06.12.06, 15:58
www.rzeczpospolita.pl/News/1,10,48458.html#48458
To cztery miesiące, początek roku. Uniwersytety, szkoły pedagogiczne - co się
dzieje?
Socjolodzy powinni bardziej się tym zająć, a nie komentowaniem elektoratów i
słupków.
Obserwuj wątek
    • s-k-i-n Re: Zgroza 06.12.06, 16:01
      to sprawka układu który wszem i wobec ogłasza katastrofe bedącą rzekomo
      skutkiem obecnych rządów.. to bardzo wielu zniechęca do życia.. a wiec wygląda
      na to że łżeelity przystąpily od słow do czynów, czyli do tego by zredukowac
      liczbę Polaków do 10-15 milionów tak jak to zostało zapisane w tajnym protokole
      dołączonym do Traktatu Rzymksiego który byl aktem założycielskim EWG
      poprzedniczki UE
      • torpeda.wulkaniczna Re: Zgroza 06.12.06, 16:07
        Poważnie?
    • hymen Re: Zgroza 06.12.06, 16:02
      Ee, takie rzeczy podejmowane są tylko wtedy, gdy da się komuś tym przyłożyć.
      Jak nie, przeleci nie zauważone.
    • a.adas Wobec trag. wymowy tych liczb Giertych powinien 06.12.06, 16:14
      podać się do dymisji
    • idiotyzmy-kacze PiS rządzi 06.12.06, 16:16

• krwawy.zenek Re: Zgroza 06.12.06, 16:18
      Torpeda, a zainteresowałeś się, ile w poprzednich latach było? A zastanowiłeś
      się, że Polska to kraj czterdziestomilionowy? A masz jakieś dane z innych
      krajów? To jest poważne zachowanie?
      • torpeda.wulkaniczna Re: Zgroza 06.12.06, 16:27
        Nie.Nie zainteresowałem się.

Uważam, że 10 uczniów w miesiącu decydujących sie na samobójcze odejście to za
        dużo.Akurat o 10.
        Chciałbym,żeby dziennikarze, socjolodzy wytłumaczyli mi "dlaczego?". Dlaczego
        się na to decydują.

Być może pomogłoby to w określeniu zagrożeń w przyszłości, stojących przed
        młodzieżą.Dało obraz stresu, z jakim musi poradzić sobie uczeń.

Nie wiem, czy moje zachowanie się jest poważne.
        Nie wiem też, czy zachowanie tych obwiniających za tragedie Giertycha i PiS
        jest poważne.
        • krwawy.zenek Re: Zgroza 06.12.06, 16:36
          torpeda.wulkaniczna napisał:

> Nie.Nie zainteresowałem się.
          >
          > Uważam, że 10 uczniów w miesiącu decydujących sie na samobójcze odejście to
          za
          > dużo.Akurat o 10.

Bez wątpienia. Tyle tylko, że bez wiedzy, czy na tle poprzednich lat przybywa
          takich tragicznych przypadków czy ubywa, oraz bez wiedzy, czy jest to więcej
          czy mniej w innych krajach, takie rozważania to nic więcej, jak tylko
          egzaltowane bicie piany.

> Chciałbym,żeby dziennikarze, socjolodzy wytłumaczyli mi "dlaczego?". Dlaczego
          > się na to decydują.

Skieruj swe kroki do najbiższej dużej biblioteki, gdzie znajdziesz na ten temat
          obszerną literaturę.

> Być może pomogłoby to w określeniu zagrożeń w przyszłości, stojących przed
          > młodzieżą.Dało obraz stresu, z jakim musi poradzić sobie uczeń.

Czyli dotychczas niekt na to nie wpadł, nikt nie prowadził żadnych analiz, nie
          podejmowano żadnych kroków profilaktycznych? Bo Ty nic na ten temat nie wiesz?

• torpeda.wulkaniczna Re: Zgroza 06.12.06, 16:50
            chciałbym, żeby zamiast o łóżkowych sprawach,słupkach poparcia i przepływach
            elektoratów, komentowania kretynizmów i chamstawa polityków mógłbym poczytać o
            sprawie tła samobójstw uczniów.

Nie będę molem bibliotecznym. Nie mam czasu.
            Podobnie nie mają czasu (a także możliwości) ludzie zagonieni pracą,z małych
            miejscowości.

A samobójstwa nie dzieją się chyba tylko w miastach z bibliotekami?

Ja nie prowadzę żadnych rozważań, więc chyba nie egzaltuję. Ja oczekuję, że
            dopuści się do głosu ludzi, którzy znają się na problemie. Jestem tylko
            ojcem.Dość doświadczonym.

Gdybym znał statystyki, uspokoiłoby mnie, że np. w Rosji tych samobójstw było
            więcej? W przeliczeniu na 40 mln osób? Chyba nie. A Ciebie?

Albo że jest teraz więcej/mniej, niż za PRL? Jak więcej - to wio! na PiS, jak
            mniej to wyszydzić PRL?
            • adres_pomocniczy Re: Zgroza 06.12.06, 17:49
              torpeda.wulkaniczna napisał:

> chciałbym, żeby zamiast o łóżkowych sprawach,słupkach poparcia i przepływach
              > elektoratów, komentowania kretynizmów i chamstawa polityków mógłbym poczytać
              o
              > sprawie tła samobójstw uczniów.

Wiesz co torpeda, jak cie czytam to mi sie w glowie nie miesci, ze mozna byc
              takim bucem.
              Z tego co piszesz wynika, ze na uwage nie zasluguja kobiety molestowane. Dla
              ciebie to zapewne normalka, pewnie jestes jakims skrytym gwalcicielem i
              gwalcisz koty w piwnicy.
              Domyslam sie, ze los molestowanych kobiet zainteresowalby cie dopiero wtedy,
              gdyby po molestowaniu popelnialy one samobojstwa. BO ty chcesz wlasnie o
              samobojstwach czytac, molestowanie jest mniej interesujace.
              Na szczescie nie ty decydujesz, o czym trzeba pisac, a o czym nie.
              • torpeda.wulkaniczna Re: Zgroza 06.12.06, 19:26
                Rozszyfrowałeś mnie.

Wprawdzie to Tobie "sprawy łóżkowe" kojarzą się z molestowaniem (piękny
                wniosek, a dalej następne, ad personam), więc rzecz wymagałaby chyba fachowej
                pomocy medycznej, ale - rozszyfrowałeś mnie doskonale.

Więc nie trać na mnie czasu.

• hymen Re: Zgroza 06.12.06, 20:08
            krwawy.zenek napisał:

> Bez wątpienia. Tyle tylko, że bez wiedzy, czy na tle poprzednich lat przybywa
            > takich tragicznych przypadków czy ubywa, oraz bez wiedzy, czy jest to więcej
            > czy mniej w innych krajach, takie rozważania to nic więcej, jak tylko
            > egzaltowane bicie piany.

Od 1990 roku liczba samobójstw rośnie w każdej grupie wiekowej.

> Czyli dotychczas niekt na to nie wpadł, nikt nie prowadził żadnych analiz,
            nie
            > podejmowano żadnych kroków profilaktycznych? Bo Ty nic na ten temat nie
            wiesz?

Niestety, podejmowane kroki nie przyczyniły się do spadku trendu.
    • homosovieticus To III-cia RP w odsłanianej stopniowo krasie! 06.12.06, 16:23
      Czy warto jej bronić czy też lepiej gruntownie przebudowywać?
      • idiotyzmy-kacze Podobno już od roku jest IV RP 06.12.06, 16:25

• homosovieticus [...] 06.12.06, 16:39
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • mmikki Re: To III-cia RP w odsłanianej stopniowo krasie 06.12.06, 16:25
        to IV RP bydło z Samoobrony wywindowała na piedestał
        • homosovieticus Re: To III-cia RP w odsłanianej stopniowo krasie 06.12.06, 16:42
          Twoja opinia jest bardzo płytka.Wycofanie się Platformy z wyborczego zamiaru
          gruntownej przebudowy Państwa, zmusiło PiS do szukania innych mozliwych
          sposobów realizacji wyborczych obietnic.
          • karbat Re: To III-cia RP w odsłanianej stopniowo krasie 06.12.06, 18:04
            kiedy mlotku dojdze do twego mozdzku ,ze PO nie bylo po drodze babrac sie w
            kaczym bajorze
            nie miala takiego obowiazku ani takiej ochoty
            rewolucyjna odnowa IV RP i kacza rewolucja moralny pozre swe dzieci hehe
            • homosovieticus Re: To III-cia RP w odsłanianej stopniowo krasie 06.12.06, 18:08
              Bardzo rzadko zapełniam głowe idiotyzmami i nieprawdą polityczną.
              • cichociemnym [...] 06.12.06, 20:14
                Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • mmikki Re: Zgroza 07.12.06, 20:49
      zgroza
      starsze dzieciaki uciekają z IV RP do Europy, młodsze tez uciekają, do wieczności
      byle dalej
      o, roku ów! najlepszy od lat siedemnastu!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka