Dodaj do ulubionych

dziennikarskie zycie ocalone - bedzie legenda?

30.07.08, 13:41
"(...)Jak dowiedział się portal Niezalezna.pl, Wojciech Sumliński próbował dziś popełnić samobójstwo, podcinając sobie żyły.(...)
Sumliński to jedna z osób, u których w maju ABW dokonała niespodziewanego przeszukania. Pracował jako dziennikarz śledczy w "Gazecie Polskiej", "Życiu" i w tygodniku "Wprost". Wielokrotnie narażał się Wojskowym Służbom Informacyjnym, opisując nieprawidłowości w ich działaniu.(...)"

Czy mamy nowego meczennika za wolnosc slowa, prawde i walke z "ukladem"? Mam nadzieje, ze nie zaczna w to wchodzic politycy, ze szczegolnym uwzglednieniem postaci typu Kurski.

www.niezalezna.pl/article/show/id/5661
Obserwuj wątek
    • venus99 to był CUD!!!! 30.07.08, 14:57
      jak to zazwyczaj w kościele.
      • bryt.bryt melodramat 30.07.08, 14:59
        venus99 napisał:

> jak to zazwyczaj w kościele.

Fakt, ze rzecz miala miejsce w kosciele nadaje calej tej historii jakis
        melodramatyczny wydzwiek. Poszedl spotkac sie z Bogiem, ale nie wytrzymal. A
        najblizsza mu osoba (zona) poszla na zakupy ...
        • rydzyk_smigly Czy S. dostanie rozgrzeszenie? 30.07.08, 15:02
          Choć złamał V przykazanie liczę na rydzykowe wstawiennictwo u Boga.
          • elena4 Re: Czy S. dostanie rozgrzeszenie? 30.07.08, 15:04
            Wy rozgrzeszycie swoich, my swoich. Nie bój żaby.
            • iza.bella.iza Re: Czy S. dostanie rozgrzeszenie? 30.07.08, 16:09
              elena4 napisała:

> Wy rozgrzeszycie swoich, my swoich. Nie bój żaby.

Jesteś chrześcijanką? Chyba nie, bo gdybyś była, to wiedziałabyś, że rozgrzeszać
              może tylko Bóg a w jego imieniu kapłan.
              • elena4 Re: Czy S. dostanie rozgrzeszenie? 30.07.08, 16:11
                Ale w tym momencie użyłam nie swojego języka.
                • iza.bella.iza Re: Czy S. dostanie rozgrzeszenie? 30.07.08, 16:16
                  To żadne wytłumaczenie. Chrześcijanin ma pewne obowiązki i przykazania. Gdy ich
                  nie przestrzega, to grzeszy.
                  • elena4 Re: Czy S. dostanie rozgrzeszenie? 30.07.08, 17:08
                    Ale na własny rachunek a nie na twój.
                    • iza.bella.iza Re: Czy S. dostanie rozgrzeszenie? 31.07.08, 02:13
                      Owszem, na własny, ale bracia i siostry w wierze powini wzajemnie
                      się pilnować aby w grzech nie popaść. Nie?
                      • elena4 Re: Czy S. dostanie rozgrzeszenie? 31.07.08, 02:27
                        Cos ci się z czasami stalinowskimi pomerdało.
                        • iza.bella.iza Re: Czy S. dostanie rozgrzeszenie? 31.07.08, 04:16
                          Więc jednak nie jesteś chrześcijanką i nigdy dziejów Apostolskich nie czytałaś.
                          A skoro tak, to nie wycieraj sobie gęby chrześcijańskimi pojęciami, bo obrażasz
                          moje uczucia religijne, a to podpada pod paragraf.
                          • 1normalnyczlowiek Nie można obrazić u kogoś czegoś czego on nie ma 01.08.08, 14:08
                            iza.bella.iza napisała: nie wycieraj sobie gęby chrześcijańskimi pojęciami, bo
                            obrażasz moje uczucia religijne, a to podpada pod paragraf.

---> Tak jak niezbyt zollnie tłumaczą różne filary naszego prawa, że można
                            narazić na szwank "dobre imię" mordercy gwałciciela ...
                            • iza.bella.iza "Nie sądzie, abyście sami nie byli sądzeni" 01.08.08, 14:33
                              I nie oceniaj innych według siebie. Ty może nie posiadasz uczuć, ja je mam.
          • venus99 Re: Czy S. dostanie rozgrzeszenie? 30.07.08, 15:04
            za zasługi dla Macierewicza tak!!
        • masuma Re: melodramat? Opera mydlana 30.07.08, 16:04
          Teatrzyk za 3 grosze.
          I ta obrończyni do tego...KANIA... co ich łączy? DŁUGI

A tu - redakcja tej "niezaleznej" No comment

www.niezalezna.pl/page/redakcja
          Ja osobiście jestem zażenowany, że takie cyrki nam wmawiąją...
        • alexis_corner Re: melodramat 31.07.08, 02:53
          a co na to posełanka klempa?!
          czy celnie spłentuje to widowiskowe zdarzenie
          z udziałem pisz(cz)ącego niewiniątka...???

- wredna alexis
        • kataryna.kataryna Re: melodramat 31.07.08, 07:43
          bryt.bryt napisał:

> venus99 napisał:
          >
          > > jak to zazwyczaj w kościele.
          >
          > Fakt, ze rzecz miala miejsce w kosciele nadaje calej tej historii jakis
          > melodramatyczny wydzwiek. Poszedl spotkac sie z Bogiem, ale nie wytrzymal. A
          > najblizsza mu osoba (zona) poszla na zakupy ...

Prawda jaki fajny temat do żartów?
          • bryt.bryt Re: melodramat 31.07.08, 15:00
            kataryna.kataryna napisała:

> bryt.bryt napisał:
            >
            > > venus99 napisał:
            > >
            > > > jak to zazwyczaj w kościele.
            > >
            > > Fakt, ze rzecz miala miejsce w kosciele nadaje calej tej historii
            > > jakis melodramatyczny wydzwiek. Poszedl spotkac sie z Bogiem, ale
            > > nie wytrzymal. A najblizsza mu osoba (zona) poszla na zakupy ...
            >
            > Prawda jaki fajny temat do żartów?

Ja nie zartuje. Widze w tym po prostu mase emocji, ktore sam Sumlinski podgrzewa
            takimi wyznaniami. Podgrzewa na sposob telenowelowo-tragikomiczny. Wychodzi
            religijny melodramat z agentami w tle. Jako czlowiekowi, ktory nie wierzy w Boga
            jest mi latwiej to napisac. Jako - jak sie domyslam - lemingowi tak pisac mi wypada.
            • 1normalnyczlowiek Pamiętasz,jak pewien pętak podgrzewał emocje 01.08.08, 14:13
              bryt.bryt napisał: Podgrzewa na sposob telenowelowo-tragikomiczny. Wychodzi
              religijny melodramat z agentami w tle.

---. ... strasząc pełzającym zamachem stanu???
              Wtedy nie zareagowałeś na jego wypociny ...
              • bryt.bryt Re: Pamiętasz,jak pewien pętak podgrzewał emocje 01.08.08, 14:22
                1normalnyczlowiek napisał:

> bryt.bryt napisał: Podgrzewa na sposob
                > telenowelowo-tragikomiczny. Wychodzi religijny melodramat z
                > agentami w tle.
                >
                > ---. ... strasząc pełzającym zamachem stanu???
                > Wtedy nie zareagowałeś na jego wypociny ...

Nie pamietam o kogo chodzi, ale z tego, co moge sie domyslic, nie sa to rzeczy
                dajace sie sensownie porownywac.
          • x2468 Re: teatr dla ciemnego ludu,czyli pismatolkow 01.08.08, 19:43

> bryt.bryt napisał:
            >
            > > venus99 napisał:
            > >
            > > > jak to zazwyczaj w kościele.
            > >
            > > Fakt, ze rzecz miala miejsce w kosciele nadaje calej
            >
            >
            >

Kto uwierzy ze ktos kto faktycznie chce popelnic samobojstwo przez podciecie
            zyl,robi to w miejscu publicznym?Lekarz czekal w kruchcie?
            >
            >
          • prezydentem.duren.i.cham melodramat - Ziobro wykurzył Liskiewicza" 03.08.08, 17:16

• a.adas Re: dziennikarskie zycie ocalone - bedzie legenda 30.07.08, 15:18
      mi jest cholernie głupio, ale kilka rzeczy mi się nie podoba. Najbardziej Dorota
      Kania jako orędownik. A teraz dziwy się dzieją z listem Sumlińskiego, który
      przed południem był stanowiskiem (apelem), a teraz staje się listem pożegnalnym.

Aha, Platforma ma u mnie szlaban. Dopóki sprawa Wojciecha Sumlińskiego nie
      zostanie wyjaśniona, nie może liczyć na mój głos. Oczywiście także jeśli sprawa
      zostanie rozstrzygnięta na korzyść dziennikarza. Ale wtedy już forever. Taka
      drobna różnica...
      • bryt.bryt Re: dziennikarskie zycie ocalone - bedzie legenda 30.07.08, 15:57
        a.adas napisał:

(...)
        > Aha, Platforma ma u mnie szlaban. Dopóki sprawa Wojciecha
        > Sumlińskiego nie zostanie wyjaśniona, nie może liczyć na mój głos. (...)

Platforma ma to wyjasniac?
        • ossey Re: ona rzadzi....i rak gosow ze 30.07.08, 16:03
          strony ministerstaw sparwiedliosci...pewnie wazniejsze sa topione laptopy.
          • bryt.bryt wizja 30.07.08, 16:07
            To jest pisowska wizja rzeczywistosci.
            Ja nie oczekuje od rzadzacych, zeby zajmowali sie tym, czym powinna sie zajmowac
            prokuratura i sad.
        • kataryna.kataryna Re: dziennikarskie zycie ocalone - bedzie legenda 31.07.08, 07:46
          bryt.bryt napisał:

> a.adas napisał:
          >
          > (...)
          > > Aha, Platforma ma u mnie szlaban. Dopóki sprawa Wojciecha
          > > Sumlińskiego nie zostanie wyjaśniona, nie może liczyć na mój głos. (...)
          >
          > Platforma ma to wyjasniac?

A to nie Platforma odpowiada za służby specjalne i prokuraturę?
          • bryt.bryt Re: dziennikarskie zycie ocalone - bedzie legenda 31.07.08, 12:31

> bryt.bryt napisał:
            >
            > > a.adas napisał:
            > >
            > > (...)
            > > > Aha, Platforma ma u mnie szlaban. Dopóki sprawa Wojciecha
            > > > Sumlińskiego nie zostanie wyjaśniona, nie może liczyć na mój głos.
            > (...)
            > >
            > > Platforma ma to wyjasniac?
            >
            >
            >
            > A to nie Platforma odpowiada za służby specjalne i prokuraturę?

Odpowiada formalny zarzadca, a nie partia.
            Tusk moze zlecic sprawdzenie, ale nie jako szef PO, lecz jako szef rzadu. I nie
            jako domniemany oskarzony, ale jako urzednik panstwowy majacy odpowiednie
            kompetencje.
            • 1normalnyczlowiek Członkowie PO,twórcy jej programu, poszli do służb 01.08.08, 14:22
              bryt.bryt napisał:
              > > A to nie Platforma odpowiada za służby specjalne i prokuraturę?
              >
              > Odpowiada formalny zarzadca, a nie partia.
              > Tusk moze zlecic sprawdzenie, ale nie jako szef PO, lecz jako szef rzadu.

---> ... specjalnych, do prokuratur i w tym momencie Platforma - która przecież ich tam wysłała - przestaje za nich odpowiadać??? :)))))))))

> I nie jako domniemany oskarzony, ale jako urzednik panstwowy majacy odpowiednie kompetencje.

---> Jesteś tyPOwym POlitPOprawnym splatfusiałym rozmywaczem i kompetencji i odpowiedzialności. Z tego, co napisałeś - przenosząc na wszystkie dziedziny życia - nikt za nic nie jest odpowiedzialny a urzędnicy w najmniejszym stopniu ... no co najwyżej pogrożenie palcem - tylko kto miałby tym palcem pogrozić? :)
      • masuma Re: dziennikarskie zycie ocalone - bedzie legenda 30.07.08, 16:07
        Jaka Platforma?... Sądy są Platformy?
        Przecież to SĄD wydał decyzję
      • kataryna.kataryna Re: dziennikarskie zycie ocalone - bedzie legenda 31.07.08, 07:50
        a.adas napisał:

> Aha, Platforma ma u mnie szlaban. Dopóki sprawa Wojciecha Sumlińskiego nie
        > zostanie wyjaśniona, nie może liczyć na mój głos. Oczywiście także jeśli sprawa
        > zostanie rozstrzygnięta na korzyść dziennikarza. Ale wtedy już forever. Taka
        > drobna różnica...

Bo naprawdę jest co wyjaśniać. No chyba, że się ktoś cieszy, że uciszono
        niewygodnego dziennikarza a widzę, że takich tu sporo.

www.kataryna.salon24.pl/index.html
    • nonno1 Re: nie znam szczegółów, czy to nie pozorowany 30.07.08, 16:10
      samobój, żeby zyskać rozgłos?

Jakoś Blida była skuteczniejsza, nawet pod okiem CBA.

Coś te oszołomy niczgo nie potrafią, nawet popełnić samobójstwa. W
      tym i cała nasza nadzieja, zawalą wszystko, więc władzy nie zdobędą.
    • iza.bella.iza Mam ochotę powiedzieć tak, jak pisowcy. 30.07.08, 16:15
      Mam ochotę powiedzieć tak, jak pisowcy w przypadku Blidy - widocznie miał coś za
      uszami. Tyle tytułem zemsty. Na prawdę zaś myślę, że prawicowy oszołom chciał
      dać przedstawienie i udało mu się. Gdyby rzeczywiście chciał się zabić wybrałby
      ustronne miejsce i skuteczne narzędzie.
    • bryt.bryt melodramat - eskalacja 30.07.08, 16:51
      Fragment listu Sulimnskiego:

"(...)7 – letnia córka zapytała mnie: „tatusiu, czy to prawda, że ty kogoś
      zabiłeś?” Tak powiedziały jej koleżanki w przedszkolu, które widziały moje
      zdjęcie na jeżdżących po Białej Podlaskiej autobusach, reklamujących najnowszy
      numer miejscowego tygodnika.(...)"

Jak widac elementem siejacym spustoszenie byly nawet reklamy na autobusach.
      Ciekawe, jak kolezanki corki wyinterpretowaly z reklamy, ze Sulminski kogos
      zabil? Bo chyba takiego podpisu pod zdjeciem nie bylo?
      • masuma Re: melodramat - eskalacja 30.07.08, 16:55
        Oświadczenie Zarządu Głównego SDP
        amk 30-07-2008, ostatnia aktualizacja 30-07-2008 16:32

Zarząd Główny Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich protestuje przeciwko
        brutalnej formie naruszenia zawodowej godności dziennikarza śledczego Wojciecha
        Sumlińskiego.

Okoliczności sprawy rodzą podejrzenie, że w grę może wchodzić zemsta służb
        specjalnych wobec tropiącego ich nieprawidłowości dziennikarza.

Zwracamy uwagę, że dziennikarstwo śledcze często zastępuje w Polsce działania
        powołanych do tego urzędów, ale w przeciwieństwie do urzędników, sędziów i
        prokuratorów, dziennikarzy nie chroni immunitet.

Działanie przeciw dziennikarzowi o tak znaczącym dorobku w dziennikarskich
        śledztwach może być uważane za próbę ograniczenia wolności słowa.
        • bryt.bryt SDP 30.07.08, 17:05
          ostatnie (poprzednie) "dokonanie" SDP:

"(...)Stowarzyszenie Dziennikarzy Polskich zaapelowało do Rzecznika Praw Obywatelskich, by zainteresował się "precedensową decyzją władz TV Puls o zwolnieniu całego zespołu realizującego programy informacyjne stacji".
          "Naszym zdaniem nastąpiło nadużycie praw właściciela i działanie na niekorzyść dziennikarzy" - napisała w liście do RPO prezes SDP Krystyna Mokrosińska.
          "Zdaniem SDP jest to bardzo niebezpieczny precedens, który w przyszłości może być powodem ograniczania dziennikarskiej niezależności zgodnymi wprawdzie z prawem, ale niezgodnymi z etyką działaniami właścicieli i zarządzających mediami. Prosimy Pana Rzecznika o zainteresowanie się tym oburzającym środowisko precedensem" - głosi list.(...)"

www.wirtualnemedia.pl/article/2391006_SDP_apeluje_do_RPO_o_interwencje_w_sprawie_zwolnien_w_TV_Puls.htm
          • masuma Re: SDP 30.07.08, 17:08
            Wiem.
            Dlatego bez najmniejszego choćby komentarza pozostawiam
      • masuma Paradoks 30.07.08, 17:14
        Wszystko, co mamy, oparte jest o kredyty i leasingi, a ja jestem jedynym źródłem
        utrzymania dla niepracującej żony i trójki córeczek" - pisze w liście Sumliński.

Dla mnie to ewidentny dowód, że samobójstwo było sfingowane
      • basia.basia nie natrząsałąbym się ze sprawy, bo... 31.07.08, 10:18
        bryt.bryt napisał:

> Fragment listu Sulimnskiego:
        >
        > "(...)7 – letnia córka zapytała mnie: „tatusiu, czy to prawda, że t
        > y kogoś
        > zabiłeś?”

Tak czy owak jest to dramat a nie melodramat dla tej rodziny. Moim zdaniem facet
        się nie całkiem świadomie zaplątał w sytuację podejrzaną i przekroczył jakiś
        punkt graniczny, który mu uniemożliwił odwrót (mógł odtąd podlegać szantażowi
        np.). Trochę mi go żal, bo te nieudane próby samobójcze wskazują na to, że on
        jest winien ale nie w takim stopniu jakby wskazywały poszlaki. On woła o pomoc
        kiedy majstruje żyletką, tylko że w jego sytuacji byłoby lepiej gdyby koledzy
        dziennikarze najęli mu świetnego obrońcę.
        Trzeba pamiętać o tym, że ludzie służb umieją okrążyć i uwikłać człowieka a
        aniołów ci u nas deficyt.

• bryt.bryt Re: nie natrząsałąbym się ze sprawy, bo... 31.07.08, 10:41
          basia.basia napisała:

(...)
          > Tak czy owak jest to dramat a nie melodramat dla tej rodziny.(...)

Melodramat jest wsrod komentujacych.
        • mietowe_loczki Re: nie natrząsałąbym się ze sprawy, bo... 31.07.08, 12:39
          > On woła o pomoc

Podpisuję się pod całym postem, pod tym fragmentem szczególnie.
          Koleś musi być przestraszony do tego stopnia, że zrobi wszystko,
          żeby skupić na siebie całą uwagę mediów, policji, lekarzym, opinii
          publicznej, i w ten sposób zapewnić sobie ochronę. Całkowicie
          zrozumiałe.
    • indris Wybranowski już zaczął 30.07.08, 17:01
      'Wprost" i "Gazeta Polska" pewnie dołączą
    • masuma dziennikarskie zycie ocalone - nie bedzie legendy 30.07.08, 19:03
      Ze wstępnych ustaleń wynika, że dziennikarz podciął sobie żyły żyletką lub
      bardzo podobnym narzędziem. Serwis tvp.info ustalił, że miał na ręku rany
      długości od półtora do dwóch i pół centymetrów.
    • kataryna.kataryna Re: dziennikarskie zycie ocalone - bedzie legenda 31.07.08, 07:43
      bryt.bryt napisał:

> Czy mamy nowego meczennika za wolnosc slowa, prawde i walke z "ukladem"? Mam na
      > dzieje, ze nie zaczna w to wchodzic politycy, ze szczegolnym uwzglednieniem pos
      > taci typu Kurski.

A ja mam nadzieję, że wejdą w to politycy aby na innych politykach wymusić
      odpowiedzi na pytania jakie się pojawiają.
      • bush_w_wodzie Re: dziennikarskie zycie ocalone - bedzie legenda 31.07.08, 10:51

>
        > A ja mam nadzieję, że wejdą w to politycy aby na innych
        > politykach wymusić odpowiedzi na pytania jakie się pojawiają.
        >

politycy wejda w to na 100%

przy okazji - jakie pytania sie pojawiaja?

bo mnie np najbardziej interesuje czy w sprawie zatrzymania tego dziennikarza
        prokuratura procedowala zgodnie z zasadami sztuki

proby samobojstwa nie bede komentowal bo to nic nie wnosi do merytoryki a
        rozmaite mozliwe interpretacje tego faktu moga prowadzic do krancowo odmiennych
        konkluzji i ocen
      • bryt.bryt tlumaczenie 31.07.08, 12:25

(...)
        > A ja mam nadzieję, że wejdą w to politycy aby na innych politykach
        > wymusić odpowiedzi na pytania jakie się pojawiają.

Z polskiego na nasze - miejmy nadzieje, ze Kurski i Ziobro zwolaja serie oszczerczych konferencji prasowych nawolujac na nich Tuska i Cwiakalskiego, by zaprzestali dzialan rodem z Bialorusi.
        Tak ma byc?
      • masuma Właśnie weszli. ZIOBRO 31.07.08, 12:41
        A któżby inny?...
        • rydzyk_smigly "Oskarżenie oparte jest na pomówieniu 31.07.08, 12:55
          przez podejrzanego osobnika".
          Przypominam oskarżenie Widackiego za czasów Ziobry.
    • allspice Re: dziennikarskie zycie ocalone - bedzie legenda 31.07.08, 12:38
      Jak najbardziej...może nawet powstanie scenariusz filmowy z akcją
      w kręgach WSI, ABW,KK,i oczywiście Wprost. Można nawet pomarzyć
      o Oskarze...
    • bryt.bryt niezalezna.pl donosi o uzasadnieniu, ktore jest .. 31.07.08, 15:04
      -------
      KURIOZALNE UZASADNIENIE SĄDU WS. SUMLIŃSKIEGO

sztab.org, 31-07-2008 12:25

Portal niezalezna.pl dotrał do uzasadnienia sądu w sprawie zastosowania aresztu wobec Wojciecha Sumlińskiego.

Zdaniem sądu zastosowanie aresztu wobec dziennikarza było konieczne, ponieważ istniała obawa matactwa. Przemawiało za tym m.in. to, ze Wojciech Sumliński miał nieustalone źródła dostępu do materiałów niejawnych. Kolejnym argumentem przemawiającym za aresztem były - według sądu -szerokie kontakty śród osób wpływowych.

Jak ustaliliśmy, z postanowienia sądu wynika, że jednym materiałem obciążającym Sumlińskiego są zeznania płk Leszka Tobiasza, byłego funkcjonariusza Wojskowych Służb Informacyjnych.(...)
      -------

www.niezalezna.pl/article/show/id/5715
      • pozarski Re: niezalezna.pl donosi o uzasadnieniu, ktore je 31.07.08, 15:41
        Mial setki tajnych dokumentow,ktorymi sie zreszta w swoim slawetnym liscie
        pozegnalnym chwali. Wiec do paki z nim.
    • bryt.bryt Giertych w nowej roli 31.07.08, 21:39
      Giertych Roman:
      "(...)Cała sprawa może oznaczać, że niewygodnych dziennikarzy będzie się eliminować(...)"

Teraz Romek jest niezaleznym prawnikiem.
      Ale chyba wszyscy pamietaja niedawna przeszlosc. Przeszlosc pelna stwierdzen i dzialan wskazujacych - delikatnie rzecz biorac - na populizm. Czy wobec tego Giertych moze byc traktowany na powaznie w swoich opiniach o sprawie Sumlinskiego? Moim zdaniem szkodzi Sumlinskiemu swoja obecnoscia i swoja aktywnoscia. Szczegolnie, ze sprawa znajduje na krawedzi poliktyki. Jest na krawedzi tylko dlatego, ze politycy boja sie w pelni w nia zaangazowac. Nawet Ziobro ma opory. A Giertych moze z tej krawedzi zepchnac w przepasc.

wiadomosci.onet.pl/1799033,11,item.html
    • zro_26 Re: dziennikarskie zycie ocalone - bedzie legenda 31.07.08, 21:48
      Gdyby zajmował sie wiadomościami nikt nic by mu pewnie,nie
      zarzucał.Jednak jeżeli ktoś w ramach walki o pieniążki,komuś stawia
      niesprawdzone zarzuty może się narazić.Postawienie zarzutu to w
      pojęciu dziennikarskim przecież żadna krzywda.Okazuje sie ,że jednak
      zarzut w stosunku do dziennikarza to wielka krzywda.Ma szczęście ,że
      to nie czasy Feliksa,kazał by poprostu co dziesiątego rozstrzelać i
      byłoby po sledztwach dziennikarskich.No ale teraz mamy wolność więc
      nic mu nie grozi.
    • frank_drebin Pomysl chwilke i odpowiedz tak jak to sobie wyo- 31.07.08, 21:56
      brazasz ? ;)
      "I na koniec krótkie ćwiczenie z wyobraźni: co by było, gdyby w 2006 roku do
      aresztu miał pójść dziennikarz śledczy TVN czy "Gazety Wyborczej"?"
      www.dziennik.pl/opinie/article215792/Nie_wiem_czy_Sumlinski_jest_winny.html
      Pomysl chwile wyobraz to sobie ..... a potem pisz :)
      • bryt.bryt Re: Pomysl chwilke i odpowiedz tak jak to sobie w 31.07.08, 22:38
        Wyobraznie lepiej zastapic rzeczywistoscia.
        • frank_drebin I jak to sie mowi skrecil do baru ;) zeby nie 31.07.08, 22:54
          odpowiedziec ;)
          bryt.bryt napisał:

> Wyobraznie lepiej zastapic rzeczywistoscia.
          >
          >
          • masuma Co do pytań konkretnych 31.07.08, 23:03
            Mazurek postawił je bardzo konkretnie i to mi się podoba.
            Na niektóre jest już odpowiedź nawet:
            1. Mąka nie ma 100-metrowego mieszkania na własność.
            Ma dużo mniejsze i wyłącznie służbowe - na czas pełnienia służby
            2.Budzyński NIE potwierdził sensacji Sumlińskiego

Generalnie - dobry tekst.
            PS. Gdyby nie to ostatnie pytanie... znowu dywagacje i sprowadzenie problemu do
            rywalizacji mediów, czyli polskie dziennikarskie piekiełko.
            Bo że nie tylko polityczne piekiełko w Polsce mamy,
            nie masz chyba wątpliwości?...
          • bryt.bryt Re: I jak to sie mowi skrecil do baru ;) zeby nie 31.07.08, 23:11
            frank_drebin napisał:

> odpowiedziec ;)

Nie uznalem, ze rzecz zasluguje na rozwiniecie.
            Traktuje takie pytania z tez jak wszystkie porownania zasadzajace sie na pisowskim ogladzie rzeczywistosci. Postepuje tak od czasu, kiedy okazalo sie, ze tresc slynnych nagran poslanki Beger mozna porownac z rozmowami o koalicji PO-PiS z roku 2005 (ktore wobec tego byly korupcja polityczna, w przeciwienstwie do rozmow poslanki).
            • frank_drebin Nie uznawaj. Ze taka jest rzeczywistosc ;) 31.07.08, 23:18
              bryt.bryt napisał:

> frank_drebin napisał:
              >
              > > odpowiedziec ;)
              >
              > Nie uznalem, ze rzecz zasluguje na rozwiniecie.
              > Traktuje takie pytania z tez jak wszystkie porownania zasadzajace sie na pisows
              > kim ogladzie rzeczywistosci. Postepuje tak od czasu, kiedy okazalo sie, ze tres
              > c slynnych nagran poslanki Beger mozna porownac z rozmowami o koalicji PO-PiS z
              > roku 2005 (ktore wobec tego byly korupcja polityczna, w przeciwienstwie do roz
              > mow poslanki).
              >
    • kubala11 Re: dziennikarskie zycie ocalone - bedzie legenda 31.07.08, 23:00
      Naprawdę nic w tej sprawie nie jest dla ciebie dziwne? Nie jest dziwne, że do
      aresztowania człowieka wystarczy zeznanie jednego człowieka? Nie jest dziwne, że
      obawa mataczenia (powód "odwieszenia" aresztu) po 3 miesiącach od poprzedniego
      zresztowania? To co, przez te minione 3 miechy nie mógł sobie pomataczyc?
      • hrabia.m.c Re: dziennikarskie zycie ocalone - bedzie legenda 31.07.08, 23:06

"Naprawdę nic w tej sprawie nie jest dla ciebie dziwne? Nie jest dziwne, że do
        aresztowania człowieka wystarczy zeznanie jednego człowieka? "

nie jest dziwne ,po tym jak Ziobro wysłał katów do Blidy
        na podstawie zeznań jednej aresztantki,
        to już nic mnie dziwi.
        • kubala11 Re: dziennikarskie zycie ocalone - bedzie legenda 31.07.08, 23:16
          hrabia.m.c napisał:

>
          > nie jest dziwne ,po tym jak Ziobro wysłał katów do Blidy

Którzy to załozyli jej petlę na szyję czy może chlasnęli toporem. Dokoncz bo nie
          wiem jak dokonali egzekucji.
          • hrabia.m.c Re: dziennikarskie zycie ocalone - bedzie legenda 31.07.08, 23:19
            Zastrzelili ja po prostu.
            • kubala11 Re: dziennikarskie zycie ocalone - bedzie legenda 31.07.08, 23:20
              Który z nich? Co wykazało śledztwo? Kto pociagnął za spust?
              • hrabia.m.c Re: dziennikarskie zycie ocalone - bedzie legenda 31.07.08, 23:22
                kubala11 napisał:

> Który z nich? Co wykazało śledztwo? Kto pociagnął za spust?

Niejaki zbynek zdalnie.
                • kubala11 Re: dziennikarskie zycie ocalone - bedzie legenda 31.07.08, 23:26
                  hrabia.m.c napisał:

>
                  > Niejaki zbynek zdalnie.

Pilotem, myszką czy "dżojstikiem"?:)
                  • hrabia.m.c Re: dziennikarskie zycie ocalone - bedzie legenda 31.07.08, 23:28
                    kubala11 napisał:

> hrabia.m.c napisał:
                    >
                    > >
                    > > Niejaki zbynek zdalnie.
                    >
                    > Pilotem, myszką czy "dżojstikiem"?:)

gwoździem!
                    • kubala11 Re: dziennikarskie zycie ocalone - bedzie legenda 31.07.08, 23:31
                      hrabia.m.c napisał:

>
                      > gwoździem!

Jak długim?
                      • hrabia.m.c Re: dziennikarskie zycie ocalone - bedzie legenda 31.07.08, 23:32
                        4"
                        • kubala11 Re: dziennikarskie zycie ocalone - bedzie legenda 31.07.08, 23:33
                          Zbadali go?
    • pla_cebo Re: dziennikarskie zycie ocalone - bedzie legenda 31.07.08, 23:29
      Kolejny nick i kolejna hiena tym razem prawie cmentarna.
      Zapamietajcie jak bryt.bryt solidaryzuje sie z rodzina samobojcy.
      Zapamietajcie jak ten s.....syn to robi i zapamietajcie jego
      kor....ski nick ktory chodzi z agory na innych portalach. To jest
      dopiero upadek....
      • masuma KLASA, panienko 31.07.08, 23:45
        no KLASA!
        I ty śmiesz żądać kultury dyskusji?!
        • pla_cebo Re: KLASA, panienko 31.07.08, 23:51
          masuma napisał:

> no KLASA!
          > I ty śmiesz żądać kultury dyskusji?!
          Mowisz o kulturze wiecu politycznego na cmentarzach ktory uprawia
          gosciu ktorego przytaczasz? Niedobrze mi sie robi jak widze ludzi,
          ktorzy o swoje interesiki dbaja na cmentarzach...
    • basia.basia portal www.niezalezna.pl, 29.05.08 >>> 31.07.08, 23:57
      zamieścił sprostowanie byłego likwidatora WSI>
      www.niezalezna.pl/index.php/article/show/id/2712
      Facetowi nie spodobał się artykuł z DZ, gdzie opisali jak to Macierewicz
      umieścił w NAFTORze swojego bratanka oraz kilku współpracowników. W swoim
      sprostowaniu niczego nie prostuje tylko zapowiada proces cywilny przeciwko 2
      dziennikarzom DZ a na końcu tego sprostowania znajduje się takie zdanie:

"Stwierdzam, że wymienieni dziennikarze, nie dochowując należytej staranności i
      ostrożności, dali się zmanipulować, niczym red. Wojciech SUMLIŃSKI, agenturze b.
      WSI.

Piotr WOYCIECHOWSKI"
      • bryt.bryt roznica postaw 01.08.08, 09:02
        basia.basia napisała:

(...)
        > "Stwierdzam, że wymienieni dziennikarze, nie dochowując należytej
        > staranności i ostrożności, dali się zmanipulować, niczym red.
        > Wojciech SUMLIŃSKI, agenturze b. WSI.
        > Piotr WOYCIECHOWSKI"

Czyli ludzie z "Dziennika" beda oskarzeni, a Sumlinski nie powinien byc. Choc
        przyczyna ich zachowan jest podobna.
        • kataryna.kataryna Re: roznica postaw 01.08.08, 12:45
          bryt.bryt napisał:

> basia.basia napisała:
          >
          > (...)
          > > "Stwierdzam, że wymienieni dziennikarze, nie dochowując należytej
          > > staranności i ostrożności, dali się zmanipulować, niczym red.
          > > Wojciech SUMLIŃSKI, agenturze b. WSI.
          > > Piotr WOYCIECHOWSKI"
          >
          > Czyli ludzie z "Dziennika" beda oskarzeni, a Sumlinski nie powinien byc. Choc
          > przyczyna ich zachowan jest podobna.

Ludzie z Dziennika będą oskarżeni przez prokuraturę i wsadzeni do aresztu
          wydobywczego? Gdzie mogę o tym przeczytać?

A może nie widzisz różnicy między pozwem z powództwa cywilnego a sprawą karną i
          tymczasowym aresztowaniem?
          • bryt.bryt Re: roznica postaw 01.08.08, 13:41

(...)
            > Ludzie z Dziennika będą oskarżeni przez prokuraturę i wsadzeni do
            > aresztu wydobywczego? Gdzie mogę o tym przeczytać?
            > A może nie widzisz różnicy między pozwem z powództwa cywilnego a
            > sprawą karną i tymczasowym aresztowaniem?

Pisze o postawie, a nie o zaistnialych faktach.
            Pan W. stwierdza, ze ludzie z "Dziennika" naruszyli prawo i - jak moge sie
            domyslac - nie sadzi, zeby Sumlinski je naruszyl. Jednoczesnie uwaza, ze wszyscy
            oni dzialali z podobnych przyczyn. To jest roznica postaw. A nazywajac rzecz po
            imieniu - to jest dwoistosc ocen wynikajaca z ideologii i swiatopogladu.
            A dalsze losy ludzi z "Dziennika" to oddzielna historia.
    • kataryna.kataryna Czy Ćwiąkalski kłamie? 01.08.08, 12:45
      Zbigniew Ćwiąkalski: Nieprawdą jest to co twierdzono, że 13 maja w dniu
      aresztowania [Sumliński] próbował popełnić samobójstwo, jest to całkowitą
      nieprawdą. Sygnalizował mozliwość takiego zachowania natomiast nie podjął żadnej
      próby samobójczej.

Sylwester Latkowski, Wojciech Czuchnowski, Leszek Misiak: Panie ministrze
      sprawiedliwości Zbigniewie Ćwiąkalski, powiedział pan w radiu Tok FM, że
      nieprawdą jest, że Wojciech Sumliński podjął próbę samobójczą 13 maja. Kto pana
      wprowadza w błąd? Jaki ma w tym cel? Nie jesteśmy kłamcami, wspólnie
      potwierdzamy fakt, że Wojciech Sumliński w czasie majowego zatrzymania próbował
      popełnić samobójstwo. Zakończyło się to samookaleczeniem. Proszę obejrzeć sobie
      przeguby jego dłoni. Ślady tam jeszcze są widoczne. Niech pan zażąda stenogramów
      podsłuchów Sumlińskiego, który zaraz po wyjściu z izby zatrzymań rozmawiał o tym
      telefonicznie. Mamy nadzieję, że będzie miał Pan odwagę wyjaśnić sprawę
      tuszowania samobójczej próby Wojciecha Sumlińskiego, jaka miała po raz pierwszy
      miejsce w czasie majowego zatrzymania. Tym razem podległe panu osoby mataczą
      informacjami na ten temat.
      • masuma Wyjaśni tę sprawę z pewnością n/t 01.08.08, 13:00

• bryt.bryt Re: Czy Ćwiąkalski kłamie? 01.08.08, 13:43
        Moja wiara w zbiorowa uczciwosc Latkowskiego, Czuchnowskiego i Lisiaka jest
        twarda jak skala.
        • kataryna.kataryna Re: Czy Ćwiąkalski kłamie? 01.08.08, 13:48
          bryt.bryt napisał:

> Moja wiara w zbiorowa uczciwosc Latkowskiego, Czuchnowskiego i Lisiaka jest
          > twarda jak skala.

Kłamie ta trójka czy Ćwiąkalski?
          • bryt.bryt Re: Czy Ćwiąkalski kłamie? 01.08.08, 14:05

> bryt.bryt napisał:
            >
            > > Moja wiara w zbiorowa uczciwosc Latkowskiego, Czuchnowskiego i
            > > Lisiaka jest twarda jak skala.
            >
            > Kłamie ta trójka czy Ćwiąkalski?

Dlaczego od razu klamie? Moze nie wie wszystkiego, albo sie myli?
            • masuma Re: Czy Ćwiąkalski kłamie? 01.08.08, 15:14
              Minister, który był rano był gościem TOK FM, pytany, czy decyzja o tymczasowym
              aresztowaniu po trzech miesiącach śledztwa ma jeszcze sens, odparł, że nie jest
              zwolennikiem nadużywania tymczasowego aresztowania, ale "śledztwo w tej sprawie
              ma charakter rozwojowy i to jeszcze nie jego koniec".

"Myślę, że tragedią tego człowieka, także osobistą, jest to, że opozycja próbuje
              to rozgrywać politycznie" - podkreślił. "Jak sąd 13 maja nie zastosował
              tymczasowego aresztowania tylko trzy inne środki zapobiegawcze, była wielka
              awantura, że sąd nie zastosował aresztu. Teraz sąd go zastosował i jest awantura
              polityczna o taką decyzję. I tak źle, i tak niedobrze" - podsumował Ćwiąkalski.

Odpierając zarzuty opozycji, że sprawa trwa bardzo długo, przypomniał, że "w tej
              sprawie działo się bardzo dużo", m.in. odraczano posiedzenia sądu na wniosek
              obrony, wpływały zażalenia, wnioski o udostępnienie akt.

Ćwiąkalski zaprzeczył informacjom medialnym, że dziennikarz już 13 maja podjął
              próbę samobójczą. "Sygnalizował taką możliwość, natomiast nie podjął wówczas
              żadnej próby samobójczej" - dodał.

www.rp.pl/artykul/92106,170544_Cwiakalski__sledztwo_ws__Wojciecha_S__ma_charakter_rozwojowy.html
      • ponte_aronte dlaczego adwokat potwierdza słowa Cwiąkalskiego? 01.08.08, 13:53
        Rymar mówi, że nic mu nie jest wiadome o jakiejś poprzednie próbie samobójstwa
        • masuma Re: dlaczego adwokat potwierdza słowa Cwiąkalskie 01.08.08, 14:03
          Przyjdzie te ślady przebadać...
          • ponte_aronte kurka, no kurka, znów coś nie gra 01.08.08, 14:13
            czy ci, którzy się chcą dać pokroić za pierwsza próbę samobójcza, nie dowiedzieli się o tym przypadkiem od samej niedoszłej ofiary?
        • bryt.bryt Re: dlaczego adwokat potwierdza słowa Cwiąkalskie 01.08.08, 14:06
          ponte_aronte napisał:

> Rymar mówi, że nic mu nie jest wiadome o jakiejś poprzednie próbie
          > samobójstwa

Rymar jest agentem Tuska.
          • masuma Re: dlaczego adwokat potwierdza słowa Cwiąkalskie 01.08.08, 14:09
            To "oczywista oczywistość"
        • kataryna.kataryna Re: dlaczego adwokat potwierdza słowa Cwiąkalskie 01.08.08, 14:14
          ponte_aronte napisał:

> Rymar mówi, że nic mu nie jest wiadome o jakiejś poprzednie próbie samobójstwa

Powiedział, że wie, że prób samobójczych nie było czy że nic o nich nie wie?
          • ponte_aronte powiedział, że nic takiego nie wie 01.08.08, 14:28
            było to dziś, niedawno - a przecież trąbi się o tym od przedwczoraj
    • bryt.bryt Gras topi Tuska 01.08.08, 14:33
      Posel Gras w obronie premiera Tuska:
      "(...)Służby z pewnością nie chodzą samopoas. Jeszcze nigdy w swojej historii nie były tak dobrze kontrolowane(...)"

Jesli zestawic te wypowiedz z niezachwianym przekonaniem wielu antytuskowych komentatorow o wielkiej winie sluzb, to wyznanie Grasia jest jak noz w plecy dla Tuska.

www.tvn24.pl/-1,1559345,0,1,dziennikarze-na-tapecie-sluzb,wiadomosc.html
      • masuma Re: Gras wzmacnia akt oskarżenia 01.08.08, 14:50
        Nie sądzisz, że tak też może być?
        • bryt.bryt Re: Gras wzmacnia akt oskarżenia 01.08.08, 19:36
          masuma napisał:

> Nie sądzisz, że tak też może być?

Nie sadze, ale tez niczego nie przesadzam.
      • kataryna.kataryna Re: Gras topi Tuska 01.08.08, 19:41
        bryt.bryt napisał:

> Posel Gras w obronie premiera Tuska:
        > "(...)Służby z pewnością nie chodzą samopoas. Jeszcze nigdy w swojej historii n
        > ie były tak dobrze kontrolowane(...)"

Ojej, Graś chwali Tuska :) To przesądza sprawę :)

A kto pilnuje tych służb? Cichocki?
    • ponte_aronte oj, coś mi się przypomniało 01.08.08, 14:49
      kiedy w maju wypuścili W.Sum. z dołka, zaraz po wyjściu oblegli go dziennikarze, był nawet filmik na portalu TVN24 - może tam widać jego ręce? w każdym razie skarżył się na przeżycie aresztowe, ale wątek samobójstwa w ogóle się nie pojawił, nie mówię nawet o Sumlińskim, ale dziennikarze z reguły wiedzą wszystko, coś by przeciekło
      niestety, nie mam czasu szukać, czy ktoś już wtedy o tym napomykał, np. Latkowski, czy też wątek pojawił się później
      • masuma Re: oj, coś mi się przypomniało 01.08.08, 14:53
        Info o poprzednim samookaleczeniu (bo OBA to żadne próby samobójcze)
        pojawiło się po wyroku sądu II instancji dopiero
        • x2468 Re: oj, coś mi się przypomniało 01.08.08, 20:01
          masuma napisał:

> Marny pajacyk,redaktorzyna zachowal sie niczym egzaltowana
          panienka,przezywajaca zawod milosny.Podcial sobie zylke("straszliwe" rany 1,5-2
          cm-czy ktos zmierzyl)w kosciele(grzech smiertelny)wiedzac ze z cala pewnoscia ta
          "proba(sciema dla ciemnego ludu)nie ma prawa sie udac.
          • masuma Re: oj, coś mi się przypomniało 01.08.08, 20:10
            To było z góry ukartowane na efekt medialny.
            Żona też wiedziała, co się wydarzy,
            bo niezwykle spokojnie opowiadała mediom o zdarzeniu.
            Tak nie zachowuje się osoba zaskoczona i wstrząśnięta sytuacją.

Nauka, zwana KINEZYKĄ, się kłania. Uczy odczytywać prawdziwe stany zachowań z
            mowy ciała i twarzy. Porównuje je z wypowiedziami werbalnymi. Stosowana w
            kryminalistyce i wiktymologii
      • mmikki Re: oj, coś mi się przypomniało 01.08.08, 19:43
        bo on wtedy chciał (chciał!!! ale czy chęć zaczął wcielać w czyn?) sobie żyły
        przegryżć - ale może czekał, aż apetyt go najdzie?
    • bryt.bryt obronca Sumlinskiego, Wybranowski - INFO 03.08.08, 17:10
      z salonu24.pl:

"(...)W ostatnim czasie do rzędu promowanych blogerów przez redakcję Salonu24, trafił Wojciech Wybranowski, kiedyś bojówkarz faszyzującej Radykalnej Akcji Antykomunistycznej, teraz grzeczny pupilek Rydzyka i dziennikarz „Naszego Dziennika”.

Wojtek Wybranowski w drugiej połowie lat 90 w Poznaniu brał aktywnie udział w ruchu de facto faszystowskim. Jego organizacja Radykalna Akcja Antykomunistyczna kilka razy przeprowadziła napady na poznański skłot „Rozbrat”. Pewnego razu mieszkaniec skłotu został dźgnięty parę razy nożem w plecy, lecz przeżył.(...)"

Na blogu jest tez zdjecie w charakterystycznym gescie.

antymainstream.salon24.pl/index.html
      wybranowski.salon24.pl/index.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka