy 50% - w domyśle chadecji - przysługiwało 65% mandatów; zaproponowali to Amerykanie, by uniknąć "zagrożenia komunistycznego"). Rozwiązanie włoskie było uczciwsze, bo wymagało od ugrupowania przekroczenia 50% - w Polsce wedle tej zasady SLD dostałoby w 1993 roku 231 mandatów (zamiast 90), AWS zamiast 201 itd. Błazenada, a może i... no właśnie... Odpowiedz Link Zgłoś
reakcjonista1 PO z 231 mandatami cie nie interesuje? 22.09.06, 16:47 Przeciez po tym pascie klęsk PiSu PO na pewno rozgromi Pisiaków w wyborach. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejg Re: PO z 231 mandatami cie nie interesuje? 22.09.06, 16:48 on leje na PO i chodzi mu o całkiem coś innego A. Odpowiedz Link Zgłoś
indris Mnie interesuje uczciwość... 22.09.06, 16:53 ...i demokracja. Wolałbym, żeby PO w ogóle w Sejmie nie było, (podobnie jak i PiS) ale to wyborcy powinni decydować, czy i ilu będzie z każdej partii. A nie manipulowanie wynikami. Zdumiewające jest, ze nad takim szwindlem w ogóle ktoś chce poważnie dyskutować. Gdyby ktoś zaproponował wykazanie się aryjskością, to odesłanoby go na drzewo. A pomysł Gosiewskiego jest równie obrzydliwy. Odpowiedz Link Zgłoś
acho Re: Mnie interesuje uczciwość... 22.09.06, 16:57 Moje trzy grosze - pomijając fakt, że jestem przeciwnikiem tego rozwiązania. Nie wiem, indris, czy świadomie kłamiesz i manipulujesz, czy to po prostu Twoja niewiedza. Rozwiązanie Edgarowe to żadna nowość i łamanie prawa, zasad demokracji, etc., tylko normalna praktyka w wielu krajach świata, również m.in. Unii Europejskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
acho Re: w JAKICH? 22.09.06, 17:05 Po co krzyczysz, "emerytko"? Edgar mówił o bonusie dla zwycięzców, tak? Grecja: "In case that after the second distribution there are still undistributed seats, they shall be awarded to the political parties according to the following method : the total numbers of valid votes throughout the country is divided by the number of seats that have not yet been distributed. The number of votes given to each political party all over the country is then divided by this number. The result is the number of seats taken by each party. If several seats remain still undistributed, they are given to the political party that gets the majority of votes all over the country". Odpowiedz Link Zgłoś
emerytka2006 znasz angielski, Arturku? 22.09.06, 17:09 Bo ja znam i z tekstu który przedstawiłeś wynika, że w ordynacji greckiej chodzi o coś zupełnie innego niż proponuje PiS... PS. Jak tam V Władza? Może wkrótce dołączy do was "Nowytor V"... Odpowiedz Link Zgłoś
acho Chile... 22.09.06, 17:12 ... to kolejne państwo z "bonusowym" systemem. To po pierwsze. Po drugie - nie jestem dla Ciebie żadnym "Arturkiem", trollu paskudny, zaśmiecający to forum mnóstwem nieprawdziwych, wymyślonych, prowokacyjnych historii. Po trzecie - EOT. Odpowiedz Link Zgłoś
emerytka2006 chyba się "trochę" nie znasz... 22.09.06, 17:14 Ja pytałam o Grecję, a ty mi wyjeżdżasz z Chile - Twoja nieodwzajemniona miłość do Pinocheta objawia się nawet w dyskusjach o ordynacji... Odpowiedz Link Zgłoś
acho Re: chyba się "trochę" nie znasz... 22.09.06, 17:16 Głupota takich trolli jest przerażająca. Pinochet był zbrodniarzem. Odtrolluj się ode mnie, oszuście i podszywaczu. Odpowiedz Link Zgłoś
emerytka2006 "Zbrodniarzem"?Przecież to dobrodziejca i nasz pan 22.09.06, 17:17 Opuszczasz się w prawicowości Arturze... Odpowiedz Link Zgłoś
indris Re: Mnie interesuje uczciwość... 22.09.06, 17:02 Rozwiązanie Edgarowe jest chyba tylko we Włoszech, gdzie wprowadził je mafiozo Berlusconi na krótko przed wyborami. Gdziekolwiek jest, to jest po prostu nieuczciwe. A o podobnym szalbierstwie istotnie nie słyszałem. Są progi wyborcze, co też jest nieuczciwe, ale jednak mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
reakcjonista1 Demokracja to rządy głupoty 22.09.06, 17:09 podziwiam ludzi wydawałoby sie uczciwych i inteligentnych, ktorzy wierzą w demokrację :-) Odpowiedz Link Zgłoś
indris Ale Gosiewski tego nie mówi... 22.09.06, 17:15 ..i lansuje rozwiązania ANTYDEMOKRATYCZNE twierdząc jednoczesnie, ze jest to odmiana demokracji. I to jest właśnie u niego (i PiS) najbardziej obrzydliwe. Powtarzam: już sam Hitler był uczciwszy. Odpowiedz Link Zgłoś
reakcjonista1 Sluchaj, 1,5% wyborców głosowało na UPR 22.09.06, 17:17 w wyborach do parlamentu. Ja UPR w parlamencie nie widzę mimo ze wyborcy UPRu to część ludu. Mam w d..e taką demokrację :-) Odpowiedz Link Zgłoś
acho Re: Sluchaj, 1,5% wyborców głosowało na UPR 22.09.06, 17:18 Twoją wiarę w demokrację powinien przywrócić fakt, że na ludzi z PD zagłosuje 0,1 proc. wyborców, a oni i tak wjadą do parlamentu. Na plecach towarzyszy. Odpowiedz Link Zgłoś
emerytka2006 PD weszła w sojusz z PiS??? 22.09.06, 17:26 Nic mi o tym nie wiadomo... Odpowiedz Link Zgłoś