imponeross 28.11.10, 17:35 Co sadzicie o ludziach androgynicznych? Takich np.: lula.pl/lula/1,95647,8722442,Damska_twarz_mezczyzny___nowym_typem_w_swiecie_mody_.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: magnus [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.10, 19:17 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
strikemaster Re: zabić 28.11.10, 19:37 Najpierw zabić, a potem niech umiera? Ciekawe... Odpowiedz Link Zgłoś
gadagad Re: zabić 28.11.10, 19:53 Ludzie są adrogeniczni. Dopiero sztuczne podkreślanie cech płciowych ich odróżnia.U Pigmejów tylko dzięki woreczkom na piersi, zresztą nie mającym żadnego znaczenia seksualnego, odróżnisz kobietę od mężczyzny.Nam, dzięki cywilizacyjnemu pojęciu, tamte kobiety przypominają faceta, choć tak naprawdę czemu nie odwrotnie. Tu facet zbliża się wyglądem do modelu kobiety, ale to też tylko warunkowe.To model cywilizacyjnego kosmetycznego zadbania, narzucony kobietom, a który mężczyźni przejmują wolniej niż ten facet, który przeskoczył o tak dwa stopnie rozwoju.Akurat niedawno powiedziałam krótko obciętej, w dżinsach i flanelowej koszuli nastolatce -chłopaku. Odpowiedz Link Zgłoś
imponeross wlasnie 28.11.10, 19:59 gadagad napisała: > Ludzie są adrogeniczni. Dopiero sztuczne podkreślanie cech płciowych ich odróżn > ia.U Pigmejów tylko dzięki woreczkom na piersi, zresztą nie mającym żadnego zna > czenia seksualnego, odróżnisz kobietę od mężczyzny.Nam, dzięki cywilizacyjnemu > pojęciu, tamte kobiety przypominają faceta, choć tak naprawdę czemu nie odwrotn > ie. Tu facet zbliża się wyglądem do modelu kobiety, ale to też tylko warunkowe. > To model cywilizacyjnego kosmetycznego zadbania, narzucony kobietom, a który mę > żczyźni przejmują wolniej niż ten facet, który przeskoczył o tak dwa stopnie ro > zwoju.Akurat niedawno powiedziałam krótko obciętej, w dżinsach i flanelowej ko > szuli nastolatce -chłopaku. Wlasnie, a jakby tak ludzie ubierali sie i dekorowali identyczne bez wzgledu na plec?... Odpowiedz Link Zgłoś
strikemaster Re: wlasnie 28.11.10, 20:02 > Wlasnie, a jakby tak ludzie ubierali sie i dekorowali identyczne bez wzgledu na > plec?... Trochę zamieszania by się z tego zrobiło, nie tylko na biglu. Odpowiedz Link Zgłoś
imponeross Re: wlasnie 28.11.10, 23:49 strikemaster napisał: > > Wlasnie, a jakby tak ludzie ubierali sie i dekorowali identyczne bez wzgl > edu na > > plec?... > > Trochę zamieszania by się z tego zrobiło, nie tylko na biglu. Co masz na mysli? Odpowiedz Link Zgłoś
strikemaster Re: wlasnie 29.11.10, 10:31 Ewentualny brak mozliwości rozróżnienia płci spowodowałby znaczne zamieszanie. Zaczynając od kwestii podrywu na sprawach urzędowych kończąc. Dobrze jest wiedzieć, jakiej płci jest osoba, z którą sie rozmawia. Odpowiedz Link Zgłoś
lepian4 Re: wlasnie 29.11.10, 10:36 Czuje sie tak, jakbym czytal pamietnik Ronaldo. Odpowiedz Link Zgłoś
imponeross Re: wlasnie 29.11.10, 17:36 strikemaster napisał: > Ewentualny brak mozliwości rozróżnienia płci spowodowałby znaczne zamieszanie. > Zaczynając od kwestii podrywu na sprawach urzędowych kończąc. Dobrze jest wiedz > ieć, jakiej płci jest osoba, z którą sie rozmawia. To przeciez widac po rysach twarzy. Po co ci do tego jeszcze odmienny ubior? Odpowiedz Link Zgłoś
strikemaster Re: wlasnie 29.11.10, 17:48 > To przeciez widac po rysach twarzy. U większości ludzi widać, u tego na zdjęciach, po odpowiedniej charakteryzacji widzenie się zaciera, a podobno nadchodzi moda na mężczyzn w makijażach itp. Osobiście sądzę, że się przyjmie, ale w dosć okrojonej formie. Cowięcej, wcale się z tego nie cieszę, już teraz musze nieco od średniej odstawać nie nosząc krawata i kilku innych wynalazków, które facet "musi" nosić, dojdzie do tego jeszcze, że pomimo przymusu nie będę się malował i golił nóg, czyli od średniej odstawać będę bardziej. > Po co ci do tego jeszcze odmienny ubior? Pomimo bycia mężczyzną w spódnicy jakos chodzenie w damskich ciuchach mi się nie widzi. Nie wiem dlaczego, jakby się zastanowic kobiety od dawna w męskich ubraniach chodzą ale mężczyźni chyba są znacznie bardziej na to wyczuleni, może ty wiesz czemu? Podział na ubrania męskie i damskie powstał kilka tysiecy lat temu i sie utrzymuje, same ciuchy się zmieniają, kiedyś mężczyźni cnosili spódnice, a kobiety spodnie, teraz jest odwrotnie (ale niezbyt długo już :), różnica jednak pozostaje. Odpowiedz Link Zgłoś
imponeross Re: wlasnie 29.11.10, 17:59 strikemaster napisał: > > To przeciez widac po rysach twarzy. > > U większości ludzi widać, u tego na zdjęciach, po odpowiedniej charakteryzacji > widzenie się zaciera, a podobno nadchodzi moda na mężczyzn w makijażach itp. Os > obiście sądzę, że się przyjmie, ale w dosć okrojonej formie. Cowięcej, wcale si > ę z tego nie cieszę, już teraz musze nieco od średniej odstawać nie nosząc kraw > ata i kilku innych wynalazków, które facet "musi" nosić, dojdzie do tego jeszcz > e, że pomimo przymusu nie będę się malował i golił nóg, czyli od średniej odsta > wać będę bardziej. > > > Po co ci do tego jeszcze odmienny ubior? > > Pomimo bycia mężczyzną w spódnicy jakos chodzenie w damskich ciuchach mi się ni > e widzi. Kto ci powiedzial, ze sa ciuchy damskie i meskie? > Nie wiem dlaczego, jakby się zastanowic kobiety od dawna w męskich ubr > aniach chodzą ale mężczyźni chyba są znacznie bardziej na to wyczuleni, może ty > wiesz czemu? No wlasnie, czemu? :) Nie wiem. > Podział na ubrania męskie i damskie powstał kilka tysiecy lat temu i sie utrzym > uje, same ciuchy się zmieniają, kiedyś mężczyźni cnosili spódnice, a kobiety sp > odnie, teraz jest odwrotnie (ale niezbyt długo już :), różnica jednak pozostaje > . Tak, cos w tym jest. Odpowiedz Link Zgłoś
strikemaster Re: wlasnie 29.11.10, 18:13 > Kto ci powiedzial, ze sa ciuchy damskie i meskie? Nikt mi nawet mówić tego nie musial, sam zauważyłem. Odpowiedz Link Zgłoś
imponeross Re: wlasnie 29.11.10, 23:26 strikemaster napisał: > > Kto ci powiedzial, ze sa ciuchy damskie i meskie? > > Nikt mi nawet mówić tego nie musial, sam zauważyłem. Ok! Ja zauwazylem, ze ta roznica jest calkowicie umowna. Ciuch nie ma z gory przypisanej sobie cechy meskosci czy damskosci. Odpowiedz Link Zgłoś
lepian4 Re: wlasnie 30.11.10, 04:22 Jassne, ze ma. Choc faktycznie coraz trudniej jest kupic gacie, lub kalesony z otwrkiem do wygodnego sikania na stojaco. Odpowiedz Link Zgłoś
strikemaster Re: wlasnie 30.11.10, 08:00 > Jassne, ze ma. Choc faktycznie coraz trudniej jest kupic gacie, lub kalesony z > otwrkiem do wygodnego sikania na stojaco. Widzisz, że kilt jest najlepszy, bo gaci i kaleson nie potrzeba wcale? Odpowiedz Link Zgłoś
rossdarty Re: wlasnie 30.11.10, 22:47 imponeross napisał: > Ok! Ja zauwazylem, ze ta roznica jest calkowicie umowna. Ciuch nie ma z gory pr > zypisanej sobie cechy meskosci czy damskosci. To kup sobie spodnie albo koszulę zapinaną z prawej na lewą stronę:D Wyśmieje Cię każda kobieta. (Niestety, są bardziej spostrzegawcze jeśli chodzi o ubiór.) Odpowiedz Link Zgłoś
strikemaster Re: wlasnie 01.12.10, 09:40 > To kup sobie spodnie albo koszulę zapinaną z prawej na lewą stronę:D > Wyśmieje Cię każda kobieta. Ale to jest właśnie różnica umowna. Prawdziwych, anatomicznych różnic jest niewiele: mężczyźni nie potrzebują wcale staników i nie powinni nosic spodni (w przypadku kobiet aż tak kategorycznych przeciwwskazań odnośnie spodni nie ma). Pewnie jest jeszcze kilka konkretnych różnic, reszta to sprawa umowna, jak kierunek zapinania albo kolor. Odpowiedz Link Zgłoś
nelsonek Re: wlasnie 28.11.10, 21:33 > Wlasnie, a jakby tak ludzie ubierali sie i dekorowali identyczne bez wzgledu na > plec?... Wtedy nastałaby prawdziwa równość! Odpowiedz Link Zgłoś
gadagad Re: wlasnie 28.11.10, 21:57 Jeżeli ten model cywilizacji coś nierozpirzy jakimś kataklizmem, to tak właśnie będzie.Sprawy płci i rozmnażania zejdą do zupełnie innego koszyka, wygląd zewnęrzny będzie odzwierciedleniem osobowości nie płci, a ludzie będą się parować ze wzglęu na charakter. Akurat zazdrość się nie zmieni i będzie więcej możiwości podejrzeń. Odpowiedz Link Zgłoś
lepian4 Re: wlasnie 29.11.10, 07:00 (...) a ludzie będą się parować ze wzglęu na charakter! Q.M.J.P! Odpowiedz Link Zgłoś
strikemaster Re: wlasnie 29.11.10, 08:26 > wygląd zewnęrzny będzie odzwierciedleniem osobowości nie płci, Osobowość też od płci zależy, wiec nie sądzę, żeby wszyscy stali się androgyniczni. > a ludzie będą się parować z > e wzglęu na charakter. Cywilizacja zniszczy popęd seksualny? Odpowiedz Link Zgłoś
klosowski333 Re: wlasnie 29.11.10, 10:59 Mylisz sie, Gadagad. Istnieje cos takiego jak dymorfizm plciowy, zarowno zewnetrzny, jak i narzadowy. U wiekszosci ludzi doroslych jest BARDZO wyrazny. Jestesmy w stanie w obrebie gatunku rozpoznac plec u wiekszosci ludzi najdalej po paru sekundach, na podstawie bardzo duzej liczby szczegolow. Poczytaj sobie cos na temat dymorfizmu plciowego u ludzi, ktory ukszaltowal sie na drodze ewolucji. Mozesz ubrac wszystkich ludzi tak samo, ogolic na lyso, ale mimo tego nadal bedziesz w stanie rozpoznac u wiekszosci z nich plec. Odpowiedz Link Zgłoś
klosowski333 Re: wlasnie 29.11.10, 11:04 Mezczyzni sa sredni wyzsi, ciezsi i silniejsi od kobiet, w kazdej kulturze, cywilizacji, pod kazda szerokoscia geograficzna, nawet wsrod wymienionych Pigmejow. Wiki podaje podstawowe cechy dymorfizmu: Mezczyzni: * większa czaszka o czaszkę cechują wyraziste miejsca przyczepów mięśni, o wydatniejsze łuki brwiowe, o bardziej pochylone czoło, o niższe oczodoły, o bardziej na zewnątrz wywinięte kąty żuchwy, o większa szczęka, żuchwa i zęby * silna budowa górnych części ciała, * silny kark, obręcz barkowa i klatka piersiowa, * przeponowy tor oddychania, * wąskie biodra, * większa rozbieżność nóg w stawie kolanowym, * mniejszy zakres ruchów w stawach, * większe owłosienie ciała: o występowanie włosów na górnej wardze, na brodzie, o często na klatce piersiowej, podbrzuszu, przedramionach i goleniach, niekiedy również ramionach, udach, pośladkach, plecach, o w owłosieniu głowy typowe kąty czołowe oraz schodzące na kark dwa boczne pasma włosów, * tkanka tłuszczowa gromadzi się głównie wokół obręczy barkowej, * większa wyobraźnia przestrzenna, * zdolność kojarzenia oraz syntetyzowania, * niska barwa głosu, * szybsza przemiana materii, * większa wydolność fizyczna; Kobiety * mniejsze rozmiary i mniejszy ciężar kości, * mniejsza wysokość ciała, * długi tułów w stosunku do kończyn, * słabsza - delikatniejsza budowa szkieletu, * mniejsza czaszka, * brak zarostu twarzy, * włosy i oczy nieco bardziej pigmentowane, * obojczyk wygięty bardziej esowato, * wąskie barki, * pierwsze 2 żebra są nieco dłuższe, * funkcje rozrodcze powodują bardziej beczkowaty kształt klatki piersiowej i wyżej położoną przeponę, * serce położone bardziej poprzecznie, * mniejsza krtań, wątroba, nerki, serce, płuca, * piersiowy tor oddychania, * wcięta talia, * krótsza miednica, szersza, szerokie biodra, * szerszy i krótszy pęcherz moczowy, * trójkątna forma owłosienia wzgórka łonowego, * tendencja do koślawości kończyn dolnych, * zaokrąglone kształty, * znaczniejsze otłuszczenie, * tkanka tłuszczowa gromadzi się głównie wokół obręczy biodrowej, * skóra cieńsza, bledsza, * większy zakres ruchów w stawach, * niżej położony środek ciężkości ciała, * mniejsza siła mięśni i inna ich struktura, * wyższe tętno, * mniejsze zapotrzebowanie na pokarm, * analityczny typ pamięci, * dłuższa żywotność. Ciezko w ogole to kwestionowac. Jezeli istnieje na Ziemi jakis czlowiek, ktory ma problemy z rozpoznawaniem plci na co dzien spotykanych ludzi, to znaczy, ze najprawdopodobniej ma jakies zmiany patologiczne mozgu, albo co najmniej zaburzenia psychiczne zwiazane z postrzeganiem. Odpowiedz Link Zgłoś
strikemaster Re: wlasnie 29.11.10, 11:30 Wystarczy ubrać wszystkich w muzułmański strój kobiecy i poznać będziesz mógł jedynie po głosie, tak więc nie masz racji. Odpowiedz Link Zgłoś
lepian4 Re: wlasnie 29.11.10, 11:33 Wspanialy przyklad! Nie bardzo wiem, czemu to ma sluzyc, ale jest szalenie blyskotliwy! Odpowiedz Link Zgłoś
strikemaster Re: wlasnie 29.11.10, 11:36 > Nie bardzo wiem, czemu to ma sluzyc, To twój problem. :) Odpowiedz Link Zgłoś
imponeross dymorfizm plciowy 29.11.10, 17:43 klosowski333 napisał: > Mylisz sie, Gadagad. Istnieje cos takiego jak dymorfizm plciowy, zarowno zewnet > rzny, jak i narzadowy. I dlatego wlasnie nie ma potrzeby podkreslania go dodatkowo ubiorem. Po co? Czyzbys nie byl pewien, ze twoja plec sie rozpozna, ze musisz ubierac sie tak odmiennie od kobiety? > U wiekszosci ludzi doroslych jest BARDZO wyrazny. Ale jak zaznaczyles sam jest to dymnorfizm zewnetrzny i narzadowy. Jest on wyrazny u wiekszosci ludzi (ale nie u wszystkich!). Jesli natomiast chodzi o plec mozgu to tu sprawa jest o wiele bardziej skomplikowana i juz nie taka jednoznaczna. > Jestes > my w stanie w obrebie gatunku rozpoznac plec u wiekszosci ludzi najdalej po pa > ru sekundach, na podstawie bardzo duzej liczby szczegolow. > Poczytaj sobie cos na temat dymorfizmu plciowego u ludzi, ktory ukszaltowal sie > na drodze ewolucji. Mozesz ubrac wszystkich ludzi tak samo, ogolic na lyso, al > e mimo tego nadal bedziesz w stanie rozpoznac u wiekszosci z nich plec. No wlasnie!!! Po co wiec jeszcze na sile odrozniac sie ubraniem??? Odpowiedz Link Zgłoś
klosowski333 Re: dymorfizm plciowy 30.11.10, 08:39 Mozg meski jest inaczej zbudowany niz kobiety. Zupelnie inaczej funkcjonuje. Tam inaczej pracuja poszczegolne polkule, inaczej funkcjonuja synapsy, neuroprzekazniki, jest inny schemat polaczen nerwowych, inna gestosc, inna wielkosc neuronow. Chromosom X i poziom testosteronu wplywaja na to, ze kora lewej polkuli jest znasznie grubsza u kobiet, podczas gdy u mezczyzn grubsza jest kora prawej polkuli. Wg neurologow o plci mozgu decyduje poza jego budowa (mezczyzni maja srednio wieksza objetosc czaszki i wiekszy mozg) hormony. Dymorfizm plciowy mozgu jest w zasadzie wiekszy niz dymorfizm plciowy calej reszty ciala i organizmu ludzkiego. Odpowiedz Link Zgłoś
klosowski333 Re: dymorfizm plciowy 30.11.10, 08:51 Sa takie przypadki, ze mozg ma inna plec niz cialo. Zwykle wynika to z zaburzen hormonalnych u plodu. Ciekawostka jest tez to, ze inaczej pracuje mozg homoseksualny meski a inaczej heteroseksualny. Roznica uwidacznia sie w budowie jadra podwzgorza i spoidle wielkim. Skala zmian zalezna jest od stopnia przesuniecia seksualnosci u takiej osoby w jedna lub w druga strone. Jak mowilem - plec mozgu to wynik gigantycznego dymorfizmu plciowego mozgu. Mimo cech wspolnych lub bardzo podobnych dotyczacych np niektorych zmyslow, istnieja zasadnicze roznie w naszym postrzeganiu, rejestrowaniu, analizowaniu, porzadkowaniu, odbieraniu bodzcow, wrazen itp. Kobiety np nie maja tak rozwinietej jak mezczyzni tzw umiejetnosci myslenia abstrakcyjnego przydatnego np w wyzszej matematyce, ale tez odpowiedzialnej za kreatywnosc czy niektore typy poczucia humoru (o ile poczucie humoru da sie szeregowac). Z kolei mezczyzni srednio maja znacznie mniejsza tzw inteligencje jezykowa odpowiedzialna nie tylko za sprawne i precyzyjne poslugiwanie sie slowem, ale tez np za predyspozycje do nauki jezykow obcych. Takich przykladow moznaby mnozyc bez konca. Odpowiedz Link Zgłoś
lepian4 Re: dymorfizm plciowy 30.11.10, 10:13 A juz prawie uwierzylem, ze homoseksualizm nie jest choroba! Dziekuje, ze mnie uswiadomiles, ze jest inaczej Odpowiedz Link Zgłoś
strikemaster Re: dymorfizm plciowy 30.11.10, 10:22 To nie kwestia wiary, choroba wywołuje pogorszenie możliwości funkconowania w sferze fizycznej lub społecznej i przeważnie niesie ze sobą zagrożenie pogorszenia stanu, homoseksualizm pogarsza funkcjonowanie jedynie w homofobicznym społeczeństwie, co wskazuje, że to raczej homofobia jest chorobą, bo utrudniachorym na homofobię normalne funkcjonowanie w społeczeństwie, w którym także homoseskualni są. Odpowiedz Link Zgłoś
klosowski333 Re: dymorfizm plciowy 30.11.10, 11:07 Lepian, ja nie wnikam w definicje patologii czy choroby przyjeta przez naukowcow. Oni wiedza lepiej ode mnie czy od Ciebie. Homoseksualizm wystepuje wsrod zwierzat, u ludzi wystepowal w kazdej znanej nam spolecznosci. Byc moze przyjete rozwiazania maja po czesci charakter polityczny i spoleczny, ale sa tez w zgodzie z istniejaca wiedza naukowa. Tego rodzaju seksualnosc czlowieka nie zaburza pracy jego organizmu ani umyslu. Nie wplywa na wyniki testow psychofizycznych czy projekcyjnych. Nie zaburza procesow poznawczych, intelektualnych. Nie uwidaczniaja sie anomalie w kwestiach psychopatologicznych. Odrzucenie spoleczne oczywiscie ma wplyw na rozwoj takiej jednostki, ale zasady spoleczne ewoluuja i to co bylo norma w sredniowieczu dzis nie musi nia byc. Nie przez przypadek WHO i inne organizacje zajmujace sie zdrowiem czlowieka nie uznaja homoseksualizmu za chorobe psychiczna, bo nie wyczerpuje on znamion choroby wg wspolczesnych definicji. Ja wiem, Lepian, ze ludzie tacy jak Ty maja w rzyci naukowcow, wiedze, szkole i takie tam, ale to juz Twoj problem a nie nauki. Odpowiedz Link Zgłoś
lepian4 Re: dymorfizm plciowy 30.11.10, 11:38 Zauwaz, ze dowody na wystepowanie zachowan homoseksualnych wsrod zwierzat zaobserwowano jedynie w ogordach zoologicznych. To tyle na temat powszczechnosci homoseksualizmu wsrod zwierzat. W naturze, wszystko, co jest sprzeczne z prokreacja ginie. Takie zachowanie wsrod ludzi nazywasz odrzuceniem spolecznym. Idac dalej twym tropem: jesli takie quasi homoseksualne zachowanie wsrod zierzat legitymuja homoseksualizm i jest to ponoc jest normalne, tzn ze odrzucenie spoleczne tez jest normalne- tez takie zachowania obserwuje sie rowniez wsrod zwierzat. Po sie sie wiec tak podniecasz? Nie jest prawda, ze w sredniowieczu az tak bardzo przejmowano sie homoseksualistami. Znacznie wazniejsza byla wtedy dlugosc kielbasy, niz fantazje seksualne homusiow. Po co wiec bzdury opowiadasz? Odpowiedz Link Zgłoś
klosowski333 Re: dymorfizm plciowy 30.11.10, 12:18 To co ja sadze, to jest akurat najmniej wazne. Wazne jest to co sadza ludzie ode mnie i od Ciebie madrzejsi, z nimi sprobuj polemizowac. Co do Twojej wiedzy na temat homoseksualizmu wsrod zwierzat zyjacych na wolnosci to musisz ja koniecznie mocno uzupelnic. Mnie to rybka czy homoseksualizm jest uwazany za chorobe czy nie. Nie wplywa na wartosc homoseksualistow jako przedstawicieli roznych zawodow. Oni po prostu sa i zyja wsrod nas. A ja nie mam powodu by im zycie utrudniac. Chca wchodzic w zwiazki malzenskie czy partnerskie? A co w tym zlego? Co mnie to obchodzi? Niedawno moi sasiedzi pobrali sie. I zmienilo sie z tego powodu moje zycie. Uwazam, ze bardziej choroba, choc wtorna, jest homofobia. Spora czesc meskich homofobow przejawia ukryte sklonnosci homoseksualne. Homofobia staje sie forma odrzucenia czesci wlasnego ja. W skrajnych przypadkach kryptogej-homofob staje sie osobnikiem o zaburzeniach psychotycznych, maniakalnych, obsesyjnych. Nie wiem jak z jest z Toba, Lepian. Na tym forum o gejach mowi sie co chwila, wiekszosci tych watkow nie czytalem. Ale moze jak do nich zajrze to wszedzie odkryje Twoje wpisy. To z pewnoscia dawaloby do myslenia, ze tyle czasu poswiecasz gejom, ze tak bardzo sen z powiek spedza Ci mysl o nich, tak bardzo, ze az masz silna wewnetrzna potrzebe by ciagle o nich dyskutowac i koniecznie z naciskiem jak mantre powtarzac, ze sa chorzy, wstretni, nienaturalni, obrzydliwi i w ogole jedno wielkie fu, z emfaza i teatralnie. Taki jestes, Lepian? Tylko pytam. Odpowiedz Link Zgłoś
lepian4 Re: dymorfizm plciowy 30.11.10, 13:49 Ok, sprobuje z tymi madrzejszymi polemizowac. Znasz jakies nazwiska? A moze jest to tylko taki argument propagandowy? Jakie zwierzeta toleruja homoseksualne zachowania? Podasz konkrety, czy bedziesz dalej rozpowiadal bajki o madrzejszych od ciebie? Odpowiedz Link Zgłoś
strikemaster Re: dymorfizm plciowy 30.11.10, 17:10 > Jakie zwierzeta toleruja homoseksualne zachowania? Szczury, pieski preriowy, myszy chyba też. Odpowiedz Link Zgłoś
lepian4 Re: dymorfizm plciowy 30.11.10, 17:35 Oprocz twych fantazji mozesz chyba podac zrodla naukowe, ktore temu odkryciu dowiodly. Odpowiedz Link Zgłoś
klosowski333 Re: dymorfizm plciowy 30.11.10, 17:53 A czemu sam sie nie wysilisz i nie poszukasz? Chodzi Ci o to, by sie czegos dowiedziec, nauczyc, czy wylacznie o to by podpierac mylne tezy? Oto link do zwyklej wiki pl.wikipedia.org/wiki/Homoseksualne_zachowania_zwierz%C4%85t Jezeli uwazasz, ze tam sa razace bledy z pktu widzenia naukowca, to ich popraw. Odpowiedz Link Zgłoś
klosowski333 Re: dymorfizm plciowy 30.11.10, 17:54 Tylko, please, nie rob z siebie idioty i przyjmij z pokora, ze tych 1500 gatunkow to przekonujacy argument w dyskusji. Odpowiedz Link Zgłoś
strikemaster Re: dymorfizm plciowy 30.11.10, 18:00 Tylko 1500? Tefauena się zwierzaki naoglądały i tyle, albo seksedukacji w szkole doznały. Odpowiedz Link Zgłoś
lepian4 Re: dymorfizm plciowy 30.11.10, 18:22 Nie wiem, kto robi z siebie idiote, twierdzac, ze wspolne wychowywanie potomstwa w stadzie jest zjawiskiem homoseksualnym. Owa quasi naukowa sensacja dowodzi jedynie, ze pary wsrod homoseksualnych ludzi, ktore nie wychowuja dzieci, nie sa z powyzszego zalozenia homusiami. Przytoczone sensacje z ogrodow zoologicznych mozesz sobie wydrukowac na papierze toaletowym. Sensowniejszego przeznaczenia na te bzdury nie ma. Najbardziej rozsmieszyly mnie sensacje odnosnie szympansow. Te malpki bardzo czesto korzystaja z dobrodziejstwa innych w celach higienicznych. Psy tez sobie dupe oblizuja i nic z tego nie wynika. Dodatkowo chec zaspokojenia czynnosci seksualnej nie jest domena homoseksualna. Skad nagle takie bzdury staja sie dowodem naukowym. Wiki, nie jest tez godnym uwagi zrodlem naukowym. Chetnie zmienie ten wpis i dowiode, ze jest inaczej. gdybys nawet uwazniej czytal, co wklejasz, dostrzeglbys z pokora blad logiczny: 1500 gatunkow niczego nie moze dowiesc, skoro tylko posrod 500- set dobrze to udokumentowano. Mozesz mi wyjasnic, co to kurde oznacza: dobrze udokumentowac? Jajka kurde bedziesz ptakom podmienial i radosnie bedziesz klaskal, ze gotowe byly wychowac nieswoje potomstwo? Ludzie, ktorzy adoptuja dzieci, tez sa homusiami? Odpowiedz Link Zgłoś
strikemaster Nie ośmieszaj sie Lepianku, 30.11.10, 18:26 bpo chyba można Ci tak dzieciaczku mówić? Jezeli to: U pingwinów Adeli obserwowano również dwa samce zachowujące się jak typowa para tego gatunku: jeden położył się na ziemi wznosząc ogon i dziób, a drugi odbył z nim stosunek, wpuszczając nasienie do otworu płciowego partnera. Następnie osobniki te zamieniły się rolami[12]. nazywasz wspólnym wychowaniem potomstwa, to jesteś żywym dowodem na konieczność edukacji seksualnej już od przedszkola, bo jak widać, dzieci w tym wieku potrafią zrobić sporo zamieszania na forach, co w połączeniu z brakiem elementarnej wiedzy i umiejętności czytania powoduje groźne skutki. Odpowiedz Link Zgłoś
imponeross Re: dymorfizm plciowy 30.11.10, 18:52 lepian4 napisał: > Nie wiem, kto robi z siebie idiote, twierdzac, ze wspolne wychowywanie potomstw > a w stadzie jest zjawiskiem homoseksualnym. Owa quasi naukowa sensacja dowodzi > jedynie, ze pary wsrod homoseksualnych ludzi, ktore nie wychowuja dzieci, nie > sa z powyzszego zalozenia homusiami. > Przytoczone sensacje z ogrodow zoologicznych mozesz sobie wydrukowac na papierz > e toaletowym. Sensowniejszego przeznaczenia na te bzdury nie ma. > Najbardziej rozsmieszyly mnie sensacje odnosnie szympansow. Te malpki bardzo cz > esto korzystaja z dobrodziejstwa innych w celach higienicznych. Psy tez sobie d > upe oblizuja i nic z tego nie wynika. :) > Dodatkowo chec zaspokojenia czynnosci seksualnej nie jest domena homoseksualna. > Skad nagle takie bzdury staja sie dowodem naukowym. > Wiki, nie jest tez godnym uwagi zrodlem naukowym. Chetnie zmienie ten wpis i do > wiode, ze jest inaczej. gdybys nawet uwazniej czytal, co wklejasz, dostrzeglbys > z pokora blad logiczny: 1500 gatunkow niczego nie moze dowiesc, skoro tylko po > srod 500- set dobrze to udokumentowano. Mozesz mi wyjasnic, co to kurde oznacza > : dobrze udokumentowac? Jajka kurde bedziesz ptakom podmienial i radosnie bedzi > esz klaskal, ze gotowe byly wychowac nieswoje potomstwo? Ludzie, ktorzy adoptuj ... Coz, zdrowy to ty raczej nie jestes... Odpowiedz Link Zgłoś
lepian4 Re: dymorfizm plciowy 30.11.10, 19:00 Masz racje, nie jestem zdrowy. Jestem hetero, nie jestem lewakiem, nie oddaje swego glosu na PO... Dzis jest to juz niestety podejrzane zwlaszcza na tym forowym bagienku. Tak na powaznie, bardzo sie ciesze, ze tak troszczysz sie o moje zdrowie. Zastanawiales sie, czy autorzy tego wiki- wybryku naukowego sa zdrowi? Tekst wskazuje, ze maja silne zaburzenia emocjonalne i problemy z logika. Odpowiedz Link Zgłoś
strikemaster Re: dymorfizm plciowy 30.11.10, 19:48 > Masz racje, nie jestem zdrowy Zdanie sobie sprawy z własnych niedomagań to pierwszy krok na drodze do wyleczenia. > Jestem hetero, Ja też. > nie jestem lewakiem, Tak samo jak ja, jestem, co prawda dość lewicowy ale do lewaka jeszcze dużo mi brakuje. > nie oddaje swego glosu na PO... Mamy ze sobą dużo wspólnego, jak widzisz. > Dzis jest to juz niestety podejrzane zwlaszcza na tym for > owym bagienku. W 3 powyższych kwestiach jesteśmy identyczni, dlaczego wiec miałbyś być podejrzany w większym stopniu niż ja? Odpowiedz Link Zgłoś
strikemaster Re: dymorfizm plciowy 30.11.10, 17:59 W przeciwieństwie do Ciebie, ja nie mam fantazji związanych z homoseksualizmem. Na początek masz Wiki. Na prawdę tak trudno jest sobie Wiki przeczytać, zamiast wciskać kity forumowiczom? Zachęcam też do dalszej edukacji, nie tylko z zakresu obiektów twoich obsesji. Odpowiedz Link Zgłoś
strikemaster Re: dymorfizm plciowy 30.11.10, 10:18 A Ty kobietą czy mężczyzną jesteś, tak sprawnie się słowem posługujesz? :) Odpowiedz Link Zgłoś
klosowski333 Re: dymorfizm plciowy 30.11.10, 10:54 Nie posluguje sie tak sprawnie slowem jakbym chcial. Zawsze mialem wiele do czynienia z pisaniem a przede wszystkim z czytaniem. Mimo ogromnej ilosci bledow gramatycznych posluguje sie slowem wzglednie swobodnie po prostu dzieki oczytaniu. Jest tu jednak pewien niuans. Czym innym jest pisanie tworcze, artystyczne np beletrystyczne, a czym innym poslugiwanie sie slowem w sensie praktycznym, w czym wlasnie panie biora gore. Sa konkretniejsze niz panowie, co np zauwaza sie podczas wizyt w rozmaitych urzedach. Odpowiedz Link Zgłoś
imponeross Ales ty durny chlopie :) 30.11.10, 18:43 klosowski333 napisał: > Mozg meski jest inaczej zbudowany niz kobiety. Zupelnie inaczej funkcjonuje. Ta > m inaczej pracuja poszczegolne polkule, inaczej funkcjonuja synapsy, neuroprzek > azniki, jest inny schemat polaczen nerwowych, inna gestosc, inna wielkosc neuro > now. Chromosom X i poziom testosteronu wplywaja na to, ze kora lewej polkuli je > st znasznie grubsza u kobiet, podczas gdy u mezczyzn grubsza jest kora prawej p > olkuli. Wg neurologow o plci mozgu decyduje poza jego budowa (mezczyzni maja sr > ednio wieksza objetosc czaszki i wiekszy mozg) hormony. > Dymorfizm plciowy mozgu jest w zasadzie wiekszy niz dymorfizm plciowy calej res > zty ciala i organizmu ludzkiego. Ales ty durny chlopie :) Az sie fajnie czyta. Odpowiedz Link Zgłoś
imponeross Ales ty madry chlopie :) 30.11.10, 19:01 imponeross napisał: > klosowski333 napisał: > > > Mozg meski jest inaczej zbudowany niz kobiety. Zupelnie inaczej funkcjonu > je. Ta > > m inaczej pracuja poszczegolne polkule, inaczej funkcjonuja synapsy, neur > oprzek > > azniki, jest inny schemat polaczen nerwowych, inna gestosc, inna wielkosc > neuro > > now. Chromosom X i poziom testosteronu wplywaja na to, ze kora lewej polk > uli je > > st znasznie grubsza u kobiet, podczas gdy u mezczyzn grubsza jest kora pr > awej p ... > Ales ty durny chlopie :) Az sie fajnie czyta. Z drugiej strony twoje wypowiedzi na temat homoseksualizmu kierowane do lepiana4 sa bardzo dojrzale i jednoczesnie zabawne, rozlozyles goscia na lopatki :) On ci zreszta ciagle odpowiada nie na temat. Z ta gruboscia kory mozgowej u kobiet i mezczyzn po jednej czy drugiej stronie to niestety niezupelnie prawda :) Odpowiedz Link Zgłoś
lepian4 Re: Ales ty madry chlopie :) 30.11.10, 19:17 Jesli mnie rozlozyl na lopatki w stylu wiki- szympansic (Spotykano samice, które wzajemnie masturbowały swoje okolice genitalne, przy czym zwykle jedna z samic leżała na grzbiecie, a druga na niej[), to czuje sie odrobine zazenowany. Jestescie teraz w duecie? Macie jakies sensowniejsze zrodla od tej durnowatej wiki? Odpowiedz Link Zgłoś
imponeross Ales ty durny chlopie :) 30.11.10, 19:33 lepian4 napisał: > Jesli mnie rozlozyl na lopatki w stylu wiki- szympansic (Spotykano samice, któr > e wzajemnie masturbowały swoje okolice genitalne, przy czym zwykle jedna z sami > c leżała na grzbiecie, a druga na niej[), to czuje sie odrobine zazenowany. > > Jestescie teraz w duecie? > > Macie jakies sensowniejsze zrodla od tej durnowatej wiki? Ales ty durny chlopie :) Masz np. tu: news.bbc.co.uk/2/hi/6066606.stm Odpowiedz Link Zgłoś
lepian4 Re: Ales ty durny chlopie :) 30.11.10, 20:35 Hura hura, wiki po angielsku: "It says homosexuality has been observed among 1,500 species, and that in 500 of those it is well documented." Prosilem o rozsadne zrodla, a nie o to samo dziadostwo po angielsku. Odpowiedz Link Zgłoś
gramwzielone Re: Co sadzicie o ludziach androgynicznych? 29.11.10, 00:47 perwersyjnie mnie pociągają Odpowiedz Link Zgłoś
imponeross Re: Co sadzicie o ludziach androgynicznych? 29.11.10, 17:44 gramwzielone napisała: > perwersyjnie mnie pociągają :) Odpowiedz Link Zgłoś
gramwzielone Re: Co sadzicie o ludziach androgynicznych? 29.11.10, 23:40 commons.wikimedia.org/wiki/File:Hermaphroditus_Louvre_face.jpg commons.wikimedia.org/wiki/File:Borghese_Hermaphroditus_Louvre_Ma231_n4.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
imponeross 'Spiacy hermafrodyta' 30.11.10, 00:45 gramwzielone napisała: > commons.wikimedia.org/wiki/File:Hermaphroditus_Louvre_face.jpg > commons.wikimedia.org/wiki/File:Borghese_Hermaphroditus_Louvre_Ma231_n4.jpg 'Spiacy hermafrodyta' - oryginal to jest chyba w Rzymie?... Odpowiedz Link Zgłoś
gramwzielone Re: 'Spiacy hermafrodyta' 30.11.10, 02:39 to kopia starorzymska, oryginał się nie zachował rozczula mnie spokój jego snu - jeszcze nie wie, że za sprawą barbarzyńców z boga stanie się perwersem Odpowiedz Link Zgłoś
imponeross Re: 'Spiacy hermafrodyta' 30.11.10, 19:43 gramwzielone napisała: > to kopia starorzymska, oryginał się nie zachował > > rozczula mnie spokój jego snu - jeszcze nie wie, że za sprawą barbarzyńców z bo > ga stanie się perwersem Ale kopia najstarsza chyba w Rzymie, czy niekoniecznie? Tak, cos w tym jest :) Chociaz nie wiem, na ile on byl bogiem, to syn (corka?) Hermesa i Afrodyty. Odpowiedz Link Zgłoś
gramwzielone Re: 'Spiacy hermafrodyta' 30.11.10, 21:37 > > Ale kopia najstarsza chyba w Rzymie, czy niekoniecznie? nic mi o tym nie wiadomo :) ten (ta?) jest z II wieku ne > na ile on byl bogiem był(a?) bóstwem biseksualizmu (!) i zniewieścienia (!) Odpowiedz Link Zgłoś
imponeross Re: 'Spiacy hermafrodyta' 01.12.10, 00:06 gramwzielone napisała: > > > > Ale kopia najstarsza chyba w Rzymie, czy niekoniecznie? > > nic mi o tym nie wiadomo :) ten (ta?) jest z II wieku ne > > > na ile on byl bogiem > > był(a?) bóstwem biseksualizmu (!) i zniewieścienia (!) Zaraz zaraz. Bogiem (bozkiem) wszelkiej milosci - i hetero- i bi- i homoseksualnej byl raczej Eros. Odpowiedz Link Zgłoś
gramwzielone Re: 'Spiacy hermafrodyta' 01.12.10, 02:04 www.theoi.com/Ouranios/ErosHermaphroditos.html Odpowiedz Link Zgłoś
klosowski333 Re: Co sadzicie o ludziach androgynicznych? 29.11.10, 07:44 Szczerze? Wspolczuje im, bo w zyciu zaznaja wielu przykrosci, a przeciez nic zlego nie uczynili, po prostu takimi sie urodzili. Odpowiedz Link Zgłoś
imponeross Re: Co sadzicie o ludziach androgynicznych? 29.11.10, 17:46 klosowski333 napisał: > Szczerze? Wspolczuje im, ??? > bo w zyciu zaznaja wielu przykrosci, A dlaczego to niby?... > a przeciez nic zl > ego nie uczynili, po prostu takimi sie urodzili. No wlasnie. Nie rozumiem wiec o co ci chodzi... Model na zdjeciu w podanym linku ani nie wyglada, zeby zaznal przykrosci, ani zeby mial jej zaznac. Z jakiego powodu? Odpowiedz Link Zgłoś
strikemaster Re: Co sadzicie o ludziach androgynicznych? 29.11.10, 18:10 > No wlasnie. Nie rozumiem wiec o co ci chodzi... Model na zdjeciu w podanym link > u ani nie wyglada, zeby zaznal przykrosci, ani zeby mial jej zaznac. Z jakiego > powodu? Zacznijmy od tego, ze nie mieszka w poslce, co juz znacznie zmniejsza ryzyko zaznania przykrości, poza tym, jest modelem, więc obraca sie w hermetycznym środowisku nie mającym prawie kontaktów ze światem zewnętrznym. Odpowiedz Link Zgłoś
imponeross Re: Co sadzicie o ludziach androgynicznych? 29.11.10, 23:22 strikemaster napisał: > > No wlasnie. Nie rozumiem wiec o co ci chodzi... Model na zdjeciu w podany > m link > > u ani nie wyglada, zeby zaznal przykrosci, ani zeby mial jej zaznac. Z ja > kiego > > powodu? > > Zacznijmy od tego, ze nie mieszka w poslce, co juz znacznie zmniejsza ryzyko za > znania przykrości, poza tym, jest modelem, więc obraca sie w hermetycznym środo > wisku nie mającym prawie kontaktów ze światem zewnętrznym. A Polska to niby co? Odpowiedz Link Zgłoś
strikemaster Re: Co sadzicie o ludziach androgynicznych? 30.11.10, 08:49 Polska to też hermetyczne środowisko mające ograniczone kontakty zewnętrzne, ale w tym środowisku mężczyźni się moda nie zajmują. Odpowiedz Link Zgłoś
ten_co_ma_racje powinni nosić garnitury z wkładkami w barach 29.11.10, 14:20 że powinni nosić typowo męskie ubrania, żeby nikt się nie pomylił i nie wziął ich za kobietę. Odpowiedz Link Zgłoś
strikemaster Re: powinni nosić garnitury z wkładkami w barach 29.11.10, 16:02 Zakładasz, że wszystkie osoby androgyniczne są mężczyznami? > że powinni nosić typowo męskie ubrania, Czyli żadnych spodni, bo spodnie to ubranie damskie, tylko kilt, sarong, tunikę albo szaty (no i kilka innych tradycyjnie męskich ubrań typu spódnicowego)? Odpowiedz Link Zgłoś
ten_co_ma_racje Re: powinni nosić garnitury z wkładkami w barach 29.11.10, 17:53 "Tradycyjne" to też względne pojęcie. Tak można było by sięgać w nieskończoność w przeszłość aż do człowieka z walki o ogień. Dla mnie słowo "tradycyjne" odnosi się do wartości jakie obowiązywały gdy żył mój dziadek czyli w okresie międzywojennym. Odpowiedz Link Zgłoś
strikemaster Re: powinni nosić garnitury z wkładkami w barach 29.11.10, 17:59 > "Tradycyjne" to też względne pojęcie. Nie w tym wypadku, spodnie męskie być nie mogą z przyczyn czysto technicznych, anatomicznych dokładniej, ale powtarzać mi się wykładu na ten temat kolejny raz nie chce. > Dla mnie słowo "tradycyjne" odno > si się do wartości jakie obowiązywały gdy żył mój dziadek czyli w okresie międz > ywojennym. Moi dziadkowie większosć swojego życia przeżyli w okresie powojennym, więc "tradycyjnie" powinno dla mnie oznaczać beret z antenką. Odpowiedz Link Zgłoś
imponeross Re: powinni nosić garnitury z wkładkami w barach 29.11.10, 17:47 ten_co_ma_racje napisał: > że powinni nosić typowo męskie ubrania, żeby nikt się nie pomylił i nie wziął i > ch za kobietę. A jak ktos ich wezmie przez pomylke za kobiete to co z tego? Odpowiedz Link Zgłoś
ten_co_ma_racje Re: powinni nosić garnitury z wkładkami w barach 29.11.10, 18:05 imponeross napisał: > A jak ktos ich wezmie przez pomylke za kobiete to co z tego? Jeżeli zacznie kogoś takiego podrywać to ten andro zostanie solidnie poniżony zalotami przedstawiciela tej samej płci za co powinien temu niezorientowanemu dać w pysk. Odpowiedz Link Zgłoś
imponeross Re: powinni nosić garnitury z wkładkami w barach 29.11.10, 23:24 ten_co_ma_racje napisał: > imponeross napisał: > > A jak ktos ich wezmie przez pomylke za kobiete to co z tego? > > Jeżeli zacznie kogoś takiego podrywać to ten andro To znaczy kto kogo? Kto to jest andro? > zostanie solidnie poniżony z > alotami przedstawiciela tej samej płci za co powinien temu niezorientowanemu da > ć w pysk. Masz jakies urojenia. Na czym ma polegac to ponizenie? Nie rozumiem. Odpowiedz Link Zgłoś
ten_co_ma_racje Re: powinni nosić garnitury z wkładkami w barach 29.11.10, 23:58 > To znaczy kto kogo? Kto to jest andro? Andro zostanie obrażony jeżeli ktoś tej samej płci zacznie go podrywać. > Na czym ma polegac to ponizenie? Nie rozumiem. Poniżenie polega na tym, że ktoś go bierze za geja. Jeżeli uważasz, że nazwanie kogoś gejem nie jest poniżające dla tej osoby to idź najlepiej na jakieś wiejskie disco i powiedz każdemu że wygląda jak gej :D Ciekawe czy się chłopaki obrażą czy przyjmą jako komplement :D Odpowiedz Link Zgłoś
garbusek.pl Re: Co sadzicie o ludziach androgynicznych? 29.11.10, 16:09 cóż, ja nie krytykuję - ich życie, ale i nie pochwalam. i szczerze mówiąc też trochę chyba nie rozumiem zachwytu nad takimi zjawiskami, w ogóle zauważam teraz modę na androgenicznośc, transwestytów, homoseksualistów - a przede wszystkim - modę na wielką "tolerancyjnośc" w większości przypadków sztuczną oczywiście. A wracając do tego chłopaka- to podobieństwo wynika raczej z tego ze modelki wyglądają jak faceci. Odpowiedz Link Zgłoś
strikemaster Re: Co sadzicie o ludziach androgynicznych? 29.11.10, 17:49 No tak, moda na homoseksualizm, wcześniej widać homoseksualistów nie było, a szczury się tefauena naoglądały, dlatego w ich populacji homoseksualizm też występuje. Odpowiedz Link Zgłoś
imponeross Re: Co sadzicie o ludziach androgynicznych? 29.11.10, 17:56 garbusek.pl napisał: > cóż, ja nie krytykuję - ich życie, ale i nie pochwalam. i szczerze mówiąc też t > rochę chyba nie rozumiem zachwytu nad takimi zjawiskami, w ogóle zauważam teraz > modę na androgenicznośc, transwestytów, homoseksualistów - a przede wszystkim > - modę na wielką "tolerancyjnośc" w większości przypadków sztuczną oczywiście. > A wracając do tego chłopaka- to podobieństwo wynika raczej z tego ze modelki wy > glądają jak faceci. Nie iwem, jego podobienstwo wynika raczej z tego, ze ma delikatna urode, co jeszcze moze mu sie w przyszlosci zmienic. Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d w Polsce bez szans 30.11.10, 08:51 muslaby ogolic glowe i zalozyc drechy... Odpowiedz Link Zgłoś
strikemaster Re: w Polsce bez szans 30.11.10, 09:17 > muslaby ogolic glowe i zalozyc drechy... Ma jeszcze bardziej zniewieścieć? :) Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d Re: w Polsce bez szans 01.12.10, 08:52 > Ma jeszcze bardziej zniewieścieć? :) jego sprawa..prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Co sadzicie o ludziach androgynicznych? 30.11.10, 10:47 Sama uroda może być, jest nawet interesująca, ale najciekawsze co on z nią zrobi, jak się wystylizuje, co na siebie wrzuci i wtedy możnaby coś konkretnego powiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
strikemaster Re: Co sadzicie o ludziach androgynicznych? 30.11.10, 11:44 A co konkretnego chciałbyś powiedzieć? Odpowiedz Link Zgłoś
a.giotto Re: Co sadzicie o ludziach androgynicznych? 01.12.10, 01:03 sam jestem takim człowiekiem, ale do dzisiaj nie wiedziałem, że ma to swoją nazwę :) Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d a o takich?? 01.12.10, 08:54 to pewnie kwiat przyszlej inteligencji i wzor meskosci ..hue hue hue TU KLIKNIJ Odpowiedz Link Zgłoś