Dodaj do ulubionych

Czy zauważyliście, że...

05.10.06, 01:15
takie osoby jak marszałkowie Senatu Borusewicz, Płażyński i Legutko nabrali
wody w usta? Legutko był zaproszony do zetki ale wykręcił się, bo podobno
utknął na krakowskim lotnisku:)

Zamilkli też prof.Krasnodębski i prof. Nowak!

Czy powodem nie jest to, że nie wiedzą gdzie oczy podziać?
Obserwuj wątek
    • toxoplazma Re: Czy zauważyliście, że... 05.10.06, 01:16
      tak, Tusk podobno ukrył sie w Egipcie
      • jontek6 A Prezio w kiblu walczy z dyspepsją :) 05.10.06, 01:24
        • coprawda Nie ma WSI nie wiedzą co robić 05.10.06, 22:52
          teraz to takie bezpńskie jednosteczki. Widać jakby marionetkom ktoś sznurki
          poodcinał. A tu do tego obcy kontrwywiad !!!!
      • alistair-p Re: Czy zauważyliście, że... 05.10.06, 20:54
        toxoplazma napisał:

> tak, Tusk podobno ukrył sie w Egipcie
        Tusk się opala i popija martini z oliwką.Nie musi knuć i kręcić.Umie
        zorganizować sobie pracę,teraz ma urlop.PiS sam sie pogrąża coraz bardziej,nie
        trzeba mu pomagać.
    • iza.bella.iza Re: Czy zauważyliście, że... 05.10.06, 01:21
      basia.basia napisała:

> takie osoby jak marszałkowie Senatu Borusewicz, Płażyński i Legutko nabrali
      > wody w usta? Legutko był zaproszony do zetki ale wykręcił się, bo podobno
      > utknął na krakowskim lotnisku:)
      >

W to, że Legutko chciał, ale nie tym razem nie mógł przyjść PiSowi z pomocą
      akurat wierzę. Co do reszty - to może nikt ich o zdanie nie pytał?
      • iza.bella.iza Nowak dał dzisiaj czadu:)))) 05.10.06, 21:37
        Nowak dał dzisiaj czadu w "Dzienniku". Według niego, tak jak według
        łże-premiera, partia rządząca i rząd są stroną uciśnioną (nie stoją wszak za
        nimi żadne instytucje ani pieniądze) przez jakąś tajemną dyktaturę wolnych mediów.

Boki zrywać:)))))))))))))
    • dr.szwajcner Re: Czy zauważyliście, że... 05.10.06, 01:24
      basia.basia napisała:

> takie osoby jak marszałkowie Senatu Borusewicz, Płażyński i Legutko nabrali
      > wody w usta? Legutko był zaproszony do zetki ale wykręcił się, bo podobno
      > utknął na krakowskim lotnisku:)
      >
      > Zamilkli też prof.Krasnodębski i prof. Nowak!
      >
      > Czy powodem nie jest to, że nie wiedzą gdzie oczy podziać?

Taktyka.
      Nie chca sie zuzywac.
      Od mokrej roboty jest Kur...ski, jak sprawa przycichnie
      to wroca do propagandy pro-Pisowskiej.

Zauwaz ze od kilku dni nie mowi sie o przekretach
      Lipinskiego i Mojzesowicza, za to mowi sie o prowokacji
      Sekielskiego/Morozowskiego.

P.S.
      Czy TVP wyemitowala przynajmniej urywek z nagrania Begerowej?
    • alleluja_i_do_przodu Bez paniki, taki prezio ciągle się ukrywa 05.10.06, 01:30
      img83.imageshack.us/img83/3307/gabinetprezydenta2jg2.jpg
    • maureen2 Re: Czy zauważyliście, że... 05.10.06, 01:32
      i senator Putra na onecie ladnie tłumaczy przypadłości konsultacji politycznych
      pani Beger
    • maureen2 Re: Czy zauważyliście, że... 05.10.06, 01:46
      ale się porobiło,lepka maż oblepia wszystkich, mąci rozumy i wiąże ręce.
      • ypsilon.ypsi Re: Czy zauważyliście, że... 05.10.06, 10:26
        Przejdzie im, sprawa przyschnie i znów wrócą by bronić PiSuarów.
    • kura56 Re: Czy zauważyliście, że... 05.10.06, 10:28
      Oni wiedzą kto zakładał zetkę i dlatego unikają tej stacji jak ognia.
      • ayran Re: Czy zauważyliście, że... 05.10.06, 10:33
        Boją się duchów? Andrzej Woyciechowski nie jest mściwy.
      • alistair-p Re: Czy zauważyliście, że... 05.10.06, 20:55
        kura56 napisała:

> Oni wiedzą kto zakładał zetkę i dlatego unikają tej stacji jak ognia.
        Nastepna z psychozą maniakalną.
    • belkot_belkot_belkot Głupio... głupio... głupio... 05.10.06, 20:51

• echo_o Zauważyłam... 05.10.06, 21:11
      W dzisiejszym Dzienniku wywiad z Prof. Nowakiem 'Niełatwo zniszczyć PiS'...

To tylko maleńki fragment, wcale nie najmocniejszy:

'Kto zwycięży z PiS w sporze z TVN ?

Niestety, obawiam się, że jak zwykle wygrają media.
      Mówię dlatego niestety, że media nie mając do tego żadnej demokratycznej
      legitymacji ingerują w walkę polityczną. Przypadek TVN jest skrajny i pokazuje
      daleko idącą patologię mediów, które zaangażowały się w walkę dwóch frakcji
      marginalnej Samoobrony, aby zatopić PiS.
      Jest to zabieg tak prostacko zrealizowany, że mówienie tu o jakimkolwiek
      obiektywizmie urąga zdrowemu rozsądkinformacyjnych i publicystycznych TVN i
      Polsat, to seanse agresji. Przypomina to orwellowskie godziny nienawiści'

Dalej o mechanizmie Big Brothera, który przeniknął w całą linię i styl pracy
      TVN, polegający na bazowaniu na najniższych i po prostu prymitywnych instynktach
      odbiorców. O deformowaniu wypowiedzi Kaczyńskiego z Gdańska, o manipulowaniu
      obrazem i treścią, o Zollu, o Geremku i ich podwójnym morale i jeszcze i jeszcze...

• echo_o Re: Zauważyłam... 05.10.06, 21:14
        echo_o napisała:

> Jest to zabieg tak prostacko zrealizowany, że mówienie tu o jakimkolwiek
        > obiektywizmie urąga zdrowemu rozsądkinformacyjnych i publicystycznych TVN i
        > Polsat, to seanse agresji. Przypomina to orwellowskie godziny nienawiści'

```````````````````````````````````````````

Źle mi się wkleiło:

[...] urąga zdrowemu rozsądkowi. To co pokazują w swoich programach
        informacyjnych i publicystycznych TVN i Polsat, to seanse agresji. [...]'
        • elfhelm Dziennik już online jest? 05.10.06, 21:18
          "> Źle mi się wkleiło:"
      • nurni Re: Zauważyłam... 05.10.06, 21:21
        echo_o napisała:

> Dalej o mechanizmie Big Brothera, który przeniknął w całą linię i styl pracy
        > TVN, polegający na bazowaniu na najniższych i po prostu prymitywnych
        instynktac
        > h
        > odbiorców.

To byl akurat element na ktory natychmiast zwrocilem uwage. Mielismy wlasnie
        zobaczyc cos strasznego - zupelnie jak Jas z felietonu Rybinskiego (czytalas?)
        ktory przez dziurke od klucza podgladal rodzicow.

To zreszta zabieg bardzo dobry bo obliczony na tych ktorzy uwielbiaja
        sie "zniesmaczac".

> O deformowaniu wypowiedzi Kaczyńskiego z Gdańska,

Mozna by dlugo.

Tyle ze media nie straca sympatii wyksztalciuchow chocby okazalo sie jeszcze ze
        zatrudniaja takich Suboticow czy inne hieny na peczki.
        Straca ja dopiero wtedy gdy przestana nadawac to co oczekiwane przez ich
        odbiorcow. Komu z czytelnikow Trybuny czy GW przeszkadza agenturalna czy
        komunistyczna przeszlosc ich dziennikarzy czy wydawcow?

Widac znajduja tam to czego szukaja.
        Identycznie jest z innymi przekaziorami.

o manipulowaniu
        > obrazem i treścią, o Zollu, o Geremku i ich podwójnym morale i jeszcze i
        jeszcz
        > e...
        >
        • echo_o Re: Zauważyłam... 05.10.06, 21:29
          nurni napisał:

> To byl akurat element na ktory natychmiast zwrocilem uwage. Mielismy wlasnie
          > zobaczyc cos strasznego - zupelnie jak Jas z felietonu Rybinskiego (czytalas?)
          > ktory przez dziurke od klucza podgladal rodzicow.

Rybę oczywiście czytałam. A ten mechanizm ? Rzeczywiście, że też nikt na to
          przed Nowakiem nie wpadł. To dokładnie ta sama prymitywna konstrukcja, ten sam
          model kreacji rzeczywistości poprzez kontrolowane, sterowane, wybiórcze
          podglądanie jej...

> To zreszta zabieg bardzo dobry bo obliczony na tych ktorzy uwielbiaja
          > sie "zniesmaczac".

TVN i Polsat (chyba zaniechano tego pomysłu z programem o gejowskim reality
          show), ale też dominuje u nich ta sama obciachowa konwencja. Jesli się
          wytresowało publikę w tym kierunku w rozrywce, to czemu nie w polityce ? :)
          Najpierw powolutku, delikatnie, via Szkiełko kontaktowe (to właśnie te
          Orwellowskie godziny nienawiści' w wersji soft, a potem już z grubej rurki...

> Tyle ze media nie straca sympatii wyksztalciuchow chocby okazalo sie jeszcze ze
          >
          > zatrudniaja takich Suboticow czy inne hieny na peczki.
          > Straca ja dopiero wtedy gdy przestana nadawac to co oczekiwane przez ich
          > odbiorcow. Komu z czytelnikow Trybuny czy GW przeszkadza agenturalna czy
          > komunistyczna przeszlosc ich dziennikarzy czy wydawcow?
          >
          > Widac znajduja tam to czego szukaja.
          > Identycznie jest z innymi przekaziorami.

Generacja Kiepskich w rozkwicie...
          Wystarczy przejrzeć FK :)
          • nurni Re: Zauważyłam... 05.10.06, 21:39
            Ja bym tego nie zawezal do widowni "kiepskich" ktorej niewiele potrzeba.

Symptomatyczne ze reakcja byla zupelnie inna od tej niedawnej - kiedy to
            okazalo sie ze w IPN moga byc zapisy z podsluchow zamontowanych przez SB w
            mieszkaniu Kuronia czy Michnika. To bylo straszne juz na sama wiesc o czyms
            takim - mimo ze nic nie wiadomo o tym by bajania Michnika tworczo inspirowal
            siedzacy w tym samym pokoju Jacek Kurski czy inny nikczemnik.

Trafili bez pudla w oczekiwania.
            Przedziwna konstrukcja programu (pod teze) tez nie niepokoila.
            Bo i jak bez niej "lyknac" co dziennikarze chcieli tak naprawde powiedziec...

Media powtarzam przetrwaja poki beda chetni do odbioru oczekiwanego i
            pozadanego materialu.
            Nie slyszalem by jakies klopoty miala Trybuna Ludu. Klopoty nie z
            wiarygodnoscia - klopoty ze sprzedaza.
      • institoris1 kuriosum do kwadratu... 05.10.06, 21:47
        echo_o napisała:

> W dzisiejszym Dzienniku wywiad z Prof. Nowakiem 'Niełatwo zniszczyć PiS'...
        >
        > To tylko maleńki fragment, wcale nie najmocniejszy:
        >
        > 'Kto zwycięży z PiS w sporze z TVN ?

> Mówię dlatego niestety, że media nie mając do tego żadnej demokratycznej
        > legitymacji ingerują w walkę polityczną. Przypadek TVN jest skrajny i pokazuje
        > daleko idącą patologię mediów, które zaangażowały się w walkę dwóch frakcji
        > marginalnej Samoobrony, aby zatopić PiS.

Media dziela sie na obiektywne lub niobiektywne, albo inaczej na wiarygodne i niewiarygodne, przy czym ocena nalezy zawsze do odbiorcy.
        Media nie musza byc w posiadaniu zadnej "demokratycznej legitymacji", zeby ingerowac w jakikolwiek proces spoleczny z walka polityczna wlacznie. Wiecej jeszcze, nie potrzebuja ani blogoslawienstwa, ani zezwolenia od polityki na wlasna egzystencje.

Idac dalej za kuriosalna mysla prof. Nowaka o "demokratycznej legitymacji", moglibysmy sobie latwo wyobrazic jak moglaby przykladowo wygladac procedura uzyskiwania "demokratycznej legitymacji" przez media:
        -Sejm uchwala powolanie do zycia iles tam stacji telewizyjnych, radiowych i tytulow prasowych, ustalajac jednoczesnie ich procentowy zasieg, albo, w przypadku prasy, wysokosc nakladu.
        - nastepnie tworza sie (na zasadzie dobrowolnosci oczywiscie)grupy osob, chcacych dana stacje prowadzic, czy tez wydawac jakis tytul prasowy
        -prezydent oglasza termin powszechnych wyborow, dajac wyborcy mozliwosc wyboru "swojego" dziennikarza.
        -Zespoly, ktore uzyskalyby najwiecej glosow, obejmowalyby rzecz jasna najwieksze media.
        Niezly pomysl?
        • michal00 Re: kuriosum do kwadratu... 05.10.06, 22:07
          Zdaje sie, ze Nowak nie postuluje demokratyzacji mediow cokolwiek by to mialo
          oznaczac, ale ubolewa nad ich ingerencja w walke polityczna przebrana w
          szaty "niezaleznosci" i "obiektywizmu", ktore to przymiotniki rodzimi pismacy z
          luboscia powtarzaja. Problem polega na tym, ze w Polsce przekaz medialny za
          wiarygodny uznaje ok. 2/3 badanych, gdy np. w USA jest to podobno kilkanascie
          procent - stad oddzialywanie mediow jest odpowiednio wieksze.
        • echo_o Niezrozumienie do sześcianu... 05.10.06, 22:08
          institoris1 napisał:

> Idac dalej za kuriosalna mysla prof. Nowaka o "demokratycznej legitymacji", mog
          > libysmy sobie latwo wyobrazic jak moglaby przykladowo wygladac procedura uzyski
          > wania "demokratycznej legitymacji" przez media:

```````````````````````````````````````````

Nie zrozumiał Kolega albo zrozumiał dosłownie, co aż trwoży, że mu to na myśl w
          ogóle przyszło, bo to potwierdziłoby tezę dr Żukowskiego, iż media stały się w
          Polsce de facto pierwszą (a nie czwartą, jak się alegorycznie powiada) władzą :)

Nie chodzi o żadne formalne legitymizowanie mediów, bo póki co mamy trójpodział
          władzy.

Chodzi o stwierdzenie faktu świadomej dekompozycji ładu demokratycznego poprzez
          skarykaturalizowany przekaz medialny. Chodzi o to, że posiadając potężne
          instrumentarium jakim jest dźwięk i obraz można skarykaturalizować
          rzeczywistość, można na nią w sposób świadomy wpływać, przez taki a nie inny
          dobór treści, przez odpowiednie drążenie określonych tematów i ignorowanie
          istnienia innych. Chodzi o kondycję mediów, o zaburzenie tzw ładu medialnego, o
          proporcje różnych treści, o jakość formy komunikowania się z gawiedzią, o
          manipulację wreszcie. O to, że media stają się AKTYWNYM GRACZEM w przestrzeni
          publicznej, reprezentującym własne interesy. I nie tylko ideologiczne czy
          polityczne sympatie. Nade wszystko swoje interesy ekonomiczne...

Zresztą, to nie tylko problem Polski.
          To się dzieje w skali globalnej.
          Bo dożylismy takich czasów jak ostatni tydzień, gdy media głównie deliberują
          same o sobie, co tylko dowodzi patologii tego środowiska :)
        • iza.bella.iza Re: kuriosum do kwadratu... 05.10.06, 22:13
          Demokratyczną legitymacją mediów jest rynek - ludzie kupują, oglądają lub
          słuchają danego medium, albo tego nie robią. Na rynku zostają więc te media, na
          które nabywcy informacji zechcą wydać swoje pieniądze. Jedynie media "publiczne"
          utrzymywane z podatków, a więc z budżetu, a co za tym idzie sterowane przez
          tego, kto ma wpływ na kształ budżetu i nim potem rozporządza, nie mają takiej
          legitymacji.

Psor Nowak wychował na ekonomii politycznej socjalizmu więc o tym, co napisałam
          wyżej nie ma pojęcia:)
          • cie778 Re: kuriosum do kwadratu... 05.10.06, 22:47
            > Psor Nowak wychował na ekonomii politycznej socjalizmu więc o tym, co napisałam
            > wyżej nie ma pojęcia:)

Znasz?
            Wiesz?
            Widziałaś?

I Ty śmiesz zarzucać innym kurskizm (nie wiem gdzie przyjęło się wstawiać kropkę)?

jasiol
            • iza.bella.iza Re: kuriosum do kwadratu... 05.10.06, 22:57
              cie778 napisał:

> > Psor Nowak wychował na ekonomii politycznej socjalizmu więc o tym, co nap
              > isałam
              > > wyżej nie ma pojęcia:)
              >
              > Znasz?
              > Wiesz?
              > Widziałaś?

Znam i wiem - w czasach, gdy psor Nowak studiowal innej nie wykładano na
              kierunkach humanistycznych. Nie podejrzewam, żeby psor Nowak uzupełnil wiedze w
              zakresie ekonomii w późniejszym okresie. Gdyby to zrobił, niepisałby takich
              bzdur jak w cytowanym wyżej fragmencie.

> I Ty śmiesz zarzucać innym kurskizm (nie wiem gdzie przyjęło się wstawiać kropkę)?
              >

Nie kurskizm, tylko kur.szczyzna:) I owszem, śmię ją niektórym zarzucać jeśli
              złapię owego ktosia na jej przejawach.

• elfhelm Płażyński odmówił PiSowi :) 05.10.06, 21:16
      wystartować na prezydenta Gdańska
    • nielubiegazety2 Czy zauważyliście, że Komorowski ma stracha :) 05.10.06, 21:23

• alistair-p Re: Czy zauważyliście, że Prezydent zniknął? 05.10.06, 21:28
        Chyba znowu ta dyspepsja.
      • rewolucja_moralna Re: Czy zauważyliście, że Komorowski ma stracha : 05.10.06, 22:56
        Do lekarza:)
    • irasiad2 Re: Czy zauważyliście, że... 05.10.06, 21:28
      Ale kasia.kasia pryncypialnie broni Partii
      :)
      • cichociemnym Re: Czy zauważyliście, że... 05.10.06, 21:56
        bo kasia to królewna PiSdolona
    • basia.basia Zauważyłam, że odezwał się prof. Nowak, 05.10.06, 23:38
      którego poważam i cenię. Jednak zdumiał mnie dzisiaj! W tym wywiadzie dla DZ
      ani jednym słowem nie ustosunkował się do meritum czyli tego co zobaczyliśmy
      wszyscy na taśmach Beger. Co więcej, on stwierdził, że media "zaangażowały się
      w walkę dwóch frakcji marginalnej partii-Samoobrony, aby zatopić PiS." I dalej
      są już tylko rozważania o stylu, manipulacji, kreowaniu rzeczywistości w stylu
      Big Brothera itp.

Moim zdaniem coś jest nie tak. Doskonale sobie zdaję sprawę z tego, że sympatia
      właścicieli TVN była po stronie kliki Kwaśniewskiego przeciw mafii Millera.
      Po wyborach sympatię przelano na PO i przeciw PiS. I jest to najzupełniej
      zrozumiałe - zakładam, że wszyscy bylibyśmy zdumieni gdyby Walter z towarzystwem
      upodobał sobie właśnie PiS.
      Jednak to właśnie telewizja Waltera, TVN24 pokazuje każdą konferencję prasową
      jaką zwoła czy PiS czy PO, LPR, Ziobro, Dorn. Latają z kamerami wszędzie tam
      gdzie się coś dzieje. Najwięcej się dzieje w obozie rządzącym i to pokazują.
      To oni pokazali wieczorne wystąpienie premiera kiedy ogłaszał, że zdymisjonuje
      Leppera i to oni zrobili transmisję wiecu w Gdańsku, łącznie z przemówieniem
      KAczyńskiego a dzisiaj jego wystąpienie w zlocie drogowców. Dwa pierwsze
      wydarzenia nie zostały odnotowane w TVP!!!

To oni pokazali konferencję Leppera i jego ludzi, na której pokazywali telefony
      komórkowe z zapisami dziwnych pór wydzwaniania ludzi PiS do posłów SO z
      propozycjami porzucenia SO. Słysałam opowieść jednej z posłanek jak ją
      "zachęcano". Wkrótce powstał nowy klub z sejmowych "odrzutów" i posłów SO,
      ktorzy się dali przekonać. Już wtedy zastanawiałam się, myśląc o tym ze zgrozą,
      czy w miejsce ludzi Leppera różne stanowiska przypadną tym "odrzutom" jako
      zapłata za zdradzenienie Leppera. Było dla mnie jasne, że Kaczyński wyrzucił
      Leppera ale to nie znaczy, że chce się pozbyć jego ludzi z koalicji. Przecież
      prawie natychmiast zaczął się ruch rozbijania SO i przeciągania tych ludzi na
      stronę PiS.
      Pamiętam jaka to była ulga, że wywalił Leppera. Jaka byłam naiwna! Premier miał
      gotowy plan jak upiec dwie pieczenie przy jednym ogniu - plan zamiany Leppera na
      Wrzodaków! Zbieranina zadłużonych i nic nieznaczących, sfrustrowanych posłów!
      Łatwy łup! Kupili ich obietnicą uchwalenia ustawy o upadłości konsumenckiej i
      nie wiedziałam czym jeszcze. Byle tylko trwać i realizować szczytne cele:(

No i na koniec w "Teraz my" zobaczyłam jak się to robi! Jak się kaptuje posłów
      i jaka jest cena. Nie zastanawiałam się nad żadnymi spiskami! Pamiętam, że
      żałowałam, że to tv Wildsteina nie zdobyła się na przyjrzenie się bliżej temu
      handlowi.

Jakiś czas temu dziennikarze krakowscy podszyli się pod petentów magistratu i
      wręczyli łapówkę urzędniczce z wydziału lokalowego. Zresztą nie pamiętam
      szczegółów. Wszystko nagrali, moment przekazania koperty był doskonale widoczny.
      Nikomu wtedy do głowy nie przyszło, że ci faceci w zamyśle mieli
      skompromitowanie prteydenta miasta.

Pamiętam też historię molestowania pewnej tłumaczki przez starostę, któremu
      towarzyszyła (z kimś jeszce) w podróży zagranicznej. Tu również dziennikarze
      stanęli na wysokości zadania i uzyskali nagranie "zwierzeń tego obmacywacza".
      Skompromitowali przy tym sędzinę, która nie widziała nic złego w obacywaniu
      tłumaczki. Nikt nie krzyczał wtedy, że dziennikrze działali nieetycznie albo
      był to plan skompromitowania przedstawicieli partii rządzącej.

Przykłady można mnożyć.

A tak w ogóle chodzi tylko o to, że się IV RP chce zainstalować faszerując
      instytucje państwowe leppero-wrzodakopodobnymi. W szczytnym celu w
      ministerstwach mają urzędować byłe sklepowe, byli pegeerowscy kasjerzy,
      itp. Urzędować, bo przecież nie pracować! Jak może była sklepowa nadzorować
      pracę departamentu np. pozyskiwania środków unijnych. Przecież ledwo maturę
      zdała! Na czym ona się zna w takim stopniu, by mógł jej podlegać departament
      w ministerstwie?!!!

Paranoja!
      • iza.bella.iza Pisizm to chyba ciężka choroba lub czary:) 05.10.06, 23:48
        Lepper zabezpieczył swoje wodzostwo wekslami. Bracia Kaczyńscy są cwańsi - oni
        mają chyba jakiś tajemniczy eliksir. Mam nadzieję, że jednak dla większości
        tych, co wypili ten eliksir znajdzie w końcu jakieś antidotum.
        :))))
      • ypsilon.ypsi Re: Zauważyłam, że odezwał się prof. Nowak, 06.10.06, 10:24
        Najważniejsze jest rozbicie układu i starych powiązań korupcyjnych, tylko dziwię
        się, że Jarosław Kaczyński nie zauważa iż wprowadzając szemrane towarzystwo z
        Samoobrony i partii wyrzutków sejmowych do ministerstw, spółek skarbu państwa,
        agencji rządowych - stary układ zostanie zastępuje nowym, namaszczonym przez
        samego wodza PiSu. Jak później pozbędzie się tej pajęczyny? znów będzie walczył
        z kolejnym układem, w ten sam sposób? Będziemy mieli takie polskie
        everendingstory!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka