Dodaj do ulubionych

Oszustwo w sieci Era z SMS Premium

IP: 83.13.74.* 20.08.08, 20:02
Ciekawa jestem czy spotkał się ktoś z oszustwem w sieci Era,
polegającym na włamaniu się do systemu i wykonaniu - w moim
przypadku 120 połączeń w ciągu 1 godz. na nr *7390? Era nie uznała
mi reklamacji. Prowadząc prywatne śledztwo natrafiłam w telewizji na
konkurs podający ten właśnie nr i stronę teletekstu z regulaminem i
doszłam do danych, że na tym konkursie zarabia Teleaudio Sp.z o.o. z
siedzibą w Warszawie ul. Al. Jerozolimskie 81. Co ciekawe w
regulaminie tego konkursu jest zapis, że pracownikom sieci
telefonicznych nie wolno dzwonić na ten numer. Jak widać na moim
przykładzie, pracownicy Ery znaleźli sposób jak oszukać klienta
biznesowego. Ten nr telefonu mam na firmę i jest zastrzeżony.
Obserwuj wątek
    • Gość: Maria Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium IP: *.kwsa.pl 15.10.08, 07:28
      Spotkał mnie podobny przypadek. Ktos włamał sie do systemu i z
      mojego tel. wykonał SMS Premium na niebotyczna kwote. Odwołam się
      oczywiście do ERY ,chociaz przypuszczam, ze reklamacji nie
      uwzględnią , ale w końcu nie pozwolę się okradać .
      • Gość: Margo Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium IP: *.chello.pl 31.10.10, 12:50
        Ja w plusie też się spotkalam z tym, że z mojego nr tel wysłano sms premium i boję się niestety, że jak raz się komuś udało to będzie ich więcej. Niestety umowy narazie rozwiązc nie moge, może ktoś wie jak zablokować te smsy. I oczywiście złożę reklamację w PLUS i UOK.
        • Gość: obrońca Polaków Po co dalej jesteście w erze ? Wycofajcie się i IP: 94.232.220.* 08.01.11, 18:08
          po sprawie ! Oczywiście przestrzegajcie przed ta erą swoich znajowych !
          • Gość: Niedzielski Re: Po co dalej jesteście w erze ? Wycofajcie się IP: *.rybnik.vectranet.pl 18.02.11, 12:31
            Obawiam się , że oszustwa typu SMS Premium nie dotyczą tylko Ery , ale jak w moim przypadku także PLUSA. Własnie zastanawiam się , która telefonia jest wolna, myślę , że trzeba mieć telefon bez abonamentu , na tzw doładowania, czyli na kartę. Od razu widać machlojki. a jak karta jest wyładowana , czyli tylko delikwent może odbierać , to oszuści są bez szans.
            • Gość: tele na kartę Re: Po co dalej jesteście w erze ? Wycofajcie się IP: *.dynamic.chello.pl 21.02.13, 23:31
              Telefon za 1 zł, a potem koszta doliczone... Buhaha
      • Gość: Klientka Ery Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium IP: *.olsztyn.vectranet.pl 01.07.11, 17:57
        W marcu 2011r. składałam reklamację na niewykonany przeze mnie SMS Premium. Przegrałam. Dnia 30.06.2011r. dostaję znowu fakturę z SMS Premium. Dzisiaj złożyłam reklamację, ale jestem pewna, że przegram. Gdy dostanę odpowiedź , to z całą pewnością złożę doniesienie o przestępstwie do Prokuratury. Proszę aby Wszyscy oszukani to zrobili. Wielu internautów skarży się na wielkie kwoty oszukaństwa. Nie dajmy się. Ktoś się włamuje do naszych kart.
        • jagi48-60 Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium 03.01.12, 21:20
          Witam. Ja w niedługim czasie będę z Era w sadzie. Jeśli ma Pan z nimi problem, niech pan nie stara się wiele wyjaśniać gdyż Oni poprzez swoich klakierów, sprawę rozmydlają. Aby oszczędzić swoje zdrowie i nerwy sprawę należy zgłosić do Prokuratury. Rzecznicy Praw Konsumenta maja to w głębokim poważaniu i trzeba liczyć na siebie!
          Era jest na tyle perfidna, że do Sądu podała nie istniejący adres! Dzisiaj jak wiadomo po raz kolejny Era karana jest kwotą 34.000.000zł. - stwierdziła prezes UOKiK Małgorzata Krasnodębska-Tomkiel. Jeśli sprawa jest aktualna, w razie potrzeby proszę liczyć na moją pomoc.
          • Gość: magda24 Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium IP: *.home.aster.pl 03.04.12, 21:11
            Dziś otrzymałam rachunek, na którym widnieją dwa smsy PREMIUM na nr 79013, oczywiście nie mogłam ich wysłać siedząc u dentysty na fotelu, a telefon trzymając w kieszeni. Poza tym jak się dowiedziałam z biura obsługi był to sms z kodami gier komputerowych, w jakie nie grywam, na telefon również nie ściągam żadnych aplikacji, bo mam zablokowaną usługę INTERNETu. Czy masz jakieś szanse składając reklamację? Obawiam się, że taka sytuacja może się powtórzyć, może jest możliwość zablokowania wysyłania smsów specjalnych? Bardzo prosze o pomoc
            • Gość: gofer Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium IP: *.85-237-189.tkchopin.pl 05.06.14, 13:11
              Miałem tak samo, sms wogule nigdzie nie wysyłałem, przy kompie niesiedziałem a w bilingu nabiło mi sms za 11,07 zł pod nr 79013...jakies oszustwo to jest.. natychmiast zablokowałem sms premium i złożyłem reklamacje do operatora
            • Gość: kizi Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium IP: *.tktelekom.pl 02.04.15, 19:10
              Ja dzisiaj także sprawdziłem, mój dzieciak wszedł na zainstalowaną przez operatora grę. Przyszedł sms z kodem którego nigdy nie użyłem. Niestety 11 PLN poszło się ...
              Najfajniejsze, że nie mogę odinstalować danej aplikacji z telefonu :)
        • Gość: dasdas Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium IP: *.t-mobile.pl 21.08.15, 15:26
          hahahahahahha
        • Gość: fred Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium IP: *.226.50.130.vaxcom.pl 24.09.15, 00:36
          Owszem włamuje się ten co na tym zarabia , a zarabia w każdym z tych różnych oszustw premium ciągle ta firma: Teleaudio Sp.z o.o. z
          siedzibą w Warszawie ul. Al. Jerozolimskie 81. właściciel Jacek Jarzyna -----zgłaszajcie oszustwa do UKE, a i jak więcej osób się zbierze to złóżcie pozew zbiorowy, zawsze w takim przypadku znajdzie się pomocną kancelarię prawną która zmusi cwaniaków złodzieji do dużych odszkodowań
      • Gość: Andrzej Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium IP: *.przemysl.hypnet.pl 23.02.12, 07:22
        W tej sprawie kompletuje chętnych do pozwu zbioroweg. Kto się zdecyduje proszę o kontakt na adres plachcinskia@onet.eu, czekam.....
        • adzia133 Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium 13.06.12, 22:58
          mam firmę i nagle przychodzą sms premium z nr 92568 91968 7968 tmobile nie uznało reklamacji złożyłam skargę do UKE jeżeli nie uznają będę składała pozew do Sądu więc wszyscy pokrzywdzeni łączmy się i złóżmy pozew zbiorowy mój e-mail eladzia@poczta.fm
          • konsument22 Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium 14.06.12, 10:11
            A co będzie przedmiotem tego pozwu?
    • gale Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium 17.10.08, 10:08
      To znana sytuacja, była już wielokrotnie naświetlana przez Ekspertów
      z UKE i Inspektoratu Górniczego. Otóż pod siedzibą PTC w Alejach
      Jerozolimskich w Warszawie masoni wykopali piwnice. Siedzą tam
      chińskie sierotki, które w godzinach nocnych podpinają się pod SMSC
      i wysyłają SMS-y premium. Niestety, prace geodezyjne przygotowujące
      Warszawę do budowy drugiej linii metra nie pozwalają na podjęcie
      natychmiastowej interwencji. Będzie to możliwe dopiero po roku 2013.
      Do tego czasu masoni i ich chińskie sierotki są bezkarni.
      • Gość: anonim Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium IP: *.xdsl.centertel.pl 14.08.10, 14:06
        nie mój drogi kyos sie włamał prawdobodobnie i podmienił sms ,czyli
        swój wpisał tobie najprawdopodobnie w tej samej sieci takie
        przypadki sie zdarzaja ja miałem jeden ztakich dziwnych przypadków a
        wiec miałem zablokowany internet na karte a karta to karta włamał
        sie ktos i i wklaeił od góry do dołu internet i filmiki jakies cds
        chociaz to karta nikt za to płatnosci nie brał a operator nie mógł
        dojsc tak robia włamia sie i grzmoca ,najczesciej wywalaja co sie da
        i mieszaja.
      • Gość: Daria Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.12, 21:30
        Wspaniale! Absurd pokazany pięknie...
    • Gość: sceptyk Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium IP: *.eranet.pl 19.10.08, 09:20
      to o czym piszesz jest nieprawdopodobne, nie będę tu pisał o takich rzeczach jak
      możliwość sprawdzenia z którego urządzenia (telefonu) zostały wysłane owe sms'y
      - fakt błędy się zdarzają ale od tego są reklamacje skoro Twoja została
      rozpatrzona negatywnie to jednak z fv jest wszystko w porządku, warto zatem
      przyjrzeć się telefonowi bo zdarzało się w przeszłości, że niektóre samoczynnie
      wysyłały wiadomości (po ekspertyzie z serwisu ponowna reklamacja i na bank
      zostanie rozpatrzona pozytywnie). Jest jeszcze jedna możliwość bardziej
      dramatyczna - piszesz że jest to telefon firmowy masz go pod stałą kontrolą
      przez 24h na dobę ??? a może ktoś z potomstwa postanowił zarobić dla mamy
      troszkę pieniążków........ wybacz ale z reguły ta ostatnia możliwość jest
      najbardziej realna i po pół godzinnym wyzywaniu PTC i mnie jako ostatniego
      ogniwa w tej firmie okazuje się że wnuczek zaszalał..... sprawdź telefon a potem
      snuj opowieści niesamowite na temat polityki PTC
      • Gość: oszukany Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium IP: *.uznam.net.pl 04.01.09, 21:21
        tez mnie dotyczy-sprawdzilem telefon i karte sim, na karcie w
        serwisie wykryto bledy. Odwolalem sie dwa razy, smsy wysylano co 4-5
        minut(nawet w nocy( obciazono mnie na sume 3ooo,- zl fajnie nie i
        reklamacji nie chca uznac -super operator ERA
        • Gość: gosc 17 Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium IP: *.centertel.pl 08.01.09, 19:44
          vhjjhv
          • Gość: malwina.delfin Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.10, 17:49
            Przeczytałam wszystkie posty, skończyły sie w grudniu ubiegłego
            roku. CVzyżby ERA się zreflektowała? NIE! Przenioslam sie z orange
            do Ery.-, i juz żał€ję Napisałam dzisiaj do nich, zeby mi wyjaśnili
            co znaczą sms premium, za które muszę zapłacić , a o krórych nic nie
            wiem. Jak mi odpiszą, to umieszczę ta odpowiedż na forum.
        • Gość: Gość Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.09, 17:43
          Mnie co miesiac doklada Era do rachunku 50% wiecej za SMS Premium.A nigdy
          takowych nie wysylam.I co z tym fantem zrobic?
        • Gość: Gość Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium IP: 81.210.76.* 02.11.09, 20:12
          przedchwilą dostałam rachunek...;/ w tym miesiącu jak nigdy bardzo
          się pilnowałam wydzwoniłam 17 zł i 3 sms, które mam w pamięci
          telefonu, ale SMS PREMIUM ( nawet nie wiem co to za smsy) 100zł...;/
          nie wiem skąd to się wzielo, ale z tego co widzę to nie tylko ja mam
          taki problem.
          ERA;/
          • Gość: gośc Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium IP: 80.50.55.* 20.11.09, 08:41
            Tak moja mama ma ten sam problem,tez nic nie wysyłala,a tez musi zaplacic za sms
            premium.Co mozna z tym zrobic??Czy sa jakies blokady na te smsy?????
          • Gość: Julka Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium IP: 195.116.41.* 08.02.10, 16:01
            Hej ja też mam taki sam problem,nie wysyłałam sms premium a w tym
            miesiącu przyszedł rachunek na 100zł.Co z tym zrobić?
        • Gość: oszukana Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium IP: *.toya.net.pl 26.02.10, 22:13
          ja też mam ten problem zaczęło sie niewinnie od 1zł potem 4zł teraz
          już 28zł a w tym miesiący 50zł , dzwoniłam nawet do biura obsługi
          chciałam żeby wyłączyli mi tą cholerną ere premium ale miła pani
          powiedziała że nie stety nie może mi tej us ługi zrobić to ,znaczy
          według ery trzeba płacić za coś co się nie robi postanowiłam że nie
          zostawie tej sprawy i napisze do telewizji może oni pomogą
          oszukanym , myśle że jeżeli więcej osób tak zrobi to nagłośnimy tą
          sprawe i może ktoś coś zrobi
        • Gość: oszukana Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium IP: *.toya.net.pl 26.02.10, 22:18
          wszyscy oszukani napiszmy do telewizji do programu UWAGA myśle że
          napewno zajmną się ta sprawą bo w sieci era wpierają mi że nie stety
          ale to ja wysyłam te esemesy jak im to udowodnić że tego nie robie
          może ktoś zna odpowiedz nz to pytanie
          • jokat Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium 22.11.10, 22:51
            ja też mam ciągle rzekomo wysłane sms PREMIUM (era) i oczywiście zakażdym razem gdy reklamuję,otrzymuję, że takie sms zostały wysłane z mojego telefonu i nic się nie da zrobić.
            W zeszłym miesiącu naciągnęli mnie na 200 zł w tym miesiący na 70, jutro idę do Ery - nie darujęim tego.
      • Gość: stary Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium IP: *.czarnet.pl 25.04.11, 13:31
        Gościu jesteś pewnie działaczem ptc że takie głupoty wypisujesz.Nieco już przeszłem z nimi, ale niestety jak się nie obrócisz dupa zawsze będzie z tyłu.Są mocniejsi.
    • sprytne_kartofelki Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium 26.01.09, 22:21
      Jak widać, UKE traktuje to Forum jako populistyczny dodatek do wątłej
      działalności Urzędu, a co za tym idzie, telekceważy Forumowiczów. Z czego to
      wynika? Wiadomo: z lenistwa. Urzędnikom nie chce się wypełniać poleceń
      przełożonych, nie chce się rozwiązywać problemów klientów telekomów. Wolą
      obnażać swoją bezradność, obnażać to, że UKE służy tak na prawdę rozgrywkom
      politycznym, usadzaniu na stołkach posłusznych pasibrzuchów. O tym większość z
      nas wie, natomiast ci którzy nie wiedzieli - wiedzą teraz: jesteśmy koncertowo
      olewani przez "ekspertów" UKE.
      • Gość: ariel Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.09, 13:42
        ja rowniez dotawalam sms premium i nigdy nie odpisywalam na takowe
        smski, ale na fakturce widnialo 46 smsow za ktore musialam zaplacic po
        2,44 , ladnie to ta nasza era nas urzadzila, prawda?
        • karexx Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium 12.02.09, 16:31
          Witajcie.
          Można powiedzieć, że doświadczyłem tego niedawno prawie na własnej skórze. Nie
          wierzyłem w takie rzeczy, do czasu jak nie zaczęły się dziać cyrki po wysłaniu
          smsa na jakieś tam audiotele w TVP w listopadzie 2008 r. Teraz to jest horror po
          prostu :( .
          Jeżeli ktoś ma podobny problem bardzo proszę o kontakt: karoljaros (małpka)
          o2.pl uwierzcie mi większą grupą mamy szansę coś z tym zdziałać i odzyskać
          pieniądze.
          • karexx Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium 12.02.09, 17:15
            A teraz info na bieżąco.
            Na jednym koncie abonenckim są trzy numery. Problemy zaczęły się z jednym
            telefonem - to był aparat córki. Zresztą ona sama powiedziała rodzicom, że
            wysłała dwa albo trzy smsy na jakieś tam zgłoszenie audiotele w TVP. Potem
            zaczęło się. Co miesiąc było tych smsów coraz więcej. Mała straciła aparat,
            został schowany w pokoju rodziców. Smsy szły dalej, noc - dzień. Po prostu były
            wysyłane. Nie wspomnę o tym ile ich przychodziło. Ale jakby tego było mało, ngle
            zaczęły przychodzić w styczniu/lutym smsy do ojca, po szybkim sprawdzeniu
            okazało się, że jakoby Robert wysłał w ciągu jednej godziny 11 smsów. Najlepsze
            jest to, że dzisiaj dziwnego smsa dostała jego żona, teraz aż się boją co się
            będzie działo z rachunkiem.
            PS. Problem zaczął się już we wrześniu, a nie listopadzie j.w. napisałem.
            PS. problem powtsał już we wrześniu nie listopadzie j.w. napisałem.
            PS2. sorki, że piszę w dwóch wątkach o tym, ale oba są do siebie dość podobne.
            • Gość: barek Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium IP: *.159.38.74.static.crowley.pl 01.05.10, 14:31
              Ja nadal mam doliczane za smsy era premium.Nie wysyłam a muszę płacić.Wg mnie to
              jakiś przekręt.Raz wysłałam sms do programu Lisa i się zaczęlo....
          • Gość: aciakam Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium IP: *.ssp.dialog.net.pl 20.02.10, 16:12
            mnie spotkał taki sam problem, od trzech miesięcy dostaję rachunki z
            naliczoną kwotą za sms premium.Co z tym zrobić , może rzeczywiście duża
            grupa ludzi miałaby jakieś szanse na wygranie sprawy
          • Gość: oszukana Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium IP: *.toya.net.pl 27.02.10, 12:53
            mam podobny problem , ale ja chce napisać do programu Uwaga ,opisać
            to wszystko może to coś da
      • Gość: Smski premium Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 07.10.09, 19:08
        Mój numer w ERA został opciążony kwotą 119zł lecz nie wiem co będzie
        dalej?! Nawet nie wiedziałam co to są SMS Premium. Dzięki portalowi
        oszustwa w sieci ERA już wiem że jesteśmy wszyscy nabijani w
        butelkę. Myślę że musimy coś z tym zrobić! Jeśli ktoś ma jakieś
        pomysły proszę o kontakt...
        • natalia_sankowska1 Do: gość portalu 08.10.09, 10:58
          No i w czym problem? Dlaczego nie opisal Pan istoty zdarzenia? Nie
          musi Pan wiedzieć, że jest coś takiego jak SMS Premium - wystarczy
          przeczytać na końcu otrzymanej wiadomości cenę ew. wysyłanej sms-
          odpowiedzi.
          Na forum rozpatrywano 2 kwestie: jakiś problem - prawdopodobnie
          techniczny - gdy w krótkim czasie i w dziwnych porach z jednego
          numeru wysyłano dziesiątki sms, co było praktycznie niemozliwe;
          wysyłanie przez "niedoczytańców" sms na proponowane numery (udział w
          grze, konkursie itp.) - w wyniku czego klienci telekomów otrzymują
          wysokie rachunki.
          W pierwszym przypadku problem powstawał wtedy, gdy operatorzy
          odrzucali reklamacje opisujące najbardziej nieprawdopodobne
          okoliczności "nabicia rachunku" (przecież operator jest w stanie
          sprawdzić system, swoje urzadzenia i mimo chęci zarobku
          przeanalizować logicznie możliwość wysłania 100 sms w ciagu minuty).
          Natomiast nie ma oszustwa w sytuacji, gdy klient niefrasobliwie nie
          czyta podanej ceny połączenia i wiadomości! Taki klient jest sam
          sobie winien!
          Nie opisał Pan sytuacji, która Pana wzburzyła, a już rzuca hasła i
          zwołuje pospolite ruszenie. Dla początku ja mam pomysł: niech Pan
          opisze, co się stało.
          • Gość: emilia Re: Do: gość portalu IP: *.chello.pl 14.12.09, 13:34
            Problem polega na tym ,że z komórki wysyłane są SMS -y które nigdy nie zostały
            wysłane. Ja dokładnie 6 listopada mam na wykazie wysłane SMS-y dwa po 19 zł
            każdy zatytułowane jako SMS Premium - o godz. 22.45 i minute później . Nigdy nie
            odpowiadam na propozycje wysyłane przez ERĘ , że jakieś konkursy i żeby wysłać
            SMS , jak również nie wysyłam SMS-ów na na jakiekolwiek gry. A jednak mam to co
            mam . Zresztą ja każdy wysłany SMS zapisuję ,a tutaj takiego SMS-a nie mam
            zapisanego . Napisałam do ERY reklamację, ale jeżeli oni maczają w tym palce ,
            czyli sami zostawiają furtkę aby ktoś mógł nadać z komórki SMS jakiego chce to
            na pewno nie uznają reklamacji. Ale nie można tego tak zostawić. Trzeba zgłosić
            to Rzecznika Praw Konsumenta.
            • kazik12groszy Re: Do: gość portalu 13.12.11, 14:37
              przynajmniej trzeba próbować coś z tym zrobić, nie można tak dać się oszukiwać
        • Gość: Kama z Torunia Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.12.09, 10:46
          ja też nie wiedziałam co to jest sms premium,do dzisiaj.nie pozwolę
          żeby ktokolwiek mnie okradał.będę się odwoływać ajak to nie pomoże
          pójdę z tym do sądu!!!!!!!!!
        • Gość: wygrana Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium IP: *.zabrze.vectranet.pl 30.04.12, 15:10
          witajcie ja tez byłam w ten sposób oszukana . włosy zjeżyły mi sie na głowie kiedy dostałam rachunek . kiedy poszłam do ery stwierdzili ze tak juz jest i nic nie moga na to poradzić . jeśli mam siły to załatwiac to musze dzwonic to teleaudio i próbowac . tak tez zrobiłam dostałam numer tel i po długiej rozmowie udało sie trudnej acz miłej rozmowie pan obiecał mi że pieniadze wróca na moje konto . tak tez sie stało po tygodniu.polecam ta forme rozwiazania problemu to numer jesli ktos chce 22 244 40 22 pozdrawiam i powodzenia
      • Gość: Gość Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium IP: *.146.11.90.nat.umts.dynamic.eranet.pl 14.08.10, 12:31
        Mnie spotkało to samo przyszedł rachunek z internetu blueconnect i za 1 sms
        premium policzyli sobie 19 złotych ale ja żadnych nie wysyłałem to oszukaństwo i
        już nigdy nie zaufam firmie Era
    • Gość: Elka Re: Oszustwo w sieci Era z SMS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.09, 16:40
      Nie wiem co robić, mam 160 znaków/1sms- po 6 literach zostaje 60
      znaków!!!
      Czy ktoś może mi pomóc? Oszukują mnie i jeszcze mam płacić ponad 2
      zł za 1min połączenia z przedstawicielem ERY?
      • gale Re: Oszustwo w sieci Era z SMS 07.03.09, 23:11
        Nie używaj polskich znaków diakrytycznych w wiadomości SMS. Kłania się norma
        ETSI-GSM. I daruj sobie pomawianie PTC. Nikt Cię nie oszukuje, po prostu nie
        umiesz posługiwać się telefonem.
        • Gość: Elka Re: Oszustwo w sieci Era z SMS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.09, 12:05
          Tak! Masz rację! Przepraszam! Jestem już stara i przyznaję, nie
          nadążam za zmaianami. Wiem, to mnie nie usprawiedliwia! Byłam
          wkurzona, a złość to zły doradca. Przepraszam i dziekuję:))
          • Gość: kala Re: Oszustwo w sieci Era z SMS IP: *.gprs.plus.pl 16.03.09, 15:12
            no ja tez dostałam wyciag a tam sms premium za 9 zeta:/a przecież nic nie wysyłałam....
          • gale Re: Oszustwo w sieci Era z SMS 25.03.09, 21:10
            Ja z kolei przepraszam, jeśli to czytasz, za arogancki ton wypowiedzi. Nie było
            moją intencją obrażanie Ciebie ani innych Forumowiczów.

Zgadzam się: złość to zły doradca, pewnie i mnie tego dnia coś ugryzło...

Ad rem: w przypadku nowego sprzętu należy zapoznać się z instrukcją, nawet jeśli
            jest ona obfita, a my jesteśmy przekonani, że poradzimy sobie bez niej. W ten
            sposób unikniemy niejednokrotnie niemiłych i kosztownych niespodzianek.

Pozdrawiam,

g.
            • aniabania1212 Re: Oszustwo w sieci Era z SMS 06.04.09, 22:10
              ja bym chciała do ciebie gale rzec słówko, twoja wcześniejsza odpowiedź w tym
              temacie sugeruje że to nie możliwe by ktoś nie wysłał tych masakrycznie drogich
              sms, a dostał za nie wielki rachunek, a właśnie tak się stało, telefon prywatny,
              brak dzieci czyli jakichkolwiek innych osób które mogłyby korzystać z telefonu,
              a smsy wysłane zarówno w dzień jak i w nocy kiedy człowiek, nawet przez pomyłkę
              nie dotyka telefonu, efekt rachunek na 500 zł, i reklamacja nie uwzględniona i
              co na to powiesz??
              • aniabania1212 Re: Oszustwo w sieci Era z SMS 06.04.09, 22:12
                przepraszam moja powyższa wypowiedź jest do sceptyka
        • Gość: 8obcy Re: Oszustwo w sieci Era z SMS IP: *.centertel.pl 20.10.10, 00:50
          ciekawe kto umie spośród 35 milionów użytkowników
    • Gość: szaki Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium IP: *.icpnet.pl 14.05.09, 18:49
      Tak już drugi raz mnie się to zdażyło
      • Gość: gość Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium IP: *.acn.waw.pl 15.05.09, 01:04
        Czasem zdarza się tak, że pobieramy sobie grę z gazety wap-u itp.
        Nikt nie czyta regulaminu samej usługi a niejednokrotnie akceptujemy aktywację
        subskrypcji która powoduje, że co tydzień przychodzi sms o nowościach i za
        takiego sms-a płacimy 5 zł.
        Nikt z was nie zastanawia się że pobierając grę tapetę dzwonek wasz numer jest
        przekazywany dalej i później przychodzą do was sms - śmieci.
        Czasem zdarza się że jest to błąd telefonu czasem niewiedza a czasem nasi
        najbliżsi płatają nam figle.

Macie pytania odnośnie operatorów zapraszam www.era24.fora.pl/
    • Gość: gość Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium IP: *.acn.waw.pl 15.05.09, 01:06
      a pracownikom ery nie wolno brać udziału w żadnych konkursach z którymi Era jako
      sieć ma styczność czy to organizator czy też pośrednik
      • Gość: Dan Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.06.09, 12:24
        a zmieniajac trochę, w ING Bank slaski jest konkurs, i dziwnym trafem co drugi
        wygrany jest z woj. śląskiego albo opolskiego, pewnie tez jakies oszustwo czy
        jest możliwość spr?
        • esmeralda_pl Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium 03.11.09, 10:51
          nie, to raczej nie oszustwo... Typowy klient ING to wcale nie
          intelektualista z zasobnym portfelem, ale mężczyzna z wykształceniem
          zawodowym lub podstawowym, pracujący na kopalni... ING to w końcu
          Bank Śląski i w kazdej kopalni mają bankomaty
      • Gość: ... Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.09, 22:34
        To wszystko jest bardzo dziwne. Ja nigdy nie wysyłam żadnych sms-ów,
        bo po proatu nie potrafie a tu nagle przychodzi mi rachunek na kwotę
        ponad 100 zł za sms-y premium. jak z tego wynika ERA nie umie
        prawidłowo zabezpieczyć swoich sieci związku z czym na rynku lepiej
        szukac każdą sieć tylko nie Erę. i to wszytskim internautom
        proponuję.
    • be_ton Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium 05.08.09, 20:30
      Witam,
      Moja mama ma ten sam problem rachunek telefoniczny na 320zł.W ciagu godziny 60
      sms era premium.Kobieta ma 70 lat i nie umie wysyłać sms.
      Zlozylam reklamacje oczywiscie nie uwzglednili.Co dalej robic??????/
      • Gość: Judyta Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium IP: *.adsl.inetia.pl 20.08.09, 21:17
        Witam
        Mam identyczny przypadek. Rachunki na kilkaset zlotych przez SMS Premium. Reklamacje odrzucone. Szukam wlasnie czegos w Internecie, moze takich spraw jest wiecej? Nie wiem co robic, wejsc na droge sadowa?
      • Gość: anonim Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium IP: *.xdsl.centertel.pl 14.08.10, 14:10
        jest odpowiedni kod ktory blokuje od telefonu na serwerze
        sms ,specjalny ,operatorzy niechetnie te kody podawaja .
        • Gość: anonim Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium IP: *.xdsl.centertel.pl 14.08.10, 14:12
          po wpisaniu tego kodu blokujesz wszystkie sms wszystkie i jak tos
          sie potpnie nie da rady nic zrobic
    • Gość: ewkka Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium IP: *.jota.za.digi.pl 29.08.09, 11:12
      O tak jesteśmy ofiarami takiego oszustwa to niewiarygodne,dostaliśmy od ery rachunek opiewający na sumę 665 zł.Z jednego z naszych telefonów wysłano 211 sms-ów premium.Sms były wysyłane nawet podczas naszego powrotu z nad morza z telefonu męża podczas gdy on prowadził samochód.Oczywiście era nie uwzględniła naszych reklamacji i kazali płacić.Moze ktos miał podobną sytuację,prosze o podpowiedż,czy UKE tu cos pomoze.
      • Gość: eve Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium IP: *.ssp.dialog.net.pl 31.08.09, 11:30
        Mi nalilczyli jakiegoś 1 smsa za 19 zł (bez podatku). Jak dzwoniłam
        do BOK okazało się ,że to sms na tzw. tel. stacjonarny audiotele :/
        Nie wysyłam takich smsów WOGÓLE! Do telefonu tylko ja mam dostęp, a
        do tego nigdy nie kasuję smsów pzred sprawdzenie faktury. Moich
        wyjaśnień jednak nie uznali w drodze reklamacji. Ale napisali mi
        cytuję "w trosce o Pani satysfakcje, w tym jednostkowym przypadku
        anuluję Pani smsa i przysle fakture korygujaca" !!! Alez miło z ich
        strony... ciekawe ile osób za to nie zorientuje się, że sa
        okradani?????????
        Zastanawiam się gdzie dalej tę sprawę zgłosić. Przecież to kpina
        totalna!
        • Gość: oskubany Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium IP: *.pl 26.10.09, 19:40
          sms premium specjalny czy nawet krajowy, co miesiac wyzszy
          rachunek ostsatnio wyszlo mi w sumie ok 1600 sms i mms wow jk juz
          sie pilnuje co miesiec i coraz mniej uzywam a tu masz... niech
          ktos cos poradzi moze w grupke sie zbierzemy nie wiem czas to
          rozgonic wielkie oszustwo...rachunki ok 500 zł
          • natalia_sankowska1 Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium 26.10.09, 22:21
            Po pierwsze temat mocno wytarty. Niechby "oskubany" pierw się
            zastanowił, bo co nowego wynika z jego postu? Po drugie, z tak
            niechlujnie napisanego postu niewiele da się zrozumieć. Nim się
            kogoś zaprasza do spółki, należy przynajmniej w sposób zrozumiały
            wyartykułować, na czym problem polega: nie podobają się ceny sms czy
            telefon sam je wysyła? Pisano o tym wielokrotnie.
            • Gość: pati Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.09, 17:03
              era to najwieksze gó... na rynku, złodzieje i oszusci, szit!!
          • Gość: emilia Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium IP: *.chello.pl 14.12.09, 14:45
            Podawajcie na jakie numery wysyłane były te SMS -y bez naszej wiedzy. Można w
            ustawieniach wiadomości wysyłanych zablokować numery do których nie chcemy aby
            były wysyłane . Mój numer SMS -a wysłany został na numer 91900 i kosztował 19 zł
            netto , a były takie dwa o 22.45 i dwie minuty później . Ja tych SMS -ów nie
            mogłam wysłać , bo o tej porze zawsze już śpię. Zresztą nigdy nie odpowiadam na
            SMS-y ERY , ani na żadne typu gra w TVP , czy że coś wygrałam tylko mam wysłać
            SMS-a na jakiś numer. Od teraz wszystkie te numery przysłane SMS -em będę
            blokować. Zobaczymy co będzie.
      • Gość: Paulina Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium IP: *.rev.masterkom.pl 25.11.09, 23:20
        moj rachunek to prawie 3000 zl w era! Odwolywalam sie ale oczywiscie nic! Sprawa
        trafila do rzecznika i tez nic. Ale dowiedzialam sie ze jest cos takiego jak
        skarga zbiorowa! Jesli bylo by nas wiecej to moze dalo by sie cos z tym zrobic!
        abstractiony@interia.pl to moj adres, jesli macie jakies pomysly prosze o kontakt
    • Gość: JAK Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium IP: *.stk.vectranet.pl 18.11.09, 08:43
      Sprawa ma kilka aspektów 1. Techniczny. Przy aktualnym stanie i
      możliwościach każdy wyłudzacz ma techniczną możliwość wgrania na
      kartę sim lub do telefonu program realizujący za naszą wiedzą lub bez
      różne niechciane czynności (opisane szeroko dialery). Najmniej
      zagrożone są "super" prymitywne telefony oraz stare bo 10 letnie
      karty sim. Wykrycie takich programów jest niemożliwe. Niektóre z nich
      mogą ulegać samoskasowaniu lub operator może nie być zainteresowany w
      ujawnieniu przestępstwa, w końcu od każdego takiego sms -a ma
      określoną kwotę. Może być też nieuczciwy technik, który mając
      odpowiednie możliwości bez wiedzy przełożonych wpuszcza w sieć takie
      oprogramowanie pomijając wszystkie zabezpieczenia. Operator, mimo, że
      rozlicza takie sms-y, a w niektórych przypadkach umożliwia
      wprowadzenie do telefonów takich programów, chyba pozostaje bezkarny.
      Prawdopodobnie powinny mieć tu zastosowanie przepisy dotyczące sieci
      komputerowych i złośliwego oprogramowania. Ponieważ telefony nie
      posiadają żadnego zabezpieczenia wszystkie takie ataki są skuteczne.
      W tym miejscu powinien się wypowiedzieć przedstawiciel UKE jak z tym
      zjawiskiem walczyć oraz NATALKA czy jest możliwa prawna ochrona
      abonenta. Być może przydałby się wykaz dostępnych telefonów, które
      nie są zagrożone takim zjawiskiem, np. przez swoją prostotę lub
      posiadane zabezpieczenia.
      • unhappy Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium 21.11.09, 00:40
        > oraz stare bo 10 letnie
        > karty sim.

Ale te z kolei można sklonować, na przykład przy okazji oddania telefonu z kartą
        SIM w cudze łapy :)

Na ile procedury bezpieczeństwa uniemożliwiają oszustom z wnętrza operatorów
        generowanie klonów - nie wiem. Nie wiem jak owe procedury są audytowane i na ile
        ma to umocowanie w ustawodawstwie.

Tak jak napisałeś warto by przyjrzeć się markom telefonów oraz numerom Premium
        SMS na rzecz których były dokonywane płatności. Za każdym takim _potencjalnym_
        oszustwem stoi beneficjent na rzecz którego operator (przez pośrednika) przelewa
        pieniądze pomniejszone oczywiście o kosmiczne wysokości prowizje. Zasadniczo
        uzyskać dane takiego beneficjenta nie jest prosto a powinno być prosto. W sensie
        rejestr UKE powinien jednak być aktualniejszy i zawierać nie pule numerów
        obsługiwanych przez pośredników ale konkretne dane przedsiębiorcy z którym
        pośrednik ma podpisaną umowę. I powinno to być do sprawdzenia w Internecie.
    • Gość: emilia Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium IP: *.chello.pl 14.12.09, 14:36
      Słuchajcie te SMS -y Premium to jest na pewno robione za zgodą i wiedzą ERY,
      bo ci którym ERA udostępnia możliwość wysłania SMA-sa odpala kasę . Podajcie
      numery na jakie są wysyłane SMS-y bez waszego udziału , bo na pewno są to różne
      numery. . Można wówczas zablokować wysyłanie SMS -ów na te numery z komórki .
      Mój SMS był wysłany na numer 91900 , koszt 19 zł netto i były takie dwa.
    • Gość: karotka Ludzie! Dlaczego nie zmienicie operatora?! IP: 195.136.20.* 25.01.10, 13:55
      Jak byłem niezadowolony z Orange to skończyłem swoją przygodę z
      TEPSĄ i Centertelem i zmieniłem operatora na PLAY... Teraz płacę o
      połowę mniej... a gadam 2 razy więcej przez komórkę:-)
      • natalia_sankowska1 Re: Ludzie! Dlaczego nie zmienicie operatora?! 26.01.10, 17:02
        Ten post nijak się ma do omawianej kwestii. Proszę pierw czytać,
        potem pisać!
        • Gość: Długoletni abonent Re: Ludzie! Dlaczego nie zmienicie operatora?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.10, 16:18
          Pani Natalio .CZy nie jest Pani aby precownikiem ERY?
    • oszukany70 Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium 26.01.10, 22:41
      Spotkałem się osobiście z oszustwem w sieci ERA.Naliczono mi sms premium których
      nie wysłałem.Pisałem reklamacje ,ale cóż firma odpisała że jest uczciwa i
      oczywiście nie uznała reklamacji.Następnego miesiąca znowu sms premium,piszę
      ponowną reklamację z wiadomym skutkiem [PŁAĆ I PŁACZ].Rezygnuję z ERY,
      najbardziej nieuczciwa firma z jaką się spotkałem.
      • natalia_sankowska1 Do "oszukany10" 27.01.10, 07:09
        Nim się Pan na cokolwiek zdecyduje, proszę sobie poczytać na temat
        innych operatorów: na dobrą sprawę u wszystkicj mogą Pana spotkać te
        same problemy, niestety.
    • Gość: aciakam Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium IP: *.ssp.dialog.net.pl 20.02.10, 16:18
      My tutaj chcemy rozwiązać poważną kwestię a nie oglądać katalog stron.
      Może duża grupa osób oszukanych przez Era zebrała się razem i wspólnie
      coś starała się odzyskać.Przecież nie możemy pisać skarg i płacić dalej
      • oszukany70 Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium 04.03.10, 22:22
        Zmieniłem numer ina razie mam spokój.Rachunki przychodzą normalne.Trochę było
        kłopotów ze zmianą numeru, ale jest dobrze.Mam nadzieję że tak
        zostanie.Poprzednie reklamacje co do SMS Premium oczywiście nie
        uwzględniono,przecież mają tyle zabezpieczeń!!!, że na pewno nikt nie mógł
        ingerować w numer.Pozdrawiam!!!
    • Gość: bzium Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium IP: *.home.otenet.gr 26.02.10, 05:49
      Nie znam Twojego telefonu jednak istnieje dużo sposobów by zmusić Twój telefon
      do wykonywania różnych dziwnych rzeczy a jedna z takich dziwnych rzeczy jest
      właśnie dzwonienie do teleaudio... Oczywiście Ty będziesz wierzyć że to zły
      operator Cię tak urządził ale pamiętaj że operator jest jedynie usługodawcą i
      raczej nie zależy mu na takich ceregielach... a najniebezpieczniejszy jest umysł
      człowieka który ma ochotę poeksperymentować...
      • Gość: do buzium Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium IP: *.toya.net.pl 27.02.10, 18:53
        jeżeli bym wysyłała ,esemesy do teleaudio to ,mam na tyle zdrowego
        rosądku żeby sie do tego przyznać , a nie robić cyrk że mnie
        oszukano ,i raczej nie, robie z telefonem eksperymentów jestem już
        na to za stara żeby bawić ,się w takie rzeczy
    • Gość: helen Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.10, 07:50
      Również mam przed sobą fakturę ze zdumieniem stwierdzam,ze ktoś mnie wrobił na
      ponad 100 zł.Ten sam sposób.Co robić,trzeba tą firmę rozp.......ć.
      • Gość: sabrina Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium IP: *.146.163.24.nat.umts.dynamic.eranet.pl 07.03.10, 14:29
        ja mialam to samo... i domyslam sie ze nie pierwszy raz mnie tak oszukano, tylko
        teraz wyjatkowo sprawdzilam wyciąg... wychodzi na to ze od kilku miesiecy mnie
        naciagaja a ja dopiero teraz sie zorientowalam. nabili mi w ciagu jednej godziny
        134 SMS Premium dzieki czemu rachunek ponad 200zł. napisałam odwołanie do ery...
        zobaczymy. ale kobietka z salony wywalila oczy ze nigdy o czyms takim nie
        slyszala , wiec zanioslam i rzucilam jej kilka wydrukowanych opinii z tego
        forum. niech wie w czym siedzi :| eh era- byle do konca umowy i zegnam oszustow!
        • Gość: Ania Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.10, 16:09
          Moja mama ma 90 lat i nie ma pojęcia jak się wysyła SMS-y, a w rachunkach
          widnieje kwota za SMS Premium. Oczywiście , że jest to jakieś oszustwo.
          • Gość: technik sieci anon Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium IP: *.xdsl.centertel.pl 14.08.10, 14:16
            tak mielismy niedawno przypadki właman na konta abonenckie kilka w
            sieciach 4 operatorow ktos sie włamał i rozniosł wszystkie
            połoczenia po serwerze całym potem sie włamywali i wymiatali
            wszystko co było .od tego momentu jeszcze nie jest wszystko
            wyprostowane czesc danych przepadło czes zostało ,czesc odzyskali
            ale ładu nie doszli i stad takie cyrki sie dzieja ,dziekuje za uwage
            komus gps przyszło komus drukarka i td ,od tego momentu juz nie
            dojdzie ładu.
        • Gość: oszukana Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium IP: *.toya.net.pl 16.03.10, 13:32
          podejrzewam że nic reklamacją nie zdziałasz mnie już od kilku
          mieśięcy naciągają , byłam w salonie ale pani ,stwierdziała że to z
          mojego numeru wychodzą te esemesy ,więc czego ja od nich chcę, moge
          tylko ewentualnie zablokować esemesy, ale wtedy ani do mnie ani ja
          nie będe mogła ich wysyłać.Ale chyba tak zrobie bo już mnie nabili w
          buteke na 150 zł
    • Gość: ja Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 25.03.10, 12:21
      ja mam taki sam przypadek ale w Plusie, naciągnieto mnie na 61 zł, po reklamacji
      nie uznano mi ale " dla dobra Klienta" anulowano należnośc. Niezłe jaja.
      • Gość: mika Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium IP: *.adsl.inetia.pl 25.03.10, 16:49
        Witam w klubie ,Ja również od 3 miesięcy mam podawane na fakturze, wysłane 3 sms
        premium . Hmmm myślę i nic nie wymyśliłam .Co jest dziwne , skoro takie sms
        wysłałabym , albo ktoś z domowników, to dlaczego nie mam ich wyszczególnionych w
        bilingu , na moim koncie internetowym ERA ????? jest w tym miesiącu jeden za 3zł
        z groszami ,ale te na fakturze płace 27 zł za 3 sms premium ,To jest jakieś
        chore .Mimo mojego kolana chorego , zaraz jadę do Ery.Zapewne nic nie zdziałam ,
        ale im nagadam ,
        • Gość: OLENKA Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium IP: *.147.173.249.nat.umts.dynamic.eranet.pl 28.03.10, 17:43
          Witam,
          czytajac cale to forum rozumiem ze tylko obwiniacie Ere za tego typu sms premium.
          Dzwoniac na BOA praktycznie zawsze otrzymacie informacje odnosnie jaka firma
          rezerwuje te numery. A napewno nie jest to era.
          Jezeli chodzi o przekazywanie waszych danych takim firma to jest wina
          konsumentow, wystarczy wyslac jednego smsa premium nawet za 1,22 i juz
          wyraziliscie zgode na przetwarzanie danych wsrod wszystkich rezerwistow numerow
          premium.
          BOA poda wam numer telefonu do firm i tam trzeba zglaszac reklamacje.
          Era jak i My wszyscy posiadamy rachunki szczegolowe to jest niemozliwe ze ktos z
          pracownikow Ery albo sama Era wysyla smsy!!
          jezeli na rach. szczegolowym widnieja sms to znaczy ze zostaly wyslane z telefonu.
          niewiarygodne jest to ze nikt nie mysli jak to moze sie stac tylko odrazu
          wszyscy obwiniaja operatora.
          • Gość: gosciu Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium IP: 195.66.116.* 12.05.10, 12:43
            Gadasz jak potłuczona, ja nawet nie mam telefonu w ERZE, jedynie
            internet blue connect, a na rachunku za internet widniało mi 30 zł
            za SMS Premium, niestety nie mam na rachunku szczegółowego billingu.
            Przeprowadziłem śledztwo w domu. nikt się nie przyznał, ale było
            to "tylko 30 zł" więc zapłaciłem ale teraz jak czytam to forum to
            mnie krew zalewa. Na szczęście umowa na neta już mi się skończyła.
            • Gość: Remi Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium IP: *.slupsk.vectranet.pl 12.05.10, 23:00
              Ja też myślałem że mnie oszukano ale po analizie bilingu i przyciśnięciu do muru mojej pociechy okazało się że moja latorośl zarejestrowała się na stronce z grą w puzzle a potem wysłała sms-a aktywacyjnego który miał kosztować 99 groszy [tak informują na stronie] na nr 91968 a kosztował 19 zł netto.
              Ta stronka to zwykli oszuści.
              Tak wiec to nie wina Ery tylko nas samych albo naszych bliskich.
          • Gość: anonim Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium IP: *.xdsl.centertel.pl 14.08.10, 14:19
            mylis sie konta zawsze sa chkowane ktos sie włamia i nagrzmoci ole
            sie da poprzestawia od jednego do drugiego i wdedy ciezko dojsc i
            sie cyrki dzieja ,
    • Gość: Długoletni abonent Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.10, 18:19
      Ajuż myślałem ze to ja sam we śnie wysyłam SMS-y Premium.Jednak nie
      jestem odosobniony z tym oszustwem sieci ERA.Dostaje od kilku m-cy
      do zapłaty na początek 12zł potem 20 zł a teraz widzą że znaleźli
      frajera przysłali dodatkowo do r-ku 50zł.Co będzie dalej?.
      Jutro poprostu składam wypowiedzenie tej sieci choć jestem jej
      abonentem od ponat 10-ciu lat.Nie dam się dalej oszukiwać.Oszukanym
      radzę zrobić to samo. Może zmądrzeją jak stracą .Szkoda pieniedzy na
      sądy.
      • natalia_sankowska1 @ Długoletni abonent 17.05.10, 12:26
        Ale jeżeli nie ma Pan umowy na czas nieokreślony, ryzykuje zapłaty
        na rzecz operatora sporej kary umownej (chyba że umowa terminowe już
        prawie się Panu kończy). O wiele lepsze jednak jest składanie
        reklamacji i skarg do UKE.
        • Gość: alex Re: @ Długoletni abonent IP: *.ssp.dialog.net.pl 18.05.10, 08:47
          natalio : klient zapłaci tylko tyle ile mu zostąlo do konca umowy i tak: jesli do konca umowy zostalo mu 3 mce to zaplaci tylko 3/12 jesli na rok umowa.
          • natalia_sankowska1 @alex 18.05.10, 21:06
            Dlaczego Pan dopisuje uwagi do tekstu, w którym właśnie wszystko to
            (i wiele innego)zostało napisane? Dziwny popis.
      • asia87_01 Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium 22.05.10, 18:19
        czy ktoś próbował na IBOA ustawić blokadę połączeń z numerami 701/*7
        na aktywną? Czy to coś daje? Spotkałam się właśnie z takim problemem i
        mam zamiar włączyć tą blokadę, niestety o rezultacie mogę się
        przekonać dopiero przy kolejnym rachunku... czy ktoś może coś napisać
        na ten temat??
        • Gość: oszukani5 Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium IP: *.icpnet.pl 27.05.10, 21:21
          Wygląda na to ,że tego typu sms-y nie dotyczą tylko Ery .Mój znajomy
          otrzymał właśnie biling z telefonu służbowego(PLUS GSM) z którego
          wynika ,że w ciągu kilku minut wysłał 6 sms-ów Premium . Muszę
          nadmienić ,że domniemane sms-y zostały wysłane w niedzielę (w tym
          czasie nie było Go w domu a nigdy w dni wolne od pracy nie zabiera
          tel. służbowego ze sobą ). W związku z tym przestrzegam użytkowników
          telefonów komórkowych innych sieci. Ja zareagowałam szybko i
          zablokował możliwość odbierania i wysyłania sms-ów ( niestety jestem
          związana umową z siecią Era).Pewnie znajomemu przyjdzie zapłacić za
          sms-y ,których nie wysłał z własnej kieszeni.
          • Gość: ewa40 Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.06.10, 23:26
            Ludzie! Weszłam po raz pierwszy na ten wątek i widzę, że od
            dluższego czasu piszecie o tym problemie. Mnie to też dotknęło
            miesiąc temu. Nie będę się wieć powtarzać; ogromny rachunek, smsy,
            których nikt nie wysyłał itp. Zgłosiłam sprawę na policję, a ci
            mówią, że w życiu o czymś takim nie słyszeli i wszyscy pukają się w
            głowę - to niemożliwe..A jednak to jest fakt. Dopiero tu na forum
            zobaczyłam, że to jest dość powszechny problem, a jednak
            nierozwiązalny. Skoro jest nas tak dużo, to zróbmy coś razem, nie
            wiem, może jakaś zbiorowa skarga do UKE. Zaproponujcie coś! W kupie
            siła!
            • babeta1 Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium 30.06.10, 12:42
              Witam, proponuję napisać maila do biura obsługi ery z prosbą o
              wprowadzenie możliwości zablokowania wysyłania sms premium. Dość
              niemiła pani z ery powiedziała mi, że być może nie ma takiej
              możliwości technicznej (ale nie była pewna) i że nie jest to tylko
              problem Ery (dodała, że można w ogóle nie mieć telefonu ...).
              Zapytałam gdzie można napisać w tej sprawie i poradziła mi właśnie
              maila do boa@era.pl cośnie mogę znaleźć na stronie tego maila może
              to jest jednak i-boa... Jeżeli napisze mnóstwo osób to może coś z
              tym zrobią!?
        • Gość: Abonentka Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium IP: 109.243.36.* 20.09.10, 19:44
          Cześć !!! też mam na imię Asia i rozumiem wszystkich rozgoryczonych poczynaniami ERY!!!! Też wyłudzono ode mnie kasę w sierpniu na szczęście tylko za jednego sms-a Premium co mnie kosztuje 30zł.( sms Premium był na numer 925 92505 o podwyższonej wartości) Tak można zablokować takie sms-y dzwoniąc do operatora sieci, ja to zrobiłam i jestem ciekawa jaki rachunek dostanę za wrzesień!!!?????? Zamierzam jednak zrezygnować z usług ERY i przenieść się do innego operatora!! gdybyśmy tak wszyscy zrezygnowali z usług ERY byłaby to dla nich kara! Tak myślę.
          oszukana abonentka
    • Gość: Anna Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium IP: *.bialystok.vectranet.pl 05.07.10, 23:09
      Witam!Właśnie miałam to samo z numerem 7928.Faktura wynosi 865zł.Ale
      zablokowałam polecenie zapłaty i nie zamierzam płacić za czyjąś
      zabawę.Udowadniają mi,że to gry tyle kosztują,ale nawet nie umiem
      ich włączyć.I też było 90 SMSów tego samego dnia.
      • Gość: Kasia Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.14, 00:13
        Jak można zablokować polecenie zapłaty?
      • Gość: nnnn Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 07.08.15, 15:43
        mam rację PLUS to największy oszust, skąd oni od Szwabów ? Mam najniższy abonament, bez mojej zgody przysyłają jakąś MUZYKODAJNIĘ, i rachunek o 100 % wyższy, gdy zadzwoniłem, powiedziano, że wszystko teraz będzie OK, tylko, że dalej przysyłają takie rachunki i MUZYKODAJNIĘ, której nie zamawiałem, to złodzieje żydowscy
    • Gość: wiola Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium IP: *.swinoujscie.vectranet.pl 12.07.10, 15:13
      Mam bardzo podobny problem,z mojego telefonu zostały wysłane sms premium ,ale
      nie prze zemnie , i teraz mam problem jak to udowodnic,że to nie było z mojego
      telefonu.
    • Gość: Ja już nie płacę Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.10, 08:02
      Kochani.Jest jedno proste wyjście. Nie ładujcie się w abonamenty. Mam jako
      główny fon teraz w PF i żadne smsy Premium mi nie straszne, bo dodatkowo
      wszystkie wychodzące takie "cuda" w Play można zablokować,a i konto kontroluję
      na bieżąco. Do was będą przysyłać, ale Wy nie wyślecie. Chyba, że kupicie nową
      kartę sim w którymś z prepaidów. Pozdrawiam i radzę zastosować tak radykalne
      środki jak ja.
      • Gość: Marta Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.11, 16:52
        Witam. Mam ten sam problem. Właściwie moja babcia. Niewiele zna się ona na telefonie, lecz sama potrafi zadzwonić do osoby, z którą chce rozmawiać. Na sms nie zna się w ogóle. Dostała rachunek z kwotą 63 zł za sms-y premium. Nie wiem na czym to polega, ale nie wierzę by ona lub ktokolwiek inny z domowników korzystał z tej usługi. Nie wiem co mam teraz zrobić.
        • Gość: oszukana Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium IP: *.satfilm.net.pl 14.01.13, 15:40
          pani z t mobile mówi,nie pomozemy,bo wymienione numery sa z zewnatrz,nie bede błagac,zmienie siec,nie podawac namiarów,maja pozywke z tego,do diabła z nmi,nie sa jedyna siecia,trzymajcie sie w tym piekełku t mobailowym
      • Gość: frytkaga Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.13, 12:46
        Ja też dałam się naciągnąć na sms premium tylko, że w Play. Ale tą sprawę udało mi się rozwiązać. To wszystko to wcale nie jest wina operatorów. Oni tylko ściągają pieniądze dla firmy, która wykonała dla nas rzekomje usługi - właśnie typu sms premium czy subskrypcje (wielkokrotne wysyłanie lub odpieranie drogich sms-ów). Ja wczoraj dostałam zwrot od firmy tele 2 za rzekomo wysłanego smsa premium. Jeżeli nie wyrażaliście na nic zgody ani nie akceptowaliście żadnego regulaminu to jeszcze nie wszystko stracone. W razie pytań: frytkaga@interia.pl
    • Gość: Oszukana Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.10, 19:24
      To co przeczytałam na blogu Oszustwo w sieci ERA z SMS - PREMIUM zjeżyło mi włosy na głowie toć to "bandytyzm w białych rękawiczkach " lub jak kto woli "rozbój w biały dzień ".
      Zresztą wszystkie określenia tutaj pasują. Mnie spotkało to już dwa razy obecnie czyli we wrześniu br. oraz w roku ubiegłym. Skojarzenia moje odnośnie sposobu wyłudzania (wykradania)
      pieniędzy przez ERĘ są podobne jak wielu takich poszkodowanych. A Bzdety pisanie przez jakiegoś wydrwigrosza z ERY o wnuczkach nabijających kasę babci słyszałam osobiście . Nie wiem jak z tego wybrnę , bo chcą tym razem wyrwać ode mnie kilka set złotych , ale sądzę , że problem urósł na tyle by zainteresować nim organa powołane do ścigania takich poczynań . Oni mają czelność nas ludzi oszukanych straszyć sądami?
    • Gość: iwona Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium IP: *.adsl.inetia.pl 01.10.10, 08:31
      Jednak nie tylko ja mam problem z era . posiadamy 5 tel w sieci era ,a tylko na jednym tel pojawjają sie sms premium za 30.50gr brutto. sms na nr 2568 . w ciągu minuty dwa sms na ten nr. to chore!!!!!!! raz zapłaciłam ale teraz nie zapłace. A co najlepsze sms doliczone sa z miesiaca lipca do fv wrześniowej czyli widac ze to jakies oszustwo. tel nosze przy sobie i jak najmniej z niego akurat kozystam wiec oco tu do jasnej cholery chodzi. po 10 sms na fv i to w jednym dniu 3 sms jeden po drugim pózniej 5 sms jeden po drugim. przeciez to nire normalne. posiadam abonament za 60 zł a sms przekraczają mój abonament. raz za te sms miałam 185 zł jakos tak teraz 129 zł czy oni ogupieli tak okradac ludzi czy co . co mam zrobic doradzcie jesli spotkaliscie sie z taka sama sytuacja.
    • Gość: Skipper Jak zablokować smsy premium w erze IP: *.magma-net.pl 06.10.10, 01:22
      Witam serdecznie wszystkich forumowiczów. Ja nie będę się mądrzył i wywyższał. Zostałem również dotknięty zarazą SMS premium z tyłka (bo nie z mojego telefonu). Przeczytałem wszystkie posty i włosy stanęły mi od końca ud do pasa. Ja także idąc za instynktem zadzwoniłem do BOA w celu wyjaśnienia co na moim rachunku szczegółowym robi jakiś wredny SMS Premium którego nie wysłałbym nawet torturowany. Miły wąż BOA okazał się ŻMIJĄ. Powiedział że ten piękny semesik został wysłany na bank z mojego telefonu i jedyne co może mi pomóc to podać mi adres firmy do której został on wysłany. W firmie owej dowiedziałem się że brałem udział w wesołej (nie dla mnie) zabawie pod nazwą "Bingosringo" i walczyłem jak lew o Ipoda. Może wygrałem ale tego nie wiem , bo skąd?
      Po tych informacjach odpaliłem internet i dalej ryć jak dzika świnia. Naczytałem się ale konkretnego wyjścia z sytuacji nie znalazłem. Machnąłem ręką na te parę złotych do rachunku , zapłacę - ale pytanie o wiele głębszej natury wbijało mi się w mózg - co dalej ?
      Wbiłem się na IBOA (internetowe biuro obsługi abonenta) i znalazłem w zakładce USŁUGI na swoim koncie pozycję Połączenia , a w pozycji owej usługę o bardzo krzywdzącej małolatów nazwie BLOKADA 18+. O jakże błędna to nazwa. To Szczepionka na złodziejskie smsy premium. To KINGSAJZ dla umęczonych przez NACIĄGACZY. To WOLNOŚĆ. Radzę wszystkim doświadczonym (i przyszłym ofiarom) przez potwora PREMIUM jak najszybciej aktywować tę usługę. Blokuje ona możliwość wysyłania jakichkolwiek SMSÓW tego typu z naszego telefonu a oto przecież nam wszystkim chodzi Bracia i Siostry! Nawet jeżeli ktoś z pominięciem naszego aparatu telefonicznego, łamiąc system , rwiąc kabel czy biorąc do niewoli antenę wyśle takiego paszkwila na nasze konto, to szanowny operator będzie musiał uwzględnić reklamację i basta. Ja poszedłem jeszcze krok do przodu i zablokowałem sobie połączenia na numery 701/*7 bo jest taka możliwość w usługach. Dmucham na zimne. Kończę. Sorry jeśli kogoś dotknął mój post , ale ja zawsze po trzecim browarze mam skłonności do konfabulacji. Mam nadzieję że sposób który tutaj opisałem przyniesie dużo satysfakcji uciśnionym abonentom. Tego Wam i sobie życzę. Amen.
      • Gość: Skipper Re: Jak zablokować smsy premium w erze IP: *.magma-net.pl 06.10.10, 01:39
        Po szóstym browarze nie jestem już taki pewien czy to sposób absolutny...Ale nie żałuję , próbowałem znaleźć antidotum...memento mori
        • Gość: I Re: Jak zablokować smsy premium w erze IP: 217.17.37.* 02.11.10, 17:40
          I też zrobili mnie na 23 zł. Za radą kolegi aktywowałem blokadę nr specjalnych. Mimo że gość w BOA twierdził że on sam nie może takiej blokady założyć
      • Gość: GośćB Re: Jak zablokować smsy premium w erze IP: *.icpnet.pl 07.12.10, 22:29
        Wielkie dzięki za dobrą radę, niestety serwer nieczynny, może dlatego, że znalazł Pan rozwiązanie na nasze problemy i teraz kombinują jak to zlikwidować. Niedawno jak 10 minut temu rozmawiałam z „wężem” i zadałam pytanie jak zablokować takie SMSy – odpowiedź NIE MOŻNA. Znaczy się knują…
      • Gość: Szczęśliy Re: Jak zablokować smsy premium w erze IP: *.skynet.net.pl 06.03.11, 19:48
        I tego właśnie szukałem też teraz mądrzejszy o twój post też wyłączyłem u siebie to wszystko.Dzięki.Szczęśliwy Twoim szczęściem abonent ERY.
      • Gość: wodinek Re: Jak zablokować smsy premium w erze IP: *.siedlce.vectranet.pl 24.06.14, 13:19
        popieram.obecnie można to zrobić na "zarządzaj kontem" lub po połączeniu z konsultantem zablokować wszystkie takie usługi premium(płatne)tj.rozmowy (BLOKADA POŁĄCZEŃ z nr.premium),blokada sms i sim extra,mms,wap specjalny i 18+.Myślę ,że powinniśmy założyć forum gdzie zgłaszaliby się poszkodowani (oszukani) przez takie firmy o nr.92550,92578,60455,91900,92590,60246,60368 itp. i gdzie moglibyśmy wspólnie złożyć protest zbiorowy do UOKiK oraz sprawę o ściganie do prokuratury o możliwości popełnienia przestępstwa i być może o odszkodowanie.pozdr.wszystkich forumowiczów
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka