Dodaj do ulubionych

Rospuda, prognoza pogody na dziś...:)))

22.02.07, 10:46
No chłopaki i dziewczyny! Poproście o jakąś podwyżkę, bo w tych marnych namiocikach nie wiem czy dacie radę. Dziś w nocy temperatura odczuwalna dojdzie do minus 35 stopni!!!
Ale czego sie nie zrobi dla czterech stów, prawda...

meteo.icm.edu.pl/java2/mgram.php?x=21&y=17&pol_x=2&lang=0&ver=&ikonka=1
Obserwuj wątek
    • hummer I to jest właśnie patriotyzm jakbyś nie wiedział 22.02.07, 10:47

• humbak Re: I to jest właśnie patriotyzm jakbyś nie wiedz 22.02.07, 10:48
        Raczej nie. Jeśli już to patriotyzm ziemski.
      • bard333 Re: I to jest właśnie patriotyzm jakbyś nie wiedz 22.02.07, 10:49
        co? że biora cztery stówy dziennie za zwisanie z drzewa? Mnie uczyli, że ptariotyzm to zupełnie co innego
        • hummer To się marnujesz tutaj 22.02.07, 10:56
          bard333 napisał:

> co? że biora cztery stówy dziennie za zwisanie z drzewa? Mnie uczyli, że ptario
          > tyzm to zupełnie co innego

Tam dają cztery stówy, a ty tu piszesz wierszówki po 5 gr za post.
          PS
          Może podasz definicję patriotyzmu?
          • bard333 Re: To się marnujesz tutaj 22.02.07, 10:58
            dla marnych czterech stów po drzewach łazić??? Etam! Mogliby częsciej pokazywać te grinPISki, dla nich to pewnie na nie jedno bym wlazł...:))
            • hummer Re: To się marnujesz tutaj 22.02.07, 11:00
              bard333 napisał:

> dla marnych czterech stów po drzewach łazić??? Etam! Mogliby częsciej pokazywać
              > te grinPISki, dla nich to pewnie na nie jedno bym wlazł...:))

Twój idol Ojciec Giertych na drzewach rozum stracił.
              • bard333 Re: To się marnujesz tutaj 22.02.07, 11:03
                jaasne, aś teraz pojechał... inaczej sobie idoli dobieram. Myślisz, że jak ktoś wysoki do nieba, to zaraz drzewa... mówi się dalej: głupi jak trzeba
                • hummer Re: To się marnujesz tutaj 22.02.07, 11:05
                  bard333 napisał:

> jaasne, aś teraz pojechał... inaczej sobie idoli dobieram. Myślisz, że jak ktoś
                  > wysoki do nieba, to zaraz drzewa... mówi się dalej: głupi jak trzeba

To jest ten twój patriotyzm, o któy pytałem wcześniej :)
                  • bard333 Re: To się marnujesz tutaj 22.02.07, 11:11
                    Każdy rozumie patriotyzm na swój sposób, w czasie zawieruch łatwiej byc patriotą, może wystraczyidentyfikować sie z naszym krajem, może wystarczy płcić to podatki, a może pomagac ludziom tej potrzeby potrzebującym, jak teraz Augustowianie.
                    Co to za patriotyzm, tych którzy raptem stali sie tacy proekologiczni, a zawsze wiosną sprzątam po nich tony śmiei na mazurach???
                    • hummer Re: To się marnujesz tutaj 22.02.07, 11:14
                      bard333 napisał:

> Każdy rozumie patriotyzm na swój sposób, w czasie zawieruch łatwiej byc patriot
                      > ą, może wystraczyidentyfikować sie z naszym krajem, może wystarczy płcić to po
                      > datki, a może pomagac ludziom tej potrzeby potrzebującym, jak teraz Augustowian
                      > ie.
                      > Co to za patriotyzm, tych którzy raptem stali sie tacy proekologiczni, a zawsze
                      > wiosną sprzątam po nich tony śmiei na mazurach???

Szkoda, że tym potrzebującym z Jarosławia nie pomagają.
                      A ostatnie zdanie świadczy, że macie kiepską tam policję.
                      • bard333 Re: To się marnujesz tutaj 22.02.07, 11:15
                        A co ma Jarosław do mnie (choć ostatnio trzeba mu przyznać ma duże wpływy...;))
                        ja mieszkam w małej wsi w puszczy piskiej i staram sie pomagać tam gdzie mi bliżej, to tak z lenistwa...;))
                        • hummer Re: To się marnujesz tutaj 22.02.07, 11:27
                          bard333 napisał:

> A co ma Jarosław do mnie (choć ostatnio trzeba mu przyznać ma duże wpływy...;))
                          > ja mieszkam w małej wsi w puszczy piskiej i staram sie pomagać tam gdzie mi bli
                          > żej, to tak z lenistwa...;))
                          - To jest smutny dzień dla Podkarpacia - mówi Elżbieta Łukacijewska, szefowa podkarpackiej Platformy Obywatelskiej. Podczas piatkowego głosowania nad budżetem państwa posłowie PiS odrzucili blisko 100 mln zł przeznaczonych na budowę autostrady A4 na Podkarpaciu, mimo że dzień wcześniej pozytywnie na ten temat wypowiedziała się Sejmowa Komisja Finansów Publicznych. W budżecie nie znalazło się również 8,5 mln zł, które miało być przekazane na budowę drogi ekspresowej S19. O odrzuceniu tych inwestycji zdecydowały głosy PiS i - o dziwo - SLD. Z podkarpackich posłów PiS za tymi poprawkami głosowało tylko dwóch spośród dziewięciu: Kazimierz Moskal i Zbigniew Chmielowiec. Poprawki poparli również, oprócz PO i PSL, posłowie Samoobrony i Ligi Polskich Rodzin. Głosów jednak zabrakło.

- Ręce można załamać. W takim tempie obwodnica w Jarosławiu powstanie za 20 lat - wściekał się Mieczysław Kasprzak, poseł PSL. - Niestety, parlamentarzyści PiS mocno trzymali się dyscypliny klubowej, ale na tej dyscyplinie Podkarpacie zyskało tyle co nic. To, co znalazło się w budżecie, to ochłapy. Szkoda gadać... - psioczy Kasprzak.

Ale pisowcy argumenty opozycji nazywają bzdurą. Andrzej Szlachta, poseł PiS, powtarza wciąż to samo: - Poprawki opozycji przewróciłyby budżet do góry nogami. Niech opozycja nie uprawia demagogii. I państwo też nie dołączajcie do tego chóru - sugerował nam Szlachta.

Poseł przekonuje, że brak pieniędzy na autostradę A4 i drogę ekspresową S19 w budżecie państwa w żadnym wypadku nie wstrzyma prac nad inwestycjami. - Pieniądze na te cele są w programach unijnych. Po co mieliśmy drenować budżet, skoro fundusze są w innych źródłach. Za kilka miesięcy te programy ruszą i ze spokojem popatrzymy na wyborców i na dziennikarzy, którzy dołączają się do propagandy opozycji - stwierdził Szlachta.

- Nie dziwię się, że pan Szlachta był słabym prezydentem Rzeszowa. Ze środków unijnych nie można finansować wykupu gruntów pod budowę autostrady i drogi ekspresowej. Co nam ze zbiornika wodnego, który, notabene, nie wiadomo, kiedy powstanie, skoro dla Podkarpacia nie ma pieniędzy na ważniejsze inwestycje. Logiki w tym nie widzę żadnej - komentuje poseł Jan Tomaka.
                          www.autostrady.pl/index.php?subaction=showfull&id=1166403486&archive=&start_from=&ucat=&
                          I tym się różnisz od innych. Jako typowy PiSowiec myślisz tylko o sobie.
                          • bard333 Re: To się marnujesz tutaj 22.02.07, 11:36
                            No to w tym przypadku samrządowcy się nie spisali i nie ma dla mnie żadnego znaczenia jaka opcję polityczną aktualnie reprezentują. Może niech mieskańcy zawiążą jakiś komitet nacisku, nagłośnią to w mediach, może jakaś blikada, żeby ktoś ich zobaczy?
                            • hummer Wiesz co to znaczy POSEŁ :) 22.02.07, 12:06
                              bard333 napisał:

> No to w tym przypadku samrządowcy się nie spisali i nie ma dla mnie żadnego zna
                              > czenia jaka opcję polityczną aktualnie reprezentują. Może niech mieskańcy zawią
                              > żą jakiś komitet nacisku, nagłośnią to w mediach, może jakaś blikada, żeby ktoś
                              > ich zobaczy?
                              • bard333 Re: Wiesz co to znaczy POSEŁ :) 22.02.07, 12:16
                                jakiego wybrali, takiego mają, ale tp wcale nie znaczy że samemu nie mozna spraw ruszyć, tak jak w przypadku Augustowa, to ludzie sami zaczęli protesty
                    • zbigniews1934 Re: To się marnujesz tutaj 22.02.07, 20:46
                      bard333 napisał:

> Każdy rozumie patriotyzm na swój sposób, w czasie zawieruch łatwiej byc
                      patriot
                      > ą, może wystraczyidentyfikować sie z naszym krajem, może wystarczy płcić to
                      po
                      > datki, a może pomagac ludziom tej potrzeby potrzebującym, jak teraz
                      Augustowian
                      > ie.
                      > Co to za patriotyzm, tych którzy raptem stali sie tacy proekologiczni, a
                      zawsze
                      > wiosną sprzątam po nich tony śmieci. TAK MAŁÓ Płaci KGB tylko 400 zł. za
                      dobę.
      • reakcjonista1 To jst idiotyzm a nie patriotyzm 22.02.07, 14:21

• hummer Też tak myślę patrząc na PiS :) 22.02.07, 14:28
          reakcjonista1 napisał:

>
    • artsg Może lewizna zrobi zbiórkę ciepłych gaci dla Wajra 22.02.07, 10:47
      Wajraków?
      • who_is_who Re: Liberałowie zrobią zbiórke na przeszczep 22.02.07, 10:52
        chociaż kawałka mózgu - dla ciebie. ;-)
      • bard333 Re: Może lewizna zrobi zbiórkę ciepłych gaci dla 22.02.07, 10:56
        hehehe, wiatr będzie wiał z ich ulubionego kierunku - wschodniego:)))
        • who_is_who Re: Może lewizna zrobi zbiórkę ciepłych gaci dla 22.02.07, 10:57
          Twoja rodzina podobno ze wschodu.;-)
          • bard333 Re: Może lewizna zrobi zbiórkę ciepłych gaci dla 22.02.07, 11:00
            No to piszę, że z poprawnego kierunku wieje:))) a i Lwów juz nie ten co przed wojną, no i Ułanów juz nie ma :((
            • who_is_who Re: Może nie tylko lewizna ... 22.02.07, 11:03
              Wciąż się trzymasz tego malutkiego z Piaseczna? ;-)
              • bard333 Re: Może nie tylko lewizna ... 22.02.07, 11:04
                to nie ten adres, rozumiem, że do artsg, choć ja sie tez wciąż trzymam mojej małej wsi na mazurach...
                • who_is_who Re: Może nie tylko lewizna ... 22.02.07, 11:07
                  To ci się chwali! Musze spadać... na drzewo!;-)
                  • bard333 Re: Może nie tylko lewizna ... 22.02.07, 11:14
                    pamiętaj! Cztery stówy...:)))
    • who_is_who Re: Masz jakieś dowody na te cztery stówy, czy 22.02.07, 10:51
      jeszcze się nie obudziłeś?;-)
      • bard333 Re: Masz jakieś dowody na te cztery stówy, czy 22.02.07, 10:53
        Już nawet jestem po kawie, a wiadomośc z piewrszej ręki, od mieszkańców, poczytaj:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=57738639
        • who_is_who Re: Masz jakieś dowody na te cztery stówy, czy 22.02.07, 10:59
          Czytałem i wydaje mi się, że to taka trzecia prawda.. ;-)
          Coś bardziej "namacalnego"? Nie pisze o tym miejscowa prasa?
          • bard333 Re: Masz jakieś dowody na te cztery stówy, czy 22.02.07, 11:01
            jeszcze nie czytałem "miejscowej prasy", mówił mi to lekarz, co ma tam praktykę i myślę że nie miał interesu by mnie okłamywać. Tiry napędzają mu przecież klientów...:)
            • who_is_who Re: Masz jakieś dowody na te cztery stówy, czy 22.02.07, 11:05
              Przypomina mi to zabawę w głuchy telefon. Czy o tym lekarzu nie chdzą słuchy, że
              łapówkarz z niego? Dla mnie to ploty, a nie dowód, że biorą tę kasę.;-)
              • bard333 Re: Masz jakieś dowody na te cztery stówy, czy 22.02.07, 11:13
                Przecież nikogo za rekę nie złapałem, kłamac nie lubię,a forum się rządzi takim prawem, że przeżucamy się w większości na nie sprawdzone wiadomości. Ta sprawa myślę, że jednak wyjdzie, Żebro wysłał już swoich pretorian, a ci urządzą polowanie z nagonką i nie uznają świętości...;))
    • l.o.r.t.e.a Ludzie,opamiętajcie się. Chodzi o sprawę 22.02.07, 10:57
      trudną, gdzie każda strona ma swoje racje. Spór dotyczy dziedzin drogownictwa i
      ochrony przyrody, a wy się tu pierzecie po mordach czysto politycznie.
      • who_is_who Re: Może warto przeczytać... 22.02.07, 11:00
        siskom.waw.pl/rospuda/Wariant_alt/s8-augustow-suwalki.pdf ;-)
        • hummer Racjonalna obwodnica to :) 22.02.07, 11:05
          Lipowo Osowa Lipowo, zyskały by na tym i same Suwałki a tak Ruch i tak wjedzie w miasto.
      • bard333 Re: Ludzie,opamiętajcie się. Chodzi o sprawę 22.02.07, 11:07
        mi zupełnie nie chodzi o politykę, którą zreszta mam gdzieś, tylko o to żeby ludzie mogli zacząć normalnie życ. Tam gdzie ktoś, tak jak w przypadku obwodnicy opowiada bzdury, że ją zniszczą, za protesty bierze kasę i jeszcze robi z siebie męczennika, to staram się pokazać jego prawdziwe intencje.
        Dziwnym trafem trasa alternatywna ma przebiegać przez tereny paru cwaniakow z Warszawy, którzy od jakiegoś czasu wykupywali działki w tamtym rejonie.
        Pewnie przypadek...
        • deszcz.jesienny Re: Ludzie,opamiętajcie się. Chodzi o sprawę 22.02.07, 13:02
          bard333 napisał:

> mi zupełnie nie chodzi o politykę, którą zreszta mam gdzieś, tylko o to żeby ludzie mogli zacząć normalnie życ. Tam gdzie ktoś, tak jak w przypadku obwodnicy opowiada bzdury, że ją zniszczą, za protesty bierze kasę i jeszcze robi z siebie męczennika, to staram się pokazać jego prawdziwe intencje.

Tu są prawdziwe intencje:
          "Obrona Doliny Rospudy trwa od końca lat dziewięćdziesiątych. To wówczas dowiedzieliśmy się, że ma tamtędy przebiegać obwodnica
          Augustowa, niszcząc piękne i niepowtarzalne miejsce. Już wtedy ekolodzy zaalarmowali urzędników państwowych i władze lokalne, że
          taki przebieg trasy jest po prostu fatalny. Jedni z nas gromadzili dokumentację przyrodniczą i prowadzili badania, aby pokazać,
          jak bardzo wartościowe jest to miejsce. Inni wskazywali, że trasę można poprowadzić zupełnie gdzie indziej – taniej, bez
          konieczności wywłaszczania tak wielu rolników z ich ziemi, a przede wszystkim nie niszcząc przyrody. Jeszcze inni mówili, że
          należy budować obwodnice miast, ale jeśli nadal cały tranzyt towarów przez Polskę będzie odbywał się za pomocą TIR-ów, to nie
          starczy na te obwodnice ani miejsca, ani pieniędzy, ani ludzkiej cierpliwości – powinniśmy wozić TIR-y na platformach
          kolejowych, wzorem takich krajów, jak Szwajcaria czy Austria.

To wszystko wiadomo od dawna. Każdy kolejny rząd i minister środowiska, a także władze wojewódzkie i augustowskie, otrzymywali te
          informacje. Nikt nie może uczciwie powiedzieć, że ekolodzy tylko blokują i protestują, że nie obchodzą nas ofiary ruchu
          samochodowego, że za wszelką cenę bronimy tylko „żabek i kwiatków”, a ludzie są nam obojętni. To po prostu kłamstwa.
          Jeśli minister środowiska Jan Szyszko mówi nad Rospudą, że „tu wszędzie jest pięknie”, czyli że którędy by nie
          poprowadzić drogi, to i tak coś ona zniszczy – wtedy kłamie, bo dobrze wie, że są takie warianty trasy, które zniszczą o
          wiele, wiele mniej. Jeśli ten sam minister mówi, że „na protesty jest za późno” – to sam jest winien temu, iż
          rozsądnej decyzji nie podjęto znacznie wcześniej, godząc ochronę przyrody i polepszenie jakości życia mieszkańców Augustowa. Jeśli
          władze lokalne oskarżają ekologów o ofiary wypadków drogowych – to kłamią, bo same są współwinne, że droga powstanie później
          niż mogłaby. Jeśli jacyś członkowie lokalnej społeczności twierdzą, że chcemy, by ludzie ginęli pod kołami TIR-ów – to
          również kłamią, bo my od lat mówimy, że jesteśmy za budową obwodnicy Augustowa i że TIR-ów powinno być na polskich drogach jak
          najmniej.

Ale to nie jest tak naprawdę spór ekologów z rządem, urzędnikami czy mieszkańcami Augustowa. To spór między tymi obywatelami
          Polski, którzy potrafią docenić piękno i wartość naszej rodzimej przyrody, a tymi, którzy uważają, że w imię interesów i ślepego
          uporu kilku biurokratów, biznesmenów i politykierów można niszczyć takie miejsca, jak Dolina Rospudy. Nie jest to – wbrew
          spiskowym teoriom – ani akcja antyrządowa, ani inicjatywa „Gazety Wyborczej”, ani robota tajemniczych „sił
          z Brukseli”. To po prostu głos zdrowego rozsądku – wymowa faktów jest taka, że każdy, kto zapozna się z informacjami
          i odrzuci zacietrzewienie, bez trudu zauważy, iż można pogodzić różne racje. Można mieć i obwodnicę Augustowa, i ocaloną bezcenną
          przyrodę, i zakończenie konfliktu społecznego, i mniejsze wydatki z budżetu – a przede wszystkim satysfakcję, że
          uchroniliśmy się przed błędną decyzją.

Czy ktoś na tym straci? Owszem. Kilku członków obecnego i poprzednich rządów oraz władz wojewódzkich będzie musiało publicznie
          przyznać, że promowali złe rozwiązania. Dotychczasowe lokalne władze stracą popularność i przestaną budować swoją pozycję poprzez
          napuszczanie mieszkańców Augustowa na ekologów i Brukselę. Zapewne straci jeszcze ktoś – obserwując upór, z jakim chce się
          poprowadzić trasę przez Dolinę Rospudy, nie można się oprzeć wrażeniu, że ktoś wykupił działki wzdłuż niej i liczy na spory
          zarobek, gdy ceny ziemi pójdą mocno w górę po powstaniu drogi. Wszyscy inni zyskają – kierowcy ominą Augustów, mieszkańcy
          odetchną od TIR-ów, a miłośnicy przyrody będą nadal mogli podziwiać wspaniałe torfowiska."

Remigiusz Okraska

Decyzja w sprawie autostrady była zaskarżana do NSA. "ekolodzy" wykorzystali wtedy wszelkie mozliwe procedury prawne. Walka rozgorzała na nowo kiedy to w Prawie Ochrony Środowiska nastąpiły daleko idące zmiany dostosowujące nasze regulacje do unijnych... - to informacja dla tych, którzy twierdzą, że ekolodzy "obudzili się" dopiero teraz.

> Dziwnym trafem trasa alternatywna ma przebiegać przez tereny paru cwaniakow z Warszawy, którzy od jakiegoś czasu wykupywali działki w tamtym rejonie.
          > Pewnie przypadek...

Kampania organizacji ekologicznych trwa od 1991 roku. A co ciekawe, od tego czasu datują się pogłoski że najwiekszym beneficjentem obecnego przebiegu obwodnicy będzie łowczy Cimoszewicz i jego białostocki układ.
          To także na pewno przypadek...

• bard333 Re: Ludzie,opamiętajcie się. Chodzi o sprawę 22.02.07, 13:19
            jakoś bardzie wierze mieszkańcom Augustowa i tem co mówią, niż wszystkim organizacjom ekologicznym razem wziętych.
            A jesli łowczy maczał w tym swoje brudne paluchy, to warto by prokurator to sprawdził.
            • deszcz.jesienny Re: Ludzie,opamiętajcie się. Chodzi o sprawę 22.02.07, 13:43
              bard333 napisał:

> jakoś bardzie wierze mieszkańcom Augustowa i tem co mówią, niż wszystkim organi
              > zacjom ekologicznym razem wziętych.
              > A jesli łowczy maczał w tym swoje brudne paluchy, to warto by prokurator to spr
              > awdził.

No coż. Z wiarą nie sposób dyskutować :)
              • bard333 Re: Ludzie,opamiętajcie się. Chodzi o sprawę 22.02.07, 14:01
                niestety... mam swoje lata i również doświadczenie z "ekologami". Nie wierzę w ich czyste intencję, sami sobie robia opinię, każąc sobie slono płacic za odstępowanie od protestów.
                Sam wielokrotnie uczestniczyłem i organizowałem pomoc ludziom (choćby na wojnie w Jugosławii) ale nie dorabiałem do tego nigdy ideologii...
                • deszcz.jesienny Re: Ludzie,opamiętajcie się. Chodzi o sprawę 22.02.07, 15:14
                  bard333 napisał:

> niestety... mam swoje lata i również doświadczenie z "ekologami". Nie wierzę w
                  > ich czyste intencję, sami sobie robia opinię, każąc sobie slono płacic za odstę
                  > powanie od protestów.
                  > Sam wielokrotnie uczestniczyłem i organizowałem pomoc ludziom (choćby na wojnie
                  > w Jugosławii) ale nie dorabiałem do tego nigdy ideologii...

Za to dziś, próbujesz ją właśnie dorabiać - swoją własną, o intencjach ekologów.
                  Nikt Ci nie każe wierzyć w czystość czyichś intencji,
                  jednak budowanie swojej opinii li tylko na przeciwstawianiu się
                  wszystkiemu, co postuluje ktoś, kogo nie cenisz, może prowadzić na manowce.
                  Tak jest właśnie w tym przypadku.
                  Myśl sobie o ekologach co Ci się żywnie podoba, ale nie dawaj też wiary
                  mieszkańcom Augustowa w ciemno.
                  Tak już jest, że przy każdej niemal inwestycji, ktoś próbuje zrobić na niej swój własny interes.
                  Poczytaj o Dolinie Rospudy i zastanów się sam przed sobą, czy naprawdę
                  trzeba to niszczyć.
                  CBA już zajęło się sprawą wytyczenia tej obecnie obowiązującej wersji
                  poprowadzenia autostrady. Zobaczymy, czy rzeczywiście przesądziły tu czyste inetencje mieszkańców Augustowa, w ktore zresztą nie wątpię, czy może jednak coś innego.

Powiem Ci coś - ekolodzy i ich akcje intersują mne tyle co nic.
                  Sama znam doskonale co najmniej kilka przykładów wymuszeń pieniędzy
                  za odstępowanie organizacji ekologicznych od protestów.
                  Dotyczy to zresztą głównie większych miast.
                  Czasem jednak - byc może przypadkiem - zdarza się, że mają rację.
                  • bard333 Re: Ludzie,opamiętajcie się. Chodzi o sprawę 22.02.07, 15:36
                    Ależ ja nie jestem ślepcem bezkrytycznie wpatrzonym w lustro, po prostu zawsze jestem za słabszymi, nikt nie chce i nie zniszczy Rospudy, cała dolina ma 40 km. Jeśli nawet w czasie budowy zostanie zostanie rozjeżdżone kilka hektarów bagna, to i tak w ciągu kilku lat wszystko sie odbuduje.
                    To, że ktoś zarobi na drodzę , to bardzo dobrze, gorzej jesli wykorzystał do tego swoje stanowisku, czy układy. Mam nadzieje, że CBA to sprawdzi i jeśli jest coś na rzeczy wyciągnie konsekwencje.
                    Ni jestem zamknięty na głosy ekologów, sam uczestnicze np w czyszczeniu miasta, nigdy nie wyrzucam śmieci w lesi i z samochodu.
                    Ale medialny hałas i w większości kłamstwa powtarzane przez dziennikarzy z posępnym wzrokiem drażnią mnie bardziej niż buldożery w dolinie.
                    A od miejscowych, którzy nie mają żadnego interesu by kłamac wiem, że "trasa alternatywna" której nota bene nie ma ma przebiegać przez gruntu paru warszawskich cwaniaków, między innymi właścicielami zajazdów wzdłóż trasy obecnej i przyszłej wg projektu ekologów.

Za dniówke na drzewie, ci "czyści" ekolodzy kasują nieopodatkowane cztery stówy do kieszeni. Może i są wśród nich ludzie faktycznie chcący ratować przyrodę, ale po pierwsze nikt tej przyrody nie zniszczy, a po drugie są niestety zmanipulowani przez swoich wodzów...
                    • ave.duce Re: Ależ z ciebie uparciuch >>> 22.02.07, 16:20
                      wzdłuż i w szerz ...

Zerknij na stronę 8., please!
                      I nie powtarzaj tych plotek o 400 zlp., bo chyba nie jesteś tą babą, która
                      przychodzi do lekarza...

siskom.waw.pl/rospuda/Wariant_alt/s8-augustow-suwalki.pdf
                      ;)
                      • ave.duce Re: Ależ z ciebie uparciuch > wszerz !!! poprawka 22.02.07, 16:22
                        Pod wpływem... zaczynam błądzić.

;)
                        • bard333 Re: Ależ z ciebie uparciuch > wszerz !!! popr 22.02.07, 17:59

Na szczęście droga powstanie i to w planowanej wersji...:))

Zupełnie nie rozumiem Waszego podniecenia? Nikt nic nie zniszczy, ludzie zaczna normalnie żyć. Nie wierze ekologom z Wajrakiem na czele, przy każdym wejściu telewizyjnym obnosi sie z reklama GW.
                          Jesli dalej tak będziecie postępować to mieszkańcy sami spalą ta całą doline, tak jak mieszkańcy Mazur wiosną niszczą gniazda kormoranów razem z jajkami.
                          Zielona banda zapomina, że wśród lasów i jezior również mieszkaja ludzie!!!
                          • ave.duce Re: Ależ z ciebie uparciuch > wszerz !!! popr 22.02.07, 18:11
                            bard333 napisał:

>
                            > Na szczęście droga powstanie i to w planowanej wersji...:))

Szykuj tę 18!

>
                            > Zupełnie nie rozumiem Waszego podniecenia?

Ja też nie, bo nie jestem "podniecona".

> Nikt nic nie zniszczy, ludzie zaczna
                            > normalnie żyć. Nie wierze ekologom z Wajrakiem na czele, przy każdym wejściu t
                            > elewizyjnym obnosi sie z reklama GW.

Możesz mi odpowiedzieć na pytanie: dlaczego uważasz, że TEN wariant jest ok >>>
                            okazało się, że stosunki własnościowe nie są uporządkowane >>> a ten drugi - nie
                            jest?

> Jesli dalej tak będziecie postępować to mieszkańcy sami spalą ta całą doline, t
                            > ak jak mieszkańcy Mazur wiosną niszczą gniazda kormoranów razem z jajkami.

I to ci się podoba? Okres lęgowy zaczyna się 1 marca. I trwa do września (piszę
                            z pamięci) - wtedy w Dolinie żaden ciężki sprzęt nie może pracować.

> Zielona banda zapomina, że wśród lasów i jezior również mieszkaja ludzie!!!

Dlaczego tak ich nazywasz? Nie możesz poprzestać na określeniu "Zieloni"?
                            Nie sądzę, aby o tym nie pamiętano - tylko why niszczyć przyrodę, kiedy można
                            pogodzić i ludzi, i faunę, i florę, i rzekę?

:P
                            • ave.duce Re: Mała prośba: nie pisz do mnie per "WY" ;))) 22.02.07, 18:12

• bard333 Re: Mała prośba: nie pisz do mnie per "WY" ;))) 22.02.07, 18:19
                                Sory z tym "WY" masz rację:))

Sczczerze mówiąc jest mi obojętne którędy ta droga przejdzie, jednak jak już wspominałem, zawsze jestem po stronie słabszych (to książki Sienkiewicza i Tomek Wilmowski zrobiły u mnie takie zmiany w głowie...;))
                                Nie ma szans by droga powstała w innym wariancie, więc jestem za obwodnicą przez Rospudę i tyle. Nie interesuje mnie żadna polityka, tylko jeśli się wogóle w to angażuje to dla tego, że żal mi miszkańcw, taki ze mnie altruista...;))
                                • deszcz.jesienny Re: Mała prośba: nie pisz do mnie per "WY" ;))) 22.02.07, 18:29
                                  bard333 napisał:

> Sory z tym "WY" masz rację:))
                                  >
                                  > Sczczerze mówiąc jest mi obojętne którędy ta droga przejdzie, jednak jak już ws
                                  > pominałem, zawsze jestem po stronie słabszych (to książki Sienkiewicza i Tomek
                                  > Wilmowski zrobiły u mnie takie zmiany w głowie...;))

Tylko jedna, już ostatnia uwaga.
                                  Najsłabsza w tym przypadku jest przyroda....

> Nie ma szans by droga powstała w innym wariancie, więc jestem za obwodnicą prze
                                  > z Rospudę i tyle. Nie interesuje mnie żadna polityka, tylko jeśli się wogóle w
                                  > to angażuje to dla tego, że żal mi miszkańcw, taki ze mnie altruista...;))
                                • ave.duce Re: Ależ uparciuch z ciebie :))) 22.02.07, 19:33
                                  bard333 napisał:

>
                                  > Sczczerze mówiąc jest mi obojętne którędy ta droga przejdzie, jednak jak już ws
                                  > pominałem, zawsze jestem po stronie słabszych (to książki Sienkiewicza i Tomek
                                  > Wilmowski zrobiły u mnie takie zmiany w głowie...;))

Powód do chwały.

;)

> Nie ma szans by droga powstała w innym wariancie, więc jestem za obwodnicą
                                  > przez Rospudę i tyle.

Dlaczego tak uważasz? Nie rozumiem.

> Nie interesuje mnie żadna polityka, tylko jeśli się wogóle w
                                  > to angażuje to dla tego, że żal mi miszkańcw, taki ze mnie altruista...;))

Mnie też szkoda ludzi, ale LUDZIE są w stanie rozsądnie współżyć z przyrodą,
                                  która nie jest winna temu, że człowiek sam sobie gotuje taki, a nie inny los.

:)))
                      • bard333 Re: Ależ z ciebie uparciuch >>> 22.02.07, 18:12
                        a co do uparciucha... no cóż, już pisałem dążę do celu jak czołg, ale oczywiście ulegam wpływom, jeśli to nie krzywdzi inntch ludzi.
                        Jeśli teraz nie wybuduja obwodnicy, nie wybudują jej nigdy!
                        • ave.duce Re: Ależ z ciebie uparciuch >>> 22.02.07, 18:14
                          bard333 napisał:

> a co do uparciucha... no cóż, już pisałem dążę do celu jak czołg, ale oczywiści
                          > e ulegam wpływom, jeśli to nie krzywdzi inntch ludzi.

"Wpływowy" czołg? Rudy?

:PPP

> Jeśli teraz nie wybuduja obwodnicy, nie wybudują jej nigdy!

Wybudują. Tylko inną trasą. Nie martw się.

• bard333 Re: Ależ z ciebie uparciuch >>> 22.02.07, 18:28
                            A swoją drogą nie uważasz, że ten cały hałas jest sztucznie wywołany i najbardziej z tego cieszy sie Kaczor większy?
                            Idealny temat zastępczy, nawet tvn nie gryzie go po kostkach...

A zielona banda, dlatego że zupełnie nie interesują się ludźmi, uwierz mi, dbam o środowisko i pochylam się nawet nad najmniejszym badziewiem. Apropos, wczoraj saczęł mi brzęczę pszczoła na szybie, chyba królowa, pamiętam jakos we wrześniu zeszłego roku coś jedna pszczółka zalepiała mi na oknie, więc to chyba stąd... Więc wyobraź sobie, że ją nawet karmie miodem i poje wodą, zamiast wyrzucić na zbity pysk, jak Wałęsa tego chce tego drugiego...;))

Gotuje spagetti, więc ide do kuchni
                            • ave.duce Re: Ależ z ciebie uparciuch >>> 22.02.07, 19:38
                              bard333 napisał:

> A swoją drogą nie uważasz, że ten cały hałas jest sztucznie wywołany i najbardz
                              > iej z tego cieszy sie Kaczor większy?
                              > Idealny temat zastępczy, nawet tvn nie gryzie go po kostkach...

Na pewno masz wiele racji > tematy zastępcze to ulubiona gra strategiczna
                              malutkich chłopczyków Kaczyńskich. Co nie zmienia faktu, że budowa miała się
                              zacząć właśnie teraz > czy byla w tym premedytacja, to już nie takie ważne.

>
                              > A zielona banda, dlatego że zupełnie nie interesują się ludźmi, uwierz mi, dbam
                              > o środowisko i pochylam się nawet nad najmniejszym badziewiem. Apropos, wczora
                              > j saczęł mi brzęczę pszczoła na szybie, chyba królowa, pamiętam jakos we wrześn
                              > iu zeszłego roku coś jedna pszczółka zalepiała mi na oknie, więc to chyba stąd.
                              > .. Więc wyobraź sobie, że ją nawet karmie miodem i poje wodą, zamiast wyrzucić
                              > na zbity pysk, jak Wałęsa tego chce tego drugiego...;))

To fajnie. Tylko nie zmienia to faktu, że popierasz "złą" opcję.
                              >
                              > Gotuje spagetti, więc ide do kuchni

Z jaki sosem? A wino? Który rocznik?

;)
                              • bard333 Re: Ależ z ciebie uparciuch >>> 22.02.07, 19:46
                                Jestem po stronie ludzi i tyle,

Bordeux cabernet clossman 2004, choć z przyjaciółmi mamy bojkot Frnacji (francuski tak, francuzi nie;)) to jakoś dam radę;)), no a sos robię sam.
                                Oczywiście na ostro, mięso mielone, boczek, cepbula, pietruszka, marchewka, czosnek i mnóstwo przypraw i duzo tobasco...
                                • ave.duce Re: Ależ z ciebie uparciuch >>> 22.02.07, 20:23
                                  bard333 napisał:

> Jestem po stronie ludzi i tyle,

Pięknie powiedziane, tylko jakoś "pusto" brzmi.
                                  Ja - wg określenia nadpRezydenta Bliźnięcia Jajowego Starszego -
                                  stoję po stronie ZOMO. > to ma treść!

>
                                  > Bordeux cabernet clossman 2004, choć z przyjaciółmi mamy bojkot Frnacji (francu
                                  > ski tak, francuzi nie;)) to jakoś dam radę;)),

Rocznik very.very!

> no a sos robię sam.
                                  > Oczywiście na ostro, mięso mielone, boczek, cepbula, pietruszka, marchewka, czo
                                  > snek i mnóstwo przypraw i duzo tobasco...

Pietruszki nie jadam, ala...

Niech ci będzie na zdrowie!

;)
                                  • bard333 Re: Ależ z ciebie uparciuch >>> 22.02.07, 20:48
                                    oj Ave, wszystko sprowadzasz do polityki...

Kiedys na wojnie w Chorwacji wygarnąłem jakiemus ichniemu ministrowi, bo próbował naszą pomoc dla ludzi bez domów przekuc na swój własny sukces, ale wtedy byłem dużo młodszy...;))

A tam na prawde chodzi o ludzi i jestem po ich stronie:))
                                    • ave.duce Re: Ależ z ciebie uparciuch >>> 22.02.07, 21:21
                                      bard333 napisał:

> oj Ave, wszystko sprowadzasz do polityki...

Ja? Po prostu co to znaczy "jestem po stronie ludzi"? Strasznie to ogólnikowe.
                                      Jakoś trudno uwierzyć, że nie chcesz? nie potrafisz? stanąć po stronie i ludzi,
                                      i przyrody. Tylko mi nie pisz, że te pale niczego nie zniszczą! Tego nie wie
                                      nikt! W tym przypadku należy dmuchać na zimne.
                                      >
                                      > Kiedys na wojnie w Chorwacji wygarnąłem jakiemus ichniemu ministrowi, bo próbow
                                      > ał naszą pomoc dla ludzi bez domów przekuc na swój własny sukces, ale wtedy był
                                      > em dużo młodszy...;))

Politycy to - sorry - sami Qrscy.

>
                                      > A tam na prawde chodzi o ludzi i jestem po ich stronie:))

Bardzie, nie TYLKO o ludzi.

;)
                                      • bard333 Re: Ależ z ciebie uparciuch >>> 22.02.07, 21:41
                                        Ależ ja jestem równiez po stronie przyrody i sam wlazłbym na drzewo gdybym był przekonany, że cos ulegnie zniszczeniu. A gdybym tam wszedł, to uwierz mi, nic by nie wybudowali...;))

Ale cały czas powtarzaja półprawdy i traktuja społeczeństwo jak idiotów. Non stop jakieś slogany o znisczeniu całej doliny! W jaki sposób 600 metrowy mostek zniszczy całą Rospudę.

Dlaczego tylko powołują sie na jakies badania, na jakichs naukowców, czemu niekt nie wyjdzie i powie jak faktycznie jest. Konkretni przez jakie tereny ma przebiegać trasa alternatywna, jakie wsie itd, bo na raziez wiadomości telewizyjnych wiem, że jeden Kaczor chce zabetonować całą Rospudę ,a drugi jest temu przeciw.
                                        Pokazują jakąś mapę i trase narysowana kredką, gdzie tu konkret?

Z polityka masz racje, ona tu przylazła...
                                        • ave.duce Re: Ależ z ciebie uparciuch >>> 22.02.07, 21:56
                                          bard333 napisał:

> Ależ ja jestem równiez po stronie przyrody i sam wlazłbym na drzewo gdybym był
                                          > przekonany, że cos ulegnie zniszczeniu. A gdybym tam wszedł, to uwierz mi, nic
                                          > by nie wybudowali...;))

Popatrz sobie:

www.pracownia.org.pl/data//rozmieszczenie_gatunkow_ptakow_z_zalacznikow_dyrektywy_ptasiej_ue.jpg

>
                                          > Ale cały czas powtarzaja półprawdy i traktuja społeczeństwo jak idiotów. Non st
                                          > op jakieś slogany o znisczeniu całej doliny! W jaki sposób 600 metrowy mostek z
                                          > niszczy całą Rospudę.

Nie sam mostek! Pale! Ponadto, o ile wiem, budowanie na bagnie to trochę jak
                                          "zamki na wodzie". Na dobra sprawę, nie ma technologii w 100% pewnej.
                                          Nie chcę być złym prorokiem...

>
                                          > Dlaczego tylko powołują sie na jakies badania, na jakichs naukowców, czemu niek
                                          > t nie wyjdzie i powie jak faktycznie jest. Konkretni przez jakie tereny ma prze
                                          > biegać trasa alternatywna, jakie wsie itd, bo na raziez wiadomości telewizyjnyc
                                          > h wiem, że jeden Kaczor chce zabetonować całą Rospudę ,a drugi jest temu przeci
                                          > w.
                                          > Pokazują jakąś mapę i trase narysowana kredką, gdzie tu konkret?
                                          >

Czytałeś te materiały, które who_is_who zamieścił?
                                          Zaglądałeś na strony Pracowni, Greenpeace'u i Zielonych? Czytałeś artykuły z
                                          prasy codziennej?

> Z polityka masz racje, ona tu przylazła...

P.S. A jeszcze jak coś znajdą (a mam nadzieję, ze TAK), to archeolodzy się za to
                                          wezmą >>> ale to już niezależnie od trasy...

:PPP
                                          • bard333 Re: Ależ z ciebie uparciuch >>> 22.02.07, 22:39
                                            Mam tyle tych wątków, że sie troche zgubilem:))) jak to ślepies we mgle..

A z mapki ewidentnie wynika, że trasę wyznaczał jaki ptakofob...;)) no aż tak zawijał żeby wszystkie dzięcioły sięgnęło:)))

Sam do siebie sie śmieje :)) bo wyobrażam sobie tych ludzi od dróg jak łażą po lesie i nasłuchują gdzie najwięcej tego tałatajstwa sie wydziera i tam krecha, a jak!!!

Szczerze mówiąc nie cztałem i nie zaglądałem, ale ja pracuje!!!;)) Od wtorku mam targi, na które musze sie troche przygotować, ale mam nadzieję że wyprostujesz mój skrzywiony kręgosłup ekologiczny przy jakims ognisku...:)) Po "wychlapaniu" butelki bursztynowatego jestem bardziej podatny na przyznawanie racji:))
                    • deszcz.jesienny Re: Ludzie,opamiętajcie się. Chodzi o sprawę 22.02.07, 16:44
                      bard333 napisał:

> Jeśli nawet w czasie budowy zostanie zostanie rozjeżdżone kilka hektarów bagn
                      > a, to i tak w ciągu kilku lat wszystko sie odbuduje.

Mylisz się. To nie jest jedynie problem "rozjeżdżenia".
                      Jak wyobrażasz sobie umocowanie pali w trzęsawisku?

> Ale medialny hałas i w większości kłamstwa powtarzane przez dziennikarzy z posępnym wzrokiem drażnią mnie bardziej niż buldożery w dolinie.

Ten "posępny wzrok" wskazuje na to samo, na co wskazywała Twoje niechęć do wszelkich akcji ekologów - nie jesteś w stanie spojrzeć obiektywnie, bo kierują Tobą emocje.

> A od miejscowych, którzy nie mają żadnego interesu by kłamac

Nie rozśmieszaj mnie.
                      To kto ma większy interes niż miejscowi, którzy z uporwm maniaka
                      trwają przy obecnej wersji autostrady?
                      Zresztą nad wyraz krótkowzrocznie, bo bardzo szybko odbije się to na ich
                      zarobkach na turystach.

>wiem, że "trasa alternatywna" której nota bene nie ma ma

Zatem znów niewiele wiesz, choć tak intensywnie tu gardlujesz.
                      Istnieje projekt alternatywny i to już od lat.

> przebiegać przez gruntu paru warszawskic
                      > h cwaniaków, między innymi właścicielami zajazdów wzdłóż trasy obecnej i przyszłej wg projektu ekologów.

To mnie kompletnie nie interesuje.
                      Interesuje mnie Dolina Rospudy.

> Za dniówke na drzewie, ci "czyści" ekolodzy kasują nieopodatkowane cztery stówy
                      > do kieszeni. Może i są wśród nich ludzie faktycznie chcący ratować przyrodę,
                      > ale po pierwsze nikt tej przyrody nie zniszczy, a po drugie są niestety zmanipu
                      > lowani przez swoich wodzów...

I to też wiadomość powzięta od "bezinteresownych" miejscowych w pobliskim maglu?

Odchodzisz od meritum. Ktoś chce zarobić na zajazdach, ktoś inny kasyje po czterysta zlotych, a to, co najważniejsze, zupełnie Cię nie obchodzi.
                      W cholerę zarówno z ekologami, jak i z właściccielami zajazdów.
                      Ani nie mam zajazdu, ani pobieram oplat za wysiadywanie na drzewach.
                      Mnie zalezy tylko na tym, by uchronić tę Dolinę przed ludzką bezmyślnością.
                      • bard333 Re: Ludzie,opamiętajcie się. Chodzi o sprawę 22.02.07, 18:04
                        Taragaja mną emocje??? \
                        Może dlatego, że codziennie jakis tir chce mnie rozjechać, a jak juz ktos chce zacząć budować, to zaraz mnóstwo ludzi przeciw.
                        To Wy histeryzujecie i cały czas powtarzacie jakieś kłamstwa o zniszczeniu jakiegoś bagna.
                        Dobrym przykładem jest choćby moja puszcza piska, gdzie do niedawna okolicę truła fabryka płyt pilśniowych. Teraz fabryka to ruina, a w lesie mam wilki, na jeziorze lilie i inne chwasty.
                        Tak samo będzie z Rospudą. Robicie wodę z mózgu społeczeństwu omóżdżonemu przez różne rodzaje durnych telewizji.

Powiedz mi jeszcze raz, w jaki sposób 40 kilometrowa dolina Rospudy ulegnie zniszczeniu przez wybudowanie 600 metrowego mostu na jej obrzeżach??
                        • deszcz.jesienny Re: Ludzie,opamiętajcie się. Chodzi o sprawę 22.02.07, 18:26
                          bard333 napisał:

> Taragaja mną emocje??? \
                          > Może dlatego, że codziennie jakis tir chce mnie rozjechać

I to właśnie ten brak emocji.
                          W Warszawie chce mnie przejechać co drugi samochód :)
                          Wybuduj sobie przejście ze światłami i postaw policję z radarem
                          na 200 metrów przed nim. Będzie taniej.

>a jak juz ktos chce
                          > zacząć budować, to zaraz mnóstwo ludzi przeciw.
                          > To Wy histeryzujecie

Dziwne. Mam wrażenie, że piszę spokojnie i przedstawiam kolejne argumenty.
                          Widać nie wiem na czym polega histeria :)

> i cały czas powtarzacie jakieś kłamstwa o zniszczeniu jaki
                          > egoś bagna.

"Jakiegoś bagna" - i o czym tu z Tobą gadać.

> Dobrym przykładem jest choćby moja puszcza piska, gdzie do niedawna okolicę tru
                          > ła fabryka płyt pilśniowych. Teraz fabryka to ruina, a w lesie mam wilki, na je
                          > ziorze lilie i inne chwasty.

Usuń. Po co Ci te lilie i "inne chwasty".
                          Nie masz zielonego pojęcia jak się ma to trucie przez fabrykę
                          do pomysłu przeprowadzenia autostrady przez Dolinę Rospudy.
                          Fabryka jedynie emitowała toksyny. Autostrada zrobi zresztą to samo.
                          Nad tym już nawet nie dyskutujemy. Mówimy o znacznie gorszych konsekwencjach
                          dla ekosystemów występujących w Polsce WYŁĄCZNIE na tej "zachwaszczonej łące",
                          z których część jest już objęta całkowitą ochroną, co - jak widać -
                          cywilizowanym (podobno) barbarzyńcom, całkiem nie przeszkadza.

> Tak samo będzie z Rospudą. Robicie wodę z mózgu społeczeństwu omóżdżonemu przez różne rodzaje durnych telewizji.

Uczyłeś się biologii? Słyszałeś cokolwiek o ekosystemach?
                          Słyszałeś cokolwiek o efektach naruszenia równowagi wodnej?
                          Nie sądzę.

>
                          > Powiedz mi jeszcze raz, w jaki sposób 40 kilometrowa dolina Rospudy ulegnie zni
                          > szczeniu przez wybudowanie 600 metrowego mostu na jej obrzeżach??

Odpowiedziałam już powyżej. Zniszczenia nie będą jedynie w miejscu zbudowania autostrady, czyli - jak piszesz - na obrzeżach.
                          Prześledź procesy powstawania pustyń, dowiedz się czegoś o problemie zanikania wód głębinowych, porównaj to z miejscami, gdzie takie problemy występują.
                          Jednym słowem - miast histeryzować na temat zabójców w tirach, pomyśl racjonalnie. Pamiętaj nie tylko o sobie, ale o swoich dzieciach i wnukach.
                          I przede wszystkim nie zapominaj, ze NIKT nie kwestionuje konieczności powstania obwodnicy Augustowa.

PS. Ludzie niszczący kormoranie gniazda i gotowi podpalić Dolinę, by postawić na swoim, to ciemna hołota. Uzycie tego argumentu wystawia Ci oczywiste świadectwo.

Wystarczy. Jesteś nieprzemakalny.
                          • bard333 Re: Ludzie,opamiętajcie się. Chodzi o sprawę 22.02.07, 18:49
                            Zupełnie mnie nie znasz żeby wydawać o mnie jakiekolwiek sądy... Ekosystemy... Jasne.
                            Pewnie byłas kiedys na Krutynii i widziałaś ile tam mostków i turystów, ja jestem tam często, chodzę się tam kąpać, wieczorami jeżdżę po łąkach na koniu i nawet sobie sprawy nie zdajesz (może zdjaesz nie wiem) jaki tam istnieje bogaty ekosystem! I to mimo ingerencji ludzi (już Nimcy przed wojną budowali, np Krutyński Piecek) i mnóstwa turystów. Na Bełdanach latem w weekend jest tyle żaglówek, że jak jedna robi zwrot to muszą prawie wszystkie, a wieczorem nie ma miejsca by rzucić kotwicę przy brzegu.
                            Ogniska sie palą co kilka kilka metrów prawie na całej długości jeziora>
                            W tym wszystkim biegają sobie koniki Polskie na wolności i jakoś krzywda im sie nie dzieję. Podchodzą czasami do samych ogni.
                            Wieć nie gadaj mi bzdur, że Rospuda po wybudowaniu jednego mostka stanie sie pustynią!
                            • deszcz.jesienny Re: Bardzie... 22.02.07, 19:04

Wiesz co jest w tym wszystkim najsmutniejsze?
                              Właśnie to, co nazwałam "nieprzemakalnością".
                              Ty nie jesteś bowiem ani złym, ani bezmyślnym człowiekiem.
                              Widać, że kierujesz się własnym sumieniem i intuicją.
                              Niestety, brak Ci wiedzy zarówno z dziedziny geologii, jak i biologii.
                              Własne obserwacje, to trochę mało.
                              Zaburzenie równowagi biologicznej czy gospodarki wodnej jakiegoś terenu,
                              naprawdę nie jest porównywalne z deptaniem trawy przez turystów.
                              A my nie mówimy tu o "mostkach", ale o autostradzie.

Mam nadzieję, że budowa zacznie się nie od spornej strony, ale od tej drugiej (przynajmniej bierze się to pod uwagę), a przez ten czas wszyscy zrozumieją, że przesunięcie tej autostrady, to naprawdę nie jest żadne nieszczęście dla mieszkańców Augustowa.

Pozdrawiam Cię i już naprawdę znikam.
                        • gniewko_syn_ryba Re: Ludzie,opamiętajcie się. Chodzi o sprawę 22.02.07, 18:58
                          bard333 napisał:

> Dobrym przykładem jest choćby moja puszcza piska, gdzie do niedawna okolicę tru
                          > ła fabryka płyt pilśniowych. Teraz fabryka to ruina, a w lesie mam wilki, na je
                          > ziorze lilie i inne chwasty.
                          > Tak samo będzie z Rospudą.

Uważasz zatem, że WPUSZCZENIE 5000 TIRów/dzień do Doliny Rospudy będzie miało
                          tak zbawienny wpływ na przyrodę jak ZAMKNIĘCIE fabryki w lesie ??? A może
                          sugerujesz, że po kilku latach trucia doliny przez spaliny z tych 5000 TIRów
                          obwodnica zostanie zamknięta dla ruchu i wtedy przyroda odżyje ???...

Jeśli to pierwsze, to większej bzdury na tym forum wg mnie jeszcze nie
                          palnąłeś... jeśli zaś to drugie, to jaki jest wg ciebie sens budowania czegoś,
                          co za jakiś czas zostanie zamknięte ?...
                          • bard333 Re: Ludzie,opamiętajcie się. Chodzi o sprawę 22.02.07, 19:38
                            Zapewne jestes znanym specjalista w dziedzinie płyt drewnopochodnych i znasz technologie ich produkcji. Penwie nie są Ci obce badania skażenia środowiska w tym względzie. Przecież teraz dwutlenek węgla z rur wydechowych tez spada na Rospudę, a trasa w wydaniu "ekologów" również przebiega przez dolinę, więc póki co to Ty opowiadasz bzdety.,

I nic nie zostanie zamknięte, prace bedą przebiegac bez zakłóceń.
                            • gniewko_syn_ryba Re: Ludzie,opamiętajcie się. Chodzi o sprawę 22.02.07, 19:51
                              bard333 napisał:

> Zapewne jestes znanym specjalista w dziedzinie płyt drewnopochodnych i znasz
                              technologie ich produkcji.

Nie i nie muszę nim być by stwierdzić absurdalność (żeby nie napisać mocniej...)
                              twierdzenia, że ZAMKNIĘCIE fabryki ma taki sam skutek dla środowiska jak
                              OTWARCIE drogi, po której przemieszczać się będzie 5000 TIRów dziennie...

> I nic nie zostanie zamknięte, prace bedą przebiegac bez zakłóceń.

Chyba niezbyt dobrze mnie zrozumiałeś... ;-P

P.S. Jakeś taki specjalista od tej Rospudy, to wyjaśnij mi jak to mogło być
                              możliwe, że w grudniu ub. roku sprzedano Wajrakowi i innym ekoterrorystom
                              kawałek ziemi leżący na terenie planowanej od 15 lat obwodnicy ???... ;)))
                              • bard333 Re: Ludzie,opamiętajcie się. Chodzi o sprawę 22.02.07, 19:57
                                klient nasz pan, przyniósł wiekszą forsę to i ma. Ciekawe kto go finansował? Teraz widać że akcja była planowana do ostatniego dzwonka.
                                Czemu wtedy sie do drzew nie przykuli, jak mozna było cos jeszcze zrobić? Teraz chcą poprostu by wszystko zostało tak jak teraz ze względów o których juz pisałem.
                                Powoli zaczyna szydlo z worka wychodzić... Warszawskie cwaniaczki płacili (płacą) Wajrakowi???
                                • gniewko_syn_ryba Re: Ludzie,opamiętajcie się. Chodzi o sprawę 22.02.07, 20:38
                                  bard333 napisał:

> klient nasz pan, przyniósł wiekszą forsę to i ma.

Znaczy się, sugerujesz "wziątkę" ??? No to niezłe świadectwo wystawiasz władzom
                                  Augustowa... ;))) I dalej twierdzisz, że bardziej wierzysz im niż 'zielonej
                                  bandzie" ???... ;)))
                                  • bard333 Re: Ludzie,opamiętajcie się. Chodzi o sprawę 22.02.07, 20:51
                                    Mam nadzieję, że CBA wszystko wyjaśni i tak mi sie wydaje, że Wjrak troche tych kontroli sie przestraszył, to i opowiedział o ziemi.
                                    Wierze mieszkańcom...
                                    • gniewko_syn_ryba Re: Ludzie,opamiętajcie się. Chodzi o sprawę 22.02.07, 20:59
                                      bard333 napisał:

> Mam nadzieję, że CBA wszystko wyjaśni i tak mi sie wydaje, że Wjrak troche tych
                                      > kontroli sie przestraszył, to i opowiedział o ziemi.
                                      > Wierze mieszkańcom...

Hehehe, tylko, że on to opowiedział na długo przedtem ZANIM kontrola się zaczęła
                                      ! ;)))

To wierzysz tym, co ekoterrorystom (Wajrak jest przecież znany od lat !) bez
                                      zmrużenia oka sprzedają ziemię zarezerwowaną od 15 lat pod ekologicznie sporną
                                      inwestycję ???!!! ;)))))))) A może to V kolumna ekoterrorystów we władzach
                                      Augustowa ??? ;))))))))))))))))))))))))))))))
                                      • bard333 Re: Ludzie,opamiętajcie się. Chodzi o sprawę 22.02.07, 21:05
                                        poczekamy, zobaczymy... U nas co dzień tyle rewelacji, jak nie przymieżając w takich nudnych Niemczech przez dwa lata sie nie zbierze. Więc nii wiadomo co przyniesie jutro.

A o ziemi powiedział dzisiaj, więć jak to ładnie mówią politycy, mijasz się z prawdą...

A Wajrak może i jest promowany przez GW ale co z tego?
                                        • gniewko_syn_ryba Re: Ludzie,opamiętajcie się. Chodzi o sprawę 22.02.07, 21:11
                                          bard333 napisał:

> A o ziemi powiedział dzisiaj, więć jak to ładnie mówią politycy, mijasz się z p
                                          > rawdą...

A to ciekawe, bo ja czytałem o tym WCZORAJ !... ;-P
                                          >
                                          > A Wajrak może i jest promowany przez GW ale co z tego?

Skoro pracuje w GW, to trudno, żeby nie był "promowany"... ;P Nawiasem mówiąc,
                                          chyba jedyny z tego towarzystwa, którego trawię...
                                          • bard333 Re: Ludzie,opamiętajcie się. Chodzi o sprawę 22.02.07, 21:12
                                            Lizut też i co wyjątkowo wredny typ, jesli czytałeś wcoraj to podaj źródło, na necie było dopiero dziś i to poźnym południem
                                            • wiewiorzasta Re: Ludzie,opamiętajcie się. Chodzi o sprawę 22.02.07, 21:48
                                              bard333 napisał:

> Lizut też i co wyjątkowo wredny typ, jesli czytałeś wcoraj to podaj źródło, na
                                              > necie było dopiero dziś i to poźnym południem

Trzeba było czytać uważniej to, co pisałam :)

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=57738639&a=57795653

Na samym końcu masz linkę. Sorry za wtręt - staram się być na bieżąco w dyskusji ;P
                                            • gniewko_syn_ryba Re: Ludzie,opamiętajcie się. Chodzi o sprawę 22.02.07, 21:52
                                              bard333 napisał:

> Lizut też i co wyjątkowo wredny typ

Zgadzam się - a przy tym ignorant...

, jesli czytałeś wcoraj to podaj źródło

Nie mogę odnaleźć - było na jakimś ekologicznym portalu, a link w którymś z
                                              wątków na tym forum. Nie mam aż takiej sklerozy, żeby pamiętać to, czego nie
                                              czytałem... ;-P
      • ukos Kacze komando samo się nie opamięta 22.02.07, 20:41
        l.o.r.t.e.a napisał:

> trudną, gdzie każda strona ma swoje racje. Spór dotyczy dziedzin drogownictwa
        i
        >
        > ochrony przyrody, a wy się tu pierzecie po mordach czysto politycznie.

Właśnie oddelegowani na FK robią durnia z prezydenta i nawet nie są w stanie
        tego zauważyć. Oni się nie opamiętają, oni zostaną opamiętani na rozkaz.
        • bard333 Re: Kacze komando samo się nie opamięta 22.02.07, 20:49
          a teraz przetłumacz to dla ogółu...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka