Dodaj do ulubionych

pop kultura niszczy tradycje ludowe

27.02.11, 11:58
byłem wczoraj na wsi w odwiedzinach u wujostwa. Nie byłem tam już 12 lat. To co zastałem na miejscu wywołuło u mnie szok i przygnębienie, postępujaca dewstacja domostw kapliczek przydrożnych, zniknęły pręznie do niedawna działajace koła gospodyń wiejskich, zniknęła też szkoła przedszkole i przychodnia za to powstały dyskoteka agencjas towarzyska i jakiś minimarket
sarzy ludzie w większości powymierali albo nie wychodzą z domu w obawie przed szalejacymi tu chuliganami którzy pewnie zamieszkuja tę nwszą część wsi. upadło zremiosło zremieśmlicze specjalizujace się wwyrobach ludowych (cepeilowskie). Na ilucach pełno szwendającej się młodzieży oraz pospolitych pijaczków. Byłem eż w kościele na wieczornej mszy a tu wielkie przerzedzenie a ci co przyszli sprawiaja wrażenie że nie wiedzą gdzie się znajdują (przyszli ubrani w dresy żuli gumę na mszy oraz bawili się telefonami komórkowymi.
czegoś takiego to ja nie pamietam jak tam byłem 12 lat temu. Gołym okiem widać tu podstępujacy upadek gospodarczy i moralny co jak widac jedno idzie z drugim w parze. Poprzednio jak byłem tam to mogłem usłyszeć jak babcie w drodze na msze lub z powrotem śpiewały piesni ludowe a dziś? wszędzie tylko ogłuszajacy łomot dobiegajacy z głośników , rap techno metal i do tego to wszystko przesterowane. Upadłą większośc zakałdów a bezroocie tu widać gołym okiem a kto moze ten ziewa jak najdalej od tej beznadzieji.
Oto gołym okiem widoczna degrengolada moralna Polaków. Upadek pozytywnych wzorcow wzrost rozwodów przypadków patologii społ typu znęcanie się nad dziećmi współmałżonkami
Wszyscy ci z którymi rozmawiałem winili biede za ten stan rzeczy ale czy tylko nią mzna to wszystko wyt łumaczyć? Znalałzem tam pobożną biedną rodzinę która mimo wszystko jako atko normalnie prowadzi dom a dzieci nie wyrosły tam na ulicznych bandziorów a drugi przykład opływający we wszystko rodzina i wielki problem narkoamnii i dod tego ich dzieci terroryzują wieś a nawet ksiedza! urządzają nocne samochodowe rajdy i nic im nikt nie moze zrobić no bo jeden z rodziców jes aktywistą PO.
Na lekcjach młodzież zamiast poznawać historie swojego regionu są zapoznawiani z tzw edukatorami seksualnymi, są oni uświadamiani, taka syt trwa od kilku lat wg relacji wujka i od tej pory wzrosła znacznie ilość młodocianych matek. Każdy kto ma ego dość ucieka z ej wsi a jeszce niedawnio była to taka fajna osada sąsiedzi ze sobą rozmawiali mozna było bez obaw wyjść na ulice a teraz?widać tu jak na dłoni e destrukcyjne skutki tych tzw przemian w tym i w kulturze gdzie kulturę wiejską ludową zastąpiono młodziezowymi subkulturami a te ostatnie im tego więcej tym niej tradycji porządku i normalności. Polska wieś jest dziś zagrozona trzeba ją bonić by los tej wsi nie podzieliły inne!
Obserwuj wątek
    • Gość: ka_p_pa Re: pop kultura niszczy tradycje ludowe IP: *.lukman.pl 27.02.11, 12:04
      Oszołku, ci ludzie nie chcą żyć w skansenie. Rezerwaty są w US, tam emigruj.
      • oszolom-z-radia-maryja Re: pop kultura niszczy tradycje ludowe 27.02.11, 12:10
        w Sodomie tym bardzie nie kto może ten stamtąd wieje wczesniej tego nie było
        • Gość: ka_p_pa Re: pop kultura niszczy tradycje ludowe IP: *.lukman.pl 27.02.11, 12:17
          Wieje. Jak z każdej wioski. Cepelia już nie w modzie. Odeszła, tak jak orkiestry podwórkowe w miastach.
      • klosowski333 [...] 27.02.11, 12:11
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • sabinac-0 Re: pop kultura niszczy tradycje ludowe 27.02.11, 12:52
      Zawsze mozna metoda Talibow - wszystkich za pysk, zamknac dyskoteki i markety, baby okutac w chustki, obowiazkowe uczestnictwo we mszy, kara chlosty za sluchanie "nieprawomyslnej muzyki" lub uzywanie komorki, kara smierci za popieranie PO.

A tak powaznie: nie waz sie, Oszol, probowac stworzyc raju na ziemi. Wielu juz probowalo i zawsze im z tego wychodzilo pieklo.
      • billy.the.kid Re: pop kultura niszczy tradycje ludowe 27.02.11, 13:08
        prześladowanemu KArTOfLOWI śnią się piękne czasy MATEŃKI-KOMUNY.
    • jureczek_barbarzynca Re: pop kultura niszczy tradycje ludowe 27.02.11, 13:20
      >drugi przykład opływający we wszystko rodzina i wielki problem narkoamnii i dod tego ich dzieci terroryzują wieś a nawet ksiedza! urządzają nocne samochodowe rajdy i nic im nikt nie moze zrobić no bo jeden z rodziców jes aktywistą PO. >

Pitolisz. Jak byś napisał że z PSL lub PiS to jeszcze bym uwierzył.
      • voxave Re: pop kultura niszczy tradycje ludowe 27.02.11, 15:11
        koniec z tandetna kultura ludowa--niech żyje pop
        • angelfree Pop kultura 27.02.11, 16:01
          Pop kultura jest ludowa z definicji.
        • jureczek_barbarzynca Re: pop kultura niszczy tradycje ludowe 27.02.11, 16:07
          voxave napisała:

> koniec z tandetna kultura ludowa--niech żyje pop

Czy masz na myśli duchownego prawosławnego?
    • bling.bling Re: pop kultura niszczy tradycje ludowe 27.02.11, 16:25
      widocznie za mało się modlisz w tej intencji. Więcej wiary i więcej modlitwy. Zaniedbujesz modlitwę spamowaniem na forum a efekt później widać. Tacy jak ty została już tylko garstka to nie dziw się upadkowi moralnemu. Będzie jeszcze gorzej.
      • strikemaster Re: pop kultura niszczy tradycje ludowe 27.02.11, 16:35
        Jeszcze trochę i Madonna (ale ta bez Dzieciątka) do wsi na występ przybędzie, ciekawe, co wtedy Oszołek napisze?
    • piwi77 Re: pop kultura niszczy tradycje ludowe 27.02.11, 16:48
      Terroryzują księdza? Poważnie? Zawsze powtarzam, że młodzież mamy kochaną - nie poddaje się ona zgubnym skutkom katolickiej katechizacji.
      • Gość: skin Re: pop kultura niszczy tradycje ludowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.11, 19:08
        tez mi wydarzenie, jakby sterroryzowali jakiegoś rabina to byłoby coś
        • piwi77 Re: pop kultura niszczy tradycje ludowe 27.02.11, 19:11
          Jak mają terroryzować, skoro nie wiedzą nawet co to rabin. Nie widują ich w strojach organizacyjnych w szkołach, ani nie mają z nimi katechez.
          • oszolom-z-radia-maryja Re: pop kultura niszczy tradycje ludowe 28.02.11, 10:36
            a nie widza ich choćby w dorocznych marszach żywych?
            • obraza.uczuc.religijnych Re: pop kultura niszczy tradycje ludowe 28.02.11, 13:18
              To że ty interesujesz się marszami żywych nie oznacza że innych też to podnieca.
    • black-emissary Re: pop kultura niszczy tradycje ludowe 27.02.11, 20:19
      Wielki wstyd, że tak rzadko wujostwo odwiedzasz. To właśnie przez takich jak Ty następuje rozpad więzi rodzinnych i ta cała degrengolada!
      • jureczek_barbarzynca Re: pop kultura niszczy tradycje ludowe 27.02.11, 20:27
        black-emissary napisała:

> Wielki wstyd, że tak rzadko wujostwo odwiedzasz. To właśnie przez takich jak Ty
        > następuje rozpad więzi rodzinnych i ta cała degrengolada!

To nie jego wina. Wójostwo po wizycie Oszołka, znowu 12 lat nie będzie go zapraszać. Jak ich zabawia takimi tematami co na forum zapodaje, to się nie dziw.
      • Gość: ka_p_pa Re: pop kultura niszczy tradycje ludowe IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 27.02.11, 20:28
        black-emissary napisała:

> Wielki wstyd, że tak rzadko wujostwo odwiedzasz. To właśnie przez takich jak Ty
        > następuje rozpad więzi rodzinnych i ta cała degrengolada!

Czy wiesz, że możesz w ten sposób sprowadzić nieszczęście na całkiem obcych i niewinnych ludzi? Co będzie, jak zacznie odbudowywać więzi rodzinne?
      • oszolom-z-radia-maryja Re: pop kultura niszczy tradycje ludowe 28.02.11, 09:33
        to nie jest moja najblizsza rodzina ju dziakowie byli dla siebie kuzynami a rodzina jest tak liczna że nie jestem w stanie wszystkich regularnie odwiedzac
        • Gość: anal-fa-beta Re: pop kultura niszczy tradycje ludowe IP: *.chomiczowka.waw.pl 01.03.11, 09:24
          Przypuszczam, że zapewne większość z nich cieszy się z tego, że nie możesz ich często odwiedzać. A poza tym, to może zamieszkałbyś na tej wsi, która niewątpliwie trafi w całości do piekła i spróbował ją jakoś ratować świecąc przykładem. A może stworzyłbyś przykościelną brygadę antyterrorystyczną. Koszty nie są duże. Trochę święconej wody, kilka obrazków...
    • ikcort Re: pop kultura niszczy tradycje ludowe 27.02.11, 20:50
      > Na lekcjach młodzież zamiast poznawać historie swojego regionu są zapoznawiani z tzw
      > edukatorami seksualnym

> wzrost rozwodów przypadków patologii społ typu znęcanie się nad
      > dziećmi współmałżonkami

> upadło zremiosło zremieśmlicze

Człowieku, opanuj może najpierw podstawy polszczyzny, a dopiero potem się upominaj o ochronę dziedzictwa narodowego.
      • Gość: anal-fa-beta Re: pop kultura niszczy tradycje ludowe IP: *.chomiczowka.waw.pl 01.03.11, 09:27
        No właśnie. Co to są te edukatory seksualne? A swoją drogą ciekawe na ilu lekcjach podczas swojej wizyty był łaskawy oszołom, że tak dobrze orientuje się w programie nauczania :)
    • astmatyker Re: pop kultura niszczy tradycje ludowe 28.02.11, 04:10
      lud jest ostoja naszego narodu i nie mozna tak robic
    • paco_lopez Re: pop kultura niszczy tradycje ludowe 28.02.11, 10:49
      gratuluje samodzielnej wypowiedzi. ja pamietam jak jeździłem do jedenej wioski 30 lat temu, to chłopaki ustawiali sie kołem na szutrówce i jak przechodziła miss osady, to wylatywał do niej największy macho ze wsi - ojciec jego pewnie kombajn miał - i próbował złapac ją za krocze przy uciesze reszty zgromadzonych. nieopodal baby wyły przy kapliczce. wieczór sie robił. chłopy zaś szli gdzieś za stodołe wypic bimber. to byli czasy, a tera ?
      • oszolom-z-radia-maryja Re: pop kultura niszczy tradycje ludowe 28.02.11, 13:10
        i smigus dynsgus był na poziomie a teraz? albo nie ma go wcalke albo jest dziełem podwórkowych chuliganów ktorzy oblewaja lodowatą woda staruszków
        • paco_lopez Re: pop kultura niszczy tradycje ludowe 28.02.11, 13:44
          o rany a to ty zes nigdy dziadka w śmigus dyngus nie oblał ? my to wiedzieliśmy, ze albo dziadek nas obleje albo my dziadka wcześniej. teraz to policja nawet pilnuje jak i kto kogo leje w smigus dyngus. ja to wiem tyle, ze jak ktos chce zeby go oblac to go obleją, a jak nie to nie. ty taki serio grzeczny chłopczyk zawsze byłes ?
          • oszolom-z-radia-maryja Re: pop kultura niszczy tradycje ludowe 28.02.11, 13:46
            oblałem ale z małej strzykawki ewentualnie z litrowej bueleczki ale broń Boze z węza czy z wiadra!
    • Gość: inka Re: pop kultura niszczy tradycje ludowe IP: *.1and1.pl 28.02.11, 14:46
      jak ktoś lubi ludowe klimaty to jego sprawa, ale dla mnie to już skansenik.
    • Gość: anal-fa-beta Re: pop kultura niszczy tradycje ludowe IP: *.chomiczowka.waw.pl 01.03.11, 09:34
      Czegoś Ty się nawąchał, człowieku? Upadło rzemieślnicze rzemiosło, większość zakładów (co to za wieś?), zniknęła szkoła, w której nadal uczą o edukatorach seksualnych (cokolwiek to jest)... Woda święcona w nadmiarze uszkodziła Ci mózg? Jedna pobożna rodzina, a reszta chodzi na msze w dresach i żuje gumę. Terroryzm prawdziwy.
      • oszolom-z-radia-maryja Re: pop kultura niszczy tradycje ludowe 01.03.11, 10:44
        widze ze niczego zes nie zrozumiał (a)
    • jolunia01 Re: pop kultura niszczy tradycje ludowe 01.03.11, 12:31
      Oszołom, weź ty się poucz polskiego, zamiast truć na forum. Czytać się nie da, bo rozumieć i tak nie ma czego. Uświadomię ci jeszcze, że CPLiA to z tradycyjną kulturą ludową miała niewiele wspólnego.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka