witek.bis 09.04.09, 16:16 Kurtyka odwołał Żaryna ze stanowiska szefa BEP-u. Ciekawe, czy pRezydent przygarnie odważnego Janka. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dupetek Fiu, fiu! 09.04.09, 16:20 Co to się porobiło? Taki odważny historyk!! Nawet do ks. Jankowskiego skoczył:) Odpowiedz Link Zgłoś
fredericus Re: Fiu, fiu! 09.04.09, 19:31 dupetek napisał: > Co to się porobiło? Taki odważny historyk!! Nawet do ks. Jankowskiego skoczył:) Uuuuuuu? nawet do księdza Jankowskiego,powiadasz skoczył? To,rzeczywiście squrqwiel z tego Żarynia był,takiego porządnego księdza,lubiącego młodych chłopców ośmielił się ruszać.... Odpowiedz Link Zgłoś
republika.republika Re: Był Żaryn, nie ma Żaryna 09.04.09, 16:23 witek.bis napisał: > Kurtyka odwołał Żaryna ze stanowiska szefa BEP-u. Ciekawe, czy pRezydent > przygarnie odważnego Janka. stracił pracę w IPN czy tylko funkcję? Odpowiedz Link Zgłoś
witek.bis Re: Był Żaryn, nie ma Żaryna 09.04.09, 16:26 Tego nie wiem. Krzyczą tylko o odwołaniu ze stanowiska. Odpowiedz Link Zgłoś
dupetek Re: Był Żaryn, nie ma Żaryna 09.04.09, 16:30 Jakieś uzasadnienie chyba załączyli do info o zwolnieniu? Odpowiedz Link Zgłoś
witek.bis Re: Był Żaryn, nie ma Żaryna 09.04.09, 16:35 Za późno się włączyłem. Żaryn latał już tylko na pasku. Odpowiedz Link Zgłoś
aaneta Re: Był Żaryn, nie ma Żaryna 09.04.09, 16:38 > Jakieś uzasadnienie chyba załączyli do info o zwolnieniu? Ktoś musiał odejść, żeby nie musiał odejść Kurtyka? Odpowiedz Link Zgłoś
zoro_wieczorowo_poro Re: Był Żaryn, nie ma Żaryna 09.04.09, 16:42 W związku z wypowiedzią radiową na temat przyznania statusu pokrzywdzonego Lechowi Wałęsie, dyrektor Biura Edukacji Publicznej IPN Jan Żaryn oddał się do dyspozycji prezesa IPN Janusza Kurtyki. 9 kwietnia prezes IPN Janusz Kurtyka podjął decyzję o odwołaniu go z funkcji dyrektora BEP od 15 kwietnia - podał rzecznik IPN. Odpowiedz Link Zgłoś
dupetek A, konkretnie co takiego powiedział? 09.04.09, 16:49 zoro_wieczorowo_poro napisał: Odpowiedz Link Zgłoś
zoro_wieczorowo_poro Re: A, konkretnie co takiego powiedział? 09.04.09, 16:55 posłuchaj se :) wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80271,6485320,Zaryn_odwolany_z_funkcji_szefa_Biura_Edukacji_Publicznej.html Odpowiedz Link Zgłoś
dupetek Tja! 09.04.09, 17:22 Ta wypowiedź nie narusza pisdziackich standardów. Tam musi iść o coś więcej!!! Mnie, to wygląda na wewnętrzną bitwę w IPN! Możliwe, że Żaryn oczekiwał wartościowszego potwierdzenia swoich trudów:)) Coś tam gnije. Z czasem się o tym dowiemy. Odpowiedz Link Zgłoś
witek.bis Re: Tja! 09.04.09, 17:26 W takim wypadku słowa Semki, że IPN oblega sam siebie, nabrałyby nawet jakiegoś sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
dupetek Re: Tja! 09.04.09, 17:38 Wypowiedź Semki ma sens, również w stosunku do pisdziactwa!!! Coś tam się dzieje, "monolity" pękają:) Chyba niepotrzebnie Polacy denerwują się obserwując te formacje. Toksyna rozkłada je od wewnątrz i sypią się te grajdoły w pisdu!! Odpowiedz Link Zgłoś
witek.bis Semka 09.04.09, 16:42 Semka IPN to oblężona twierdza! Dziennikarz A przez kogo? Semka Oczywiście przez IPN i Gazetę Wyborczą! No, jeśli IPN sam już się obległ, to znaczy, że jest niewesoło. Odpowiedz Link Zgłoś
dupetek Goowniana twierdza! 09.04.09, 16:48 Jeśli sami obrońcy wybijają takie twarde cegły:))) Odpowiedz Link Zgłoś
a.adas Re: Był Żaryn, nie ma Żaryna 09.04.09, 16:42 jak widać, siepacze Tuska dotrą do każdego;) www.ipn.gov.pl/portal/pl/245/9453/Dr_hab_Jan_Zaryn_odwolany_z_funkcji_dyrektora_Biura_Edukacji_Publicznej_IPN.html Odpowiedz Link Zgłoś
zoro_wieczorowo_poro "Na razie nie mam wiedzy.." 09.04.09, 16:47 czy sam się podał do dymisji :D Odpowiedz Link Zgłoś
witek.bis Re: "Na razie nie mam wiedzy.." 09.04.09, 16:48 :))) Jako historyk będzie to dopiero badał. Odpowiedz Link Zgłoś
zoro_wieczorowo_poro Re: "Na razie nie mam wiedzy.." 09.04.09, 16:52 i o tym napisze w soich pamiętnikach. Pewnie z Zyzakiem piszą :D Odpowiedz Link Zgłoś
witek.bis Re: "Na razie nie mam wiedzy.." 09.04.09, 16:56 Z tego wszystkiego dość jasno wynika, że szef kazał mu się oddać do dyspozycji. Można już na te żarynowe memuary nie czekać. Odpowiedz Link Zgłoś
dottore.anatra żaryło, żaryło i zdechło było.... 09.04.09, 16:49 witek.bis napisał: Odpowiedz Link Zgłoś
witek.bis Re: Był Żaryn, nie ma Żaryna 09.04.09, 16:54 Słucham tego Żaryna i zaczynam podejrzewać, że on nie za bardzo kuma, o co chodzi. Wydaje mi się, że ustawa, na mocy której Wałęsie przyznano status pokrzywdzonego przewidywała przypadki ludzi, którzy najpierw byli TW, a później współpracę zerwali i byli prześladowani. Tacy mogli być uznani za pokrzywdzonych. Tymczasem Żaryn twierdzi, że statusu pokrzywdzonego nie można było przyznać komuś, kto kiedykolwiek był zarejestrowany jako TW. Odpowiedz Link Zgłoś
homosovieticus I tyle. Nie wiemy więc za co konkretnie Żaryn 09.04.09, 17:12 został pozbawiony stanowiska. ..."Art. 6. 1. Pokrzywdzonym, w rozumieniu ustawy, jest osoba, o której organy bezpieczeństwa państwa zbierały informacje na podstawie celowo gromadzonych danych, w tym w sposób tajny. Art. 6. 3. Pokrzywdzonym nie jest osoba, która została następnie funkcjonariuszem, pracownikiem lub współpracownikiem organów bezpieczeństwa państwa”. ... Odpowiedz Link Zgłoś
witek.bis Re: I tyle. Nie wiemy więc za co konkretnie Żaryn 09.04.09, 17:14 No właśnie wiemy! Przy okazji - bardzo dziękuję za cytat, który potwierdza moje domysły. Odpowiedz Link Zgłoś
witek.bis Re: Potwierdza? 09.04.09, 17:24 Owszem - potwierdza. Status osoby pokrzywdzonej nie przysługiwał osobie, która NASTĘPNIE została funkcjonariuszem albo TW. Tym, którzy UPRZEDNIO współpracowali lub byli funkcjonariuszami, taki status przysługiwał. Odpowiedz Link Zgłoś
homosovieticus Re: Potwierdza? 09.04.09, 17:37 Art. 6. 3. Pokrzywdzonym nie jest osoba, która została następnie funkcjonariuszem, pracownikiem lub współpracownikiem organów bezpieczeństwa państwa”. ... Wałesa po rozmowach z UB w 1970 został współpracownikiem więc .... Odpowiedz Link Zgłoś
witek.bis Re: Potwierdza? 09.04.09, 17:42 NASTĘPNIE!!!! Jeśli najpierw współpracował, a potem współpracę zerwał i był inwigilowany, albo prześladowany, to status mu się należał. Homoś - nie udawaj idioty większego niż jesteś. Szanuj się trochę, człowieku. Odpowiedz Link Zgłoś
zgred-zisko Re: I tyle. Nie wiemy więc za co konkretnie Żaryn 09.04.09, 17:18 > Art. 6. 3. Pokrzywdzonym nie jest osoba, która została następnie > funkcjonariuszem, pracownikiem lub współpracownikiem organów > bezpieczeństwa państwa”. Również III lub IV RP? Odpowiedz Link Zgłoś
zgred-zisko Re: Nie. Przeczytaj ze zrozumieniem ustawę. 09.04.09, 17:37 Opieram się na zacytowanych przez Ciebie przepisach. Czy to był cytat dosłowny, czy twoja prywatna interpretacja, czy swobodny wyrywek? Odpowiedz Link Zgłoś
homosovieticus Przestaje rozumiec o co pytasz. Cytat to cytat i 09.04.09, 18:39 nie MOŻE mieć nic wspólnego z "prywatna interpretacją" której też w istocie mrzeczy NIE MA,a "swobodny wyrywek" to już jakiś bełkot. Bełkot mowa lub pisanie niezrozumiałe dla adresata. Odpowiedz Link Zgłoś
1normalnyczlowiek Art.6.3. mówi o Wałęsie z lat 90-tych! 09.04.09, 20:38 homosovieticus napisał: > Art. 6. 3. Pokrzywdzonym nie jest osoba, która została następnie > funkcjonariuszem, pracownikiem lub współpracownikiem organów > bezpieczeństwa państwa”. Odpowiedz Link Zgłoś
zgred-zisko Re: Był Żaryn, nie ma Żaryna 09.04.09, 17:12 Nie będzie miał tak źle. Zyzak ustąpi mu trochę miejsca przy powielaczu. Będą powielać ramię w ramię. :) Odpowiedz Link Zgłoś
witek.bis Żywot herosa 09.04.09, 17:32 Zajrzałem do Wikipedii i z niemałym zdziwieniem stwierdziłem, że ten bezkompromisowy bojownik o prawdę w pierwszej połowie lat 80 udzielał się jedynie w legalnym, naziemnym samorządzie studenckim, a do Solidarności wstąpił w roku 1989. Dość typowy i dość żałosny żywocik wałęsożercy. Odpowiedz Link Zgłoś
dupetek Typowy objaw pobhaterskiego pokolenia! 09.04.09, 17:49 Podobnie było po II WŚ! Pyskatych smarkaczy krytykujących i wartościujących było w brud. Tzw. pokolenie powojenne o którym pisało wielu, np. Andrzejewski, czy Bratny! Stara prawda jest taka, że ktoś kto walczył naprawdę, to jest powściągliwy w opiniach!!! Odpowiedz Link Zgłoś
etta2 Re: Był Żaryn, nie ma Żaryna 09.04.09, 17:39 Zdaje się, że Kurtyka trzęsie gaciami i to zdrowo. Skończą się harce po uchwaleniu nowej ustawy o IPN, a dzisiejszy popis Żaryna jest wprost idealnym dowodem, że zmiany w funkcjonowaniu IPN są niezbędne. Odpowiedz Link Zgłoś
witek.bis Re: Był Żaryn, nie ma Żaryna 09.04.09, 17:46 Zgadza się - Żaryn nie tylko odstrzelił sobie stopę, ale jeszcze strzelił w plecy Kurtyce, który chyba starał się jakoś załagodzić sytuację. Odpowiedz Link Zgłoś
gat45 Re: Był Żaryn, nie ma Żaryna 09.04.09, 18:25 witek.bis napisał: > Zgadza się - Żaryn nie tylko odstrzelił sobie stopę, ale jeszcze strzelił w > plecy Kurtyce, który chyba starał się jakoś załagodzić sytuację. Trzymał tę stopę na plecach Kurtyce, czy strzelał z dubeltówki ? To chyba najpierw w plecy, a potem sobie w stópkę ? Pytam, bo ja mam wyobraźnię obrazkową ? I czy w tym IPN-ie to oni wszyscy mają broń palną na stanie ? Jak tak, to niejedno jeszcze zobaczymy.... Odpowiedz Link Zgłoś
witek.bis Re: Był Żaryn, nie ma Żaryna 09.04.09, 18:30 :) Przecież nie twierdziłem, że zrobił to za jednym zamachem. A oprócz dubeltówek istnieje przecież broń jednolufowa wielostrzałowa. A nawet gdyby nie istniała, to po odstrzeleniu sobie stopy, spokojnie mógł załadować następny nabój i wygarnąć do Kurtyki. A broń chyba mieć muszą, bo zdaniem Semki robią za oblężoną twierdzę. Odpowiedz Link Zgłoś
homosovieticus Sznuj słowa i język. Absurdalizacja języka 09.04.09, 18:43 to droga do Wieży Banbel i ....podobnego końca. Jeśli jesteś dorosłym i nie tak zarozumiałym jak się czasami przedstawiasz to powinieneś rozumieć konsekwencje. Odpowiedz Link Zgłoś
witek.bis Re: Sznuj słowa i język. Absurdalizacja języka 09.04.09, 19:02 :)))) A na czym niby polega ta "absurdalizacja" języka? O "Wieżę Banbel" nawet nie zapytam, bo aż boję się twojej odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
gat45 Re: Sznuj słowa i język. Absurdalizacja języka 09.04.09, 19:04 witek.bis napisał: > :)))) > A na czym niby polega ta "absurdalizacja" języka? O "Wieżę Banbel" nawet nie > zapytam, bo aż boję się twojej odpowiedzi. Ale mam nadzieję, że sznujesz ? Bo jak się nie sznuje, to prowadzi na błędne manowce. Odpowiedz Link Zgłoś
witek.bis Re: Sznuj słowa i język. Absurdalizacja języka 09.04.09, 19:05 :))) Sznuję bez przerwy. Właściwie, to nic innego nie robię. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
gat45 Re: Sznuj słowa i język. Absurdalizacja języka 09.04.09, 19:07 witek.bis napisał: > :))) > Sznuję bez przerwy. Właściwie, to nic innego nie robię. ;-) Znaczy oboje sznujemy. A teraz uciekam, bo się jegomości HomoSova boję. Z ambony może wyczytać i wstyd na całe forum. Odpowiedz Link Zgłoś
witek.bis Re: Sznuj słowa i język. Absurdalizacja języka 09.04.09, 19:09 To ja też pryskam! Odpowiedz Link Zgłoś
homosovieticus Może za nimi pójdą- prysną i inni słów producenci 09.04.09, 19:19 witek.bis napisał: > To ja też pryskam! Odpowiedz Link Zgłoś
gat45 Nakaz, żeby język sznować to dobrodzieja 09.04.09, 19:22 produkcja własna że się spróbuję przypochlebić :)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
homosovieticus Niepotrzebnie.Powinnaś zostań w "rzeczywistości" 09.04.09, 19:31 Maa.Predysponuje Cię do niej zarówno intelektualna wrażliwość jak i prawdziwy dar polemiczny. Odpowiedz Link Zgłoś
homosovieticus Jezyk ludzki nie może zostać pozbawiony 09.04.09, 19:10 swojej zasadniczej roli jaką jest przekazywanie nie tylko komunikatów analogicznych do tych jakie przekazują "niższe zwierzęta" ale tych ,które sprawnie opisują otaczającą nas rzeczywistosć. Odpowiedz Link Zgłoś
1normalnyczlowiek Nie uda się bolszewikom z PO ograniczyć działańIPN 09.04.09, 20:43 etta2 napisała: Skończą się harce po uchwaleniu nowej ustawy o IPN, > a dzisiejszy popis Żaryna jest wprost idealnym dowodem, że zmiany w funkcjonowaniu IPN są niezbędne. ---> Dzisiejsze POpisowe kłamstwa GW na temat Żaryna są idealnym dowodem, że pracują tam ludzie niegodni nazywania się dziennikarzami Odpowiedz Link Zgłoś
dupetek Czy IPN wycofa poparcie dla książki Żaryna? 09.04.09, 18:58 I kretyńskiego ataku na prałata Jankowskiego? Odpowiedz Link Zgłoś
iza.bella.iza Gorzkie żale Żaryna, cz.I :) 09.04.09, 20:08 "Mam wadę, nie lubię kłamać (...) Ale postaram się lepiej rozdzielać głos. Jednym mediom w sposób bardziej szczery, innym mniej - powiedział. - Nie ze wszystkimi będę się dzielił swoimi przemyśleniami. Nie wszystkie na to zasługują" wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80271,6486289,Zaryn__Byc_moze_czasem_nalezy_milczec.html Odpowiedz Link Zgłoś
homosovieticus Ty należysz, moim zdaniem, do tych, którzy nie 09.04.09, 20:12 mają tej wady Żaryna i dlatego nie zasługujesz na szczerość. Odpowiedz Link Zgłoś
homosovieticus Lubię też Witka.Życze Wam równie Wesołego Alleluja 09.04.09, 20:24 Odpowiedz Link Zgłoś
homosovieticus I znowu jest Żaryn 09.04.09, 20:10 www.rp.pl/artykul/10,289004_Kurtyka_odwolal_Zaryna.html Odpowiedz Link Zgłoś