06.07.07, 18:26
Kto pamieta wojne Bialych Plam?
Odbywala sie ona w 1981 roku za nieboszczki Pierwszej Solidarnosci.
Tlumaczenia red Czuchnowskiego ze tu i owdzie mu sie trzech kropek zapomnialo,
ale to tylko praca redakcyjna, sa ani chybi zywcem przepisane z przemowien
niejakiego Kani & Co., ze Urzad Cenzury nie cenzuruje, tylko poczynia
redakcyjne skroty i w ogole redaguje teksty, ktore by byly inaczej
niezrozumiale. Wtedy gazety zaczely publikowac biale plamy w tych miejscach,
ktore zostaly "zredagowane". Czasem plam bylo wiecej niz tekstu, wiec komuchy
doszly do wniosku, ze jednak bardziej im sie oplacaja te kropki i to podpisane
nazwa instytucji, ktora je wstawila, bo przynajmniej nie wiedac bylo, ile
tekstu zostalo sciete. No i w miejscu gdzie red. Czuchnowski redaguje celem
zilostrowania watpliwosci, cenzorzy redagowali, zeby podkreslic mysl
socjalistyczna w redagowanym tekscie.

;)))
Obserwuj wątek
    • andrzejg Pycha , bo sytuacja jest zgoła odwrotna 06.07.07, 18:30
      wtedy cenzurowała władza, a teraz niezaleznie dziennikarstwo

Możesz wstawić cudzysłowy do słowa niezalezne, co nie zmienia faktu
      że sprawy maja sie całkiem odwrotnie.

Dziennikarza sami cenzuruja.
      Widzocznie to władza chce przekazać calutką prawdę.

A.
      • longeta Nie ma niezaleznego dziennikarstwa 06.07.07, 18:32
        Co widać ,słychać i czuć;-)
      • patience Cudzyslowy to raczej przy wyrazie"dziennikarstwo" 06.07.07, 18:33
        Artykuly nie tak sie pisze...
        • andrzejg Re: Cudzyslowy to raczej przy wyrazie"dziennikars 06.07.07, 18:38
          no tak, ale ten artykuł pisze dziennikarz
          Niezależny dziennikarz publikuje niezalezny artykuł

A.
          • patience Re: Cudzyslowy to raczej przy wyrazie"dziennikars 06.07.07, 18:50
            andrzejg napisał:

> no tak, ale ten artykuł pisze dziennikarz

A nie. Można to napisać w 2 wersjach: metaforycznej i bez ogródek.

Wersja metaforyczna brzmi:
            Ten "artykuł" napisał "dziennikarz".

Wersja bez ogródek:
            Ten zmanipulowany tekst propagandowy napisał propagandzista.

> Niezależny dziennikarz publikuje niezalezny artykuł
            > A.

Tez nie, niezalezny dziennikarz u nas jest raczej czymś w rodzaju luźniego
            tłumaczenia z "freelancer" - tj dziennikarza pisujacego tu i owdzie ale nie na
            etacie.

Artykuly niezalezne nie istnieja, moga byc co najwyzej dobre albo zle, staranne,
            niestaranne, etc.
            • andrzejg OK Niezależne dziennikarstwo nie istnieje 06.07.07, 18:59
              w takim razie nie masz prawa czepaić się Czuchnowskiego
              On po prostu jest puionkiem w grze

A/
              • patience Ale istnieje dziennikarstwo bezprzymiotnikowe/nt 06.07.07, 19:01

• andrzejg ???? 06.07.07, 19:03
                  Rozumimm,że ustępujesz z określenia 'Wielki' sukces
                  • patience Cwiczysz jezykoznawstwo? 06.07.07, 19:17
                    Z zaciekawieniem poczekam az uzasadnisz bliskosc semantyczna "sukcesu" oraz
                    "dziennikarstwa", a takze koncepcje "niezaleznych artykulow". Tymczasem
                    pozostane przy swoim, ze prymitywna propaganda polegajaca na manipulacji tekstem
                    zrodlowym zasluguje na umieszczenie wyrazu "dziennikarz" w cudzyslowie bo to nie
                    dziennikarze "redaguja" za pomaca zapominaniu o trzech kropkach tu i ówdzie, a
                    propagandzisci. Zreszta, i tak ciency, bo dobry propagandzista by sie nie dal
                    tak zlapac.

;)
                • pozarski Re: Ale istnieje dziennikarstwo bezprzymiotnikowe 06.07.07, 19:07
                  Zarzuc nas pejszns odpowiednimi,bezprzymiotnikowymi,dziennikarzami.Co ci zalezy?
                  • 1normalnyczlowiek A po co,skoro konia od świni nie odróżniasz? :) 06.07.07, 19:34
                    pozarski napisał:
                    > Zarzuc nas pejszns odpowiednimi,bezprzymiotnikowymi,dziennikarzami.Co ci zalezy
                    > ?
                    • pozarski Dobrze,ze normalny inaczej broni daragoj Gielgi. 06.07.07, 19:41
                      To b.pocieszjace,ze glupi ciagnie do glupiego.
                      • marouder Jak Bog na niebie, panie Pozarski:)/nt 06.07.07, 19:46

• cr00t Ty pozarski raczej po czesku powinienes pisac 06.07.07, 20:00
                        pozarski napisał:

a nie rusku.
                        • pozarski Ty,dwa zera prosto od dwoch zer? Mam 06.07.07, 20:08
                          sie ciebie bac?Na razie bede pisal jak ja chce,a potem sie zobaczy.
                          • 1normalnyczlowiek Ty, zero bezwzględne,jak nazywa się i skąd to"ja"? 06.07.07, 20:25
                            pozarski napisał: Ty,dwa zera prosto od dwoch zer? Mam
                            > sie ciebie bac? Na razie bede pisal jak ja chce,a potem sie zobaczy.
                            • pozarski Ty,normalny inaczej,jak czegos nie rozumiesz, 06.07.07, 21:15
                              to sleep on it.;)))
      • marouder Pejszns sie szybko uczy na kotach:) 06.07.07, 18:37
        Uczy sie odwracania kota ogonem, zawracania trabki i innych takich niezbednikow.
        W koncu prowadzi wojne przeciwko wojnie (polsko-zydowskiej) i zyje w natchnieniu.
        To, ze sie jej kreslarstwo blogowo-forumowe ma nijak do rzeczywistosci samo w
        sobie stanowi powod do obrazy na "Michnikoidow", bo to przez nich.

Moj znajomy z Izraela wpisal sobie w sygnaturke:
        "To wszystko zydoska robota"
        Dla Pejszns tak i ono wlasnie jest:)
        • patience Że co!? 06.07.07, 18:40
          Wojny, koty, trabki, dumny zawód kreślarza i doba internetu, i to się wszystko
          Maruderowi kojarzy z brakami red. Czuchnowskiego w kropkowaniu? A Maruder nie za
          wcześnie zaczął dziś trunkować?

;)))
        • pozarski [...] 06.07.07, 18:50
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • ab_extra Przecież w tym najciekawsze jest coś innego 06.07.07, 18:51
      Ziobro miał przeciek od dziennikarzy z gazowni dzień wcześniej. To znaczy, że
      nawet tam mają dosyć debilnej wojny i manipulacji swoich pryncypałów.
      • andrzejg ależ nie 06.07.07, 19:00
        ab_extra napisał:

> Ziobro miał przeciek od dziennikarzy z gazowni dzień wcześniej. To znaczy, że
        > nawet tam mają dosyć debilnej wojny i manipulacji swoich pryncypałów.

tam dalej działają Maleszkowi
        NeoMaleszkowie
      • patience Watpie 06.07.07, 19:07
        Jesli to redakcyjny przeciek, to juz pewnie nie pracuje. Chyba ze sam autor
        rzeczonej manipulacji się nią pochwalił komuś na zewnątrz.
        • andrzejg jak może nie pracować??? 06.07.07, 19:11
          toż sam Ziobro pochwalił taki czyn UCZCIWYCH dziennikarzy

Za komuny takie przecieki były uczciwe - teraz z zasady
          A jak sprawa sie ma w dzisiejszych czasach?
          • patience Re: jak może nie pracować??? 06.07.07, 19:32
            Ale nie on im placi pensje.
            • andrzejg ???? 06.07.07, 19:48
              czyli jednak

ważne kto płaci pensję

A.
              • patience Re: ???? 06.07.07, 19:54
                Oczywiście.

Powiem wiecej, nie mam nic przeciw propagandzistom, wszedzie na swiecie
                istnieja. Rzecz w tym, ze mozna uprawiac propagande, i to celna, bez
                manipulacji na materiale zrodlowym. Jednak moim zdaniem miedzy propagandzista a
                dziennikarzem jest kolosalna roznica.
    • marouder No chiba, ze tak:) 06.07.07, 19:19
      Wystarczylo, ze mu powiedzialem, ze jesli nie potwierdzi twojej nominacji
      Helgutku, to ma do konca zycia szlaban na opuszczanie twojego pokoju!
    • patience Nie dopisuj sobie ;) 06.07.07, 19:26
      Komuchy i postkomuchy nie moga byc syjonistami, bo to wlasnie komuchy syjonistow
      z Polski wypedzily. A poza tym komuch i liberalizm to sprzecznosc. Nigdy cie nie
      nazwalam ani syjonista ani liberalem. Wrecz przeciwnie. Moczarowcem, o czym
      jakos wstydliwie zapominasz;)
      • marouder No wlasnie (tu uderzylem otwarta dlonia w czolo) 06.07.07, 19:34
        ...jeszcze nazwalas mnie moczarowcem:)
        Wiedzialem, ze o czyms zapomnialem:)

Inni, stety, czy niestety wyzywaja mnie od liberalow, zydow i syjonistow.

A jak schorzenia natury organicznej trawiace pani system nerwowy, postepuja, czy
        sytuacje nalezy, poki co, uznac za stabilna?
        • patience Ci co cie wyzywaja od zydow syjonistow i liberalow 06.07.07, 19:38
          to pewnie albo twoi kumple ktorzy ci robia zaslone dymna, albo ty sam pod innym
          nickiem. No i jacys, co po nich powtarzaja, w swej naiwnosci;)

No to moze wrocmy do tematu trzech kropek i Bialych Plam. Czy to nazywasz
          dziennikarstwem?
          • marouder Podkablowalas do giwi niezalezna komentatorko?/nt 06.07.07, 19:40

• pozarski [...] 06.07.07, 19:47
          • pozarski [...] 06.07.07, 20:03
      • pozarski Re: Nie dopisuj sobie ;) 06.07.07, 19:45
        To bys sie zdziwila,Gielga, ilu komuchow przejrzalo na oczy i stalo sie
        syjonistami.A ty jeszcze nie przejrzalas i bolszewia jestes.Moze tak za 20
        lat,jak dobrze pojdzie...
      • henryk_loog [...] 06.07.07, 20:35
    • marouder Stare kulezanki po prostu:)...ale pani Giwi gryzie 06.07.07, 19:36
      ...renke, ktora jom karmni!

Ob. Pejszns jest tak zapiekla anty michniczka, ze kiedys podjela nawet wspoprace
      z ob. Tejkowskim:)
      Czy giwi nie jest swiadoma powyzszego stanu rzeczy??
      • andrzejg agle z tą Giwi 06.07.07, 19:49
        raaaatuuunkuuuu
        Giiiiiiiwiiiii!

samemu sie nie da?
        • andrzejg Co wy ciągle z tą Giwi/nt 06.07.07, 19:51
          • marouder Fakt, ze Pejszns nieraz sie przechwalala na aqua.. 06.07.07, 19:52
            ..jak to sama skopala czyjes posty.
    • marouder Zeby mnie "Tejkowianka" od moczarowcow wyzywala 06.07.07, 19:45
      ..widzicie panstwo?
      • pozarski Re: Zeby mnie "Tejkowianka" od moczarowcow wyzywa 06.07.07, 19:48
        Cienko przedzie,to dlatego.;)
        • marouder Najgorsze dla mnie jest to, ze z ob. Pejszns... 06.07.07, 19:54
          ...przynalezymy do jednego pokolenia, co mnie zmusza z racji dobrego wychowania
          do pewnej oglednosci w czasie sprowadzania jej na ziemie.
          • pozarski Re: Najgorsze dla mnie jest to, ze z ob. Pejszns. 06.07.07, 20:11
            Watpie czy to ryzyko(sp[rowadzanie pejsz na ziemie) jest warte...swieczki.
    • andrzejg buhahaha 06.07.07, 19:52
      wątek dla żydożerców?

• andrzejg kanibale 06.07.07, 19:53
      • patience Re: buhahaha 06.07.07, 20:11
        andrzejg napisał:

> wątek dla żydożerców?
        >

Nie. Żydożercy sie zjawili żeby uniemożliwić dyskusje czym sie różni
        dziennikarstwo od propagandy. I odniesli sukces. Mam dosyc, na dluzej.
        • pozarski Re: buhahaha 06.07.07, 20:15
          Biedna Gielga jest na poziomio marcowej(1968) propagandy i stad jej przyciezkawa
          metaforyka.
        • marouder Byli to zydozerczy zydzi, syjonisci-moczarysci!/nt 06.07.07, 21:30

• patience [...] 06.07.07, 22:19
            • marouder Dziewczyno, co ty bierzesz, ze dokonywanie... 06.07.07, 22:28
              ...najprostrzej refleksji, chocby natury personalnej, idzie ci jak po grudzie?
              To podlug ciebie ja atakuje Zydow zas ty ich bronisz (np. przede mna)?

To ja pisalem donos na Zydow wysiedlonych po 68 roku, ze UBecy, ze zdrajcy etc.?
              Co ten Dajczgewand ci dosypuje do kawy, ze prostych rozroznien miedzy dobrem a
              zlem tu i teraz, w tym najbardziej twoim, najbardziej rzeczywistym czasie, nie
              potrafisz dokonac?
              • patience Re: Dziewczyno, co ty bierzesz, ze dokonywanie... 06.07.07, 22:33
                Jestes lobuzem, maruderze. Moczarowcem, ktory przezyl system, ktory ten
                swiatopoglad zrodzil. Pewnie nigdy nie zrozumiesz dlaczego mi smutno jak na cos
                takiego patrze, ale zycze ci szansy. Na zycie, po prostu. Bywaj.
                • marouder Echh..no tak..ja jestem moczarowcem i Michnik... 06.07.07, 22:38
                  ...tez jest moczarowcem..pewnie moi znajomi ze Szwecji, czy Izraela to jeden w
                  drugiego moczarowcy, Zydzi zydozerczy:)
                  Gdybys ty jeszcze umiala ujac w proste slowa to, co ci sie zaleglo w glowie i
                  jak wirus zezarlo cala warstwe poznawcza:(
                • pozarski Re: Dziewczyno, co ty bierzesz, ze dokonywanie... 06.07.07, 22:41
                  Jestes zwykla stalinowa(ciut pozno!),ktora adwersarzowi ma jedynie do
                  powiedzenia - jestes faszysta i moczarowiec.Typowe dla opoznionych w czasie i
                  miejscu.
            • pozarski Jaka z ciebie syjonistka?Przeciez 06.07.07, 22:37
              sziksa jestes,a jesli neofitka,to tym gorzej dla Zydow.Neofici zawsze najgorszy
              chlam.Dopiero 2 generacja sie do czegos nadaje.;)
              • marouder Hamasniko-syjonistka?/nt 06.07.07, 22:38

• pozarski Ona pewnie z Naturei Karta.Zawsze w kapeluszu 06.07.07, 23:15
                  i z broda do pasa.
            • pozarski Jaka z ciebie syjonistka? 06.07.07, 22:47
              Przeciez sziksa jestes.Nie zdziwilbym sie,gdyby pod ta cienka warstwa
              filosemityzmu lezal gruby i twardy jak stal poklad antysemityzmu.Zreszta kiedys
              cie na tym wlasnie przylapalem,gielgo.
    • patience Moze 06.07.07, 22:25
      Ale bywam na Salonie24. Pewien sposob uprawiania propagandy jest tam nie do
      pomyslenia. Chyba sie nie nadaje do tutejszego towarzystwa. Szkoda mi, mogl byc
      niezly portal :(((

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka