roterupel 12.11.07, 12:08 Ciekawym jaka koncepcja przyszłych losów losów UE wydaje się forumowiczom mniej utopijna czyli rozsądniejsza ? Spór o kształt Europy dzieli i dzielił nadal liderów PiS-u i Platformy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
homosovieticus Opowiadam się za federacja państw narodowych. 12.11.07, 12:30 Historii państw europejskich, moim zdaniem, nie da się tak łatwo wymazać z ludzkiej pamieci. To nie jedyny argument za federacją. Jest jeszcze argument stricte polityczny. Odpowiedz Link Zgłoś
socjalliberal Niech żyje niepodległe Mazowsze! Precz polonokrata 12.11.07, 12:35 mi z Warszawki! Odpowiedz Link Zgłoś
socjalliberal Polonofil! 12.11.07, 12:54 A ja słyszałem, że Warszawka kazała nam mówić na kartofle pyzy! To wynaradawianie! I jeszcze nam tu jakąś ogólnopolską walutę wprowadzili, złotówki! Jakżeśmy sianem handlowali to lepiej było, o! Odpowiedz Link Zgłoś
socjalliberal Homo Polacus! 12.11.07, 12:57 Najpierw nazywaliście się Sowietami, później Europejczykami, a teraz Polakami, hee, wy internacjonalistyczne świnie! Niech żyje niepodległe Mazowsze! Z własną walutą, własną tradycją, własnym państwem, własnym rządem! Odpowiedz Link Zgłoś
socjalliberal Polak to jakiś wynarodowiony, sztuczny, pozbawiony 12.11.07, 13:03 korzeni twór! Niech żyją Małopolanie, Wielkopolanie, Kujawiacy, Pomorzanie, Ślązacy itd itp! Skończy z opresją naszej narodowej kultury przez warszawskich trockistowskich technokratów! Odpowiedz Link Zgłoś
homosovieticus Jęśli Polak jest niechcianym tworem to dlaczego 12.11.07, 13:26 Wielkopolanin lub Mazowszanim ma być tym tworem chcianym? Przeciez kazdy z nas rodzi sie z Matki w dowolny,m szpiotalu i co ma do tego Mazowsze lub Kaszuby? Odpowiedz Link Zgłoś
socjalliberal Racja, niech żyje Niepodległa Republika Aleji Jero 12.11.07, 14:43 zolimskich:)))! Odpowiedz Link Zgłoś
daktylek Re: Polonofil! 12.11.07, 16:32 socjalliberal napisał: > A ja słyszałem, że Warszawka kazała nam mówić na kartofle pyzy! Skąd ty wziałeś te pyzy? W Poznaniu mówią pyry, a na Mazowszu ziemniaki Odpowiedz Link Zgłoś
homosovieticus A na temat potrafisz coś powiedzieć? Zrozumiałeś 12.11.07, 13:49 o co pytam? Odpowiedz Link Zgłoś
ukos UE to nie federacja 12.11.07, 13:57 To wspólna przestrzeń gospodarcza i cywilizacyjna, szereg wspólnych instytucji, ale nie jedno państwo - ani unitarne, ani nawet federalne. Odpowiedz Link Zgłoś
socjalliberal Albo Łokietka! 12.11.07, 12:55 Ten protoplasta Hitlera zniszczył niepodległe księstwa małopolskie, wielkopolskie itd! Tworząc jakiś dziwny Sowiecki twór, Polskę! Odpowiedz Link Zgłoś
gelimer A co ma Polska wspólnego z jednoczeniem 12.11.07, 12:57 Europy pod niemiecką władzą? Odpowiedz Link Zgłoś
socjalliberal Re: A co ma Polska wspólnego z jednoczeniem 12.11.07, 13:00 Oj, problemy z logiką! Najpierw jakiś polski watażka siłą zjednoczył niepodległe, narodowe księstwa Wielkopolski i Małopolski, od tego się zaczęło! To już tylko prosta droga do rządu europejskiego, a później światowego, gdzie zjedzą nas muzułmanie i żydzi i nas wynarodowią i w ogóle klęska! Odpowiedz Link Zgłoś
gelimer Re: A co ma Polska wspólnego z jednoczeniem 12.11.07, 13:05 Rozumiem, że w Małopolsce mówi się po hiszpańsku, w Wielkopolsce po francusku a na Mazowszu po włosku. Może i Zygmunta Starego oskarżymy, bo Mazowsze przyłączył? Odpowiedz Link Zgłoś
socjalliberal Re: A co ma Polska wspólnego z jednoczeniem 12.11.07, 13:10 A w ogóle to prawie cała Europa mówi po indoeuropejsku:))) Zaprzeczysz:)? A Meksyk i Hiszpania? A Szwajcarzy? A wszystkie kraje arabskojęzyczne? Że niby jedno:)))? A Zygmunta, tego polonofila też powinno się oskarżyć! Zniszczył niepodległe Mazowsze! Potworne te eurofile... oh, znaczy polonofile. Dzieci drogie, wróćcie najlepiej do poziomu plemiennego, jak wam się UE nie podoba i z Hitlerem kojarzy, już bardziej przez absurd debilizmu eurosceptyzmu wykazać nie potrafię. Odpowiedz Link Zgłoś
gelimer Re: A co ma Polska wspólnego z jednoczeniem 12.11.07, 13:12 Ak to ma przewodzić owej cudownej Europie twoim zdaniem? Odpowiedz Link Zgłoś
gelimer A kto ma przewodzić owej cudownej Europie twoim 12.11.07, 14:08 zdaniem? Odpowiedz Link Zgłoś
socjalliberal A Polsce? A Wielkopolsce? A Pipidówom Małym? 12.11.07, 14:41 Jakiejkolwiek większej komórce społecznej niż złożonej z jednego człowieka? Co, mam zacząć palić flagi Polski, bo Kaszub jest premierem? Kaszubi nas zjedzą i wynarodowią! Odpowiedz Link Zgłoś
gelimer Jeszcze nic nie powiedziałem a Ty już się 12.11.07, 16:10 tłumaczysz. Odpowiedz mi na pytanie jaki naród ma przewodzić? Odpowiedz Link Zgłoś
socjalliberal Re: Jeszcze nic nie powiedziałem a Ty już się 12.11.07, 16:27 Naród? Jak może przewodzić naród? To w Polsce przewodzą Kaszubi? Jak w ewentualnych przyszłych demokratycznych wyborach w UE może zostać wybrany jakiś naród? Sam siebie wybierze? Który naród zbliża się do liczby 50%+1 obywateli UE? Znasz się trochę na demografii? Do szkoły, do szkoły... Odpowiedz Link Zgłoś
gelimer Re: Jeszcze nic nie powiedziałem a Ty już się 12.11.07, 17:07 Zakładasz, więc że będzie to federacja równorzędnych państw? Odpowiedz Link Zgłoś
socjalliberal Re: Jeszcze nic nie powiedziałem a Ty już się 12.11.07, 17:23 Czemu nie umiesz czytać? Jakie państwa? 1 głos Polaka=1 głos Niemca=1 głos obywatela UE... Co tu ma równorzędność/nierównorzędność do rzeczy? Chciałbyś, żeby jak w systemie pierwiastkowym, głos jednego Polaka był wart głos paru Niemców/Francuzów/Włochów/Brytyjczyków? Odpowiedz Link Zgłoś
gelimer Re: Jeszcze nic nie powiedziałem a Ty już się 12.11.07, 17:27 Oznacza to, że przewodnią siłą w Europie byliby Niemcy. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Albo Łokietka! 12.11.07, 14:08 Zjednoczona Europa to chyba Karola Wielkie myśl była;) Odpowiedz Link Zgłoś
gelimer Tylko jeden wcielił plan w życie. 12.11.07, 14:17 I nazywał się Adolf Hitler. On też uważał, że Niemcy powinni przewodzić w Europie. Odpowiedz Link Zgłoś
socjalliberal Re: Tylko jeden wcielił plan w życie. 12.11.07, 14:42 A Napoleon? A Juliusz Cezar? A kto oprócz Hitlera uważa, że Niemcy powinni przewodzić Europie? Kto jest dziś w UE takim ignorantem, który nie skończył podstawówki, żeby nie mieć podstawowej wiedzy, że nie ma czegoś takiego jak przewodnictwo Niemiec w Europie? DO SZKOŁY MATOŁY Odpowiedz Link Zgłoś
gelimer Re: Tylko jeden wcielił plan w życie. 12.11.07, 16:31 Nie wiem czy jest czy nie ma. Wiem tylko tyle, że wielu Niemcom się wydawało, że jest skoro zrobili to co zrobili. Odpowiedz Link Zgłoś
nonno1 Re: Ani to, ani to 12.11.07, 13:14 Trzeba kierowć się praktyką i na tyle zwiększać uprawnienia KE lub innych organów centralnych uniii, na ile to jest KONIECZNE, i ani piędzi więcej. Takie przeciwstawienie superpaństwo - luźny związek jest fałszywe - jednoczenie Europy powinno postepować drobnymi krokami, tak że powstanie superpaństwa nie powinno być wykluczone, ale nie w dającej się przewidzieć przyszłości. Nie rozumiem dlaczego nie wspomina się o konfederacji, co jest stanem pośrednim między luźnym związkiem a federacją. Przykładem może służyć Kofederacja Szwajcarska z silnymi uprawnieniami kantonów i gmin i ograniczoną władzą centralną. Podobnie było (przed Konstytucją 3 Maja) w przypadku unii polsko-litewskiej - faktycznie była to konfederacja. Również w kwestii takich postanowień jak "Konstytucja Europejska" lub obecnie "Traktat konstytucyjny" rozsąnym podejściem byłoby według mnie podejście stosowane w Zjednoczonym Królestwie, które nie ma konstytucji jako jednej księgi, a obowiązują kolejno uchwalane akty cząstkowe poczynając od Wielkiej Karty Swobód. Nie warto więc wdawać się w tworzenie superdokumentu, ale przyjmować postanowienia regulujące tylko te sprawy, które wymagają niezbędnej regulacji. Odpowiedz Link Zgłoś
homosovieticus Akąd wiadomo co jest konieczne? 12.11.07, 13:32 Nie mamy na ten temat wiedzy.To wszystko są PRZYPUSZCZENIA oparte nie na doswiadczeniu tylko na marzeniach ludzkiego umysłu,że zbuduje Raj na Ziemi. Odpowiedz Link Zgłoś
nonno1 Re: Właśnie z doświadczenia widać, co jest koniecz 12.11.07, 17:51 ne. Np. obecnie my widzimy, że konieczna jest wspólna polityka energetyczna i chyba wielu innych członków UE to widzi. Nalezy więc forsować takie rozwiązania instytucjonalne, które umożliwiłyby prowadzenia takiej polityki. Szczegóły są oczywiście do długiej dyskusji i ucierania. Tak postępowano w I RP, tak się rozwijało wiele państw, będących na początku luźnym zlepkiem prowincji. Nic to nie ma wspólnego z rajem na ziemi. Zwyczajny pragnatyzm, który ułatwia życie wielu. Raj to obiecywali socjaliści, komuniści i inni propagujący gotowy projekt ogarniający całość życia społecznego. I to naturanie nie wypaliło. Ja proponuję analizę błędów i braków w codzienności i na tej podstawie znajdowanie rozwiązań cząstkowych (nie wszechogarniających), które załatwiają za jednym razem jeden problem, a i to zapewne nie ostatecznie. Czyli "precz z ideologią, niech żyje pragmatyzm!. Jeśli chcemy otrzymywać wsparcie z UE (chyba chcemy, nieprawdaż?), to powinniśmy sprzyjać rozwiązaniom Odpowiedz Link Zgłoś
homosovieticus Wybacz ale na trzeźwo nie mogę z Wami dyskutować 12.11.07, 13:35 Głupszym i mniej wiedzącym jestem. Proszę raz jeszcze, wybacz mi.Błędy ortograficzne i stylistyczne.Wybacz,że piszę. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Federacja państw narodowych czy super państwo 12.11.07, 13:54 Jak dla mnie istotniejsze jest nie to, jak będzie wyglądała UE w kontekście narodowym, ale jak dużo swobody będzie oferowała swoim obywatelom. Odpowiedz Link Zgłoś
roterupel Dla każdego myślacego europejczyka ta sprawa 12.11.07, 14:09 wydaje się być podstawową. Dla Polaków szczególnie, z wiadomych powodów. Perspektywy nie są jednak różowe. W dotychczasowym trendzie widać zalążki ograniczające bardzo wyraźnie swobodę w dziedzinie wyrazania pogladów na kwestie zjednoczeniowe. Powód, tak mi się przynajmniej wydaje znam, ale tymczasem przemilczę go.Dodam,że wiąże się on w sposób istotny z umieraniem cywilizacji europekskiej i zastępowanie jej cywilizacją turańską w zamaskowanym wydaniu. Jednym słowem triumf heglowskiego "chytrego rozumu" nad zdrowym rozsądkiem i doświadczeniem historycznym ludzkosci. Nawet Kołakowski dojrzał i o tym nieśmiało wspominać zaczął. Odpowiedz Link Zgłoś
jack20 Re: Federacja państw narodowych czy super państwo 12.11.07, 16:25 Do konca lat 80 nie myslano chyba o stworzeniu superpanstwa. Organizacja od poczatku pomyslana byla jako unia gospodarcza. Super panstwo to pomysl francusko-niemiecki a raczej bardziej Mitteranda niz Kohla, politykow dlugo siedzacych juz swych urzedach gdy doszli do wniosku o stworzenie superpanstwa rownowagi dla USA po upadku drugiego hegemona. Tradycje narodowe panstw europejskich wydaje sie uniemozliwiaja a wlasciwie juz uniemozliwily ten pomysl. Odpowiedz Link Zgłoś
homosovieticus A któż mógł podsunąć taki pomysł socjaliście 12.11.07, 17:04 będacemu prezydentem państwa i krzywo patrzacego na wpływy (rządy) Amerykanów w Europie? Odpowiedz Link Zgłoś
jack20 Re: A któż mógł podsunąć taki pomysł socjaliście 12.11.07, 17:30 Z politycznego punktu widzenia mial racje: -bal sie jedynego hegemona bo bedac socjalistom znal tego skutki Wydarzenia za Busha potwierdzily to. USA moga wywolac konflikt gdzie chca i kiedy chca. Gdyby EU byla JEDNYM panstwem wykluczona bylaby pomoc JAKIEGOKOLWIEK panstwa uni w wojnie w Iraku. Ile takich wojen jeszcze USA wywola w imie obrony wlasnych interesow (tzn trzeba sobie uzmyslowic, ze to sa interesy TYLKO USA)? Odpowiedz Link Zgłoś
roterupel Nie odpowiedziałeś mi na pytanie. Dlaczego? 12.11.07, 17:36 Zapytam raz jeszcze; kto socja;liście francuskiemu mógł podsunąc pomysł superpaństwa europekskiego Kameruńczycy, Amerykanie, Chińczycy czy może Rosjanie? Odpowiedz Link Zgłoś
jack20 Re: Nie odpowiedziałeś mi na pytanie. Dlaczego? 12.11.07, 17:41 Ty czytac umisz? Napisalem na poczatku, ze doszli do tego zdania wspolnie z Kohlem, gdyz tradycyjnie unia to byla: Francja + Niemcy. Przeciez zadne inne panstwo (za wyjatkiem angoli, ale ci sa zadowoleni ze swoich bonusow w organizacji i raczej tylko szczekaja a potem morda w kubel) nie chce mie problemow z oboma panstwami gdyz summa sumarum i tak skazani sa na porazke. Odpowiedz Link Zgłoś
roterupel Umiem czytac i dlatego oczekuję nadal 12.11.07, 17:44 odpowiedzi na moje, proste przecież, pytanie. Może łaskawie zastanowisz się zanim zaczniesz truizmami rzucać bełkocząc przy tym. Odpowiedz Link Zgłoś
jack20 Re: Umiem czytac i dlatego oczekuję nadal 12.11.07, 17:49 pierd... hipolicie nic wiecej. cymbal jestescie Odpowiedz Link Zgłoś
roterupel Wiem o tym, ale dalej czekam na odpowiedź na moje 12.11.07, 17:53 pytanie. Odpowiedz Link Zgłoś