der_wanderer 12.11.10, 11:41 Z wielkiej polskiej trójcy był emocjonalnie mi najbliższy. Pamiętam do dziś jak z bijącym sercem słuchałem kiedyś na rozklekotanym radio transmisję z warszawskiej jesieni. Smutno. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
drzejms-buond Re: Zmarł Górecki 12.11.10, 11:51 żal, zaiste... akuratnie TO www.youtube.com/watch?v=PILJRHjUVEw jagnięciu też będzie żal Odpowiedz Link Zgłoś
redundant Re: Zmarł Górecki 12.11.10, 17:55 Kiedy prezydentowa Komorowska osobiście pofatygowała się do szpitala w Katowicach, żeby wręczyć HMG Order Orła Białego, było już jasne, że nie jest dobrze. Że chodzi o to, żeby jeszcze zdążyć. Szczęśliwie jeszcze zdążyli. Na początku wieku Chłopecki, pisząc o Pendereckim, Góreckim i Kilarze, użył określenia Ich Trzech. Akurat wtedy, kiedy święcił triumfy nieszczęsny zespół Ich Troje. Ten Reich-Ranicki polskiej muzyki współczesnej jak zwykle miał rację. Ja też w ostatnich latach byłem jakoś przysypany tym, co HMG publikował po 1995 roku. Jeszcze w tym tygodniu, kiedy dawali w radiu koncert fortepianowy, pomyślałem słuchając - jak to dobrze, że wcześniej napisał klawesynowy. Dobrze, że było to "wcześniej". Było, i jest. www.youtube.com/watch?v=alzWUSoRqvk Odpowiedz Link Zgłoś