Dodaj do ulubionych

Zakaz tresury zwierząt w cyrkach w Polskim prawie

20.12.10, 21:46
to jest do zrobienia, a póki co pozostaje w sferze marzeń. Nie rozumiem dlaczego nikt się tym nie zainteresował na szczeblu ustawodawczym. Dlaczego nikt tego jeszcze nie zakazał???Kto to jeszcze ogląda??? Nie ma jakichś petycji, projektu obywatelskiego, cokolwiek???

Co jest z tym krajem???
Obserwuj wątek
    • seth.destructor Re: Zakaz tresury zwierząt w cyrkach w Polskim pr 20.12.10, 22:32
      To jeszcze są cyrki ze zwierzętami?
      • Gość: demi77 Re: Zakaz tresury zwierząt w cyrkach w Polskim pr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.10, 14:29
        no sa, niestety
        • seth.destructor Re: Zakaz tresury zwierząt w cyrkach w Polskim pr 26.12.10, 18:19
          Powinien być nad tym nadzór tak jak w filmach.
    • wielki_czarownik Ale czemu tego zakazywać? 20.12.10, 22:53
      Zwierzę to tylko zwierzę. Ma służyć ludziom - także do rozrywki.
      • Gość: demi77 bez komentarza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.10, 14:30
        .
        • Gość: Talmud Re: bez komentarza IP: *.chomiczowka.waw.pl 21.12.10, 20:42
          Ośmieszasz się...
          • Gość: demi77 Re: bez komentarza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.10, 20:47
            ciekawe, ze to akurat ta wypowiedz Cie zbulwersowala/rozsmieszyla. Poza tym nie mow co ja robie, bo to moja sprawa, tylko co sadzisz o danej wypowiedzi. Bo skoro ja sie osmieszam, to kolega robi z siebie idiote. ma sens taka rozmowa?

Ludzie ja zadalam proste pytanie o zakaz tresury i czy ktos to jeszcze oglada, co w tym zlego?
            • Gość: Talmud Re: bez komentarza IP: *.chomiczowka.waw.pl 22.12.10, 09:08
              > nie
              > mow co ja robie, bo to moja sprawa, tylko co sadzisz o danej wypowiedzi

Właśnie powiedziałem : jeśli nawołujesz do zakazu i nie chcesz wyjaśnić dlaczego - to się ośmieszasz i nie nadajesz się do poważnej dyskusji.
              • Gość: demi77 Re: bez komentarza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.10, 16:22
                aha to nie wiesz dlaczego? Zapodalam pare linkow na tym watku.
    • strikemaster Re: Zakaz tresury zwierząt w cyrkach w Polskim pr 21.12.10, 07:47
      A kiedy zakaz tresury ludzi?
      • Gość: demi77 Re: Zakaz tresury zwierząt w cyrkach w Polskim pr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.10, 14:38
        ja juz sobie przygotowalam tekst i robie juz tylko kopiuj/wklej, bo za kazdym razem trzeba powtarzac jedno i to samo, a wiec wklejam:

Czy za każdym razem, gdy pojawiają się problemy zwierząt, muszą pojawiać się roblemy ludzi: aborcja, wojny, bieda? Czy jak pokazywane są problemy ludzi ktoś wam przychodzi i ostentacyjnie zadaje pyt. nt zwierząt? Bo Wy robicie to nagminnie. Zwierzęta się same nie obronią, nie powiedzą co ich boli. I tak są i będą zabijane i chodzi o humanitane ich zabijanie. To nie wina zwierząt, że ludzie cierpią!!! Dlaczego nie zwrocicie się do księży, celebrytow, politykow. Akurat dostaje sie tym niewinnym. Dlaczego?

A na koniec: to jest wątek o zwierzętach - to raz, dwa: a jakiej tresurze ludzi mowisz? I dlaczego nie zalozysz osobnego watku na ten temat???
        • Gość: Jojo Re: Zakaz tresury zwierząt w cyrkach w Polskim pr IP: *.dip.t-dialin.net 21.12.10, 15:11
          Bla-bla-bla a jak pada konkret zwijasz"ogon"
          forum.gazeta.pl/forum/w,29,120089821,120092593,Ale_czemu_tego_zakazywac_.html
          • Gość: demi77 Re: Zakaz tresury zwierząt w cyrkach w Polskim pr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.10, 15:19
            ja nie zwijam "ogonu". jaki ma sens taka rozmowa? on prowokuje. Dobra moge odp. nie nie saa po to, zeby sluzyc rowniez w celach rozrywkowych. Ok?

Swoja droga Ty popierasz tresure zwierzat w cyrkach?
            • Gość: Jojo Re: Zakaz tresury zwierząt w cyrkach w Polskim pr IP: *.dip.t-dialin.net 21.12.10, 16:24
              a co jest zlego w tresurze koni,psow i innych udomowionych zwierzat?
              dzikie to inna bajka , jestem przeciw....wylaczam slonie
              • Gość: demi77 Re: Zakaz tresury zwierząt w cyrkach w Polskim pr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.10, 18:24
                Moze teoretycznie nic pod warunkiem, ze robia rzeczy zgodne z ich natura, ale cyrki w obecnej formie nie gwarantuja tego. Dochodza jeszcze warunki utrzymania tych zwierzat - tu tez zalezy to od woli wlascicieli.

A co do sloni tzn. ze akurat te zwierzeta moga byc tresowane? Absolutnie, zwlaszcza slonie nie powinny ze wzgledu na ich wysoko rozwinieta inteligencje emocjonalna. to bardzo rodzinne zwierzeta i bardzo terytorialne. Przemierzaja setki kilometrow wraz ze swoim stadem. przywaja zalobe. Matki, ktorym odebralo sie mlode przezywaja depresje latami. Mlode odebrane od matek, w doroslym zyciu maja zaburzenia emocjonalne, tak jak ludzie. Mlodociani przestepcy, trudna mlodziez - to wszystko wyniki rozbitych, dysfunkcyjnych rodzin, traum itd. W srodku tego filmiku masz o sloniach www.youtube.com/watch?v=-9BN-lBFe2Q
                A tu pozostale:
                trojmiasto.gazeta.pl/trojmiasto/1,35635,3146304.html
                www.apnm.org/campaigns/circus/circus_elephants.php
                • Gość: Talmud Re: Zakaz tresury zwierząt w cyrkach w Polskim pr IP: *.chomiczowka.waw.pl 21.12.10, 20:41
                  Gość portalu: demi77 napisał(a):

> Moze teoretycznie nic pod warunkiem, ze robia rzeczy zgodne z ich natura

Skąd ten warunek ? Pytałaś zwierząt ? :)
                  • Gość: demi77 Re: Zakaz tresury zwierząt w cyrkach w Polskim pr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.10, 20:43
                    Nie, mozna najwyzej wniskowac po zachowaniu psow. Generalnie jestem przeciwna wykorzystywaniu jakichkolwiek zwierzat w cyrkach
                    • Gość: Talmud Re: Zakaz tresury zwierząt w cyrkach w Polskim pr IP: *.chomiczowka.waw.pl 22.12.10, 09:01

>mozna najwyzej wniskowac po zachowaniu psow

A konkretnie ?
                      • Gość: demi77 Re: Zakaz tresury zwierząt w cyrkach w Polskim pr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.10, 16:23
                        bo mialam psa i sam sie prosil o zabawy
            • Gość: Talmud Re: Zakaz tresury zwierząt w cyrkach w Polskim pr IP: *.chomiczowka.waw.pl 21.12.10, 20:44

> on prowokuje.

Nie ,on pyta, ty się kompromitujesz...

Dobra moge odp.
              > nie nie saa po to, zeby sluzyc rowniez w celach rozrywkowych.

A kto tak orzekł ? :)
              • Gość: demi77 Re: Zakaz tresury zwierząt w cyrkach w Polskim pr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.10, 20:48
                Natura "orzekla". Nie spotyka sie misia jezdzacego na rowerze. A kto orzekl, ze sa do tego stworzone?
                • Gość: Talmud Re: Zakaz tresury zwierząt w cyrkach w Polskim pr IP: *.chomiczowka.waw.pl 22.12.10, 09:26

> Natura "orzekla". Nie spotyka sie misia jezdzacego na rowerze

A więc ludzie też nie powinni jeździć ? :) Piszesz od rzeczy...
                  • Gość: demi77 Re: Zakaz tresury zwierząt w cyrkach w Polskim pr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.10, 16:25
                    Nie za to Ty gadasz jak czlowiek bez serca i umiejetnosci wspolczucia. Dlaczego ludzie nie powinni jezdzic na rowerach? Przeciez jest mnostwo milosnikow przejazdzek rowerowych. Czy Ty czytasz co piszesz???
                    • lepian4 Re: Zakaz tresury zwierząt w cyrkach w Polskim pr 22.12.10, 16:27
                      Bo jest to nienaturalne. Czlowiek powinien stapac po ziemi, a nie pedalowac w powietrzu.
                      Dlaczego polskie prawo jeszcze tego nie zakazalo?
                      • Gość: demi77 Re: Zakaz tresury zwierząt w cyrkach w Polskim pr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.10, 16:33
                        ale ludzie chca. To co im zakazesz? Nie no koncze ta rozmowe to nie ma sensu, to chodzce se do cyrku. Mam nadzieje, ze oprawcow w cyrku spotka jakas kara. Jakis lew/tygrys doprowadzi do tragedii, pogryzie zabije. Szowinisci gatunkowi inaczej tego nie zrozumieja, a ja z takimi ludzmi nie czuje sie solidarna, jestem po stronie zwierzat.

EOT

Wesolych Swiat.
                        • lepian4 Re: Zakaz tresury zwierząt w cyrkach w Polskim pr 22.12.10, 17:58
                          A skad wiesz, ze te tygrysy i lwy tego nie chca?
                          Moj wujo mial kiedys konia z cyrku. Sam od siebie wyglupial sie, by od nas, dzieci, wyludzic smakolyki. Sprawialo mu to wiele przyjemnosci.
                • misiu-1 Re: Zakaz tresury zwierząt w cyrkach w Polskim pr 26.12.10, 16:46

> Natura "orzekla". Nie spotyka sie misia jezdzacego na rowerze. A kto orzekl, ze
                  > sa do tego stworzone?

Argument bałamutny. Czy podobałoby ci się, gdyby na cyrkowej arenie lew, zgodnie ze swoją naturą, upolował i pożarł antylopę? Jeśli nie, to twój argument poszedł się kochać.
                  • Gość: demi77 Re: Zakaz tresury zwierząt w cyrkach w Polskim pr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.10, 16:00
                    Nie nie podobaloby mi sie, bo miejsce lwa nie jest na cyrkowej arenie w ogole! Typowo polska cecha poprzekomarzac sie, brak konstruktywizmu.
                    • misiu-1 Re: Zakaz tresury zwierząt w cyrkach w Polskim pr 28.12.10, 16:31

> Nie nie podobaloby mi sie

Byłem tego pewny.

> bo miejsce lwa nie jest na cyrkowej arenie w ogole!

A kto tak powiedział i niby dlaczego?

> Typowo polska cecha poprzekomarzac sie, brak konstruktywizmu.

Ale czy masz jakieś argumenty przeciwko występom zwierząt w cyrku? Bo ten, który podałeś, nie ostał się.
        • strikemaster Re: Zakaz tresury zwierząt w cyrkach w Polskim pr 21.12.10, 19:55
          > Czy za każdym razem, gdy pojawiają się problemy zwierząt, muszą pojawiać się r
          > oblemy ludzi: aborcja, wojny, bieda?

A w innych momentach znikają?

> Czy jak pokazywane są problemy ludzi ktoś
          > wam przychodzi i ostentacyjnie zadaje pyt. nt zwierząt?

Większość z nas ma pewną hierarchię problemów, możesz to nazwać solidarnością gatunkową. Stawia ona problemy ludzi przed problemami zwierząt.

> I tak są i będą
          > zabijane i chodzi o humanitane ich zabijanie.

Jestem przeciwny niehumanitarnemu zabijaniu zwierząt, więc w czym problem?

> Dlaczego nie zwrocicie się do księży, celebrytow, politykow.

Do księży zwracać sie nie ma po co. To tak, jakby się zwracać do kierownika działu administracyjnego w oddziale terenowym Inertial Union, czy innego koncernu.
          Do celebrytów? Część z nich prowadzi rózne akcje w tym zakresie. Ci z nich, którzy nie prowadzą i tak nie poprowadzą raczej, bo wolą nową serię "Jak oni leżą z pyskami w błocie".
          Do polityków? Najpierw zwróćmy się, zeby przestali jawnie klamać i kraść, wtedy i na prawa zwierząt może przyjdzie czas.

> A na koniec: to jest wątek o zwierzętach - to raz, dwa: a jakiej tresurze ludzi
          > mowisz?

Niesprecyzowanej jakoś szczególnie, dlatego to nie jest temat nadający się na osobny wątek. Ale zauważyłem, ze z wielu stron atakują mnie dzialania, ktore za próbę tresury można uznać (ze strony wege i obrońców zwierząt też).
    • spokojnawoda Re: Zakaz tresury zwierząt w cyrkach w Polskim pr 21.12.10, 18:07
      Zmienianie swiata nalezy zaczac od siebie. Ja do cyrku nie chodze. Wcale.
      • Gość: demi77 Re: Zakaz tresury zwierząt w cyrkach w Polskim pr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.10, 18:24
        No oczywiscie, ze ja tez :)
    • srebrny.oczar Okropny kraj 21.12.10, 18:09
      demi1977 napisała:

> Co jest z tym krajem???

Ano, nadal wolno hodować zwierzęta na rzeź. Nadal wolno sprzedawać mięso.
      Okropny kraj.
      • Gość: demi77 Re: Okropny kraj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.10, 18:25
        no to chyba raczej nie predko sie zmieni. Chodzi o hodowle na wolnym wybiegu.
        • srebrny.oczar Re: Okropny kraj 21.12.10, 18:31

> Chodzi o hodowle na wolnym wybiegu.

Półśrodki nie załatwia niczego.

• strikemaster Re: Okropny kraj 21.12.10, 19:58
        Wątek jest o tresurze w cyrkach. Jakoś nigdy mi nie przyszlo do głowy, żeby iść do cyrku, ani w dzieciństwie ani obecnie, więc bez cyrku obejść sie można.
        • lepian4 Re: Okropny kraj 21.12.10, 20:16
          Smutne miales dziecinstwo .No, ale, ze w wieku dojrzalym polnagie artyski ciebie nie rajcuja, to cos jest z toba nie tak.
          • strikemaster Re: Okropny kraj 21.12.10, 20:40
            > Smutne miales dziecinstwo .

Dlatego, ze nie oglądałem kucykow zapierniczających w kółko? Dziwna definicja wesopłego dzieciństwa, jakby cie rodzice skrzywdzili, albo coś.

> No, ale, ze w wieku dojrzalym polnagie artyski ciebi
            > e nie rajcuja, to cos jest z toba nie tak.

Znam lepsze miejsca, gdzie można półnagie artystki spotkać. :)
            • lepian4 Re: Okropny kraj 22.12.10, 04:37
              To dobrze, ze znasz inne miejsca, gdzie mozna obejrzec polnagie artystki. Tylko w cyrku masz alibi. Ot, co!
              • strikemaster Re: Okropny kraj 22.12.10, 08:27
                > To dobrze, ze znasz inne miejsca, gdzie mozna obejrzec polnagie artystki. Tylko
                > w cyrku masz alibi. Ot, co!

A ty przypadkiem nie jesteś katolikiem? Chociaż muzułmanie twierdzą, że pod stołem pić mogą, bo Allah pod stołem nie widzi, moze katolicki Bóg w cyrku nie widzi?
          • Gość: demi77 Re: Okropny kraj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.10, 20:52
            Smutne dziecinstwo, bo do cyrku nie chodzil??? ja bylam raz w zyciu, mam dostala jakis darmowy bilet. Poczym oswiadczyla, ze to byl ostatni raz i wytlumaczyla dlaczego. Jestem jej za to wdzieczna.
      • misiu-1 Re: Okropny kraj 26.12.10, 16:52
        A znasz jakikolwiek kraj, w którym nie wolno hodować zwierząt na rzeź albo sprzedawać mięsa?
        • lolek_nie_bolek Re: Okropny kraj 20.01.11, 11:27
          misiu-1 napisał:

> A znasz jakikolwiek kraj, w którym nie wolno hodować zwierząt na rzeź albo sprzedawać mięsa?

No właśnie. Oto przykład degradacji ludzkości. Ale z tego można wyjść :)

• misiu-1 Re: Okropny kraj 01.02.11, 16:30
            Degradacja człowieka to zajmowanie się takimi wydumanymi "problemami", jak zwierzęta w cyrku.
    • yoma Re: Zakaz tresury zwierząt w cyrkach w Polskim pr 22.12.10, 19:19
      > Nie ma jakichś petycji, projektu
      > obywatelskiego, cokolwiek???
      >
      > Co jest z tym krajem???

No co z tobą? Napisz projekt obywatelski, zbierz podpisy i złóż go, co się na kraj oglądasz?
      • Gość: demi77 Re: Zakaz tresury zwierząt w cyrkach w Polskim pr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.10, 16:05
        o witaj Yomo, no wiem, choc oranizacja mialaby wieksza sile przebicia, ale... wszystko do zrobienia.

p.s. probowalas cos z rysiami?
    • mjot1 Cyrk 27.12.10, 18:45
      A ty Demi dalej swoje "w koło Macieju"? Zatem i ja niczym kataryna jakowaś:

Czerń i biel
      Autor: mjot1 03.03.08, 19:16
      Treser / Opiekun, Miłośnik, Właściciel
      Pokazy cyrkowe / Wystawy, Konkursy
      Czy według Was faktycznie pojęcia powyższe dzieli przepaść tak potworna, że nie do pokonania?

W cyrku byłem raz w czasach gdym jeszcze pacholęciem był.
      W ZOO byłem razy kilka. Bom musiał czynić honory gospodarza i spełniać zachcianki gości w czasach gdym jeszcze był łykiem wrocławskim.
      Jak daleko sięgnę pamięcią wstecz to wychodzi mi, że tego typu „rozrywki” nie cieszyły się moim uznaniem.
      Zresztą tak jak i widowiska typu pokazy psów czy kotów gdzie prezentuje się upudrowane, wypomadowane, utrefione a potem poobwieszane kotylionami i orderami biedne istoty.
      Wg mnie tego typu „igrzyska” budzić mogą jedynie niesmak.
      Lecz cóż... O gustach się nie dyskutuje...

Zwierz w cyrku i np. szlachetnie urodzony ogier w stajni zarodowej z rodowodem takim, że wiele koronowanych głów mogłoby mu pozazdrościć.
      Ten pierwszy wiemy to przecie wszyscy; dręczony jest okrutnie.
      Ten drugi jest kochany. Dba się o niego jak o siebie samego.
      Wielogodzinne pucowanie, czesanie grzywy i ogona. Osobista opieka lekarska.
      Codziennie kierat (musi mieć przecie ruch). Dla niego wszystko!
      Każdy plemnik skalkulowany, wyceniony i skatalogowany.
      On doprawdy musi być niezmiernie szczęśliwy... Nieprawdaż?

Zwierz w klatce cyrkowej i zwierzak w dobrobycie czterech ścian mieszkania.
      Ta... Dobro kontra zło. Biel i czerń. Z jednej strony udręka z drugiej miłość i pełnia szczęścia.
      Przedziwna to miłość...
      To dzięki takim właśnie miłośnikom zwierząt mam na wychowaniu kilka nieszczęść.
      To nie treserzy z jakiegoś cyrku, lecz właśnie ich przeciwnicy są temu winni!
      Ja naprawdę nie widzę żadnej różnicy między zwyrodniałym treserem a pańcią wlekącą zapasionego nieszczęśnika przyozdobionego w kokardki.
      Dla mnie nie ma żadnej różnicy pomiędzy oprawcą z ZOO a zakochanym w swym piesku „miłośniku” puszczającym w lesie luzem swego pieska.
      Dla mnie zwyrodnialcem jest ktoś, kto zabija bezmyślnie zaskrońca czy innego padalca z okrzykiem żmija! I pozostaje w błogim poczuciu dobrze spełnionego obowiązku.
      Kim jest wykształcony nieuk który morduje złotooka myśląc że to mol.
      Dla mnie ktoś, kto godzinami gardłuje pod cyrkiem a potem jednym celnym uderzeniem gazety zabija szerszenia (tylko dlatego że to szerszeń) jest zerem!

„/.../ Ktokolwiek widział chociaż raz pokazy czy konkursy psów rasowych, wie, jakiego można zrobić ze zwierzaka idiotę. Ubranka, fryzury, koafiury, godziny spędzone przez nieszczęśników w wyspecjalizowanych salonach piękności. Same kosmetyki dla psów (bo musi toto pachnieć Chanelem) to dzisiaj branża przemysłowa pełną gębą, przynosząca kolosalne dochody. Nie inaczej z końmi z pozaplatanymi w wyszukane warkoczyki grzywami, zaplatanymi ogonami...”
      Ludwik Stomma

„Czegóż płaczesz? - staremu mówił czyżyk młody...”
      Tylko po cóż ja to w ogóle gryzmolę? Ot łudzę się naiwniak, że może ktoś gdzieś kiedyś dostrzegłszy szczypawkę na swej drodze ominie ją miast dzielnie rozdeptać...

Najniższe ukłony!
      Naiwny M.J.
    • Gość: DSD Re: Zakaz tresury zwierząt w cyrkach w Polskim pr IP: 212.33.72.* 27.01.11, 06:56
      A kiedy zakaz zmuszania udomowionych wilków czyli psów do życia niezgodnego z ich naturą? Wszystkie ośrodki hipoterapii, zaklinacze koni etc. - dla konia noszenie człowieka na grzbiecie jest nienaturalne!
    • judith79 Re: Zakaz tresury zwierząt w cyrkach w Polskim pr 01.02.11, 11:51
      wiele zwierzat cyrkowych jak chocby koty to zwierzeta majace silny instynkt eksploracji wiec tresura jet dla nich ekwiwalentem tejze. zanim zaczniesz glosic podniosle chasla zadaj sobie moze deko trudu i poczytaj cos na temat etologii:P
      • demi1977 Re: Zakaz tresury zwierząt w cyrkach w Polskim pr 01.02.11, 13:48
        pod warunkiem, ze wlasciciele zagwaruntuja tym domowym zwierzetom dobre warunki bytowe, a tu gwarancji nie ma
        • judith79 Re: Zakaz tresury zwierząt w cyrkach w Polskim pr 01.02.11, 14:41
          piszac koty mialam na mysli koty duze, wystepujace chocby w cyrkach, warunki utrzymywania zarowno zwierzat domowych jak i dzikich utrzymywanych w niewoli sa dosyc jasno sprecyzowane w przepisach dotyczacych dobrostanu. w zyciu gwarancji nie ma na nic ale wbrew pojeciu takich "obroncow" jak ty kontrola i przepisy jednak sa. dzieki takim oszolomom nie ma np pokazow w zoo choc jest do tego arena bo niedouczone osly uznaly, dla zwierzat to okrutna tortura ta tresura, zamiast sie wiec poruszac, poeksplorowac, wykazac dla zdobycia nagrody rzeczone koty leza zblazowane na wybiegach i dostaja zarlo za nic co jakby z ich natura jest sprzeczne. nie wszystko jest takie jak sie wydaje, a zanim zaczniesz robic pochody i demonstracje racz sie w kwestii etologii konkretnych zwierzow doedukowac.
    • klosowski333 Re: Zakaz tresury zwierząt w cyrkach w Polskim pr 03.02.11, 09:13
      A co jest z innymi krajami w tej materii?
    • steryl11 No i co? 04.02.11, 14:40
      A niby "nielegalne" walki psów, czy innych zwierząt?
      Okrutne i krwawe.
      Niby nielegalne, a są?

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka