ja.nusz Re: Akzentfreui 31.12.05, 04:07 Wątek miał nazywać się Akzentfrei. I tu chciałem zapytać jakie macie doświadczenia z obcymi akcentami w niemieckim. Osobiście uważam, że jednym z piękniejszych akcentów w niemieckim jest akcent słowiański. W tej kategorii Oskara dałbym zdecydowanie akcentowi czeskiemu. Na złotą malinkę zasługuje niestety nasz polski akcent, który osobiście uważam za najbardziej kanacki ze wszystkich obok arabskiego (np. nieuwzględniającego umlałtów.) Ps. Miałem kiedyś przyjemność słyszeć od Niemców, że mówię "akzentfrei deutsch" - za ten komplement najchętniej dałbym im po mordzie, bo ten (angeblich nicht vorhandenen) sam słyszę najlepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
ja.nusz Re: Akzentfreui 31.12.05, 04:35 Widzę, że panuje ogólny marazm przedsylwestrowy. Nawet najwięksi zatwrdzialcy padli lub wypoczywają przed sylwestrowymi zawodami. Wyprzedzę wiec wszystkich i powiem prosit Neujahr!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bschentschstschyk Re: Akzentfreui IP: *.adsl.hansenet.de 31.12.05, 04:59 "który osobiście uważam za najbardziej kanacki ze wszystkich" czyzby kompleksiki sie mialo ? Miałem kiedyś przyjemność słyszeć od Niemców, że mówię "akzentfrei > deutsch" i po kompleksikach? czy tez ten niemiec moze przygluchawy byl ?a moe tylko tak "morrgen frii" deczko w "stanie wskazujacym" ? czy nalezysz do tych co w S-Bahnie szepcza po polsku aby nie zdradzic swojego kanackiego pochodzenia? Pfui Deibel Odpowiedz Link Zgłoś
ja.nusz Re: Akzentfreui 31.12.05, 06:59 Posłuchaj kolego z Osdorfu lub innego Mümmelmansberga. Tutaj panuja zasady dobrego wychowania. Wchodzę , przdestawiam się i proszę o głos. Wracając do tematu, napomknę delikatnie, że dorosły przybysz z Polski nie jest w stanie wyzbyć sie swojego "kanackiego" akcentu (choćby się zesrał). A celem tego wątku było zachęcenie do luźnej dyskusji na temat obcych akcentów w j. niemieckim a nie prowokacja jakiejś bezsensownej dyskusji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bschentschstschyk Re: Akzentfreui IP: *.adsl.hansenet.de 31.12.05, 17:37 jesli chodzi o scislosc to z Neu-Wulmstorf dokladnie na granicy z Hamburgiem a gwoli kanack vs. slowianski akzent, to jest taka roznica jak picie w Szczawnicy vs.szczanie w piwnicy dla przecietnego czytelnika Bild-<<a jednak rzeczywiscie jest to scheiss egal,hauptsache kanacke -sprich ausländer. Odpowiedz Link Zgłoś
mekele Akzent ... free :) 02.01.06, 11:40 Das Wort Kanacke existiert, zumindest lt. Duden, gar nicht. Richtig geschrieben, lt. der grad zitierten Quelle, müßte es KANAKE sein. Mir persönlich aber gefällt besser die erste Erklärung im Duden: KANAKE = Eingeborener in Polynesien und der Südsee .... und, so gesehen, würde ich ab sofort gerne ein Kanake werden, unter der Voraussetzung, daß man mich zur Strafe - auch sofort - nach zB. Rarotonga (Cook Island :) verfrachten würde. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Akzentfreui 01.01.06, 14:19 Pracowalam z takim panem przekonanym o swoim swietnym niemieckim (wg Niemcow mowiacym jak wojak Szwejk). Podwyzka to wg niego byla erhejung, a olej rzepakowy rapsel. Zgroza... Ja pare razy uslyszalam, ze mowie gebrochen deutsch (nota bene wytykaly mi to osoby znajace gorzej swoj ojczystz niz ja ich...) Pzdr... Odpowiedz Link Zgłoś
tiggerific Re: najciekawszy aspekt 02.01.06, 09:54 dyskusji to ten, że wcale nie zaczął jej Niemiec. amen Odpowiedz Link Zgłoś
ja.nusz Re: najciekawszy aspekt 02.01.06, 12:00 Wziąwszy pod uwagę, że rdzenni Niemcy na tym forum nie istnieją, nie było możliwości żeby takowy był rozpoczął tę dyskusje. Poza tym nie widzę specjalnie różnicy, czy wątek założony zstał przez Polaka, Chińczyka czy Kreola - oczywiście jeżeli ten ma coś do powiedzenia na temat języka niemieckiego. Pozdrawiam z Nowym Rokiem. Odpowiedz Link Zgłoś
tiggerific Re: ale ja nie bardzo rozumiem Zweck 02.01.06, 12:15 to może mi wytłumacz. Jak rozumiem, nie jesteś rdzennym Niemcem ;) to jaki jest sens i cel dyskusji? Chcesz się dowartościować czy zdołować porównaniami do innych. No i przede wszystkim powiedz mi, który to jest "ten właściwy" akcent niemiecki? Odpowiedz Link Zgłoś
ja.nusz Re: ale ja nie bardzo rozumiem Zweck 02.01.06, 12:32 Wydaje mi się, że ciut zbyt mocno podniecasz się tematem. Ani nikogo nie zamierzam dowartościowywać ani dołować. Temat wydaje mi się ciekawy (Tobie najwyraźniej wręcz przeciwnie). Lubię taką zabawę rozpoznawania narodowoćci wg posiadanego akcentu w używanym języku obcym. Sam siebie rozpoznałbym np. bez problemu. Nie ma właściwych lub niewłaściwych akcentów - jedynie czysto akustycznie podobają mi się więcej inne mniej. Chyba nie zaprzeczysz, że różne nacje mają różne akcenty... ale dla Ciebie ta dyskusja nie ma sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
tiggerific Re: ja.nuszku, jakbym się podniecała 02.01.06, 14:17 tym, który akcent jest bardziej Kanaken~ od innego, to chyba ja bym była autorem tego wątku? i nie wymyślaj na siłę: jakby chodziło Ci o to, który jest ciekawy, napisałbyś to chyba, ale tobie najwyraźniej chodzi o to, który jest najbardziej wieśniacki, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
ja.nusz Re: jestem bezsilny 02.01.06, 14:34 Wieśniacki akcent można mieć raczej w języku ojczystym - mnie chodzi o akcent "narodowościowy" słyszalny u mówiących językiem obcym - kapische? Jan na bezsensowną dyskusję dosyć intensywnie bierzesz w niej udział.... Ale Ty i tak lepiej wiesz ode mnie, co ja przez co chciałem powiedzieć więc ja pasuję. Odpowiedz Link Zgłoś
tiggerific Re: :) 02.01.06, 14:39 no wiesz, chcę Ci wynagrodzić jakoś ten brak dyskusji w temacie zasadniczym :) co to jest kapische? akcent włoski? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ja.nusz Re: Oooo!? 02.01.06, 14:53 Widzę, że powoli zaczyna do Ciebie docierać - już wykazałaś się znajomością istnienia akcentu włoskiego - weiter so! Odpowiedz Link Zgłoś
tiggerific Re: no muszę niestety przyznać Ci rację, 02.01.06, 15:48 twoja tępota dociera do mnie powoli. weiter so! :D Odpowiedz Link Zgłoś
ja.nusz Re: no muszę niestety przyznać Ci rację, 02.01.06, 16:04 Wygląda na to, że chcesz mnie sprowokować do rozmowy na poziomie domostwa dżdżownic. Tym razem jeszcze nie udało Ci się. Napiłaś się nie tego co trzeba na zabawie sylwerstrowej czy jak? J. Odpowiedz Link Zgłoś
tiggerific Re: no muszę niestety przyznać Ci rację, 02.01.06, 16:08 jak nie, jak tak :) nieee, piłam z akcentem fińskim, to zdrowa jestem. A u Ciebie jak tam, Silvester unter Kanaken? :) Odpowiedz Link Zgłoś
ja.nusz Re: no muszę niestety przyznać Ci rację, 02.01.06, 16:14 Zaliczając cię do przypadków beznadziejnych żegnam ozięble. Medycyna zna na taką okoliczność ciekawsze określenia, ale daruję sobie - młodzież tu czasem zagląda. Odpowiedz Link Zgłoś
tiggerific Re: eeee, no z oziębłymi 02.01.06, 18:50 to ja nie chcem mieć do czynienia. papatki :) Odpowiedz Link Zgłoś
nordlysjenta Re: Akzentfreui 02.01.06, 16:43 Ja osobiscie mysle, ze Polacy maja duze predyspozycje do nauki jezykow germanskich, wiem, ze mozna sie z moja wypowiedzia nie zgodzic, ale wiele cudzoziemcow mowi z jeszcze gorszym akcentem, jak Wlosi, Turcy, czy Francuzi! Jak sie chce, to mozna wszystko:) Fakt, iz im jest sie starszym, tym trudniej uczyc sie jezyka i "ukryc" akcent, ale zawsze mozna probowac:) mfg, die nordlysjenta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ich ja nie ukrywam mojego polskiego akcentu! IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 02.01.06, 16:56 Jako polski men jestem dla Helgi atrakcyjniejszy od każdego Helmuta! :))))) Odpowiedz Link Zgłoś
ja.nusz Re: ja nie ukrywam mojego polskiego akcentu! 02.01.06, 17:09 Zbrodnią byłoby jego ukrywanie. Taki polski akcent to już nie jedną Helgę uszczęśliwił. Ale murzyni mają wyraźniejsze akcenty (tak średnio o 10cm wyraźniejsze). Odpowiedz Link Zgłoś
nordlysjenta Re: ja nie ukrywam mojego polskiego akcentu! 02.01.06, 17:13 ja.nusz napisał: > Zbrodnią byłoby jego ukrywanie. Taki polski akcent to już nie jedną Helgę > uszczęśliwił. Ale murzyni mają wyraźniejsze akcenty (tak średnio o 10cm > wyraźniejsze). Jak niezauwazono napisalam ukryc w cudzymslowiu! Prosze nie nazywac tego zbrodnia:) Jednak mimo wszystko, sadze, ze duzym atutem jest mowienie bez akcentu:) mfg, die nordlysjenta Odpowiedz Link Zgłoś
ja.nusz Re: ja nie ukrywam mojego polskiego akcentu! 02.01.06, 17:25 nordlysjenta napisała: ja.nusz napisał: > > > Zbrodnią byłoby jego ukrywanie. Taki polski akcent to już nie jedną Helgę > > > uszczęśliwił. Ale murzyni mają wyraźniejsze akcenty (tak średnio o 10cm > > wyraźniejsze). > > Jak niezauwazono napisalam ukryc w cudzymslowiu! Prosze nie nazywac tego > zbrodnia:) Jednak mimo wszystko, sadze, ze duzym atutem jest mowienie bez akcen > tu:) > > mfg, > die nordlysjenta Powyższy tekst nie był adresowany do Ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ich teraz to dopiero pie..ęłaś, hehehe! IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 02.01.06, 17:29 bez akcentu po niemiecku? każdy Niemiec ma inny akcent, czy z północy, czy z południa, czy z Kolonii, czy z Lipska! Odpowiedz Link Zgłoś
nordlysjenta Re: teraz to dopiero pie..ęłaś, hehehe! 02.01.06, 17:36 Gość portalu: ich napisał(a): > bez akcentu po niemiecku? każdy Niemiec ma inny akcent, czy z północy, czy z > południa, czy z Kolonii, czy z Lipska! Bez akcentu polskiego w jezyku niemieckim! To, ze akcenty w niemickim istnieja, tej jest mi bewusst!:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cfaniak Re: teraz to dopiero pie..ęłaś, hehehe! IP: *.dip.t-dialin.net 02.01.06, 17:41 k kiem usm nördlichsten Noden. Mien nachbars snack och Platt.... Odpowiedz Link Zgłoś
nordlysjenta Re: teraz to dopiero pie..ęłaś, hehehe! 02.01.06, 17:47 jo, tøff, men hva sier du nå, da? tror å snakke platt med svenska er så veldig gøy, hæææ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: schwOOObe z PolCki Schwobelnd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.06, 12:05 un i köm usm schwoobeland, ge? Also i glube da vschtht mik kiner, oder mindschts die wenigsten :PPP Hahaahahhaaaaa. A tak na prawde to jestem z Polski i kiedy jestem w niemczech (mimo, iz wladam perfekcyjnie jezykiem niemieckim) nie ukrywam mojego pochodzenia, i zajezdzam polskim :DD nie uzywam niemieckiego R tylko polCkie i jest pieknie... BUEHEHEHEEEE. Pozdro dla wszystkich, ktorzy umieja 3 slowa po niemiecku, emigrantow undajacych wielkich niemocw, szczegolnie kiedy po 2latach wroca do polski mercedesem i zapomnieli polska mowe...bueeeeehhhheee /sorri, ale troche zbaczylem z tematu/ Odpowiedz Link Zgłoś
ja.nusz Re: Akzentfreui 02.01.06, 17:04 nordlysjenta napisała: > Ja osobiscie mysle, ze Polacy maja duze predyspozycje do nauki jezykow > germanskich, wiem, ze mozna sie z moja wypowiedzia nie zgodzic, ale wiele > cudzoziemcow mowi z jeszcze gorszym akcentem, jak Wlosi, Turcy, czy Francuzi! > Jak sie chce, to mozna wszystko:) Fakt, iz im jest sie starszym, tym trudniej > uczyc sie jezyka i "ukryc" akcent, ale zawsze mozna probowac:) > > mfg, > die nordlysjenta. Zeby nie było nieporozumień. Akcent to jedna a znajomość języka to druga para kaloszy. Jako przykład nadaje się tutaj Wladimir Kaminer(Russen Disko), że o Reichu- Ranickim nie wspomnę. Odpowiedz Link Zgłoś
nordlysjenta Re: Akzentfreui 02.01.06, 17:07 tytul inny i tresc tematu inna, skupilam sie akurat na AkzentFREI:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kacper Re: Akzentfreui IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.06, 20:12 nordlysjenta napisała: > tytul inny i tresc tematu inna, skupilam sie akurat na AkzentFREI:) Ogłaszam dyskusję n/t Akzentfrei (im gesprochenen Hochdeutsch)za zmkniętą. Przystępujemy do punktu drugiego wątku Akzentfrei. Mianowicie akcent w języku migowym (Hochdeutsch). Kolejność interlokutorow: 1.ja.nusz 2.annajustyna 3. Tygrysek 4. mekele 5. nordlysjenta. Do prezydium zapraszam: 1. ich 2. cfaniak 3. smiechacz :-) Your poor kacperle Odpowiedz Link Zgłoś
tiggerific Re: Akzentfreui 02.01.06, 20:21 to tu był jakiś punkt drugi? :) muszę chyba zacząć czytać linijka po linijce, a nie co dziesiąta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kacper Re: Akzentfreui IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.06, 20:47 Kochany Tygrysku, skoro był punkt 1, to musi być także i 2, 3, 4 itd. Na razie jesteśmy przy punkcie 2. Skąd moja pewność, że ma być taki porządek? Ano z logiki porucznika Rżewskiego.I tu dla Ciebie Tygrysku (and only for you) dwie anekdoty o poruczniku Rżewskim. Anekdota 1. Na balu koledzy oficerowie pytają porucznika Rżewskiego. - Rżewski, tamta dama bierze do buzi? _ Bierze. - A tamta? - Hmmm...Też. - A tamta? - Bierze. Skąd pan to wie poruczniku Rżewski, pyta kornet Jajcew. - No co? Buzię ma, to dlaczego ma nie brać??? Anegdota 2 Porucznik Rżewski wyszedłwszy na ganek, wskoczył na siodło i pocwałował majdanem, aż się kurz za nim podnosił. Przecwałowawszy dwie wiorsty zatrzymał się: - Job twoju mać. A koń gdzie? Zwymyślawszy się od ostatnich pogalopował z powrotem. :-) Your poor kacperle Odpowiedz Link Zgłoś
tiggerific Re: a propos 02.01.06, 21:40 źle rozłożonych akcentów:) Kocha się baca z żoną - Baco, gniewam się. - Na co się gniewacie? - Nie ja się gniewam, tylko wam się gnie. :) Odpowiedz Link Zgłoś
kacperle Re: a propos 02.01.06, 21:53 tiggerific napisała: > źle rozłożonych akcentów:) > Kocha się baca z żoną > - Baco, gniewam się. > - Na co się gniewacie? > - Nie ja się gniewam, tylko wam się gnie. > :) Richtig prawda. Widzisz Tygrysku, do czego doprowadzić może niechlujstwo językowe w wykonaniu gaździny. Bo jakby dobrze ozorem mieliła, toby się bacy nie wygnuł ino by stercoł jak tatrzańska sosna. Your poor kacperle Odpowiedz Link Zgłoś
nordlysjenta Re: Akzentfreui 02.01.06, 20:27 **!!~~~~@@@@ :-D war das jut? ;)ich muss mal lolen *lol* :-) mfg, die nordlysjenta Odpowiedz Link Zgłoś