Dodaj do ulubionych

Forum Kraj w rękach manipulatorów? Nie wierzę...

07.06.07, 12:42
Kilka dni temu usłyszałem coś, co mnie zaskoczylo: jeden z uczestników
rozmowy, człowiek prywatnie związany z PiS powiedział, że na Forum Kraj (jak
się wyraził) "PRACUJĄ ODDELEGOWANI LUDZIE z różnych partii", z premedytacją
niszcząc wizerunki konkurencji. Śmiał się przy tym, że dotychczas o tym nie
wiedziałem. Podał mi nawet nick "człowieka PiS" siedzącego tu całymi dniami,
ale to już dla mnie nie miało znaczenia.

Znaczenie miało i ma, że może się okazać, iż zwykli śmiertelnicy, którzy chcą
się tutaj wypowiedzieć, bo czują potrzebę zabrania głosu w sprawach Polski -
w swoich sporach i potyczkach nadziewają się na profesjonalny kontratak
zawodowych propagandzistów PiS, SLD, PO, czy LPR. Polemizują z wynajętymi
ludźmi. Bojówkarzami (chyba można tak ich nazwać), którzy z polecenia swoich
partii przesiadują na różnych forach różnych portali i całymi dniami
pacyfikuja sytuację lub wzniecają agresję wobec swoich oponentów.

Dotyczy to wszystkich partii.

Jeśli tak - to brak mi słów.
Jeśli tak - to oznaczałoby to, że nawet tu podlegamy zawodowej obróbce
politycznych manipulatorów także tu.

Ze smutkiem i w nadziei, że ktoś mnie przekona, że to niemozliwe -

Pozdr.
Wilk
Obserwuj wątek
    • das_hakenkreutz Każdy mierzy własną miarą... 07.06.07, 12:44

• alistair-p Re: Forum Kraj w rękach manipulatorów? Nie wierzę 07.06.07, 12:45
      Niemozliwym jest tylko włożenie kalesonów przez głowę,a i tak nie wszyscy się z
      tym zgadzają.
      • mike.recz Re: Forum Kraj w rękach manipulatorów? Nie wierzę 07.06.07, 12:47
        alistair-p napisał:

> Niemozliwym jest tylko włożenie kalesonów przez głowę,a i tak nie wszyscy się
        z
        > tym zgadzają.

Zaraz,zaraz jak to niemożliwe!
        ;)
    • zoro333 Co cię dziwi? 07.06.07, 12:46
      Kiko , skin i złota musieli by w ogóle niue pracować aby być ciągle na forum
      • wilk_podhalanski Nie chciałbym, żebyś... 07.06.07, 13:26
        ..rzucał słowa bez dowodów. Równie dobrze ktoś ciebie umieścić może na jakiejś
        liście. Nie w tym rzecz.

Problemem jest to, jak dalece ludzie są obiektem manipulacji ze strony
        polityków.
        Wyobraź sobietaką akcję w biznesie samochodowym:
        Oto jakas firma, powiedzmy Toyota, która lansuje swój najnowszy model
        auta "Avensis", dostrzega, że największym konkurentem na rynku jest dla niej
        Ford "Mondeo". Więc co robi ta firma?

Wstawia MASOWO do ogłoszeń prasowych w rubryki "Sprzedam auto" całą serię
        anonsów o treści "Nowe Mondeo z psującym się układem hamulcowym pilnie
        sprzedam", "Mondeo z 2007 roku o niewielkim przebiegu z nie dającym się
        wyregulowac układem kierowniczym - sprzedam natychmiast".

Można i tak.

A ty jesteś wymanipulowanym idiotą, który nie świadom owej manipuacji przejął
        się bardzo, dzwoni pod wskazany numer i słyszy w słuchawce taki tekst: "Panie,
        nie wiem dokładnie, ale podobno wszystkie Mondeo z 2007 roku to pojazdy dla
        saperów, rozlatują im się silniki, gaźniki, układ hamulcowy nie działa,
        kierowniczy też, ja ten złom własnie sprzedałem, wolę Toyote" - i nie wiesz, że
        rozmawiasz z podstawionym pracownikiem Toyoty właśnie.

Chciałbyś tak?

Pozdr.
        Wilk
    • socjalliberal Re: Forum Kraj w rękach manipulatorów? Nie wierzę 07.06.07, 12:48
      To dość spore marnotrawstwo zasobów, skoro w sumie kisimy się tu we własnym
      sosie, i choć postów dużo, to uczestników dyskusji raczej niewielu (te same
      nicki ciągle;) )

A że marketing polityczny? Nie stosuje sie tego co jest nieskuteczne, a jak po
      niektórych politykach widać, to pewne zabiegi socjotechniczne są diabelnie
      skuteczne, więc czemu mieli by i tu nie próbować...
    • dziwny_gosc Re: Forum Kraj w rękach manipulatorów? Nie wierzę 07.06.07, 13:24
      Jak sądzicie, ile osób czyta to forum?
      • mike.recz Re: Forum Kraj w rękach manipulatorów? Nie wierzę 07.06.07, 13:29
        dziwny_gosc napisał:

> Jak sądzicie, ile osób czyta to forum?

Ilość byłaby wyznacznikiem opłacalności finansowania kogoś na forum.
        W przypadku ogromnych pieniędzy przeznaczanych na marketing polityczny
        byłyby to krople w morzu.
        Moim zdaniem do 50 internautów tu na FK.
        • dziwny_gosc Re: Forum Kraj w rękach manipulatorów? Nie wierzę 07.06.07, 13:34
          Też tak sądzę, kilku maniaków, kilkunastu regularnie odwiedzających i może
          jeszcze z kilkudziesięciu co sobie czasem czytają, ale nie zabierają głosu lub
          robią to sporadycznie. Przy czym to wszystko praktycznie są osoby o wyrobionych
          poglądach, propaganda żeby była jakoś skuteczna powinna być raczej skierowana do
          niezdecydowanych. To prawda, że wydatek na forumowego propagandzistę to kropla w
          morzu, ale i korzyść żadna.
          • mike.recz Re: Forum Kraj w rękach manipulatorów? Nie wierzę 07.06.07, 13:49
            Nie mogę jednak wykluczyć,że tego typu praktyki stosowane nie są.
            Chociażby z tego powodu ja nie mogę bo nie wiem tego na pewno.
            Forów na samym gazeta.pl ocierających się o politykę jest sporo.
            Są przecież inne portale i możliwości zamieszczania komentarzy
            do artykułów i informacji.

• dziwny_gosc Re: Forum Kraj w rękach manipulatorów? Nie wierzę 07.06.07, 13:57
              Na innych forach/portalach jest podobnie, ale wykluczyć się oczywiście nie da.
            • wilk_podhalanski Jesteście w błędzie. 07.06.07, 14:07
              Przecież to oczywiste, że nikt nie wynajmuje specjalnego człowieka do "obróbki"
              Forum Kraj, bo to rzeczywiście byłaby strata czasu i pieniędzy. Ale jesli taka
              osoba pracowałaby nad całym internetem publicystycznym to już jest to sensowne.

Wejdźmy w w szczegóły.

Na forum Gazeta.Pl jest blisko 65 milionów wątków. Nie założyło ich 50 ludzi.
              Jeszcze liczniejsze są komentarze na wpisach pod newsami - Onet ma setki
              milionów wypowiedzi. A przecież mamy w Polsce kilka potężnych portali, którym
              warto się przyjrzeć. Na Onecie czy Wirtuelanej niektóre informacje mają po
              kilkaset komentarzy i są wśród nich tak agresywne, tak unicestwiające
              przeciwnika politycznego, że aż trudno sobie wyobrazić, by ktoś postronny, kto
              czyta newsy, sam się tak bardzo w to angażuje. Jest to oczywiście możliwe, ale
              strach byłoby spotkać takiego kogoś w realu.

Osoba, która o tym zjawisku mówiła twierdziła, że w ich (PiS) przypadku ktoś,
              kto siedzi w jakimś sekretariacie swojej partii i pracuje dla niej - pracuje
              nad jej wizerunkiem w internecie. Niejako pobocznym nurtem jego działania jest
              to, że c jakiś czas przelatuje portale (w tym fora) Gazety, Onetu, Interii,
              Wirtualnej i od niechcenia wstawia kontry lub intrygi. To nie wymaga wielkiego
              wykształcenia ani wielkiej kompetencji. To nie są też dodatkowe pieniądze. To
              może być ktokolwiek, także z młodzieżowej przybudówki, ale fakt jest jeden:
              pisze na zlecenie.

Nie wiem, czy to ma sens w liczbach, choć pewnie są to dziesiątki tysięcy ludzi
              dziennie pod mikroskopem. Myślę, że dla partii, która liczy każdy głos, warto,
              bo jednak summa summarum jakas opinia powstaje. A że nie jest ona bez
              znaczenia, świadczy chociazby fakt, że co jakiś czas któryś z dyskutantów na
              forum (vide kataryna.kataryna) ląduje na internetowych Olimpach, jest cytowany
              i staje się postacią opiniotwórczą.

Przypominam wszak: to są moje spekulacje, które są wynikiem wypowiedzi
              konkretnego człowieka z PiS-u. Byłby głupcem, gdyby konfabulował w taki sposób
              w obecności wielu osób. Ale nie mogę być pewien,że tak się dzieje na pewno. I
              oby się nie działo.

Pozdr.
              Wilk
              • 1tomasz1 Re: Jesteście w błędzie. 07.06.07, 14:22
                Podam przykład z mojego miasta. Lokalne forum, gdzie poruszane są sprawy
                samorządowe - taka tam lokalna polityka. W dyskusji bierze udział kilkanaście
                nicków. Wydawałoby się, że zasięg jest niewielki. Po czasie okazało się, że
                forum czyta połowa miasta. Niektórzy drukują sobie co ciekawsze (pikantniejsze)
                wątki i kolportują po rodzinie...

Czytając co po niektórych obawiam się, że w sprawie forumowej manipulacji nie
                można mieć złudzeń.
                • dziwny_gosc Re: Jesteście w błędzie. 07.06.07, 15:03
                  Jeśli forum Kraj czyta pól Polski to mogę uwierzyć nawet, że pisują tu Kaczory,
                  Tusk, Kwach i jeszcze paru innych.
    • jola_iza Re: Śmiem wątpić 07.06.07, 13:59
      Czy zuważyłeś chociaż jednego forumowicza, który dał się przekonać do zmiany
      sympatii politycznych?
      • wilk_podhalanski Ci , o których mówię, nie przekonują - tworzą. 07.06.07, 14:15
        Ich celem nie jest polemika, tak jak nie jest celem przekonania politycznego
        przeciwnkika jakakolwiek wypowiedź Kurskiego.

Celem jest napisanie nienawistnego tekstu o przeciwniku, kimkolwiek by nie był.
        O Kaczyńskim (że pedał), o Michniku (że zdrajca), o Kwasniewskim (że przyjmuje
        zegarki).

Nie zauważasz tego?

Ale nie zamierzam obstawać przy prawdziwości tej tezy. Opisałem ją, bo sam
        byłem zaskoczony premedytacją działan, jakie opisał człowiek z PiS-u, który o
        tym mówił. Sam fakt, że mu to na myśl przyszło (jesli fantazjował).

Pozdr.
        Wilk
      • hummer Np ja położyłem krzyżyk na PO 07.06.07, 14:19
        Niech im ziemia lekką będzie.
      • rooj_os Re: ja znam p. Jolu;)) 07.06.07, 14:41
        przykłady? uprzejmie służę;)

"Od dziś zatem, podkreśalm że na stałe, proszę mnie nie wiążać z PIS-em.
        Głupole wrabiają nas w totalną izolację w UE, a to dla nas katastrofa.
        No cóż, chyba pozostaje mi przeprosić wielu z tego forum, że tak długo byłem
        ślepy."
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=45251058&a=45251058
        " Jesli ten buc zostanie wice to zaczne rzec z wlasnej glupoty."

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=34874675&a=40000511
        No i jako dwa pozytywne przykłady przejrzenia na oczy proponowałbym
        basię.basię i izę.bellę.izę porównać z okresu przed i po kaczystowskim.
        • goldenwomen2 ulegla????????????????????????? 08.06.07, 22:21
          rooj_os napisał:

> przykłady? uprzejmie służę;)
          >
          > "Od dziś zatem, podkreśalm że na stałe, proszę mnie nie wiążać z PIS-em.
          > Głupole wrabiają nas w totalną izolację w UE, a to dla nas katastrofa.
          > No cóż, chyba pozostaje mi przeprosić wielu z tego forum, że tak długo byłem
          > ślepy."
          > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=45251058&a=45251058
          > " Jesli ten buc zostanie wice to zaczne rzec z wlasnej glupoty."
          >
          > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=34874675&a=40000511
          > No i jako dwa pozytywne przykłady przejrzenia na oczy proponowałbym
          > basię.basię i izę.bellę.izę porównać z okresu przed i po kaczystowskim.
    • don.kichote Re: Forum Kraj w rękach manipulatorów? Nie wierzę 07.06.07, 14:03
      Powiem tak:
      Zgodzę się z tezą, że jest tu kilku "zawodowców", w sensie opisanym przez
      Ciebie, ale...
      pisze tu też, wielu dziennikarzy w tym także tych "niespełnionych".
      Czy ich propaganda odnosi jakiś skutek?
      NIE! Zdecydowanie NIE!!!
      Patrząc po starych i stałych "nick'ach", nikt tu nikogo do niczego nie przekonał.
      Zatem w jakim celu i dla kogo przede wszystkim ta ogłupiała propaganda?
      Myślę, że Kurski doskonale określił jej odbiorcę - ciemny, podatny na
      najniedorzeczniejsze sugestie, wierzący w spiskowe teorie lud.
    • haen1950 Re: Forum Kraj w rękach manipulatorów? Nie wierzę 07.06.07, 14:05
      Zjawiają sie gromadnie w momentach dla koalicji kryzysowych. Wrzeszczą wtedy
      jak małpy w ZOO na widok intruza. Łatwo ich wtedy rozpoznać - powielają
      prymitywny stereotyp ułożony przez Bielana i Kamińskiego.
    • frank_drebin I slusznie nie wierzysz. To FK mimo ze dla nas 07.06.07, 14:06
      wazne bo sie tu wyklocamy o cos tam ma sile razenia okolo zera .....
    • marouder Oczywiscie, ze jest tu kilkoro platnych pacholkow 07.06.07, 14:31
      ..poslugujacych sie (kazde) dziesiatkiem nickow. Sprawa dotyczy przede wszystkim
      PiSdziactwa, ktore cierpi na syndrom braku zaspokojenia potrzeby akceptacji
      spolecznej.
      To cos zmienia?
      Przeszkadza ci sie sensownie i swobodnie wypowiedziec?
      • lauriane Re: Oczywiscie, ze jest tu kilkoro platnych pacho 07.06.07, 14:53
        marouder napisał:

> ..poslugujacych sie (kazde) dziesiatkiem nickow. Sprawa dotyczy przede
        wszystki
        > m
        > PiSdziactwa, ktore cierpi na syndrom braku zaspokojenia potrzeby akceptacji
        > spolecznej.
        L. Platny pacholek anty pisdziactwa mniemam.....
        J.C.
        > To cos zmienia?
        > Przeszkadza ci sie sensownie i swobodnie wypowiedziec?
        • marouder Mniemajcie Wawrzyniec, jak wam wygodniej, mnie 07.06.07, 15:01
          ..wsio rybko, cokolwiek sobie wymniemacie:)
          • lauriane Re: Mniemajcie Wawrzyniec, jak wam wygodniej, mni 07.06.07, 15:29
            marouder napisał:

> ..wsio rybko, cokolwiek sobie wymniemacie:)
            L. Nie pierwszy, ani ostatni, ktory twierdzi(l), ze to deszcz pada......
            J.C.
            • marouder A co Wawrzyniec, plwacie na mnie??/nt 07.06.07, 16:53

• lauriane Re: A co Wawrzyniec, plwacie na mnie??/nt 07.06.07, 17:24
                marouder napisał:
                L. Sensowne i swobodne pytanie.....
                J.C.
                >
        • bushi.do Re: Oczywiscie, ze jest tu mnóstwo demokratów 07.06.07, 15:01
          O ile palanta Ujazdowskiego uważasz za płatnego pachołka to gratuluję trafnego
          wyboru. FK czyta codziennie kilka tysięcy wizytantek i wizytantów. Starsi nie
          potrafią często zalogować się, a młodsi nie potrafią sensownie sformułować myśli
          i obawiają się umieszczenia ośmieszającego postu.

pl.wikipedia.org/wiki/Kategoria:Techniki_manipulacji
          Bushidō & Co.
          • don.kichote Re: Oczywiscie, ze jest tu mnóstwo demokratów 07.06.07, 15:08
            bushi.do napisał:

> Starsi nie
            > potrafią często zalogować się, mł

A ci "starsi", to od jakiego wieku?
            • mike.recz Re: Oczywiscie, ze jest tu mnóstwo demokratów 07.06.07, 15:11
              don.kichote napisał:

> bushi.do napisał:
              >
              > > Starsi nie
              > > potrafią często zalogować się, mł
              >
              >
              > A ci "starsi", to od jakiego wieku?

Ktoś tu komuś na "odcisk nadepnął"?
              ;)
            • bushi.do Re: Oczywiscie, ze jest tu mnóstwo demokratów 07.06.07, 15:20
              Starszy, -a, to proszę pana, taki osobnik, który ma w majtkach pampersa,
              ponieważ nie "trzyma moczu".

pl.wikipedia.org/wiki/Wojna_psychologiczna
              _________
              Każdy (alter)antyglobalista jest terrorystą. Kto organizuje lub bierze udział w
              manifestacjach antywojennych jest terrorystą, bo wojnę z terroryzmem, 3. wojnę
              światową, prowadzi się w interesie narodu wybranego.
              Bushidō & Co.
    • lewa_piers Jest tu chyba paru etatowców 07.06.07, 15:23
      Dla pozostałych to zabawa i okazja do boksu słownego celem wyrażenia złych
      emocji.
      Przekonywanie wzajemne? Wątpliwa skuteczność
      • bushi.do Re: Jest tu chyba kilkudziesięciu nawiedzonych... 07.06.07, 15:33
        O! Wow! Widzę post Amazonki, z obciętą prawą piersią. W technikach manipulacji
        najlepszy, podobno, jest Andrzej Lepper Majętny, który zapowiedział, dawno,
        dawno temu, że aspiruje do fotelu prezydenta, jeśli nie RP5, to przynajmniej
        fabryki kombajnów buraczanych.

pl.wikipedia.org/wiki/Manipulacja_%28psychologia%29
        Bushidō & Co.
        • lewa_piers Re: Jest tu chyba kilkudziesięciu nawiedzonych... 07.06.07, 15:36
          Ani nie jestem Andrzejem Lepperem ani nie jestem mistrzem technik manipulacji.
          Zaprzeczam nawet żebym był mistrzem kung-fu
      • p.smerf Re: Jest tu chyba paru etatowców 07.06.07, 16:50
        > Przekonywanie wzajemne? Wątpliwa skuteczność

Też się nad tym zastanawiałem. Na forum pracują niewątpliwie etatowcy, "co widać
        i słychać i czuć". natomiast czy to się opłaca, to nie wiem. Ich wpływ na opinię
        publiczną w Polsce jest przecież minimalny.
    • stadion_narodowy Masz coś do napisania to napisz i tyle. 07.06.07, 16:52
      Proste i przejrzyste.
    • news21 Re: Forum Kraj w rękach manipulatorów? Nie wierzę 07.06.07, 17:30
      Amerykę odkryłeś?
    • goldenwomen2 nie chwalac sie podejrzewalam ze tu jest paru 08.06.07, 22:23
      etatowcow co piora mozgi ;))))))))))))))))
      • pisubek Nie musialas sama siebie podejrzewac, mialas o 08.06.07, 22:33
        sobie po prostu taka wiedze, tow. golden.
        • goldenwomen2 Henieeeeeeeeeeeeek lecz sie 08.06.07, 22:34
          pisubek napisała:

> sobie po prostu taka wiedze, tow. golden.
          >
          • rooj_os goldzia, chaziaaaajaaa?;) 08.06.07, 22:36

• goldenwomen2 o w morde ! zazdrosny jestes????????????? 08.06.07, 22:49
              rooj_os napisał:

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka