kon.by.sie.usrnial 22.05.09, 13:14 prognozuje w '09 wzrost PKB o 0,5 proc., a w '10 o 1 proc. Oj, chyba nie pytali pana pisrezydenta, dowiedzieliby się, że jest bardzo (very very) źle. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kon.by.sie.usrnial GUS też dołączył do układu 23.05.09, 10:28 Nie bacząc na przestrogi prezydenta, Główny Urząd Statystyczny opublikował dane, które oznaczają, że wskaźniki koniunktury w stosunku do tych z kwietnia są coraz wyższe. Wskaźnik ogólnego klimatu koniunktury w większości branż w sektorze usług w maju 2009 r. zwiększył się w porównaniu z kwietniem - twierdzi GUS. Największy optymizm nadal panuje w branży pośrednictwa finansowego. Także w przetwórstwie jest coraz lepiej - poziom to -5 punktów, przy -8 w kwietniu. Równie dobre wyniki ma budownictwo - koniunktura wzrosła z -17 do - 11 punktów. Najlepsze wyniki ma jednak handel detaliczny. Sprzedaż rośnie o punkt, podczas gdy w kwietniu spadała o 3 punkty. www.dziennik.pl/gospodarka/article385187/Polska_gospodarka_zaczyna_sie_rozpedzac.html gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,6638904,GUS__poprawa_koniunktury_w_przemysle_i_budownictwie.html Spada też bezrobocie, choć - trzeba to zaznaczyć - to trend sezonowy. Ale żeby tak podbudowywać takimi informacjami Polaków? Przecież wszyscy powinni wbić sobie do głów, że dobrze już było. Za premiera Kaczyńskiego - teraz to tylko równia pochyła. gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,85275,6585768,Bezrobocie_w_k wietniu_spadlo_do_11_procent.html Odpowiedz Link Zgłoś
kaczy_mozdzek Kurcze! I to wszystko się dzieje w czasie kryzysu? 23.05.09, 11:42 I w czasie, kiedy kacze stado potrzebuje paniki w kraju?! To jest very, ale to very do doopy!! Odpowiedz Link Zgłoś
kon.by.sie.usrnial Re: Kurcze! I to wszystko się dzieje w czasie kry 23.05.09, 11:47 nie słuchają się prezydenta bo nie chcą dobra Polski. To oczywista oczywistość. Odpowiedz Link Zgłoś
ayran a Skrzypek.... 23.05.09, 10:32 się spotkał z taką kanalią? www.eksportuj.pl/artykul/pokaz/id/6527/szef-banku-swiatowego-z-wizyta-w-polsce Odpowiedz Link Zgłoś
kon.by.sie.usrnial Re: a Skrzypek.... 23.05.09, 10:43 No nie wiem, ten Zoellick podejrzany jakiś, widać że nie pragnie dobra Polski. Żyd pewnie. Odpowiedz Link Zgłoś
ayran Re: a Skrzypek.... 23.05.09, 10:46 Jest jeszcze gorzej. Niemiec, a do tego enerdowiec: "Die Familie hat deutsche Vorfahren, deren Wurzeln vermutlich nach Rostock zurückreichen." de.wikipedia.org/wiki/Robert_Zoellick Odpowiedz Link Zgłoś
kon.by.sie.usrnial Re: a Skrzypek.... 23.05.09, 10:49 w twj sytuacji nie wydaje się być osobą wiarygodną ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kon.by.sie.usrnial Re: a Skrzypek.... 23.05.09, 10:48 chociaż... — Wzrost PKB w 2009 roku będzie u nas niższy, niż wcześniej oczekiwano. Jednak nadal uważam, że będzie dodatni — mówi Sławomir Skrzypek, prezes Narodowego Banku Polskiego. www.pb.pl/a/2009/05/22/Nadrabiamy_dystans_do_panstw_strefy_euro Analitycy NBP dostrzegają dystans dzielący nas od strefy euro. A jednocześnie podkreślają, że Polska jest jednym z krajów podlegających procesowi doganiania. Świadczy o tym wyższe tempo wzrostu gospodarczego niż w gospodarkach obszaru wspólnej waluty. Rzeczywiście, w latach 1999-2008 średnia stopa wzrostu PKB w Polsce była ponad dwa razy wyższa niż w Eurolandzie, dzięki czemu dystans mierzony PKB per capita (liczonym według parytetu siły nabywczej) obniżył się o 8 punktów procentowych. Nadrobienie dystansu rozwojowego dzielącego nas od strefy euro jest możliwe — stwierdzają eksperci banku centralnego. Wymaga jednak utrzymywania tempa wzrostu gospodarczego na znacznie wyższym poziomie niż w krajach wysoko rozwiniętych. Odpowiedz Link Zgłoś
frank_drebin Jaki wzrost i komu ? I linka pliss ;) Chinom chyba 23.05.09, 10:50 ;))))) Odpowiedz Link Zgłoś
kon.by.sie.usrnial Re: Jaki wzrost i komu ? I linka pliss ;) Chinom 23.05.09, 10:54 chyba w PB to było, przepraszam za brak linka - niedopatrzenie, zawsze linkuję takie rzeczy. Zaraz poszukam. Odpowiedz Link Zgłoś
frank_drebin Dawaj mlody dawaj - moze ci Schetyna nawet 23.05.09, 10:56 jakas nagrode da ;) kon.by.sie.usrnial napisał: > chyba w PB to było, przepraszam za brak linka - niedopatrzenie, > zawsze linkuję takie rzeczy. Zaraz poszukam. Odpowiedz Link Zgłoś
wos9 Re: Dawaj mlody dawaj - moze ci Schetyna nawet 23.05.09, 11:06 frank_drebin napisał: > jakas nagrode da ;) > kon.by.sie.usrnial napisał: > > > chyba w PB to było, przepraszam za brak linka - niedopatrzenie, > > zawsze linkuję takie rzeczy. Zaraz poszukam. > > Widzisz pisiaczku nawet na przeprosiny reagujesz chamstwem. Ale tak już macie! Odpowiedz Link Zgłoś
frank_drebin A ty co sie wtracasz miedzy wodke a zakaske ? 23.05.09, 11:11 Zapytalem o zrodla informacji i jakiego kraju dotycza - mam prawo. Cos jeszcze ? wos9 napisała: > frank_drebin napisał: > > > jakas nagrode da ;) > > kon.by.sie.usrnial napisał: > > > > > chyba w PB to było, przepraszam za brak linka - niedopatrzenie, > > > zawsze linkuję takie rzeczy. Zaraz poszukam. > > > > Widzisz pisiaczku nawet na przeprosiny reagujesz chamstwem. > Ale tak już macie! > > Odpowiedz Link Zgłoś
wos9 A bo co? Nie wolno? 23.05.09, 11:41 frank_drebin napisał: > wos9 napisała: > > > frank_drebin napisał: > > > > > jakas nagrode da ;) > > > kon.by.sie.usrnial napisał: > > > > > > > chyba w PB to było, przepraszam za brak linka - niedopatrzeni > e, > > > > zawsze linkuję takie rzeczy. Zaraz poszukam. > > > > > > Widzisz pisiaczku nawet na przeprosiny reagujesz chamstwem. > > Ale tak już macie! > > > > > > Odpowiedz Link Zgłoś
kon.by.sie.usrnial wolno, zapraszam :) 23.05.09, 11:44 Wos ma rację. Bo to, co nazywasz pytaniem było sformułowane po prostu chamsko. Odpowiedz Link Zgłoś
kon.by.sie.usrnial Re: Dawaj mlody dawaj - moze ci Schetyna nawet 23.05.09, 11:07 skoro tak ładnie prosisz - proszę, choć to nie ten tekst, na którym opierałem się wczoraj (nie mogę go znależć), bo brak informacji o 2010. wyborcza.pl/1,76842,6446962,Bank_Swiatowy__PKB_swiata__1_7_proc___Polska__0_5.html jak znajdę ten wczorajszy, to ci zapodam. Widać, że barzdo ci zależy. Odpowiedz Link Zgłoś
frank_drebin Wiesz na czym mi zalezy ? Na tym zeby jak ktos 23.05.09, 11:09 zaklada taki watek jak ty podparl go czyms a nie tylko - wiem bo wiem .... Panial ? kon.by.sie.usrnial napisał: > skoro tak ładnie prosisz - proszę, choć to nie ten tekst, na którym > opierałem się wczoraj (nie mogę go znależć), bo brak informacji o > 2010. > wyborcza.pl/1,76842,6446962,Bank_Swiatowy__PKB_swiata__1_7_proc___Polska__0_5.html > > jak znajdę ten wczorajszy, to ci zapodam. Widać, że barzdo ci zależy. Odpowiedz Link Zgłoś
kon.by.sie.usrnial Re: Wiesz na czym mi zalezy ? Na tym zeby jak kto 23.05.09, 11:18 dane dotyczyły Polski, link dotsałeś z taką samą prognozą na 2009. Nie potrafię znaleźć artykułu, na którym się wczoraj opierałem. Po prostu nie pamiętam, gdzie był. Na pewno na stronach głównych któregoś z serwisów ekonomicznych - PB, onet, GW etc. Możesz wierzyć lub nie, twoja sprawa. Dalej tłumaczyć się nie zamierzam. Odpowiedz Link Zgłoś
frank_drebin Zartujesz ? ;) To prognoza z marca 23.05.09, 11:27 Nawet pewnie twoj ulubiony "ekonomista" Rostowski juz zrewidowal swe "prognozy"..... forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=95221104&a=95221104 Facet az tyle ci placa zebys musial sie osmieszac ? Lub az az tyle ci smsow przysylaja od Schetyny ? ;) kon.by.sie.usrnial napisał: > dane dotyczyły Polski, link dotsałeś z taką samą prognozą na 2009. > Nie potrafię znaleźć artykułu, na którym się wczoraj opierałem. > Po prostu nie pamiętam, gdzie był. Na pewno na stronach głównych > któregoś z serwisów ekonomicznych - PB, onet, GW etc. > Możesz wierzyć lub nie, twoja sprawa. Dalej tłumaczyć się nie > zamierzam. Odpowiedz Link Zgłoś
kon.by.sie.usrnial Re: Zartujesz ? ;) To prognoza z marca 23.05.09, 11:39 poniżej masz majową Odpowiedz Link Zgłoś
ayran Re: Wiesz na czym mi zalezy ? Na tym zeby jak kto 23.05.09, 11:54 nie mówi się "paniał", tylko "poniał". Możesz ewentualnie powiedzieć "paniatno". Z rosyjskim widzę, też kiepsko. Odpowiedz Link Zgłoś
kon.by.sie.usrnial Re: Wiesz na czym mi zalezy ? Na tym zeby jak kto 23.05.09, 12:22 a mnie się wydaje, że się mówi, tylko transliteruje się, tak jak ty napisałeś. Tak jak mówi się szto, a na polski transliteruje się czto. Odpowiedz Link Zgłoś
ayran Re: Wiesz na czym mi zalezy ? Na tym zeby jak kto 23.05.09, 12:28 kon.by.sie.usrnial napisał: > a mnie się wydaje, że się mówi, tylko transliteruje się, tak jak ty > napisałeś. Tak jak mówi się szto, a na polski transliteruje > się czto. W słowie 'понял' akcent pada na pierwszą sylabę - wtedy 'o' wymawia się jak 'o'. Odpowiedz Link Zgłoś
kon.by.sie.usrnial Re: Wiesz na czym mi zalezy ? Na tym zeby jak kto 23.05.09, 12:35 ups, a to przepraszam. Rosyjski znam tyle, co z podstawówki, a to było daaawno temu. Odpowiedz Link Zgłoś
kon.by.sie.usrnial no, masz Franek 23.05.09, 11:38 z innego serwisu, ale dane te same: www.eubusiness.com/news-eu/1242913625.29 World Bank expects growth in Poland in 2009 21 May 2009 "Given the signs that we've seen, we are still very hopeful for Poland in fact to manage for 2009 a positive GDP growth, which would probably make it the only country in the EU10 to achieve that," Kaspar Richter, a senior economist for the World Bank's Europe and Central Asia Region told journalists. "And for 2010 we would probably see a number that may not be very different than the number in 2009, that is up to 1.0 percent or so of GDP growth in 2010," Richter said. "Meanwhile, Poland, where macroeconomic fundamentals are much stronger, may still see positive growth this year," Laursen said in a statement. Richter explained Poland's relatively good outlook by the fact that its economy is less open and therefore less affected by the decline on its export markets and by the government's "very timely policy response" to the crisis. "The fact that the exchange rate has adjusted by about 35 percent since September has helped to support exports and at the same time consumption is still holding up quite well," Richter noted referring to the slump in the value of the Polish currency, the zloty, against major currencies. "Poland has managed to limit better some of the phenomena of overheating that we've seen in the other economies," he said. Potrzebujesz tłumaczenia, czy sam dasz radę? Odpowiedz Link Zgłoś
kon.by.sie.usrnial Re: pudło... 23.05.09, 11:51 Nie bardzo mi się chce mu to tłumaczyć, ale jak ładnie poprosi, to może... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
masuma Re: no, masz Franek 23.05.09, 11:51 Eksperci Banku przedstawili dziś raport na temat sytuacji 10 nowych państw członkowskich Unii Europejskiej Wynika z niego, że będą się one rozwijały wolniej niż ostatnio - PKB wyniesie w zależności od kraju od 0 do 2 procent. Według ekspertów Banku Polska jest bliżej górnej granicy Nasz wzrost, na tle innych krajów, jest bardziej zrównoważony. Plusem jest także determinacja rządu, by utrzymać dyscyplinę budżetową. gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,69866,6300676,Raport_Banku_Swiatowego_stawia_Polske_na_czele__nowych_.html Odpowiedz Link Zgłoś
kon.by.sie.usrnial Re: no, masz Franek 23.05.09, 11:53 to stare, z lutego. Franek się tym nie zadowoli. Odpowiedz Link Zgłoś
masuma Re: no, masz Franek z maja 23.05.09, 12:45 Zgodnie z raportem, kraje grupy EU10 (Polska, Czechy, Estonia, Bułgaria, Węgry, Łotwa, Litwa, Polska, Rumunia, Słowacja i Słowenia) znajdują się obecnie w recesji. W całym 2009 r. PKB regionu ma spaść o 3%. Zdaniem ekonomisty Banku Światowego Thomasa Laursena, obecna skala kryzysu w poszczególnych krajach regionu może być bardzo duża i zależy od stanu poszczególnych gospodarek w momencie rozpoczęcia problemów. Jego zdaniem gospodarki krajów bałtyckich mogą w tym roku skurczyć się średnio o 15%, podczas gdy Polska, która ma znacznie solidniejsze podstawy makroekonomiczne, nadal może liczyć nawet na wzrost gospodarczy. gospodarka.gazeta.pl/Gielda/1,89978,6634154,Bank_Swiatowy__Bezrobocie_w_EU10_wzrosnie_do_10_4_.html Odpowiedz Link Zgłoś
kon.by.sie.usrnial Re: no, masz Franek z maja 23.05.09, 12:48 może go to zadowoli, choć do mojego linku www.eubusiness.com/news-eu/1242913625.29 już się nie raczył ustosunkować. Odpowiedz Link Zgłoś
masuma Re: no, masz Franek z maja 23.05.09, 13:00 "And for 2010 we would probably see a number that may not be very different than the number in 2009, that is up to 1.0 percent or so of GDP growth in 2010," Richter said. Poland's finance ministry has forecast growth of between 0.3 to 2.0 percent this year, while the European Commission believes growth in Poland will shrink by 1.4 percent. Kwintesencja Odpowiedz Link Zgłoś
kon.by.sie.usrnial no, Franek, przetrawiłeś? 23.05.09, 11:56 www.eubusiness.com/news-eu/1242913625.29 to teraz grzecznie podziękuj i przeproś za swoją arogancję. Odpowiedz Link Zgłoś
kon.by.sie.usmial Re: no, Franek, przetrawiłeś? 23.05.09, 23:39 Fraaaniu, nie podziękujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
klarek_i Oby. Chociaż jak wierzyć takim opiniom skoro za 23.05.09, 13:04 tydzień ten sam BŚ może ogłosić coś innego. CO już od prawie roku wiele razy było widać nie tylko w przypadku BŚ. Odpowiedz Link Zgłoś
ayran masz rację 23.05.09, 13:44 gdyby Bank Światowy zapoznał się z tezami wczorajszego orędzia, na pewno nie byłby taki optymistyczny. Odpowiedz Link Zgłoś
dupetek Łorety Rzepa!! 24.05.09, 00:07 Chyba bankructwo zmusza ją do normalnych tekstów. Wczoraj puściła wywiad ze Stanisławem Kluzą, przewodniczącym KNF: www.rp.pl/artykul/309090.html Mój skrót: Wszystko jest stabilnie, a jutro nic się nie przewróci! Strategia Donka działa bardzo dobrze!! Orędzie było skierowane do ciemnogrodu!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kon.by.sie.usrnial Re: Łorety Rzepa!! 24.05.09, 09:08 ten Kluza z pisiej nominacji? No to się preses zdenerwuje ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kon.by.sie.usrnial wzrost sprzedaży detalicznej w kwietniu 26.05.09, 12:46 jednoprocentowy ledwie, ale to najlepszy wynik od stycznia, gdy ostatni raz miał miejsce wzrost sprzedaży rok do roku (o 1,3 proc.). To całkiem dobrze, zważywszy na to, że analitycy ankietowani przez Bloomberga oczekiwali, że w kwietniu sprzedaż detaliczna obniży się o 0,1 proc. r/r po spadku o 0,8 proc. w marcu. Analitycy Expandera przypominają, że sprzedaży detalicznej w Polsce wygląda nieźle na tle informacji z innych państw świata. Kwietniowe dane były kompletnym rozczarowaniem w USA - wykazały ponad 10-proc. zniżkę w porównaniu z tym samym okresem 2008 r. Spadek był większy niż w marcu. Na Ukrainie sięgnął w kwietniu 20 proc. www.pb.pl/2/a/2009/05/26/Expander_Kwiecien_lepszy_ale_nie_przelomowy2 Odpowiedz Link Zgłoś