speranzaa 14.05.05, 05:38 wlasnie zamarzyly mi sie kartacze mojej mamy, place lizac, jami!!!uh Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cuski Re: Co to sa KARTACZE ? 14.05.05, 16:05 Speranzaa napisała: "Wlasnie zamarzyly mi sie kartacze mojej mamy, place lizac, jami!!!uh" Speranzoo, mozesz mi powiedziec, co to sa KARTACZE ? Pierwszy raz spotykam sie z czyms takim Pozdrawiam Odpowiedz Link
m4verick Re: Co to sa KARTACZE ? 14.05.05, 18:51 mika_1 napisała: > U mnie nazywa sie to pyzy z mięsem myslalem ze to ryba?! Odpowiedz Link
cuski Re: Co to sa KARTACZE ? 14.05.05, 18:56 Jesli pyzy z miesem, to OK, spotkalem sie z tym nazewnictwem. Ale poczekam jeszcze na odpowiedz Speranzy Pozdrawiam Odpowiedz Link
speranzaa Re: Co to sa KARTACZE ? 14.05.05, 22:16 pyzy sa okragle, a kartacz to nie pyza! kartacze sa pysznym jedzonkiem na polnocy Polski, robi sie je z ziemniakow gotowanych i surowych, miesko sie wklAda do srodka, robi sie w ksztalcie owalnym, GOTUJE, POTEM POLEWA SIE ZASMAZANA CEBULKA, zajebiste a jeszcze lepsze sa odsmazane na drugi dzien. ale se smaka robie!! a ty M4verick to masz kuksanca w nos za te rybe cuski napisał: > Jesli pyzy z miesem, to OK, spotkalem sie z tym nazewnictwem. Ale poczekam > jeszcze na odpowiedz Speranzy > > Pozdrawiam Odpowiedz Link
m4verick Re: Co to sa KARTACZE ? 14.05.05, 22:19 > speranzaa napisała: > kartacze sa pysznym jedzonkiem na polnocy Polski, robi sie je z ziemniakow > gotowanych i surowych..., > a ty M4verick to masz kuksanca w nos za te rybe toz ja z poludnia jestem, skad mialem wiedziec... to kiedy zapraszasz nas na konsumpcje? Odpowiedz Link
cuski Re: Co to sa KARTACZE ? 15.05.05, 17:30 Speranzaa napisała: "Pyzy sa okragle, a kartacz to nie pyza! kartacze sa pysznym jedzonkiem na polnocy Polski, robi sie je z ziemniakow gotowanych i surowych, miesko sie wklAda do srodka, robi sie w ksztalcie owalnym, GOTUJE, POTEM POLEWA SIE ZASMAZANA CEBULKA, zajebiste a jeszcze lepsze sa odsmazane na drugi dzien. ale se smaka robie!!" Nie tylko sobie robisz smaka - mi rowniez. Musze spytac moja dziewczyne, czy potrafi przyrzadzac KARTACZE PS. Spadam na mecz ! Moze pozniej zajrze na forum - ostatnio, tyle tutaj ciekawych rzeczy sie dzieje Pozdrawiam Was Wszystkich Odpowiedz Link
tradycja1 Re: marzenia 14.05.05, 22:22 wiem, widzialam w sklepach, chyba nie jadlam nigdy. Odpowiedz Link
speranzaa Re: marzenia 14.05.05, 22:43 zgadujcie co to sekacz, kto zgadnie to ma u mnie dowolna ilosc pysznych kartaczy ja zrobie to mozecei wpadac, choc to czasochlonne jadlo! Odpowiedz Link
mika_1 Re: marzenia 14.05.05, 23:29 No - właśnie na to u mnie mówi się pyzy z mięsem. Moja babcia takie robi i są najlepsze na świecie. No i sękacz jest bardzo pyszny. Jak dobrze pamiętam to jest to mieszanina jajek, cukru, mąki i masła, a robi się go nad ogniem, na rożnie, polewa się go, okręca i znowu polewa, i okręca i aż do skończenia produktów do polewania. Pyyyyycha Odpowiedz Link
rysunkowapostac Re: marzenia 14.05.05, 23:37 No to ja jestem ciekaw co to sekacz ... Mnie sie kojarzy z takim malym, slodkim batonikiem w ksztalcie rurki. I chyba to cos ma wspolnego z Czechami, tzn. zdaje sie tam jest to mocno popularne... Odpowiedz Link
cuski Re: SEKACZ 15.05.05, 17:42 Rysunkowapostac napisał: "No to ja jestem ciekaw co to sekacz ... Mnie sie kojarzy z takim malym, slodkim batonikiem w ksztalcie rurki." Rysunku, mi SEKACZ, kojarzy sie z tym samym, ale obawiam sie, ze Speranzaa zaskoczy nas zupelnie czyms innym Pozdrawiam Odpowiedz Link
mika_1 Re: SEKACZ 15.05.05, 17:50 Masz już wyjasnienie. Ja napisałam, Speranza potwierdziła. Odpowiedz Link
cuski Re: SEKACZ 15.05.05, 23:15 Mika_1 napisała: "Masz już wyjasnienie. Ja napisałam, Speranza potwierdziła." Wiem, wiem, wiem... PS. Dziewczyny, to kiedy zapraszacie nas na SEKACZE i pyzy, he he he... zwane KARTACZAMI Pozdrawiam Odpowiedz Link
mika_1 Re: SEKACZ 16.05.05, 18:20 Przyjeżdzaj. Adres: Kraków - może na kolację zdążysz Odpowiedz Link
cuski Re: SEKACZ 16.05.05, 18:27 Mika_1 napisała: "Przyjeżdzaj. Adres: Kraków - może na kolację zdążysz " A KARTACZE beda, he he he... PS. Nie bede przylatywal tylko po to, aby obejsc sie smakiem, he he he... Pozdrawiam Odpowiedz Link
mika_1 Re: SEKACZ 16.05.05, 18:29 eeee, w Krakowie precle są dobre. Z głodu nie umrzesz. Odpowiedz Link
cuski Re: SEKACZ 16.05.05, 18:32 Mika_1 napisała: "Eeee, w Krakowie precle są dobre. Z głodu nie umrzesz." Tyle, ze precel to nie to samo co KARTACZE, czy SEKACZ, he he he... Pozdrawiam Odpowiedz Link
speranzaa Re: marzenia 15.05.05, 00:48 o tak, super, zgadlas co to za cudo ten sekacz! i jeszcze dodam ze robi sie go z 60 jaj i dodaje troche spirytusa do smaku! mniammniam a kartacz to kartacz a pyza to pyza, co region to inna nazwa byc moze, nie jadlam tych pyz, wiec nie wiem czy smakuja jak kartacze Odpowiedz Link
mika_1 Re: marzenia 15.05.05, 09:05 smakują, smakują, bo jadłam i to i to. A co do sękacza to... rozmarzylam się Odpowiedz Link
tenzinn Re: marzenia 16.05.05, 19:57 Mika moja droga, nie precle ale OBWARZANKI!!!!!!! Odpowiedz Link
speranzaa Re: marzenia 17.05.05, 00:34 wlasnie obwarzanki, jak wspomnial Tenzinn. a kartacze i sekacz wow to palce lizac!!! Odpowiedz Link