Dodaj do ulubionych

Akzentfreui

31.12.05, 03:51

Obserwuj wątek
    • ja.nusz Re: Akzentfreui 31.12.05, 04:07
      Wątek miał nazywać się Akzentfrei. I tu chciałem zapytać jakie macie
      doświadczenia z obcymi akcentami w niemieckim.
      Osobiście uważam, że jednym z piękniejszych akcentów w niemieckim jest akcent
      słowiański. W tej kategorii Oskara dałbym zdecydowanie akcentowi czeskiemu. Na
      złotą malinkę zasługuje niestety nasz polski akcent, który osobiście uważam za
      najbardziej kanacki ze wszystkich obok arabskiego (np. nieuwzględniającego
      umlałtów.)

Ps. Miałem kiedyś przyjemność słyszeć od Niemców, że mówię "akzentfrei
      deutsch" - za ten komplement najchętniej dałbym im po mordzie, bo ten
      (angeblich nicht vorhandenen) sam słyszę najlepiej.
      • ja.nusz Re: Akzentfreui 31.12.05, 04:35
        Widzę, że panuje ogólny marazm przedsylwestrowy. Nawet najwięksi zatwrdzialcy
        padli lub wypoczywają przed sylwestrowymi zawodami.
        Wyprzedzę wiec wszystkich i powiem prosit Neujahr!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • Gość: bschentschstschyk Re: Akzentfreui IP: *.adsl.hansenet.de 31.12.05, 04:59
        "który osobiście uważam za
        najbardziej kanacki ze wszystkich"

czyzby kompleksiki sie mialo ?

Miałem kiedyś przyjemność słyszeć od Niemców, że mówię "akzentfrei
        > deutsch"
        i po kompleksikach? czy tez ten niemiec moze przygluchawy byl ?a moe tylko tak
        "morrgen frii" deczko w "stanie wskazujacym" ?
        czy nalezysz do tych co w S-Bahnie szepcza po polsku aby nie zdradzic swojego
        kanackiego pochodzenia?

Pfui Deibel
        • ja.nusz Re: Akzentfreui 31.12.05, 06:59
          Posłuchaj kolego z Osdorfu lub innego Mümmelmansberga. Tutaj panuja zasady
          dobrego wychowania. Wchodzę , przdestawiam się i proszę o głos.

Wracając do tematu, napomknę delikatnie, że dorosły przybysz z Polski nie jest
          w stanie wyzbyć sie swojego "kanackiego" akcentu (choćby się zesrał).
          A celem tego wątku było zachęcenie do luźnej dyskusji na temat obcych akcentów
          w j. niemieckim a nie prowokacja jakiejś bezsensownej dyskusji.
          • Gość: bschentschstschyk Re: Akzentfreui IP: *.adsl.hansenet.de 31.12.05, 17:37
            jesli chodzi o scislosc to z Neu-Wulmstorf dokladnie na granicy z Hamburgiem
            a gwoli kanack vs. slowianski akzent, to jest taka roznica jak
            picie w Szczawnicy vs.szczanie w piwnicy

dla przecietnego czytelnika Bild-<<a jednak rzeczywiscie jest to scheiss
            egal,hauptsache kanacke -sprich ausländer.
            • mekele Akzent ... free :) 02.01.06, 11:40
              Das Wort Kanacke existiert, zumindest lt. Duden, gar nicht. Richtig
              geschrieben, lt. der grad zitierten Quelle, müßte es KANAKE sein.

Mir persönlich aber gefällt besser die erste Erklärung im Duden:
              KANAKE = Eingeborener in Polynesien und der Südsee .... und, so gesehen, würde
              ich ab sofort gerne ein Kanake werden, unter der Voraussetzung, daß man mich
              zur Strafe - auch sofort - nach zB. Rarotonga (Cook Island :) verfrachten würde.
          • annajustyna Re: Akzentfreui 01.01.06, 14:19
            Pracowalam z takim panem przekonanym o swoim swietnym niemieckim (wg Niemcow
            mowiacym jak wojak Szwejk). Podwyzka to wg niego byla erhejung, a olej rzepakowy
            rapsel. Zgroza... Ja pare razy uslyszalam, ze mowie gebrochen deutsch (nota bene
            wytykaly mi to osoby znajace gorzej swoj ojczystz niz ja ich...) Pzdr...
      • tiggerific Re: najciekawszy aspekt 02.01.06, 09:54
        dyskusji to ten, że wcale nie zaczął jej Niemiec.
        amen
        • ja.nusz Re: najciekawszy aspekt 02.01.06, 12:00
          Wziąwszy pod uwagę, że rdzenni Niemcy na tym forum nie istnieją, nie było
          możliwości żeby takowy był rozpoczął tę dyskusje.
          Poza tym nie widzę specjalnie różnicy, czy wątek założony zstał przez Polaka,
          Chińczyka czy Kreola - oczywiście jeżeli ten ma coś do powiedzenia na temat
          języka niemieckiego.

Pozdrawiam z Nowym Rokiem.
          • tiggerific Re: ale ja nie bardzo rozumiem Zweck 02.01.06, 12:15
            to może mi wytłumacz. Jak rozumiem, nie jesteś rdzennym Niemcem ;) to jaki jest
            sens i cel dyskusji? Chcesz się dowartościować czy zdołować porównaniami do
            innych. No i przede wszystkim powiedz mi, który to jest "ten właściwy" akcent
            niemiecki?
            • ja.nusz Re: ale ja nie bardzo rozumiem Zweck 02.01.06, 12:32
              Wydaje mi się, że ciut zbyt mocno podniecasz się tematem.
              Ani nikogo nie zamierzam dowartościowywać ani dołować.
              Temat wydaje mi się ciekawy (Tobie najwyraźniej wręcz przeciwnie).
              Lubię taką zabawę rozpoznawania narodowoćci wg posiadanego akcentu w używanym
              języku obcym. Sam siebie rozpoznałbym np. bez problemu.
              Nie ma właściwych lub niewłaściwych akcentów - jedynie czysto akustycznie
              podobają mi się więcej inne mniej.

Chyba nie zaprzeczysz, że różne nacje mają różne akcenty... ale dla Ciebie ta
              dyskusja nie ma sensu.
              • tiggerific Re: ja.nuszku, jakbym się podniecała 02.01.06, 14:17
                tym, który akcent jest bardziej Kanaken~ od innego, to chyba ja bym była
                autorem tego wątku?
                i nie wymyślaj na siłę: jakby chodziło Ci o to, który jest ciekawy, napisałbyś
                to chyba, ale tobie najwyraźniej chodzi o to, który jest najbardziej
                wieśniacki, prawda?
                • ja.nusz Re: jestem bezsilny 02.01.06, 14:34
                  Wieśniacki akcent można mieć raczej w języku ojczystym - mnie chodzi o
                  akcent "narodowościowy" słyszalny u mówiących językiem obcym - kapische?
                  Jan na bezsensowną dyskusję dosyć intensywnie bierzesz w niej udział....

Ale Ty i tak lepiej wiesz ode mnie, co ja przez co chciałem powiedzieć więc ja
                  pasuję.
                  • tiggerific Re: :) 02.01.06, 14:39
                    no wiesz, chcę Ci wynagrodzić jakoś ten brak dyskusji w temacie zasadniczym :)
                    co to jest kapische? akcent włoski?
                    ;)
                    • ja.nusz Re: Oooo!? 02.01.06, 14:53
                      Widzę, że powoli zaczyna do Ciebie docierać - już wykazałaś się znajomością
                      istnienia akcentu włoskiego - weiter so!
                      • tiggerific Re: no muszę niestety przyznać Ci rację, 02.01.06, 15:48
                        twoja tępota dociera do mnie powoli.
                        weiter so!
                        :D
                        • ja.nusz Re: no muszę niestety przyznać Ci rację, 02.01.06, 16:04
                          Wygląda na to, że chcesz mnie sprowokować do rozmowy na poziomie domostwa
                          dżdżownic. Tym razem jeszcze nie udało Ci się.
                          Napiłaś się nie tego co trzeba na zabawie sylwerstrowej czy jak?
                          J.
                          • tiggerific Re: no muszę niestety przyznać Ci rację, 02.01.06, 16:08
                            jak nie, jak tak :)
                            nieee, piłam z akcentem fińskim, to zdrowa jestem. A u Ciebie jak tam,
                            Silvester unter Kanaken? :)
                            • ja.nusz Re: no muszę niestety przyznać Ci rację, 02.01.06, 16:14
                              Zaliczając cię do przypadków beznadziejnych żegnam ozięble. Medycyna zna na
                              taką okoliczność ciekawsze określenia, ale daruję sobie - młodzież tu czasem
                              zagląda.
                              • tiggerific Re: eeee, no z oziębłymi 02.01.06, 18:50
                                to ja nie chcem mieć do czynienia.
                                papatki :)
      • nordlysjenta Re: Akzentfreui 02.01.06, 16:43
        Ja osobiscie mysle, ze Polacy maja duze predyspozycje do nauki jezykow
        germanskich, wiem, ze mozna sie z moja wypowiedzia nie zgodzic, ale wiele
        cudzoziemcow mowi z jeszcze gorszym akcentem, jak Wlosi, Turcy, czy Francuzi!
        Jak sie chce, to mozna wszystko:) Fakt, iz im jest sie starszym, tym trudniej
        uczyc sie jezyka i "ukryc" akcent, ale zawsze mozna probowac:)

mfg,
        die nordlysjenta.
        • Gość: ich ja nie ukrywam mojego polskiego akcentu! IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 02.01.06, 16:56
          Jako polski men jestem dla Helgi atrakcyjniejszy od każdego Helmuta! :)))))
          • ja.nusz Re: ja nie ukrywam mojego polskiego akcentu! 02.01.06, 17:09
            Zbrodnią byłoby jego ukrywanie. Taki polski akcent to już nie jedną Helgę
            uszczęśliwił. Ale murzyni mają wyraźniejsze akcenty (tak średnio o 10cm
            wyraźniejsze).
            • nordlysjenta Re: ja nie ukrywam mojego polskiego akcentu! 02.01.06, 17:13
              ja.nusz napisał:

> Zbrodnią byłoby jego ukrywanie. Taki polski akcent to już nie jedną Helgę
              > uszczęśliwił. Ale murzyni mają wyraźniejsze akcenty (tak średnio o 10cm
              > wyraźniejsze).

Jak niezauwazono napisalam ukryc w cudzymslowiu! Prosze nie nazywac tego
              zbrodnia:) Jednak mimo wszystko, sadze, ze duzym atutem jest mowienie bez akcentu:)

mfg,
              die nordlysjenta
              • ja.nusz Re: ja nie ukrywam mojego polskiego akcentu! 02.01.06, 17:25
                nordlysjenta napisała:
                ja.nusz napisał:
                >
                > > Zbrodnią byłoby jego ukrywanie. Taki polski akcent to już nie jedną Helgę
                >
                > > uszczęśliwił. Ale murzyni mają wyraźniejsze akcenty (tak średnio o 10cm
                > > wyraźniejsze).
                >
                > Jak niezauwazono napisalam ukryc w cudzymslowiu! Prosze nie nazywac tego
                > zbrodnia:) Jednak mimo wszystko, sadze, ze duzym atutem jest mowienie bez
                akcen
                > tu:)
                >
                > mfg,
                > die nordlysjenta

Powyższy tekst nie był adresowany do Ciebie.
              • Gość: ich teraz to dopiero pie..ęłaś, hehehe! IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 02.01.06, 17:29
                bez akcentu po niemiecku? każdy Niemiec ma inny akcent, czy z północy, czy z
                południa, czy z Kolonii, czy z Lipska!
                • nordlysjenta Re: teraz to dopiero pie..ęłaś, hehehe! 02.01.06, 17:36
                  Gość portalu: ich napisał(a):

> bez akcentu po niemiecku? każdy Niemiec ma inny akcent, czy z północy, czy z
                  > południa, czy z Kolonii, czy z Lipska!

Bez akcentu polskiego w jezyku niemieckim! To, ze akcenty w niemickim istnieja,
                  tej jest mi bewusst!:)
                  • Gość: cfaniak Re: teraz to dopiero pie..ęłaś, hehehe! IP: *.dip.t-dialin.net 02.01.06, 17:41
                    k kiem usm nördlichsten Noden. Mien nachbars snack och Platt....
                    • nordlysjenta Re: teraz to dopiero pie..ęłaś, hehehe! 02.01.06, 17:47
                      jo, tøff, men hva sier du nå, da? tror å snakke platt med svenska er så veldig
                      gøy, hæææ?
                    • Gość: schwOOObe z PolCki Schwobelnd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.06, 12:05
                      un i köm usm schwoobeland, ge? Also i glube da vschtht mik kiner, oder
                      mindschts die wenigsten :PPP Hahaahahhaaaaa. A tak na prawde to jestem z Polski
                      i kiedy jestem w niemczech (mimo, iz wladam perfekcyjnie jezykiem niemieckim)
                      nie ukrywam mojego pochodzenia, i zajezdzam polskim :DD nie uzywam niemieckiego
                      R tylko polCkie i jest pieknie... BUEHEHEHEEEE.
                      Pozdro dla wszystkich, ktorzy umieja 3 slowa po niemiecku, emigrantow
                      undajacych wielkich niemocw, szczegolnie kiedy po 2latach wroca do polski
                      mercedesem i zapomnieli polska mowe...bueeeeehhhheee /sorri, ale troche
                      zbaczylem z tematu/
        • ja.nusz Re: Akzentfreui 02.01.06, 17:04
          nordlysjenta napisała:

> Ja osobiscie mysle, ze Polacy maja duze predyspozycje do nauki jezykow
          > germanskich, wiem, ze mozna sie z moja wypowiedzia nie zgodzic, ale wiele
          > cudzoziemcow mowi z jeszcze gorszym akcentem, jak Wlosi, Turcy, czy Francuzi!
          > Jak sie chce, to mozna wszystko:) Fakt, iz im jest sie starszym, tym trudniej
          > uczyc sie jezyka i "ukryc" akcent, ale zawsze mozna probowac:)
          >
          > mfg,
          > die nordlysjenta.

Zeby nie było nieporozumień. Akcent to jedna a znajomość języka to druga para
          kaloszy.

Jako przykład nadaje się tutaj Wladimir Kaminer(Russen Disko), że o Reichu-
          Ranickim nie wspomnę.
          • nordlysjenta Re: Akzentfreui 02.01.06, 17:07
            tytul inny i tresc tematu inna, skupilam sie akurat na AkzentFREI:)
            • Gość: kacper Re: Akzentfreui IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.06, 20:12
              nordlysjenta napisała:

> tytul inny i tresc tematu inna, skupilam sie akurat na AkzentFREI:)

Ogłaszam dyskusję n/t Akzentfrei (im gesprochenen Hochdeutsch)za zmkniętą.
              Przystępujemy do punktu drugiego wątku Akzentfrei. Mianowicie akcent w języku
              migowym (Hochdeutsch). Kolejność interlokutorow:
              1.ja.nusz
              2.annajustyna
              3. Tygrysek
              4. mekele
              5. nordlysjenta.

Do prezydium zapraszam:
              1. ich
              2. cfaniak
              3. smiechacz

:-)
              Your poor kacperle
              • tiggerific Re: Akzentfreui 02.01.06, 20:21
                to tu był jakiś punkt drugi?
                :) muszę chyba zacząć czytać linijka po linijce, a nie co dziesiąta.
                • Gość: kacper Re: Akzentfreui IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.06, 20:47
                  Kochany Tygrysku,
                  skoro był punkt 1, to musi być także i 2, 3, 4 itd. Na razie jesteśmy przy
                  punkcie 2. Skąd moja pewność, że ma być taki porządek? Ano z logiki porucznika
                  Rżewskiego.I tu dla Ciebie Tygrysku (and only for you) dwie anekdoty o
                  poruczniku Rżewskim.
                  Anekdota 1.
                  Na balu koledzy oficerowie pytają porucznika Rżewskiego.
                  - Rżewski, tamta dama bierze do buzi?
                  _ Bierze.
                  - A tamta?
                  - Hmmm...Też.
                  - A tamta?
                  - Bierze.
                  Skąd pan to wie poruczniku Rżewski, pyta kornet Jajcew.
                  - No co? Buzię ma, to dlaczego ma nie brać???

Anegdota 2

Porucznik Rżewski wyszedłwszy na ganek, wskoczył na siodło i pocwałował
                  majdanem, aż się kurz za nim podnosił. Przecwałowawszy dwie wiorsty zatrzymał
                  się: - Job twoju mać. A koń gdzie?
                  Zwymyślawszy się od ostatnich pogalopował z powrotem.

:-)
                  Your poor kacperle
                  • tiggerific Re: a propos 02.01.06, 21:40
                    źle rozłożonych akcentów:)
                    Kocha się baca z żoną
                    - Baco, gniewam się.
                    - Na co się gniewacie?
                    - Nie ja się gniewam, tylko wam się gnie.
                    :)
                    • kacperle Re: a propos 02.01.06, 21:53
                      tiggerific napisała:

> źle rozłożonych akcentów:)
                      > Kocha się baca z żoną
                      > - Baco, gniewam się.
                      > - Na co się gniewacie?
                      > - Nie ja się gniewam, tylko wam się gnie.
                      > :)

Richtig prawda.
                      Widzisz Tygrysku, do czego doprowadzić może niechlujstwo językowe w wykonaniu
                      gaździny. Bo jakby dobrze ozorem mieliła, toby się bacy nie wygnuł ino by
                      stercoł jak tatrzańska sosna.

Your poor kacperle
              • nordlysjenta Re: Akzentfreui 02.01.06, 20:27
                **!!~~~~@@@@ :-D war das jut? ;)ich muss mal lolen *lol* :-)

mfg,
                die nordlysjenta

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka