Dodaj do ulubionych

Fałszowanie wyborów jest karalne

22.09.06, 16:40
Ale proponowanie ich fałszowania w ordynacji - nie. A to właśnie zrobił
dzisiaj rano pos. Gosiewski w TOK-FM.
Obserwuj wątek
    • wlodzimierz.ilicz Gosiewski nie proponował fałszowania lecz niepro- 22.09.06, 16:43
      porcjonalną ordynację.
      Wyniki z takiej ordynacji nie byłyby bynajmniej fałszowane.
      Rzecz jasna o ile zostałaby uchwalona - chyba przez frajerów.
      • gorby lajdacka ordynacje moga uchwalic tylko lajdacy 22.09.06, 16:47
      • indris Gosiewski proponował fałszowanie... 22.09.06, 16:47
        ...bo ordynacja dalej nazywałaby się proporcjonalną. A jeżeli 30% głosów
        przełożyłoby się na 51% mandatów, to jest to fałszerstwo.
        • wlodzimierz.ilicz To nie jest fałszerstwo. To tylko taka ordynacja.. 22.09.06, 16:49
          zrobiona pod charakteropatów - braci K.
        • emerytka2006 gwoli prawdy 22.09.06, 16:51
          Było już tak w 1993 roku gdy SLD dostało 20% głosów i 37% mandatów (PSL 29%
          mandatów przy 15% głosów, UD 16% i 10% głosów etc.).
          Było tak w 1997 roku gdy AWS dostała 6 razy więcej głosów niż ROP a miała 33
          razy więcej mandatów...
          Polska ordynacja NIE JEST proporcjonalna, Indrisie...
    • emerytka2006 cóż - blokowanie też jest swego rodzaju fałszerste 22.09.06, 16:45
      Mnie zaciekawiło jednak co innego - porównuje się ten PiS-owski pomysł do
      włoskiego "legge truffa" z 1950 roku (dla młodych: chodziło wtedy o to, by
      partii, która przekroczy 50% - w domyśle chadecji - przysługiwało 65% mandatów;
      zaproponowali to Amerykanie, by uniknąć "zagrożenia komunistycznego").
      Rozwiązanie włoskie było uczciwsze, bo wymagało od ugrupowania przekroczenia
      50% - w Polsce wedle tej zasady SLD dostałoby w 1993 roku 231 mandatów (zamiast
      90), AWS zamiast 201 itd.
      Błazenada, a może i... no właśnie...
    • reakcjonista1 PO z 231 mandatami cie nie interesuje? 22.09.06, 16:47
      Przeciez po tym pascie klęsk PiSu PO na pewno rozgromi Pisiaków w wyborach.
      • andrzejg Re: PO z 231 mandatami cie nie interesuje? 22.09.06, 16:48
        on leje na PO i chodzi mu o całkiem coś innego

A.
      • indris Mnie interesuje uczciwość... 22.09.06, 16:53
        ...i demokracja. Wolałbym, żeby PO w ogóle w Sejmie nie było, (podobnie jak i
        PiS) ale to wyborcy powinni decydować, czy i ilu będzie z każdej partii. A nie
        manipulowanie wynikami.
        Zdumiewające jest, ze nad takim szwindlem w ogóle ktoś chce poważnie
        dyskutować. Gdyby ktoś zaproponował wykazanie się aryjskością, to odesłanoby go
        na drzewo. A pomysł Gosiewskiego jest równie obrzydliwy.
        • acho Re: Mnie interesuje uczciwość... 22.09.06, 16:57
          Moje trzy grosze - pomijając fakt, że jestem przeciwnikiem tego rozwiązania.

Nie wiem, indris, czy świadomie kłamiesz i manipulujesz, czy to po prostu Twoja niewiedza.
          Rozwiązanie Edgarowe to żadna nowość i łamanie prawa, zasad demokracji, etc., tylko normalna
          praktyka w wielu krajach świata, również m.in. Unii Europejskiej.
          • emerytka2006 w JAKICH? 22.09.06, 16:58

• acho Re: w JAKICH? 22.09.06, 17:05
              Po co krzyczysz, "emerytko"?

Edgar mówił o bonusie dla zwycięzców, tak?

Grecja:
              "In case that after the second distribution there are still undistributed seats, they shall be awarded to
              the political parties according to the following method : the total numbers of valid votes throughout the
              country is divided by the number of seats that have not yet been distributed. The number of votes
              given to each political party all over the country is then divided by this number. The result is the
              number of seats taken by each party. If several seats remain still undistributed, they are given to the
              political party that gets the majority of votes all over the country".
              • emerytka2006 znasz angielski, Arturku? 22.09.06, 17:09
                Bo ja znam i z tekstu który przedstawiłeś wynika, że w ordynacji greckiej
                chodzi o coś zupełnie innego niż proponuje PiS...

PS. Jak tam V Władza? Może wkrótce dołączy do was "Nowytor V"...
                • acho Chile... 22.09.06, 17:12
                  ... to kolejne państwo z "bonusowym" systemem.

To po pierwsze.

Po drugie - nie jestem dla Ciebie żadnym "Arturkiem", trollu paskudny, zaśmiecający to forum
                  mnóstwem nieprawdziwych, wymyślonych, prowokacyjnych historii.

Po trzecie - EOT.
                  • emerytka2006 chyba się "trochę" nie znasz... 22.09.06, 17:14
                    Ja pytałam o Grecję, a ty mi wyjeżdżasz z Chile - Twoja nieodwzajemniona miłość
                    do Pinocheta objawia się nawet w dyskusjach o ordynacji...
                    • acho Re: chyba się "trochę" nie znasz... 22.09.06, 17:16
                      Głupota takich trolli jest przerażająca. Pinochet był zbrodniarzem.

Odtrolluj się ode mnie, oszuście i podszywaczu.
                      • emerytka2006 "Zbrodniarzem"?Przecież to dobrodziejca i nasz pan 22.09.06, 17:17
                        Opuszczasz się w prawicowości Arturze...
          • indris Re: Mnie interesuje uczciwość... 22.09.06, 17:02
            Rozwiązanie Edgarowe jest chyba tylko we Włoszech, gdzie wprowadził je mafiozo
            Berlusconi na krótko przed wyborami. Gdziekolwiek jest, to jest po prostu
            nieuczciwe. A o podobnym szalbierstwie istotnie nie słyszałem. Są progi
            wyborcze, co też jest nieuczciwe, ale jednak mniej.
        • reakcjonista1 Demokracja to rządy głupoty 22.09.06, 17:09
          podziwiam ludzi wydawałoby sie uczciwych i inteligentnych, ktorzy wierzą w
          demokrację :-)
          • indris Ale Gosiewski tego nie mówi... 22.09.06, 17:15
            ..i lansuje rozwiązania ANTYDEMOKRATYCZNE twierdząc jednoczesnie, ze jest to
            odmiana demokracji. I to jest właśnie u niego (i PiS) najbardziej obrzydliwe.
            Powtarzam: już sam Hitler był uczciwszy.
            • reakcjonista1 Sluchaj, 1,5% wyborców głosowało na UPR 22.09.06, 17:17
              w wyborach do parlamentu. Ja UPR w parlamencie nie widzę mimo ze wyborcy UPRu to
              część ludu. Mam w d..e taką demokrację :-)
              • acho Re: Sluchaj, 1,5% wyborców głosowało na UPR 22.09.06, 17:18
                Twoją wiarę w demokrację powinien przywrócić fakt, że na ludzi z PD zagłosuje 0,1 proc. wyborców, a oni
                i tak wjadą do parlamentu. Na plecach towarzyszy.
                • emerytka2006 PD weszła w sojusz z PiS??? 22.09.06, 17:26
                  Nic mi o tym nie wiadomo...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka