Dodaj do ulubionych

Konkordat - największy sukces Klechistanu !

11.04.08, 15:41
Apetyt kleru, zaostrzony konkordatem, nie słabnie, a jego
egoistyczna inwencja w dojeniu kasy państwowej nie więdnie. Mimo
upływu lat co rusz znajduje on kolejne żerowiska. W ubiegłym roku
Sejm postanowił wspomóc 40 mln zł budowę ,,katolickiej piramidy'' na
warszawskim Wilanowie. W ten sposób pojawiła się szansa na to, by
Świątynia Opatrzności Bożej, umiłowana idea budowlano-religijna
prymasa Józefa Glempa, wyszła z impasu ponad dziurę w ziemi i
piwnice. W 2006 r. Sejm wziął na utrzymanie za kilkanaście milionów
zł Papieski Wydział Teologiczny we Wrocławiu, Wyższą Szkołę
Filozoficzno-Pedagogiczną Ignatianum w Krakowie i Papieski Wydział
Teologiczny w Warszawie. W 2007 r. Komisja Majątkowa przekazała
Kościołowi, a konkretnie klasztorowi cystersów – bez pytania o
zdanie władz Krakowa – działki znajdujące się w atrakcyjnych
punktach miasta warte ok. 24 mln zł.

Kościół może też być zadowolony ze stanu rzeczy w sferze społeczno-
światopoglądowej, w tym z restrykcyjnej ustawy antyaborcyjnej, z
decyzji rządu o niefinansowaniu środków antykoncepcyjnych i
zapłodnień in vitro, ze stawiania przez MEN szkół katolickich jako
wzoru dla publicznych placówek oraz uczynienia z księży mediatorów w
sprawach rozwodowych. Ostatnio Kościół wystąpił z żądaniem
wprowadzenia religii jako przedmiotu maturalnego oraz wliczania
stopnia z religii do średniej ocen na świeckim, uczniowskim
świadectwie.

Obserwuj wątek
    • wanda43 Re: Konkordat - największy sukces Klechistanu ! 11.04.08, 20:21
      Polak tak ma, ze musi dostac poteznego kopa w d..pe, to wowczas zaczyna lepiej
      widziec i slyszec. Konkordat byl wlasnie tym kopem, ktory wielu otworzyl oczy i
      uszy i zaczeli myslec. A myslenie, to jest to, czego kler sie boi najbardziej.
      Podpisanie konkordatu, to poczatek konca panoszenia sie kleru w Polsce. I bardzo
      dobrze! Chamstwo, beszczelnosc i pazernosc nie poplaca. Ze zboczkami,pedolilami
      i sadystami w kiecach tez nalezy wreszcie zrobic porzadek zeby Polska byla
      wreszcie wolna.
      • hrabia.m.c Re: Konkordat - największy sukces Klechistanu ! 11.04.08, 20:23
        wanda43 napisała:

> Polak tak ma, ze musi dostac poteznego kopa w d..pe, to wowczas zaczyna lepiej
        > widziec i slyszec. Konkordat byl wlasnie tym kopem, ktory wielu otworzyl oczy i
        > uszy i zaczeli myslec. A myslenie, to jest to, czego kler sie boi najbardziej.
        > Podpisanie konkordatu, to poczatek konca panoszenia sie kleru w Polsce. I bardz
        > o
        > dobrze! Chamstwo, beszczelnosc i pazernosc nie poplaca. Ze zboczkami,pedolilami
        > i sadystami w kiecach tez nalezy wreszcie zrobic porzadek zeby Polska byla
        > wreszcie wolna.

Amen!
        • edico Re: Konkordat - największy sukces Klechistanu ! 11.04.08, 21:51
          Popieram
      • twoj.brat.bialyrusin Re:Traktat - największy sukces Lechistanu ! 13.04.08, 13:43
        wanda43 napisała: Polak tak ma, ze musi dostac poteznego kopa w d..pe, to
        wowczas zaczyna lepiej widziec i slyszec.
        _______
        Święta prawda, pani Wando. Tak będzie z Traktatem do Konstytucji Unii
        Europejskiej, kiedy dostaną porządnego kopa i na klęczki, to wtedy zacznie się
        skomlenie.
    • klarek_i Nie mój drogi. Największym sukcesem IIIRP są 11.04.08, 21:52
      egzemplarze takie jak TY.
      • lech.niedzielski Re: Nie mój drogi. Największym sukcesem IIIRP są 12.04.08, 23:06
        klarek_i napisał:

> egzemplarze takie jak TY.
        ?
    • pla_cebo Re: Konkordat - największy sukces Klechistanu ! 11.04.08, 21:53
      Twoj agorowy nick swietni sie odnajduje w walce z antysemityzmem GW:)
      Dodac nalezy ze antysemityzmem ktory sami propagujecie:)))
    • elwer-pancerfaust44 Re: Konkordat - największy sukces Klechistanu ! 12.04.08, 01:52
      A kto ten konkordat przeprowadził w Polsce?Jakaś wcześniej nieznana parafianka z
      Wielkopolski,zdaje się z Pleszewa przy pomocy agnostyka Olka,byłego komunisty.Ja
      cię kręcę!
      "Wymóżdżajmy!Niech każdy od narodzin,Gazetę i szklany ekranik przed sobą
      ma.Niech weń w nie patrzy codziennie kilka godzin....Mózg wyparuje sam z jego
      łba.(Gall Anonim z Polski).
      • dobryrocznik64 Re: Konkordat - największy sukces Klechistanu ! 12.04.08, 02:32
        elwer-pancerfaust44 napisał:

> A kto ten konkordat przeprowadził w Polsce?Jakaś wcześniej nieznana parafianka
        > z
        > Wielkopolski,zdaje się z Pleszewa przy pomocy agnostyka Olka,byłego komunisty.J
        > a
        > cię kręcę!
        > "Wymóżdżajmy!Niech każdy od narodzin,Gazetę i szklany ekranik przed sobą
        > ma.Niech weń w nie patrzy codziennie kilka godzin....Mózg wyparuje sam z jego
        > łba.(Gall Anonim z Polski).

A moze zamiast ciagle narzekac i wsciekac sie na rezultaty tego wiernopoddanczego aktu,nalezaloby przeprowadzic jakas inicjatywe obywatelska?Przyznaje,ze to mnie nie dotyczy od wielu lat,ale skoro tylko 100 tys.podpisow wystarczy na zlozenie wniosku obywatelskiego ?.Nie wiem,jak to sie ma do umow miedzypanstwowych / bo to chyba ten poziom/,jednak sprobowac warto?Kosciol to przede wszystkim Ludzie.Mysle,ze nam ,do naszego przezywania Naszej Wiary nie sa potrzebne zadne kwity.A ten kompromitujacy pod kazdym cywilizowanym wzgledem kwit,jest chyba najwazniejszym obowiazujacym w Polsce!Wiecie, to sie w glowie nie miesci!Poczytalam sobie wlasnie jak to CK Krakow oddal najwartosciowsze swoje miejsca roznym przedstawicielom mojego Kosciola!Oprocz Konkordatu,jest jeszcze jakas dziwna Komisja Wspolna Rzadu i Episkopatu.Ja jestem tylko obserwatorem tego ,co dzieje sie w mojej Polsce.Czesto zostawiam tam duzo moich ciezko zarobionych pieniedzy.I szlag mnie trafia,kiedy pomysle,ze duzy odsetek moich odkladanych na najcudowniejsze wakacje na swiecie / wakacje Mojej Corki/ moze trafic do kieszeni tej obrazajacej Boga instytucji.Przeciez Polska jest w Europie!Zamiast plakac i narzekac zrobcie cos!
        • elwer-pancerfaust44 Re: Konkordat - największy sukces Klechistanu ! 12.04.08, 02:42
          Ludzie się boją że po podpisaniu takiego postulatu kler ich po śmierci nie
          pochowa w święconej ziemi.Zresztą katolickie rządy Polski nigdy do referendum w
          sprawie konkordatu nie dopuszczą.
          • dobryrocznik64 Re: Konkordat - największy sukces Klechistanu ! 12.04.08, 02:51
            elwer-pancerfaust44 napisał:

> Ludzie się boją że po podpisaniu takiego postulatu kler ich po śmierci nie
            > pochowa w święconej ziemi.Zresztą katolickie rządy Polski nigdy do referendum w
            > sprawie konkordatu nie dopuszczą.
            > "Wymóżdżajmy!Niech każdy od narodzin,Gazetę i szklany ekranik przed sobą
            > ma.Niech weń w nie patrzy codziennie kilka godzin....Mózg wyparuje sam z jego
            > łba.(Gall Anonim z Polski).

Elwer,troche wiecej wiary w Ludzi!Jezeli Wy nie potraficie,boicie sie,macie inne przeslanki,ja za 3 tygodnie bede w mojej najcudowniejszej na swiecie wioseczce.Daje swoja jedna reke uciac,ze na ok.900 luda ktore tam mieszka,700 podpisaloby mi prtycje do Parlamentu RP.
            • elwer-pancerfaust44 Re: Konkordat - największy sukces Klechistanu ! 12.04.08, 03:19
              Optymista z Ciebie,zazdroszczę!
            • dobryrocznik64 Re: Konkordat - największy sukces Klechistanu ! 12.04.08, 03:47
              I az zal ,ze teraz,kiedy mozna sobie o tym porozmawiac nikogo nie ma.O,sorry,nie zauwazylam ze w Ojczyznie jest juz pozno.Mam nadzieje,ze w sobotni poranek ktos sie obudzi i pomysli,ze ten zaczatek dyskusji jest wazny.To jest dla mnie wazna rzecz i to jest problem dla wielu moich i Waszych Rodakow.My od wielu lat mieszkamy w roznych krajach.Rozne historie i koleje losu nas tu przywiodly.I mamy takie sytuacje ,ze nie wiemy jak zachowac sie ,kiedy ktos o nas mowi / i to jest jak wyrocznia/ "o to katolik z Polski!To nie powstaje z niczego.To powstaje rowniez z postawy i zachowan naszych ksiezy,ktorych nam tu szanowny Episkopat posyla.A zachowania naszych ksiezy wynikaja z tego,do czego byli przyzwyczajeni w Polsce.A ich zachowania wynikaja z tego ,do czego ich upowaznia Konkordat.I swiete kolko sie zamyka.Tylko my tutaj,na Obczyznie ,nie pozwalamy sobie na obrazanie Boga / "Kimkolwiek On Wam sie Wydaje" - Piwnica Pod Baranami/,a glosno pyskujemy,kazdemu,ktory jest przeciwko nam /Ludowi Bozemu/ ze swoimi ,czesto glupimi pomyslami.Swiat sie zmienia.I my Jako Kosciol tez zmieniamy ten swiat.I czesto,jako przedstawiciel tego Kosciola,zastanawiam sie,dlaczego w mojej Polsce wdzystko musi isc " na poprzek"?.Chyba wlasnie dlatego,ze w ktoryms momencie dano przyzwolenie na rekompensate "zaslug"? o wiele wieksza niz te "zaslugi".To chyba historia powstania Konkordatu.Dzis mam taki wieczor na myslenie wlasnie o tym.I zaluje,ze nie moge przelozyc tego na czyny.Wlasciwie moge,mam pare tysiecy dusz z prawem glosu w RP.Tylko niech to w kocnu do cholery ktos zacznie,bo my tu w obcych stronach nie bradzo mozemy!
          • wanda43 Re: Konkordat - największy sukces Klechistanu ! 12.04.08, 07:20

> Ludzie się boją że po podpisaniu takiego postulatu kler ich po śmierci nie
            > pochowa w święconej ziemi.Zresztą katolickie rządy Polski nigdy do referendum w
            > sprawie konkordatu nie dopuszczą.

Tak, masz racje. Ludzie od narodzin i poprzez chrzest zostają naznaczeni i mają
            zaszczepiony strach. Ludzie psioczą, szlag ich trafia na pazernosc i podlosc
            ksiezy, pyszczą między sobą, ale glosno mowic i protestowac sie boją, bo ksiądz
            wyczyta z ambony, bo nie pochowa w poswieconej ziemi. A czegoz to sie bac! Po
            smierci nie ma juz nic i jest mi totalnie obojętne, gdzie zostane jako truchło
            zakopana. Wolala bym we wlasnym ogrodzie. Rodzinie zapowiedzialam, ze zadnego
            szamana sobie nie zycze. Swiecenie? Lipa na resorach. Skoro sie wierzy, ze Bog
            stworzyl ziemie i wszystko na niej, to wszystko jest swiete i zadne kropienie
            woda przez faceta wyszkolonego na ksiedza nic nie znaczy. Religia zalozona przez
            rabbe Jezusa nie ma nic wspolnego z ta zalozoną przez Pawla-Szawla, Zyda, co
            kolaborowal z rzymskim okupantem. Amen.
            • elwer-pancerfaust44 Re: Konkordat - największy sukces Klechistanu ! 12.04.08, 08:36
              Lepiej się nie wychylać z katolickicj trajektorii Ziemi,tej Ziemi!Bo się wyleci
              z orbity ponaglany przez zastępy radiomaryjnych krzyczących w styczniu przed
              warszawską bazyliką do kamer TV:Won z katolickiej(?)ziemi!
          • twoj.brat.bialyrusin Re: Konkordat - największy sukces Klechistanu ! 13.04.08, 13:48
            Mam krematorium, spalę cię. Prochy możesz kazać rozsypać w kosmosie.
            Z prochu powstałeś w proch się obrócisz.
    • jdbad Re: Konkordat - największy sukces Klechistanu ! 12.04.08, 08:38
      Interesujący artykuł na ten temat w Polityce. Nic nowego,ale tak
      zebrane w całośc:skocz.pl/ajanie
      • lech.niedzielski Re: Konkordat - największy sukces Klechistanu ! 12.04.08, 21:54
        Ostatnio prof. doc. dr hab. (inż.?) Kik stwierdził, że największym
        błędem lewicy jest antyklerykalizm.
        Nie wiem co ten pije pięciorotnie habilitowany Kik, ani też co on
        sobie daje w kanał, ale myślę, że powinien zmniejszyć dawki
    • frank_drebin Straszne a "magister" ratyfikokowal ten akt kapi- 12.04.08, 23:16
      tulacji ;)
      • lech.niedzielski Re: Straszne a "magister" ratyfikokowal ten akt k 12.04.08, 23:44
        frank_drebin napisał:

> tulacji ;)

"ratyfiokował" ?

Kokordacik kosztuje nas ok. 5 mld zł rocznie.
        • frank_drebin Nie mow - a zobacz ile nas beda kosztowac euroko- 12.04.08, 23:48
          lchozowe swirowania na temat globalnego oglupienia upssss ocieplenia ;)
          lech.niedzielski napisał:

> frank_drebin napisał:
          >
          > > tulacji ;)
          >
          > "ratyfiokował" ?
          >
          > Kokordacik kosztuje nas ok. 5 mld zł rocznie.
          • lech.niedzielski Masz rację. Konkordat kosztuje nas więcej. 12.04.08, 23:49
            W dodatku pasą się na nim pasożyty.
            • frank_drebin Radze uwazaca na rachunki za sztrum ;) 12.04.08, 23:56
              lech.niedzielski napisał:

> W dodatku pasą się na nim pasożyty.
        • wanda43 Re: Straszne a "magister" ratyfikokowal ten akt k 13.04.08, 09:30
          >
          > Kokordacik kosztuje nas ok. 5 mld zł rocznie.

Te 5 miliardow, to tylko skromne szacunki. Kupe kasy idzie z firm, poukrywanych
          dotacji we wszystkich budzetach miast i miasteczek. Jest np. pozycja dotacja
          wypoczynku dla dzieci, po czym okazuje sie, ze to dla parafii. Dotacja dla
          Klubow Anonimowych Alkoholikow - okazuje sie,ze to klub parafialny itd. itp. Jak
          by tak szczegolowo to sprawdzic i policyc, to moze sie okazac, ze nalezy to
          przemnozyc przez 2.
          • lech.niedzielski Utrzymujemy zboczeńców i darmozjadów. 13.04.08, 12:55
            wanda43 napisała:

> >
            > > Kokordacik kosztuje nas ok. 5 mld zł rocznie.
            >
            > Te 5 miliardow, to tylko skromne szacunki. Kupe kasy idzie z firm,
            poukrywanych
            > dotacji we wszystkich budzetach miast i miasteczek. Jest np.
            pozycja dotacja
            > wypoczynku dla dzieci, po czym okazuje sie, ze to dla parafii.
            Dotacja dla
            > Klubow Anonimowych Alkoholikow - okazuje sie,ze to klub parafialny
            itd. itp. Ja
            > k
            > by tak szczegolowo to sprawdzic i policyc, to moze sie okazac, ze
            nalezy to
            > przemnozyc przez 2.
            Ja tak skromnie oceniałem wysokość wyrzucanych w błoto naszych
            pieniędzy na ok. 5 mld - bo nie chciałem być posądzony o
            antyklerykalizm.
    • adam81w Re: Konkordat - największy sukces Klechistanu ! 13.04.08, 13:15
      jak można było się zgodzić na coś takiego jak konkordat. Kiedy
      Polska będzie wolna?
      • pies_na_czarnych Re: Konkordat - największy sukces Klechistanu ! 13.04.08, 13:20
        adam81w napisał:

> jak można było się zgodzić na coś takiego jak konkordat. Kiedy
        > Polska będzie wolna?

Tradycja? Polak musi miec pana nad soba?
    • twoj.brat.bialyrusin Re: Konkordat - największy sukces Klechistanu ! 13.04.08, 13:39
      Zachciało ci się solidarności i nabożeństw w kopalniach, to przestań skomleć i płać.
      • lech.niedzielski Re: Konkordat - największy sukces Klechistanu ! 13.04.08, 15:06
        twoj.brat.bialyrusin napisał:

> Zachciało ci się solidarności i nabożeństw w kopalniach, to
        przestań skomleć i
        > płać.
        Ja tylko chciałem nawrócić siostry na macierzyństwo ... .
    • mariner4 W Jordanowie Gościkowie 13.04.08, 15:41
      jest stary klasztor. Zresztą piękny zabytek, a ja akurat uważam, że takie
      obiekty powinno się chronić.
      Jest tam wyższe seminarium duchowne.
      Sq..... polega na tym, że jest tam tablica o treści:
      "Wydział Teologiczny Uniwersytetu Szczecińskiego".
      Tak omija się ten p..... konkordat, aby wyłudzić pieniądze z budżetu.
      M.
      • karbat Re: W Jordanowie Gościkowie 13.04.08, 16:00
        wanda43 napisała:

Skoro sie wierzy, ze Bog
        > stworzyl ziemie i wszystko na niej, to wszystko jest swiete i
        >zadne kropienie woda przez faceta wyszkolonego na ksiedza nic nie
        >znaczy. Religia zalozona przezrabbe Jezusa nie ma nic wspolnego z
        >ta zalozoną przez Pawla-Szawla, Zyda, co kolaborowal z rzymskim
        >okupantem. Amen.

ciekawe jest przeistoczenie sie sekty starozytnych Zydow w Kosciol
        Katolikow . A jeszcze ciekawsze co sie dzialo ,w miedzyczasie ,w
        okresie tegoz przeobrazenia .

sw.Jozef byl oczywiscie stolarzem ( podobnie Jezus ) .
        Tylko czemu sutannik nie wytlumaczy katolickim barankom ,ze to
        pojecie , obraz sw. Jozefa - stolarza wprowadzil dopiero Luter ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka