Dodaj do ulubionych

Rzepa i emama

24.08.24, 15:47
Dziewczyny, jadacie czarną rzepę, pamiętacie/znacie to warzywo?
Ostatnio zostałam poczęstowana surówka z rzepy, starta rzepa plus dresing z jogurtu, czosnku, soli, do ziemniaków pycha.Czytam, ze jeden ze znanych leków na wątrobę jest z rzepy, czy my o niej nie zapomnieliśmy... A to takie wartościowe warzywo.
Co jeszcze polecacie z "nieoczywistych" warzyw?
Obserwuj wątek
    • przyjazna_miastu Re: Rzepa i emama 24.08.24, 15:48
      Pomidory.
      • kozica111 Re: Rzepa i emama 24.08.24, 15:54
        Pomidory raczej są dość popularne.
    • bei Re: Rzepa i emama 24.08.24, 15:53
      Portulaka warzywna (ale kupić trudno, trzeba samemu wysiać, można w doniczce na parapecie), tylko to nie jest oczywiste warzywo. Z kapustnych to jeszcze biała rzepa i biała rzodkiew.
      • kozica111 Re: Rzepa i emama 24.08.24, 15:55
        A jak jesz tą portulakę, na kanapki, surówka?
        • qwirkle Re: Rzepa i emama 24.08.24, 19:15
          kozica111 napisała:

> A jak jesz tą portulakę, na kanapki, surówka?

Na przykład

Można ją zalać wrzatkiem, powstanie czerwonawy napar, ponoć zdrowy. Portulakę wyciągasz, siekasz trochę, podajesz z sosem vinegret.

• mikawi Re: Rzepa i emama 24.08.24, 16:42
      Mnie kiedyś oświeciła starsza pani podczas spaceru w lesie, że młode liście buka są zdrowe i smaczne. Wokół mnie są lasy bukowe, więc w końcu się odważyłam. Listki muszą być zbierane bardzo młode, kwiecień-początek maja, jak tylko się rozwijają. Są delikatne, mają kwaskowy smak podobny do szczawiu. Zrobiłam z nich kilka razy sałatkę z jakiegoś przepisu z neta i to było chyba moje największe kulinarne odkrycie.
      • abasia0 Re: Rzepa i emama 24.08.24, 16:48
        Jarmuż jesienny, jajko, pomidor i sałatka gotowa.
        • jasnoklarowna Re: Rzepa i emama 25.08.24, 00:29
          Jarmuz przyrządzam jak krewetki na ciepło czy li podsmażam na maśle siekany imbir czosnek szalotkę i chilli lekko solę, jak się zeszkli podlewam odrobina wytrawnego wina, daje odrobinkę słodkości czyli pół łyżeczki miodu i wrzucam jarmuż. Po chwili jak zmięknie to próbuje iew albo dosole albo odrobinę cytryny wcisnę. Jest to danie proste a w smaku genialne. Jedyny wysiłek to zsiekac lub zmiażdżyć te czosnki imbir i chili z szalotką. Można też na małej tareczce zetrzeć. Polecam.
          • al_sahra Re: Rzepa i emama 25.08.24, 01:14
            jasnoklarowna napisała:

> Jarmuz przyrządzam jak krewetki na ciepło czy li podsmażam na maśle siekany imb
            > ir czosnek szalotkę i chilli lekko solę, jak się zeszkli podlewam odrobina wytr
            > awnego wina, daje odrobinkę słodkości czyli pół łyżeczki miodu i wrzucam jarmuż
            > . Po chwili jak zmięknie to próbuje iew albo dosole albo odrobinę cytryny wcisn
            > ę.

Ja robię prawie tak samo, ale nigdy nie dawałam miodu (ani niczego słodkiego). Muszę spróbować.
            • qwirkle Re: Rzepa i emama 25.08.24, 06:19
              A dodajcie jeszcze szczyptę, naprawdę tyci,tyci cynamonu.....
            • jasnoklarowna Re: Rzepa i emama 25.08.24, 21:57
              Tylko nie przesadź z ilością. Zacznij od niewielkiej ilosci. Chodzi o złapanie równowagi smaków a nie o to by smakowało słodko. Dawniej dodawałam miodu, teraz jak gotuje bardziej po azjatycka daję syrop ryżowy lub kukurydziany. Ale też troszeczkę. Ja czuję różnicę w smaku na plus.
    • tt-tka Re: Rzepa i emama 24.08.24, 16:51
      Rzepe jadam od lat, starta drobno z odrobina oliwy albo tylko pokrojona na plasterki i posolona. Moja watroba to lubi smile

Jakie warzywa sa dla ciebie "nieoczywiste" ? bo mnie z czasow mlodosci wlasciwie tylko soczewica przybyla, natomiast zniknal kabaczek i jarmuz (mrozony mozna dostac, ale swiezego nie widzialam od lat)
      • tt-tka Re: Rzepa i emama 24.08.24, 16:52
        A, wezymorda bym chetnie sprobowala. Ale tez nie widuje.
        • bene_gesserit Re: Rzepa i emama 24.08.24, 17:57
          tt-tka napisała:

> A, wezymorda bym chetnie sprobowala. Ale tez nie widuje.
          >

To bardzo sezonowa i niestety mało popularna roślina, a bardzo szkoda. Szukaj jesienią na bazarkach, bywa też w Lidlu.

Smakuje jak coś pomiędzy szparagami, pietruszką, a orzechami włoskimi. Skorzonera jest nie tylko pyszna, ale i bardzo zdrowa.
          • jasnoklarowna Re: Rzepa i emama 25.08.24, 00:30
            A aldi bywa
      • mysiulek08 Re: Rzepa i emama 24.08.24, 17:00
        a jarmuz nie stal sie ostatnio modny? czasami u mnie widuje w warzywniakach
        • tt-tka Re: Rzepa i emama 24.08.24, 17:06
          U mnie nie widzialam. Ale rozejrze sie uwazniej, skoro modny, to moze sie pojawi(l). Ciocia bardzo fajna zupe z niego robila smile
          • mikawi Re: Rzepa i emama 24.08.24, 17:09
            Jarmuż w Biedronce i Auchan normalnie kupuję, nie mówiąc o bazarach warzywnych. Bardzo popularne obecnie warzywo. Ja robię z niego dla zdrowia głównie soki z dodatkiem gruszki lub ananasa, żeby przełamać ten smak zielska.
            • abasia0 Re: Rzepa i emama 24.08.24, 17:19
              Najsmaczniejszy jarmuż jest po pierwszym przymrozku , taki z ogrodu. Jeśli mam ze sklepu to przed użyciem wkładam go na kilka minut do zamrażarki.
          • mysiulek08 Re: Rzepa i emama 24.08.24, 17:47
            babcia robila 'jarzynke' na cieplo, z kasza, nawet dobre bylo
            • al_sahra Re: Rzepa i emama 24.08.24, 17:55
              mysiulek08 napisała:

> babcia robila 'jarzynke' na cieplo, z kasza, nawet dobre bylo

Ja robię na ciepło (krótko duszę na oliwie) albo jako bazę do sałaty. Robię też portugalską zupę z jarmużu i chorizo (chouriço) z dużą ilością ostrej papryki - goście potrafią zjeść każdą ilość.
        • al_sahra Re: Rzepa i emama 24.08.24, 17:42
          mysiulek08 napisała:

> a jarmuz nie stal sie ostatnio modny? czasami u mnie widuje w warzywniakach

Jarmuż stał się bardzo popularny w Stanach jakieś trzydzieści lat temu i bardzo mnie to cieszy, bo w dzieciństwie zawsze wyjadałam jarmuż stosowany jako przybranie do wędlin. Teraz jest tu dostępny w każdym supermarkecie, w pęczkach albo w torebkach, już umyty i posiekany.
          • mysiulek08 Re: Rzepa i emama 24.08.24, 17:46
            mowie o 'modzie' na zielone koktajle, jarmuz odzyskal przy okazji swoj blask smile
      • joasia33 Re: Rzepa i emama 24.08.24, 20:03
        No jak to? W naszym wiejskim warzywniaku jest zawsze. Bywa też w Biedronce. A u mnie rośnie sobie w ogródku, co polecam, bo to warzywo nie do zdarcia.😉
      • black.imak Re: Rzepa i emama 25.08.24, 01:02
        tt-tka napisała:

> bo mnie z czasow mlodosci wlasciwi
        > e tylko soczewica przybyla, natomiast zniknal kabaczek i jarmuz (mrozony mozna
        > dostac, ale swiezego nie widzialam od lat)
        >
        Jarmuż świeży, paczkowany jest w Biedrze, w chłodniach, tam gdzie paczkowane sałaty.
        • tt-tka Re: Rzepa i emama 25.08.24, 09:44
          black.imak napisał(a):

> Jarmuż świeży, paczkowany jest w Biedrze, w chłodniach, tam gdzie paczkowane sa
          > łaty.

Dzieks, juz kilka osob to napisalo, ale ja tu, gdzie teraz jestem, nie mam Biedry !
          poszukam w Lidlu, Lidla mam
    • mysiulek08 Re: Rzepa i emama 24.08.24, 17:08
      rzepe bym chetnie kupila ale nie ma sad

nie wiem czy nieoczywiste ale to moje osobiste ostatnie odkrycie to mangold (burak lisciowy-chard-acelga) taki jak na focie a nie w bocwina
      przy okazji jakiego watku kulinarnego snejkowa mi przypomniala, a ja majac w pamieci ziemnoburakowy smak salatki z acelki podanej kiedys w gosciach, lekcewazylam te liscie tongue_out
      wczoraj kupilam, sprobowalam, dzisiaj beda golabki smile zimowa kapuste ma teraz kiepska a acelga jest zawsze swieza w warzywniach, bardzo popularne lokalnie warzywo
      • mikams75 Re: Rzepa i emama 24.08.24, 21:45
        widze to cuzesto u nas w sklepach ale nigy nie kupilam, bo nie mam pomyslow na to. Mowisz, ze na golabki bedzie dobre? Jesczze jakies pomysly?
        • senin1 Re: Rzepa i emama 24.08.24, 22:30
          Toz to stare dobre bok choi. mozna przyrzdzac podobnie jak pak choi czy choi sum, czyli szybkie (3-5 min) stir fry. Z czosnkem, sosem ostrygowym, sojowym/rybnym i olejem sezamowym. Dobry dodatek do mies.

mozna dodawac do zup, najlepiej chinskich. Mozna jesc na surowo w salatkach

golabkow z rego nigdy nie robilam i mysle ze kapusta pekinska nadawalaby sie do nich lepiej.
          • mysiulek08 Re: Rzepa i emama 24.08.24, 22:52
            nie, nie to nie jest pak choi/bok choi

to jest chard
            en.wikipedia.org/wiki/Chard
            • senin1 Re: Rzepa i emama 24.08.24, 23:29
              Czyli po ,naszemu' silverbeet. Faktycznie pomylilam, bo ten na zdjeciu ma krotsze lodygi i liscie od tych, ktore znam ze sklepu
              • snakelilith Re: Rzepa i emama 25.08.24, 00:15
                Mangoldowi bliżej smakowo do szpinaka niż pak choi.
    • al_sahra Re: Rzepa i emama 24.08.24, 17:36
      Lubię rzepę i wszystkie rzepopodobne i rzodkiewkopodobne warzywa. Rzodkiewki zwane u nas “arbuzowe” (watermelon radish) bardzo efektownie wyglądają w plasterkach.

• mysiulek08 Re: Rzepa i emama 24.08.24, 17:48
        i sa delikatne, bywaja tez cale czerwone, dlugie, te sa ostrzejsze
    • b.bujak Re: Rzepa i emama 24.08.24, 17:54
      na szczęście na naszym lokalnym targu rzepa jest dość oczywistym warzywem, szczególnie w sezonie jesienno zimowym
    • al_sahra Re: Rzepa i emama 24.08.24, 17:59
      Z takich mniej oczywistych to niedawno odkryłam odmianę dyni tzw. “delicata”, którą przyrządza się ze skórką. Nie dość, że szybko i wygodnie, to jeszcze jest pyszna.
      • ardzuna Re: Rzepa i emama 24.08.24, 23:38
        To samo z dynią Hokkaido.
      • chococaffe Re: Rzepa i emama 25.08.24, 07:27
        Ja mam problem z dynią (i batatami) taki, że chyba tasakiem trzeba je kroić - dlatego jem rzadko, zwłaszcza, że moim zdaniem dynia wygląda o wiele lepiej niż smakuje.

p.s. hokkaido też można ze skórą.
    • mariola233 Re: Rzepa i emama 24.08.24, 18:01
      Moja ciotka kiedyś robiła liście buraka cukrowego jak szpinak,tylko młode,podobno pycha
    • dwa_kubki_herbaty Re: Rzepa i emama 24.08.24, 21:58
      Nie lubię rzepy, ale rzodkiewki też.
      Jest też skorzonera, potoczna nazwa przepiękna ;P, też niedobra, a niby jak szparagi ... bleee.
      Salatka z młodego rzepaku - ochyda.
      Pokrzywa mloda jak szpinak zrobiona, bleee.
      To samo mlode liscie buraka.
      Placuszki z lebiody też jadlam, taaaa dlatego tylko przy wielkiej biedzie się to jadło ;P.
      Czytalam kiedyś pracę .... pożywienie z natury u zeslanych na sybir czy jakoś tak... duzo roslin jest jadalnych, ale zeby to smaczne było, mozna makę zrobić z nasion lebiody czy kaszę - uwaga z mlodej lebiody, stara jest trujaca.
      Herbatka z dziurawca na poprawienie nastroju.
      Ostatnio jadlam świeży mak ;P, smak dziecinstwa.

• senin1 Re: Rzepa i emama 24.08.24, 22:34
        Ja z czuloscia wspominam smak lebiody. Babcia przyrzadzala z jajkiem i to byla taka pyszna jajecznica, ze do dzis pamietam
    • ardzuna Re: Rzepa i emama 24.08.24, 23:39
      Jem, ale robię taką sałatkę ugotuj.to/ugotuj/5579433/galicyjska+salatka+z+czarnej+rzepy+i+fasoli/p/

Z mniej oczywistych jeszcze skorzonera. I karczochy.
      • al_sahra Re: Rzepa i emama 25.08.24, 00:39
        ardzuna napisała:

> Z mniej oczywistych jeszcze skorzonera. I karczochy.

Skorzonerę (salsefię) uwielbiam, ale w USA nigdzie jej nie znalazłam sad. Chętnie bym kupowała, chociaż pamiętam trudności z obieraniem (lepki sok, który bardzo brudził ręce i ciężko było domyć).

Karczochy to dla mnie codzienne warzywo, więc nie przyszło mi do głowy w kontekście mało oczywistych.
        • ardzuna Re: Rzepa i emama 25.08.24, 14:01
          W PL nie widuje się ich tak często.
          Lubię jeszcze pasternak i też trudno go kupić.
          • b.bujak Re: Rzepa i emama 25.08.24, 14:50
            ardzuna napisała:

> W PL nie widuje się ich tak często.
            > Lubię jeszcze pasternak i też trudno go kupić.

moja mama twierdzi, że pasternak jest czasem sprzedawany jako udawana pietruszka;
            ja nie umiem ich odróżnić
            • ardzuna Re: Rzepa i emama 25.08.24, 16:01
              Kiedyś tak rzekomo było, bo teoretycznie powinien być tańszy - szybciej rośnie i jest mniej wymagający.
              Jest rzeczywiście podobny. Od dawna nie widziałam żadnej pietruszki, którą bym podejrzewała o bycie pasternakiem, a kupiłabym, jeślibym rozpoznała.
          • al_sahra Re: Rzepa i emama 25.08.24, 21:23
            ardzuna napisała:

> Lubię jeszcze pasternak i też trudno go kupić.

Z kolei u nas pasternak na każdym rogu, za to korzeń pietruszki to jest wyzwanie. Ja zresztą już dawno przestałam szukać, bo nie stosuję przepisów, które tego wymagają.
    • pierwszykot Re: Rzepa i emama 24.08.24, 23:42
      Ja robię kiszonki z rzepy, kalarepy
    • hermenegilda_zenia_is_back Re: Rzepa i emama 25.08.24, 00:09
      Lubię pasternak i topinambur, ten pierwszy pieczony, z tego drugiego można pyszną zupę krem zrobić. Jarmuz jest wszędzie w tej chwili do kupienia w Polsce m, od Biedrony, Lidla po Auchan. Lubie chipsy albo sałatkę z liści jarmużu, pieczonej dyni, fety i jogurtowego dressingu( pestki z dyni do posypania dla chrupkości)
      • al_sahra Re: Rzepa i emama 25.08.24, 00:50
        hermenegilda_zenia_is_back napisała:

> Lubię pasternak i topinambur

Jak wyżej, chociaż z topinamburem trzeba uważać (sensacje żołądkowe).
    • snakelilith Re: Rzepa i emama 25.08.24, 00:19
      Z mniej oczywistych to ja lubię stare odmiany marchewki. Są białe, żółte i fioletowe. Po raz pierwszy kupiłam je od rolnika w Danii, ale u mnie też są czasem w lepszych sklepach. Zwykle te białe i żółte. Fioletowe bardzo rzadko, a szkoda, bo wyglądają ugotowane na talerzu zarąbiście. Wszystkie te odmiany są mniej słodkie od naszej pomarańczowej.
      • snakelilith Re: Rzepa i emama 25.08.24, 00:23
        A i kiedyś też od rolnika kupiłam takiego biało czerwonego buraka. Smakował coś jak pomiędzy rzepą a, zwykłym burakiem, ale wielką fanką się nie stałam, choć to naprawdę ładnie wygląda.
      • al_sahra Re: Rzepa i emama 25.08.24, 00:43
        snakelilith napisała:

> Z mniej oczywistych to ja lubię stare odmiany marchewki. Są białe, żółte i fiol
        > etowe.

U nas są dostępne bez problemu. Dzisiaj kupiłam torbę mieszanych, wyglądają dokładnie tak jak na Twoim zdjęciu. Będą pieczone.
        • mysiulek08 Re: Rzepa i emama 25.08.24, 00:58
          u mnie tez dostepne 🙂 tez pieke, razem z kolorowymi pyrami chiloanskimi

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka