ricore 02.07.08, 10:26 wiadomosci.onet.pl/1780997,11,item.html Jakiż ten człowiek jest żenujący.Brnie w kłamstwa aż sam w nie uwierzył. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jk-24 Re: Wałęsa szukał pomocy u Gierka 02.07.08, 10:35 e tam , spowiadał się szefowi. Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: Wałęsa szukał pomocy u Gierka 02.07.08, 10:39 wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80271,5416518,Walesa_szukal_u_Gierka_swojej_osobistej_dedykacji.html Odpowiedz Link Zgłoś
ricore Jednak Wałęsa jest Dyzmą. 02.07.08, 10:43 pozarski napisał: > wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80271,5416518,Walesa_szukal_u_Gierka_swojej_osobistej_dedykacji.html Odpowiedz Link Zgłoś
jola_iza Re: Wałęsa szukał pomocy u Gierka 02.07.08, 10:44 Jakiej pomocy? Nijak tego nie mogę wyczytać. Odpowiedz Link Zgłoś
jk-24 Re: Wałęsa szukał pomocy u Gierka 02.07.08, 10:46 że tylko do 1971 był jego totumfackim. Odpowiedz Link Zgłoś
ricore Re: Wałęsa szukał pomocy u Gierka 02.07.08, 10:47 jola_iza napisała: > Jakiej pomocy? Nijak tego nie mogę wyczytać. Jakieś trudności w zrozumieniu tekstu? :) Odpowiedz Link Zgłoś
jola_iza Re: Wałęsa szukał pomocy u Gierka 02.07.08, 10:51 Tekstu jak tekstu, raczej tytułu dziennika:) Odpowiedz Link Zgłoś
ricore materiał pomocniczy 02.07.08, 10:49 jola_iza napisała: > Jakiej pomocy? Nijak tego nie mogę wyczytać. fakty.interia.pl/raport/przeszlosc_walesy/news/jak-walesa-szukal-u-gierka-rekopisu,1138949 Odpowiedz Link Zgłoś
jk-24 Re: materiał pomocniczy 02.07.08, 10:50 a nie mówiłem ? funkcjonalny analfabetyzm. Odpowiedz Link Zgłoś
ricore Re: materiał pomocniczy 02.07.08, 10:51 jk-24 napisał: > a nie mówiłem ? funkcjonalny analfabetyzm. jola umysłowo rozkręca sie dopiero w godzinach wieczornych . :) Odpowiedz Link Zgłoś
jola_iza Re: materiał pomocniczy 02.07.08, 10:58 materiał pomocniczy oparty na materiale podstawowym to guzik nie pomoc. Tytuł lepszy, dedykacja to nie pomoc.I dalej nie mm pewności kto poszukiwał Gierka i w jakim celu? A może już wtedy ktoś zbierał haki na Wałęsę? Dasz głowę, że to było na polecenie Wałęsy a nie jego wrogów?? Odpowiedz Link Zgłoś
jk-24 Re: materiał pomocniczy 02.07.08, 11:00 no dyć człowiekiem Gierka w esbecji Bolek był tylko w 1971 r i tak miał Gierek napisać w swej książce . Odpowiedz Link Zgłoś
jdbad Re: materiał pomocniczy 02.07.08, 11:10 Byłeś redaktorem, ze masz takie informacje? jk-24 napisał: > no dyć człowiekiem Gierka w esbecji Bolek był tylko w 1971 r i tak > miał Gierek napisać w swej książce . Odpowiedz Link Zgłoś
jk-24 Re: materiał pomocniczy 02.07.08, 11:12 wyczytałem u LW, że to była partia pokera. Odpowiedz Link Zgłoś
elwer-pancerfaust44 Re: materiał pomocniczy 02.07.08, 11:25 Wałęsa grał w pokera ale cudzymi pieniędzmi. Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: Wałęsa szukał pomocy u Gierka 02.07.08, 11:58 jola_iza napisała: > Jakiej pomocy? Nijak tego nie mogę wyczytać. Nie mozesz,bo tego tam po prostu nie ma.Pisiorki jak zwykle potrzebuja kogos,kto im esemesem wyjasni,co jest grane.;)) Odpowiedz Link Zgłoś
elwer-pancerfaust44 Re: Wałęsa szukał pomocy u Gierka 02.07.08, 10:52 Bolek zaplątał się we własnych kłamstwach,bo aby dobrze kłamać trzeba mieć dobrą pamięć.Ciekawe są jego zapiski gdy mówi tam że od 1971 do 1976 SB go już nie nachodziło.Od cudownego(?)odnalezienia ojczyma w USA,SB znów go ;nachodziło;.Interesujące! Odpowiedz Link Zgłoś
jk-24 Re: Wałęsa szukał pomocy u Gierka 02.07.08, 11:02 bo przedtem sam do nich chadzał. Odpowiedz Link Zgłoś
don.kichote Gdzie wyczytaliście to wszystko??? 02.07.08, 11:17 Widzę, że tak jak temu wyposzczonemu żołnierzowi wszystko - nawet biała chusteczka - kojarzyła się z seksem tak Wam, wszystko kojarzy się z SB i agenturą. Syndrom Macierewicza???! Gdzie tam pisze, że Wałęsa szukał POMOCY u Gierka czy i że do 1971 był agentem? Byłbym zobowiązany za jakieś cytaty!!! Odpowiedz Link Zgłoś
jk-24 Re: Gdzie wyczytaliście to wszystko??? 02.07.08, 11:18 twoim w ubecji byłem jeno w 1971 r. Odpowiedz Link Zgłoś
don.kichote Re: Błagał też jaruzela 02.07.08, 11:27 Mówimy tu o Gierku! Nie o Jaruzelskim!!! Odpowiedz Link Zgłoś
elwer-pancerfaust44 Re: Błagał też jaruzela 02.07.08, 11:32 Właśnie,Jaruzel internował też Gierka dlatego tow Edward był towarzyszem niedoli Bolka.Tylko że potem Bolek jeżdził Lanciami a Gierek(dwumetrowy chop)maluchem-polski fiat 126p.Widziałem osobiście własnymi oczami. Odpowiedz Link Zgłoś
ricore Oba dwa takie same. 02.07.08, 12:00 platformiarz napisał: > To człowiek bez honoru. Odpowiedz Link Zgłoś
don.kichote Re: Gdzie wyczytaliście to wszystko??? 02.07.08, 11:25 jk-24 napisał: > twoim w ubecji byłem jeno w 1971 r. To jest cytat(?) czy Twoja "wolna" interpretacje??? Prosiłem o cytat. Odpowiedz Link Zgłoś
jk-24 Re: Gdzie wyczytaliście to wszystko??? 02.07.08, 11:36 a w 1970 "pomożemy " to ja zrobiłem ale jakoś tak zapomniałem. Odpowiedz Link Zgłoś
don.kichote Re: Gdzie wyczytaliście to wszystko??? 02.07.08, 11:45 jk-24 napisał: > a w 1970 "pomożemy " to ja zrobiłem ale jakoś tak zapomniałem. ????????? Widzę, że brałeś lekcje - bo ludzie się tacy nie rodzą - i należałeś do tych pilniejszych! Odpowiedz Link Zgłoś
jk-24 Re: Gdzie wyczytaliście to wszystko??? 02.07.08, 11:46 a nie mówiłem , każdy sądzi po sobie ? Odpowiedz Link Zgłoś
elwer-pancerfaust44 Re: Gdzie wyczytaliście to wszystko??? 02.07.08, 11:49 Poczytaj Dziennik,są w nim też fotokopie Bolkowej literatury facktu. Odpowiedz Link Zgłoś
don.kichote Re: Gdzie wyczytaliście to wszystko??? 02.07.08, 12:09 elwer-pancerfaust44 napisał: > Poczytaj Dziennik,są w nim też fotokopie Bolkowej literatury facktu. I coś tam wyczytał? Ja nic ważnego! W każdym razie nie znalazłem tu próśb o pomoc, czy wyznań współpracy. A sugestia Dudka - też mocno naciągana! Widzę, że Tobie też się wszystko "kojarzy"... Odpowiedz Link Zgłoś
ewa8a Re: Wałęsa szukał pomocy u Gierka 02.07.08, 11:48 Jakoś nie mogę się w tym dopatrzeć szczególnej rewelacji, szukania pomocy także - ktoś tu przegiął. Poza tym jest mało prawdopodobne, by półanalfabeta napisał samodzielnie całkiem zgrabny tekst - chodzi o pierwszy zapisek, bo z drugiego wyłazi już typowe dla Wałęsy prostactwo i bufonada. Dość interesujące jest natomiast zdanie Gierka : ,,Jakże zdziwiony i zaszokowany byłem w pierwszej połowie czerwca 1992 roku, kiedy poszukiwano mnie w celu przesłania powyższej dedykacji do dyspozycji Prezydenta". Wskazuje na metody, jakie juz wówczas zaczął stosować ten czupurny kmiotek w celu zacierania po sobie niewygodnych mu śladów. Odpowiedz Link Zgłoś
elwer-pancerfaust44 Re: Wałęsa szukał pomocy u Gierka 02.07.08, 11:54 Jak korespondencja Wałęsy z Gierkiem wpisuje się doskonale w książkę Gontarczyka i Cenckiewicza o akcji Wałęsy w kasowaniu dokumentów Bolka w latach prezydentury. Odpowiedz Link Zgłoś
jk-24 Re: Wałęsa szukał pomocy u Gierka 02.07.08, 11:56 w 9170 r było pono tylko "pmożemy". Odpowiedz Link Zgłoś
ewa8a Re: Wałęsa szukał pomocy u Gierka 02.07.08, 11:57 Zgadzam się. Akcja musiała być zakrojona na szeroką skalę, skoro pomyślał nawet o usnięciu takiego drobiazgu. Odpowiedz Link Zgłoś
jk-24 Re: Wałęsa szukał pomocy u Gierka 02.07.08, 12:03 on chciał mu wmówić, że tylko 1 1971 r był na pokerze. Odpowiedz Link Zgłoś
don.kichote Re: Wałęsa szukał pomocy u Gierka 02.07.08, 12:12 ewa8a napisała: > Jakoś nie mogę się w tym dopatrzeć szczególnej rewelacji, szukania > pomocy także - ktoś tu przegiął. Dokładnie! Tam nic nie ma! Poza tym, cóż to za sensacja, skoro: "Jedzie do Katowic i już następnego dnia wysyła do kancelarii prezydenta fotokopię dedykacji i załącza list do Wałęsy, w którym dodaje mu otuchy. "Znam mechanizmy prowokacji, ich skutki odczułem również na własnej skórze" - pisze Gierek. >>>Już dzień później treść dedykacji Wałęsy dla Gierka ląduje na czołówce "Trybuny".<<<" www.dziennik.pl/polityka/article201489/Walesa_szukal_u_Gierka_notatek_o_rozmowach_z_SB.html Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: Wałęsa szukał pomocy u Gierka 02.07.08, 13:09 ewa8a napisala: Wskazuje na metody, jakie juz wówczas zaczął stosować ten czupurny > kmiotek w celu zacierania po sobie niewygodnych mu śladów. Jakie slady? To jest cytat z dzisiejszej GW: Co dokładnie Wałęsa napisał w obszernej dedykacji? Dwie rzeczy. Po pierwsze wspomniał o kulisach przesłuchań z 1971 roku. "Prawdą natomiast jest, iż po pamiętnym "pomożecie", którego byłem współautorem, kilkakrotnie przeprowadzono ze mną przesłuchania w komisariacie i wiele ze mnie wyciągnięto, ale tylko w kontekście politycznym, a nie donosicielskim. To miało miejsce tylko i wyłącznie w 1971 roku. Szybko zorientowałem się, że nie idzie to w odpowiednim kierunku. Zaniechałem wszelkiej dyskusji i działalności. SB dała mi spokój. Od 1971 do 1976 roku nie było żadnych przesłuchań ani kontaktów". Po drugie Wałęsa wspomina Gierkowi o ciekawym wydarzeniu z sierpnia 1980 roku, gdy w Stoczni Gdańskiej trwał historyczny strajk. "Ludzie Kowalczyka (Stanisław, szef MSW) próbowali wydostać mnie ze stoczni pod pretekstem ważnych rozmów z panem. Ja się zgodziłem. Oni panu zameldowali myśląc, iż uda im się mnie zastraszyć lub szantażować (tak przypuszczam). Natomiast ja po paru dniach zwłoki, wzmacniając strajk, wyprosiłem tych panów ze stoczni. Tak to nie po raz pierwszy i myślę, że nie ostatni, rozegrałem partię pokera, panie Gierek!!!" Odpowiedz Link Zgłoś
jk-24 Re: Wałęsa szukał pomocy u Gierka 02.07.08, 13:29 widzi pan, ja gram w pokera. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa8a Re: Wałęsa szukał pomocy u Gierka 02.07.08, 14:19 pozarski napisał: > Jakie slady? Coćby takie : ,,kilkakrotnie przeprowadzono ze mną przesłuchania w komisariacie i wiele ze mnie wyciągnięto,'' Powyższe słowa mogą wywołać nieco niepokoju. Na wszelki wypadek lepiej, by ich nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
don.kichote Re: Wałęsa szukał pomocy u Gierka 02.07.08, 14:38 ewa8a napisała: > pozarski napisał: > > Jakie slady? > > Coćby takie : > ,,kilkakrotnie przeprowadzono > ze mną przesłuchania w komisariacie i wiele ze mnie wyciągnięto,'' > Powyższe słowa mogą wywołać nieco niepokoju. Tak zmanipulowane - bo cytatem tego nazwać NIE można - na pewno! Ale zacytowane w pełni, (bez manipulacyjnych skrótów) brzmią zupełnie inaczej i diametralnie zmieniają treść i przesłanie zdania: "kilkakrotnie przeprowadzono ze mną przesłuchania w komisariacie i wiele ze mnie wyciągnięto, ale tylko w kontekście politycznym, a nie donosicielskim." !!! Odpowiedz Link Zgłoś
ewa8a Re: Wałęsa szukał pomocy u Gierka 02.07.08, 14:53 Sam fakt, że ,,wyciągnięto'' jest niepokojący. Nie ma tu żadnej manipulacji, cytat jest powyżej w całości. Gdyby nie wzmianka o ,,kontekstach'' byłoby to wiadomość sensacyjna, a przecież sama przyznałam, że nie ma w niej niczego szczególnego. Oprócz oczywiście próby usunięcia zapisków. Odpowiedz Link Zgłoś
irma223 Poszło do publikacji 02.07.08, 15:02 ewa8a napisała: > Sam fakt, że ,,wyciągnięto'' jest niepokojący. Nie ma tu żadnej > manipulacji, cytat jest powyżej w całości. Gdyby nie wzmianka > o ,,kontekstach'' byłoby to wiadomość sensacyjna, a przecież sama > przyznałam, że nie ma w niej niczego szczególnego. Oprócz > oczywiście próby usunięcia zapisków. Poszło do publikacji www.dziennik.pl/polityka/article201489/Walesa_szukal_u_Gierka_notatek_o_rozmowach_z_SB.html "Wałęsa przypomina sobie, że w 1990 roku opisał epizody z SB w osobistej dedykacji dla Edwarda Gierka. To dwie strony, które historyczny przywódca "Solidarności" zapisał własnoręcznie na okładce swoich wspomnień "Droga nadziei”. Książkę jeszcze w 1990 roku wysłał Gierkowi za pośrednictwem dziennikarki "Głosu Wybrzeża". (...) 16 lat temu w środku lustracyjnej rozgrywki Wałęsy stara się nawiązać pilnie kontakt z PRL-owskim dygnitarzem, ale Gierka nie ma w katowickim domu. Ludzie prezydenta chcą szybko przeczytać, co Wałęsa dwa lata wcześniej napisał pierwszemu sekretarzowi KC PZPR. We własnoręcznych zapiskach z lat 90., do których dotarliśmy, Gierek pisze: "Jakże zdziwiony i zaszokowany byłem w pierwszej połowie czerwca 1992 roku, kiedy poszukiwano mnie w celu przesłania powyższej dedykacji do dyspozycji Prezydenta". O tym, że jest poszukiwany, Gierek orientuje się dopiero 11 czerwca w Ustroniu. W enigmatyczny sposób opisuje, że dowiedział się o tym z transmisji radiowej. Jedzie do Katowic i już następnego dnia wysyła do kancelarii prezydenta fotokopię dedykacji i załącza list do Wałęsy, w którym dodaje mu otuchy. "Znam mechanizmy prowokacji, ich skutki odczułem również na własnej skórze" - pisze Gierek. Już dzień później treść dedykacji Wałęsy dla Gierka ląduje na czołówce "Trybuny". Mimo tego kilka tygodni później minister Andrzej Drzycimski, rzecznik Wałęsy, wysyła podziękowania do Katowic. "Dziękuję, że w gorącym czasie pojawienia się tzw. listy osób powiązanych ze służbami specjalnymi odpowiedział Pan na apel Pana Prezydenta i przekazał Jego wpis w <Drodze nadziei>". "To mój list. Musiałem dostać polecenie od kogoś w kancelarii, żeby wysłać taką korespondencje do Gierka. Dlaczego Wałęsa chciał zobaczyć tę dedykację? (...) Sam Wałęsa mówi DZIENNIKOWI (...) "Chciałem mieć tę dedykację, żeby powiedzieć niedowiarkom: Zobaczcie, niczego nie ukrywałem, a o swoich przesłuchaniach napisałem nawet Gierkowi" - tłumaczy."" Ot i wszystko. Reszta to domysły spamerów. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa8a Re: Poszło do publikacji 02.07.08, 20:17 Nie wiem, jaki był cel zamieszczania tego obszernego cytatu, niczego nowego do dyskusji nie wniósł i nie rozumiem, co ma wspólnego z moim postem. Napisał, co napisał, a raczej co mu (w pierwszej dedykacji podyktowano), bo jak wspomniałam wczesniej nie sadzę, by ten prymitywny człowiek był w stanie napisać tak spójne zdania. Najistotniejszą rzeczą jest wyznanie Gierka : "Jakże zdziwiony i zaszokowany byłem w pierwszej połowie czerwca 1992 roku, kiedy poszukiwano mnie w celu przesłania powyższej dedykacji do dyspozycji Prezydenta". > Ot i wszystko. Reszta to domysły spamerów. Wszystko czyli nic. Spamerów, tzn. mających przeciwny niż ty stosunek do sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
elwer-pancerfaust44 Re: Wałęsa szukał pomocy u Gierka 02.07.08, 15:26 W 1971 Wałęsa wielkim politykiem był i komendant komisariatu chciał znać zdanie polityczne tego polityka.Aby mówił prawdę polityczną zabierano Wielkiemu naonczas politykowi sznurówki.Oczywiście o innych zainteresowaniach MO nie było mowy. Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: Wałęsa szukał pomocy u Gierka 02.07.08, 20:12 ewa8a napisała: > Ewo,chyba zartujesz. W tym morzu esbeckich dokumentow,takie nic? To by mialo Walese niepokoic? Naprawde watpie. Tym bardziej,ze w ksiazce sie nie wzbrania wspomnienia,ze faktycznie chodzil i mowil.Nieee,to za cienkie.;) Odpowiedz Link Zgłoś
ewa8a Re: Wałęsa szukał pomocy u Gierka 02.07.08, 20:20 W jakim wobec tego celu chciał to odzyskać ? Na pamiątkę ? Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: Wałęsa szukał pomocy u Gierka 02.07.08, 20:22 Przeciez wiesz,jaki on jest.Cos pomyslal i zanim to przemyslal,zrobil co pomyslal.Myslal,ze tak bedzie ok i sie doczekal.Cala sprawa jest rozdmuchana,bo w takich czasach zyjemy.A w ogole jak zycie?Dawno sie nie pokazywalas,a juz szczegolnie na ukochanym aqua.;))) Odpowiedz Link Zgłoś
ewa8a Re: Wałęsa szukał pomocy u Gierka 02.07.08, 20:30 Otóż to zrobił coś zanim pomyślał (czy to aby nie komplement?), a potem się opamiętał i tak, jak to miał w zwyczaju zapragnął papier mieć u siebie. Zawsze mi ten cwany kmiotek wyjątkowo działa na nerwy, a teraz bardzo mnie cieszy, że grunt mu się pali pod nogami. > A w ogole jak zycie? OK. Odpowiedz Link Zgłoś
don.kichote Re: Wałęsa szukał pomocy u Gierka 02.07.08, 20:43 ewa8a napisała: > Zawsze mi ten cwany kmiotek wyjątkowo działa na > nerwy, a teraz bardzo mnie cieszy, że grunt mu się pali pod nogami. ... i wszystko jasne! Odpowiedz Link Zgłoś
elwer-pancerfaust44 Re: Wałęsa szukał pomocy u Gierka 02.07.08, 20:28 Na pamiątkę pamięci gdyż zapomniał co napisał i nie chciał by dedykacja dla Gierka była przeciwna jego linii obrony przed listą Macierewicza.Tak jak z tą depeszą PAP którą wycofał.Chyba mu doradcy kazali iść w zaparte a nie pamiętał co napisał Gierkowi. Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: Wałęsa szukał pomocy u Gierka 02.07.08, 20:45 elwer-pancerfaust44 napisał: > Bardzo mozliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
ricore i tu sam sie zakopał w swoich kłamstwach 02.07.08, 21:05 pozarski napisał: > elwer-pancerfaust44 napisał: > > > Bardzo mozliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
jk-24 Re: i tu sam sie zakopał w swoich kłamstwach 03.07.08, 12:18 dyć on gral jak rzucił głosy Solidarności w czasie wyboru spawacza np. takiego niejakiego Wielowiejskiego i Lityńskiego "za". Odpowiedz Link Zgłoś