Dodaj do ulubionych

DO MICHNIKA, GROSSA, SNAJPERA itp,

IP: *.cm-upc.chello.se 25.12.01, 01:44
Panie Snajper,
Pan jesteś obrzydliwą świnią. Mówię to z całą odpowiedzialnością - starając się zawsze - w mej epistolografii -
nie używać epitetów jako broni w dyskusji. Niestety Pan , jak rzadko kto, na ten epitet, zasługujesz.
Czemu?
Sposób, w który Pan przeinacza myśli osoby, z którą Pan prowadzi rozmowę budzi pogardę i zmusza,
(niestety), do użycia (powyższego) epitetu, ( pod Pańskim adresem).
1. Jeżeli znamy okruch prawdy o Jedwabnem - to na pewno nie dzięki książeczce pana Grossa i z całą
pewnością nie dzięki Pańskim przemyśleniom. Prawdy całkowitej, jeszcze niestety nam nie dano..Oprócz,
naturalnie michnikowsko - poprawnej propagando - paraprawdy, zagubionej w niezgłębionej polsko-żydowskiej
lojalnośći (nielojalnośći?).
Dzieje się tak - głównie i przede wszystkim - dzięki machinacjom mało wiarygodnego IPM - który sam sobie
niestety, natychmiast po powołaniu - na opinię bezkrągosłupowca uczciwie zasłużył. Czemu ? - jaki jest koń
każdy widzi. (Przede wszystkim przerwanie ekshumacji - złamanie polskiego prawa na żądanie strony
żydowskiej.)
2.Znaleziono tylko dwa groby. Nawet mało wiarygodny IPN stwierdza , że więcej ich, być nie może. Błąd w
ilości
zamordowanych bestialsko ludzi - nie jest błędem przypadkowym - sensacie Grossowi zależało ,oczywiście
aby
problem, który poruszył - był jak największy. Stąd - w kraju, gdzie w przeciętnej łapance normą było
rozstrzelanie
dwustu, czy czterystu osób, należało ( ze względów wydawniczych) - liczbę tę nieco zawyżyć.
3. Od winy należy uwolnić osoby, które przestąpstwa nie dokonały. To jasne. Natomiast nie jest jasne, w
dalszym
ciągu - kto zbrodni jest winien. Dlatego wyciąganie przez Pana - jeszcze przed zakończeniem oficjalnego
śledztwa - wniosków zbudowanych przez Pana Grossa i Pana Michnika - na kanwie pomówienia i mało
prawdopodobnych przypuszczeń - jest nieuczciwe i nadaje się właściwie jedynie pod sąd .
W Polsce - zgodnie z polskim prawem - nawet dobro maluczkich jest prawnie chronione. Dlatego działania osób
-
takich jak Pan, Pan Michnik , Pan Prezydent - powinny być - i sądzę, że bądą wreszcie - ścigane przez prawo.
Pańska judaistyczna tradycja prawna, jest tradycją zdecydowanie odmienną od od naszego porządku
prawnego.
Tu w Europie - musi się Pan z tym liczyć - rzymska tradycja prawna, jest ( na dobre i na złe), wyznacznikiem
naszej kultury sprawiedliwości. Dobrze by było , aby Pan, Pan Michnik i Gross zdali sobie sprawę, że tutaj ,
oskarżenie jeszcze nigdy nie było równoznaczne z napiętnowaniem niewydanym prawomocnie wyrokiem.
Ja wiem, Zydom trudno jest to zrozumieć. Macie inną tradycję.
Ale jest przysłowie,( tu w Europie), na które chciałbym się powołać : Jak się wlazło między wrony, trzeba
krakać
jak i one.

Toteż odrzućcie azjatyckie widzenia świata - jeśli chcecie rozmawiać o filozofii i prawa i jego praktyce, w
Europie - jako ludność napływowa, ( mało pożądana), podajcie się normom, które tu istnieją - nawet jeśli jest to
wam mało wygodne.

Mało życzliwy :

Euromir

Obserwuj wątek
    • Gość: Benek Re: DO MICHNIKA, GROSSA, SNAJPERA itp, IP: *.15.vie.surfer.at 27.12.01, 01:07
      Nie ma sie czym podniecac. W 17stym wieku w Polsce panowal ustroj oligarchii
      magnackiej. A co obecnie panuje w Polsce za ustroj ? Zapewne NIE
      demokratyczny ! Zaryzykuje okreslenie: Oligarchia oligofreniczna... Dowod ?
      Bardzo prosty: obecna rzeczywistosc spoleczno-polityczna w Polsce, brak
      logicznego myslenia w instytucjach panstwowych, bledne decyzje rzadu, kryzys
      budzetowy powstaly na kanwie glupoty i nieuczciwosci politykow itp. itd. A
      Gross, Michnik czy "Snajper" to tylko przyslowiowe kropeczki nad "i" bedace
      symptomami szerzacej sie w Polsce oligofrenii (Sejm, Rzad, Sadownictwo, TV +
      inne Media itp.).
    • Gość: Stary Re: DO MICHNIKA, GROSSA, SNAJPERA itp, IP: *.tpi.pl 27.12.01, 18:21
      Tak...Szwecja piękny kraj. Radziłbym te pomysły wprowadzać w miejscu swego
      zamieszkania,a nie popierać agentów KGB-FSB w swojej pięknej BYŁEJ Ojczyźnie.
      Informuję również, że każdy, kto przyczynia się swoimi łapami do działań
      prowokacyjnych oraz "czarnej propagandy" otrzymałby dawniej od takich
      organizacji jak AK -KS z natychmiastową wykonalnością. Tak, tak w 27 Wołyńskiej
      Dywizji AK miałbyś Euromirze wybór między gałęzią a kulą w łeb. Po prostu za
      popieranie moskiewskich agentów.
      • kunce Re: DO MICHNIKA, GROSSA, SNAJPERA itp, 27.12.01, 18:32
        Gość portalu: Stary napisał(a):

>w 27 Wołyńskiej Dywizji AK miałbyś Euromirze wybór między gałęzią a kulą w łeb.
        Po prostu za popieranie moskiewskich agentów.

Ze względów osobistych pamięć o 27 Wołyńskiej nie jest mi obojętna. To, co
        zostało tu napisane sugeruje istnienie nurtu działań tej dywizji (lub jej
        członków), o którym nie ma wiele w literaturze poświęconej tej formacji. Proszę o
        bliższe dane na temat wspomnianych KS-ów.
        • Gość: Stary Re: DO MICHNIKA, GROSSA, SNAJPERA itp, IP: *.tpi.pl 27.12.01, 18:53
          W historii 27 Dywizji Wołyńskiej wydanej na poczatku lat 90.w Londynie jest
          passus o likwidacjach agentów NKWD, przy czym najgorsze było to, że bardzo
          wielu z nich było Polakami!!!Napisał mi o tym przyjaciel z Wlk.Brytanii.
          • Gość: kunce Re: DO MICHNIKA, GROSSA, SNAJPERA itp, IP: *.chello.pl 27.12.01, 19:08
            Czy możesz podać mi informacje o tej pozycji: tytuł, autor, wydawnictwo itp?
            • Gość: Stary Re: DO MICHNIKA, GROSSA, SNAJPERA itp, IP: *.tpi.pl 27.12.01, 19:11
              Napiszę do kumpla, to dowiem się dokładnie. Nie chcę z pamieci, bo mógłbym się
              rąbnąć.Nawisko autora brzmiw każdym razie Lechowicz (???) czy podobnie. Nie
              jestem pewien.
              • Gość: kunce Re: DO MICHNIKA, GROSSA, SNAJPERA itp, IP: *.chello.pl 27.12.01, 19:19
                dziękuję - wiem, że sprawiam kłopot.
          • Gość: EUROMIR Re: DO MICHNIKA, GROSSA, SNAJPERA itp, IP: *.cm-upc.chello.se 27.12.01, 19:59
            Szanowny Stary Panie,
            pozostaje mi tylko wyrazić radość z powodu niewykonania na mnie, (jeszcze), wyroku. Mam nadzieję, że
            jeśli już do tego dojdzie, to ten niewątpliwy honor będzie Pańskim udziałem.
            Prosiłbym też - na tę dającą się przewidzieć (w moim zagrożonym wypadku) - przyszłość, aby starał
            się Pan - najchętniej - od już, nie wycierać bużki moim imieniem, tak długo, póki mnie Pan osobiście nie "rozwali",
            albo nie udowodni, choćby odrobinką intelektu, że gra Pan ze mną w tej samej lidze.
            Póki co, Panie "trampkarzu"- proszę nie być gołosłownym - jeśli ma Pan dowody na moją rzekomą współpracę
            z jakkimikolwiek "służbami", albo dowody na mą działalność prowokatorską - proszę je przedstawić.
            Panie Stary. Wiesz Pan co ?
            Jestem w doskonałym humorze- za sprawą postu Pani Kunki - dlatego Pańska napaść na mnie, może być Panu
            wybaczona, o ile napiszesz Pan wypracowanie na poniższy temat :
            "Im gorszy kurnik - tym tańsze jaja".
            Proszę pamiętać, iż praca ma posiadać wstęp, rozwinięcie i zakończenie. Ma się opierać na faktach,
            z których -dobrze by było _ aby wyciągnął Pan również jakiś,( na Pańską miarę oczywiście), wniosek.
            Uwaga ! Proszę nie brać za wzór swojego dzisiejszego postu.
            Jeśliby jeszcze udało się Panu wykonać pracę "w poszukiwaniu żródła" - myślę o odnalezieniu, tej zakurzonej,
            leżącej pewnie gdzieś w kącie, książki od kolegi z Anglii - o 27 Wołyńskiej, to niech będzie Pan tak dobry i
            dane tyczące tytułu, autora i wydawcy - przekaże Pani Kunce - wybitnej znawczyni tematu. Nie ma sensu abyś
            się Pan sam męczył czytaniem tej pozycji - dla Pana zbyt trudna. W to miejsce proszę przyłożyć się - lepiej
            dla Pana będzie - do poprawnego opracowania zadanego tematu. Mówię to z myślą o Pańskim interesie, mój
            drogi.

Zegnam - z niepoprawnym optymizmem - oczekując na Pańskie wypracowanie :

Euromir
            • Gość: Stary Re: DO MICHNIKA, GROSSA, SNAJPERA itp, IP: *.tpi.pl 28.12.01, 12:45
              Tak to jest, kiedy pp.antysemici zaczynają szermować argumentami...Ot,
              nienawiść z nich wychodzi i megalomania zarazem. I w czym jest mały
              człowieczku, p.Euromirze twoja wielkość? W duchowym wspólnictwie z Osamą ben
              Ladenem? Pamiętam, wysokim intelektem miał być obdarzony mistrz pański Alfred
              Rosenberg. Ale czy czytał pan "Mit XX wieku"? Być może, bo argumenty podobne i
              nietzscheańskie zarazem. Może z odrobiną hrabiego Gobineau? Ale nie narzekam.
              Widać pan i jemu podobni jesteście potrzebni. Wielcy tego świata używają was
              jako swoich narzędzi. Jednak przestrzegam pana - łatwo wypierają się swego z
              nimi związku. No i dobrą stroną świata jest, że pan i jemu podobni
              przemijacie,a słowa mojego mistrza - św. Franciszka - pozostaną zawsze.
              Pani Kunko - mail do kolegi z Anglii napisałem, czekam na odpowiedź
              • Gość: kunce Re: DO MICHNIKA, GROSSA, SNAJPERA itp, IP: *.chello.pl 28.12.01, 13:02
                Dziękuję, jestem zainteresowana tą informacją ze względów, o których
                wspomniałam w pierwszym poście. Jest tam też moja skrzynka, jeśli nie chcesz
                prowadzić konwersacji na forum.
                PS. Dlaczego mam wrażenie, że pewne osoby (także TY) wyposażają swoje posty w
                czytelne (ale pewnie tylko dla nicka-odbiorcy) aluzje, jakby znali się spoza
                forum, a tu tylko kończyli jakieś zadawnione spory?
              • Gość: euromir Re: DO MICHNIKA, GROSSA, SNAJPERA itp, IP: *.cm-upc.chello.se 28.12.01, 18:28
                Mój Stary Panie,
                dziękuję Bogu, że semici i antysemici nie muszą szermować dziś czym innym - aniżeli argumentami...
                A propos wypracowania - czy napisane ? Oczekuję z niecierpliwpścią.

Zawsze życzliwy :

Euromir
                • Gość: Stary Re: DO MICHNIKA, GROSSA, SNAJPERA itp, IP: *.ppp.polbox.pl 31.12.01, 13:06
                  Panie Euromirze
                  Niestety, muszę Pana zmartwić. Jeśli chodzi o "wypracowanie", którego temat raczył mi pan zadać, tu
                  ja mógłbym wystąpić w roli organu sprawdzającego. Drogi Panie, aby użyć Pańskiej terminologii, by
                  grać ze mną w jednej uniwersyteckiej lidze musiałby Pan zrobić magisterium a potem doktorat
                  (później habilitację?). Ze względu na Pańskie zainteresowania zaordynowałbym panu na
                  magisterium temat "Polacy i Żydzi w okresie II Wojny Światowej w świetle dokumentów AK". Doktorat
                  mógłby pan zrobić z tematu "Stosunki polsko-żydowskie w świetle dokumentów Ochrany
                  ujawnionych przez Rząd II Rzeczpospolitej w roku 1920". Jako prowadzącego i później promotora,
                  polecam mojego kolegę, prof.Jerzego Eislera. Myślę, że nie będzie dla Pana zbyt surowy.
                  I na koniec: lepiej, aby zmarłym i pomordowanym oddać hołd w milczeniu. Nie mieszać ich do gier
                  politycznych.
                  Kłaniam się z nowym rokiem
                  Stary
    • Gość: Gość Re: DO MICHNIKA, GROSSA, SNAJPERA itp, IP: *.acn.waw.pl 28.12.01, 15:11
      Częściowo, ale w bardzo drobnej części zgadzam się z Twoimi poglądami.
      Mianowicie w tej części, kiedy piszesz, że w dyskusji nie należy unikać
      epitetów oraz kiedy żądasz powstrzymania się od ostatecznych ocen do chwili
      zakończenia śledztwa przez IPN. Ten drugi postulat można kierować do obu stron.

Nie mam jednak pewności, jak przyjmujesz informację że Żydów w Jedwabnem
      zginęło 200, a nie 1600. Czy to pozwoli nam spokojnie spać? Czy liczba 500,
      albo 1000 byłaby właściwsza? Przecież mówimy tu o ludziach! O mężczyznach,
      kobietach, dzieciach, starcach - a nie o jakiejś statystyce! :-(
      • Gość: Gość Re: DO MICHNIKA, GROSSA, SNAJPERA itp, IP: *.acn.waw.pl 28.12.01, 15:16
        Złośliwy chochlik zmienił nieco mój post. Chodziło mi oczywiście o "unikanie
        epitetów", a nie o ich używanie.
        • starykon Re: DO was wszystkich 28.12.01, 19:41
          Obojetnie co chcecie na temat Jedwabnego powiedziec i obojetne kto chce to
          zrobic, najpierw pomysl. Zginelo tam wielu ludzi. Smierc kazdemu pisana , kazdy
          odchodzi. Nie kazdy jako zastrzelony. Nie kazdy jako zarzniety. Nie kazdy jako
          palony zywcem. Badzcie ciszej nad smiercia tych ludzi!!!
          Jezeli komukolwiek przychodzi do glowy, ze mozna inaczej jedynie dlatego ze
          byli Zydami, to niegodziwcem jest i malo w nim cech czlowieczych.
          Zwyczajnie, godniej ciszej...przestancie bawic sie smiercia ludzi...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka