emerytka2006 27.02.07, 11:25 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3948595.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
frau_pranajtis Przydalby sie taki o kolaboracji 27.02.07, 11:27 z NKWD! Rownie wyrazisty! Odpowiedz Link Zgłoś
emerytka2006 takiego pomnika ne postawią 27.02.07, 11:30 Bo przecież Polacy rzekomo nie kolaborowali... Odpowiedz Link Zgłoś
frau_pranajtis Po co? Wystarczy sprawe wreszcie naglosnic 27.02.07, 11:38 A sprawy o odszkodowania nawet symboliczne jeszcze sie pojawia. Odpowiedz Link Zgłoś
artsg Pomnik ofiar UPA 27.02.07, 11:27 Zobacz zdjęcie po prawej stronie pl.wikipedia.org/wiki/Rze%C5%BA_wo%C5%82y%C5%84ska Odpowiedz Link Zgłoś
reakcjonista1 emerytce się nie podoba? 27.02.07, 11:29 a może emerytka to taka/taki/tacy zakamuflowana/ny/ni nazistka/ta/ci??? Odpowiedz Link Zgłoś
emerytka2006 nie podoba mi się niszczenie pojednania 27.02.07, 11:31 ... polsko-ukraińskiego... Odpowiedz Link Zgłoś
reakcjonista1 A to pojednanie kiedyś w ogóle było? 27.02.07, 11:33 jeśli stawianie pomników ofiarom barbarzyńskiej dziczy ukraińskiej jest "niszczeniem pojednania" to ja myślę, że powinniście się towarzyszko przetransportować do jakiejś porządnej kliniki psychiatrycznej... co więcej, takiego pomnika, który by upamiętniał i przypominał(!) o tej straszliwej zbrodni w Wawie nie ma z tego co wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
frau_pranajtis Pojednanie nie ma tu nic do rzeczy 27.02.07, 11:34 Oni maja swoje pomniki, a my swoje. Dogadamy sie z Ukraincami bez posrednikow, wiec nie mieszaj sie w nieswoje sprawy! Odpowiedz Link Zgłoś
emerytka2006 lubisz podpijać narodowo-patriotyczny bębenek... 27.02.07, 11:36 Tylko kto będzie później sprzątał? Znowu "oni"? Odpowiedz Link Zgłoś
frau_pranajtis Nie martwsie. To nie Twoja sprawa! 27.02.07, 11:37 O Polakow niech sie martwia Polacy. Ochrona nam nie jest potrzebna. Odpowiedz Link Zgłoś
emerytka2006 Jako Polka się martwię... 27.02.07, 11:38 A Ty siedź w tej swojej Kanadzie razem z siostrami... Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Słusznie. Wyciagam logiczne wnioski: 27.02.07, 11:44 "Babcia -Arizona mnie została...i z nią żyję,... wypiję, położę się i nic Ci nie boli. -Arizona ratuje nasze życie. (...)" reztę pominę pl.wikiquote.org/wiki/Arizona_(film_dokumentalny) Jak obszył - "arizona" - patrząc, co piszesz :) Odpowiedz Link Zgłoś
frau_pranajtis Lepiej pilnuj swoich spraw 27.02.07, 11:40 Wybielania zbrodniarzy, pisania obrazliwych tekstow o Polakach... Moze to kiedys zaprocentuje nizszymi wyrokami dla kanalii. Masz pomysl na hymn? Odpowiedz Link Zgłoś
emerytka2006 Re: Lepiej pilnuj swoich spraw 27.02.07, 11:43 frau_pranajtis napisała: > Wybielania zbrodniarzy, pisania obrazliwych tekstow o Polakach... Moze to kiedy > s > zaprocentuje nizszymi wyrokami dla kanalii. Nie - będzie z tego książka... > Masz pomysl na hymn? Antysemitów? Powinnaś sama się wysilić... Odpowiedz Link Zgłoś
frau_pranajtis Po co? Sama wiesz jak opluc Polakow i Polske 27.02.07, 11:44 najlepiej! Odpowiedz Link Zgłoś
emerytka2006 Ja??? Chyba mnie z kimś mylisz... 27.02.07, 11:45 Np. ze Strzemboszem... Odpowiedz Link Zgłoś
bard333 hehehe... dobre... co wpis to jakby któs pluł nam 27.02.07, 12:35 w twarz i mina niewiniątka, ciekawe do czego to pasuje...? Odpowiedz Link Zgłoś
zwyczajny [...] 27.02.07, 13:44 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
prawie_magister Re: lubisz podpijać narodowo-patriotyczny bębenek 27.02.07, 16:09 emerytka2006 napisała: > Tylko kto będzie później sprzątał? Znowu "oni"? ====== Po Tobie? Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Pojednanie nie ma tu nic do rzeczy 27.02.07, 11:53 Pojednanie jest tu ważne, ale Reakcjonista ma rację. Jego nie było. Można opowiadać różne bzdety, ale nasza wspólna przeszłość z Ukraińcami jest bardzo nieprzyjemna i niełatwo będzie jakoś ją uporządkować tak, by obu stronom nie byłoby ciężko o niej rozmawiać. Odpowiedz Link Zgłoś
bard333 a podoba Ci się niszczenie pojednania żydowsko 27.02.07, 12:32 polskiego? Skąd wybiórczość? Z Wybiórczej? Odpowiedz Link Zgłoś
l.o.r.t.e.a Ten sam człek powinien zaprojektować pomnik ofiar 27.02.07, 12:14 okupacji sowiecko-żydowskiej Kresów lat 1939-1941. Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Pomnik Lenina juz projektował, 27.02.07, 12:20 więc myślę, że i temu podoła. Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorzlubomirski UPA mordowala w nastepujacej kolejnosci 27.02.07, 12:31 Zydzi, komunisci, Polacy, tak wiec akurat tutaj Lenin nie przeszkadza. Moja Babcia byla nie raz ukrywana przez swoja sasiadke ukrainska komunistke przed bandami UPA, gdy te wchodzliy do wsi. Pozniej gdy dowiedzieli sie o tym zgwalcili ja i porabali na kawaleczki. Moja Babcia nie zdazyla wrocic i schronila sie z dziecimi w niemieckiej jednostce, inaczej pozielilaby jej los. Za malo wiesz o Kresach zeby sie na ten temat wypowiadac. Wszystko mozna sobie wyobrazic, deportacje, gulagi, wszystko ale tego piekla jakie zgotowali pomaranczowi nacjonalisci raczej nie. Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Chyba coś ci sie pomyliło. 27.02.07, 12:34 > Za malo wiesz o Kresach zeby sie na ten temat wypowiadac. Wypowiedziałam sie tylko na temat autora projektu - Koniecznego. A o tym akurat co nieco wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
emerytka2006 Dobre! Izrael i ZSRR napadły w 1939 na kresy... 27.02.07, 13:57 Czego to się człowiek na forum GW nie dowiaduje... PS. Ty chyba studiowałeś historię na Jagiellonce, czy sie mylę? Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorzlubomirski Nigdy nie bedzie pojednania z UPAowcami 27.02.07, 12:15 z Ukraincami tak z nacjonalistami nigdy, po tym co zrobili na Wolyniu. To barabrzynstwo z jakim mordowano Polakow i Zydow nie da sie z niczym porownac, nawet Niemcy czegos takiego nigdy nie robili. Moja rodzina pochodzi z Wolynia tak ze strony dziadka jak i babci. Dziadkowi wymorodwali w kosciele cala rodzinie i nie strzalem w tyl glowy czy gazem ale robiac ich po kawalku tepymi siekierami. Trwalo to rzy dni zanim wyrzneli cala wies, szkoda im bylo amunicji. Moja Babcia uratowal sie tylko dzieki niemieckimu garnizonowi SD pod Kowlem. Tamtejszy kapitan niemiecki nie byl w stanie odmowic schronienia paru polskim kobietom z dziecmi po tym co nacjonalisci ukrainscy (nie wszyscy ukraincy) wyczyniali. Wywiesili te swoje pomaranczowe flagi i mordowali. Odpowiedz Link Zgłoś
bard333 Re: Nigdy nie bedzie pojednania z UPAowcami 27.02.07, 12:37 To mamy podbną przeszłośc rodzinną, choć jedni pochodzili ze Lwowa, a drudzy z powiatu Sarny:) Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorzlubomirski Moi tez mieszkali krotko w sarnach ale pozniej 27.02.07, 13:24 dlugo w Rownem - to bardzo blisko, pradziadek zostal tam kierownikiem piekarni wojskowej, w czasie wojny znowu Sarny pozniej Kowel - to ze strony Babci. Dziadek z dziada pradziada Wlodzimiez Wolynski pozniej Kowel. To wszystko ze strony Mamy Ze strony Ojca to Kolomyja. W czasie wojny jak i po wszyscy Polacy wypedzeni. Jestem praktycznie 100% kresowiak, choc sam sie tam nie urodzilem. Odpowiedz Link Zgłoś
bard333 Re: Moi tez mieszkali krotko w sarnach ale poznie 27.02.07, 13:34 Moi dziadkowie, też niestety juz nie żyją, ale z tego co pamietam również przez jakiś czas mieszkali w Rownem. Byłem tam z dwa lata temu i raczej kiepskie wrażenie na mnie to zrobiło. Spałem w hotelu w Sarnach, byłem w interesach i Ukraińcowi przy kolacji powiedziłem , że przed wojną mieszkał tu mój dziadek, była taka chwila konsternacji. Ale jak tam mówią, bez wodki nie rozbieriosz...;)) Okolica piękna, ale miasta i wsie to tragedia. Odpowiedz Link Zgłoś
szkliwo Pomnik ofiar UPA w Warszawie - emerytko !!! 27.02.07, 12:16 A nie UPA !!! Odpowiedz Link Zgłoś
lolitka.w.trabancie Ukraincy szaleja nazywajac nazwiskiem St. Bandery 27.02.07, 12:25 czolowe ulice ukrainskich miast i stawiajac mu gigantyczne pomniki na przyklad w centrum Lwowa ostatnio. Na naszym globie Zydzi nie maja wylacznosci na wymowne pomniki ku czci ofiaram martyrologii i nacjonalizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
bard333 A co nie prawdziwy? 27.02.07, 12:26 Przecież na Wołyniu tak było, Ukraińcy przywiązywali drutem kolczastym i przybijali gwoździami dzieci do drzew. Jeśli pokazujemy koszmar Oświęcimia, to dlaczego nie możemy pokazać koszmar Wołynia? Moja rodzina musiała z Wołynia przed Ukraińcami uciekać, więc dlaczego emerytko otwierasz ciągle posty szkalujące Polaków. Za co nas tak nienawidzisz? Odpowiedz Link Zgłoś
artsg Re: A co nie prawdziwy? 27.02.07, 12:36 bard333 napisał: > Przecież na Wołyniu tak było, Ukraińcy przywiązywali drutem kolczastym i przybi > jali gwoździami dzieci do drzew. pl.wikipedia.org/wiki/Grafika:Wolyn1943.JPG Odpowiedz Link Zgłoś
groteska53 Re: Kresowiacy szaleją. Pomnik UPA w Warszawie... 27.02.07, 12:27 <<Popieram ideę i formę-stop. <<Deklaruję dobrowolną wpłatę na budowę pomnika-stop. <<Nie interesuje mnie w tej sprawie poprawność polityczna-stop. <<Najważniejsze jest dla mnie oddanie hołdu niewinnym ofiarom-koniec. Odpowiedz Link Zgłoś
emerytka2006 uściślenie 27.02.07, 13:56 Nie chodzi mi oczywście o to, by polskich ofiar na Wołyniu nie upamiętniać (choć warto tez pamietac o polskich "grzeszkach" - nawracaniu Chełmszczyzny na katolicyzm, polonizacji Kresów w latach 1920-39, zdradzie URL przez RP porównywalnej z pozostawieniem nas w Jałcie na pastwę ZSRR), ale czy ten pomnik jest aby najlepszym pomysłem? Pomijam względy estetyczne (choć Konieczny w czasach PRL tworzył pomniki- potworki), mowię o sprawach wazniejszych, związanych z pojednaniem polsko- ukraińskim, jakie mozolnie budował przez lata m.in. Jacek Kuroń, a które teraz możemy bezmyślnie zniszczyć... Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorzlubomirski Pojednanie z Ukrainicami tak nie z UP(A)owacami 27.02.07, 14:45 Pojednanie z Niemcami jak najbardziej, co jednak nie oznacza jednania sie z ssmanami, pojednanie s Rosjanami oczywiscie ale bez NKWDzistow, tych z zakrwawionymi rekami. Rozmumiem ze po naszej stronie AK dokonywala tez strasznych rzeczy wsrod Ukrainicow, i to tez musi byc pokazane i potepione, co do tego nie ma watpliwsoc. Ten kto zabija niewinnych ludzi zawsze jest zbrodniazem niezaleznie od tego czy jest Polakiem, Niemcem czy Ukraincem. Tak zwane akcje odwetowe AK tez byly zbrodniami, gdyz AK czesto mscilo sie na niewinnych ludziach, tym nie mniej powtarzam nie ma zadnych rozmow ze zwolennikami Bandery czy UPA, oni z mordowania uczynili program polityczny, w przypadku zas AK zbrodnie dokonane zostaly przez pojedyncze oddzialy i nie mialy charakteru planowego, koordynowanego z Komendy Glownej. Ukraina to nie tylko UPA, wiekszosc Ukrainicow odnosi sie do tej organizacji z taka sama odraza jak My Kresowiacy. Odpowiedz Link Zgłoś
ziemianin_pl Kresowiacy domagają się prawdy i sprawiedliwości 27.02.07, 14:10 Czas może by tak aby wystąpić do Hagi o uznanie tej zbrodni za ludobójstwo i rozpoczęcie ścigania tych ukrainskich kanalii? Paru jeszcze żyje i chwali sie w swiecie swoimi czynami. A szaleją takie antypolskie towarzystwa jak ty emerytko. Twoja nienawiść do Polski cie zniszczy, obyś dołączyła do swojego Kuronia jak najszybciej :) bedzie wam razniej razem, zdala od nas i naszych spraw :) Odpowiedz Link Zgłoś
prawie_magister Re: Kresowiacy szaleją. Pomnik UPA w Warszawie... 27.02.07, 14:12 emeryko... cóż starość nie radość... ogladnij sobie to: www.starwon.com.au/~korey/Pictures/Dzieci.JPG Odpowiedz Link Zgłoś
venus99 Re: Kresowiacy szaleją. Pomnik UPA w Warszawie... 27.02.07, 15:10 mamy prawo a nawet obowiązek żeby o tych wydarzeniach pamiętać. Odpowiedz Link Zgłoś
nefil Re: Kresowiacy szaleją. Pomnik UPA w Warszawie... 27.02.07, 17:15 Proponuję również postawić w Warszawie pomnik ofiar obozu w Jaworznie oraz ofiar Akcji Wisła. Tak żeby dążyć do pojednania. Odpowiedz Link Zgłoś
jrjrjr Re: Kresowiacy szaleją. Pomnik UPA w Warszawie... 27.02.07, 17:27 No to nie dziwmy się, jak Ukraińcy zbudują pomnik ofiar AK i pacyfikacji wsi ukraińskich z lat 1920-1939. Odpowiedz Link Zgłoś
marchefka9 Re: Kresowiacy szaleją. Pomnik UPA w Warszawie... 27.02.07, 17:47 Postawmy pomnik żydowskich ofiar polskich szmalcowników i zamordowanych Żydów przez Polaków w czasie okupacji. Nakręcajmy spiralkę nienawiści. Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Re: Kresowiacy szaleją. Pomnik UPA w Warszawie... 27.02.07, 17:49 oraz pomink Żydów zamordowanych przez Polaków Odpowiedz Link Zgłoś